2018-01-17 355 views
難得地同住在紅磡的好友一齊放假,又不想行太遠食 立即上網搵到新款餃子 品嚐一番自家製香辣青瓜漬 $20酸酸的 滿開胃 但沒有辣味餃子3種盛合 $45海老餃子 食落似蝦餃 蘑菇餃子 磨菇味不多日本京都九條蔥餃子 餃子皮用了蔥整成 綠色的 香味較重雞肉芝士餃子 5個 $42炸餃子竟然不太油 還有配上海鹽 滿特別的蟹肉海老特長豪華餃子棒 $42餃子是正常的3件長度  配上沙律醬燒雞泡魚乾 $38燒得不會太乾 燒得好香脆大阪烏冬 $45清清的湯底配上滑嘟嘟的烏冬有煙鴨胸肉 腐皮白桃活乳酸梳打 $25柚子蜜 $18

自家製香辣青瓜漬 $20

蟹肉海老特長豪華餃子棒
白桃活乳酸梳打 柚子蜜
  • 日本京都九條蔥餃子
2018-01-15 52 views
自從黃埔站通左車之後 真係多左好多機會過去食飯 因為真係方便左好多不過今晚呢餐飯就約得比較急少少 都係臨收工先約 所以其實都係去到個頭先諗食d咩重點係其實我都唔係真係太餓 食唔到太多野行行行 行到一間門面日式既店鋪 原來主打日式燒餃子既 岩哂今日少少飽但係又想食多種口味既我食餃子前黎個蟹子沙律熱下身 睇得又食得呀餃子我地一共叫左三款 - Chao Chao餃子。餃子四種盛合。蟹肉海老特長豪華餃子棒每款都真你各有特色 每款既香脆度都做得幾好重點係保留到入面既肉汁 呢樣真係好重要當中特別想提一提個餃子棒 雖然價錢比其他餃子略略高一點但真係物有所值 真係啖啖蟹肉 建議大家可以一試呀主食。日式牛筋沾烏冬沾拉麵食得多 但係沾烏冬我自己就第一次食沾烏冬湯底非常香濃 正呀 小食。Chao Chao炸雞採用既係無骨炸雞 啖啖肉 外皮香脆 內層仲係熱辣辣小食。章魚小丸子一個易學難精既小食外皮要整得脆 其實唔易 不過呢邊個師傅又控制得唔錯 呢個追加order決定 總算冇做錯價錢中位。地理位置一流。大家真係可以一試丫

重點係其實我都唔係真係太餓 食唔到太多野

食餃子前黎個蟹子沙律熱下身 睇得又食得呀

每款都真你各有特色 每款既香脆度都做得幾好
重點係保留到入面既肉汁 呢樣真係好重要
當中特別想提一提個餃子棒 雖然價錢比其他餃子略略高一點

但真係物有所值 真係啖啖蟹肉 建議大家可以一試呀

主食。日式牛筋沾烏冬

沾拉麵食得多 但係沾烏冬我自己就第一次食
沾烏冬湯底非常香濃 正呀

小食。Chao Chao炸雞

採用既係無骨炸雞 啖啖肉 外皮香脆 內層仲係熱辣辣

小食。章魚小丸子

一個易學難精既小食

價錢中位。地理位置一流。大家真係可以一試丫
2018-01-10 57 views
位於黃埔新天地百寶坊,主打日式餃子。餐廳提供各式各樣餃子,而且價錢平民,頗抵食。門口有少許居酒屋的感覺,店內的傢私也是用上啡色木材,更有一幅有圖片大餐牌吸引食客。首先來到的是Chao Chao一口餃子。這餃子是每天人手製作的,一口一件十分可愛。而且餃子脆卜卜,頗為香口。這款一口餃子更有一個套餐,當中還會有一款涼菜和Asahi生啤酒。適合晚上和朋友吃著佐酒菜,小酌一番。第二個來到的為餃子の4種盛合,包括Puri Puri海老餃子、Mochi Mochi蘑菇餃子、日本京都九条蔥餃子和日本淡路島產洋蔥餃子。餃子的名字設計得頗有心思,而且這盛合可以有機會試試不同味道的餃子。這盛合餃子全部都煎得香脆,而且更會有肉汁流出來,可以點少許一同奉上的鹽,更能調起肉餡的鮮味。餐廳更會有各類飯食提供,點了一客日式咖哩飯。米飯用了珍珠米,所以會較會圓身,入口也軟糯。咖哩的口味有一點點辛辣,牛肉味香濃。而且,醬汁的比例也頗多,不擔心會不夠汁送飯。之後來到的為蟹肉海老特長豪華餃子棒。這餃子有18cm長,約有一隻伸長了的手掌般大。整條餃子包著一條手指般粗的餡料,而餡料主要是蟹肉和蝦肉,充滿鮮味,這款餃子可以點BB沙

