2021-08-17 478 views
山長水遠黎到大埔墟,試佢個栗子雪糕最愛栗子嘅我,連生日蛋糕一定要食栗子嘅我,一聽到有依間栗子嘅地方,就立即衝入黎試超級栗子迷一定要黎外型十分靚仔,拍得住d 大品牌嘅包裝個雪糕,$25,唔算平好多栗子同好重栗子味。唔太甜,食到栗子嘅味。係自己打比黎嘅唯一嘅不,就係太細杯如果有家庭裝,我一定買幾箱番屋企
山長水遠黎到大埔墟,試佢個栗子雪糕
超級栗子迷一定要黎
栗子雪糕

外型十分靚仔,拍得住d 大品牌嘅包裝

個雪糕,$25,唔算平
好多栗子同好重栗子味。唔太甜,食到栗子嘅味。係自己打比黎嘅

唯一嘅不,就係太細杯

如果有家庭裝,我一定買幾箱番屋企
2019-08-17
$25 (Tea)
2021-02-28 547 views
呢間位於大埔既栗子專賣店居然有自家製嘅栗子雪糕,我點會唔去試試呢?-其實除咗栗子雪糕,佢地仲有榴槤、開心果、話梅、香蕉、石榴味雪糕,真係好想試曬佢,但真係太飽啦,唯有試住招牌栗子先😢。-雪糕第一啖栗子味唔係超濃,但食多兩啖就會食到入面有極多極多栗子粒,真係不得了喎,勁足料,夠曬香甜,而且一杯份量都唔細,好抵食!下次再去食埋其他味啦😍。不過性價比不高,覺得價錢有點貴😛-皇甘栗地址:大埔富善街41B地下分數:8.5/10

皇甘栗
地址:大埔富善街41B地下
分數:8.5/10
2020-10-15 545 views
第一次嚟呢度,喺街市中央,如果唔係街坊實在唔知道。因為本人對栗子一般,所以叫左石榴,選擇好多,所以一定揀到你最鍾意嘅口味。服務員態度一流,好友善,我地簡好耐都冇怪我哋,仲俾我哋企埋一邊,食埋先走,真係好好!加分加分加分💯
第一次嚟呢度,喺街市中央,如果唔係街坊實在唔知道。

加分加分加分
💯
2019-10-07 889 views
路過,朋友推介,話一定要入去買雪糕食。其實係早上十一點,早餐過後,食雪糕?佢有好多特別嘅味道,第一次試,我就揀‘陳皮’。佢嘅雪糕唔太甜,唔會好重奶味,而呢款係有好多粒粒嘅陳皮,啖啖都有㗎!細細杯,唔怕膩!下次會試‘話梅’味!佢仲有好多種類嘅乾果,試咗栗子,殻好薄,好想買㗎,但豐富早餐過後真係食唔到咁多,下次一定要買呀,趁熱喇!
佢有好多特別嘅味道,第一次試,我就揀‘陳皮’。
2019-09-30 527 views
Chestnut kings dried food in TAI PO is a famous local store that sells their own dried fruit, nut and preserved snacks.Now there is an icecream range in those flavours.There were so many flavours so it was difficult to choose so I decided to try an unusual flavour like citrus peel (chan pei).I was really impressed by the generous amount of dried fruit peel in it which made it very flavourful.The fruit peel flavour was unexpectedly good as it was appetizing in dairy form.Definitely going to try t

Definitely going to try the pistachio as I would imagine it containing lots of pistachios!
As well as pistachio, there are other captivating flavours like chestnut, taro and sweet potato which I hope to try as well.
2019-06-30 531 views
夏日炎炎 胃口總係差一點,但係對雪糕的熱情不減,講到大埔雪糕店,我會想起甘栗皇的栗子雪糕。在不起眼的一條街道,藏著一間小店,店有售賣各種涼果零食,自家炒栗子🌰,茶包類等等,當中還有比較特別的栗子口味雪糕,我一直想試的口味。小小一盒在雪櫃放太冰了,要待一會溶冰才吃到。雪糕質感軟滑,奶味香濃,不太甜,沒太多添加甜度,最驚喜有滿滿甘栗子粒,每一口都有咬得到的栗子粒,味道淡淡清甜。勝在口味獨特,另有多種口味選擇,下次會再到訪呢!

