2019-03-18 1155 views
今個周末終於冇落雨,等我出去動一動做下運動先。 運動完係要補充返體力嘅!最佳補充方法梗係食嘢😁😋 行過商場見到呢間日式餅店,知道佢在日本有店舖,宜家過來香港開店,對佢嘅品質好有信心,等我買啲糕點嚟食先。望到佢哋個餅櫃有好多品種,有cut cake、卷蛋、 puff。叧外還有葡撻、咖啡。如果我唔係成身汗一定坐低飲杯咖啡食件cake。今次我選擇外買原味瑞士卷蛋和新口味咖啡味puff。講下個原味瑞士卷蛋先,蛋糕好濕潤鬆軟,蛋味好濃沃,鮮忌廉奶香順滑,亦唔太甜, 一件真係唔係好夠喉。😍😜叧外件咖啡味 puff,包面好鬆軟,中間夾有凍凍嘅大量香濃忌廉及咖啡味吉士,濃淡適中 ,好好味😚😋我下次都會再嚟食,因為實在太多吸引嘅甜餅可以畀我選擇。

雙味泡芙-原味/咖啡味

我下次都會再嚟食,因為實在太多吸引嘅甜餅可以畀我選擇。
2019-03-16
$12 (Tea)
雙味泡芙-原味/咖啡味
久不久都喜歡買些許精緻蛋糕跟太太及女兒一起品嚐, 今天順路經過 Chateraise 回家, 就買了朱古力方塊, 千層蛋糕及原味瑞士卷. 這間店家是從日本過來的咖啡店, 它當然有售咖啡, 但似乎蛋糕更受歡迎. 朱古力方塊是女兒的最愛, 有濃郁朱古力但又未致於甘苦. 中間的蛋糕十分鬆軟可口, 蛋味十足. 忌廉亦十分香滑. 千層蛋糕實在鬆軟可口, 看上去似有千層, 入口郤渾然一體, 軟滑而且清甜. 原味瑞士卷是本人的最愛, 喜歡其味道最為清醇, 可吃到濃厚蛋味, 同時陣陣蛋香撲鼻.

2019-01-19
$30 (Tea)
2019-01-20 905 views
昨日係行街見到想食。今日就決定回家附近的度買來食。我之前食過抹茶味,今次就買蘋果口味。個泡芙好鬆軟,蘋果cream好香,加上蘋果cream有丁丁的蘋果粒,好滿足,而且價錢又唔太貴,當作飯後甜點黎食,正。
昨日係行街見到想食。今日就決定回家附近的度買來食。
我之前食過抹茶味,今次就買蘋果口味。
2018-12-23 1370 views
朋友生日, 特別提前跟他慶祝, 買了一個有節日氣氛的鮮忌廉蛋糕。(再加個生日牌就可以變成生日蛋糕)蛋糕入面的士多啤梨醬用新鮮士多啤梨做, 有好香濃嘅士多啤梨味, 鮮忌廉又輕又鬆舖在蛋糕上, 味道好清新,不太甜味, 蛋糕夠鬆軟👍。盒內附上冰塊, 可以保持蛋糕溫度。'

盒內附上冰塊, 可以保持蛋糕溫度。

'

2018-11-11 1691 views
A-1 BAKERY出品向來都深得我心,多年前試過「🧀芝士麻糬波波球」更令我一試愛上!其下品牌「Chateraise」嘅蛋糕賣相靚、味道出色,作為「散水餅👋🏻」嘅選擇都幾唔錯!·🔸 雙味泡芙 (原味+吉士) 10/10呢個原味泡芙係我最喜歡嘅!😍 泡芙外面非常鬆軟,餡料係由北海道鮮牛奶🥛整成嘅忌廉,加埋雲呢拿香嘅吉士忌廉,味道一流!🤤 一咬落去,d餡料就湧晒出嚟,超級滿足!☺️·🔸 鮮忌廉蛋糕 9/10鬆軟嘅海綿蛋糕🍰上面鋪上新鮮嘅士多啤梨🍓同藍莓,中間夾住充滿奶香嘅忌廉,每一口都係幸福感覺!😚
🔸 雙味泡芙 (原味+吉士) 10/10