之後來到的為蟹肉海老特長豪華餃子棒。這餃子有18cm長,約有一隻伸長了的手掌般大。整條餃子包著一條手指般粗的餡料,而餡料主要是蟹肉和蝦肉,充滿鮮味,這款餃子可以點BB沙津醬一同品嘗。

最後點了朱古力餃子配雪糕作甜品。雪糕是香草口味的,如果size可以再大一點便好了。餃子的皮煎得脆脆,沾少許雪糕和餃子一同享用,又冷又熱的感覺夠特別。朱古力餡料更是微微流心的。
2017-12-17
$150 (Lunch)
  • 蟹肉海老特長豪華餃子棒
  • Chao Chao 餃子
學校聖誕假期兩母子出去食個 late lunch,順便買埋餸點了一份牛筋豆腐煮餃子套餐加幾款餃子牛筋豆腐煮餃子套餐 HK$58 +HK$12 追加了杯蜜桃梳打套餐有日本牛筋豆腐煮、三隻精選餃子和一碗日本飯日本牛筋豆腐煮裡面有牛筋、牛腩、豆腐和魔芋味道甜甜地帶點微辣,拌飯一流店家推薦享用餃子最美味的方法 ...用碟子分別盛裝餃子醬油和味噌醬,喜歡吃辣的可以將秘製辣醬混入味噌醬怕囝囝吃不到秘製辣醬,所以分開盛裝 ~~首先吃一口原汁原味,不添加任何醬汁的餃子接著再將餃子沾一點餃子醬或味噌醬汁享用套餐的時日精選餃子是香港限定口味的椰菜豚肉餃子煎到香脆的餃子沾少少咸中帶酸的味噌醬一起食,3 隻真的不多夠喉當然要點份店內的人氣 No. 1 的招牌餃子 ... Chao Chao 餃子 $23 / 8 隻 Chao Chao 餃子細隻過椰菜豚肉餃子,真是一口的大小餃子皮很薄,煎至金黃焦底,外面香脆不油膩這款 Shake Shake 餃子是香港限定口味有梅子鰹魚、醬油牛油、粟米濃湯和和風咖喱 4 款口味囝囝揀了最新的和風咖喱味 ...食法有點似 Shake Shake 薯條的食法將和風咖喱味粉加入紙袋
學校聖誕假期
兩母子出去食個 late lunch,順便買埋餸

點了一份牛筋豆腐煮餃子套餐加幾款餃子

套餐有日本牛筋豆腐煮、三隻精選餃子和一碗日本飯

日本牛筋豆腐煮裡面有牛筋、牛腩、豆腐和魔芋
味道甜甜地帶點微辣,拌飯一流

店家推薦享用餃子最美味的方法 ...
怕囝囝吃不到秘製辣醬,所以分開盛裝 ~~

首先吃一口原汁原味,不添加任何醬汁的餃子
接著再將餃子沾一點餃子醬或味噌醬汁享用

套餐的時日精選餃子是香港限定口味的椰菜豚肉餃子

Chao Chao 餃子細隻過椰菜豚肉餃子,真是一口的大小
餃子皮很薄,煎至金黃焦底,外面香脆不油膩

這款 Shake Shake 餃子是香港限定口味
有梅子鰹魚、醬油牛油、粟米濃湯和和風咖喱 4 款口味
囝囝揀了最新的和風咖喱味 ...