不太甜,沒太多添加甜度,

勝在口味獨特,另有多種口味選擇,下次會再到訪呢!
2019-06-03 446 views
天氣好熱,行行下想食下凍野,就見到大大招牌寫住栗子雪糕,就入左去買兩盒雪糕試下。招牌栗子雪糕 $25栗子味好濃,仲有栗子粒! 雪糕黎講唔算甜,好好食,好滑,口感幾好,5會好易溶。開心果雪糕 $30比較甜,但都好味,不過栗子味好食d,味道開胃。包裝方便,細細盒,入面有埋spoon。我第一次食栗子雪糕,好特別。雖然好似細細盒咁,但雪糕好綿密,實心,食極都唔完咁。好推介栗子雪糕❤間野仲有好多奇特既雪糕,如話莓雪糕,前所未見~
招牌栗子雪糕 $25
開心果雪糕 $30
比較甜,但都好味,不過栗子味好食d,味道開胃。

包裝方便,細細盒,入面有埋spoon。

2018-11-05 1047 views
在大埔區收藏了很久的栗子雪糕店,之前在報章中認識的,之後一直未有機會吃到,因為它早關門,而且地點對外區人來說不方便,這次來行山,先由大埔墟行到太和,好不容易終於順路食到。😆雪糕從雪櫃拿出來,會有點太冰,老闆細心提示待一會才吃,我們就在店內看看,有不少涼果小吃試食。一會後開雪糕吃,發現栗子肉細細粒密密地佈於雪糕中🧐,而雪糕中栗子味不太突出,有點奶味,栗子粒口感不錯,但始終栗子也不是濃味的東西,沒炒栗子那麼香,整體不錯但未算難忘。😅

TakeAway
2018.09.25 😊 【奇異口味雪糕 你食過未】食在大埔雖然已經踏入10月雖然早上的天氣終於感受到絲絲涼意下午的太陽伯伯卻用盡全力地照料著我們🌞真想來杯冰凍的雪糕消暑大埔太和的街坊都會知道富善街有個平民街市不但貨品種類豐富 價錢亦很相宜小妹更從街坊口中得知一間小食店內有乾坤外表是一間出售栗子、涼果的小店🤫走上一層卻有莫大的驚喜招牌栗子雪糕 $25陳皮雪糕 $28小店以栗子為主打 近年加入新穎元素將傳統文化炒栗子加入雪糕 更顯吸引吸納不少年輕一族的青睞招牌栗子雪糕早就有所聞🍨原來除了傳聞中的栗子外 亦引進了不少本土口味例如: 話梅、陳皮、榴槤、生姜、石榴等獨特口味而小妹今次就選擇了招牌栗子及婆仔最愛陳皮栗子雪糕一打開 淡淡栗子味湧出雪糕顏色近奶白色 當中夾帶普小小顆粒的栗子奶味較重 深受少女歡迎🍁比較起來 另一選擇陳皮口味味道較重當然顏色較前者深色 味道上亦更為突出😍咸中帶甜味 有如吃上一片片的陳皮 回味無窮皇甘栗 💌大埔富善街41B地下Mon-Sun: 0900-1800🍚 openrice: yee6192004
2018.09.25 😊

真想來杯冰凍的雪糕消暑

大埔太和的街坊都會知道富善街有個平民街市
不但貨品種類豐富 價錢亦很相宜
小妹更從街坊口中得知一間小食店內有乾坤
外表是一間出售栗子、涼果的小店🤫
走上一層卻有莫大的驚喜

招牌栗子雪糕 $25
陳皮雪糕 $28
小店以栗子為主打 近年加入新穎元素
將傳統文化炒栗子加入雪糕 更顯吸引
吸納不少年輕一族的青睞
招牌栗子雪糕早就有所聞🍨
原來除了傳聞中的栗子外 亦引進了不少本土口味