🔸 鮮忌廉蛋糕 9/10
Type of Meal
Other
2018-11-04 973 views
人氣No.1蛋糕打卡比味道更勝一籌2018/10/17一連兩星期新港城內有食雞比賽🙆,現場直播活動,係正商場活動旁嘅甜品店,成為我地醫肚目的地😌。店內似日本過江龍到港,有賣蛋糕,西餅,一串串嘅燒團子,芝士撻泡芙,忌廉蛋卷,餅乾,似豆沙包嘅銅鑼燒,啫喱,雪條,急凍pizza及禮盒和果子同茶類飲品😏。一向見到甜品就會控制不住食欲嘅我們🙆🙆,精挑細選咗兩款甜點🎂。近來千層蛋糕都係唔少少女📷打卡目標,受千層蛋糕嘅熱潮影響,店內都方了唔到味嘅千層蛋糕出黎🙆,有抹茶同原味嘅,因為原味有No.1標示所以想試吓,原味千層蛋糕有如同蕉糖布丁嘅虎紋在上,外表吸引,但食落令人大失所望😢。蛋香,奶香,忌廉香味完全冇,忌廉又唔夠,令每一層有啲乾,我覺得店內嘅No.1唔及店內嘅泡芙及銅鑼燒CP值高😣。另一個貴到,😰$45一細個,味道超普通嘅意大利芝士撻,更加物非所值,面頭的朱古力粉唔夠細滑令人忍唔住咳,內裡係有蛋糕含,普通到唔及東海堂$12嘅西餅。下次黎點都唔會浪費錢買依到嘅西餅,最多買下泡芙同銅鑼燒。最後,晚餐後,我地買咗咖啡啫喱同咖啡泡芙番屋企食,咖啡啫喱太苦,味道唔吸引。反而咖啡泡芙中嘅咖啡忌廉香口軟滑。依
人氣No.1蛋糕打卡比味道更勝一籌
2018/10/17