食法有點似 Shake Shake 薯條的食法
將和風咖喱味粉加入紙袋內與餃子一起搖勻後就食得

Shake Shake 餃子《和風咖喱味》 HK$42
炸至脆卜卜的餃子沾滿了和風咖喱味粉,味道香口又惹味,啱哂囝囝的口味

這款味道清爽的柚子胡椒餃子是『日本最新推出的口味』
凡惠顧任何正價餃子都可以 +HK$20 點一客,好抵食呢 !!!

原來餃子也可以做成甜品 ... 朱古力餃子配雪糕 HK$38

烘至香脆熱辣辣的餃子皮夾著朱古力粒
配埋凍冰冰的雲呢嗱雪糕一起食,真是太滿足了 ~~

店內的餃子由人手每天包製的 ... 我們剛巧見到店員在包餃子

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及情感,一試 / 合用與否請自行決定
2017-12-28
Type of Meal
Lunch
  • 柚子胡椒餃子
  • Shake Shake 餃子
  • Chao Chao 餃子
今日和太太往紅磡餃餃餃子食tea, 我們點了水餃子, 大阪烏冬、枝豆、海老餃子、蟹肉海老特長豪華餃子棒和日式鰻魚飯。水餃子皮薄餡靚,水餃內的朱肉食落肉質鮮甜, 而餡內的蔥花能帶出水餃的鮮甜, 口感味美;海老餃子煎得金黃, 咬落去入面有兩隻蝦, 蝦食落鮮甜彈牙, 皮煎得乾身, 食落惹味, 配上鹽食落更加醒胃;蟹肉海老特長豪華餃子棒賣相一流,蟹肉好爽口, 蝦肉彈牙, 皮煎得香脆, 配上沙律醬一起食, 令餃子食落更加醒胃;餐廳附上味噌醬汁和餃子醬汁, 前者味道比較濃, 好香味噌香味;後者酸酸甜甜,能中和餃子的油膩, 兩款醬汁連餃子食美味十足;大阪烏冬烏冬爽口, 湯好鮮甜, 鴨胸切得薄薄, 煎豆腐食落鮮甜, 鳴門卷食落彈牙, 蔥花能帶出烏冬的鮮味, 整碗大阪烏冬食落美味, 口感十足;枝豆與一般日式餐廳的枝豆比較, 這裡枝豆表面冇咁多鹽份, 而且枝豆比一般餐廳煮得更熱,食落去好鮮甜, 容易入口;最後鰻魚飯賣相一流,鰻魚肉汁鮮甜, 蛋絲食落爽口, 鰻魚汁惹味, 飯好香綿。餐廳座位舒適, 食物美味, 海老餃子,蟹肉海老特長豪華餃子棒和日式鰻魚飯好好味,很有水準, 而且餐廳價錢合理, 我和太太食了一頓
很有水準, 而且餐廳價錢合理, 我和太太食了一頓美味的日式餃子下午茶。
餐廳附上味噌醬汁和餃子醬汁
左方是餃子醬汁,右方是味噌醬汁
海老餃子
蟹肉海老特長豪華餃子棒和日式鰻魚飯
水餃子
日式鰻魚飯
2018-01-07
$141 (Tea)
2018-01-07 2219 views
無論煎 炸 蒸 烚都一樣得嘅餃子係豬先生最愛 簡單美味又飽肚我地今晚尼到來自日本嘅日式餃子專門店 「餃餃餃子」店舖環境寬敞 有bar枱卡位 裝潢帶出冷艷感 紅黑雙剎 配合柔和射燈 感覺係至「型」格調食物選擇方面頗多的 主打嘅餃子有成十幾款除左餃子之外 大胃嘅我地當然要叫番啲麵呀飯呀 仲叫左小食添先上大盛咖哩吉列豬扒丼配精選餃子咖哩屬於帶微辣嘅甜咖哩 入口偏甜帶甘 有薯仔及紅蘿蔔 係傳統嘅甘口咖哩汁夠多 夠豬小姐撈哂成碗飯吉列豬扒碎上夠大件 炸至漂亮金黃 食落皮脆肉嫩帶肉汁 幾高質喎精選餃子係椰菜豚肉餃子 餃皮被輕輕煎過 香口足餡 椰菜爽脆清甜另一款麵食係每日限定嘅日式牛筋沾烏冬 湯底一睇樣就覺得濃 橙紅色加一層油光面層 望落肥膩感都唔惹少 飲落又點呢?味道果然濃郁 夠哂重口味 係一種似層相識但又講唔出嘅味道(廢up哈哈) 少少辣配合偏肥牛肉 蒟蒻粒 豆腐 芽菜 蔥粒等等 成件事係好惹味豬先生已經直接將沾烏冬變湯烏冬 連丁點湯都唔放過 不過有扣分位 就係湯嘅溫度唔夠熱 絕對係美中不足係時候講番主角餃子啦餃子4種盛合包括係puri puri海老餃子 mochi mochi蘑菇餃子 日本京都
我地今晚尼到來自日本嘅日式餃子專門店 「餃餃餃子」
食物選擇方面頗多的 主打嘅餃子有成十幾款

