2022-01-07 324 views
⭕從前有一種美食叫泰菜,疲情下無得去泰國食泰菜不過香港都有一個小泰國係九龍城,另外我都好耐未試過食野大汗滴細汗所以一於回憶下那種快感。⭕昭拍耶,泰文的意思是「河流之母」,即大家熟識的湄南河,同時主理九龍城老牌泰國雜貨店泰隆,用料正宗、全由泰藉廚師主理。⭕串燒叫左雞同牛肉肉質鮮嫩,啖啖肉肯定係自家制串燒,不是訂回來,非常好食。⭕咖哩炒大蝦非常開胃,鮮而不咸送飯一流,不過蝦肉質不是太爽滑,有少少淋。⭕雞肉生菜包非常新鮮有鑊氣,嗅一嗅已經滿足。⭕泰式鳳爪夠温度辣得爽好食。⭕生蝦口感爽滑dip下個醬更加入味,炸蝦頭香脆可口好食。⭕個人感想:餐廳座位比較狹窄,坐得比較辛苦,另外甜品方面叫芒果糯米飯但係黎左芒果(痴)飯,蝦吾夠新鮮。服務可以。🏘地址:九龍城龍崗道19號地下

⭕雞肉生菜包非常新鮮有鑊氣,嗅一嗅已經滿足。

⭕泰式鳳爪夠温度辣得爽好食。

⭕生蝦口感爽滑dip下個醬更加入味,炸蝦頭香脆可口好食。

🏘地址:九龍城龍崗道19號地下
2021-05-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 生蝦刺身
2022-01-06 252 views
過到黎九龍城梗係食泰國野啦🤩之前一向食開某一間,但今日就想試下其他,同埋見呢間評語唔錯,所以就試下佢😂生蝦🦐($88)都幾大隻同埋好新鮮,食落彈牙👍🏻而且蝦頭有炸過幾好食😋串燒🍖($68)分別叫左三串豬🐷同三串雞🐤,無燒到乾爭爭,咬開啲肉都重尚算嫩滑有肉汁,配翻佢個沙爹醬,正😋青咖喱雞🐤($88)咖喱🍛唔會太稀或者太杰,味道幾濃,小小辣但又有小小甜咁,同埋入面除左有雞,重有薯仔,都好掛汁,雞肉🐤同薯仔🥔都幾淋同埋入味薄餅🫓($27)用黎點咖喱食好正🤤塊野都幾煙韌同好香,叫左2️⃣塊先食得完啲咖喱汁😂推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️食物質素唔錯,環境好有泰國餐館feel🇹🇭呢間係回頭之選👍🏻

生蝦🦐($88)
都幾大隻同埋好新鮮,食落彈牙👍🏻而且蝦頭有炸過幾好食😋

串燒🍖($68)

青咖喱雞🐤($88)

薄餅🫓($27)

2021-12-01 366 views
專程來食呢個軟殼蟹咖喱,佢咖喱滿滿嘅感覺真係好滿足好好味!真係皇牌!佢d咖喱撈飯食,加少少南瓜,真係一流!好快清哂!呢個係豬頸肉生菜包酸酸地,夾住生菜食中和返食嘅時候聽到鑊氣十足!立即想叫返杯啤酒!!waitress都好識做,比左兩個冰箱出來的杯我哋~~正!!呢個係昭拍耶炒飯,係煮得好食足料,有蠔有蝦,只係無咩驚喜,prefer椰青焗飯多d~最後叫左馬拉盞通菜,非常重味,好ok價格親民,唔係住得遠都會多多幫襯

專程來食呢個軟殼蟹咖喱,佢咖喱滿滿嘅感覺真係好滿足

呢個係豬頸肉生菜包
酸酸地,夾住生菜食中和返

食嘅時候聽到鑊氣十足!立即想叫返杯啤酒!!

