2019-06-09 358 views
又係唔知食嘜好既lunch time, 青衣城啲嘢食應該會乾淨啲呱,又未食過依間,就算有好多劣評都試下!有lunch set, 其他單點有熱飲送,凍飲加$5!唉~咁咪試下佢個照牌雞絲xo醬撈麵,好油,如果無xo醬,就無味,雞絲鞋就緊啦⋯⋯同事叫左個牛腩飯,都係麻麻,牛腩鞋,啲汁就ok至於服務態度方面,個侍應漏兩次單,到最後都係錯,凍飲變熱飲,錢就照加,檸茶就變奶茶整體黎講,價格偏貴,又唔好食,服務態度又差,應該唔會再去
有lunch set, 其他單點有熱飲送,凍飲加$5!

同事叫左個牛腩飯,都係麻麻,牛腩鞋,啲汁就ok

整體黎講,價格偏貴,又唔好食,服務態度又差,應該唔會再去
2019-06-08 219 views
早前喺茶廳食過炸魚柳薯條下午茶,發現魚柳一陣雪味,味道極唔新鮮,份量又小。。以為只係一時失手,今次午餐再次幫襯,諗住再俾多次機會。。點知。。都係食到一肚氣。。一入坐,店員安排兩位入坐於狹窄嘅走廊,一路食,對腳俾待應踢左無數次,有一下仲差啲踢到我跌左落地。。坐得唔舒服之餘,待應一路喺耳邊大呼大喝,真係食到頭都痛。。蕃茄牛肉通粉淡而無味,牛肉,雞扒好似完全冇調過味。。質素差劣。。可惜青衣城較小同類港式餐廳。。。呢間真係。。冇下次希望餐廳見到評價之後會認真反省,及檢討。。

希望餐廳見到評價之後會認真反省,及檢討。。
2019-04-07 493 views
阿媽成日都話呢一間的早餐唔錯,特別係鴛鴦,咖啡香,奶茶滑,今日有機會食個下茶先啦!我哋坐近門口嗰張枱,所以唔知裏面的環境係點樣?但係出面密集式咁擺咗幾張枱。招牌茶廳焗豬扒飯 啲飯焗得窿,有啲硬,好似飯焦咁,茄汁唔會太鹹,味道適中,菠蘿都幾新鮮,豬扒唔會太實,腍身,可惜冇乜味道。奶油豬個包一啲都軟熟,似係翻叮的,麵包口感係韌, 雖然面頭有好多醬,但係唔夠脆。鮮茄湯牛肉通粉 牛肉好軟滑,蕃茄味濃郁,通心粉的口感啱啱好。火腿奄列牛油多士個蛋好滑,唔會太多油,火腿有煎過,多士好食過個奶油豬好多,牛油份量適中。阿媽話今次杯鴛鴦係由女人沖,冇咁好飲,之前個男人沖得好飲好多。檸水正常。

招牌茶廳焗豬扒飯
奶油豬
鮮茄湯牛肉通粉
牛肉好軟滑,蕃茄味濃郁,通心粉的口感啱啱好。
火腿奄列牛油多士
檸水正常。
Type of Meal
Lunch
2019-02-17 480 views
早起的鳥兒有蟲吃。一大清早打算和朋友看早場電影,發現青衣城二期有一家新開的茶餐廳,人流不多,臨時決定食個快餐省得入戲院食貴價熱狗。這裏充其量只是一間乾凈的茶餐廳,不過店員禮貌好好,即使落單稍慢也不會被西臉我點了一個雙拼粉面餐,米線配上脆邊煎蛋和五香肉丁。米線份量尚可,質地亦夠彈牙。至於五香肉丁辣度適中,符合一般香港人口味。再飲上一杯熱檸水,一個美好的早上就是如此演繹。米線加上飲品只是$35,以商場餐廳來說算是很相宜了。順帶一提,廉政風雲確是一套演技派電影,值得一看!

五香肉丁煎蛋米線

米線加上飲品只是$35,以商場餐廳來說算是很相宜了。
順帶一提,廉政風雲確是一套演技派電影,值得一看!
2019-02-13
$35 (Breakfast)
五香肉丁煎蛋米線
呢間茶廳開左到宜家去過好多次,早期水準不錯,所以經常會去,因為青衣城的選擇真係好少,到2018年後期開始差,服務由始至終都係差,門口位阿姐完全成日黑面,無招呼都算因為佢地既食物還算幾好食,後來每次都有出人意料之外既事情發生,記得有次蝦仁炒蛋,蛋係炒得幾好食好滑,但入面的蝦仁是冰冰地的,我唔知佢係邊度攞出來,埋單後我有提下佢地叫廚師要注意一下,反正食開總會俾多次機會佢上星期來食個涼瓜肉碎炒蛋,成碟都係蛋,涼瓜少過十片肉碎唔知有無十粒,咁樣個lunch收人$58 ?今日lunch time想俾多次機會俾佢,來叫左個炒飯,首先個時間剛好無乜客,但我等左十幾分鐘都未上,心想佢應該即炒所以耐D,點知一來到食個下非常有驚無喜,因為個炒飯係凍既,成間野得幾個客等咁耐先來個炒飯仲要係凍既,個刻我知我唔會再來,已經俾夠機會佢了