除左餃子之外 大胃嘅我地當然要叫番啲麵呀飯呀
仲叫左小食添
先上大盛咖哩吉列豬扒丼配精選餃子

汁夠多 夠豬小姐撈哂成碗飯

日式牛筋沾烏冬
另一款麵食係每日限定嘅日式牛筋沾烏冬
湯底一睇樣就覺得濃
橙紅色加一層油光面層 望落肥膩感都唔惹少 飲落又點呢?
日式牛筋沾烏冬
配合偏肥牛肉 蒟蒻粒 豆腐 芽菜 蔥粒等等 成件事係好惹味

豬先生已經直接將沾烏冬變湯烏冬 連丁點湯都唔放過
 不過有扣分位 就係湯嘅溫度唔夠熱 絕對係美中不足
係時候講番主角餃子啦
餃子4種盛合
餃子4種盛合包括係puri puri海老餃子 mochi mochi蘑菇餃子 日本京都九条蔥餃子以及椰菜豚肉餃子
puri puri海老餃子
puri puri海老餃子似足港式蝦餃
餃皮透薄 餡內有彈牙已調味嘅蝦仁 再沾上海鹽提鮮調味 yummy
mochi mochi蘑菇餃子
mochi mochi蘑菇餃子驚喜不大 蘑菇味不重不突出 味道相當普通 似足平時食嘅豬肉餃
日本京都九条蔥餃子
椰菜豚肉餃子
雖然日本京都九条蔥餃子染成綠色餃皮強調「蔥」但蔥味同樣平淡 蔥嘅比例可以再加強呢
明太子薯仔餃子棒三條 係今晚唯一餡料無肉嘅餃子
明太子薯仔餃子棒
餡料只有薯仔及明太子 薯仔已預先煮到軟腍 明太子份量唔吝嗇 辛辣香口 同薯仔好夾

豬先生同豬小姐都幾喜歡尼款無肉餃子
係豬小姐最愛
一見即點嘅燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾
煙韌耐嚼而且充滿獨特魚香 燒得甜甜香口嘅雞泡魚乾再沾上蛋黃醬 完美

價錢仲要係我食過咁多間之中最抵
「餃餃餃子」係性價比相當高嘅餃子專門店 而且食物款式選擇多索價唔貴

證明過江龍唔一定係又貴又唔值加大排長龍嘅
2017-12-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
2018-01-06 60 views
之前去關西已見過這間餃子店,想不到香港也有分店!我很喜歡吃餃子的,看見黃埔有間專食日式餃子的店,一定要去試試!看到menu上又多款餃子選擇,心想如果多d朋友一起來吃就能試哂咁多款了!但今次兩個人,就精選了幾款餃子!這店最令我深刻的是它很強調調味料,除了桌子上已有四種醬汁供客人任試,還有不同的餃子都會附上不同醬汁或粉/椒鹽,可見配搭上之用心,令我的味覺得到多種滿足!我覺得最好吃是「餃子三種盛合」,裡面的海老餃子和蘑菇餃子真的好好吃!海老餃𥚃面頗多蝦,好似食緊蝦餃咁,正!而蘑菇餃就好香菇味, yummy!食既時侯記住要點埋附上的紫菜椒鹽!這店人氣no.1 的Chao chao餃子也很好吃,餃子底部係沾了粉去煎,所以好脆,但餃子面d皮就好薄,皮薄涵靚個底又脆口,再配埋餃子醬汁(我加了辣)味覺實在得到滿足!雞肉芝士餃子𥚃的芝士雖然不是很濃味,但因配上沙津醬,個這餃子食落好creamy!我另外叫左限定餃子:「shake shake餃子」和「極上黑豚餃子」,兩款都好特別啊!而「極上黑豚餃子」真係好特別,餃子面卷上了薄片鹿兒島黑豚肉,好似細個時侯食煙肉香腸卷的感覺!再配上豚肉醬,提升了整個餃子的味道

