2018-04-18 111 views
之前好似都有食過一次臭臭鍋!覺得都幾特別!入面件臭豆腐就最吸引!行過見尖咀開咗間新,同fd去試下先!有8種鍋,4隻係養生。其他就有招牌臭臭,泡菜生糕,台式麻辣同黑麻油雞!嚟到緊係要叫招牌臭臭試喇!入面好多料!有黑豚肉,台灣貢丸,蜆,鵪鶉蛋,米血高,鴨血,豬大腸,娃娃菜,金菇,臭豆腐,粉絲,榨菜絲,番茄,鳴門卷!下面會有個爐仔幫你暖住個鍋!一人一份,大大盤!加少少錢可以將白飯轉為滷肉飯或者係芝麻洋蔥鹹魚醬飯!我就轉左滷肉飯!啲滷肉唔會太肥又唔會太鹹,就咁食已經好好食!其實個鍋入邊嘅嘢已經唔少,但個飯實在太好食竟然成碗食得晒!鍋入面個米血糕係台灣都好出名,食落去個口感都幾特別,吸左少少湯都幾好食嘢飲我要左玫瑰花瓣綠茶,玫瑰味都幾重,因為嘢飲底下落咗好多玫瑰糖漿,上面就有好多玫瑰花蕾,又靚又好飲,配埋綠茶,感覺上比好多其他飲品都健康!
之前好似都有食過一次臭臭鍋!
覺得都幾特別!
入面件臭豆腐就最吸引!
行過見尖咀開咗間新,同fd去試下先!

有8種鍋,4隻係養生。
其他就有招牌臭臭,泡菜生糕,台式麻辣同黑麻油雞!

嚟到緊係要叫招牌臭臭試喇!

下面會有個爐仔幫你暖住個鍋!
一人一份,大大盤!

加少少錢可以將白飯轉為滷肉飯或者係芝麻洋蔥鹹魚醬飯!
我就轉左滷肉飯!
啲滷肉唔會太肥又唔會太鹹,
就咁食已經好好食!
其實個鍋入邊嘅嘢已經唔少,
但個飯實在太好食竟然成碗食得晒!

鍋入面個米血糕係台灣都好出名,
食落去個口感都幾特別,
吸左少少湯都幾好食

嘢飲我要左玫瑰花瓣綠茶,
玫瑰味都幾重,
因為嘢飲底下落咗好多玫瑰糖漿,
上面就有好多玫瑰花蕾,
又靚又好飲,配埋綠茶,
感覺上比好多其他飲品都健康!
Dinner
今天路過金馬倫道,看到一個色彩繽紛的花花世界。原來有新餐廳開張。臭臭鍋,未聽過,一於試試吧!就座後,細看餐牌。全都是鍋~鍋~鍋,也有其他小食和飲品。臭臭鍋,就是鍋內有臭豆腐,而餐牌下方也有熟悉的養生鍋。養生鍋,名字比<臭臭鍋>好聽。望著這個藥膳鍋,但有點疑惑。夏天快到了,不想吃羊肉。靚女職員主動表示:唔食羊肉,可以改為牛肉。這個提議不錯哦!就點這藥膳牛肉鍋吧! 大鍋連同底爐一拼呈上。大部份食材已煮好,有別於平時香港火鍋,逐一慢慢烚慢慢嘆。  視覺:中央的小肉山,圍邊是枝竹,蘿白,肉丸,菇,淮山,粉絲,娃娃菜之類,都浸在淺啡色的湯底之中。基本上,除了牛肉較油膩之外,其他食材都是少油系列。待職員點火後,才慢慢滾起來。 手感:每件食材容易夾出,應該是剛下鍋的。如果食材提前放在鍋肉,一定會被壓到實篤篤的,難以夾出。下方粉絲不粘結,但因為太滑,容易在筷子間溜走。嗅覺:淺啡色的湯底只透出淡淡的香氣,藥膳味不太濃,非肉骨茶。味道及口感:先把牛內攤開,平鋪在鍋面。以較細火力,慢慢把牛肉浸熟。待牛肉剛剛由粉紅變為熟牛肉的一刻,就是牛肉最嫩滑的時候了!    蘿蔔早己煮得軟棉棉,好入味。   枝竹吸汁一流
今天路過金馬倫道,看到一個色彩繽紛的花花世界。
原來有新餐廳開張。
臭臭鍋,未聽過,一於試試吧!

