Restaurant: Chau Kee
Info:

🇭🇰講到香港野,呢間周記點心+茶餐廳係我最欣賞嘅其中一間🧡佢響西營盤同港大站中間,茶餐廳格局但啲野食係傳統同創新兼備🤪😌 響早幾年佢因為自創流心西多士而爆紅,算係始祖之一,另外都有好多中式點心提供,整體上СP值幾高!-💛 <奶黃流心西多士> 呢個真係周記必點名物,兩塊炸方包夾住流沙餡睇落脹卜卜,一切開啲奶黃醬從中心澎湃地湧出黎😍😍西多偏腍唔算油,奶黃醬好有蛋黃同吉士粉香味,而且係多到每一啖點好多黎食都綽綽有餘😚👍🏻另外仲有芝麻、朱古力紫薯等口味選擇😌-🍤 <芝麻蝦多士> 另一必點招牌菜式!蝦多士外皮薄身、炸得金黃穌脆得黎唔油膩,面頭舖滿勁多白芝麻😝內餡係非常之厚身嘅蝦膠,爽身彈牙而蝦味十足,份量係多到滿晒🤩點埋沙律醬食係世界級享受🥰👍🏻-🥛 <樽裝奶茶> 呢個水準都唔錯,茶味幾濃,唔會過甜同澀😌-🧡其實周記嘅蝦多士同流心西多士係響香港食過CP值最高🤫所以次次去親都會叫,然後份量係多到兩個人食完飽到唔太叫到其他野😂下次好想試下佢啲點心同銀針粉聽講都係高質☺️

🇭🇰講到香港野,呢間周記點心+茶餐廳係我最欣賞嘅其中一間🧡
💛 <奶黃流心西多士>
🍤 <芝麻蝦多士>
🥛 <樽裝奶茶>
呢個水準都唔錯,茶味幾濃,唔會過甜同澀😌
  • 芝麻蝦多士
  • 奶黃流沙西多士
2024-06-02 2017 views
今日去開西環,路過一間之前有報道話好好食嘅點心茶餐廳,咁就二話不說見到入邊有位即刻入去坐。😊侍應俾到餐牌之後,餐牌入邊嘅選擇好多😝,見到隔籬座都係好多人都係食西多士,而且西多士嘅餡料種類有幾幾款睇到都開心🥳!最後叫咗炸蝦西多士、醬炒蘿蔔糕、糯米包,蛋黃馬拉糕。!我自己覺得都係最好食都係蝦西多士,佢嘅蝦膠實在好厚好多,口感豐滿又唔油,一整好就端出嚟,熱辣辣🥰!份量都好足食咗好滿足。可能本身食得太飽啦,其他點心食落去就都有正常酒樓水準,以一間茶餐廳嚟講已經好唔錯。今日晏晝4:00嚟到座位都唔算滿,尚算坐得舒服。如果有機會再嚟西環,我都會再嚟食。🥳

最後叫咗炸蝦西多士、醬炒蘿蔔糕、糯米包,蛋黃馬拉糕。

炸蝦西多士
2024-05-26
$100 (Tea)
炸蝦西多士
  • 蝦多士
2024-05-28 1960 views
每次到西環都要用好多時間去諗食乜,一來唔熟依頭,二來依區有好多第二區冇嘅小店,所以間間都會想試下,今日就係比依間周記門口嘅相吸引咗入去。依間舖頭賣嘅可以算是fusion點心吧,有蝦餃燒賣,但又有西多士凍檸茶,大概全世界只有係香港依個地方,先會有咁跳嘅menu。點咗佢哋嘅下午茶餐,XO醬炒蘿蔔糕+餐飲($52),另外點咗間舖嘅名物芝麻蝦多士($52)。先嚟嘅係蘿蔔糕,睇個樣係唔錯嘅,除咗有正常會用嘅芽菜、紅蘿蔔一齊炒之外,仲有我鍾意嘅唐芹,面頭仲灑咗啲炒過嘅蝦皮,樣係唔錯嘅,但蘿蔔糕嘅質地有啲奇怪,點解食落會有啲煙韌嘅?感覺有啲似炸脆咗再淋翻咁,但炒蘿蔔糕唔係應該乾身架咩🤔我睇唔透,而且佢應該用咗非常多油去炒,碟底全是油,真係有影響食慾。再嚟嘅係芝麻蝦多士,依個就真係唔錯,方包中間夾住厚厚嘅蝦膠,面頭再黐滿芝麻去炸,出嚟金黃色証明炸嘅時間恰到好處,不但樣靚亦都好香,只係因為麵包係一樣非常吸油嘅食材,所以佢都唔例外,配上沙律醬本來酸酸哋係可以解膩嘅,不過諗深一層,沙律醬其實都係用油打成,所以都係點少少好喇。總結就係,下次如果再去,食蒸嘅點心好了,因為炸嘅太油喇。