而「極上黑豚餃子」真係好特別,餃子面卷上了薄片鹿兒島黑豚肉,好似細個時侯食煙肉香腸卷的感覺!再配上豚肉醬,提升了整個餃子的味道,難怪叫「極上」!真不錯!

這間令我味覺有多重滿足的「餃餃餃子」,我會再惠顧啊!真想試試其他未試的呢!
2017-12-26 66 views
聖誕快來了,又是要準備聖誕禮物,去了黃埔買玩具,就在附近享用晚餐先。見到餃餃餃子,menu選擇眾多,即刻好吸引去試試。原來點餃子醬汁也有多種配搭嘩嘩嘩,美食好快上檯,要開動!Chao Chao 餃子 $23/8隻是人氣no.1,一點要試下一粒餃子小小的好可愛外皮香脆,皮薄餡多,好豐富餃子盛合 $45海老餃子、蘑菇餃子、日本京都九条蔥餃子海老餃子內裡好多彈牙蝦肉,啖啖爽口好正,感覺似品嚐中式蝦餃,感覺好有趣。極上黑豚肉餃子 $58一塊黑豚肉包著餃子,口感特別。日式牛筋沾烏冬 $58牛筋湯底相當濃郁,但在寒冷的天氣湯不夠熱,有點美中不足。朱古力餃子配雪糕$38除了多款創新口味的餃子,連甜食餃子也有。質感帶點煙韌,朱古力味濃郁,都幾有驚喜!
見到餃餃餃子,menu選擇眾多,即刻好吸引去試試。

原來點餃子醬汁也有多種配搭

嘩嘩嘩,美食好快上檯,要開動!

是人氣no.1,一點要試下

一粒餃子小小的好可愛
外皮香脆,皮薄餡多,好豐富

餃子盛合 $45
海老餃子、蘑菇餃子、日本京都九条蔥餃子

極上黑豚肉餃子 $58

一塊黑豚肉包著餃子,口感特別。

日式牛筋沾烏冬 $58
牛筋湯底相當濃郁,但在寒冷的天氣湯不夠熱,有點美中不足。

朱古力餃子配雪糕$38
除了多款創新口味的餃子,連甜食餃子也有。
朱古力餃子配雪糕$38

質感帶點煙韌,朱古力味濃郁,都幾有驚喜!
2017-12-25 88 views
唔知係咩自己點錯野 所以覺得3樣都麻麻 🍢招牌chaochao餃子$23 8隻🍢入面應該係豬肉餡 但size真係手指尾咁細 唔夠過癮😢賞佢底層煎得薄脆但皮嘅其他部分少少濕 淋淋地 分開唔到啲餃子🙊🍢蟹肉海老特長餃子🍢呢個還可 蟹肉同海老都塞滿成條餃子👍但鮮味差少少 或者可以加強調味🍢洋蔥餃子配山芋芥末醬$52🍢洋蔥味唔突出 餃子口感軟淋淋 山芋泥亦係軟淋淋而且夠搶味 所以...味道同口感都食唔慣😢
唔知係咩自己點錯野 所以覺得3樣都麻麻
🍢蟹肉海老特長餃子🍢
呢個還可 蟹肉同海老都塞滿成條餃子👍
但鮮味差少少 或者可以加強調味
🍢洋蔥餃子配山芋芥末醬$52🍢
日本餃子過江龍 人地話超好食! Facebook 今排頻頻見到佢,唔食過都唔信,原來勁脆勁好食。 98蚊食個set 一共16隻餃子, 連埋青瓜前菜 再有杯大啤酒, 可以同女朋友share! 如果係平日收工過黎食都唔錯!
日本餃子過江龍 人地話超好食!

