2023-12-28 16 views
好耐之前已經有留意呢一間台灣餐廳,見到佢嘅餐牌大部份都係比較特色的台灣菜,已經想食很耐但一直都未有機會(╯3╰)終於早兩日同左屋企人去咗食(*≧ω≦)蛋餅有好幾個都是很有特色的,最後揀咗明太子麻糬蛋餅(^_^)呢個明太子麻糬蛋餅真係正到爆炸😍!蛋餅煎得啱啱好,又香脆又鬆軟,啖啖都食到蛋香。重點係夾埋個麻糬,口感黏黏地,咬落去又Q彈又有嚼勁。明太子醬滋味香濃,仲有微微辣味,提提味真係正👌!大家夾埋一齊食,真係口感層次分明,一啖咬落去又香又軟又滑,真係令人一試難忘。而且份量都幾足,食落飽肚又滿足。我一定會再嚟食,又會推薦俾朋友架!值得一試😋!另外,還有選擇了一個甜的蛋餅!髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,但餅表面有超多芋頭粉,內饀是滿滿的芋泥和鹹蛋黃,口感很豐富(^з^)-☆這個就沒有太大的特別( ̀⌄ ́)櫻花蝦茄子呢個菜,真係令人驚喜💖!首先,櫻花蝦嘅鮮味同香脆完全滲透咗落去茄子入面,每一啖都食到海鮮嘅鮮甜,而且櫻花蝦脆到喺口入面嘩啦嘩啦響,食落真係停唔到口🤤。茄子煮到腍滑得嚟又保持咗啲脆度,吸收晒啲櫻花蝦同調味料嘅精華,味道深層次又豐富。色澤搭配又靚,有櫻花蝦嘅粉紅同茄子嘅深綠,攤開喺碟上就好似一幅畫
櫻花蝦茄子呢個菜,真係令人驚喜💖!首先,櫻花蝦嘅鮮味同香脆完全滲透咗落去茄子入面,每一啖都食到海鮮嘅鮮甜,而且櫻花蝦脆到喺口入面嘩啦嘩啦響,食落真係停唔到口🤤。茄子煮到腍滑得嚟又保持咗啲脆度,吸收晒啲櫻花蝦同調味料嘅精華,味道深層次又豐富。色澤搭配又靚,有櫻花蝦嘅粉紅同茄子嘅深綠,攤開喺碟上就好似一幅畫咁!烹調得啱啱好,唔會太油膩,好適合夏天嚟個清爽嘅菜式。各位愛好健康食品嘅朋友,呢個櫻花蝦茄子絕對係你哋嘅好選擇🌟!一定要試吓!酸辣雲耳蓮藕,好爽口和調味岩岩好♪(´ε` )台南冬瓜茶比較偏甜少少,但都幾解口渴!
2023-12-28 23 views
偶然經過銅鑼灣,在世貿中心找到這家隱世餐廳,發現麻雀雖小但五臟俱全,餐廳內集齊了創新和傳統的台灣元素,華麗光良的裝修把傳統和現代結合,形成了一道亮麗的風景線,餐廳的窗邊座位能觀看對面海的景色。三色鹽酥雞 (柚子/松露/水牛城) $128那天,我們享用了三色鹽酥雞,鹽酥雞有柚子、松露、水牛城味,三種美味出奇地結合,雞件炸得酥脆,令人回味無窮。因份量偏大,適合與朋友分享。芋泥三Q拿破崙 $108芋泥與拿破崙完美結合,面頭鋪上了鹹蛋黃碎,中間夾心有牛奶麻糬,口感十分QQ香滑。雖然是甜品但入口不太膩,是具創新與傳統的新式甜品,十分推介芋泥控點這個。伯爵茶凍芋圓 (白玉) $88芋圓較大粒,非常煙韌,不過餐廳加入了伯爵茶,使芋圓多一種茶的風味,還有清甜的白玉,作為飯後甜品一流。荔枝玫瑰蘇打 $45白桃綠茶 $45台灣餐廳必少不了的台式特飲,味道正常,是吃甜品解渴的不二之選。