就座後,細看餐牌。
全都是鍋~鍋~鍋,也有其他小食和飲品。
臭臭鍋,就是鍋內有臭豆腐,
而餐牌下方也有熟悉的養生鍋。
養生鍋,名字比<臭臭鍋>好聽。

望著這個藥膳鍋,但有點疑惑。
夏天快到了,不想吃羊肉。
靚女職員主動表示:唔食羊肉,可以改為牛肉。
這個提議不錯哦!
就點這藥膳牛肉鍋吧!
大鍋連同底爐一拼呈上。
大部份食材已煮好,有別於平時香港火鍋,逐一慢慢烚慢慢嘆。

視覺:
基本上,除了牛肉較油膩之外,其他食材都是少油系列。
待職員點火後,才慢慢滾起來。

手感:
每件食材容易夾出,應該是剛下鍋的。
如果食材提前放在鍋肉,一定會被壓到實篤篤的,難以夾出。
下方粉絲不粘結,但因為太滑,容易在筷子間溜走。

嗅覺:
淺啡色的湯底只透出淡淡的香氣,藥膳味不太濃,非肉骨茶。

味道及口感:
先把牛內攤開,平鋪在鍋面。以較細火力,慢慢把牛肉浸熟。
待牛肉剛剛由粉紅變為熟牛肉的一刻,就是牛肉最嫩滑的時候了!

蘿蔔早己煮得軟棉棉,好入味。
枝竹吸汁一流,軟棉棉豆腐又是吾所愛也。
肉丸鮮菇無需形容。

淮山~真係淮山,
正其為曰:懷山。
好脆身,健脾滋補的山藥,唔係用平價參薯扮懷山。

最重要係湯底唔濃,可以嚐到各食材的原味。
而且全程無加任何醬料,這才算是養生。

枱面雖有蒜蓉,四川花椒麻辣醬,沙茶醬和豉油,但自己點了養生鍋,就清清淡淡,所以要避開濃厚的調味醬料。
芝麻洋蔥鹹魚醬飯
養生鍋加12元加配的芝麻洋蔥鹹魚醬飯,有洋蔥,有甘筍和芝麻蔥花,鹹香又惹味,拌飯一流。
再來一杯水蜜桃沙冰,正呀!
今天就完成一個健康養生鍋。
Lunch
2018-04-17 34 views
WEEKEND 去左TST行街, 之後差唔多食飯見到有間新開了台式臭臭鍋, 所以二話不說同朋友去食.果度好多款一人火鍋,eg 有台式麻辣、藥膳鍋、臭臭鍋等等,  每個火鍋價錢係$118另收加一服務費.我同朋友一人一個鍋, 我要左藥膳羊肉鍋, 佢要左個養生四物鍋~入面既料都唔同~藥膳羊肉鍋有: 羊、娃娃菜、金針菇、台灣貢丸、蜆、粉絲、粟米、榨菜,玉子豆腐等...而個養生四物鍋有: 雞脾肉、准山片、金針菇、台灣貢丸、蜆、老薑、粟米、娃娃菜,豆腐等..overall 2個湯底都好正, 餸既份量都好多.我地仲點左肉燥飯、咸魚醬飯,將D 餸搾飯真係一流! 下次會要黎=]
WEEKEND 去左TST行街,

入面既料都唔同~

overall 2個湯底都好正, 餸既份量都好多.
我地仲點左肉燥飯、咸魚醬飯,將D 餸搾飯真係一流!

下次會要黎=]

2018-04-15
2018-04-14 204 views
朋友得知尖沙咀新開了台式臭臭鍋這晚放工後已經急不及待過來試一試餐廳門口擺放著大量花藍新開的餐廳有著乾淨、明亮的用餐環境主打多款一人火鍋有台式麻辣、藥膳鍋、泡菜鍋、臭臭鍋等等每款$118另收加一服務費另有小食,飲品跟火鍋料每桌都有的調味料招牌臭臭鍋臭豆腐,黑豚肉,豬大腸,米血糕,娃娃菜,金針菇,貢丸,鴨血,蜆,榨菜,蕃茄,粉絲份量對女生可能剛好,男人的話應該不太夠 鴨血口感嫩滑豬血糕口感很Q,一點都不會硬還有淡淡的米香,在香港能吃到不錯的豬血糕,的確很幸福臭豆腐,味道略淡了點朋友點的麻辣鍋多了四份之一的公仔麵,還有燕餃點了中辣,辣度蠻強的最後加點的咸魚醬飯咸香味重,拌飯一流以這個價格,其實在外面會有更多選擇鍋類如果包一碗白飯/一杯飲料,個人會覺比較值一點宣傳你的專頁
朋友得知尖沙咀新開了台式臭臭鍋
這晚放工後已經急不及待過來試一試
餐廳門口擺放著大量花藍