如果係平日收工過黎食都唔錯!
2017-12-18 2364 views
係日本嘅時候已經有食過呢間浪花,對佢地嘅餃子一直念念不忘,原來已經登陸左HK。一個個燈泡係個招牌上面已經好有日本feel。店內亦係以傳統的日式格局為主,一邊係吧枱,一邊係普通座位,用上紅色做牆身,感覺好warm。Menu的餃子種類多不聲數,有classic的,也有大膽創新的,每個口味都很吸引。洋蔥餃子配山芋芥末蓉 (5個 $52)山芋很滑又很綿密,芥末味唔會好嗆,口感幾特別,配洋蔥餃子完全没有違和感,反而令人感覺新鮮。蟹肉海老特長豪華餃子棒 (1本 $42) 全長180mm,超長的海老餃子棒,海老味道重,餃子皮比較有嚼勁,跟肉餃子味道很不一樣。紫蘇風味餃子 (6個 $29)餃子用上另一種包法,紫蘇葉味道新鮮,配濃郁的梅子醬汁酸味味,很醒胃。Chao Chao 餃子 8枚一口餃子 ($23)Classic的棒棒餃子必點,脆脆的,筷子夾的時候,聲音很清脆。原來味噌醬汁也蠻好吃,微甜的味道,很有特色。雞翼餃子 (2本 $50)雞翼入面放滿餃子餡,把本身雞肉和餃子肉汁都鎖在裡面,超美味,令人大滿足。除左餃子,仲有其他小食。日式牛筋豆腐煮 ($38)有豆腐、蒟蒻、牛肉,甜甜的微辛,味道濃郁,很好

洋蔥餃子配山芋芥末蓉 (5個 $52)

紫蘇風味餃子 (6個 $29)

Chao Chao 餃子 8枚一口餃子 ($23)

雞翼餃子 (2本 $50)

除左餃子,仲有其他小食。
日式牛筋豆腐煮 ($38)

有豆腐、蒟蒻、牛肉,甜甜的微辛,味道濃郁,很好下酒或送飯。

Chao Chao 炸雞 ($25)脆卜卜,配辣醬,幾惹味。
$150 (Dinner)
  • 紫蘇風味餃子
  • 洋蔥餃子配山芋芥末蓉
  • ChaoChao餃子
  • 蟹肉海老特長豪華餃子棒
2017-12-16 75 views
紅hum附近新開左間餃子店,對於餃子控既我黎講,就當然要沖去試下啦~ 不過原來紅hum站行過去都要一段時間,下次黎都係黃埔站落近d~牛筋煮,其實我覺得都係牛腩多過牛筋,不過真係超鍾意個湯汁,有小小辣,但用黎撈飯真係幾碗都唔夠~辣油,餃子汁,味噌醬等蟹棒海老餃子,長過把間尺,每一啖都食到鮮甜蟹肉同蝦噢~黑豚肉餃子,我仲以為係黑豚肉餡tim,原來係成塊包係出邊,幾特別,可以一戰~甜品,超級推薦呢個,好似食心太軟咁,熱辣辣脆扑扑既朱古力餃子加雪糕真係一流~

辣油,餃子汁,味噌醬等

蟹棒海老餃子,長過把間尺,每一啖都食到鮮甜蟹肉同蝦噢~

2017-12-15 66 views
以前嘗試了灣仔分店,我喜歡他們的分店,我去了HH分店。今天下班後來到,人流不算太多,分店的標準不一致,因為當天油還是新鮮的時候,餃子的口感更好。厚切培根有點令人失望,因為它太肥了,我希望有像火腿火腿。無論如何,其他的特別好,尤其是上海煲仔飯的牛肉味道更好,因為餃子皮越薄越好。巧克力的是一個有趣的經驗。用巧克力滲透脆皮。與奶酪和番茄gyozas是好的,提醒我餃子,但充滿了雞肉。味道真的不錯,下次一定會再來