三色鹽酥雞 (柚子/松露/水牛城) $128

芋泥三Q拿破崙 $108

伯爵茶凍芋圓 (白玉) $88

荔枝玫瑰蘇打 $45
白桃綠茶 $45
2023-12-28 34 views
臺北棧又開多一間分店,新店位於銅鑼灣世貿中心,以粉紅色為主調,環境比中環分店更大,更靚,座位同桌面亦寬敞,感覺舒服,好啱放工同朋友嚟食碗牛肉麵,吹下水。 酸辣牛肉麵 寬粉絲$118寬粉絲彈牙有嚼勁,湯頭濃郁,酸酸辣辣好醒胃。牛展鮮嫩,一啲都唔韌,加埋蟲草花同豆腐,令人陶醉。 招牌牛肉麵 $108湯頭的味道濃郁卻不油膩,牛展的份量亦十分慷慨,肉質鮮嫩,配上索了湯汁嘅寬粉絲,讓人意猶未盡。肉鬆皮蛋蛋餅 $78簡單卻美味,蛋皮煙韌,肉鬆和皮蛋的鮮香味道完美結合。芋泥三Q拿破崙 $108拿破崙上面係鹹蛋黃碎,餅層酥脆,內裡的芋泥餡料綿密香甜,再加埋煙韌嘅麻糬,口感十分豐富。鳳梨苦瓜汁$48清涼解渴,鳳梨的甜味和苦瓜的微苦相互平衡,味道獨特,清熱一流。

酸辣牛肉麵 寬粉絲$118

招牌牛肉麵 $108

肉鬆皮蛋蛋餅 $78
簡單卻美味,蛋皮煙韌,肉鬆和皮蛋的鮮香味道完美結合。

芋泥三Q拿破崙 $108

鳳梨苦瓜汁$48
早排去完台灣快閃🛫三日兩夜,好明顯就唔夠喉啦,所以心思思仲好掛住台灣🇹🇼嘅美食啦當然無得咁快去台灣食啦,唯有搵間台灣美食餐廳滿足下去台灣嘅慾望🤩。台灣早餐必食嘅梗係蛋餅啦🙌🏻🎀明太子麻糬蛋餅🎀日式嘅明太子配住麻糬加蛋餅 ,呢個配搭好新鮮特別,食落感覺都唔錯😛🎈櫻花蝦茄子🎈茄子充滿住照燒汁,配上上面嘅櫻花蝦, 冷盤前菜小食,開胃😜🏮海鮮炒王子麵蛋餅🏮食落味道有啲似日本嘅大阪燒同炒麵,上面包住層蛋餅, 鋪瞞住濃濃密密嘅紫菜粉同醬汁,夾住一齊食,和味😝🎐黑蒜牛肉麵🎐紅燒牛肉麵食得多,黑蒜牛肉麵第一次試濃香嘅黑蒜味,令成碗牛肉麵更加昇華,牛肉煮得好夠淋,食完唔會痴牙🤓
台灣早餐必食嘅梗係蛋餅啦🙌🏻
🎀明太子麻糬蛋餅🎀
🎈櫻花蝦茄子🎈
茄子充滿住照燒汁,配上上面嘅櫻花蝦, 冷盤前菜小食,開胃😜
🏮海鮮炒王子麵蛋餅🏮
🎐黑蒜牛肉麵🎐
紅燒牛肉麵食得多,黑蒜牛肉麵第一次試
2023-12-27 16 views
大家好!今天我要分享一家新發現的餐廳,係銅鑼灣世貿中心入邊嘅臺北棧,我同同事相約一起品嚐這裡的午餐🍱午餐套餐都包含左三個小食,分別是枝豆、半隻滷肉蛋和酸菜☺️枝豆新鮮爽口,豆粒鮮嫩可口,是開胃的好選擇。半隻滷肉蛋煮得剛剛好,滷汁入味👍🏻蛋黃鮮嫩滑潤。酸菜則為整餐增添了一抹清爽的口感,🆚其他菜品形成完美的平衡。我嘅主食係酸菜魚湯牛肉麵,配3個小食,仲送杯蜂蜜綠茶😎湯頭酸中帶甜,魚好鮮美同酸菜的清爽好夾,牛肉片十分鮮嫩多汁,入口即化。麵條Q彈有嚼勁,完美吸附湯汁的滋味💯同事就叫咗碗招牌牛肉麵‼️同事大讚一絕!招牌牛肉麵嘅每一口都暖笠笠咁滿足哂你嘅胃😋!呢碗麵高湯底香氣四溢,湯頭濃郁得嚟又唔會太過油膩,非常適合冷天嗰陣時溫暖一下自己🍜。牛肉燉得十分軟嫩滑口,入口即溶,連同湯汁嘅醬香味一齊融入你嘅味蕾之中,每一啖都令人回味無窮🐄。麵條啲彈性同口感都恰到好處,配合牛肉同湯頭一齊食,根本係絕配👌🏻!仲有,啲配菜亦都好講究,譬如話嗰啲新鮮青菜,加入咗菜嘅清甜味,令整體口味更加平衡健康🥬。而且啲紅燒牛肉麵嘅香味引人入勝,喺喉嚨同鼻腔留下嘅餘韻,真心係令人忍唔住要多食幾碗😍!總括嚟講,如果你想尋找一碗暖心嘅

