2021-05-19 173 views
餐廳半自助式 餐廳食物有比茶餐廳更高水準 唔講得非常好 真心不過不失 餐廳員工有禮貌 位置有啲難搵 係街市隔離 選擇唔算多 性價比高 勝在唔洗等位 座位寬敞 可以再黎概餐廳 🍴 😄😆
餐廳半自助式 餐廳食物有比茶餐廳更高水準
2021-05-08 254 views
開心星期五收工去咗石硤尾南山邨覓食,嚟到呢間之前去過嘅「Casa Kitchen」。店內樓底高,地方寬敞,感覺舒適悠閑餐牌食物選擇豐富,有頭盤、餐湯、薄餅、意粉、主菜等等,定價適中英式全日早餐炒蛋好嫩滑,蛋味香濃。蜜糖多士烘至甜甜脆脆的。薯餅金黃香脆😋紐倫堡腸、沙律、香草雜菌、煙三文魚、焗茄汁豆等等配料都好滋味美國安格斯西冷牛扒西冷牛扒厚薄適中,肉質頗結實,牛肉味濃郁~伴碟仲有時令蔬菜及薯蓉,健康又美味紐約芝士餅芝士餅口感細滑,芝味香濃,餅底微微脆帶有牛油香,整體唔會太甜,好好食哦熱檸檬茶香濃紅茶配上新鮮檸檬🍋去脂解膩舒壓洋甘菊花果茶入口舒適,味道清新,散發著陣陣洋甘菊花香

英式全日早餐

美國安格斯西冷牛扒

紐約芝士餅

熱檸檬茶

香濃紅茶配上新鮮檸檬🍋去脂解膩

舒壓洋甘菊花果茶

入口舒適,味道清新,散發著陣陣洋甘菊花香
$150 (Dinner)
2021-04-29 2294 views
週末又出去搵食,今次來到這間位於石硤尾南山邨的餐廳,位置也很隱蔽,於街市的角落,完全想不到在街市內也有性價比西餐可以食!餐廳有室內同室外,lunch set除了有主食,亦附有餐湯或沙律!英式全日早餐,這裡的全日早餐都幾豐富,有炒蛋、煙三文魚、沙律菜、茄汁豆、炒雜菌、香腸和多士!炒蛋嫩滑,炒雜菌幾香口,沙律菜灑有意大利醋,酸酸地幾開胃,多士香脆!紐西蘭肉眼牛扒配薯條,肉眼扒點了5成熟,牛扒都幾大塊,肉質鬆軟,點上紅酒汁更能帶出牛肉的味道!還配有炒洋蔥、什菜和薯條!薯條係粗薯條,外脆內軟!香草蜜糖雞翼,惠顧lunch可以優惠價食到雞翼,雞翼有稍稍炸過,有蜜糖的甜味亦好香口,雞肉嫩滑!檸檬蛋白撻,這裡的蛋糕lunch又可以優惠價食到,蛋糕好有檸檬的酸味,餅底鬆脆,食完都唔會覺得好漏!藍蝶白桃寒天梳打,梳打好有白桃的香味,內裡有不少寒天波波,口感十足!
2021-04-24
$120 (Lunch)
2021-04-27 147 views
呢間餐廳原來都開左一段時間,估唔到係屋村入面都搵到間幾靚既西餐廳!叫左一個一個set lunch , 係豬配薯蓉。個豬都幾林,冇羶味,都幾好味個薯蓉似係溝左cream🤔 都幾滑如果個比例多小小薯仔就好啦跟餐仲有個沙律,冇影到相,哈哈D沙律菜都係普通既,冇咩特別D沙律醋好少同唔平均,成日都食到冇咩味既菜整體普通。奶茶一般,正正常常當然一定冇茶記既咁正。呢間餐廳開係舊屋邨入面真係幾驚喜。性價比一般,服務態度唔錯。

