2021-11-29 254 views
姐每次經過呢間茶屋町都見到好多人,時常爆滿, 難得今日經過啱啱開門,暫時仲有位,終於可以試下。呢度嘅裝修好特別,好似係火車車廂入面, 車外嘅風景就係一幅幅熟悉嘅漫畫卡通,加埋卡通入面嘅音樂,真係好有feel!茶屋町究極蟹子沙律-唔係平時食開嘅沙律菜, 而係海草黎, 特別爽口-蟹柳絲同海草,2種唔同口感,配合好香嘅芝麻醬,特別醒神開胃。明太子雞翼-去骨雞翼包住明太子餡料,雞翼炸得香脆,又好飽滿,餡料豐富,唔會太鹹,一口咬落去,好有驚喜!!期間限定蟹膏三文魚籽丼-份量十足,蟹膏大大啖,鮮味但唔腥-蟹肉鮮甜,帶有海水鹹香,份量好多-三文魚子粒粒精瑩通透,每一啖飯入口,都係鮮甜美味,好滿足抹茶千層蛋糕-蛋糕層次分明,抹茶cream好滑,中間仲有甜度適中嘅紅豆餡,增加甜品嘅層次,正!

茶屋町究極蟹子沙律
-唔係平時食開嘅沙律菜, 而係海草黎, 特別爽口
蟹籽沙律

明太子雞翼
明太子雞翼

期間限定蟹膏三文魚籽丼
-份量十足,蟹膏大大啖,鮮味但唔腥
-蟹肉鮮甜,帶有海水鹹香,份量好多
-三文魚子粒粒精瑩通透,每一啖飯入口,都係鮮甜美味,好滿足
期間限定  蟹膏三六魚籽丼

2021-11-22 960 views
從小到大我都好鐘意睇宮崎駿嘅動畫佢嘅作品可以話係陪住我長大🤣呢間餐廳嘅環境營造到一個鐵路車廂咁座位旁邊整左車窗裝飾貼上宮崎駿動畫嘅作品圖片就好似置身於動畫世界裡面😍餐廳主要係提供日式菜式仲有好多款抹茶甜品而且價格親民無加一十分之抵食😋-主食-🔸蟹膏三文魚籽丼 $92賣相十分吸引,用木桶裝住個丼,所以好多飯🤣材料亦好豐盛,有蟹膏、蟹肉、三文魚籽同甜蛋,仲要份量全部都好多🤩蟹膏好鮮甜,唔會太咸;蟹肉有少少鹹香,亦好重蟹味;三文魚籽好新鮮,撈勻一齊食好好味😋 隨餐仲送埋麵豉湯同前菜,真係食到好滿足😆🔸燒豚肉烏冬 $78同樣係用木桶裝住啲烏冬,湯底可選擇鰹魚湯、咖哩或冷烏冬。烏冬煮得恰到好處,好滑好彈牙!湯底揀左鰹魚湯底,配埋柴魚碎同紫菜碎一齊食好夾🤣豚肉亦燒得好香,唔會燒到好燶。豚肉肥瘦適中,真係食到停唔到口呀🤩-飲品-🔸雪糕抹茶牛乳 $36雪糕可以簡純抹茶味或混雲尼拿味,個抹茶雪糕好重抹茶味,雪糕打得好軟滑,份量仲好多,絕對值得推介👍抹茶牛乳唔會好苦澀,抹茶味好濃!🔸百香果梳打 $24呢杯加左少少蜂蜜,甜度適中,飲落十分涼快!百香果味好出!-甜品-🔸抹茶千層蛋糕 $26呢個蛋糕好有驚喜!抹
從小到大我都好鐘意睇宮崎駿嘅動畫

🔸燒豚肉烏冬 $78

-飲品-
🔸雪糕抹茶牛乳 $36

🔸百香果梳打 $24
呢杯加左少少蜂蜜,甜度適中,飲落十分涼快!百香果味好出!