2019-01-21 283 views
已經幾次到這裡吃早餐 費用比樓下什麼大X樂貴,不過捻住食物服務質素好D,今次之後改觀。叫個火腿通份,唔夠熱。即磨咖啡加三元,唔夠香,三元好似唔抵。餐包翻叮好多次,所以好硬,食左1/3加雙蛋,收42元。

加雙蛋,收42元。
2019-01-21
$42 (Breakfast)
2018-12-30 291 views
平時去呢間食都係食下午茶~ 30幾蚊又有野飲~ 環境又夠靜又舒適~ 同埋幾乾淨~今日心思思想試下佢個ALL DAY BREAKFAST~近年都幾興ALL DAY BREAKFAST, 其實都係滿足晏起床又好想食早餐O既朋友, 哈哈~認真講, 除左擺放得幾精緻之外, 我唔明點解間間店賣呢個食品都偏貴~其實所有野都係平野, 製作都係煎, 開鑵頭, 洗菜, 烤多士~ 最多係比小小黑松露你O甘多~亳無技巧可言~食過之後, 除左覺得係油同煎之外, 無其他感覺~ 係唔會難食, 係好難會難食~只要你識煮野食就明白~

今日心思思想試下佢個ALL DAY BREAKFAST~
最多係比小小黑松露你O甘多~
亳無技巧可言~

2018-12-05 245 views
今日下午我們喺青衣附近做完嘢之後諗著去青衣城搵嘢食,但今次我們就去另一邊嘅二期睇吓,行到去見到呢間叫「茶廳」都幾多人食,所以我們就決定入去食下午茶!我們叫咗個全日早餐,包括有:茄汁焗豆、田園沙律和風汁嘅汁都幾好,脆煙肉煎得都幾香口,牛仔腸嘅腸皮相當爽脆,黑松露炒蛋亦炒得都幾嫩滑,但就略嫌每款食物嘅油份比較多,所以感覺好比較油膩,而牛油多士就不過不失!常餐:鮮茄湯牛肉通粉配火腿奄列牛油多士嘅鮮茄湯底都幾鮮味香濃,牛肉好鮮嫩,通粉亦好爽口彈牙,但份量就比較少,所以呢點係令我們覺得比較失望!
牛仔腸嘅腸皮相當爽脆,
黑松露炒蛋亦炒得都幾嫩滑,但就略嫌每款食物嘅油份比較多,
所以感覺好比較油膩,而牛油多士就不過不失!
牛肉好鮮嫩,通粉亦好爽口彈牙,
但份量就比較少,
所以呢點係令我們覺得比較失望!
常餐
常餐:鮮茄牛肉湯通粉配火腿奄列牛油多士
常餐:鮮茄牛肉湯通粉
常餐:火腿奄列牛油多士
2018-11-18 149 views
不一様的茶餐㕔,食物質數相比高,乾淨企理,吃得安心。小菜火喉夠,好味又不會太油味精太多。菜式擺脫一般舊式茶餐室,比較新頴。價格相宜。老板斯文有禮,是我日常飯堂之選!
2018-11-11 156 views
開咗咁耐打算黎試下,叫咗個雞絲蝦仁怡保河粉配老火湯,先講個番茄紅蘿蔔湯,味道唔濃郁應該落得多水,但應該無落味精既,好細碗,料多過湯。個怡保河粉個湯淺黃色但飲落好淡,蝦仁三隻,雞絲幾條,蝦仁都爽,雞絲無味又鞋,河粉普普通通。同行朋友叫黑椒雜扒飯,黑椒汁幾香,但雜扒份量少,只有半塊豬扒、半塊雞扒、一條香腸。總之,呢間餐廳好唔抵,一個餐68蚊,味道差過其他茶記或連鎖!
早上想到青衣期2期看早場,這間戲院開幕了兩年多,但是我才第一次來,不過重點不是這個,重點是我們竟然看這一間名叫"茶廳"吃早餐。我很少給負評(應該話無),不過這間真令我大開眼界。茶廳的裝修環境是不錯的,這也是我們選擇這間餐廳的主因,我們選擇了一個坐向街景落地玻璃的座位,外面鳥語花香,看些雀仔飛來飛去,倒是十分討好。只是想點菜時,發現枱面的餐牌竟然打直,我們需要將自己身體扭轉90度才能看到,是想藉機讓我們免費學習瑜珈嗎?何不將餐牌打橫會更易看一些呢,真的是有點莫名奇妙。早餐菜式選擇較少,連我最愛的米線都沒有,只有米粉、公仔面、通粉,所以我只好選擇泰式通粉+蛋包,當泰式通粉一放到枱面,我就驚呆了,只有驚沒有喜,我以為自己在喝湯,空空如也,究竟是湯不是?不過蛋卻煮得靚卻是事實,只是吃著這裡的包,我心想不如是但在街邊買一個飽也比吃這間茶廳強吧。吃完之後感到有小小空虛寂寞同凍,因為根本未夠飽肚,我唯一感覺到$38是交租,而非食物質素,早知我吃街外的茶餐廳,終於明白這間茶廳不是叫茶餐廳,因為根本不算得上茶餐廳,西餐的價錢,卻比不上茶餐廳的質素。有太多早知就無乞兒。還有下一次嗎?你覺得呢?為安撫自己的

