2021-11-19
平日食得多西餐,間中都想食下茶記,朋友話呢間茶檔好有本土懷舊風味,鍾意打卡嘅我即刻黎試試佢啦一黎到門口已經覺得佢比起平時d茶記冰室更懷舊,最驚喜係見到佢d紅色膠罩燈泡,細個嘅時候喺超市見到總會拎隻雞蛋埋去照下🤣今次真係暴露年齡系列🤫除左照雞蛋燈之外,牆上重有好多舊香港、舊招牌嘅拼圖,重會播好多舊歌添除左店外內嘅裝修正之外,呢度嘅餐牌睇落都幾吸引,最正嘅係佢5點半就有晚餐供應,下午茶重做到6點半,岩哂我約d細食朋友黎,各自修行都冇問題啦*粒粒西多 $36*朋友細食但又為食,叫個下午茶小食就岩哂佢,粒粒西多份量比想像中多,配煉奶點黎食一啖一粒都幾邪惡,下午茶加$8就可以叫埋野飲,冷熱同價添,抵讚👍🏻*粒粒臘味煲仔飯 $108*呢排入左黑之後都開始有d涼意,一直都好想食煲仔飯,估唔到呢度竟然有!雖然只係得一款煲仔飯揀,但睇落一d都唔馬虎,重有飯焦添,臘味全部切到細細粒,料都算多,煲飯重好大煲添,包你啖啖都有臘味重一定夠哂飽🤤*堅香脆生煎肉餅飯 $88*開頭以為係普通煎肉餅飯,點知個飯竟然係日式蛋包飯!蛋超滑又唔會過熟,肉餅分開左三塊,食落都幾香口,另外晚餐重包埋餐湯同涼伴小食,今日就有雞湯同
*粒粒西多 $36*
*粒粒臘味煲仔飯 $108*
*堅香脆生煎肉餅飯 $88*
開頭以為係普通煎肉餅飯,點知個飯竟然係日式蛋包飯!蛋超滑又唔會過熟,肉餅分開左三塊,食落都幾香口,另外晚餐重包埋餐湯同涼伴小食,今日就有雞湯同海蜇,茶記晚餐黎講都算幾豐富😁