-甜品-
🔸抹茶千層蛋糕 $26
呢個蛋糕好有驚喜!抹茶味非常濃郁,蛋糕層層分明。每層都做到好薄身,中間果層仲夾左紅豆蓉,呢個價錢食到呢個質素嘅千層蛋糕真係超值🤩仲配有蜜柑,好好味😆
2021-11-21
Type of Meal
Dinner
  • 抹茶千層蛋糕
去黃金經過呢間日式餐廳,覺得門口裝修幾特別好和風,所以就去試下😍。入到去舖頭唔大但坐得都舒服。用qr code自己落單好方便👍🏻,實在太多野揀,碌左一陣先揀到食咩🤣。🔅鰹魚湯蒲燒鰻魚烏冬 ($98)鰹魚湯味好香,碗烏冬仲有鰹魚片喺到😳。鰻魚上面有芝麻好香,燒得好入味,份量都唔少。烏冬都幾多,普通男士都夠飽✨。🔅鰹魚湯和風牛肉烏冬 ($82)無乜鰹魚湯味,係好濃郁既牛肉湯烏冬😍,又唔會好油膩,洋蔥煮到好腍好甜。烏冬好彈牙腍腍地,好入味👍🏻。牛肉份量都幾多,唔會太肥,一片牛都幾大塊🥩🤩。🔅宇治金時 ($34)好香好鮮既奶味,抹茶味好香,叫左走冰少甜覺得啱啱好,唔會太甜。有三粒白玉,紅豆份量都多,好有咬口😋。🔅白玉雪糕(抹茶) ($35)抹茶好濃好滑,唔算太甜,拍得住我最鍾意既chacha💚,可惜溶得比較快。白玉都係三粒,都係好有咬口好軟糯,好想食多幾粒🤣。💬裝修好特別係好似搭緊日本電車咁,隔離就係啲車窗,有好多宮崎駿電影poster,隔離就係龍貓🤣,仲有個小小巴士站。舖頭都一路播住既應該都係電影既bgm,不過我唔係睇左好多宮崎駿電影🤣。舖頭雖然舊左少少不過食物質素都唔錯,特別係抹茶雪糕💚🍦

鰹魚湯蒲燒鰻魚烏冬
🔅鰹魚湯蒲燒鰻魚烏冬 ($98)
鰹魚湯和風牛肉烏冬
🔅鰹魚湯和風牛肉烏冬 ($82)
🔅宇治金時 ($34)

🔅白玉雪糕(抹茶) ($35)

💬裝修好特別係好似搭緊日本電車咁,隔離就係啲車窗,有好多宮崎駿電影poster,隔離就係龍貓🤣,仲有個小小巴士站。舖頭都一路播住既應該都係電影既bgm,不過我唔係睇左好多宮崎駿電影🤣。舖頭雖然舊左少少不過食物質素都唔錯,特別係抹茶雪糕💚🍦。
2021-11-18 189 views
點樣食推介✨⭐️日系平民小店⭐️⭐️深水埗日本菜⭐️茶屋町 地址:深水埗長沙灣道217號地舖🍖蟹膏三文魚籽丼 $92 (7.5/10)成個丼飯大大個,同埋其實個丼仲有好多蟹肉😬,撈勻曬d蟹膏蟹肉同三文魚籽一齊食真係好難唔好食🤨,入口好鮮甜,每一啖都有三文魚籽,仲要真係好多飯🤣,完全夠兩個雀仔胃嘅女仔食有突,依個丼飯小店黎講質素唔算差🍖汁燒雞扒烏冬 +咖哩湯 $77+$5 (7/10)雞扒份量又係好多😂,本身d燒汁雞扒甜甜地,同鹹鹹地嘅咖哩湯都幾夾,但真係唔會食得曬全部雞( ̄∇ ̄),咖哩湯稍微偏鹹左d,比較建議大家唔洗加錢,食返鰹魚湯就可以,而烏冬本身麵質就夠曬煙韌,係冬天食到碗暖笠笠嘅烏冬真係好有幸福感(⊙ω⊙)🍖茶屋町究極蟹籽沙律 $27 (7.2/10)其實就係柚子汁蟹肉海草沙律(⊙ω⊙),仲淋左d麻醬係面,全部食材都係我鍾意食嘅嘢,可惜蟹籽份量少左d,但都算抵嗌嘅回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