新開的餐廳有著乾淨、明亮的用餐環境

主打多款一人火鍋
有台式麻辣、藥膳鍋、泡菜鍋、臭臭鍋等等
每款$118另收加一服務費

另有小食,飲品跟火鍋

每桌都有的調味料

招牌臭臭鍋

份量對女生可能剛好,男人的話應該不太夠
鴨血口感嫩滑

豬血糕口感很Q,一點都不會硬
還有淡淡的米香,在香港能吃到不錯的豬血糕,的確很幸福

臭豆腐,味道略淡了點

朋友點的麻辣鍋
多了四份之一的公仔麵,還有燕餃
點了中辣,辣度蠻強的

最後加點的咸魚醬飯
咸香味重,拌飯一流

以這個價格,其實在外面會有更多選擇
鍋類如果包一碗白飯/一杯飲料,個人會覺比較值一點

宣傳你的專頁
2018-04-13
$150 (Dinner)
  • 豬血糕
2018-04-09 320 views
小弟中意食一人火鍋,又係尖沙咀附近返學,每個禮拜日都會試下呢區既一人火鍋,都叫有資格批評下一人火鍋。鼎皇呢間真係差中之差。因為新開張,店鋪無咩人都可以理解,見到呢度有兩個正評兩個負評,就決定試下新野啦。(之前食過同區的'熱點'同埋'8鍋臭臭鍋')食評話新開張有免費飲品,諗住有得飲啦,但原來午市先有。都理解既,午市少啲人會食火鍋,用免費飲品做招徠。但其實夜晚去食(1900-2030),期間都係得四五檯客,以果個位置黎講算少人。無野飲有少少失望,不過都ok既,始終佢唔係老馮free比你。不過無配飯真係有啲嬲。佢門口個牌寫住118蚊,下面寫住滷肉飯/鹹魚醬飯,正常都以為係包埋啦,又無寫價錢,上面又大大隻字寫住套餐。但原來係玩緊文字遊戲,dinner原來唔係套餐,少左個set字。咁好心你就寫埋晚餐加飯既價錢啦! 特登用貼紙遮住果個位,係咩居心大家都估到啦。(之後check翻就算係set lunch都要再加12蚊先有滷肉飯)唔包飯都算啦,但係呢間野價格其實唔平。比較隔黎街既8鍋臭臭鍋,大家既價錢都係130(加左一),你新開張要吸引客人,如果唔靠價錢就係靠分量同食物質素架啦。可惜兩樣都輸曬。首先係

首先係分量。人地所有餐都包一碗飯/粉絲,你晚市就要加錢先有。至於火鍋選擇同埋鍋物,起碼一半係同8鍋臭臭鍋一樣。我唔知係邊間抄邊間,但至少同樣價錢我有多碗飯囉。就咁食鍋物,真係完全唔飽,而且無得用汁撈飯囉。

然後係食物質素。食材大家都一樣,好難有分別,但係湯底就有好大分別。呢間個鍋底完全唔夠味,如果無左舊臭豆腐,個湯底同普通火鍋上湯無分別。我朋友叫番茄湯底,個分別就係多我三舊番茄(我兩舊,佢五舊),少我幾舊臭豆腐。個人認為,番茄鍋過於清淡。仲有樣野好搞笑,話明係火鍋,但係啲豚肉未開火煮之前已經係熟左。咁唔怪得之呢間野無牛肉啦,因為牛肉會越煮越硬。

個老闆仲要話自己新開張,我就唔信佢無打聽敵人既情況啦。就咁睇,真係無一樣野係好過佢地,甚至有啲員工既廣東話都未講好。如果搵唔到自己既優勢,個人認為真係好難生存。

雖然係咁,員工整體黎講都算有禮貌,可以加分。如果大家想食清淡啲既火鍋,又唔介意價錢同埋冇飯,都可以揀呢間,因為隔黎街果間可能要等位。

今次為左呢間野第一次寫食評,希望佢以後有改善,比多一個選擇我。如果我係打手死全家。
2018-04-06 354 views
尋晚諗住打邊爐行過見到係台灣食過既臭臭鍋就一於就去試下係門口等左一陣位就入到去一坐低就即時叫返個臭臭鍋試下另外兩個朋友叫左蕃茄豚肉同藥膳羊肉等左一陣就黎晒三個鍋咁就即時試下個臭臭鍋一試就發現係係台灣食過既味道👍🏿個蕃茄豚肉鍋食落有好濃既蕃茄味完全唔似係味精湯而個藥膳羊肉鍋味道淡左少少另外個肉燥飯👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿期待下次再約朋友一齊黎試其他果幾味鍋呢間臭臭鍋絕對可以再黎幫襯👍🏿
尋晚諗住打邊爐
豚肉蕃茄鍋
藥膳羊肉鍋