最後叫左馬拉盞通菜,非常重味,好ok

價格親民,唔係住得遠都會多多幫襯

屯馬開通真係好興奮之餘,亦好方便! 今日一於相約朋到九龍城覓食。🔍😋記憶中,這家很久前嚟過一次,但印像唔深。近期見網上有人推介,又嚟試下!🥰☝✨ 昭拍耶船河$50非常吸引,一於試吓正宗泰國味道!味道係唔錯,不過餸料份量略嫌太少!🙈小食半價,點咗蝦餅及無骨鳳爪蝦餅美味,好厚好彈牙!😋無骨鳳爪沙律沙律菜好新鮮,不過都幾辣!😝無骨鳳爪都好惹味,不過份量唔多!🙈泰式咖啡,泰式奶茶講真!都係港式咖啡及奶茶啱口味啲!🤭
屯馬開通真係好興奮之餘,亦好方便!
今日一於相約朋到九龍城覓食。🔍😋

☝✨ 昭拍耶船河$50
非常吸引,一於試吓正宗泰國味道!
味道係唔錯,不過餸料份量略嫌太少!🙈

小食半價,點咗蝦餅及無骨鳳爪
蝦餅美味,好厚好彈牙!😋

無骨鳳爪沙律
沙律菜好新鮮,不過都幾辣!😝
無骨鳳爪都好惹味,不過份量唔多!🙈

泰式咖啡,泰式奶茶
講真!都係港式咖啡及奶茶啱口味啲!🤭

$76 (Lunch)
2021-11-05 429 views
又係九龍城,又係泰國野🇹🇭,係咪以為又係小曼谷呢🤔不過你知我地鍾意試新嘢ga啦,就算係九龍城泰菜都要揀第二間🤪見到呢間「昭拍耶」門面唔錯,餐牌又幾抵食咁,就入左黎試新嘢喇😝————————————————🥇椰青海鮮焗飯($188)👅成隻梛青上,海鮮焗飯配椰奶,有少少燴飯嘅感覺🤤海鮮有蝦同魷魚🦑,份量都夠,又唔會煮得過老,食完個飯仲有椰肉食添🥥🥈馬沙文豬肉咖喱($88)/ 蒜蓉包($28)👅馬沙文咖喱,貌似黃咖喱咁,味道少少甜少少辣,蒜蓉包點咖喱汁係最佳拍檔🥉蜜糖青檸燒雞翼($68)👅三隻全翼六串上,感覺好似好抵咁,有d似BBQ嘅蜜糖雞翼🍯👍🏻椰青($35)👍🏻泰式奶茶($28)梛青甜,奶茶香,super啦————————————————📍 昭拍耶:九龍城龍崗道19號地下

————————————————
🥇椰青海鮮焗飯($188)

🥈馬沙文豬肉咖喱($88)/ 蒜蓉包($28)

🥉蜜糖青檸燒雞翼($68)
👅三隻全翼六串上,感覺好似好抵咁,有d似BBQ嘅蜜糖雞翼🍯

👍🏻椰青($35)
👍🏻泰式奶茶($28)
梛青甜,奶茶香,super啦

📍 昭拍耶:九龍城龍崗道19號地下
由讀書到工作都經常在九龍城搵食,這裡泰國菜館林立,要選中好吃又抵食的不易,但「昭拍耶」就做到了。午市套餐50幾蚊左右,包埋飲品同甜品,當中昭拍耶船河好好食,湯底非常濃郁,豬肉丸彈牙,仲有肉片同炸豬皮,正。金邊粉屬正路貨,唔算特別,反而推介大家一試生菜包,炒香的肉碎十分惹味,唔會太鹹,加埋少少辣勁,好開胃。肉碎炒過唔會好油或好水,而且肥瘦比例適中,我去幫襯係必叫。之後多次幫襯,仲試過鐵板蠔餅,蠔仔處理乾淨,唔會有沙有殼,蛋漿唔會太厚,用鐵板上,蛋邊微微脆燶,香口!點埋魚露嚟食,好快清哂。其餘推介:鹹肉炒椰菜苗、黃咖哩蝦次次去都叫好多嘢,阿姐都驚我哋食唔哂,哈哈!