同事就叫咗碗招牌牛肉麵‼️同事大讚一絕!招牌牛肉麵嘅每一口都暖笠笠咁滿足哂你嘅胃😋!呢碗麵高湯底香氣四溢,湯頭濃郁得嚟又唔會太過油膩,非常適合冷天嗰陣時溫暖一下自己🍜。牛肉燉得十分軟嫩滑口,入口即溶,連同湯汁嘅醬香味一齊融入你嘅味蕾之中,每一啖都令人回味無窮🐄。麵條啲彈性同口感都恰到好處,配合牛肉同湯頭一齊食,根本係絕配👌🏻!仲有,啲配菜亦都好講究,譬如話嗰啲新鮮青菜,加入咗菜嘅清甜味,令整體口味更加平衡健康🥬。而且啲紅燒牛肉麵嘅香味引人入勝,喺喉嚨同鼻腔留下嘅餘韻,真心係令人忍唔住要多食幾碗😍!總括嚟講,如果你想尋找一碗暖心嘅牛肉麵,台式招牌牛肉麵絕對係你嘅首選👏🏻!

哩間餐廳帶比我一餐舒適又美味的午餐地點,同食物,絕對是一個值得一試的選擇!
2023-12-27 8 views
對於食台灣嘢,我都算係比較挑,加上而家成日可以飛返去台灣,所以喺香港有時口痕起上嚟都會揀啲高質素嘅😆呢度主打新派台灣菜式及創意甜品,裝潢設計走簡約風,天花懸掛滿大大小小用木及和紙造的燈飾,仿如置身台灣十份。胡麻涼拌苦瓜胡麻涼拌苦瓜真係夏日消暑嘅好選擇😌,苦瓜既苦澀味同胡麻醬既香滑完美結合👍,仲帶出一種清新嘅口感。苦瓜切得薄薄片,食落去爽口又清脆,而且吸收咗胡麻醬嘅味道,令苦味得以中和,留喺口中既反而係一陣陣嘅芝麻香🥰。涼拌嘅做法令呢道菜保持咗苦瓜嘅營養,又唔會過於油膩,非常適合夏天嘅時候食😎。喺炎炎夏日嚟一碟胡麻涼拌苦瓜,無論係作為小菜還是下酒菜,都非常地合適,清爽開胃😋,每一口都令人十分享受。鹹蛋黃芋泥球份量一啲都唔少,有成六大粒😳口感綿密,幾有芋香,但留意返都有一定甜度🙈滿足感爆燈!唔怪得之枱枱都order啦😂明太子甜不辣台灣夜市常見的小食甜不辣,上面加上明太子醬,更加惹味!真係超級驚喜,軟軟糯糯加上明太子醬,必試!明太子麻糬蛋餅蛋餅賣相吸引,呢款蛋餅平時喺出面好少見諗住叫嚟試吓,蛋香濃郁,口感帶點軟糯,滿足吓我嘅好奇心!餐廳除咗食物質素高外,服務都幾好,就算好忙Waiter上菜時
胡麻涼拌苦瓜
鹹蛋黃芋泥球
明太子甜不辣
明太子麻糬蛋餅
餐廳除咗食物質素高外,服務都幾好,就算好忙Waiter上菜時都會簡單介紹下道菜😽
勁想食台灣嘢,就去咗銅鑼灣呢間Check-In Taipei度食啦!👭🥬蒜泥台灣水蓮。台灣水蓮呢個咁特別嘅台灣嘅蔬菜,唔係度度都有得食㗎🙆‍♀️,見到Menu上有呢一個菜,所以就即刻嗌咗嚟食啦!😽一上碟賣相非常清新,充滿着翠綠色!仲有啲蒜泥🙌🏼!清新爽脆水蓮,加埋濃郁嘅蒜泥!非常好食!☺️🍜招牌牛肉麵。台灣餐廳嘅招牌菜之一啦!牛肉煮得勁林,超入味,😉朔晒啲濃郁嘅牛肉湯!麵身夠硬,🥹掛湯能力都好強!一啖面一啖牛肉非常享受!😇🤩講到鹹蛋黃芋泥球,呢個點心真係無得輸!😍外面嘅酥皮烤得金黃又香脆,一啖咬落去已經覺得滿足感爆燈🤤。當你咬破嗰層酥皮,露出入面嘅芋泥,軟滑得嚟仲帶少少嘅甜,同嗰款微鹹嘅鹹蛋黃完美噉融合喺一齊,真係絕妙嘅組合!