2023-01-14 869 views
佐敦分店極不推薦。本人於14/1 星期六下午3:00,當時店裡沒太多客,絕對不是繁忙時間,與友人落單30分鐘後還未送餐,催促後才發現店員漏落單,然後再度落單。由於當時趕著去另一個地方,要求店員盡快送餐,店員亦承諾5分鐘內送到,於是等待數分鐘後,店員再次告知不能出餐,沒有說明理由,並說:「唔等得你可以走」,態度極惡劣,完全趕客,而且對於他自己漏單的錯誤完全沒有言語上的致歉。此店不但流程混亂,員工態度非常差,完全浪費時間。
佐敦分店極不推薦。

此店不但流程混亂,員工態度非常差,完全浪費時間。

2022-10-23 998 views
一家之前经过很多次都没有进来试试的一家店。第一次试了早餐,蛮惊讶和满足的。尤其是食物的摆碟,不像一般茶餐厅的古板。有Cafe的味道。食物味道和装潢都不错。也很有香港的特色。之后也特地回头试了午餐。还是很满意。今天再回头吃早餐,感觉到服务员态度不正确了。没有之前的友善亲和亲切。因为不能用奶,特别要了斋啡,还是给了个满满奶味的咖啡… 面条也煮得过软。音乐也由原本的怀旧香港流行音乐变成了周天王的歌曲,真的很不搭… 会不会再来第四次,真的有些犹豫了… 希望店主能够改善
2022-08-28 1055 views
上OpenRice search 見到呢間幾得意就去試下。星期日的晚上,只有2枱客。本來想叫寫住推介的籠仔蒸飯,但店員話無蝦… 咁就叫了個餓底早餐,即係all day breakfast. 一嚟到見到幾大碟,牛扒2塊♥️心裏加了分。oh …呢刻又發現我叫呢個餐係因為見到有薯餅….但嚟到係薯角(再望返餐牌佢英文寫fries , 唔係hash brown… 即係我睇漏咗… 但其實佢嚟到係potato wedge 😅)算,切開牛扒….一放入口,果陣梳打粉味超濃,真係擔心會食壞人。同埋一食就知係平價牛扒,咁就唔好default 3成熟啦。心已灰了一截….沙律菜,眼望都見得到的霉..食一啖仔,微熱的…口感有D難受😣最正常係薯角同法包,都算感恩。起碼有飽肚嘢落得肚呀🥹希望老闆睇到,可以改善。 呢個餐真係對唔住客人….$108 雖然唔係好貴,但真係好難食。 可以話係我食過最差的all day breakfast, 沒有之一
上OpenRice search 見到呢間幾得意就去試下。

星期日的晚上,只有2枱客。

最正常係薯角同法包,都算感恩。起碼有飽肚嘢落得肚呀🥹

餓底早餐
2022-07-15 767 views
呢一間茶餐廳係主打懷舊港式茶餐廳嘅風格~裝修得好靚!超推介流沙奶黃西多士🍴勁厚身 炸到金黃香脆🧡💛包身好鬆軟 入面包住鹹香十足嘅奶黃餡 仲有沙沙地嘅口感 再加埋啲煉奶 鹹鹹甜甜 好好食😋
2022-04-12 809 views
剛剛我叫外賣…叫左兩個早餐…食物還可接受 第一個失望:餐飲叫左鴛鴦走…但完全冇落練奶…如果落唔夠練奶只係唔夠甜,但連少少甜味都冇真係接受唔到 …第二個失望:第二杯餐飲叫左凍檸茶…冇比飲管…
剛剛我叫外賣…叫左兩個早餐…食物還可接受