2018-04-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
豚肉蕃茄鍋
藥膳羊肉鍋
  • 招牌臭臭鍋
去過台灣一定聽過臭臭鍋,加入了臭豆腐既台式火鍋,價錢親民,而且一個人可以食又方便又快捷。餐廳嘅裝修非常之闊落,店主落足心機!而且餐牌同埋圖片都好靚。雖然香港嘅臭臭鍋唔到數落只有幾間,但火鍋愛好者嘅我都係第一次品嚐臭臭鍋。店中鍋物有好多款,臭臭鍋、麻辣鍋,酸菜魚鍋,4物鍋,非常有特色,自己最想試嘅就係未試過嘅臭臭鍋。另外覺得有特色嘅就係四物藥膳鍋女性調經、補血的補品, 餐廳為十分體貼。更有獨有咸魚飯, 臭上加臭但超級好味!一個鍋的價錢大約是$80至百多元,很抵吃。 招牌臭臭鍋:臭豆腐,豬大腸,米血糕,黑豚肉,娃娃菜,金針菇,台灣貢丸,鴨血,蜆,粉絲,榨菜,蕃茄。特別喜歡佢嘅臭豆腐同米血糕煙韌咬口感十足台灣味道。另外臭豆腐夠晒味道,最重要佢嘅湯底真係勁好飲,食完唔會口渴。台式麻辣鍋: 娃娃菜,金針菇,大豆芽,鴨血,牛柏葉,豬大腸,肥牛片,鮮魷,米血糕,萵筍,公仔麵。麻辣鍋夠晒麻辣,上面有我最愛嘅鴨血,肥牛雖然冇火鍋嘅手切肥牛咁好食但係肉味依然十足。另外入邊有萵筍係超級體貼因為萵筍同火鍋覺得係絕配佢唔會吸晒啲油。店內裝修好有台灣味道,木櫈仔,坐落寬敞,地方好舒服。凍飲品:抹香珍珠奶茶凍飲品:

店內裝修好有台灣味道,木櫈仔,坐落寬敞,地方好舒服。

凍飲品:抹香珍珠奶茶
凍飲品:盆栽奶茶(最面層用Oral 餻粉)好有特色。

新張期間,每光顧一個小火鍋可以任選一款台式飲品!

讚!

2018-04-04 292 views
黎到諗住食臭臭鍋,點知去到有兩個鍋無。咁咪求其叫左兩個鍋,等左陣好啦兩個鍋黎到,入面d肉係熟曬,其他菜同食物係似垃圾咁既款,阿姐同我講係咁。其實我去食鍋我去吉野家都唔會係一黎個鍋就見到d野熟曬,人地會起碼俾d生既肉你自己落去食架嘛,當我一黎到見到個鍋個樣個下我真係o曬咀,佢個咁既臭臭鍋收人地$118。好啦咁最後我都硬著頭皮 好似去食x將打大佬咁心態去完成埋佢啦,之後我已經諗住即刻去食其他野算。依間野俾我既感覺係我覺得自己食緊垃圾,希望食完唔會肚痛。

2018-04-02
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Dinner
見到新開,諗住試下。到落單想叫兩款鍋,個刻先知冇,店員1開始亦冇講明,搞笑。睇菜單個鍋係生肉,黎到係完全煮熟既肉,已經無言....店員呀姐話係咁,因為會有血水其實食呢d鍋就算邊爐,食得就預左係生上。味道始終最緊要, 我只可以講佢辛快活連爐都不如!!!!完全係圖片只供參考!當然佢亦都冇寫明,又係遺反商品說明條例。只可以講係垃圾劣食!!!埋單260,要加1餐牌亦冇寫明...收咁既價錢食垃圾食物,佢真係賺到盡。各位想做勇者可以1試~~~大前題係唔怕屙嘔~~~野食只係微暖,蘿白係硬既
見到新開,諗住試下。
到落單想叫兩款鍋,個刻先知冇,店員1開始亦冇講明,搞笑。
睇菜單個鍋係生肉,
黎到係完全煮熟既肉,
已經無言....
店員呀姐話係咁,因為會有血水
其實食呢d鍋就算邊爐,食得就預左係生上。
味道始終最緊要,
我只可以講佢辛快活連爐都不如!!!!
完全係圖片只供參考!
當然佢亦都冇寫明,
又係遺反商品說明條例。

只可以講係垃圾劣食!!!
埋單260,要加1餐牌亦冇寫明...
收咁既價錢食垃圾食物,
佢真係賺到盡。
各位想做勇者可以1試~~~
大前題係唔怕屙嘔~~~
野食只係微暖,蘿白係硬既