2007-09-10 14 views
前幾日我去o左池記食粥(第一次係池記食粥)豆漿+皮蛋瘦肉粥+黑椒芝麻扒豆漿: 一般皮蛋瘦肉粥: D粥希到爆炸,皮蛋一般,肉幾多下黑椒芝麻扒: D扒炸到剛剛好(金黃色)但整睇我都係食佢D裝修!!
豆漿: 一般
皮蛋瘦肉粥: D粥希到爆炸,皮蛋一般,肉幾多下
黑椒芝麻扒: D扒炸到剛剛好(金黃色)
但整睇我都係食佢D裝修!!
2007-09-04 16 views
以前經過,見到個價錢都幾貴,只係粉麵,而且通常呢d出名ge鋪頭都唔慌好食,直到幾日前,出到九龍灣都成十點半,連早餐都未食,咪惟有見到有咩就食咩~欖菜肉碎粥:幾好味,粥底夠綿,但略咸。豬腸粉:粉皮軟厚,但係都夠滑。早餐價錢適中,但上菜都幾慢,可能多人啦!食物選擇可以多一些!
欖菜肉碎粥:幾好味,粥底夠綿,但略咸。
豬腸粉:粉皮軟厚,但係都夠滑。
2007-09-02 12 views
一碗蝦子撈麵係唔夠飽,如果大碗些會好好多,味道似乎只是普通,但有時試下都無坊!
2007-08-31 9 views
除了在茶餐廳和粥粉麵檔外, 好少在其他地方吃雲吞麵. 我們點了兩個套餐, 一個$39 有雲吞水餃麵加甜品, 一個$43 有黑椒芝麻豬扒飯加甜品和一杯荳漿. 雲吞水餃麵好彈口, 煮得剛剛好, 一碗麵有3 粒雲吞和兩粒水餃, 份量也不算少.黑椒芝麻豬扒飯, 味道也不錯.甜品我們點了楊支金露, 一個字“正”, 好過外面出名的甜品店, 這個一定要試. 單點也要$17 一碗, 算起來, 一碗麵差不多$22 , 也可以接受. 服務就中規中矩, 叫了好多次也沒有人理會, 服務員有好多, 不明白為何出單這麼亂, 甜品等了差不多15 分鐘, 又被人問了數次是否點了甜品, 也有些煩. 旁邊的客人, 麵也吃完了差不多有10分鐘, 油菜還沒有到, 看見也不知是否好笑.如果服務維持不變, 客人只會越來越少.
除了在茶餐廳和粥粉麵檔外, 好少在其他地方吃雲吞麵.

黑椒芝麻豬扒飯, 味道也不錯.

如果服務維持不變, 客人只會越來越少.
2007-08-22 40 views
今日行過德福,又即管試o下依度間(池記)總結上次係(朗豪坊)俾人趕的經驗,知道唯一對付這些【大陸式】服務的方法就係惡過佢,一於好似係大陸對住D九唔搭八的服務員,下下惡佢等佢知邊個係主邊個係客。結果入去一望,不出所料真係十居其九都係大陸人,個個套制服都著得唔整齊同講不正廣東話,我叫左一碟撈麵加一碟菜,佢話送杯豆漿或薏米水,我話唔要,佢又再大聲D 講係送的,我都話唔要,佢又再大聲D 講係送的不收錢,結果要我好惡問佢,你送的我都唔要得唔得,佢先至無再講。之後,我再叫一碗牛肉艇仔粥,佢又話即係兩樣,我話係。佢又話即係雙拼,我話係,佢又話即係要收多D錢,我又話我知:佢先至同我落單,最慘就係佢不單將一個問題分開幾個問,仲每問一個問題就提高八度聲線搞到成間舖都望實你。至於D食物仲慘,我去過銅鑼灣,旺角的池記九龍灣依度都算係最差,特別係D 粥簡直係味精水,直頭係極濃味精水,食落直頭感到個口即刻乾晒,喉嚨鮍 著鮍 著,我食完碗味精水覺得好唔妥就即刻俾錢走,仲未找錢就覺得口入面出左粒飛滋,其實想想依家D香港消費者真係慘,俾香港既價錢,得到【大陸式】既服務同有味精既食物
2007-08-03 17 views
麪完全沒有味道!只有alkaline 的味道。service 又差!waiter堅持要搭檯,他說:就是這樣呀!是我們的policy!給錢買垃圾!以後都不會去!
麪完全沒有味道!只有alkaline 的味道。
給錢買垃圾!以後都不會去!
2007-07-10 14 views
一間不知所謂的麵家價錢貴麵及雲吞不及一些在街邊能吃到的十蚊雲吞麵本來抱著期望去吃池記的雲吞麵但得出來的結果竟然比十蚊的雲吞麵還差雲吞無肉撈麵的麵條又煮不熟而且雲吞和撈麵也凍冰冰下次一定不會再光顧
一間不知所謂的麵家
雲吞無肉
撈麵的麵條又煮不熟
而且雲吞和撈麵也凍冰冰
下次一定不會再光顧
去megaBOX 之前0係德福食lunch,周圍人好多,不過呢度最快有位. 時間係2:55,仲有lunch,見到佢地套餐價錢都唔平,我叫左個豬軟骨河配楊支甘露$34,男朋友食貴妃雞飯配冰鎮奶茶$33.豬軟骨河----豬軟骨似牛腩,算淋,份量太少.河粉係淋果種,幾通透.都ok.不過湯底冇味,加左點辣油都冇味道.楊支甘露----飲得出係0係吉之島有得賣果d 支裝楊支甘露,一模一樣,好普通,冇heart.貴妃雞飯----點解一個lunch 的飯可以咁細?雞肉係雪藏左唔知幾耐的雪藏雞,食落鞋口而冇味,又係冇heart.冰鎮奶茶----味濃,滑溜夠香.呢個價錢唔值囉.食物又冇heart,我唔會再食啦!唉!題外話: 要咁講囉"人地唔飲得酒就唔好飲,你就唔飲得奶茶就唔好叫奶茶飲啦".飲到咁唔舒服,我巳後一定唔會再比你飲呀!一.一"