總結就係,下次如果再去,食蒸嘅點心好了,因為炸嘅太油喇。
XO醬炒蘿蔔糕
2024-05-28
2024-05-11 1450 views
曾經有一排,成日都聽人講周記點心,因為會個流心西多士好紅。果陣我都仲未試,過左成十年都有,我成日夜晚都會食點心,咁經過呢到,就終於入去試下喇!唔試唔知咁好味😚 第一次去果陣,我叫左以下呢幾樣野食:· 春風得意腸(腸粉入邊包住啲春卷):新穎、新鮮· 章魚雞蒸飯:好好食,應該係餸同飯一齊蒸,所以啲飯都好香甜,硬度好適中,完全係我鍾意嗰種飯· 鵪鶉蛋燒賣: 有3粒,好食· 千層糕:我係因為掛住呢一味,所以隔一星期• 熱杏仁霜: 夠溶、夠多(果隻膠杯夠哂大杯)👍🏻再去食第二次🤣🤣細個出面啲酒樓都冇,但係近年已經冇咗,好懷念。同埋呢度整得好好食,好有心機,層次分明,又唔會太甜👍🏻👍🏻👍🏻第二次,我試多咗一樣嘢,就係• 燒賣(黑松露x 2 粒+明太子x2粒)同埋• 粟米魚肚羹,有蟹柳,開正我果瓣😂🤣· 熱杏仁霜: 轉左保溫杯,好似細左,掛住隻膠杯🤣好開心有呢間點心咁好味,我可以多個地方食晚飯。店主店員都好有禮貌。不過次次人均消費都過百,$百幾蚊,都唔平架,但我亦都明,一分錢一分貨嘛。
唔試唔知咁好味😚
第一次去果陣,我叫左以下呢幾樣野食:
· 春風得意腸(腸粉入邊包住啲春卷):新穎、新鮮
· 鵪鶉蛋燒賣: 有3粒,好食
· 千層糕:我係因為掛住呢一味,所以隔一星期
• 熱杏仁霜: 夠溶、夠多(果隻膠杯夠哂大杯)👍🏻
第二次,我試多咗一樣嘢,就係
• 燒賣(黑松露x 2 粒+明太子x2粒)
同埋
• 粟米魚肚羹,有蟹柳,開正我果瓣😂🤣
· 熱杏仁霜: 轉左保溫杯,好似細左,掛住隻膠杯🤣
2024-03-27 1446 views
間舖面積小。門外有樓梯。坐低三個人。有人做老細。「唔好同我計」好風一直吹。身家唔夠砌。點咗幾味嘢。最好蝦多士。體控靚姊妹。熱氣好兄弟。滿滿芝麻香。一啖一魔鬼。朋友搖搖頭。說話唔老例。跑步入大圍。單車去廣西。鳳爪排骨飯。材料好架勢。一隻小雞腳。幾粒排骨仔。咬米飽一半。早知叫滑雞。失敗牛肉球。賣相唔美麗。味道難搶救。難為了上帝。我哋在人間。師傅在天際。蝦餃過得去。燒賣唔好提。鴛鴦遭棒打。慘在咸得滯。懷舊千層糕。全場佢最弊。叫佢我唔啱。以前好巴閉。酒樓手工菜。要考你廚藝。服務都唔錯。杯茶亦唔曳。周記唔係差。搭車要兩睇。
間舖面積小。門外有樓梯。
坐低三個人。有人做老細。「唔好同我計」
好風一直吹。身家唔夠砌。
點咗幾味嘢。最好蝦多士。
體控靚姊妹。熱氣好兄弟。
滿滿芝麻香。一啖一魔鬼。
朋友搖搖頭。說話唔老例。
跑步入大圍。單車去廣西。
鳳爪排骨飯。材料好架勢。
一隻小雞腳。幾粒排骨仔。
咬米飽一半。早知叫滑雞。
失敗牛肉球。賣相唔美麗。
味道難搶救。難為了上帝。
我哋在人間。師傅在天際。
蝦餃過得去。燒賣唔好提。
鴛鴦遭棒打。慘在咸得滯。
懷舊千層糕。全場佢最弊。
叫佢我唔啱。以前好巴閉。
酒樓手工菜。要考你廚藝。
服務都唔錯。杯茶亦唔曳。
周記唔係差。搭車要兩睇。