叫左一個一個set lunch , 係豬配薯蓉。
個豬都幾林,冇羶味,都幾好味
個薯蓉似係溝左cream🤔 都幾滑
如果個比例多小小薯仔就好啦

跟餐仲有個沙律,冇影到相,哈哈
D沙律菜都係普通既,冇咩特別
D沙律醋好少同唔平均,成日都食到冇咩味既菜
整體普通。

奶茶一般,正正常常
當然一定冇茶記既咁正。

呢間餐廳開係舊屋邨入面真係幾驚喜。
性價比一般,服務態度唔錯。
2021-04-08
$80 (Lunch)
2021-04-24 241 views
Casa Kitchen香港懷舊屋村:南山村, 地下有間靚靚西餐廳,嘆番個下午茶/晚餐。地方大而寬敞,環境舒適自然,寧靜寫意,餐具/調味料擺設分明,價錢都好貼地。英式炸魚手指配薯條($50)炸魚條炸至金黃,炸至鬆化。配搭的粗薯條外層酥脆,內層紮實口感。下次到訪,都要再叫。黑松露煙三文魚炒飯($58)炒飯夠鑊氣, 每一口都充滿黑松露獨有的香氣。炸雞配芝士汁5件($72)炸雞炸至金黃脆口,配搭芝士汁口感幼滑。凍奶茶港式奶茶的茶味偏苦,口感香醇。下午茶餐加$20要左件法式椰子撻香甜凍椰撻舖滿椰絲,椰子牛油餅底,好香。下次試埋吐司同其他甜品。。
Casa Kitchen

炸魚手指薯條

英式炸魚手指配薯條($50)

黑松露煙三文魚炒飯

黑松露煙三文魚炒飯($58)
炒飯夠鑊氣, 每一口都充滿黑松露獨有的香氣。

炸雞芝士汁

炸雞配芝士汁5件($72)
炸雞炸至金黃脆口,配搭芝士汁口感幼滑。
凍奶茶
港式奶茶的茶味偏苦,口感香醇。

法式椰子撻

下午茶餐加$20要左件法式椰子撻
香甜凍椰撻舖滿椰絲,椰子牛油餅底,好香。

下次試埋吐司同其他甜品。。
2021-04-24
炸魚手指薯條
黑松露煙三文魚炒飯
炸雞芝士汁
法式椰子撻
  • 英式手指炸魚配粗薯條
2021-04-21 198 views
以前食hall飯有時都會過嚟南山村,今日懷下舊再順便是但食下ε-(´∀`; )竟然比我見到開咗間咁新式嘅Cafe🌸-🐮9oz美國安格斯西冷牛排配薯菜|💰138配菜都帶grill味而且夠新鮮!薯蓉唔漏而且仲食到薯仔嘅質感!健康牛牛我諗我叫生d會仲好食🤣.🥇🐮鹽燒厚切牛舌|💰58|❤️大推超級抵!份量真係嚇一跳!舊舊厚切又香口牛香重又爽口!外皮好脆!咬落爆哂汁.🦑北海道帆立貝墨魚汁意大利燴飯|💰88Creamy!重墨汁味!意大利飯硬度岩岩好帶子燒到肉唔鞋,邊脆脆地帶啲黑椒味!膏都好大舊☆〜(ゝ。∂)-餐廳好闊落舒適,裝修都好用心ε-(´∀`; )甜品s都好吸引🥺抵食大份-

🐮9oz美國安格斯西冷牛排配薯菜|💰138
配菜都帶grill味而且夠新鮮!
薯蓉唔漏而且仲食到薯仔嘅質感!健康
牛牛我諗我叫生d會仲好食🤣

🥇🐮鹽燒厚切牛舌|💰58|❤️大推
超級抵!份量真係嚇一跳!舊舊厚切又香口
牛香重又爽口!外皮好脆!咬落爆哂汁

🦑北海道帆立貝墨魚汁意大利燴飯|💰88
Creamy!重墨汁味!意大利飯硬度岩岩好
帶子燒到肉唔鞋,邊脆脆地帶啲黑椒味!
膏都好大舊☆〜(ゝ。∂)

餐廳好闊落舒適,裝修都好用心ε-(´∀`; )