而且,芋泥球嘅溫度啱啱好,不熱不涼,食落去正正好,可以話係口感同味道嘅雙重享受。再加埋鹹蛋黃嗰陣陣嘅香味,令整個芋泥球層次更豐富,每一啖都令人難以忘懷👍。無論係做茶點,定係甜品,鹹蛋黃芋泥球都係一個好好嘅選擇,真係食過一次就會念念不忘,推薦大家去嘗嘗呢個美味嘅點心!🔥肉鬆皮蛋蛋餅。蛋餅煎得非常好比例做得啱啱好,蛋餅唔會一夾就散!正🧋珍珠奶茶。勁正宗!唔會太甜,珍珠都唔
🧋珍珠奶茶。勁正宗!唔會太甜,珍珠都唔會太林!仲好有咬口!
🥃芭樂苦瓜汁。苦苦甜甜,非常開胃!感覺健康。
2023-12-23 11 views
不用飛到台灣,便可在Check in Taipei 嘗到真正的台灣美食! 話梅地瓜條$68即叫即炸,外尿香脆可口,內裡厚實的地瓜口感,份量十足。配上酸甜醬汁,很清新。 松露玉米起司蛋餅$98蛋餅是台灣菜必點的菜式,流心芝士配上玉米,還有松露粉粒,厚實蛋餅,很滋味。酸辣雲耳蓮藕$48酸辣味道比想像中不會太辣,酸酸甜甜,雲耳蓮藕爽甜,口感十足,作為前菜很開胃。招牌魯肉飯$68飯量足夠,魯肉汁及肉口感扎實,吃到台灣的味道;脂肪比例合適,每人一碗,夠飽肚。松露魯肉飯$78松露份量的是飯面上很多松露粉顆粒,另一種的嘗試,沒想到也這麼配。蛋 黑芝麻奶奶麻糬$88店員為我們切開及拌了一些麻糬,然後讓我們DIY. 非常特別,軟綿綿的奶香麻糬遇上黑芝麻糖時會變得濕潤及沾上不少的糖,口感煙韌有勁,必叫,很特別。第一次見識到這麼軟滑的麻糬,吃後不會覺得飽濟。

話梅地瓜條$68

松露玉米起司蛋餅$98

酸辣雲耳蓮藕$48

招牌魯肉飯$68

松露魯肉飯$78

黑芝麻奶奶麻糬$88
2023-11-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
今日男朋友帶咗我嚟Check-In Taipei食野!😍嘩嘩嘩唔食唔知,試過之後先知全部嘢食都好有創意同埋高質😉🟠橘色海皇涮涮鍋粥🟠今日有時間,就一於慢活,黎個烚吓烚吓先😌!粥底超綿,海鮮新鮮!d 蝦肉激彈牙!好食到爆🥰|好味rating : 😋😋😋😋|🟪髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🟪人氣❤️必食甜品之一!個餡有濃郁芋泥🤩,表面灑上鹹蛋黃碎!鹹蛋黃同芋泥唔完美結合,口感提升到另一個層次😙|好味rating : 😋😋😋😋😋|🟧明太子甜不辣🟧甜不辣炸得脆口💥💥又保留彈牙口感!配上明太子醬味道提升唔少!!高質🔥|好味rating : 😋😋😋😋|🟩麻醬涼拌 秋葵🟩清新開胃,超爽,-啲都唔腥!涼伴麻醬 ,超惹味,開胃前菜 !認真一流|好味rating : 😋😋😋😋|餐廳裝修,充滿台式風味,啲嘢食亦都好好食,勁高質素!要甜嘅有甜野,要炸野有炸野!我絕對會再嚟,下次試吓其他嘢食!😵
🟠橘色海皇涮涮鍋粥🟠