2024-03-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$87 (Lunch)
又係男朋友收早既時間(≖‿ゝ≖)✧可以𝟚個人食下𝔱𝔢𝔞 我揀得既餐廳都係打卡𝖆𝖇𝖑𝖊佢揾既多數係平民食堂 懷舊野所以今次佢帶我黎周記點心食𝔱𝔢𝔞除左香港人都有外國人同中國人黎品嘗一番⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 芝麻蝦多士 $𝟝𝟚超脆 食到𝓬𝓱𝓸𝓴𝓬𝓱𝓸𝓴聲 ᕙ(•̤᷆ ॒ ູ•̤᷇)ᕘ₊˚加埋芝麻好香口滿滿既蝦膠 總共有𝟜大舊 無試過食過錦大舊蝦多士配沙律醬 但我同男朋友都覺得如果配泰式辣醬會更夾奶皇流心西多士 $𝟜𝟘應該要遲啲叫 又或者後上 最後要甜同咸混合食 因為怕西多會凍 一切開奶皇就爆出黎 如果想影𝓲𝓰 𝓫𝓸𝓸𝓶𝓮𝓻𝓪𝓷𝓰要好好把握𝖌𝖔𝖔𝖉 𝖙𝖎𝖒𝖎𝖓𝖌 ◔.̮◔✧ 𝕏𝕆醬炒銀針粉 $𝟜𝟞本身好矛盾究竟要食炒腸粉定銀針粉好(๑•́ ₃ •̀๑)但好似銀針粉數量會比較多 加上炒腸粉好似其他鋪頭都食到 𝕏𝕆醬少辣 有海鮮味 有西芹芽菜花生做配料大推爸爸粟米魚肚羹 $𝟛𝟚好多料 每一啖都多多料 除左有粟米同魚肚 仲有蟹柳同蝦肉 ( ゚∀゚) ノ♡爸爸果然落多料比仔女食鵪鶉蛋燒賣 $𝟚𝟠第一次食鵪鶉蛋燒賣 我𝔢𝔵𝔭𝔢𝔠𝔱用蝦肉做燒賣 但食既時候先知係豬肉 𝓶𝓮𝓷𝓾上亦無講咩肉 我覺得鵪鶉

又係男朋友收早既時間(≖‿ゝ≖)✧

奶皇流心西多士 $𝟜𝟘
應該要遲啲叫 又或者後上
最後要甜同咸混合食 因為怕西多會凍

𝕏𝕆醬炒銀針粉 $𝟜𝟞
本身好矛盾究竟要食炒腸粉定銀針粉好(๑•́ ₃ •̀๑)
但好似銀針粉數量會比較多 加上炒腸粉好似其他鋪頭都食到
𝕏𝕆醬少辣 有海鮮味 有西芹芽菜花生做配料大推