甜品s都好吸引🥺抵食大份

石硤尾南山邨🏘的隱世西餐廳.位於屋村的街市內.每次經過都被它的燈飾而吸引.餐廳的外圍&招牌長時間都在發光發亮..於是忍不住決定進去試一試..而性價比意想不到還相當高👍🏼🔸主食▪️窩夫煙三文魚配溫泉蛋沙拉🥗 $48香熱新鮮的窩夫🧇上面擺放著煙三文魚🐟&溫泉蛋🥚一(拮)開隻溫泉蛋.蛋黃從高處流落🧇.吸收🧽著蛋黃醬的窩夫🧇真的好好吃🤤更香更重的蛋漿味道..另外還配上麻醬沙拉🥗▪️雙重三文魚水波蛋班尼迪$58水波蛋班尼迪是利用水煮的方式製造出流心水波蛋.簡直是整頓飯的靈魂之物..配上煙三文魚和三文魚🍣 雙重的三文魚的配搭😍簡直是銷魂的滋味😏唯一對底部的麵包🥯有點..失..望..🔸小吃▪️黑松露薯條🍟 $48大大條方方正正的粗身薯條🍟份量真的多的很..上檯是熱辣辣的味道. .薯條🍟的表皮是一粒粒黑松露並融入其中.香脆可口.帶點微微黑松露🍟.吃得停不了手停不了口的..就算吃到最尾都是保持著脆口的感覺..喜愛松露的一定是必叫的👍🏻👀▪️日式炸芝士年糕🧀🥠$42芝士年糕雖知是雪藏食物.但看見那黃金般的脆皮.想吃便叫了..年糕內裡是軟軟的.吃起來口感是非常濕潤的..感覺帶點失望🙍🏼不是想像中的煙韌口感..但最起

🔸主食

▪️窩夫煙三文魚配溫泉蛋沙拉🥗 $48

▪️雙重三文魚水波蛋班尼迪$58

🔸小吃
黑松露薯條🍟

▪️黑松露薯條🍟 $48
日式炸芝士年糕🧀🥠

▪️日式炸芝士年糕🧀🥠$42
芝士年糕雖知是雪藏食物.但看見那黃金般的脆皮.想吃便叫了..年糕內裡是軟軟的.吃起來口感是非常濕潤的..感覺帶點失望🙍🏼不是想像中的煙韌口感..但最起碼內裡全是濃烈的芝士味🧀

🔸飲品
烤黑糖鮮奶咖啡

▪️烤黑糖鮮奶咖啡☕️$18
這杯出其不意的好飲.真的好好飲😍沒有誇張成份..🙈 鮮奶咖啡充滿淡淡的黑糖香&甜味..甜味剛好適中的.真的好喝☺️..是幸福的感覺.一口氣便喝盡🤪
海鹽榛子鮮奶朱古力🍫

▪️海鹽榛子鮮奶朱古力🍫 $16
跟餐叫半價優惠.覺得呢杯飲品沒有太大的特別.而且就是只有甜字一個👁完全喝不到海鹽味

餐廳:Casa Kitchen (石硤尾)
地址:石硤尾南山村南山商場地下1號舖
黑松露薯條🍟
烤黑糖鮮奶咖啡
2021-04-15 137 views
Casa Kitchen意大利菜All Day Breakfast咖啡店🏠overall/環境/ 服務:+ 南山村一點光 餐廳內外的燈光裝飾 好吸引眼球 + 自助形式咁 水 醬汁 紙巾 全部可以係自助bar 攞到+ 座位間距合適 枱唔會太細 算坐得幾舒服‼️ Casa 精選沙津 $ 78好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 大大碟沙律 仲有新鮮整起嘅多士 好脆 為沙津帶嚟唔同嘅口感✅ 汁係意大利黑醋 味道酸香 清爽輕盈‼️香草蜜糖雞中翼 $52好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 火候控制ok 雞皮微微焦脆 肉質依然嫩滑✅ 蜜糖有少少似平時bbq果隻蜜糖味‼️ 巴馬火腿火箭菜pizza $80好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ pizza 屬於薄pie 所以餅底係偏脆嘅 要趁熱食 如果唔係會變硬✅ 味道就靠芝士 同 parma ham 嘅鹹香‼️法式焗諾曼第蘋果批 $38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 甜品幾有驚

Casa Kitchen

甜品幾有驚喜 好香蘋果味 又唔會過甜
✅ 初頭以為係熱食 原來係凍食 不過又幾夾

‼️ 熱情果芒果撻 $38
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 本身好怕食芒果味嘅甜品 因為好怕人造芒果味 不過呢個就冇 天然淡淡芒果味
✅ 酸酸甜甜熱情果味好開胃

📍石硤尾南山村南山商場地下1號舖
Shop 1, G/F, Nam Shan Shopping Centre, Nam Shan Estate, Shek Kip Mei