厚切培根有點令人失望,因為它太肥了,我希望有像火腿火腿。

巧克力的是一個有趣的經驗。

用巧克力滲透脆皮。

與奶酪和番茄gyozas是好的,提醒我餃子,但充滿了雞肉。

味道真的不錯,下次一定會再來
2017-12-15 1908 views
一想到吃日式餃子,就自然會想起專食餃子的餃餃餃子,唔想過海去灣仔店就可以去紅磡分店。過晒正常食飯時間,不用等位就可以坐低。餐牌跟上次黎時改動唔算好大,不過就有幾款新項目加入。台面有四款餃子汁和醬料,可以因應個人喜好和所點的餃子款式而添加蘸點。次次都會叫的招牌人氣no.1餃子: Chao Chao 餃子。煎成一排的餃子十分皮薄,其中一邊煎至金黃,帶有薄薄脆漿微微脆口,豬肉餡料都幾多汁,唔會煎到好乾,一口大小,多吃幾隻也不膩。Puri Puri 海老餃子 - 呢款餃子令次都係會必點,餃子餡加左原隻蝦粒,爽口彈牙,跟煙韌的餃子皮成對比,而且隨碟附有海鹽,齋點鹽唔點醬汁都已經好食。生薑餃子 - 餃子餡有薑味香但又不會有薑的辣,濃度適中不會過搶,點上味噌醬好配合。蟹肉海老特長豪華餃子棒又是必點的一款,長長棒型餃子內充滿蟹肉跟蝦肉,相當豐富,18cm的長度,既可點蛋黃醬,亦可點餃子汁,不同的味道跟食法。另外叫左碟新出既: 極上黑豚餃子 標榜日本直送及採用鹿兒島黑豚,餃子外層竟然是用一層豚肉包住,然後先係餃子皮同餡,豚肉煎過後好香口惹味,唔會太油太肥,好食!除了主打既餃子,另外叫了碗煮物: 日式牛筋

除了主打既餃子,另外叫了碗煮物: 日式牛筋豆腐煮。筋位唔多,主要係肉,不過煮得好淋好入味,而且越食越辣,加埋豆腐同蒟蒻,食落有點似中式的回鍋肉,好惹味。

最後來個餃子甜品: 朱古力餃子。朱古力餡半流心,甜度又剛好不會過膩,熱食既甜餃子,次次都要叫黎做結尾。

$140 (Lunch)
坊間開左有好多唔同餃子店,不過好多都係中式為主,反而呢度就專做日式餃子專門店,仲要係日本過江龍黎香港開分店。店舖設計據講都係跟番日本,一入門口就見到好多個招牌字,餃子係人生之福包也,即係大家要食多啲餃子。座位有吧台位,可以望住所有煎餃既過程,但係一大班人都係坐番其他位方便傾下計,牆上仲有好多日文既Poster。每台都有幾枝醬油,食法就係要先點餃子醬汁再點味噌,如果大家食辣既仲可以加辣油落去醬料度點完再食。先黎一個前菜《燒雞泡魚乾》($38),一大片咁上每一塊都唔算好薄身,食落好香同埋唔會好難咬開,點埋旁邊沙律醬一齊食。個人覺得最好食既係《Chao Chao餃子》($42/16隻),每日人手包既餃子,見到個皮好薄身,煎到外皮香脆,食落好香口。另外一個好多人叫既《明太子薯仔餃子棒》($48),總共有三條都好大條,入面包滿左薯仔,一咬開仲有好多熟明太子。另外叫左個《餃子4種盛盒》($55),分別有Puri Puri海老餃子,Mochi Mochi蘑菇餃子,日本京都九條蔥餃子同埋日本淡路島產洋蔥餃子,Puri Puri入面包左一整舊蝦落去,點鹽食加左咸味無咁清淡。最特別有甜品《朱古力餃子》($

最特別有甜品《朱古力餃子》($28),本來聽個名覺得好奇怪,但食落甜甜地半流心朱古力又幾夾,仲可以配埋雪糕食。

店名:餃餃餃子
地址:紅磡黃埔新天地百寶坊G28號舖

餐牌:
2017-12-09
$100 (Lunch)