第二個失望:第二杯餐飲叫左凍檸茶…冇比飲管…

鴛鴦走
2022-04-12
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
$65 (Breakfast)
最近天氣回暖到廿十度 下午甚至感覺有點進入夏天的狀態 但奇怪的是 竟然有種食煲仔飯的衝動(難以理解的胃口( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)看準了餐牌的煲仔飯系列 雖然只是剩下一個種選擇 但心想如能食到最簡單的臘味飯 也應該不錯吧極度饑餓的友人一眼已看中餓底全日早餐五分鐘後大大份all day breakfast就被端上枱了牛扒 黑松露炒蛋 薯角 炒蘑菇 蕃茄沙律菜 蒜蓉包份量多得驚人 絕不欺場牛扒尺寸猶如一般鐵板餐的厚大薯角熟食類都是熱騰騰的唯獨炒蛋太濕潤 有點水汪汪點餐時 店員友善的提醒先不用急著開煲蓋 等待豉油的香氣和味道慢慢滲入煲內數分鐘後 一揭起煲蓋 香氣撲鼻 驚訝材料豐富多彩 份量也絕不欺場臘腸 潤腸 臘肉 冬菇 豆乾 飯粒粒粒分明 油潤煙韌輕輕拌勻 臘味的油脂香 令人食慾大增‘٩꒰。•◡•。꒱۶’食到最後煲底 也有微微焦黄飯焦⸝⸝⸝♥⚑ 如喜歡帶有飯焦的 可再等待幾分鐘才開煲蓋⚑ 煲仔飯內的豉油已很足夠 如喜歡重咸香味的 可另加上多半枝仔豉油𓇠@chadonhk𖤥 港嘢茶檔༶ 粒粒臘味美煲仔飯༶ AD2餓底早餐
最近天氣回暖到廿十度 下午甚至感覺有點進入夏天的狀態
但奇怪的是 竟然有種食煲仔飯的衝動
(難以理解的胃口( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)
看準了餐牌的煲仔飯系列

𖤥 港嘢茶檔
༶ 粒粒臘味美煲仔飯
༶ AD2餓底早餐
AD2餓底早餐
$110 (Lunch)
  • 粒粒臘味煲仔飯
2022-02-22 403 views
第一次寫食評,因為想支持下呢間小店,真心食評。有次經過門口見幾有特色入去試下,當日星期日,有兩個女仔唱歌添。唱幾幾好,好投入。叫咗臘味飯同荷葉飯(唔記得影相),真心好食,足料,腦腸臘肉切粒好入味,本身係個set有埋一個細湯同蘿蔔糕,味道啱啱好,幾有特色。荷葉飯我老公食,勁大個,亦都好香!隔咗幾日encore 幫襯,試咗佢個外賣焗豬扒飯同咸牛肉蛋三文治,連個外賣盒都係高質,分兩層,飯同豬扒分開上下格,外賣盒膠是高質,真係唔捨得掉。好夠蕃茄味,豬扒亦都好淋,大大塊無骨。咸牛肉三文治厚切,味道不會太咸,重有薯片伴碟。隔咗一兩個星期,幫襯咗兩次下午茶(終於記得影相),奶黃西多士勁厚身,鉄板上大大件,奶黃好特別,另外配多個煉奶俾你,沙律菜伴碟! 正! 另一份是誰是雞脾(瑞士雞脾),即叫即製,講明要等十分鐘左右,嘩,勁大隻,好入味,一個女仔真係食唔哂。睇吓張相你地就知! 好juicy,熱辣辣! 另外我加多個咖哩三寶,有豬皮,籮白同魚蛋。咖哩味有驚喜好香,不會死辣,蘿白好林,亦都幾大件,魚蛋正常,雖然價錢少少貴,但我覺得個咖哩加分。店員服務好好,又俾咗啲曲奇餅我地試,我食完都買唔4小罐仔,咸蛋黃曲奇
第一次寫食評,因為想支持下呢間小店,真心食評。

店員服務好好,又俾咗啲曲奇餅我地試,我食完都買唔4小罐仔,咸蛋黃曲奇好得意,阿華田都好味,重有薑醋味曲奇,大家可以去試下。

在呢個疫情下好想多點支持一下小店,位置雖然不是旺區,但真心覺得好食,加油呀!我會再黎幫襯。

• 鉄板奶黃西多士
  • 誰是雞脾
  • 焗鮮蕃茄豬扒飯
  • 粒粒臘味煲仔飯
2022-02-13 287 views
厚切牛扒伴薯菜好好味!牛扒肉嫩味道啱啱好,伴沙律菜加雜菜磨菇同薯角,有誠意。飯後加幾件金沙蛋黃同兒時鴛鴦曲奇(即係好立克同阿華田味),嘆埋杯正宗經典奶茶,好滿足。疫情下的外賣午餐,有驚喜!除咗 signature 風沙雞蔥油飯,麻婆豆腐飯都值得一試。宜家仲油菜,啱晒我哋注重均衡飲食的 OL.
厚切牛扒伴薯菜好好味!
牛扒肉嫩味道啱啱好,伴沙律菜加雜菜磨菇同薯角,有誠意。
疫情下的外賣午餐,有驚喜!

