2022-03-02 78 views
今日去尖沙咀行街,行到攰就在附近買東西食,試過幾次呢度嘅午餐都好濃濃台灣風味,今次趁着有時間再嚟一次食,這間臺坊位於尖沙咀,門面不算太大,有幾張枱可以堂食,地方整潔,細看餐牌有很多選擇,台式食物和飲品每一樣我都很想食,我點了一個排骨肉操面,食一口排骨表面炸到金黃色而且卜卜脆,排骨粉漿唔厚,有口感肉質偏淋,呢個肉操面好香,而且一啲都唔會好肥膩,肉操味道剛剛好,味道濃郁,真不錯。還點了一個鹽酥雞肉操飯,鹽酥雞炸得好脆,好香口,肉燥加上飯撈勻一齊食很好味,這個椒鹽豆腐剛剛炸起,表面炸到金黃色,食一口,豆腐表面微脆,而內裏軟滑,也不乾身,而且表面灑有辣椒,偏辣但是很野味,這杯黑糖仙草,飲一口濃濃的奶茶香味,甜度適中,每啜一口都有仙草,還帶有黑糖香味,口感加味道,我都10分喜歡
今日去尖沙咀搵食,係厚福街街頭有間台灣野,入面格局整整齊齊,要先係收銀比錢叫餐,後坐低,等侍應送餐,台灣出名既牛肉麵好吸引,但我冇試,台灣菜之中我都鍾意食乾伴麵,今次就試一試佢嘅豬扒肉燥伴麵,同埋炸花枝丸。食物大概10分鐘上枱,豬扒肉燥伴麵個麵底都大大份,豬扒厚切,肉燥都多,肉燥好有台式既味道,仲有半邊鹵水蛋,唔錯!至於炸花枝丸,有5粒,即叫即炸,花枝丸彈牙,佢係花枝丸外面灑了台灣獨有既椒鹽調味粉,諗起去台灣夜市時食嘅炸雞排果種味🤤🤤🤤諗起都流口水,果花枝丸食唔停口吖,味道一流下次一定要試佢嘅牛肉麵,湯底好香濃,牛肉冧身,睇見都想食吖雖然冇得飛去台灣食正宗嘅台灣野,唯有食住頂下癮先啦。

下次一定要試佢嘅牛肉麵,湯底好香濃,牛肉冧身,睇見都想食吖
雖然冇得飛去台灣食正宗嘅台灣野,唯有食住頂下癮先啦。

2021-11-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
肉燥飯 $50分量大,但根本唔係肉燥飯。食落係梅菜扣肉味,仲加左一堆榨菜!建議廚師回爐再造,學返點整一碗真正嘅肉燥飯。一間台式餐廳連肉飯燥都唔識整,好難比食客信心。.珍珠奶茶 +$8走甜、走冰要求能滿足,甜度啱啱好。珍珠彈牙,奶味、茶味平衡。跟餐價錢非常抵,為今餐挽回一點分數。
肉燥飯 $50
珍珠奶茶 +$8
肉燥飯
2022-02-25
$58 (Dinner)
2022-02-25 75 views
Trying this Taiwanese Small Shop after Mira Place shopping 😛~ 雖然宜家無左晚市堂食 但都好值得等 67蚊叫左個鹽焗雞絲冷麵 個名係幾吸引 但食落雞有少少太乾,好彩個底仲有少少沙律汁補救 見其他食評 蛋餅好似幾好食 😋 下次可以試下

見其他食評 蛋餅好似幾好食 😋 下次可以試下
鹽焗雞絲冷麵
2022-02-21 67 views
又到午餐時間,今日繼續同同事食呢間外賣。今次揀咗炸豬扒肉燥飯。估唔到佢個炸豬扒都做得唔錯,唔不想外脆內嫩,但外面真係夠除裡邊嘅肉都算鬆軟。重點係分量非常之大,上面鋪左滿滿嘅豬扒下邊仲係鋪左一餐滿滿嘅肉燥,仲有半粒滷蛋,成個餐嘅感覺就係好台式。午餐而言真係非常之抵食。
又到午餐時間,今日繼續同同事食呢間外賣。
2022-02-07 105 views
今次午餐叫咗鹽酥雞肉燥飯,果然比上次嘅雞絲麵好食好多。😃😃😃鹵水蛋非常之香,鹵得啱啱好,唔會太鹹。肉燥份量非常之多,撈飯卓卓有餘。鹽酥雞亦炸得非常之香,說不上外脆內嫩,但是也夠好味。夠大舊,肉也夠厚。對於一個60蚊的午餐嚟講,已經非常之高cp值。
鹵水蛋非常之香,鹵得啱啱好,唔會太鹹。
肉燥份量非常之多,撈飯卓卓有餘。
對於一個60蚊的午餐嚟講,已經非常之高cp值。
炸鹽酥雞肉燥飯
炸鹽酥雞肉燥飯
2022-01-31 107 views
就是要等自己不在尖沙咀工作時才到尖沙咀吃飯看著這家店開看著門外迫著滿滿的人看著看著今天路過便進來吃了門口點餐 進店等食芝士粟米蛋餅 $42芝士再多點點的話就可以拉絲了這在視覺上已經深深把在下吸引粒粒玉米跌出大概是因為放太多 連芝士都粘不住吧不過蛋餅稍為有點乾美中不足之處啊炸茄子肉燥飯 $57看似炸油都用很久了厚厚的炸皮影響了茄子本身的質素可惜哎肉燥飯還不錯綿綿的油油的配著飯吃飯也可以再追加(但太飽了..)再加一杯飲料熱的蜂蜜柚子茶 $+8用紙杯供應是怕我們吃不完方便外帶嗎 😅不過在下眼中看來會有點不太環保。。隨便啦只為吃飽飽回家睡🐷整體而言不過不失 正正常常吧
就是要等自己不在尖沙咀工作時才到尖沙咀吃飯