爸爸粟米魚肚羹 $𝟛𝟚

鵪鶉蛋燒賣 $𝟚𝟠
第一次食鵪鶉蛋燒賣 我𝔢𝔵𝔭𝔢𝔠𝔱用蝦肉做燒賣 但食既時候先知係豬肉 𝓶𝓮𝓷𝓾上亦無講咩肉 我覺得鵪鶉蛋配蝦肉好食𝔻 但男朋友覺得好食 所以我無出聲 無講話好食(ㆆᴗㆆ)

鳳爪排骨飯 $𝟛𝟞
兒時回憶 男朋友想食飯 所以先揀呢個食 (ఠ్ ˓̭ ఠ్)普普通通不過不失

地址:周記點心 (西環)
西環西營盤水街1C-1K號東利大廈地下H1號舖
哦呀呀,今次嚟到呢間茶樓,真係目不暇給咁多款靚靚點心。🥢 嚟到,點咗份流心黃金西多士,睇落平平無奇,一刀切落去,奶皇流沙滴滴答答,點心界嘅黃金瀑布,呀!口感兼收結酥脆同細膩。🌟蝦多士,呢個就真係出人頭地,咬落去,蝦滑喺度「彈」,芝麻香呢,叫人停唔到口。揭起頂層芝麻,見到個蝦塊厚實,透住老火青翠嘅香味,係真真正真嘅驚喜!講真嘅,最震撼我嘅,係黑松露灌湯餃,大碗湯哇啦啦咁送上,一啖咬落去,真係忍唔回味道。松露味嚟得風騷細緻,湯汁嘅鮮美,就連平日唔咁鍾意吃餃子嘅我,都唔自覺舔晒嗮口角。今日呢個食之旅,繁複之中尋覓到簡單嘅歡喜。無論你貪新鮮定懷舊,呢度總有一款係你嘅心頭好。食物質感一流,我話你知,呢啲點心真係要嚟試下,絕對唔會㨂手!👍

2024-01-22 831 views
嘩,今日嘅點心食得我好滿足🤤!先講講嗰個流心黃金西多士,切開嘅時候啲流心鹼蛋黃啱啱好咁溢出來,雖然唔似瀑布咁澎湃,但係嗰份微濃嘅鹹香真係撩撥到味蕾,好夾西多士炸得香脆。再嚟個蝦多士,厚身飽滿得滯,咬落去脆聲四溢,蝦肉彈牙鮮甜,簡直係滿足感十足~咬一口,感覺自己都差唔多變咗做蝦!最後嗰個黑松露灌湯餃就更加唔使講,一啖灌湯餃嘅大粒,入口即溶,黑松露嘅香味好自然,濃郁得啱啱好,一碗湯入去仲有咁多飽滿嘅餃子,真係話咁易,滿分!總之呢個體驗係咁開心啲米芝蓮星級食店都未必可以比得上啲,真心抵食,肚仔好滿足啊!下次再嚟,我一定要帶多啲人嚟嘆,真係正!🍤🍵🥢
2023-12-31 1119 views
来了香港两天,吃的都很一般,今天终于吃了不错的港餐点心。居然就在住的酒店旁边,发现很多人排队才知道很热门。这两天一直看到别人排队,今天跨年夜,都去看烟花了,六点半来居然不用排队。
腐皮卷
2023-12-31
$100 (Dinner)
腐皮卷
元祖首創的流心西多及自家製芝麻蝦多士,曾經受訪過電視及報紙,什至有一篇是日本報道的文章😱,所以要試一試元祖口味。 呢餐係抵食、飽肚的一餐。8款點心埋單都係$304,過一下點心引係唔錯。但係會食得有點趕時間,落單唔夠5分鐘就上齊,為左唔好食凍野,就要自己食快點。茶就得一款無得選擇,亦無水壺/茶壺🫖忽你自己,飲完一杯之後我都唔知點算😵‍💫。 芝麻蝦多士:包皮外層鬆脆加上滿滿芝麻,非常之香口。內層的蝦膠非常足料,再點上沙律醬非常開胃。 沙爹金錢肚:沙爹醬入味,但有少少淡,碟底部無多餘醬汁,山根略硬。 鴛鴦燒賣:分別係燒賣頂上的蟹籽及黑松露,黑松露醬幾香口。 鮮蝦菠菜餃:有蝦味有菠菜味,但整體味道各有各分開了,唔多夾到。 黑松露湯餃:湯為黑松露白湯,除左黑松露味外,個湯食唔出其他味。湯餃皮厚略硬,餡料豬肉同蝦,蝦比例略少。個人唔識欣賞⋯ 咖喱魷魚:多汁有咖喱味,魷魚略為韌口。 周記蝦餃:餃皮皮薄,蝦肉略腥。 奶黃流沙西多士:一切開流沙餡流出香噴噴,色澤亦唔錯,味精就個人覺得太甜,食到最後舌頭甜到麻庳左😅。可能另兩款口味,紫薯或芝麻會無咁甜?🤔