⭐️日系平民小店⭐️
⭐️深水埗日本菜⭐️

茶屋町
地址:深水埗長沙灣道217號地舖

🍖蟹膏三文魚籽丼 $92 (7.5/10)

🍖汁燒雞扒烏冬 +咖哩湯 $77+$5 (7/10)

🍖茶屋町究極蟹籽沙律 $27 (7.2/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-11-15 226 views
放假去左參觀美荷樓,咁大個女從來都未黎過,睇完就黎左哩間以鐵道同龍貓做主題嘅小店。佢雖然都有飯食,但最出名一定係抹茶甜品同飲品,價錢貼地,選擇都算多。店內除左有龍貓嘅小擺設,仲播放龍貓卡通入面嘅音樂。抹茶千層蛋糕($26) - 千層蛋糕每一層雖然未算好薄,但都可以接受,蛋糕唔會太乾,抹茶味幾重,中間仲有一層紅豆蓉,一啖食倒抹茶甘白同紅豆香甜,性價比幾高。茶屋宇治金時芭菲($68) - 芭菲大大杯,面層係抹茶軟雪糕,下面有抹茶脆米、紅豆蓉、香橙同抹茶啫哩。抹茶雪糕好滑,抹茶味都好濃。白玉抹茶雪糕($35) - 抹茶雪糕同宇治金時芭菲個雪糕共實係一樣,不過就配白玉同抹茶麻糬,煙煙韌韌都幾好食。抹茶牛乳($32) - 面層雖然係厚厚嘅奶泡,但攪勻之後抹茶味都仲好濃,甘香得黎唔會太苦。總結,無論甜品定飲品抹茶味都好香濃,價錢唔貴,抹茶控好值得試下。

店內除左有龍貓嘅小擺設,仲播放龍貓卡通入面嘅音樂。

白玉抹茶雪糕

抹茶牛乳

$80 (Tea)
白玉抹茶雪糕
抹茶牛乳
2021-11-14 165 views
真實評價 不是打手太伏所以第一次寫食評我和朋友book了假日6:30p.m食店舖細,去到還有一半空枱到了7:30p.m 開始坐滿人了本身我在ig看到食物幾吸引所以來試一試所以我試了芝士唐揚雞飯芝士有拉絲的,味道是不錯,而且雞的份量還比飯多吃了幾塊已經很飽了,以及愈吃愈口乾如果飯加一點汁會更好!旁邊的伴菜是蘿蔔牛腩,牛腩肉質很”鞋”另外我朋友點了天婦羅大蝦烏冬那個蝦怎樣看都是吉列蝦吧⋯⋯天婦羅的外皮應該是金黃色 是不是用錯炸粉了?!還有我們點了百香果梳打和蘋果蜂蜜紅茶都很難飲,味道又淡!最後就是最伏的茶屋抹茶芭菲!本來我們想叫混合牛奶x抹茶芭菲的,可惜牛奶雪糕賣完了,吃了一口雪糕就心知不妙,很重的奶粉味和奶蘇味,未試過食咁難食嘅雪糕,我們還要叫店員給一個碗裝起那個雪糕,以免雪糕溶下去,整個芭菲我們只吃了下面的配料,真想問下店員雪糕是用什麼做的?!浪費了$68吃這東西,很不值!而Menu中的相和實物是有很大差別的!可以看到大多數都係街坊客,他們多數都叫烏冬吃,沒有人叫出名的芝士唐揚雞飯吃,應該是吃厭了吧…Btw 以後不會再幫襯了
真實評價 不是打手
太伏所以第一次寫食評
我和朋友book了假日6:30p.m食
店舖細,去到還有一半空枱
到了7:30p.m 開始坐滿人了
本身我在ig看到食物幾吸引所以來試一試
所以我試了芝士唐揚雞飯
芝士有拉絲的,味道是不錯,而且雞的份量還比飯多
吃了幾塊已經很飽了,以及愈吃愈口乾
如果飯加一點汁會更好!
旁邊的伴菜是蘿蔔牛腩,牛腩肉質很”鞋”
芝士唐揚雞肉飯