🟪髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🟪

|好味rating : 😋😋😋😋😋|
🟧明太子甜不辣🟧

🟩麻醬涼拌 秋葵🟩

|好味rating : 😋😋😋😋|

🍲麻醬涼拌秋葵🍲秋葵一向都好好食,呢個小食係涼拌,再加入麻醬,之前一直都無諗過麻醬加秋葵係咁好食,呢度既秋葵好新鮮,好有清新既口感,再加上麻醬,即時變得濃郁🥢🥢🫔髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🫔好有趣既台灣餅,呢款蛋餅係台灣好常見,同時係好多人食,平時呢種蛋餅都唔係周圍有,今次就有機會食到,鹹蛋再加芋泥,係好正既配搭,兩樣都好鐘意食,佢既皮好薄,入面既料多到爆出來🥢🥢🥘橘色海皇涮涮鍋粥🥘一盤裡面分成好多小盤,每款都具有特式,最特別係有一個迷你爐,一邊食一邊打邊爐咁,真係好過癮🥢🥢🍖三色鹽酥雞🍖鹽酥雞真係好好正,特別適合鐘意食濃味嘢既人士,佢既雞粒好香酥,外面一層勁脆口,同時散及著香雞味道,個種香味去到對面都嗅到🥢🥢🫕鹹蛋黃芋泥球🫕鹹蛋黃芋泥球真係一個好得意嘅點心🤩!芋泥球外層炸得金黃香脆😍,咬落去又唔會太油膩,啱啱好👌!而且裡面嘅芋泥超級細滑,濃郁嘅芋頭香味喺口腔裡面散開,令人無法抗拒😋。當啖啖芋泥同心口融化嘅鹹蛋黃撞埋一齊,哇!個味道實在係太完美啦👍!鹹蛋黃嘅鹹香夾帶少少嘅甜味,同芋泥嘅香甜,相得益彰🤗,非常滋味。食嗰陣,你仲會感受到啲小小嘅鹹蛋黃顆粒,增加咗啲口感😘,真係咁細心製作出嚟嘅甜品🥰
🍲麻醬涼拌秋葵🍲
🫔髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🫔
🥘橘色海皇涮涮鍋粥🥘
🍖三色鹽酥雞🍖
🫕鹹蛋黃芋泥球🫕
鹹蛋黃芋泥球真係一個好得意嘅點心🤩!芋泥球外層炸得金黃香脆😍,咬落去又唔會太油膩,啱啱好👌!而且裡面嘅芋泥超級細滑,濃郁嘅芋頭香味喺口腔裡面散開,令人無法抗拒😋。當啖啖芋泥同心口融化嘅鹹蛋黃撞埋一齊,哇!個味道實在係太完美啦👍!鹹蛋黃嘅鹹香夾帶少少嘅甜味,同芋泥嘅香甜,相得益彰🤗,非常滋味。食嗰陣,你仲會感受到啲小小嘅鹹蛋黃顆粒,增加咗啲口感😘,真係咁細心製作出嚟嘅甜品🥰。呢啲鹹蛋黃芋泥球,每次食都覺得好滿足,真係令人停唔到口㗎😆!一試過之後,一定會令你心心念念,想再食多幾粒🤤👏👏👏。🥢🥢
2023-12-21 18 views
同男朋友去約會😗我們揀咗間裝修精緻嘅台灣料理餐廳,估唔到嗰度嘅食物令到我愛不釋手❣️率先上桌係海鮮炒王子麵蛋餅🥞男友對佢大讚不已👍🏻海鮮炒王子麵蛋餅😍,係一款美味到爆炸嘅美食🔥!佢將海鮮🦐與炒王子麵🍜,加上蛋餅🍳一齊炮製,創造出獨特而誘人嘅風味。首先,海鮮新鮮爽口👅,配上炒得咁好嘅王子麵,真的好滿足😋!再講下海鮮,爽滑鮮甜,啲蝦🦐同魚片🐟等等都保持得好好,食落口真係好滋味👌!接下來就係蛋餅,煮得透薄香脆🥰,與海鮮同炒麵完美結合,令人回味無窮🎉。玩味嘅醬汁更將餸菜提升到另一個層次,讓人食指大動😆。無論係朝早🌞、午餐🥙定係晚餐🍽,海鮮炒王子麵蛋餅都係你嘅最佳選擇!呢道菜加幾分量又足,質素又高,真係值得讚賞 👏!如果你想食啲新口味嘅,我好建議你試下呢款菜式啦!😉而鹹蛋黃芋泥球非常抵食。每粒芋泥球外皮炸得金黃酥脆,內裡的芋泥鬆軟香甜,配上鹹蛋黃的濃郁風味🉐差啲俾外表平平無奇嘅酸辣雲耳蓮藕呃到~雲耳和蓮藕的組合有獨特的口感,一個爽一個軟,酸辣的調味讓胃口大開😚麻醬涼拌秋葵係我最愛嘅,秋葵鮮嫩同麻醬香濃的結合,清爽開胃,好鍾意秋葵嘅黏合感🤩我仲叫咗一杯綠豆沙牛乳,綠豆沙的綿密口感與牛乳的香濃結合,帶