近來
抹茶同
原味嘅,因為原味有

另一個貴到,😰$45一細個,味道超普通嘅意大利芝士撻
,更加物非所值,面頭的朱古力粉唔夠細滑令人忍唔住咳
,內裡係有蛋糕含,普通到唔及東海堂$12嘅西餅

下次黎點都唔會浪費錢買依到嘅西餅
,最多買下泡芙同銅鑼燒

咖啡啫喱杯

最後,晚餐後,我地買咗
咖啡啫喱同
咖啡泡芙番屋企食,咖啡啫喱太苦
,味道唔吸引。反而
咖啡泡芙中嘅咖啡忌廉香口軟滑。
依間店真係唔多環保
,連堂食都用膠嘅即棄碟同餐具
2018-08-28 1010 views
#double_馬鞍山.週未趁有空 #🍋👧🏻 跟友人出去逛逛 看個電影 🎬然後想找個地方坐坐☕️Cafe跟餐廳都有點貴 所以挑了這間 少少的店鋪 在商場裏 有個位置可以坐一下 聊聊天🥂我們都不是太餓 所以就只點了一個小蛋糕.脆皮朱古力蛋糕($35)好多cream🍦有點單調 蛋糕部分只是普通的海棉蛋糕🍰加反層mousse🎂好似好食啲 😉朱古力味不算濃😙蛋糕同cream中間 夾了幾塊朱古力🍫脆片喔友人認為加點酸酸的 或果仁類🌰🥜口感會更豐富呢.🌟評分:6.5/10---------🍴餐廳名稱:Chateraise (馬鞍山)📍地址:馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓N2036舖.🔎餐廳👉🏼#double_Chateraise🔎食物種類👉🏼#double_甜品 #double_甜.#double_official #double_兩姐妹#double_mango #double_apple #doubleig #doublefood #相機食先 #hkig #hkgirl#hkfood #hkfoodieblogger #hkfoodie #hklife #hk#hk852
#double_馬鞍山
脆皮朱古力蛋糕($35)
友人認為加點酸酸的 或果仁類🌰🥜口感會更豐富呢
🌟評分:6.5/10
---------
🍴餐廳名稱:Chateraise (馬鞍山)
📍地址:馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓N2036舖
🔎餐廳👉🏼#double_Chateraise
🔎食物種類👉🏼#double_甜品 #double_甜
#double_official #double_兩姐妹
夏天食甜品都離唔開凍嘅雪糕、雪條、刨冰⋯⋯開張到宜家幫襯佢超過十次,都算係區內去得密嘅甜品店。佢嘅蛋糕、泡芺、雪條都食過,但就未試過Frozen Jelly,一於試試佢!價錢唔貴 好似係$10一個 細細杯😋 Frozen Jelly雪到好硬嘅關係,開頭好難「不」到出嚟,刮下刮下咁先食到😂 其實攤一陣,等佢溶少少先食會輕鬆d,不過我等唔到。Frozen Jelly 嘅味道都幾清香,感覺唔似糖水。質地食落有dd似沙冰,但又有野咬下,有d似整Jelly雪咗落冰箱咁。加埋商場d冷氣,真係愈食愈凍。呢隻味道都有8-9分!雪條係男朋友要的。佢一直食開紅豆牛奶雪條,因為奶味濃郁,中間夾住紅豆,兩隻味好夾。今日佢又轉口味,唔食紅豆,食返普通的牛奶雪條。唔,感覺是一樣的。只是少咗紅豆,單調少少,哈哈。然後過咗幾日,又心思思想又試下另一個味。今次就試提子味 價錢係$10 一杯想講其實個杯蓋都扣得幾實,好似幾衛生咁,食落都放心d。味道都唔差,難得咁平又唔似藥水味,食到濃濃地嘅提子味。但如果要比較,都係橙色個杯好食d😋。所謂沒有對比就沒有傷害,今次提子差咁dd啦!

價錢唔貴 好似係$10一個 細細杯😋

然後過咗幾日,又心思思想又試下另一個味。

今次就試提子味 價錢係$10 一杯

2018-06-03 1375 views
平時最鍾意食完飯之後再食甜品好彩朋友都鍾意 所以可以不停食呢買嘢食嘅時候要去counter嗰度買買完之就拎返埋位  叫野飲就要等一陣  都方便嘅之前喺鋪頭買過泡芙同埋蛋糕返屋企食  都唔錯㗎今次終於有時間可以食完飯之後  坐定定齋蛋糕蛋糕抹茶味都好重  而且價錢又唔貴不過座位就唔太多平日夜晚都可以既如果星期六日嘅話可能就買返屋企食方便d我哋仲叫咗咖啡之後等5至8分鐘左右就有得飲呢個價錢黎講算唔錯呢!
平時最鍾意食完飯之後再食甜品

