⭐️Catch. (西環)📍西環第二街9-10號地下星期天又係Brunch嘅好時候☀️呢間西餐之前係堅尼地城搬了過黎西營盤🚃之前食開質素不錯💕 今天黎到裝潢顏色好柔和🎨 又有開揚式嘅街景好適合Chill 一Chill ❄️ 服務友善及主動好加分💯 但係食物質素可能Brunch關係 比起以前有點小失望🥲 ⭐️ Dirty Eggs 🍳煎太陽蛋配上牛油果🥑腰豆同薯餅粒🍘 Spicy Mayo 的Paprika味道偏濃 🌶好有墨西哥風味🇲🇽 惹味但整體有點太辣 唯獨靠蛋汁中和了⭐️ Duck Sandwich 🦆鴨胸肉比較普通 如果煎得更香脆會更好🔥 反而Sauerkraut 酸度剛剛好唔會太重口味🥬 Sourdough 麵包查滿了牛油🧈雖然好香口但係太油膩了😅⭐️ Watermelon and Coconut Smoothie 💓顏色好粉紅好夢幻好似Bubblegum 好吸引🍬 西瓜味比我想像中淡🍉 整體椰子味濃🥥 有點東南亞甜品的感覺🍮但唔係咁適合Brunch
⭐️Catch. (西環)
📍西環第二街9-10號地下

Dirty  Eggs

⭐️ Dirty Eggs 🍳
Duck Sandwich

⭐️ Duck Sandwich 🦆

Dirty  Eggs
Duck Sandwich
2022-02-01 382 views
每日返工都會經過,睇住佢裝修,睇住佢開張。今日無帶飯,決定嚟哩度一試🍴佢lunch set 有前菜、主菜、甜品同飲品。主菜都幾多選擇,有14款📜想食得豐富啲,可以加$80將前菜轉成生蠔🦪前菜可以揀湯或者沙律,主菜揀咗fish and chips🐟🍟 想中和下,唔想咁熱氣,前菜揀咗沙律,係凱撒沙律🥗。份量都唔細架,可惜啲麵包粒又硬又un😥可能食慣港式麵包脆粒😅飲品叫咗洋甘菊茶,用透明茶壺上,賣相一流🫖到咗主菜時間啦,魚肉厚身,一啲都唔腥,配薯角。醬汁係沙律醬同青豆蓉醬。初頭見佢綠色,以為係牛油果,但食落有有陣青味,即刻睇睇menu,原來係青豆蓉。雖然我都食青豆,不過變成醬之後,就唔係好鍾意,而且同個魚、薯條唔係好夾😅我個人比較鍾意厚切粗薯條多過薯角,加上炸得唔脆,整體來講唔算好高分。甜品係藍莓芝士蛋糕🫐🍰總括而言,食物味道唔算好出色。相比下,個藍莓芝士蛋糕係最好味😓價錢唔低,唔算抵食。
每日返工都會經過,睇住佢裝修,睇住佢開張。
今日無帶飯,決定嚟哩度一試🍴

想食得豐富啲,可以加$80將前菜轉成生蠔🦪

飲品叫咗洋甘菊茶,用透明茶壺上,賣相一流🫖

甜品係藍莓芝士蛋糕🫐🍰

總括而言,食物味道唔算好出色。
相比下,個藍莓芝士蛋糕係最好味😓
價錢唔低,唔算抵食。
2022-01-27
$220 (Lunch)
在我收藏夹里快躺烂了的Catch,最近发现从K town搬到了西营盘,距离一下子近多了,趁着还没🔥果断来刷·工作日早餐和午餐诚不欺我,份量超足性价比高,选择也不比周末早午餐少多少,还很重要的一点是人少氛围好,温暖的冬日早晨坐在窗边惬意舒服·但味道就不咋样了,跟期望值落差极大,☕️咖啡巨雷,喝了一口差点没给我送走——什么年代了,舍得在装修上下成本的brunch店还在用胶囊机?!·「🥗Brekky Salad」奔着炸halloumi来的,也只有这块巨大的芝士好吃,其他食材毫无新意,种类也比较单调,蜂蜜油醋没什么存在感,盘底抹了半圈酸奶酱还凑合着点缀了些味道·「🍓酸奶杯」搭配果酱/鲜果/granola,是你能想象得出来的味道,不出错但无惊喜·风格更时髦更有艺术感更好出片了,但整个空间弧形元素的运用太多,看得有点疲倦·Catch和Elementary还有Chickpea是一个团队的,但这三家都没给我留下好印象……
2022-01-07
Type of Meal