例如: 話梅、陳皮、榴槤、生姜、石榴等獨特口味
而小妹今次就選擇了招牌栗子及婆仔最愛陳皮

Tea
  • 陳皮雪糕
  • 栗子雪糕
2018-02-14 1238 views
一向都少食呢d酥糖,臨近新年,要為裝滿全盒,但最近不能食太甜,要盡量揀d比較健康既糖果,就唸到呢間,買黎試試,結果買了兩款,一係花生酥,聲稱係低糖;另一款係南瓜籽酥,營養師介紹的。果然係低糖,好輕微的甜,咬落好脆口,好過剝花生,唔錯唔錯南瓜籽酥,從來不知南瓜籽係咩味,原來其實就係瓜子咁既味,都係好脆口,唔算甜,係一款健康的零食唔一定要買半磅,可以買半磅的一半,有呢個包裝,不錯呀,而且店員話可以放半年題外話,最近電視上,也有介紹呢類酥糖,名人推介的,心思思想試下,但當我食這間的時候,包裝上原來就是電視介紹的品牌,而且價錢比電視介紹的平一半、大埔買到平野,正正正
果然係低糖,好輕微的甜,咬落好脆口,好過剝花生,唔錯唔錯

大埔的美食~~又可止熟食~~這一間隱藏在富善街街市中,非常推介的甜品可以在這裡吃到!甚麼?不明白?因為這裡有好味到想立即再吃的雪糕!門面感覺有點懷舊,但不用怕,進去吧!因為美食在裡面! 除了雪糕,店內還有其他的茶類提供,而且都是養生美顏功用,所以我收穫相當豐富。 行到收銀處旁,有一個小雪櫃,就是放著這次我的目標!除了我心目中非常喜歡的粟子雪糕外,還有不用的味道~~我同事買了石榴味!真心,話梅、開心果我都想試,一定要再去!! 吃後的感想~~完全是在吃粟子啦!每一口都有粟子肉,都有粟子味!真心推介,真材實料!雪糕是一般的雪糕,不要期望似貴價雪糕!但這裡的就是很有香港特色~~ 不是單純的生果味雪糕~~~ 搶了同事的石榴味吃~~石榴味直接衝擊我的味蕾!好重石榴味啊!!哈哈!喜歡吃石榴的朋友會很喜歡! 這間雪糕真的不可睇少~~濃味哦!!
大埔的美食~~又可止熟食~~

門面感覺有點懷舊,但不用怕,進去吧!因為美食在裡面!

行到收銀處旁,有一個小雪櫃,就是放著這次我的目標!

真心,話梅、開心果我都想試,一定要再去!!

吃後的感想~~完全是在吃粟子啦!

每一口都有粟子肉,都有粟子味!
真心推介,真材實料!

雪糕是一般的雪糕,不要期望似貴價雪糕!

但這裡的就是很有香港特色~~

不是單純的生果味雪糕~~~

搶了同事的石榴味吃~~

石榴味直接衝擊我的味蕾!好重石榴味啊!!

哈哈!喜歡吃石榴的朋友會很喜歡!

這間雪糕真的不可睇少~~濃味哦!!
2017-10-11
$30 (Tea)
2017-07-26 1109 views
栗子雪糕($25)司令真係好鍾意食栗子產品😋,呢間位於大埔既栗子專賣店居然有自家製嘅栗子雪糕😍,司令點會唔去試試呢?其實除咗栗子雪糕,佢地仲有榴槤、開心果、話梅、香蕉、石榴味雪糕,老老豆豆司令真係好想試曬佢,但真係太飽啦,唯有試住招牌栗子先😢。雪糕第一啖栗子味唔係超濃,但食多兩啖就會食到入面有極多極多栗子粒,真係不得了喎,勁足料,夠曬香甜,而且一杯份量都唔細,好抵食!下次再去食埋其他味啦😍。
栗子雪糕($25)