⏰ 星期一
全日休息
公眾假期
11:30 - 21:30

☎️ 電話號碼 29500211

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
朋友轉職加人工,決定請佢食番餐賀賀佢。呢間西餐廳開o係網紅勝地南山邨,外面設有露天茶座,纏o左d 燈都幾有格調,裡面則係簡樸田園風。朋友見到鹽燒厚切牛舌($58 無加一) 就兩眼發光,話一定要叫!佢其實係寫o係小食menu 上面,但係實物一d 都唔輸蝕,無諗過咁大份,唔講我仲以為係主菜o黎……聞起o黎好香牛酥味,大條肉地,無多餘o既調味,原汁原味,而且仲包一份細沙律,真係好抵,呢個必點!香煎慢煮美國豬扒配時令薯菜.配焦糖蘋果蓉($80) 聽落好elegant,而實物都present 到好fine dining o既feel,砌得有層次感。一樣都係咁厚切,而肉質卻因為慢煮保持到鮮嫩juicy。不得不提個醬汁,焦糖o既濃甜之中滲出淡淡o既果香,同個豬扒非常之夾,朋友讚不絕口呀!諗過叫多個意粉飯定pizza,最後決定後者。巴馬火腿火箭菜pizza ($80) 有10 寸,share 食剛好。餅底薄脆,鋪上parma ham 帶出一點鹹味,加埋火箭菜再淋上黑醋汁,簡單o既意式風情。完美o既一餐又點可以唔以甜品作結﹖入口o個度有個雪櫃display 住多款cheesecake 同果tart 不停

鹽燒厚切牛舌 ($58)
鹽燒厚切牛舌

香煎慢煮美國豬扒配時令薯菜.配焦糖蘋果蓉
香煎慢煮美國豬扒配時令薯菜.配焦糖蘋果蓉 ($80)

巴馬火腿火箭菜pizza ($80)
巴馬火腿火箭菜pizza

完美o既一餐又點可以唔以甜品作結﹖入口o個度有個雪櫃display 住多款cheesecake 同果tart 不停向我地招手,店主見我莊下莊下仲主動介紹呢d cakes 係法國直送添。wu~ 靈舍高級,臨尾當然要試番兩件。
甜品櫃

熱情果芒果撻($38) 滿口百香果o既濃香氣息,檸檬蛋白撻($38) 下層係打成蓉o既檸檬層,上面係creamy 蛋白再火炙一下。兩件tart 都附似蜜糖伴碟,賣相又靚又可平衡酸味。
熱情果芒果撻 ($38)
檸檬蛋白撻 ($38)
$150 (Dinner)
鹽燒厚切牛舌 ($58)
香煎慢煮美國豬扒配時令薯菜.配焦糖蘋果蓉
巴馬火腿火箭菜pizza ($80)
巴馬火腿火箭菜pizza
熱情果芒果撻 ($38)
檸檬蛋白撻 ($38)
2021-04-14 1934 views
小弟細過晌石硤尾邨長大,雖然,依家搬離咗多年,但屋企人仲住晌度,所以,一年都有三幾次過嚟。今日,就仲更加晌南山邨、大坑東邨、大坑西邨兜個大圈緬懷吓,因為,中學就晌大坑東讀書,睇到變化咗好多。嚟到南山邨嘅「冬菇亭」,就想起中學放飯時過嚟食車仔麵,不過,今次就無晌「冬菇亭」度食,天氣熱嘛,而喺落咗下面街市旁嘅「一茗堂」(Casa Kitchen),喺老友推介嘅小店。 其實餐廳所在嘅位置都頗為隱蔽,不過,話晒都曾經晌南山邨打滾多年,所以,唔難搵到。而入到餐廳,又好似走進另一空間,你唔會想像到出面喺個傳統屋邨街市仔。餐廳內部就無話過多裝修,都喺簡約平實,然而,樓底特高,又有一邊喺落地大玻璃,所以,空間感強。 餐廳尾嘅一角,放咗啲冷熱清水、調味料,喺以自助形式自由取用。而餐具則放晒晌枱上嘅小藤籃,有餐布冚住,感覺會衛生啲,午市主要都喺以套餐為主,由A到J共有10款選擇,已包餐湯或田園沙律及幾款指定飲品,定價$58-$89,此外,仲有啲加配、轉飲品優惠,最正喺全日都無加一嘛,店員就話餐牌每兩星期轉一次,最有趣喺呢度剔完紙仔,晌近門口嘅櫃枱落單、俾錢,之後等送嘢食嚟,剔紙仔就可以減少口述嘅錯誤。 手
。
手打蕃茄湯