平日夜晚都可以既
如果星期六日嘅話可能就買返屋企食方便d

我哋仲叫咗咖啡
之後等5至8分鐘左右就有得飲
呢個價錢黎講算唔錯呢!
千層抹茶
2018-05-10 1288 views
今日想食千層蛋糕, 印象中這家有, 所以就特意看看, 眼見蛋糕款式很多, 多心的我就一口氣買了4件回公司做午餐。原味千層蛋糕忌廉很滑,不過太甜! 配上表層的糖漿層就更甜, 糖漿層甜中帶點焦香味, 味道上似乎跟千層蛋糕不太合襯。 而每啖蛋糕感覺只有大堆忌廉充斥口腔, 大概是蛋皮太薄沒存在感的緣故吧! 蛋糕太軟太焾, 稍微欠了質感。而且蛋皮亦有欠蛋香, 麻麻。濃郁朱古力蛋糕薄薄朱古力外層下面是朱古力慕絲和朱古力蛋糕。雖然最底層那只有牛油香而欠缺朱古力味的蛋糕層令人失望, 不過可可味濃郁的朱古力慕絲層卻深得我心。很喜歡這質感微黏的慕絲, 入口濃香醇厚, 不會太甜, 喜歡食黑朱古力的朋友推薦一試! 朱古力方塊跟上面那濃香醇厚的味道相反, 這個朱古力蛋糕稍微偏甜, 適合不愛黑朱古力的人士。外面是薄薄的朱古力外層, 裡面蛋糕層和忌廉層相間。蛋糕鬆軟, 帶微微朱古力味; 忌廉層則幼滑, 感覺有點微微楓糖甜味, 三者混合起來, 有甜甜的朱古力味, 但又不會太膩, 不錯!香軟梳乎厘芝士蛋糕帶淡淡芝士味, 口感輕盈, 雖然愈食愈甜, 但都是可接受的範圍。當然, 要是甜度上能減一點點, 味道更佳。其實它的蛋

香軟梳乎厘芝士蛋糕
香軟梳乎里芝士蛋糕

其實它的蛋糕大致有一定水準, 除了千層蛋糕麻麻外, 另外3件都不錯, 特別是朱古力口味, 令人甚有驚喜。但基於價格上有點少貴(每件大約要$30多), 下次要試其他, 還是別一口氣買4件了!

Type of Meal
Lunch
2018-05-10 1283 views
事先聲明,呢一隻泡芙唔係我個人食過最好食的PUFF⋯⋯最好食嘅應該係熊本城嗰種⋯⋯因為我比較鍾意脆卜卜!裏面嘅忌廉,應該充滿雲呢拿香味!不過呢一種就比較特別!皮不脆,係淋淋海綿狀,忌廉變咗吉士(如果有雲尼拿籽更開心)其實都唔錯裏面的餡非常足夠,其實我仲食咗綠茶味🍵我個人都覺得都幾夠綠茶🍵但係味道就偏甜。至於忌廉卷蛋方面,蛋糕非常重蛋香,海綿蛋糕非常輕盈濕潤,一小件作為下午茶,真的有過之無不及!作為散水餅更是不二之選最好同事走了,又要孤零零一個⋯⋯幾時先到我走⋯⋯
事先聲明,呢一隻泡芙唔係我個人食過最好食的PUFF

其實都唔錯
最好同事走了,又要孤零零一個⋯⋯幾時先到我走⋯⋯
2018-04-26
$20 (Tea)
2018-04-23 1101 views
新開張那時,買了「濃郁朱古力蛋糕」及「白桃果凍」。朱古力及桃都是我的至愛,所以就試下好唔好食先。可惜,朱古力蛋糕不夠鬆軟,又不夠濃郁!白桃果凍就太甜了,所以都頗失望。但這天突然想食蛋糕,決定俾多次機會它。今次食較出名的千層蛋糕,是日本直送的。千層蛋糕有三款味道,原味、綠茶及吉士。考慮良久才選擇了原味!很美的包裝,及很貼心的有小冰袋及叉。原味千層蛋糕,賣相頗吸引!層層都很分明。用叉子,叉一下,感覺軟綿綿,容易分割。但食落不是想像般好吃 -_-如果硬身少少,會較好吃!

新開張那時,買了「濃郁朱古力蛋糕」及「白桃果凍」。
朱古力及桃都是我的至愛,所以就試下好唔好食先。
可惜,朱古力蛋糕不夠鬆軟,又不夠濃郁!
白桃果凍就太甜了,所以都頗失望。

濃郁朱古力蛋糕

但這天突然想食蛋糕,決定俾多次機會它。

2003 views

今次食較出名的千層蛋糕,是日本直送的。
千層蛋糕有三款味道,原味、綠茶及吉士。
考慮良久才選擇了原味!

