前排經過見到呢間台灣特色餐廳,心思思想去試吓,終於今日可以去咗試喇。裝修Modern,座位闊落✨ 🌸櫻花蝦烏醋茄子🌸✨前菜凍食,烏醋茄子,酸酸甜甜,配上鬆脆櫻花蝦,滋味醒神!😀🥢三色鹽酥雞🥢三色將分別代表松露醬,柚子醬同冬陰功醬!鹽酥雞通常比較乾身,加埋三色將一齊食,都係第一次!鹽酥雞外脆內軟,嫰滑juicy ! 🤤Yum yum yum !🤤🍚櫻花蝦麻辣魯肉飯🍚滷肉飯啖啖肉有咬口,多汁得來唔會太杰。我唔鍾意食啲飯爛pat pat, 呢間啲滷肉飯,就係我鍾意食嗰種喇,飯粒分明🍚軟硬適中!個飯仲有少少麻辣味添! 正ssssssss🍸周董cocktail(菊花Gin  綠茶)🍸哈哈,見到個名咁特別,於是叫黎試吓。菊花加gin加綠茶,配搭一流, 精神爽甜。gun 嘅酒味唔會好濃冚過晒菊花同綠茶嘅味道🍶餐廳座位闊落寬敞,坐得舒舒服服。食物種類款式多又夠大膽創新,真係值得一試㗎!🌟

裝修Modern,座位闊落
✨ 🌸櫻花蝦烏醋茄子🌸✨
前菜凍食,烏醋茄子,酸酸甜甜,配上鬆脆櫻花蝦,滋味醒神!😀
🥢三色鹽酥雞🥢
🍚櫻花蝦麻辣魯肉飯🍚
🍸周董cocktail(菊花Gin  綠茶)🍸

