Restaurant: Chau Kee
Info:

2020-09-28 587 views
周記呢個名由細細個已經聽唔少,親切咁幾大💖💖,再加上印象中發現好似無乜邊間周記係唔好食要black list嘅✅✅,哈哈我自己會有個感覺周記應該都好old school style嘅餐廳,外表殘殘舊舊,內裡好好味,呢間周記出面睇係好靚仔,係新淨嘅Chinese Style,應該係裝修過嘅,我以前行過記憶中係白色門面,宜家係中國宮廷風裝修🐲🐲,幾特別今次無時間坐低食野,但係都有好好體驗,因為今次眼訓就嗌咗習慣嗌嘅😴😴<原味凍鴛鴦>一開蓋已經聞到好香嘅味道👃🏻👃🏻,飲落茶啡奶都各自有韻味,組合之後風味更甚,只係飲開少甜嘅我覺得有D甜姐,唔錯唔錯,加上凍飲原樽,飲到落後面都仲未淡味,認真正💪🏻💪🏻有時間一定要再去試埋其他野

<原味凍鴛鴦>

有時間一定要再去試埋其他野
2020-09-12
TakeAway
$22 (Tea)
  • 原味凍鴛鴦
爆漿西多,蝦多士,灌湯餃都係必試既野!-蝦多士好足料,蝦肉彈牙,多士又夠脆,出面好少食到咁足料既蝦肉😍😍-奶皇流心西多,佢每件都係新鮮炸出黎,一上枱你會見到佢脹卜卜,就知佢啲醬都落足料,一切開既時候,佢啲奶皇醬真係爆出黎,仲好香咸蛋味,正!-黑松露灌湯餃,大大隻,啖啖肉,勁足料,吾似得出面啲餡勁空心,而且佢個湯都好好飲,一滴不留!-雙色燒賣都好食,但吾係特別,食吾到蟹肉味,2款燒賣既味道係無差別😂-芝士春卷無乜芝士味,菜苗餃足料好食!炒銀針粉都好食,但預左食呢啲係油啲
爆漿西多,蝦多士,灌湯餃都係必試既野!

• 芝麻蝦多士
  • 黑松露湯餃
  • 菜苗餃
2020-09-18 542 views
泳池重開。好開心可以在西環進行一個簡單下午茶餐。有我最愛的XO醬炒下腸粉咁,呢個如果落多芝麻就真係正,而且銀芽菜很爽口,送飯一流。呢個餐屬於下午茶餐+8元有又有樽裝奶茶配送。之後就係朋友推薦的奶黃流沙多士,剛剛好原來有下午茶餐。服務員提醒下午茶餐優惠多啲,😊流心奶黃系列,多士好脆,上臺之後熱辣辣。切開之後奶黃慢慢流出,月餅都無咁流。提早過中秋的感覺,一切都是奶黃惹的禍😊不過另外蒜蒸排骨就普通少少。
泳池重開。

好開心可以在西環進行一個簡單下午茶餐。

有我最愛的XO醬炒下腸粉咁,
xo醬腸粉

流心奶黃系列,多士好脆,上臺之後熱辣辣。

切開之後奶黃慢慢流出,月餅都無咁流。
提早過中秋的感覺,一切都是奶黃惹的禍😊

不過另外蒜蒸排骨就普通少少。

蒜蒸排骨

xo醬腸粉
  • XO醬腸粉
2020-09-13 445 views
店家态度太差,等待时间很长。在food panda点餐让我们12:40分到店取餐,结果家人到场等候30分钟仍未准备好,打电话去问询,直接被店家挂断!尤其听到讲普通话,直接告诉我们听不懂,挂断电话。这种店再也不会光临
Delivery
2020-08-23 680 views
周記點心食完燒肉,因男朋友有急事要返公司,我就跟著去,我也順便用vpn check email 做好公司野。想起附近有出名的流心奶黃西多士,一直都想試架啦!做完野是tea time $40share, 因一份好肥好高熱量即叫即炸,一切開中心的奶黃醬就湧出來,麵包沾了蛋醬炸到香脆,個custard 比較甜,切成一粒粒方便沾著流心奶黃醬食,到custard 冷掉就開始變做固體,我估是加了粟粉之類的呢間真係好多custard 醬而且會流心,鐘意奶黃餡架要試下
周記點心

想起附近有出名的流心奶黃西多士,一直都想試架啦!