芝麻蝦多士:

沙爹金錢肚:
沙爹醬入味,但有少少淡,碟底部
無多餘醬汁,山根略硬。

鴛鴦燒賣:
分別係燒賣頂上的蟹籽及黑松露,黑松露醬幾香口。

鮮蝦菠菜餃:
有蝦味有菠菜味,但整體味道各有各分開了,唔多夾到。

黑松露湯餃:

咖喱魷魚:
多汁有咖喱味,魷魚略為韌口。

周記蝦餃:
餃皮皮薄,蝦肉略腥。

奶黃流沙西多士:
沙爹金錢肚
鴛鴦燒賣
鮮蝦菠菜餃
黑松露湯餃
周記蝦餃
奶黃流沙西多士
某朝諗唔到早餐食咩好,上網搵到呢間點心,就揸車過嚟食。舖頭細細,但人流絡繹不絕。⠀聽聞最出名係蝦多士🍤🍞,但今次冇嗌到,淨係求其嗌咗啲點心。鴛鴦燒賣,有原味同黑松露,燒賣算大粒,黑松露on top都幾香🖤。金錢肚都算腍,沙爹口味冇乜特別。芝士蝦長春卷鬆脆而冇油抑味。陳皮牛肉冇乜特別。值得一講嘅係蝦醬豬頸肉飯,好少酒樓/食點心嘅舖頭會有呢款盅飯,所以嗌咗嚟試試,蝦醬好香,豬頸肉肥瘦適中,再落啲豉油撈埋個飯又唔會好鹹,呢個飯有平凡中嘅驚喜👍🏻。最後嗌咗杯凍奶茶都幾有茶味,純粹係中意食點心配凍奶茶先嗌🤣。⠀當日週末中午時間去到等咗10分鐘到,地方細要搭枱,但一樣無阻食客們嘅支持。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 鴛鴦燒賣 (黑松露/蟹籽)
  • 蝦醬豬頸肉飯
星期日,周圍覓食~ 鍾意食點心🥧 因為可以食到不同款式鍾意飲奶茶☕️ 有佢我先有精神😅咁就去西營盤其實由地鐵行過去都幾遠🔸 #芝麻蝦多士鬆化、而不油膩特別薄嘅麵包包住極厚嘅蝦膠🦐外脆內軟⋯⋯一客有四件,大大件,抵食👍🔸#沙嗲金錢肚 好入味,又夠林;我連墊底嘅山根都食埋🤭🔸 #蜜汁叉燒包妹妹一個人食咗一個半應該係好好食但係佢唔係爆口嗰隻,似小籠包做法🔸 #鳳爪排骨飯 近來食過最好味嘅排骨外面嘅排骨通常有雪味呢度冇,仲要似新鮮嗰隻飯粒分明,加甜豉油我都食咗半碗🔸 #熱奶茶 後悔唔叫凍奶茶好似呢度幾出名#全間舖頭比較多遊客#應該廣告做得唔錯#招呼好周到#好食#下次要食其他
星期日,周圍覓食~
鍾意食點心🥧 因為可以食到不同款式
鍾意飲奶茶☕️ 有佢我先有精神😅
咁就去西營盤
其實由地鐵行過去都幾遠