其餘推介:鹹肉炒椰菜苗、黃咖哩蝦

次次去都叫好多嘢,阿姐都驚我哋食唔哂,哈哈!
2021-10-29 301 views
某一個夜晚唔知食咩好🥸,興致匆匆去咗九龍城,點知誤打誤撞食好西?!見到店面靚靚仔仔,入邊都乾淨企理又幾新潮🤘🏻,比某啲舊式泰國菜坐得更舒服。可能有好心情加持,今次真係迷失在九龍城泰菜美食😵‍💫~————————————————👅椰青海鮮焗飯($188)🔸椰奶味濃淡適中,加埋滑嘟嘟椰肉一齊燴煮,口感好得意🤪,飯粒裹住醬汁濕濕地,又唔會爛,蝦同魷魚等海鮮唔會過老,仲可以食埋椰青入面嘅椰肉🥥👅 馬沙文豬肉咖喱($88)👍🏻馬沙文咖喱比黃咖喱甜一啲🍛,味道少少甜辣,豬肉片有啲嚡,薯仔煮得好粉👍🏻用蒜蓉包沾咖喱汁,好快一陣就唔見咗件包,差啲想叫多個白飯,咖喱汁係澱粉質殺手🥷🏻.👅蒜蓉包($28)🔸有咖喱必須Order🉑,缺一也不可👅 蜜糖青檸燒雞翼($68)🔸 三隻全翼分開六串,比BBQ食嘅蜜糖雞翼更清爽🍯,想刺激啲可以沾酸辣醬,忍唔住唱番句「燒雞翼~我鍾意食~」👅椰青($35)🔸 椰青認真好甜🍬,食埋椰肉係常識吧!.👅泰式奶茶($28)🔸 泰奶陣味同港式奶茶真係唔同🧋,少甜比較適合香港人口味———————————————— 🚩總結:唔小心發掘到正嘢🤩———————————————— 🌟注意:只

————————————————
👅椰青海鮮焗飯($188)

👅 馬沙文豬肉咖喱($88)
👅蒜蓉包($28)
🔸有咖喱必須Order🉑,缺一也不可

👅 蜜糖青檸燒雞翼($68)

👅椰青($35)
🔸 椰青認真好甜🍬,食埋椰肉係常識吧!
👅泰式奶茶($28)
🔸 泰奶陣味同港式奶茶真係唔同🧋,少甜比較適合香港人口味

🚩總結:唔小心發掘到正嘢🤩
🌟注意:只收現金

📍 昭拍耶
地址:九龍城龍崗道19號地下
🗺地區:#bem九龍城
📥分類:#bem東南亞菜
💰人均消費:#bem_101至200蚊
2021-10-28 236 views
難得去九龍城 呢個有小泰國之稱既地方 梗係要搵間泰國菜食下☺️之前朋友介紹呢間唔錯 就去試一試🙂平時食泰國野份量都比較多 得兩個人但又有好多野想試😣估唔到假期都可以叫set lunch👍🏻▫️泰式生菜包連生菜包都可以set lunch😍平時最驚生菜包既肉好淡唔入味 但呢碟好入味酸酸辣辣 炒得好香 推介‼️▫️炸蝦餅🦐蝦餅都好脆口 都好彈牙~中規中矩既▫️️黃咖喱雞肉 配薄餅咖哩味夠 濃稠度都夠 掛到落每一樣配料☺️入口仲有少少既甜味👍🏻再用薄餅點埋個咖哩汁 好味!不過個雞肉就唔係好入味🤔▫️冬蔭功佢既冬蔭功係我鐘意既口偏 重少少酸味但又唔算好辣~呢個係細既 都有4-5碗湯😋有2-3隻蝦 同都幾多既菇🥰▫️泰式奶茶杯奶茶有d失望 太淡無咩茶味😖九龍城果然係小泰國 都真係選擇多又唔錯☺️