相信識飲識食嘅朋友對{臺北棧}依個名一定唔會陌生🏵️主打新派台式料理,無論賣相定味道都令人耳目一新,每次食都會有新發現⭐️足料♦️櫻花蝦麻辣魯肉飯♦️飯面全部都係櫻花蝦同魯肉,啖啖配料好豐富🥣麻辣魯肉香辣椒麻,但又唔會辣到接受唔到,成件事啱啱好~♦️櫻花蝦烏醋茄子♦️食落好舒服,醋味甜甜酸酸,上面有啲櫻花蝦,更加鮮味🦐♦️三色鹽酥雞♦️鹽酥雞炸得香脆內嫩,調味粉夠多所以好惹味🍗仲配埋三款醬汁,好有誠意~♦️珍奶法式燉蛋♦️法式燉蛋加珍珠好有趣,珍珠有咬口而燉蛋滑嘟嘟,兩者加埋嘅口感無得頂!
♦️三色鹽酥雞♦️
♦️珍奶法式燉蛋♦️
2023-10-16 10 views
小食分別叫咗櫻花蝦烏醋茄子同明太子甜不辣。茄子平時就一般般嘅但見到係加咗醋感覺好似同平時不同就試試了,意外發現茄子同醋係夾的令味道更提升!而甜不辣真係有咬口小食再加上明太子醬真係不得了,明太子味唔會搶哂其他味。而主食叫咗櫻花蝦麻辣魯肉飯同台式手抓餅披薩。魯肉飯係半肥瘦豬肉撈飯真係唔會錯再加上表面嘅櫻花蝦真係口感豐富。而披蕯個底係手抓餅同一般食到嘅真係不同,pizza上面都有滿滿嘅料,芝士都比得好足!如果唔想食西式pizza可以試吓呢個半台式pizza。
2023-10-14 29 views
之前食過check in Taipei 海港城店,已經超鐘意,聽講佢間間店嘅裝修風格都唔同,梗係要逐間店體驗吓,元朗分店系以臺灣海岸線作為靈感,設計成粉紅小山丘同藍色海浪主題,用咗波浪型漸變藍色染布扮海浪,非常浪漫。招牌牛肉麵有好幾款牛肉麵,仲可以揀麵底,簡簡單單我哋試吓招牌牛肉麵,我地揀左刀削麵,佢嘅牛肉好夠冧又入味,肉質嫩滑而且冇渣,牛肉湯底入口鮮甜好濃郁,配咗魚豆腐,面頭仲有d 炸過嘅蟲草花,好鐘意刀削麵嘅彈牙口感,扎實Q彈。松露玉米起司蛋餅賣相唔錯,爆醬芝士餡,一啖咬落去食到好多粟米粒粒,口感層次豐富。鹹蛋黃芋泥球一份有五粒,紫紅色嘅賣相,打卡一流!炸得外脆內軟,鹹蛋黃好邪惡,好在佢以芋泥為主,甜度適中。Oreo奶奶麻薯淺藍色蝶豆花色嘅麻薯,打卡必點!用筷子將麻薯同Oreo混合再夾成細塊。麻薯入口有冰涼感,軟糯Q軟,將佢混合Oreo脆脆食,口感層次豐富。綠豆沙豆乳綠豆沙溶入豆乳出現漸變色超美,綠豆沙口感細膩,同豆乳好夾。宇治抹茶牛乳朋友飲呢杯都話好味,抹茶味突出,牛乳細膩順滑。
招牌牛肉麵
松露玉米起司蛋餅
鹹蛋黃芋泥球
Oreo奶奶麻薯
綠豆沙豆乳
綠豆沙溶入豆乳出現漸變色超美,綠豆沙口感細膩,同豆乳好夾。
宇治抹茶牛乳
朋友飲呢杯都話好味,抹茶味突出,牛乳細膩順滑。
食過尖沙咀海港城分店🥰近排去yoho食飯係openrice揾食咩好竟然見到元朗開咗所以就同男朋友一齊去食了🤪櫻花蝦烏醋茄子我男朋友同我都好鍾意食櫻花蝦🦐所以魯肉飯叫咗櫻花蝦連小食都要有櫻花蝦😂😂茄子同平時有少少唔同加咗醋喺入邊味道比較特別😙我哋兩個都覺得不錯的😎櫻花蝦麻辣魯肉飯同男朋友都一齊叫咗同一碗飯😃櫻花蝦嘅份量真係比得有夠多幾乎係啖啖都食到❣️而魯肉飯都偏重口味但我地都係重口味人士所以表示十分滿意啊🤭周董cocktail 餐廳好多唔同款式嘅cocktail😳男朋友叫咗菊花Gin 綠茶🍵當日我唔係太舒服所以就冇飲到🤥男朋友話綠茶味比較出🎶佢話下次可以再試吓其他🙌🏻

櫻花蝦烏醋茄子

櫻花蝦麻辣魯肉飯

周董cocktail

2023-10-08 62 views
映入眼簾就是海洋藍色, 波浪感覺,好輕鬆.元朗臺北棧餐廳設計海岸不同坐位以不同山丘設計,可以自己選想坐位置代表台北不同地方食物。餐具整齊衛生!鴨蛋蛋餅真的台灣必吃小食,鴨蛋比雞蛋香髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 非常特別之前未吃過這款蛋皮紫粉色,上面有咸蛋碎咸香,中間芋泥超甜,完全一款甜品,又咸又甜但味道夾,好特別。脆皮地瓜條配話梅酸甜酱地瓜又綿又甜,外脆配話梅醬,真的不同味道感覺台灣很多食物/生果都喜歡配話梅麻辣牛肉麵 麵好滑,牛肉大件厚身口感軟臥,一大碗用料足貴都值得, 麻辣味惹味好味台灣超出名苦瓜计大王:我們2人選了鳳梨苦瓜计和蜂蜜苦瓜汁.味道甘中帶甜很易入口, 健康排毒必飲!奶奶麻糬(淡水名物) - 專人服侍甜品,我們選了芝麻味道奶奶麻糬沒有糯米,用了木薯粉+牛乳淡淡藍色(因為蝶豆花)芝麻炒香所以一上桌就嗅到。奶奶麻糬就由服務員分成小塊,黏上芝麻碎入口又凍又熱好特別,香香芝麻軟臥口感好滿足!
映入眼簾就是海洋藍色, 波浪感覺,好輕鬆.