Delivery
2022-02-07 386 views
星期日下昼1點半去到餐廳,唔洗等位。呢間餐廳最吸引嘅地方係個裝修好有特色,而且都好乾淨。同埋佢哋送好多嘢,每個客人會送一塊曲奇餅、前菜同湯。雖然唔係特別好味,但勝在有heart,好欣賞。堅香脆生煎肉餅飯 $88飯如其名,真係堅香脆!三塊肉餅又厚又大塊,兩邊煎香,但裡面仲係好多肉汁,好出色。最正嘅係除咗甜豉油之外,佢仲放咗啲薑蓉伴碟,撈飯一流。推介!滑蛋蝦仁叉燒飯 $88個蛋真係炒得非常之滑,而且真係有好多塊叉燒同蝦仁。叉燒都半肥瘦,質素不錯,但蝦仁唔爽口嘅,麻麻哋,同埋略嫌多豉油咗少少。不過碟飯好大碟,食到好飽。配菜曲奇

堅香脆生煎肉餅飯 $88
滑蛋蝦仁叉燒飯

滑蛋蝦仁叉燒飯 $88

配菜

曲奇

2022-02-06
$100 (Lunch)
滑蛋蝦仁叉燒飯
2022-02-06 193 views
中午同同事出去食飯,喺出面見到個裝修都幾靚幾懷舊,就走入去試下。個餐牌價錢都幾嚇人,叉燒滑蛋飯都要成九十蚊,仲要加一。上網見到個焗豬扒飯都幾吸引,就叫黎試下。落單果時職員話要等十五至二十分鐘。OK , 一路等一路期待。廿分鐘後,個焗豬終於黎到。點知……..大失所望先講最上面果層芝士,焗到一塊塊硬膠咁,唔知咩黎既。入面塊豬扒又乾又無味。啲飯都係又乾又硬。成個焗豬扒飯仲衰過茶餐廳同快餐店收費連加一共$108
個餐牌價錢都幾嚇人,叉燒滑蛋飯都要成九十蚊,仲要加一。

點知……..大失所望

收費連加一共$108
焗豬扒飯
之前都幫襯過這間餐廳幾次,覺得食物質素唔錯所以返兜食返E間,今次點左餐蛋治早餐食,餐蛋治食到尾聲先發現塊麵包有綠黑色既一點點發霉,問左第一位職員,佢竟然話係沙律醬汁,聽完我開始都有懷疑,唔通係我多心,坐多一陣,我再研究多一次塊麵包,發現醬汁既顏色係啡紅色,唔會係綠黑色一點點,再問第二個職員,先可以確認我塊面包係發霉,我連沙律都末食完,佢哋就匆匆咁收咗我碟野,佢哋亦無問我要不要整過另一份比我,所以我起身埋單走人,真心覺得好灰,份餐蛋治都食到尾先發現,好明顯食左D發霉麵包落肚。三文治都係早餐主要款式,佢哋應該自覺其食物衛生質素,唔係要食客發現有問題先處理,希望我今次食完唔好肚痾。
2022-01-28
2022-01-18 170 views
真係超級有香港特式裝修既茶餐廳,次次經過都好想試,終於的起心肝去食下午茶一入到去每人送一塊自家製曲奇,好多特別既味道,例如榴槤同埋阿華田脆脆,正選擇都算多,試左佢個流心蛋黃西多士,熱辣辣即食真係有流心蛋黃,仲有沙律菜中和一下蛋黃嘅「漏」嘅感覺環境衛生等都令人十分滿意,十分值得一試再試,下次會試下其他時間黎,睇下餐牌會唔會有其他既驚喜