▫️泰式生菜包

▫️泰式奶茶
杯奶茶有d失望 太淡無咩茶味😖

九龍城果然係小泰國 都真係選擇多又唔錯☺️
2021-10-14 257 views
去九龍城搵泰粉食,睇左幾間,唔係間間都有泰粉,行下見到昭拍耶,門面好文青,吸引我去睇下,喺門口睇下餐牌,星期六都有set lunch,又有泰粉,個日太熱啦,唔再搵其他,就食哩間啦1) 冬陰公湯河 (湯底濃郁,酸辣度剛好,夠熱,份量足夠)2) 清湯酸辣肉碎湯河(青檸味道既酸辣湯底配肉碎,唔錯)3) 奶茶4)青檸紅茶 (泰式茶底,好好味,我好鍾意❤️)值得一讚,食泰粉一定要有調味小架set(辣椒粉、魚露、酸汁、辣椒醋)就最perfect整體滿意,雖然只係食咗泰粉,但味道唔錯,會再去食晚餐

1) 冬陰公湯河 (湯底濃郁,酸辣度剛好,夠熱,份量足夠)
2) 清湯酸辣肉碎湯河(青檸味道既酸辣湯底配肉碎,唔錯
3) 奶茶
4)青檸紅茶 (泰式茶底,好好味,我好鍾意❤️)

值得一讚

整體滿意,雖然只係食咗泰粉,但味道唔錯,會再去食晚餐

2021-10-02
$50 (Lunch)
  • 青檸紅茶
2021-10-02 264 views
屯馬開通後, 聽聞九龍城部份商舖變天, 有D老店遷走, 引入新食肆. 黎得都係主要食泰菜多, 屹立不倒既食店, 應該都唔會差. 之前睇過套泰片, 見昭拍耶係一個銜頭黎, 就試下會唔會比一般唔同.門面同內在環境都好骨只, 入面仲係一班正宗泰國人做職員.Set Lunch款式都好多, 價錢亦都算中價.見咖哩可以配薄餅, 即刻唔駛諗, 叫個黎試下, 仲有特色野飲送添. 不過食落薄餅好似未焗得透, 仲濕濕淋淋麵粉糊咁, 而咖哩比較普通, 有椰香既, 但無乜辣味, 好在送杯青檸柚子蜜, 都幾好飲.海南雞飯雖然比雞翼我, 但都淋身又有雞味, 油飯夠油, 不過就硬左少少, 但係都要醮個辣汁先送倒飯. 個湯幾特別, 胡椒味好重, 比辣針更加辣, 應該做倒袪濕既功效. 仲送平常出面要加錢既龍眼冰, 雖然偏甜, 但剛好中和倒辣味.最尾食食下突然奉送埋糖水添, 完全無留意餐牌有冇講, 初時以為係楊枝金露, 但原來係蕃薯西米露, 仲要係熱架添. 不過已經食得好飽下, 食左兩啖, 蕃薯味都重. 不過整體就中規中舉啦, 唔會好好味, 但亦唔會好差.

門面同內在環境都好骨只, 入面仲係一班正宗泰國人做職員.
Set Lunch款式都好多, 價錢亦都算中價.
2021-09-13
講起九龍城泰菜館,你一定會聽過黃珍珍,小曼谷等等,但唔想食啲已經出哂名嘅大餐廳想食返啲正宗地道泰菜小店,可以嚟呢間 - 昭拍耶(Chao Phraya), 位於龍崗道老字號合成糖水隔離,小小餐廳毫不起眼卻是內有乾坤👍🏻 餐廳以泰國主要河流 - 昭拍耶河命名(泰語: แม่น้ำเจ้าพระยา)又稱‘湄南河’(並不是湄公河) 昭拍耶係泰語意思又指河流之母, 餐廳創辦人寓意餐廳美食可以好似河流咁流遍整個社區,其實餐廳曾經係90年代初係同區顯赫一時,但無奈98年結業,現在由後人繼承..講返餐廳,整體野食樸實無華,簡單純粹嘅泰國口味但見其心思,就好似前菜必叫嘅 - 刺身]($88) 生蝦大大隻,肉質鮮甜,配上幾粒生蒜(必須的)點上秘製辣汁🤪非常開胃,而同時刺身亦伴上炸至金黃色鬆脆嘅蝦頭,原個點上辣汁就咁可以放心咬嚟食👍🏻絕對唔會浪費左成隻蝦,呢點值得稱讚👏🏻.($68)豬同雞各三串,唔會燒到太韌,配上沙嗲汁一流,正常發揮..🌟($168)必叫招牌菜,南瓜挖空裡面裝滿香濃嘅咖哩,而炸軟殼蟹會另上以保持鬆脆(唔會浸到冧哂), 而叫呢道菜必定要配上蒜蓉包($28)而食時就咁點落去都唔夠!一定係要用匙羹