很美的包裝,及很貼心的有小冰袋及叉。

原味千層蛋糕
原味千層蛋糕,賣相頗吸引!
層層都很分明。
用叉子,叉一下,感覺軟綿綿,容易分割。
但食落不是想像般好吃 -_-
如果硬身少少,會較好吃!
TakeAway
$35 (Other)
2018-04-14 946 views
今日約了去馬鞍山朋友的家傾東京行程,無理由兩手空空咁去。剛好見到新港城中心有間Chateraise,之前聽同事講呢間係日本好出名所以就選擇係呢度買糕點上去食。選擇了千層抹茶,熊貓寶寶卷和鮮忌廉銅鑼燒外賣去朋友家😋外賣店員會放冰袋以免影響蛋糕質素👍🏼第一件試食抹茶千層,我和友人也覺得抹茶味不足 而且千層口感有點硬,中間有少量紅豆而餅底是朱古力蛋糕配搭是不錯的,整體來說說是普通的抹茶千層感覺有點失望。第二位選手鮮忌廉銅鑼燒,外圍的cream好滑而且比較實,中間是十勝紅豆分量很足好味,另外銅鑼燒餅底不會很乾😋😋😋好好味啊~最後試食熊貓蛋糕,由於本人比較「論盡」所以熊貓毀容了🙈熊貓的面是cream,是空氣感的cream但沒有銅鑼燒上的cream 滑。而cream底下有朱古醬不會很甜剛好,至於外圈的蛋糕鬆軟,不會很乾😄食下甜品,傾下行程這樣就度這愉快的周六了,我同友人也覺得看似相貌平平的銅鑼燒最有驚喜,而且物超所值我們也說絕對會Encore 😋😋😋

抹茶千層蛋糕

鮮忌廉銅鑼燒

熊貓蛋糕

鮮忌廉銅鑼燒
熊貓蛋糕
2018-01-12 1308 views
我朋友遍佈港九,成日周圍去朋友屋企打機。今日去朋友屋企玩,順便買了幾個蛋捲,間鋪頭蛋糕全部係包裝蛋糕,睇落唔錯,價錢又平,$10+有一件蛋捲。見呢款係人氣蛋捲,見到made in japan 即刻對他充滿信心。要讚一讚包裝真係好仔細。整多個托,但咁又無咁環保,有無更好既方法?唔會變形又唔使用個膠托?麵包同忌廉比例都好適中,切得完整無瑕,賣相幾吸引。是落如果麵包再紮實多小小更完美,忌廉清,唔會死甜,唔錯唔錯。
我朋友遍佈港九,成日周圍去朋友屋企打機。

要讚一讚包裝真係好仔細。

麵包同忌廉比例都好適中,切得完整無瑕,賣相幾吸引。

2018-01-07 1009 views
這是一間開放式店舖,話大唔大,話細唔細。舖頭是長長的,在商場中心,在扶手電梯旁邊,位置非常搶眼,甚至會覺得有點阻礙行人通道。一列大大的蛋糕櫃,吸引尤其是女士的目光。大大隻字寫住是日本直送,更教哈日族心動。賣蛋糕,賣jelly,仲賣埋coffee,像是鼓勵在商場行到累的人坐下來享受一下這些奢侈的食品。奢侈,是因為一點也不便宜,但又未至於好貴,其實應該是偏貴的呢~點了原味千層蛋糕,賣相非常吸引!仔細看看,層層分明,非常整齊,非常多層。叉子一下,便感到軟綿綿蛋糕質感。吃下來的感覺是驚訝的好味!唯一的不好是它似乎不是用vanilla 籽做的cream,而是實在可惜。

原味千層蛋糕

點了原味千層蛋糕,賣相非常吸引!
仔細看看,層層分明,非常整齊,非常多層。
2017-12-18
$38 (Tea)