我哋兩公婆,最好就一個要湯,一個要沙律,咁就兩樣都試晒。是日餐湯喺手打蕃茄湯,要強調一點,佢唔喺忌廉湯,所以,質感唔會太厚身,但超濃郁,蕃茄嘅香味酸香鮮活,好啱我老婆口味。
田園沙律

喺簡簡單單嘅沙律菜加啲車厘茄,再淋上油醋,啲意大利醋頗香醇,啲沙律菜亦都好新鮮爽脆。
田園沙律
柚子汁鮮蝦雜菜沙律 $58

老婆想食得輕盈嘅,所以,揀咗一道沙律作主菜,估唔到都好大份吓,而且,色彩繽紛,還加咗啲櫻桃蘿蔔,並伴有一片自家製酸種麵包。啲沙律菜好鮮爽,個柚子汁亦好清新,柚子味極為突出,而鮮蝦都香煎過,質感爽彈,片麵包邊位好脆口,咬落有柔韌感,微微酸,有個性。
柚子汁鮮蝦雜菜沙律
紐西蘭肉眼牛扒 $89

紐西蘭嘅肉眼一向都具質素,雖然無標明幾多安士,但睇落都厚身大份,仲配埋薯條、原粒燒蒜頭、炒洋蔥伴紅酒汁,賣相已好有檔次。先講講主角肉眼,要5乘熟,但感覺已接近7乘,還好喺肉質都仲保持到軟腍,而且,好有肉香,個紅酒汁亦好出色;薯條較粗身,但極之香脆,唔油膩,有驚喜,原粒燒蒜頭唔喺咩新奇嘢,但唔喺家家餐廳願意做,燒過蒜頭粉腍且寧捨香。
水果茶

雖然只喺簡單嘅水果茶,但底幽香,入口確有陣陣水果嘅果香味,再放入半片橙肉,靚仔晒啦。
水果茶
即磨咖啡

食西餐,嘆杯即磨咖啡就最好不過,加上見到有啲特色甜品,就更要搵杯咖啡嚟襯一襯。咖啡本身都幾香,伴上嘅牛奶亦已經預熱咗,見到啲細節位都唔「馬虎」。
即磨咖啡
餐牌都有寫+$15可配是日跟餐甜品,而今日可選嘅都喺啲奶凍,反而,近門口有個凍櫃,擺放咗數款甜撻,賣相幾吸引,原來,都只喺+$20就可以加配,平常呢啲甜撻出面啲咖啡店賣到$30、$40蚊件,依家只需$20
,更加值得一試。
熱情果芒果撻 +$20

外觀堅有埋啲熱情果籽,撻殼較厚,但都算鬆化,而鮮黃嘅餡心,唔單止富有熱情果及芒果嘅香味,而且,兩者都好平衡,無過邊個搶邊個,當中,清甜香味中又滲出微微酸香,感覺清爽。唯一挑剔位喺個人覺得雪得稍稍過凍,否則,餡心更柔滑。
熱情果芒果撻
臨走見門口擺咗啲到會單張,見定價都唔貴,既然堂食都有水準,到會應該都唔差得去邊,順手攞張睇門口。
呢餐「晏仔」,無論餐湯、主菜、甜品都有啲驚喜,尤其呢個價錢,而有咁嘅質素,的確性價比高,果然無介紹錯
$84 (Lunch)
柚子汁鮮蝦雜菜沙律
熱情果芒果撻
2021-04-13 927 views
今日同朋友去石硤尾公園打卡影相,陽光普照,真係好靚。但影完靚相,肚仔就有嘅餓,所以我地就去附近的餐廳食飯。我地搵到一間叫Casa Kitchen的餐廳,佢好似在平凡的地方中,一個閃閃發光的地方咁。你去到街市旁邊,外園都是茶餐廳,突然有一間裝修比較靚,比較高尚的餐廳,咁樣就級引左我地去食了。餐廳有很多小食及主菜,而且份量也不少,但價錢親民,真係好抵食。Casa 精選沙律配意大利黑醋,個新沙新鮮之餘,份量也不少。入面有好多配料,有提子乾,牛油果,重有蜜糖多士👍🏻。最好味意大利黑醋,平常的黑醋比較酸,我覺得今次個黑醋酸度適中,令到我非常開胃。羅勒青醬鮮蝦肩意粉,意粉配有好多隻大蝦,真抵食。意粉煮到剛剛好,不太軟又保持了口感。醬汁都充滿忌廉的感覺,有諗應該加入了忌廉,非常好味。炸薯條配芝士汁,這個小食,作為芝士控嘅我,不可以錯過。薯條是粗身的,而且是即炸,熱辣辣,基本上配少少鹽已經無敵,但佢地更加配上了芝士醬,無得彈。佢地的芝士醬真係無得頂,佢地真係熱溶啲芝士成為醬,所以要親熱食,無一啖都有好濃的芝士味,爽爆。飲品方面,我地選擇了養生牛蒡紅棗茶及西柚波波冰搖四季春。養生茶味道帶一點紅棗的甜味,