講返餐廳,整體野食樸實無華,簡單純粹嘅泰國口味但見其心思,就好似前菜必叫嘅 - [生蝦刺身]($88) 生蝦大大隻,肉質鮮甜,配上幾粒生蒜(必須的)點上秘製辣汁🤪非常開胃,而同時刺身亦伴上炸至金黃色鬆脆嘅蝦頭,原個點上辣汁就咁可以放心咬嚟食👍🏻絕對唔會浪費左成隻蝦,呢點值得稱讚👏🏻

[沙嗲串燒6串]($68)豬同雞各三串,唔會燒到太韌,配上沙嗲汁一流,正常發揮.

🌟[南瓜🎃咖哩軟殼蟹]($168)必叫招牌菜,南瓜挖空裡面裝滿香濃嘅咖哩,而炸軟殼蟹會另上以保持鬆脆(唔會浸到冧哂), 而叫呢道菜必定要配上蒜蓉包($28)而食時就咁點落去都唔夠!一定係要用匙羹不一大大啖咖哩塗在麵包面上然後一啖咬落去🤤…食到最尾咖哩仲可以連埋香甜嘅南瓜肉一齊食,出奇地夾💯

[明爐烏頭]($168)亦係食泰菜指定動作,呢個價錢就可以叫到可謂非常抵食, 細心嘅係店家仲會預先幫你𠝹開魚做幾份,啖啖肉一起就食得👍🏻

[靠了馬蒙(即芒果糯米飯,泰文係本menu學返嚟🤣]($58)看似平凡但不平凡嘅經理泰菜甜品, 兩點便知龍與鳳: 1)芒果夠唔夠甜2)糯米要夠熱/軟糯, 兩點都做到👍🏻,糯米上嚟仲要噴住熱而食到最尾仲係暖👍🏻,糯米夠熱先可以突顯椰汁嘅香同埋口感就軟糯,芒果🥭大份多汁香甜,加上整碟份量非常大方🤪

整體幾有驚喜嘅一間泰菜館兼性價比好高🤪但可能當日比較忙全間鋪得一兩個姐姐炒全場所以有啲cool(平時鍾意拋下一兩句泰文yo下🤣)如果嚟九龍城想搵間有啲特色嘅泰國餐廳不妨可以試下呢間.
2021-08-07 1597 views
因為這個疫情加上自己平常的工作忙碌跟一些朋友差不多2年沒見面這短短的一個月裡希望能跟大家多聯繫看完電影後 我們到了龍崗道的這家昭拍耶沒錯要吃東西現在約見朋友一定要吃東西因為 這樣才能看到他們的樣子大概4:00到的我們還有Lunch Set吃由於忘了今天麻吉請客一坐下就叫了Ar La Carte Menu看來在下在吃東西方面就的要收斂一點我們最後點了2個Lunch Set 和2款小食麻吉喜歡的金邊粉 $58她例牌跟了餐飲龍眼冰在下選了黃咖哩豬扒配薄餅 $72豬的選擇真的不多再另外單點椰青..又忘記今天是麻吉請客了 🤦‍♂️然後麻吉還怕在下會餓加點了豬頸肉 $70 和一份蜜糖青檸燒雞翼 $68整餐飯最令我們感到神奇的是只有雞翼是熱的其他都是室溫好厲害是怎樣做得到的?應該是有把大風扇在出餐位吧?由於該熱的不熱 讓食物味道大打折扣麻吉說龍眼冰也不好喝😥在下粒椰青還算正常加上麻吉也是不喜歡服務員們不斷的聊天最後我們吃完很快就離開了換個更舒適的地方聊天
因為這個疫情加上自己平常的工作忙碌