另外我朋友點了天婦羅大蝦烏冬
那個蝦怎樣看都是吉列蝦吧⋯⋯
天婦羅的外皮應該是金黃色
是不是用錯炸粉了?!
天婦羅大蝦烏冬

還有我們點了百香果梳打和蘋果蜂蜜紅茶
都很難飲,味道又淡!

最後就是最伏的茶屋抹茶芭菲!
而Menu中的相和實物是有很大差別的!

Btw 以後不會再幫襯了
$140 (Dinner)
芝士唐揚雞肉飯
2021-11-13 114 views
今天又有機會登上長沙灣道茶屋町站的列車(店舖的精緻裝修配飾極像日本JR)亨用了一個久違了的午餐。一進入店內,店員便遞上二維碼自助點餐紙,隨即熱茶奉上,頗為貼心。~汁燒雞扒烏冬今次選了配上咖喱湯底的熱食烏冬。日式咖喱完全不會辣,只是增添了香和甜味,湯的質感較濃,伴有洋蔥和薯仔粒等,讓口感更豐富。湯烏冬依然是彈牙煙韌,雞扒皮薄肉厚,炭燒得恰到好處。雞扒味道是微甜的,吃起來啖啖肉,非常滿足。個人認為放入湯來浸一浸,熱吃便更理想。~天婦羅大蝦烏冬選了鰹魚湯熱食,味道清甜,配軟糯烏冬來吃是最好不過。紫菜和木魚碎份量不少,和鰹魚湯配合得宜。天婦羅蝦外脆內滑,味道適中,無論打凈吃或浸在湯內吃也非常滋味。~白玉雪糕 (混合牛奶抹茶味)這餐後甜品絕對是亮點,不能不吃。滑滑的牛奶味和抹茶味雪糕入口溶化,味道獨突討人又不會過甜。白玉和抹茶小丸子煙煙韌韌,沾上微溶的雪糕來吃,味道更突出。是日的午餐是老地方老食物,味道依然,真教人滿足。

~汁燒雞扒烏冬

~天婦羅大蝦烏冬

~白玉雪糕 (混合牛奶抹茶味)

是日的午餐是老地方老食物,味道依然,真教人滿足。
2021-11-12 85 views
今日黎到深水埗諗住睇下啲聖誕裝飾,中間見肚餓就入左呢間細細地既餐廳,見佢裝修好有台式火車感覺,就入去坐低左!🍵雪糕抹茶牛乳 HK$36上網睇到好多人都推介呢度既抹茶,所以點都要叫返杯!抹茶味好香,而且都好香奶味!雪糕仲要打得好軟滑🤤🍜蒲燒鰻魚烏冬 HK$98烏冬有三個選擇,可以揀鰹魚湯,咖喱同埋冷烏冬!見最近天氣涼涼地想食啲熱野我就揀咗鰹魚湯,湯底都比較香濃,烏冬彈牙有咬口,上面仲有好多飛魚😂😂鰻魚比較軟身,但配埋燒汁就好香!🦀蟹膏三文魚子丼 HK$92呢個蟹膏丼見係期間限定就一定要試吓😂😂魚子粒粒都好大粒,而且一咬落口真係爆油!蟹膏都好香,仲有好多嘅蟹肉真係好正!