2017-06-13 857 views
大埔這地方還算是挺特別,在這一邊,好像市集一樣,猶如長州、大澳那些街市。一座廟內,居然有一隻小貓繫着,這確實是大埔的特色吧🤔。而這個看似街市的道路,中間有家堅果店🤔,內裏的雪櫃居然有幾種味道的雪糕。我覺得栗子味比較清淡,淡淡的栗子香🤔,雖然有很多果香果蓉,但是不知怎麽有栗子粒粒,又唔會特別香濃。反而新出品的開心果味道,味道非常出眾😍,香濃的開心果,可能比起意大利的開心果軟雪糕味道更加香濃。店員更加熱烈地推薦各種產品,吃完雪糕還端來冰凍的苦喬茶。

一座廟內,居然有一隻小貓繫着,這確實是大埔的特色吧🤔。

反而新出品的
開心果味道,味道非常出眾😍
,香濃的開心果,可能比起意大利的開心果軟雪糕味道更加香濃。

店員更加熱烈地推薦各種產品,吃完雪糕還端來冰凍的苦喬茶
2017-05-22 777 views
超級鍾意食栗子,今日嚟開大埔,一定要走嚟試!泊完車都已經6點,openrice話佢閂6點,不過都要走過去睇睇!好在去到都仲未閂門,心中暗喜!親切嘅店員帶我去隔離個舖度睇雪糕,有王牌栗子雪糕、紫薯、石榴、話梅、開心果及新出嘅榴槤!掙扎咗一陣,除咗石榴及榴槤外,其餘嘅都好想試,但最後都係揀咗栗子,話晒第一次嚟都應該係試咗王牌先吖嘛!栗子雪糕 ($25)栗子公仔招牌好可愛,一打開已經見到一點點嘅栗子肉,未食已經好興奮!栗子肉混合咗香濃嘅北海道3.6牛乳,不過奶味並無搶走栗子嘅甘甜味道,雪糕質地綿密,啖啖都有粟子粒,愈食愈有味,超級好味!鍾意食栗子嘅朋友一定唔可以錯過店員態度好友善,喺我哋食緊雪糕嘅時候仲斟啲茶俾我哋試,又有好多涼果花生等試食,小店果然正!

栗子雪糕 ($25)

2017-05-21
$25 (Tea)
1K
2017-01-30 1444 views
上網見到有個節目介紹大埔富善街的一檔栗子,於是便有興趣去一趟,其實富善街,並不陌生,以前常經過,重遊舊地,看似沒都變化,卻有微妙的改變。 一直行好快見到店子,星期日的下午,人頭湧湧,好好生意咁呀。 店子除了主打的栗子外,還有栗子雪糕都是賣點,仲有其他乾貨等,店子有個大螢幕,是開栗子的教學,十分體貼,店員都好親切呢。 鮮炒野生板栗子,半磅$23,一磅$45,可即場試食的,都不俗呀。 買半磅來食都好呀。 紙袋上的栗子付送開栗子器,鮮炒野生板栗子,比平時食的栗子較細粒,熱騰騰的,即場食一粒,用開栗子器,可以食得好方便呀,唔算有濃郁的栗子味,味道甘甜,都不俗呀。 返到家,影一下開栗子器教學。 先張鋸齒形的位置擺在栗子上往下壓,便有條裂縫。 之下左右壓下去,便開了栗子殼,好方便。 攪掂,詳細可在店子看一下開栗子教學的影片呀。 栗子幾好味,下次有機必試下栗子雪糕呀。

一直行好快見到店子,星期日的下午,人頭湧湧,好好生意咁呀。

買半磅來食都好呀。

返到家,影一下開栗子器教學。

先張鋸齒形的位置擺在栗子上往下壓,便有條裂縫。

之下左右壓下去,便開了栗子殼,好方便。

攪掂,詳細可在店子看一下開栗子教學的影片呀。

栗子幾好味,下次有機必試下栗子雪糕呀。