我仲叫咗一杯綠豆沙牛乳,綠豆沙的綿密口感與牛乳的香濃結合,帶來了濃郁的甜味,飲落去好舒服🫦
2023-12-20 21 views
 -黎到門口見到勁多人,好好彩自己提早book咗位,如果唔係要排隊Walk in!😣等幾粒鐘都唔洗食!呢間人氣餐廳,我一早都已經book mark左,今日終於有得黎食,真係非常期待!🥳❣️招牌牛肉麵(午餐)❣️會唔會太多嘢食啊?牛肉麵午餐,個牛肉麵勁大,仲送埋嘢飲!超抵食囉!牛肉,湯底,配料都係上剩之選!🧡牛肉麵湯底好濃陏,令人上癮,飲咗勁多啖湯!麵係好有口感嘅刀削麵,牛有牛味又唔靭!仲有勁多蟲草!好食得黎又養生❤️❣️三色台灣香腸配魯肉飯(午餐)❣️呢個仲抵過頭先個餐🤩!配埋三色台灣香腸🥸仲有魯肉飯!食完極飽!招牌滷肉飯滷肉一啲都唔肥膩,肥瘦均勻,伴飯之後勁好食!唔會太林,飯粒分明!台灣香腸炸得香脆,甜甜地鹹鹹地!🥺