同事話對呢間的流心多士好想試,滿足一下距啦。 多士唔脆,流心冇咩特別, 把刀🔪好難切👎! 燒賣好一般,唔明有咩好似特別好食咁~唯一特別少少的叫左個糯米飯,特別好食,欣賞!至於蝦多士就,唔新鮮, 又係失望lol. 而且個環境好多蚊,有烏蠅飛黎飛去。
同事話對呢間的流心多士好想試,滿足一下距啦。
多士唔脆,流心冇咩特別, 把刀🔪好難切👎!
燒賣好一般,唔明有咩好似特別好食咁~
唯一特別少少的叫左個糯米飯,特別好食,欣賞!
至於蝦多士就,唔新鮮, 又係失望lol.
而且個環境好多蚊,有烏蠅飛黎飛去。
2020-07-12 712 views
聽朋友講這間點心好有心思,所以就算好遠,都山長水遠嚟食。我們大概4:30左右去到,這時餐廳沒有人,餐廳比較細,坐位不多。一定要點嘅係「招牌芝麻蝦多士 」四件多士都炸得香酥不油膩,夾著厚厚的蝦膠,超豐富,加埋面頭的白芝麻,口感香酥!「口水雞」 味道香辣,但係可能雪雞嘅關係,口感比較淋「紅油抄手」雲吞細細粒,一啖一粒,加上香辣嘅醬汁,口感豐富。「豉蒜炒尖椒🌶️」 豆豉蒜蓉醬味道很香濃,加上普通嘅青、紅椒,即刻變得可口。「京川煎餃子🥟」 餃子好大隻,餡料肉很多,很好入口仲有樽仔原味奶茶 ,好港式,有茶味。整體來講周記點心既味道好,而且份量同用料上都覺得新鮮又足料!性價比高,確係用心之作。係好心思嘅小店

聽朋友講這間點心好有心思,所以就算好遠,都山長水遠嚟食。

一定要點嘅係「招牌芝麻蝦多士 」

「口水雞」 味道香辣,但係可能雪雞嘅關係,口感比較淋

「京川煎餃子🥟」 餃子好大隻,餡料肉很多,很好入口

仲有樽仔原味奶茶 ,好港式,有茶味。

以前好鍾意同家人、朋友去酒樓飲茶,食下點心、飲啖茶,蝦餃、燒賣、叉燒包等等,樣樣齊,想食咩嗌咩。不過,而家多咗好多點心專門店,大部分都幾好食,話曬專門食點心嘛。今次,特登嚟到西環嘅周記點心,聽聞佢個芝麻蝦多士,以及西多工做得好岀色,所以,專程來試食佢招牌菜。芝麻蝦多士 $42 (7/10)外面係麵包烘成多士,再夾上手打蝦蛟,沾滿一層芝麻再炸,芝麻多士香脆無比,脆到有聲,入面嘅蝦蛟係爽口。奶黃流心西多士 $34 (7/10)金黃色嘅西多士外觀已經十分邪惡,切開嗰時,入面嘅流心奶黃不停爆漳,好似火山熔岩咁湧岀黎,十分澎湃!除咗呢兩樣,當日我同朋友仲叫咗鳳爪排骨飯、煎蛋牛肉飯、蝦餃燒賣、馬拉糕、紅油炒手。其他點心質素正常,味道唔差,只係沒有太特別。而我地食過以上嘅點心之中,個人覺得蝦餃係幾正,皮薄而且晶凝通透,見到入面啲蝦,馬拉糕係眾點心之中最唔差,質素有如淘大點心嗰啲無差別。小總結: 整體點心只屬普通水平,不過不失,唔同點心有好有唔好,不過,佢岀名嘅招牌點心 - 芝麻蝦多士、奶黃流心西多士係岀名嘅。蝦多士外脆內爽,西多士入面流沙流岀黎都幾震撼,至於,價錢方面,唔算太貴,三個人做咗九十元左右

芝麻蝦多士 $42 (7/10)

奶黃流心西多士 $34 (7/10)