麻吉喜歡的金邊粉 $58
她例牌跟了餐飲龍眼冰

在下選了黃咖哩豬扒配薄餅 $72
豬的選擇真的不多
再另外單點椰青..
又忘記今天是麻吉請客了 🤦‍♂️

然後麻吉還怕在下會餓
加點了豬頸肉 $70 和一份蜜糖青檸燒雞翼 $68

整餐飯最令我們感到神奇的是
只有雞翼是熱的
其他都是室溫
好厲害
是怎樣做得到的?
應該是有把大風扇在出餐位吧?
由於該熱的不熱 讓食物味道大打折扣
麻吉說龍眼冰也不好喝😥
在下粒椰青還算正常
加上麻吉也是不喜歡服務員們不斷的聊天
最後我們吃完很快就離開了
換個更舒適的地方聊天
2021-08-06
2021-06-22 825 views
昭拍耶船河:有試過食船河但食過嗰啲都係唔正宗嘅今次終於比我搵到一間好正宗嘅泰國船河!!湯既味道有啲特別絕對唔係嗰啲清湯腩嘅味道/雞湯我都係第一次食到呢一隻味道!係幾好食 會上癮😂😂😂河粉好滑!湯底夠濃仲有好多唔同嘅配菜都幾滿足!佢有qq豬肉丸(因為好細粒😂)、豬肉 食落去都知係新鮮 $50算係咁啦泰國菜Ps 遲啲屯馬線開通之後 大家就可以好方便咁樣嚟到九龍城食呢一間泰國嘢!!!!其實仲有嗌一個叫做「南瓜咖喱軟殼蟹」但因為太心急 聞到好香 所以即刻食咗(●’◡’●)ノ無影到 但比起船河 「南瓜咖喱軟殼蟹」更推薦大家食!!!!佢嘅南瓜咖喱非常出色!係非常出色!非常出色!好香好香嘅黃咖喱味!
昭拍耶船河:
有試過食船河
但食過嗰啲都係唔正宗嘅
今次終於比我搵到一間好正宗嘅泰國船河!!
湯既味道有啲特別
絕對唔係嗰啲清湯腩嘅味道/雞湯
我都係第一次食到呢一隻味道!
係幾好食 會上癮😂😂😂

河粉好滑!
湯底夠濃
仲有好多唔同嘅配菜
都幾滿足!
佢有qq豬肉丸(因為好細粒😂)、豬肉
食落去都知係新鮮
$50算係咁啦泰國菜

其實仲有嗌一個叫做「南瓜咖喱軟殼蟹」
但因為太心急 聞到好香 所以即刻食咗(●’◡’●)ノ
無影到 但比起船河 「南瓜咖喱軟殼蟹」更推薦大家食!!!!
2021-06-22
  • 南瓜咖哩軟殼蟹
  • 昭拍耶船河
2021-04-26 1565 views
本身同朋友係將軍澳行完山,佢推薦左我哋去九龍城嘅呢間泰國餐廳。之前喺銅鑼灣食過一次,覺得好似冇乜特別係個湯底唔同啲嘅河咁。但係今次食完真係有啲出乎意料之外。首先就講吓個環境先啦,一行入去望到啲環境佈置,甚至係一張電影嘅海報都可以見到,老闆係真係俾咗心機落去做㗎,佢可以好好咁樣突顯左香港同泰國嘅特色跟住就講吓啲嘢食先,因為我哋有三個人所以就嗌咗三碗船河、一個青木瓜同一個炸豬皮。餐牌我就冇影相曬,不過個青沙律都有跟一杯嘢飲㗎。呢碗睇落清清地嘅,就係清湯酸辣肉碎河。我個人就最鍾意呢碗,因為酸得來又幾清新,唔係一味死酸個隻,好似啲檸檬汁為嘅感覺咁。辣得來啱啱好,唔會話辣到食唔到咁嘅款。跟住就到呢間店嘅主角,昭拍耶船河。船可本身嘅煮法係加左豬血或者牛血,我本身就冇做齊資料蒐集啦,唔知呢間嘅係咩血。但係唔好一聽到個血字就唔敢食,因為湯底食落係完全唔腥,反而有好濃郁嘅香味,再加埋一啲香料其實真係好鬼死正㗎。重點係個湯底飲完唔會太鹹,亦都唔會好似某啲連鎖嘅粉面店,食完會好想飲水,一切都係啱啱好。講吓個面底啊,聽返同行嘅朋友講,呢間嘅粉呢唔係一般嘅泰粉,佢係有啲煙韌咁嘅,可以令到佢浸係湯底唔會好碎,但又

