2023-09-22
今晚收工同老公去左yoho行街,之後就搵飯食了,見到呢間台灣野個裝修幾特別,好似置身於海洋中,以藍染布做成藍色、波浪為主題,令人好relax…。坐低影左陣相,因為座位設計、佈置、色調等真的好靚。荔枝烏龍茶:清香的荔枝味,做成冰凍既荔枝烏龍茶特飲,飲起來好清新,又帶有微微荔枝香。芋泥牛乳:牛乳好幼滑好濃郁,而且仲混入了大量的芋泥蓉,芋泥又香又軟綿綿,芋泥牛奶真係絕配,又滑又有口感。正。推介。基本上台灣既美食好魯肉飯、牛肉麵、蛋餅、鹽酥雞、芋圓都有供應。我們點了一碗櫻花蝦麻辣魯肉飯,賣相好吸引,飯面上鋪滿了好多香濃惹味既魯肉,而且仲有大量櫻花蝦,同埋半隻溏心蛋。吃起來麻麻辣辣好惹味,味道有點偏辣,岩曬愛吃辣的朋友仔。把所有配料一齊拌勻,咁樣一啖就又食到魯肉又食到口感脆脆的櫻花蝦了。汁醬辣辣,相當出色,食到停不了。三式蒜香台腸,以三隻唔同色的香腸切片而成的,混埋蒜片,好香好好味。每款香腸的口味跟口感都帶點不同,有的帶甜味,有的偏脆口,有的偏彈牙,有的較香,款款唔同,好吸引,而且份量都不少呢。松露玉米起司蛋餅,店員一放低係檯面,即聞到陣陣香濃既松露味,而蛋餅的餡料都好豐富,見到芝士、粟米都滿滿
坐低影左陣相,因為座位設計、佈置、色調等真的好靚。
松露玉米起司蛋餅,店員一放低係檯面,即聞到陣陣香濃既松露味,而蛋餅的餡料都好豐富,見到芝士、粟米都滿滿的,配埋松露醬汁,好香好好味。蛋餅質感軟綿綿的,咬起來好豐厚,大滿足。
見menu介紹呢款淡水名物奶奶麻糬好特別,而且仲係蝶豆花的奶奶麻糬,只得元朗分店供應,見到又靚又特別,所以點了一份來作為甜品。
店員為我們介紹如何令一大片的奶奶麻糬可以切成細細件並沾上了滿滿的oreo碎,睇店員示範時就好易,自己做的時間就有點狼狽。 但經過一陣子,終於都可把奶奶麻糬切成一件件,再沾上了滿滿的oreo碎,呢個 甜品又食得又玩得。
oreo奶奶麻糬口感好特別,因為外層包著了滿滿oreo碎,咬起來好有口感,又香oreo味,奶豐富,而中間層的奶奶麻糬則是QQ彈彈,奶味香濃,又唔會太甜,所以吃起來相當好味。而且一份奶奶麻糬都可以切成很多件細細的oreo奶奶麻糬,相當抵食。呢款奶奶麻糬仲有芝麻或花生口味,下次來都可以試下其他口味。
是日晚餐令我們覺得好似去左一轉台北一樣~正!