飲品方面,我地選擇了養生牛蒡紅棗茶及西柚波波冰搖四季春。養生茶味道帶一點紅棗的甜味,而且牛蒡有排毒功效,真係要飲多啲。西柚波波冰搖四季春好香西柚味,夏天天氣咁熱,飲杯西柚味的凍飲,會令悶氣全燒。

芝士焗蘭花
每一啖都滿滿芝士味加忌廉汁

這間餐廳抵食又好味,環境裝修又不錯,去完打卡直落醫肚,非常好的一個選擇,大家都快啲去試下啦。
Type of Meal
Dinner
2021-04-11 662 views
在石峽尾朋友家作客後,便和太太在附近找餐廳食晚飯,不過來來去去都是連鎖快餐店或茶餐廳,最後走進南山商場發現這家看上去不錯的西餐廳位置:座落南山商場街市的深處,要經過小食店、菜舖及雞鴨店,不是附近居民相信很難會發現不過由港鐵石峽尾站走路過去也只需10分鐘左右環境:與店外環境完全不同,店內燈光及裝飾很有情調,地方闊落座位多,還播放著柔和的英文歌,環境舒適服務:餐廳職員很有禮貌,主動提供餐碟給我們分享食物,而收拾碗碟很有效率。另外,餐廳設有自助區,可裝冷熱水或自取需要的醬料食物:餐廳當然是供應西餐,有各式沙律、意粉、燴飯或扒類等龍蝦海鮮忌廉湯($48)龍蝦味香而湯的份量多,湯內更有鮮蝦、魷魚及青口,所以鮮味十足,如不是賣剩一份,我也想要點呢是日精選餐湯($28)由於沒有多一份龍蝦湯,便轉了是日餐湯,即是蕃茄濃湯,打得很溶,酸甜香濃,份量亦多意式茄茸海鮮意大利粉配軟殼蟹($88)用茄茸煮的意大利粉酸酸甜甜很開胃,意粉質感不軟不硬,配菜有鮮蝦、魷魚及青口,在頂部放上半隻炸的香的軟殼蟹,豐富又有層次三重蟹忌廉汁扁意粉($72)三重蟹即是蟹籽、蟹柳及蟹肉,配合沾滿非常香濃忌廉汁的扁意粉,相當香及美味

位置:
不過由港鐵石峽尾站走路過去也只需10分鐘左右

環境:

服務:

食物:
餐廳當然是供應西餐,有各式沙律、意粉、燴飯或扒類等

龍蝦海鮮忌廉湯
龍蝦海鮮忌廉湯($48)

是日精選餐湯
是日精選餐湯($28)

意式茄茸海鮮意大利粉配軟殼蟹
意式茄茸海鮮意大利粉配軟殼蟹($88)