可惜哎
肉燥飯還不錯
綿綿的油油的
配著飯吃飯也可以再追加
(但太飽了..)

再加一杯飲料
熱的蜂蜜柚子茶 $+8
用紙杯供應是怕我們吃不完方便外帶嗎 😅
不過在下眼中看來會有點不太環保。。
隨便啦
只為吃飽飽回家睡🐷

整體而言不過不失 正正常常吧
2022-01-20 132 views
又到午餐時間,今次就是左新開嘅店鋪,好多同事都揀咗佢嘅鹽酥雞肉燥飯,但係我就偏偏想試下佢嘅手撕雞冷麵。聽同事講,佢嘅鹽酥雞好好食,但係啲飯就偏硬。而我嘅手撕雞都非常之足料了,但係麻醬味道就非常之普通,整體而言,不過不失,麵條都算牙。

2022-01-14 158 views
又嚟返厚福街搵食,小店,兩邊卡位,堂食唔多位,自助點餐同時付款。外賣杯有啲唔環保。60蚊嘅牛肉麵加5蚊轉刀削麵,麵好稔好彈牙👍,牛有三大件,好足料,紅蘿蔔同白蘿蔔都好入味。尖東區比較有水準嘅台灣菜
外賣杯有啲唔環保。
尖東區比較有水準嘅台灣菜
2022-01-12
Type of Meal
Lunch
2021-12-31 203 views
夜晚係尖沙咀約左人傾野, 事前係原區食個快飯, 因聖誕期間食得太多西餐轉一轉台餐, 行到轉角就係臺坊, 以前呢個位置係許留山, 好方便就坐低左喇門面好有台南小店感覺, miss the travel day again🥺店舖坐位唔多, 大約有14個位1/ 豬扒肉燥拌麵 + 小麥胚芽奶茶 $60 + $8豬扒面炸得脆口而且薄, 唔會覺得好厚粉, 肉燥味濃郁而且份量多, 撈拌麵啖啖伴隨肉燥👍🏾飲品既胚芽亦整杯都有, 絕冇楂流灘2/ 鹽酥雞肉燥飯 + 珍珠抺香奶綠 $60 + $8同樣鹽酥雞表面炸得脆而薄身, 鹽粉落得岩岩好唔過多, 份量有的多反而呢個的飯食唔哂😅飲品香滑👍🏾3/芝士 + 粟米蛋餅 $42本身諗住食芝士+煙肉叫錯左🥲, 不過呢個都正, 見芝士拉到咁長就知有幾正啦, 芝士加蛋其實已經冇得輸(但其實仲未完, 我地最後要自己剪斷佢😂)** 整體黎講想食快飯但想有的質素而且地理位置方便黎講, 呢間臺坊價比高!👍🏾

1/ 豬扒肉燥拌麵 + 小麥胚芽奶茶 $60 + $8
飲品既胚芽亦整杯都有, 絕冇楂流灘

2/ 鹽酥雞肉燥飯 + 珍珠抺香奶綠 $60 + $8

飲品香滑👍🏾

3/芝士 + 粟米蛋餅 $42

2021-12-22 165 views
如非假日,平時的我也是random 揀一間餐廳食lunch,除非有同事介紹必試餐廳。今日lunchtime 經過臺坊有一人座位就揀左佢。這次點了一個紅燒牛肉麵配熱的小麥胚芽好茶。小麥胚芽奶茶係一杯奶味重既奶茶,可惜太熱,係餐廳既時候熱到飲唔到,後來takeaway 涼返d先飲到。係幾好飲既👍🏻個人對紅燒牛肉麵有點失望😞因為個牛肉炆得唔夠腍,仲要好柴。蘿蔔唔入味!但其實個湯係好好飲,如果牛肉同蘿蔔都可以完全吸收湯既味,呢碗會係90分既湯麵🍜
這次點了一個紅燒牛肉麵配熱的小麥胚芽好茶。