🔸 #芝麻蝦多士
鬆化、而不油膩
特別薄嘅麵包包住極厚嘅蝦膠🦐
外脆內軟⋯⋯
一客有四件,大大件,抵食👍

🔸#沙嗲金錢肚
好入味,又夠林;
我連墊底嘅山根都食埋🤭

🔸 #蜜汁叉燒包
妹妹一個人食咗一個半
應該係好好食
但係佢唔係爆口嗰隻,似小籠包做法

🔸 #鳳爪排骨飯
近來食過最好味嘅排骨
外面嘅排骨通常有雪味
呢度冇,仲要似新鮮嗰隻
飯粒分明,加甜豉油我都食咗半碗

🔸 #熱奶茶
後悔唔叫凍奶茶
好似呢度幾出名

#全間舖頭比較多遊客
#應該廣告做得唔錯
#招呼好周到
#好食
#下次要食其他
我同差唔多時間入職嘅同事,到而家已經一年啦!由最初唔係好熟時,同事講開想食蝦多士而搵到周記點心,最終因為遠…我哋無去食🤷🏻‍♀️今日蝦多士癮又發作😂仲引誘埋隔離部門同事去食,話曬遲到返公司都有多個照應🤪落咗叮叮行幾步就搵到,都好方便。📝蝦餃、芝麻卷、煎腐皮卷、糯米包、蝦多士、春風得意腸、XO醬炒蘿蔔糕整體食物90分,實在係唔錯!不論蒸或煎炸食物都有水準,而且價錢合理,份量足唔手軟!推介必食蝦多士🍤🍞蝦滑彈牙,麵包香脆。重點!無好油膩!!完勝各家蝦多士😎👍

2023-10-12 618 views
今日lunch好想食點心,於是同同事一起去周記。佢哋款式雖然唔係太多,但係味道實在太好味。招牌蝦多士大大份,蝦膠彈牙又有口感。而其他點心味道又好出色,十分推介值得一試再試。
2023-10-10
$100 (Lunch)
2023-10-05 761 views
周記開業將近10年,既要保留「一盅兩件」,又要加入創新元素,將飲食型態改變以貼近時代。周記變型成為「點心+茶餐廳」,煎炸類的食物較為出色,並且值得一試。(1) 奶黃流心西多士熱騰騰的奶皇餡灌入港式西多士。一切開就有滿滿的金黃流沙溢出,甜鹹恰到好處,口感綿滑。雖然有其他口味可供挑選,但個人認為奶黃味是位列第一。因為奶皇餡料加上西多士,才是點心與茶餐廳之美食融合。(2) 馳名芝麻蝦多士比起西式到會的蝦多士,它的蝦肉餡有份量得多。而且餡料跟中式點心的「魚肚釀蝦滑」如出一轍,再沾上白芝麻粒,口感豐富。(3) XO醬蘿蔔糕灑滿櫻花蝦、芽菜、以及韭黃,材料十足。(4) 春鬼得意腸即是腸粉包裹春卷,粉漿頗厚,入口略為油膩。餘下點心都中規中矩(鴛鴦燒賣/鵪鶉蛋燒賣/咖喱土魷/豉蒜蒸排骨)。店內裝潢、食具,甚至茶茗也有改善的空間。是日豬豬帶了馬拉朋友來港遊玩,喝樽仔奶茶都津津有味(沒有點馬拉糕ψ(`∇´)ψ)。所以,具有香港特色,招徠遊客都尚有吸引之處。

(1) 奶黃流心西多士

(2) 馳名芝麻蝦多士

(3) XO醬蘿蔔糕
XO醬蘿蔔糕

灑滿櫻花蝦、芽菜、以及韭黃,材料十足。

(4) 春鬼得意腸
春風得意腸
即是腸粉包裹春卷,粉漿頗厚,入口略為油膩。

2023-09-30
XO醬蘿蔔糕