元朗臺北棧餐廳設計海岸

不同坐位以不同山丘設計,可以自己選想坐位置
代表台北不同地方食物。

餐具整齊衛生!

鴨蛋蛋餅真的台灣必吃小食,鴨蛋比雞蛋香
非常特別之前未吃過這款
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
蛋皮紫粉色,上面有咸蛋碎咸香,中間芋泥超甜,
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
完全一款甜品,又咸又甜但味道夾,好特別。

脆皮地瓜條配話梅酸甜酱
地瓜又綿又甜,外脆配話梅醬,真的不同味道
感覺台灣很多食物/生果都喜歡配話梅

麻辣牛肉麵
 麵好滑,牛肉大件厚身口感軟臥,一大碗用料足
麻辣牛肉麵
貴都值得, 麻辣味惹味好味

台灣超出名苦瓜计大王:
鳳梨苦瓜计和蜂蜜苦瓜汁
我們2人選了鳳梨苦瓜计和蜂蜜苦瓜汁.
蜂蜜苦瓜汁
味道甘中帶甜很易入口, 健康排毒必飲!

奶奶麻糬(淡水名物) - 專人服侍甜品,我們選了芝麻味道
奶奶麻糬
奶奶麻糬沒有糯米,用了木薯粉+牛乳淡淡藍色(因為蝶豆花)

奶奶麻糬-選了芝麻味道
入口又凍又熱好特別,香香芝麻軟臥口感好滿足!
2023-09-25
$250 (Dinner)
Celebration
Anniversary
鳳梨苦瓜计和蜂蜜苦瓜汁
蜂蜜苦瓜汁
奶奶麻糬-選了芝麻味道
2023-10-06 23 views
熱辣辣緊係留喺商場最明智😝食完Lunch唔算好肚餓,但又口痕想食嘢,最後決定去依間裝修型格清新嘅餐廳食返個下午茶,chill一chill🎶🎵食個菜先🤪「蒜泥台灣水蓮」好幼嫩,水蓮平時少啲地方有得食,所以依度有得食一定唔可以放過✌🏻蒜泥打得好蓉,蒜味明顯,食完口臭都抵呀🤭「明太子甜不辣」亮點係加咗好多明太子醬,令到甜不辣額外多咗啲鹹鮮味🌊甜不辣煙煙韌韌,魚漿帶啲胡椒味👍🏻最後嘅「台式手抓餅披薩」亦都係我嘅至愛🧡用咗手抓餅取代一般Pizza麵包底,食落更酥更好咬😋鋪滿芝士、台灣腸同蔬菜,配料滿滿🤩
2023-10-05 12 views
相約幾個姐妹一齊食台式菜🩵最好就係大家都住附近,食飯就方便得多,一齊來到元朗食好西,呢間叫做「臺北棧」入面有好多菜式選擇,價錢都好親民💜呢度既環境真好靚,顯得出我地既少女心,望落去好舒服💓💓髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅話晒我地都鍾意食甜甜地既野,又點會錯過呢一份咁有份量既蛋餅,就咁睇佢既紫色已經好吸引,仲有好濃既咸蛋黃味道,皮薄喊靚,真係無得彈💖💓💓明太子甜不辣甜甜地既味道,一樣係我地既心頭好,呢一款上面有滿滿既明太子,令到成個味道都好豐富,食完呢個飽肚感十足💖💓💓泰式肉鬆生菜包蛋餅無諗過呢度泰國菜都有,又做得唔錯喎,台灣用肉鬆來做配料都好常見,呢一款我就覺得混合左地道既台灣配料,呢一份味道好有層次又多一份口感,同樣好食💖
💓💓髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
💓💓明太子甜不辣