冰鎮奶茶----味濃,滑溜夠香.

呢個價錢唔值囉.食物又冇heart,我唔會再食啦!

2007-06-27 7 views
剛開張時食過下午茶,超細碗雲吞麵+熱豆漿(堂食)幾好食,但不是特別出色由於個碗太細,放唔到太多湯,令麵條不能盡吸湯的精華,可惜今天試了早餐,菜乾豬骨粥+腸粉(外賣)粥夠綿,落好多薑絲,有些瘦肉,食到一件排骨,菜乾沒有煲爛,細細塊的食完都唔會成口味精池記食物價錢偏高,但此早餐算抵食,份量足
剛開張時食過下午茶,超細碗雲吞麵+熱豆漿(堂食)
幾好食,但不是特別出色
由於個碗太細,放唔到太多湯,令麵條不能盡吸湯的精華,可惜
今天試了早餐,菜乾豬骨粥+腸粉(外賣)
食完都唔會成口味精
池記食物價錢偏高,但此早餐算抵食,份量足

2007-06-24 20 views
雲吞好味,湯有好多壹粒粒蝦子,同埋有燒咗的魚味,服務差D,冇笑容,黑口黑面,同食物,環境唔襯.貴咗D,不過裝修靚過麥*記好多,銅鑼灣無選擇.
2007-06-20 31 views
去megabox前來了這裡醫肚.叫了雲吞麪,水餃麪和蘿蔔.招牌雲吞麪的麪吃下去不會淋, 但亦不算爽口, 蛋味不濃. 雲吞的確很一般, 令人失望. 反而水餃味道不錯! 蘿蔔太過淋, 而且比較鹹! 總之是價錢與質素不成正比例, 試過就算啦!!
2007-06-20 17 views
最平的套餐都要$39, 但只有麵或粥再加油菜或蘿蔔等平價小菜。今次我們試了菱魚球粥+生菜、雲吞撈麵+腩汁蘿蔔。粥份量OK、菱魚球夠滑亦好大粒, 味道不差; 雲吞size一般, 沒有豬肉的, 碰巧是日不想吃肉就正中下懷, 整體味道雖則未至於一吃難忘但不算差! 蘿蔔中的腩汁只是輕輕淋上面而已, 不是十分入味那種, 但總算是清清地; 油菜就未免太細碟了, 以此價錢來算不用太吝嗇吧?! 如不要油菜而轉吃精美一點的小食如米通炸菱魚球/雞翼/豬扒之類就要$45, 值得與否就見仁見智啦。水準是OK的只是嫌太貴了, 平常一間茶記一碗同等份量的粥只需$19再加油菜一大碟只需$10, 盛惠$29大元就可吃飽飽了! 沒有加一, 其實此價錢早已包括了吧?! 如果還要再加一就不堪設想了………………