🍵雪糕抹茶牛乳 HK$36

🍜蒲燒鰻魚烏冬 HK$98

🦀蟹膏三文魚子丼 HK$92

呢個蟹膏丼見係期間限定就一定要試吓😂😂
2021-10-26 376 views
今天中午到深水埗工作,見到這間茶屋町的裝潢日式香氣,在深水埗來說也算是很別緻,正所謂女生吃飯也吃環境,這間店就吸引了我😚茶屋町究極蟹籽沙律這沙律帶來點點驚喜,平時吃的蟹籽沙律是用青瓜絲作底,今次是用海藻,有新鮮感。配上蟹子、蟹柳王師麻將汁後,酸酸甜甜,令人胃口大開。炸南瓜薯餅薯餅炸得香脆,南瓜蓉真材實料,是名副其實的香脆內軟,再配上蛋黃醬,喜歡💕薄燒牛肉丼博博的牛肉片,燒得焦香,鋪滿飯面👍🏼飯裏充滿甜甜的醬汁,加上足料牛肉,非常抵吃。飯餐另外配上叉燒粒粒和麵豉湯,不錯😋抹茶蕨餅煙煙韌韌的蕨餅,灑上抹茶粉,充滿綠茶香氣👍🏼

茶屋町究極蟹籽沙律

炸南瓜薯餅

薄燒牛肉丼

飯餐另外配上叉燒粒粒和麵豉湯,不錯😋

抹茶蕨餅

煙煙韌韌的蕨餅,灑上抹茶粉,充滿綠茶香氣👍🏼
2021-10-25 157 views
🥢芝士唐揚雞肉丼 $76超級多芝士係面多到可以拉絲🤤雞肉經過炭燒 燒得好嫩每舊都好香碳燒味雞皮就炸得超級脆 一d都唔油膩重點係份量超多男仔都食到捧著個肚走🤩另外堂食仲有丸子送添🍡
🥢芝士唐揚雞肉丼 $76
重點係份量超多
男仔都食到捧著個肚走🤩

另外堂食仲有丸子送添🍡

2021-10-22 222 views
今天下午和阿女逛逛深少埗,想買些頭飾及襪子給她,那當然要先吃個午餐,阿女提議去茶屋町,因為她之前來過,説食物很不錯呢!我們大約1時半來到,已見有很多學生哥在吃飯,幸好還有位,於是便坐下來。原來這裡是用電話落單,阿女就當然架輕就熟啦⋯⋯我們叫了一個豚肉燒,及和風牛肉烏冬(鰹魚湯)。豚肉燒飯:這個飯是有前菜、麵豉湯跟餐,前菜是蘿白,味道清淡,而麵豉湯味道夠濃,非常地道。豚肉燒飯份量十足,豚肉燒得很香,肉質有口感,伴飯吃確是一流呢!和風牛肉烏冬:和風牛肉肉質鮮嫩,入口juicy。烏冬質感煙靭,湯底味道濃郁,令人停不下來,不消數分鐘已吃完。整體來說,這裡食物款式多,味道不錯,原本想試試甜品,無奈已吃不下,下次會再來光顧。
2021-10-21
Type of Meal
Lunch
2021-10-21 164 views
去開深水埗,試下呢間留意左一排既「茶屋町」門面已經好有日式既感覺入到餐廳仲有好多日本動畫既poster同擺設!店舖雖然唔大,但氣氛係一間溫馨小店😇坐低之後侍應好快已經拎兩杯熱茶過黎呢度係用qrcode落單,簡單快捷!我地點左兩個主食同一個小食~薄燒牛肉丼牛肉好香肉質爽口,有牛肉燒汁撈飯,真係好惹味,加上有啲海苔鋪面,更有日式丼飯既感覺😆仲有個細細碟既蛋沙律附送~汁燒雞扒烏冬烏冬煙韌,湯底簡左咖喱,係濃濃既咖喱味,但味道偏向少少咸~雞扒肉質都係滑的,仲有份量超多~炸南瓜薯餅雖然係小食,但絕不馬虎,新鮮熱辣辣上台,佢係濃郁南瓜同偏甜少少既小食,呢個好好味!其實價錢都相當化算,因為份量好飽肚!
去開深水埗,試下呢間留意左一排既「茶屋町」
門面已經好有日式既感覺

入到餐廳仲有好多日本動畫既poster同擺設!
店舖雖然唔大,但氣氛係一間溫馨小店😇

坐低之後侍應好快已經拎兩杯熱茶過黎
呢度係用qrcode落單,簡單快捷!

