2019-12-31 450 views
It’s been 2 years not visit this restaurant. Remember the taste and the texture of 煲仔飯. I love it.
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 豉椒炒蜆
  • 黃鱔煲仔飯
2019-12-31 427 views
兩個人 除夕夜去邊好?梗係要來祥囍食煲仔飯啦!好在book左位咋,如果唔係要排長龍!排隊時可以叫定煲仔飯,要等25分鐘架!天氣凍凍地,熱辣辣嘅煲仔飯非常之吸引,打開煲蓋啲煙一湧而出、香味四溢!我地叫左滑雞排骨潤腸煲,雞好滑、豆豉好香、潤腸油而不膩,100分!仲有蒜蓉粉絲蟶子同鮮蝦腐皮卷,非常滿足!
兩個人 除夕夜去邊好?梗係要來祥囍食煲仔飯啦!
好在book左位咋,如果唔係要排長龍!

排隊時可以叫定煲仔飯,要等25分鐘架!

仲有蒜蓉粉絲蟶子同鮮蝦腐皮卷,非常滿足!
滑雞排骨潤腸煲仔飯
鮮蝦腐皮卷
蒜蓉粉絲聖子
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
滑雞排骨潤腸煲仔飯
鮮蝦腐皮卷
蒜蓉粉絲聖子
2019-12-31 348 views
見今日凍凍地就去食煲仔飯兩個人叫左一個排骨潤腸煲仔飯、炒蜆、炒豆苗份量多、足料,兩個人夠食煲仔飯有飯香有飯焦,潤腸夠油份,好食炒蜆大大碟,隻隻都有肉,唔係出面食啲成碟殼每樣野上枱都熱辣辣,唔係整定,讚
見今日凍凍地就去食煲仔飯

兩個人叫左一個排骨潤腸煲仔飯、炒蜆、炒豆苗

份量多、足料,兩個人夠食

煲仔飯有飯香有飯焦,潤腸夠油份,好食

炒蜆大大碟,隻隻都有肉,唔係出面食啲成碟殼

每樣野上枱都熱辣辣,唔係整定,讚

Celebration
New Year's Eve
2019-12-30 342 views
今晚想食煲仔飯,上網見好多人讚走來試吓,我地即興無book位,不過等咗唔係好耐就有位,叫咗椒鹽九肚魚,好香有魚味大條厚身好食,臘味蝦干煲仔飯,好香臘味蝦干好食特別👍。
2019-12-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 椒鹽九肚魚
2019-12-30 231 views
特登黎食。7點半黎到。唔洗十分鐘就有位坐。叫左一份鴛鴦煲。叫左一份排骨滑雞加臘腸煲。呢度出名砂礓雞腳。都叫左一份。再叫避風塘炒茄子。個飯未開都已經香噴噴。超級好味
2019-12-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-12-30 221 views
鮮魷,好夠味。三個人食左二個排骨滑雞加白鱔,滑牛煲保飯。藍妹。好多人。無位排隊,好奈。 好耐無食煲仔飯,家陣凍好適合食, 真是有啲豉油家落煲仔飯度, 又有飯焦, 起筷唔講咁多。
  • 椒鹽鮮魷
2019-12-28 273 views
第一次黎呢間小店,叫左兩個煲仔飯同,椒鹽鮮魷,嘩!一嚟到嘅時候,啲鮮魷勁大條,炸到金黃色咁樣🤩,簡直一望到就覺得好興奮啦~然後,一食落口果然真係好好食,皮脆又薄,炸到好香口,魷魚亦都好嫩口!好快無飯都食晒成碟~然後個煲仔飯來到喇~都係好好味架,飯焦一流,唔會太硬或太Lon,好香口,雞亦夠滑同香口😍!大家一定要來試吓😍😍順帶一提,店內服務員態度和服務都非常好,有禮,亦會照顧你所需!~讚讚讚!