2021-12-15 182 views
諗住求其去茶餐廳食個蛋治啫,使唔使咁靚🤣🤣之前睇ig見到佢個蛋治係厚多士,厚滑蛋已經好吸引,點知佐敦新店個擺盤靚到咁,真係靚過好多cafe🤪個多士係用蒜蓉牛油煎過好香,炒蛋好厚好滑,如果加返啲蔥花就perfect 🤪
諗住求其去茶餐廳食個蛋治啫,使唔使咁靚🤣🤣
滑蛋三文治
滑蛋三文治
2021-12-14 155 views
嗰日我係逸東酒店staycation完,和朋友打算在附近找間茶記食個早餐。一出酒店門口就見到這間新式茶記😍,仲有我最愛的半露天座位。茶餐廳竟然welcome drink😮,仲有得揀橙汁,蘋果汁,牛奶。細細杯可以邊飲邊慢慢揀早餐🤓。鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治🥪($42)包凍飲麵包經過牛油烤焗過,非常之香脆。滑蛋好厚亦好滑,鮮牛混咸牛中和了咸牛的咸味,但缺點亦是少左份咸牛的咸香,有好有唔好。不過總括來說,都係一份優質的多士,好味道👍🏻特濃鮮茄湯牛腩粒螺絲粉🍅($40)包凍飲茄湯真的十分十分濃郁,牛腩粒的份量亦算多,推介👍🏻早餐屬於中價,但食物高質而且份量算多,餐廳環境亦有用心裝修💛。今次有點趕忙,沒有好好拍下內部環境,其實內部有好多特色的霓虹燈,打卡位置。

鮮牛混咸牛炒滑蛋多士

鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治🥪($42)包凍飲
特濃鮮茄牛腩粒螺絲粉

特濃鮮茄湯牛腩粒螺絲粉🍅($40)包凍飲
茄湯真的十分十分濃郁,牛腩粒的份量亦算多,推介👍🏻

鮮牛混咸牛炒滑蛋多士
特濃鮮茄牛腩粒螺絲粉
2021-11-26 296 views
發掘左@chadonhk之後就上左癮,今個禮拜去左3次食lunch🤣呢度既裝修係行懷舊風,仲可以打下卡。【AD1 餓底早餐 • $68 】AD1有雞肉腸、豬肉腸、火腿扒、煙肉、厚切餐肉、薯餅、蕃茄、白蘑菇同沙律伴菜。蛋有3款:黑松露溶岩滑蛋、溫泉蛋同煎太陽蛋;包就有香煎蒜蓉多士/烤蒜蓉法包。今次揀左溫泉蛋同烤蒜蓉法包,烤蒜蓉法包係軟既(本身以為係硬既)。火腿扒、煙肉同厚切餐肉略嫌煎得唔夠香口同太多油。【堅香脆生煎肉餅飯 • $78 】顧名思義,堅香脆生煎肉餅飯,個3塊肉餅真係煎到堅 • 香 • 脆,無野補充🤘🏻午餐同晚餐既分別係煎蛋同蛋包飯。【焗鮮蕃茄豬扒飯 • $88 】呢個焗豬係一叫再叫之選🌟好大份既焗豬,但好味到食得晒成份。塊豬扒覆蓋大約8成,肉質肥美(一d都唔瘦*v*),又有咬口。芝士面有一整塊蕃茄,然後係飯入面又有好多蕃茄粒。重點係芝士,芝士多到驚人,舖滿成個飯,配埋炒飯底,舀起每啖飯都有芝士(仲有拉絲),好滿足呀😭【高質懷舊扒飯 - 大大塊雞扒 • $78 】見到佢既餓底早餐寫明係無激素雞扒,所以問下高質懷舊扒飯既大大塊雞扒係咪都係用無激素雞扒,個答案係…YESSSSS!!

【AD1 餓底早餐 • $68 】

【堅香脆生煎肉餅飯 • $78 】

【焗鮮蕃茄豬扒飯 • $88 】

【高質懷舊扒飯 - 大大塊雞扒 • $78 】
見到佢既餓底早餐寫明係無激素雞扒,所以問下高質懷舊扒飯既大大塊雞扒係咪都係用無激素雞扒,個答案係…YESSSSS!!! 我轉左【蒜油撈丁 • $12 】,麵煮得軟硬適中,唔會太淋爛晒咁,雞扒肉質鮮嫩,有好多肉汁,亦都有圍住半個碟邊既配菜(沙律菜、翠玉瓜、豆同菇),感覺即刻健康左好多😎

遲d要試下佢既下午茶同埋籠仔蒜蓉蒸蝦飯。
AD1餓底早餐
焗鮮蕃茄豬扒飯