三重蟹忌廉汁扁意粉
三重蟹忌廉汁扁意粉($72)
蟹肉很鮮甜,混在忌廉汁內提鮮不少,美中不足是有點蟹殼留在意粉內

吉列炸蠔4件
吉列炸蠔4件($42)
吉列炸蠔連沙律一齊上,沙律沾上意大利醋,很香及新鮮。炸蠔炸得很香脆,而且蠔都很鮮甜

檸檬茶

港式奶茶
檸檬茶($15)及港式奶茶($15)
食飯當然要飲品,都是港式飲品,味道正常,重點是都很大杯

總括而言,這家西餐廳環境食物都很好,想像不到在舊屋村的商場街市內會有這種西餐廳,這種才算是「隱世」吧
2021-04-10
$154 (Dinner)
龍蝦海鮮忌廉湯
是日精選餐湯
意式茄茸海鮮意大利粉配軟殼蟹
三重蟹忌廉汁扁意粉
吉列炸蠔4件
檸檬茶
2021-04-10 95 views
夜晚8.30 來這間餐廳,首先在南山村這個老區中,有一間這樣的西餐廳已經好特別!餐廳地方大,企理!餐牌上係一搬正常西餐。叫咗一份All Day Breakfast,一份炸魚薯條同一個是日餐湯 - 蕃茄忌廉湯;再加2杯凍飲。先講湯,味道不錯,但不夠熱All day breakfast, 有蛋有菇有包有豆有沙律有腸仲有煙三文魚加薯餅!好豐富!薯餅脆,麵包鬆軟,整體好味!炸魚薯條,魚外脆內魚,不錯!今次未有位置試食甜品!看出廚房用心,選料也不差!唯一不足是出餐有啲慢!但仍然值得再!
餐廳地方大,企理!

先講湯,味道不錯,但不夠熱
薯餅脆,麵包鬆軟,整體好味!
炸魚薯條,魚外脆內魚,不錯!

今次未有位置試食甜品

番茄忌廉湯
All  Day  Breakfast
炸魚薯條
All  Day  Breakfast
炸魚薯條
2021-04-10 76 views
You can feel they have put some efforts on the decoration, with simple and neat feelingOrdered 9oz American Angus steak with vegetables and smashed potatoes, plain potatoes is kinda healthy cause no butter added insidesThe steak is so tender with richy fat yumm yummSpaghetti with shrimp and soft crab in tomatoes sauces having good taste, i like the soft crab but only having half of a crab Smoked salmon fried rice with black truffle tasting nice would be better if adding more salmon haaaoutsides:

steak
outsides:
insides:
menu:
Having a causal meal here is kinda a good choice
$100 (Dinner)
steak
2021-04-08 81 views
復活節假期期間 去左又一城行街突然心血來潮 想去南山村尋食 (聽說個度有好多隱世地道美食😋)我哋沿住達之路好快就行到村內有間士多 有賣好多懷舊零食 好正!行行下去到街市附近發現到哩間小店 就入去試吓哩度環境簡潔舒服 店員姨姨都非常有人情味❤️🔸招牌雞扒煎蛋配白飯、時令蔬菜、伴蒜蓉汁($58)半熟煎蛋、蒜蓉汁加埋一齊已經很下飯,雞扒大塊、煎得香脆、刀切落去嘅時候雞皮仲脆到發出「咯咯」聲。🔸紐西蘭肉眼牛扒配薯條、原粒燒蒜頭、炒洋蔥、伴紅酒汁($89)大塊牛扒配粗身薯條🍟,牛扒五成熟,食落鬆軟,原粒燒蒜頭、炒洋蔥都煮得好軟、好香、好味。🔸是日蛋糕 – 藍莓芝士餅(跟餐+$15)芝士味好濃、好豐富!質感都算滑。餅底似係用左消化餅,所以好香!抵食又好味😋!🔸黑糖鮮奶咖啡(跟餐+$18)面頭係一層燒過嘅黑糖,好香,飲落去黑糖味都突出。口味又唔會太甜,都幾好飲。🔸海鹽焦糖鮮奶咖啡 (跟餐+$18)海鹽味明顯,雖然味道唔算好濃,但飲落好舒服,口感豐厚,唔錯。
復活節假期期間 去左又一城行街
突然心血來潮 想去南山村尋食
(聽說個度有好多隱世地道美食😋)
我哋沿住達之路好快就行到
村內有間士多 有賣好多懷舊零食 好正!
行行下去到街市附近
發現到哩間小店 就入去試吓
哩度環境簡潔舒服 店員姨姨都非常有人情味❤️

🔸招牌雞扒煎蛋配白飯、時令蔬菜、伴蒜蓉汁
($58)

🔸紐西蘭肉眼牛扒配薯條、原粒燒蒜頭、炒洋蔥、伴紅酒汁
($89)

🔸是日蛋糕 – 藍莓芝士餅(跟餐+$15)

🔸黑糖鮮奶咖啡(跟餐+$18)

🔸海鹽焦糖鮮奶咖啡 (跟餐+$18)