有太多早知就無乞兒。還有下一次嗎?你覺得呢?為安撫自己的情緒,我還是只想起了那首歌:

“別怪她,別怪她,別再傷心對吧...從遇見的一剎就搞錯了嗎?”
2018-10-24
2018-11-01 187 views
這間主打茶餐模式、以特色餐單作招徠,今天上午八時三十分左右一家三口去試試這間開張了一段時間的餐廳,身為青衣街坊,點都要試試,我們分別叫了全日早餐、仿鮑片火腿通粉及三拼粉麵(轉出前一丁),飲品叫熱奶茶及凍華田,三個餐都$144,落單嘅阿姐過來落單時,我講:「早晨!」她回答:「想食咩?」我叫到第二個餐時候她好似趕住走咁,我說還有一個餐,三拼粉麵轉出前一丁,熱奶茶!她好似好不願意講:「加$4」,我回答:「我知道要加錢,唔該!」餐到時候就咁掉到枱面,響枱? 這是什麼態度? 我唔介意收得貴,但咁樣連茶餐廳都不如!收錢時候阿姐黑起塊面!我們一步出門,我太座即係話不會再幫襯!呢間餐廳的食物也算是可以,但有咁嘅態度員工,簡直就是幫老細倒米,趕客,唔想做生意!這樣經歷我一定會分享給其他住在上蓋物業的朋友及街坊!
她回答:「想食咩?」
餐到時候就咁掉到枱面,響枱? 這是什麼態度?

我唔介意收得貴,但咁樣連茶餐廳都不如!
收錢時候阿姐黑起塊面!
我們一步出門,我太座即係話不會再幫襯!
這樣經歷我一定會分享給其他住在上蓋物業的朋友及街坊!

$50 (Breakfast)
2018-10-13 124 views
作為一間茶餐廳,呢間算唔錯,食物都算有水準,係傳統茶餐廳嗰種口味,食物味道亦幾好,只係啲汁稀咗d,如果可以再收返啲水就完美了!環境亦唔錯,幾好坐,服務亦好,可以再幫襯!
2018-10-07 135 views
今晚原本想食泰國菜 但有太多人排隊 雖有臨時搵第間見依間裝修唔錯 繁忙時間約7成滿 就一試啦!!!入到去見到餐牌 即刻冇哂興趣平均價錢$65-$85 但照樣係茶記款式 心諗有咩特色值得賣咁貴呢? anyways 本人好鍾意食手撕雞 就試下招牌手撕雞飯送餐速度算快 但好遺憾 食物賣相 味道 同價錢都不似預期一隻太陽蛋+少許雲耳+幾小塊無味手撕雞+輕量醬料+白飯盛惠$78大元 個陣太肚餓都有食哂 但女仔份量都唔算飽味道可以吞落口 但坐落青衣城既定價 佢最多值$58如果係旺角油麻地 應該$38先有機會光臨同行既招牌焗豬扒飯 大家樂完勝$78換來教訓 下次應該落一層食快餐店
今晚原本想食泰國菜 但有太多人排隊 雖有臨時搵第間

見依間裝修唔錯 繁忙時間約7成滿 就一試啦!!!

入到去見到餐牌 即刻冇哂興趣

同行既招牌焗豬扒飯 大家樂完勝

$78換來教訓 下次應該落一層食快餐店
招牌手撕雞飯
2018-10-03 150 views
之前睇雜誌講到個老闆滿腔熱誠,幾有heart咁整嘢食,點知🤦🏻‍♂️我仲特登嚟食,圖片只供參考都預左,但我明明係堂食,點解整到好似外賣咁,用個錫紙兜裝比我,正常焗嘢係咪應該用陶瓷嗰d器皿裝呢,搞到好似大家樂大快活咁,仲話係高級茶餐度,我諗除左價錢之外完全唔覺高級。一上枱微暖,d芝士完全唔覺有3重,冇味冇拉絲,風乾蕃茄同菠蘿有小小酸味,但唔夠乾,食落有d黏牙,豬扒預先切開一條條,但完全唔係佢講既低溫煎,又乾又嚡又冇肉汁🤦🏻‍♂️,最離譜係個飯,其實我都唔知係咪飯嚟,但明明寫住洋蔥粒炒香油飯,點知一粒洋蔥都食唔到,個飯係濕既一pat,冇牙都食到😂,同埋個底好油,食左一啖已經食唔落,招牌嘢都搞成咁,其他嘢都唔敢叫,即走,再去第二到食好過。頓時覺得大家樂一哥焗豬扒飯好好食😂等左廿幾分鐘,完全唔值得,十分徹底失望。

等左廿幾分鐘,完全唔值得,十分徹底失望。
2018-09-08
$70 (Lunch)