2021-12-02 167 views
今日同阿妹出咗去尖沙咀食,厚福街嗰邊都有好多嘢食今次我哋就去試下間小店。今次我地去左加拿分道既台坊。佢個感覺唔太顯眼,不過有openrice search 到就幫到我行入我。舖位唔太大,位唔太多,但以木作為主調都ok! 諗住出到黎食都唔平,未必咁大份,所以我地就叫左一碗紅燒牛肉麵,我就主要食監焗雞絲肉燥飯。黎到發現個份量都幾大,麵既湯底都幾有鮮味。肉燥飯係用紙盒裝,夠足料,唔係剩係得飯多,不過差唔多食到咁上下就有少少飽了。我地都share左個蛋餅,食到撐住個肚。最後叫左杯胚芽奶茶。~令我諗起好立克。我係胚芽的粉絲,所以飲到杯野都覺得幾開心。令我印象深刻係佢播好多1x年前的k歌~可以一邊食飯一邊唱歌。下次出tst平平地可以再黎。

黎到發現個份量都幾大,麵既湯底都幾有鮮味。
我地都share左個蛋餅,食到撐住個肚。

最後叫左杯胚芽奶茶。~令我諗起好立克。
我係胚芽的粉絲,所以飲到杯野都覺得幾開心。

2021-11-30 119 views
🇭🇰臺坊·呢間餐廳其實都係係厚福街既 但係因為佢門口向住大街 所以好似從來都見佢唔到咁🤣🤣我地係個日想食台灣野 專登開openrice搵先見到佢😂·芝士肉鬆台式蛋餅$42 l 鹽酥雞冷麵$60佢個蛋餅一份好似人地兩份咁 所以真係超飽🤭佢入面有超多肉鬆 不過佢呢度個餅皮我自己覺得偏厚少少 所以可能叫芝士粟米食落會無咁漏🧀🌽之後佢個鹽酥雞冷麵唔錯 佢個鹽酥雞超熱辣辣 而且調味都幾好 個冷麵都好開胃😌😌·珍珠奶茶 跟餐+$8之後佢呢度既珍珠超有咬口 我自己幾中意 不過佢既珍珠係偏甜既 所以我覺得大家叫無糖其實都夠甜😈而且佢呢度既野飲係用外賣杯既 所以可以攞翻office飲 開心😍😍·#rbyeat#rby台灣菜#rby尖沙咀·📍尖沙咀加拿分道49號地下C號舖
🇭🇰臺坊

#rby台灣菜
#rby尖沙咀
📍尖沙咀加拿分道49號地下C號舖
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-11-18 93 views
小店在巷口 裝修開揚簡潔進舖先點餐結帳 再找用餐座位上菜速度很快今日點了鹽酥豬扒肉燥飯鹽酥豬扒香脆可口 肉嫩 唔會炸到好乾外皮薄薄一層鹽酥 淡淡咸香非常好食! 有驚喜!肉燥中規中矩 勝在量多!餐具以外賣餐具為主方便 不過有點不太環保😅
小店在巷口 裝修開揚簡潔
進舖先點餐結帳 再找用餐座位
上菜速度很快
今日點了鹽酥豬扒肉燥飯
鹽酥豬扒香脆可口 肉嫩 唔會炸到好乾
外皮薄薄一層鹽酥 淡淡咸香
非常好食! 有驚喜!
肉燥中規中矩 勝在量多!

餐具以外賣餐具為主
方便 不過有點不太環保😅
細細間 咁啱有位就入左去坐落單個個唔知係咪新員工,落單有少少慢,後面有條隊我原本係叫炸豬扒嫁,但佢比左鹽酥雞我,我聽到佢話雞所以食左🥲🥲不過佢原本諗住就咁收返我個個同人換就算,完全冇諗過我係咪食過🥶🥶另外,原本我同朋友都係細細聲傾計,之後佢開左音樂,太大聲,大家唔好預傾到計鹽酥雞肉燥飯D雞幾好食,肉操有少少咸,佢唔係成堆肥豬肉嘅個款肉燥,不過食得多都會濟🤧珍珠奶茶加$8就有珍珠奶茶,覺得價錢都合理🧋但d珍珠就林左少少啦,中意珍珠嘅我表示最後淨返哂珍珠🤔

細細間 咁啱有位就入左去坐
落單個個唔知係咪新員工,落單有少少慢,後面有條隊

鹽酥雞肉燥飯

鹽酥雞肉燥飯

珍珠奶茶
加$8就有珍珠奶茶,覺得價錢都合理🧋
但d珍珠就林左少少啦,中意珍珠嘅我表示最後淨返哂珍珠🤔