💓💓泰式肉鬆生菜包蛋餅
+台式手抓餅披薩見到呢一個咁特別嘅薄餅就二話不說叫咗👅手抓餅唔係好厚同唔大塊所以可以當作一個小食食都得,而餡料唔算係超級碗嘅但係芝士嘅份量就多,係可以拉絲的!+招牌魯肉飯魯肉飯有多種選擇,今次就叫咗最普通嘅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)豬肉係瘦肉比較多肥肉相對比較少,自己比較鍾意呢一款唔鍾意食咁油膩。魯肉配飯食真係白飯小偷默默咁樣食晒成碗飯🫴🏻+芋泥牛乳自己係超級鍾意芋泥💜見到任何關於芋泥嘅食物根本無辦法抗拒,芋泥都有幾多下而且都好棉,配牛奶係一個完美組合。+伯爵茶凍芋圓配愛玉食台灣嘢當然要叫埋甜品啦!呢一個甜品呀最鍾意就係伯爵茶凍,伯爵茶味好濃郁,芋圓好煙韌仲要係三色護院味道都係好出的٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
+台式手抓餅披薩
+招牌魯肉飯
+芋泥牛乳
+伯爵茶凍芋圓配愛玉
2023-10-02 29 views
記得聽朋友講過呢間餐廳不錯,去開元朗買野 又就腳,就去試下啦~~感覺好多麻辣口味嘅食物,充滿咸香惹味十足‼️麻辣牛肉麵有兩款面可以選擇~我哋揀咗手工刀削麵,但好友口感💕 呢款真係好辣,但食得辣嘅朋友會幾鍾意因為真係好香💕牛肉好大塊 厚切好滿足,但食落好軟腍👍🏻櫻花蝦麻辣魯肉飯上面部門櫻花蝦,拌勻一齊食,麻辣及櫻花蝦完美融合,好惹味,口感更加豐富~~滷肉瘦肉多感覺好多肉✨鹹蛋黃芋泥球芋泥球內涵好紮實,外皮好薄又香口,甜咸嘅搭配都唔錯👍🏻麻婆臭豆腐一嚟到就聞到好臭🤣 用咗百業豆腐,好吸湯👍🏻 醬汁好多肉碎,仲有少少麻辣嘅感覺,連豆腐一齊食真香口🤩 Drink:蜂蜜苦瓜汁&芭樂苦瓜汁蜂蜜會中和到苦瓜嘅苦味,飲落更加廿甜~芭樂帶有水果嘅清甜💕
櫻花蝦麻辣魯肉飯
鹹蛋黃芋泥球
芋泥球內涵好紮實,外皮好薄又香口,甜咸嘅搭配都唔錯👍🏻
麻婆臭豆腐
Drink:蜂蜜苦瓜汁&芭樂苦瓜汁
蜂蜜會中和到苦瓜嘅苦味,飲落更加廿甜~芭樂帶有水果嘅清甜💕
2023-09-29 46 views
從OpenRice看到「臺北棧」很多點讚的食評,故今天特意光顧🕜下午約1時許入坐,坐在半圓形的梳化位,以二人來說,是很寬敞的但今日點的滷水牛腱,質素實在強差人意,而另一的招牌鹽酥雞就真的不錯。兩份套餐都包括一碗飯、時令配菜(不設選擇)、蜂蜜綠茶(冷/熱)。🔰招牌鹽酥雞飯$108,4大個鹽酥雞球,外皮炸得脆脆的,但皮略厚,雞肉嫩滑也帶肉汁,且熱騰騰的🔰滷水牛腱飯$108,夾一件牛腱吃,嘩,很難咬開,要好用力,家人也有同感。當天牛腱的質素不好,牙力不夠真的嚼不爛☹️‼️或許是我不好彩,剛巧遇到難嚼開的牛腱🤨