小總結: 整體點心只屬普通水平,不過不失,唔同點心有好有唔好,不過,佢岀名嘅招牌點心 - 芝麻蝦多士、奶黃流心西多士係岀名嘅。蝦多士外脆內爽,西多士入面流沙流岀黎都幾震撼,至於,價錢方面,唔算太貴,三個人做咗九十元左右。
2020-05-31
Type of Meal
Dinner
  • 芝麻蝦多士
2020-06-23 662 views
我想講呢間野真心正 真心推薦 最衰我唔係住附近🥺 如果唔係就可以近水樓台 我地叫左個邪惡流心西多士 同埋 XO醬炒腸粉 XO醬炒腸粉 :佢個xo醬好香 少少辣 好惹味 炒得好夠哂火喉 我未食過一間炒得咁入味嘅腸粉 通常有啲鋪炒到剩係上左色就算 佢呢個炒得好香口 食到停唔到口 邪惡流心西多士 :佢上枱時脹卜卜!真係令人精神為之一振!當切落去果下佢嘅流心原來係鹹蛋黃奶黃黎架!好澎湃咁湧出黎!都係一樣! 令到人食到停唔到口 鹹鹹香香 好好食呀 佢呢個西多士真係名副其實好邪惡!

我地叫左個邪惡流心西多士 同埋 XO醬炒腸粉

• XO醬炒腸粉
2020-06-04 610 views
這裡的西多士非常出名,因為並唔係普通西多士,而係奶黃流沙西多士!!一切開奶黃就不斷湧出來。第一啖咬下去的時候,即時「嗯~」一聲,不過吃第三小塊的時候便有膩的感覺,所以要和朋友分享。芝麻蝦多士真的好大塊, 蝦膠份量多而且彈牙,外面麵包加上白芝麻, 炸得十分香脆!最後值得一讚的是價錢,價錢合理,性價比高!

最後值得一讚的是價錢,價錢合理,性價比高!
2020-05-22 495 views
之前成日聽人講呢間餐廳嗰啲流心西多士好似好出名而我每次經過又見到排晒隊~咁好囉我咪搵次的起心肝叫外賣返上屋企食。咁我就叫咗個好出名嘅流心西多(黑芝麻),我自己個人口味就覺得唔係太match,個黑芝麻本身唔算太甜,但拼埋落個包到就格格不入……不過呢,我另外叫咗個蝦多士就真係好有驚喜㗎 ! ! ! ! ! !佢啲蝦膠係好厚好多嘅,而且嗰個多士唔會炸到好油淋淋咁樣……
之前成日聽人講呢間餐廳嗰啲流心西多士好似好出名

2020-04-05 994 views
⭐️ 周記點心~西環⭐️呢間西環茶餐廳馳名流心西多士🤩二話不說就想去朝聖!果然期望越高,失望值就愈高😫餐廳整體環境非常之狹窄,最令人大失所望係侍應嘅服務態度😤食到勁谷氣🤯一入到去待應就已經西口西面,話要落單,佢就話「唔通唔俾你落咩」好似得罪咗佢全家咁😅之後嚟錯咗飲品就好惡咁話「飲住先啦」,覺得自己好似俾錢買難受😨1️⃣香芋流心西多士 $34流心西多士梗係唔同平時食嘅西多士唔同,一切開就有滿滿嘅香芋醬流晒出嚟,望落去係幾吸引😲香宇味幾濃,但係食落就味道幾普通,食咗兩嚿就覺得好膩好滯😩2️⃣芝麻蝦多士 $42蝦膠係幾彈牙🦐加上有芝麻香,但係芝麻味蓋過蝦嘅味道🧐食完會覺得好膩😫💡總括而言,就算嘢食有幾好食,服務態度咁差😡係以後都唔會再去!更何況食物質素好普通😖極度唔推薦大家去🤨
⭐️ 周記點心~西環⭐️