我地點左兩個主食同一個小食~

汁燒雞扒烏冬

炸南瓜薯餅

其實價錢都相當化算,因為份量好飽肚!
2021-10-20 219 views
之前經過深水埗長沙灣道,見到一間店門充滿日式古建築設計嘅餐廳,令我留底好深刻嘅印象。當時覺得E一間餐廳一定係消費比較高嘅日本餐廳,就冇睇到佢嘅餐牌就走咗。今次再經過E一間鋪頭,鼓起勇氣睇下個菜單,原來價錢都唔算貴,就決定入去食個飯!😂餐廳入邊嘅設計都有心思,係仿照日本鐵路車廂嘅設計。而「車窗」上更有日本動畫嘅海報裝飾,實在非常適合打卡!今次點咗一份鰻魚飯,原條大鰻魚直上比你!😳E個價錢,實屬超值。味道方面都整得幾好味,而佢仲有好多甜品提供,各位去開深水埗可以嚟一試!👍🏼

汁燒鰻魚丼
汁燒鰻魚丼
2021-10-18 156 views
深水埗雖然是舊區, 這裡嘅食肆幾有特色, 經常給人驚喜, 茶屋町這間日式小店, 主打和風美食, 麵飯甜品都有。蟹膏三文魚籽丼賣相非常吸引, 令人有所期待。份量確實足夠, 蟹膏十分鮮味, 膠質很豐富, 香甜肥美。 蟹肉鮮甜, 份量都幾多, 充滿鹹香, 橙黃色三文魚籽圓潤通透, 在口中咬著爆開, 非常鮮味, 混合米飯蟹肉蟹膏更加美味, 相得益彰, 吃得很滿足。茶屋宇治金時芭菲這個甜品又是很吸引, 高高的抹茶雪糕茶香幼滑, 蓋著飽滿甜香紅豆蓉, 又有甜脆米片和甜軟啫喱粒, 口感相當豐富。雪糕抹茶牛乳奶味濃郁兼香滑, 抹茶淳厚芳香, 冰涼雪糕可口怡神。
雪糕抹茶牛乳
奶味濃郁兼香滑, 抹茶淳厚芳香, 冰涼雪糕可口怡神。
2021-10-13 284 views
想食日本🇯🇵野,唔一定要去D好高級餐廳🍴!今日同大家嚟深水埗呢個比較貼地地方,搵D抵食既日本野食!呢間「茶屋町」裝修主要採用木紋設計,十足一間日本地道小店🏠!餐廳右面牆身更模仿火車🚄窗口🪟,入面更張貼卡通電影🎬海報同擺設,相信老闆好鐘意宮崎駿作品😃!我就叫左呢一款期間限定既「蟹膏三文魚籽丼」🥰。三文魚籽新鮮大大粒,睇落晶瑩剔透。一咬落口就爆汁,味道夠哂鮮甜❤️。旁邊蟹肉份量都唔少,而下面一球蟹膏香濃又唔過鹹🤤,配埋壽司飯食真一流👍🏻!「牛肉丼」牛肉口感幾嫩滑,配埋醬汁一齊食味道幾夾!甜品方面,「水信玄餅」係一隻熊仔🐻‍❄️造型,夠哂可愛,配上黑蜜同黃豆粉,味道微甜,入口即化!「北海道牛奶芭菲」採用北海道3.6牛乳再自家製作,口感順滑,賣$54價錢合理!呢度收費唔算貴,比一般日式居酒屋抵,而食物質素都唔錯!「三文魚籽丼」食材都新鮮,粒粒三文魚籽喺口腔爆開,令人難忘!經過深水埗可以嚟試下~

水信玄餅
北海道牛奶芭菲