招牌鹽酥雞飯

滷水牛腱飯

‼️或許是我不好彩,剛巧遇到難嚼開的牛腱🤨
2023-09-20
$120 (Lunch)
招牌鹽酥雞飯
2023-09-26 17 views
同朋友係形點食野,呢間餐廳主打台灣菜,菜式選擇非常多,餐廳環境非常舒服。出面熱辣辣,一面涼冷氣,一面享受美食,一大樂事。食物🩷🩷🩷🩷🩷環境🩵🩵🩵🩵🩵服務💛💛💛💛💛🤎蒜泥台灣水蓮,口感清爽脆嫩,充滿纖維,配上惹味蒜泥醬,每一條水蓮都掛上蒜泥醬,滋味又健康。💜櫻花蝦烏醋茄子🍆,茄子切件煎熟,淋上醬汁,香味十足,茄子多汁又軟腍。再加上香脆櫻花蝦,櫻花蝦香脆又鮮甜,一齊食更好味😋🩶櫻花蝦麻辣魯肉飯🍚,麻辣魯肉飯辣辣地刺激胃口,好開胃。仲有櫻花蝦🦐溏心蛋和酸蘿蔔,材料豐富,滋味可口。

食物🩷🩷🩷🩷🩷
環境🩵🩵🩵🩵🩵
服務💛💛💛💛💛
2023-09-25 15 views
Finally! 終於都去咗📌一直想試但覺得定價有點高而猶豫,今日放假經過還可以決定一試設計個擺盤好有美感,原來係三色鹽酥雞,有柚子醬、黑松露醬、冬陰功醬3款做底,炸雞好實淨鮮嫩多汁!冬陰功醬最好食,好香辣惹味,好醒神!絕對係驚喜之作💓台式手抓餅披薩超好吃的,味道配搭得不錯👍🏻!整個texture、味道、口感都好豐富且多層次🤩,必點呀!明太子甜不辣煙靭有咬口,說不出的美味!同平時有少少唔同,煎過嘅魚餅更煙韌香脆,再加埋明太子醬,令味道更加惹味 蒜泥台灣水蓮由台灣空運到港,食落爽脆細嫰,蒜泥味道濃郁,唔錯! PS。唔講唔知以為去咗轉台灣旅行呀✈️
 PS。唔講唔知以為去咗轉台灣旅行呀✈️
2023-09-25 13 views
好想去食台灣嘢,呢排見個個都去台灣旅行,但暫時未攞到假,就決定喺香港搵吓有咩台灣好嘢食。今次同埋朋友去咗元朗形點呢間台灣菜餐廳<❤️臺北棧>。❤️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅好正好髒髒嘅鹹蛋黃芋泥蛋餅🥞,好鐘意啲芋泥好綿密又甜,而鹹蛋黃又唔會太多,所以都係芋泥甜味為主!❤️大頭蝦冬陰功牛肉麵( 刀削麵)好足料嘅一碗麵,冬陰功湯底好濃郁,唔會話好辣,大頭蝦吸晒冬陰功嘅香味,牛肉都同樣入味,非常惹味!❤️泰式肉鬆生菜包蛋餅簡簡單單嘅蛋餅都幾好食,因為係Max左泰式嘅食法,所以會連同生菜包同肉鬆,一齊夾落個蛋餅度食,口感好豐富。
❤️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
❤️大頭蝦冬陰功牛肉麵( 刀削麵)
❤️泰式肉鬆生菜包蛋餅
2023-09-25 13 views
臺灣美食既愛好者今次有口福喇,我今次收到風,呢間餐廳既菜式認真高質,而且好抵食,又係餵食美食之旅,👨👩👦而且裝修都好,非常多位同埋好闊落。☄️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,今次超級新鮮,芋泥蛋餅選用台灣芋頭,餡料係滿滿嘅芋泥,上層加埋紫薯粉、鹹蛋黃碎及煉奶,甜而不膩,無論視覺定味道都好吸引。🔥 💫臺式手抓餅披薩 💛個手抓餅厚身味道鮮甜,食落好香口!個皮好薄。❤️泰式肉鬆生菜包蛋餅❤️薄薄既肉好爽口,口感十足,點少少汁酸甜解膩。💕蒜泥台灣水蓮 💕好新鮮。總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,可以肯定系食物全部都好正。
💕蒜泥台灣水蓮 💕好新鮮。