1️⃣香芋流心西多士 $34

2️⃣芝麻蝦多士 $42

2020-03-17 828 views
周記真係一個好適合成大班人聚頭嘅地方,因為佢本身嘅嘢比較多,你多啲人share罪惡會少好多,同埋可以試多啲唔同嘅嘢🥢🥣首先講佢嗰個著名嘅流心西多士🍞我地食左香芋,朱古力同奶皇🍫個人覺得朱古力係有驚喜,開頭會覺得好濟,但係食食吓覺得佢有啲似心太軟,加上咁多個人share會覺得啱啱好💕😍香芋都好味,有種雀巢雪糕溶咗嘅香芋味🙆🏻‍♀️💫但係今次奶黃西多士比較失色,雖然味道冇乜,但係佢冇流心,切落去汁都無必出嚟😞😞其實我唔食西多士嘅,但佢呢個蝦多士真係10/10🤤🤤首先超脆既外皮再加上肉質好彈牙既蝦,好似食緊粒乒乓波咁,好好味👅佢蝦餃都唔錯不過個皮容易難🙈之後章魚肉餅飯都正,佢d章魚肉啱啱,超彈牙🐙🐙
首先講佢嗰個著名嘅流心西多士🍞
我地食左香芋,朱古力同奶皇🍫
香芋都好味,有種雀巢雪糕溶咗嘅香芋味🙆🏻‍♀️💫
其實我唔食西多士嘅,但佢呢個蝦多士真係10/10🤤🤤
佢蝦餃都唔錯不過個皮容易難🙈
之後章魚肉餅飯都正,佢d章魚肉啱啱,超彈牙🐙🐙
2020-03-15 640 views
太太太好吃😋,這個西多士外面酥脆,裡面不是單純的奶皇,而是鹹蛋黃奶皇,對於我這種鹹蛋黃超人🦸‍♀️簡直是太棒啦!還有芝麻餡,朱古力🍫餡,和最近風很大的紫薯🍠餡!價格便宜好吃看得見!他家的雞爪和排骨也非常好吃,雞爪入味軟糯,排骨還有兩個豆腐包,在裡面,不過飲料🥤我不推薦紅豆冰🧊,太甜
2020-02-24 1618 views
在南區住既,無人唔認識周記茶餐廳,周記已有多年歷史,雖然叫做茶餐廳,但其實係飲茶食飯既舊式茶居咁無錯,你唔係睇錯西環周記既食評,周記點心就係香港仔周記既後代,人係後代,但經營手法就係新一代帶中式味道既中式裝修,舒服既,而多款港式點心,仍帶住對點心既堅持,自家工場製並且即叫即蒸,睇餐牌睇到樣樣都想食食下點心先,鮮蝦菜苗餃,賣相不錯,睇得出係皮薄既入口皮幾滑,菜多而蝦同荀既調味做得相當好成個餃幾好味,感覺豐富食埋香煎腐皮卷,香脆可口而入面既料仲封到好多汁係入面,好正略嫌個皮有少少過油,不過都好ok既戲肉黎喇,勞蘇食推介 — 芝麻蝦多士賣相好吸晴無辦法,要用手試試最好風味外脆,鬆化,芝麻香,蝦滑係正到一個點,蝦味好香又濃配上煎煎既芝麻香食一百舊都得,一定要食食到漏配個驚喜凍奶茶,以為就咁飲下,點知有驚喜,好滑茶味又相當唔錯最後係傳承既代表,流心奶黃流心西多士,上枱未覺有咩特別,一切開,流到澎澎聲既奶黃出晒黎好吸引,軟諗香滑奶黄沾晒上西多士度超正超好味超邪惡但吸引到一個點,你見到到底點傳承到而發揚光大周記傳承除咗傳統點心仲好需要創意、新意咪就係做到晒,舊周記、新周記,一樣咁吸引#舊周記蒸飯一定

食下點心先,鮮蝦菜苗餃,賣相不錯,睇得出係皮薄既
入口皮幾滑,菜多而蝦同荀既調味做得相當好
成個餃幾好味,感覺豐富
食埋香煎腐皮卷,香脆可口而入面既料仲封到好多汁係入面,好正
略嫌個皮有少少過油,不過都好ok既

鮮蝦菜苗餃

菜苗餃

鮮蝦腐皮卷

戲肉黎喇,勞蘇食推介 — 芝麻蝦多士
賣相好吸晴
無辦法,要用手試試最好風味
外脆,鬆化,芝麻香,蝦滑
係正到一個點,蝦味好香又濃
配上煎煎既芝麻香
食一百舊都得,一定要食

凍奶茶

最後係傳承既代表,流心
好吸引,軟諗香滑奶黄沾晒上西多士度
超正超好味超邪惡
但吸引到一個點,你見到到底點傳承到而發揚光大

奶黃流沙西多士

奶黃流沙

周記傳承除咗傳統點心仲好需要創意、新意
咪就係做到晒,舊周記、新周記,一樣咁吸引

#舊周記蒸飯一定一定要食
#多人排到一個點建議下午茶去