首先就講吓個環境先啦,

餐牌我就冇影相曬,不過個青沙律都有跟一杯嘢飲㗎。

跟住就到呢間店嘅主角,昭拍耶船河。

講吓個面底啊,聽返同行嘅朋友講,呢間嘅粉呢唔係一般嘅泰粉,佢係有啲煙韌咁嘅,可以令到佢浸係湯底唔會好碎,但又唔會太硬。同時,佢配料充足,芽菜就一定有㗎啦,啲豬肉同肉丸呢就不過不失啦,冇乜令我留低深刻嘅印象。但係有種可以食到每一啖都有啲配料嘅感覺,自問貪心嘅我就最鍾意啦!

同啲朋友額外嗌多咗碗炸豬皮,其實本身會碗河都有嘅,如果係就咁食呢脆卜卜得來又唔會話好油,如果係真係湯度食,就會有少少腍身,同有咬口尐。

跟住就到青木瓜沙律啦,有種酸甜辣嘅感覺,上面又曬咗啲花生。辣度呢就高少少,好夠刺激。花生嘅香氣同埋佢原本個醬汁好夾,做開胃小菜都好合適,如果平時想嘆個冇咁罪惡嘅下午茶就好適合嘞。

最後要講埋呢杯龍眼冰,我本身呢就完全冇飲過龍眼冰呢樣嘢嘅,嗌咗嗰陣呢係抱住一種伏就伏啦嘅感覺。
但係點知佢個香甜味真係俘虜咗我,再加埋裏面嘅幾粒圓玉,有得食有得飲,令我覺得物超所值。

如果可以我會再encore,或者你有機會去九龍城探秘嗰陣都不妨留意吓呢間野吖

2021-04-17
$60 (Tea)
  • 清湯酸辣肉碎河
  • 龍眼冰
  • 青木瓜沙律
2021-04-21 1010 views
本新諗住食佢個船河,因為係泰國食過,而且香港少見,點知去到發現佢lunch先有。咁一場黎到,就試下佢其他野食質素。2個人點左3樣嘢,一個昭拍那炒飯,真心係伏,成碟海鮮炒飯得2隻蝦,仲要勁細隻,隻蝦一咬落去,我未食過可以霉成咁既蝦,而且炒飯竟然可以炒到一舊舊,都算經典,總括炒飯質素十差分。其次煎蠔餅,可以話正正常常,但略嫌太多油同埋味道偏淡。另外,點左2杯泰式奶茶,第一啖已經感覺味道淡到好似溝水咁!擺多陣等冰融埋,覺得自己飲緊冰水。最後,個炭燒豬頸肉,成碟紅色既,大佬你估食緊牛咩?豬頸肉生成咁點食?仲要一陣雪藏味。總結九龍城咁多泰國野,呢間唔會再去

其次煎蠔餅,可以話正正常常,但略嫌太多油同埋味道偏淡。

總結九龍城咁多泰國野,呢間唔會再去