❣️招牌牛肉麵(午餐)❣️
❣️三色台灣香腸配魯肉飯(午餐)❣️
2023-12-20 14 views
一個人係銅鑼灣行街行到累累地,行行下見到一間餐廳好靚⚡️見到佢專做台灣料理,自己好少食,所以食一次,入面既環境好靚,部份牆身七彩繽紛,成間內頭都好有設計感,呢度既環境好舒服⚡️感覺完全好放鬆,店員態度有禮,見到餐牌中款式好多,隨意地挑選一款,送餐速度正常🌟招牌牛肉麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️選擇咗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌牛肉麵作為嘅午餐咗,份量確實足夠🌟,除咗有一份主食,仲有好多配菜😋。其中一種就係做得飽滿入味嘅溏心蛋,佢迷人嘅茶葉色🌈喺我眼前閃閃發光,溏心嘅蛋黃做得完美般適宜😍。特別釘住嘅係呢間嘅湯底味道,入口即溶嘅口感係一種獨特嘅體驗😊。牛肉方面,佢既牛味足夠充滿我口腔😄,鬆軟嘅質感令我印象深刻😮。再講吓佢那兒軟硬適中嘅麵,簡直將我帶入了另一種境界🌟。整體黎講,佢做得足夠出色🎉,有我間一再嚟嘅理由!呢道招牌牛肉麵絕對值得一試👍,如果你係牛肉麵嘅愛好者,唔試嘅話一定後悔😉!環境✨✨✨✨✨食物✨✨✨✨✨外觀✨✨✨✨✨
招牌牛肉麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境✨✨✨✨✨
食物✨✨✨✨✨
外觀✨✨✨✨✨
2023-12-20 9 views
之前食過臺北棧行特式精緻啲路線既台灣菜,令我覺得好impressive。事隔大半年再嚟覆桌,食物質素高咗,食得出有進步👍🏻蒜泥台灣水蓮就算台灣菜 都唔係到到有水蓮 ,好fresh嘅一道燙青菜😂 水蓮爽口而冇青草味,烚完成個底好多水,溝稀咗啲蒜泥,入口味道好淡淡然😂酸辣雲耳蓮藕酸酸辣辣幾開胃,蓮藕爽脆入味,同雲耳嘅配搭都非常出色!櫻花蝦麻辣魯肉飯櫻花蝦嘅香味覆蓋咗成碟滷肉飯,而家添咗麻辣嘅特色!呢個我同朋友都覺得好好食💖🥹滷肉肥瘦適中,飯亦都偏濕。肉鬆皮蛋魯肉飯話你知呢間店嘅肉鬆皮蛋魯肉飯絕對係一試難忘👍!飯粒飽滿彈牙,每粒都吸飽魯汁,仲有肉鬆嘅鹹香,當陣單係飯就已經好多味道😍。配上獨特嘅皮蛋,口感獨特,入口即化,帶嚟一股難以忘懷嘅風味,味道更加豐富,令人著迷🎊。少唔得要公認最好食嘅魯肉,軟滑噴香,每一啖都滿足,食得完全唔捨得停🙌。仲有飯量凍凍哋,一點都唔會太膩,你越食就越想食😋!完全係喺味覺上嘅一場盛宴🎉,而每一口都令你興奮萬分😁。朋友果然話食嘅就係人生嘅一種樂趣,一齊嚟試下呢個肉鬆皮蛋魯肉飯啦,在呢度食,唔洗怕肚餓,保證好食滿足😀,你唔試一下就真係會後悔㗎🌟!芭樂苦瓜汁,新鮮即搾,飲
蒜泥台灣水蓮
酸辣雲耳蓮藕
酸酸辣辣幾開胃,蓮藕爽脆入味,同雲耳嘅配搭都非常出色!
櫻花蝦麻辣魯肉飯
肉鬆皮蛋魯肉飯

芭樂苦瓜汁,新鮮即搾,飲落幾甘香 ~配左芭樂會有甜味溝淡下,中間仲會飲到果粒!
2023-12-20 12 views
放工搵到銅鑼灣世貿有間新開台灣店。網上勁推介而且CP值極高😌唔掛得放工嚟都咁多人啦~等埋男朋友嚟到就可以入座了!見網上個個都勁推呢個橘色海皇涮涮鍋粥。💧參考台灣一間很出名的涮涮鍋店——橘色,)店員依次序把米飯、海鮮、雜菇等配料放進鍋內。🧨煮出來口感像risotto,湯底非常之濃郁的蝦蟹和海鮮味,非常有驚喜呢!-髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🥞)髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅的內餡有濃郁芋泥🍠表面灑上鹹蛋黃碎。)鹹蛋黃與芋泥的結合將口感提升到了另一個層次🍳-鹹蛋黃芋泥球😎)外皮恰到好處的酥脆,包裹著香甜芋泥,搭上淡淡鹹味的鹹蛋黃及香噴噴的肉鬆讓人忍不住一口接一口呢。-肉鬆皮蛋蛋餅😛)熱辣辣蛋餅,皮同蛋都厚薄適中,再配上肉鬆啖啖都好滿足,正🤩。馬上收藏了這家餐廳,再相約和朋友來試試其他款式❤️❤️❤️
放工搵到銅鑼灣世貿有間新開台灣店。
網上勁推介而且CP值極高😌
唔掛得放工嚟都咁多人啦~等埋男朋友嚟到就可以入座了!
見網上個個都勁推呢個橘色海皇涮涮鍋粥。
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🥞
)髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅的內餡有濃郁芋泥🍠
表面灑上鹹蛋黃碎。
)鹹蛋黃與芋泥的結合將口感提升到了另一個層次🍳
鹹蛋黃芋泥球😎
肉鬆皮蛋蛋餅😛

馬上收藏了這家餐廳,再相約和朋友來試試其他款式❤️❤️❤️