大家一定要來試吓😍😍
2019-12-28 243 views
今晚的晚餐四個人六點就來點了如下五樣餸:1.四炸子鸡很好吃,又脆又滑。2.雞軟骨今天不夠火候,失準。3.蒜蓉炒豆苗還不錯,下次會再叫。4.椒鹽白飯魚也不太夠火候,上次吃九肚魚就很不錯。難道今天廚師換人了?上次食過煲仔這次沒有叫失算,下次一定要再叫。
2.雞軟骨今天不夠火候,失準。
3.蒜蓉炒豆苗還不錯,下次會再叫。
上次食過煲仔這次沒有叫失算,下次一定要再叫。
2019-12-28 512 views
今日12月28日,昨晚2330來電訂座,但沒人聽,心想已經關門,明天再訂位,怎知突然電話響,原來餐廳來電問是否打過來,服務態度真是一流,中午先前往赤柱遊一遊,睇下狗仔,再嚟筲箕灣區出名小菜煲仔飯小菜舖,冬季必食嘅煲仔飯,差不多枱枱必定柯打一煲,還有雙冬支竹羊腩煲,羊腩份量足,鼓油王鵝腸,九肚魚,魷魚,霸王雞,雞非常滑,蒸煮剛剛好,各小菜都非常出色,提議要先訂位,及有排隊等候的準備,舖位在後巷街道內,不是在愛民街。。
鼓油王鵝腸
2019-12-28
鼓油王鵝腸
  • 臘味蝦乾煲仔飯
  • 椒鹽九肚魚
2019-12-27 211 views
每星期都会来吃,尤其是冬天,吃一碗热惹的煲仔饭超级满足!必点辣味虾干煲仔饭,超级香,米粒分明,用料超足。饭有饭焦,吃起来脆脆的!一个人可以吃一煲,虽然吃到撑,丹完全停不下来,哈哈哈!另外冬季限定双菇羊腩很棒!分量很大,两人吃中份都吃不完。胡椒猪肚汤很辣,好喝,就是猪肚少一些。冻柠茶稍微有点甜,需要少一些糖。有时不想出门会叫外卖,质素也是很棒!虽然在在筲箕湾隐秘的小巷子里,但每晚都会排长龙,可见多么好吃!
每星期都会来吃,尤其是冬天,吃一碗热惹的煲仔饭超级满足!
另外冬季限定双菇羊腩很棒!分量很大,两人吃中份都吃不完。
胡椒猪肚汤很辣,好喝,就是猪肚少一些。
冻柠茶稍微有点甜,需要少一些糖。
有时不想出门会叫外卖,质素也是很棒!
辣味虾干煲仔饭
2019-12-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
辣味虾干煲仔饭
沙嗲芥蘭牛仔肉聽上去像潮洲風味之物。我認為這是不錯的版本。驚喜是牛肉嫩滑味佳。芥蘭選了中口徑的,但處理得宜,不老也冇渣。吃了幾口,發現竟然放了菠蘿,也並沒有違和感,只是事先沒料想到罷了。沒有厚身的濃稠芡汁,其實更佳,說到底,又不是要拌進炒河粉吃。豉椒鵝腸蔥椒這些東西,常有的毛病是切太大就煮得不夠熟,切太小又碎濕濕、一粒粒,我想,這裏的可算標準大小吧,甜度剛好給炒了出來。椒似乎比豉多,更覺豆豉滋味。鵝腸質地爽口不韌,一根根鵝腸又長又捲曲,卻又炒得均勻,部份還附有少許肥膏及其他粉嫩內臓。有冇腸味、是雪貨還是鮮貨,這些我卻吃不出來。海味蝦乾煲仔飯本身點了白鱔膶腸飯,但冇貨臨時改了這一道。澆了醬油,加蓋焗幾分鐘,摘走煲蓋,甜美的蒸氣湧來,飯粒見焦,快快鏟起。翻起來才清楚見到配料之豐富,飯餸比例大概是一比一。冬菇、蝦乾、鴛鴦腸、臘肉,除了蝦乾稍硬,其他都很合意,臘肉肥瘦均稱,膶腸尤其甘香。比本來的白鱔飯,吃它還要多給十元,此刻發現並不算貴。飯粒吃到底就算乾身也不硬,少焦,確是不可多得的精品。加一枝大啤,埋單也是三百有找,論質論量,叫價相當合理。最令人卻步,是walk in等位,在門外吸了足足一個

海味蝦乾煲仔飯

加一枝大啤,埋單也是三百有找,論質論量,叫價相當合理。最令人卻步,是walk in等位,在門外吸了足足一個鐘有多的油煙,可一不可再。此外,我也嫌棄藍色的桌子,現代心理學告訴我,這是一種不利食慾的顏色,也害我拍出不合格的食物照。你說呢?
2019-12-23 157 views
煲仔飯嘅雞幾滑,小菜夠鑊氣,價錢又相宜菜式選擇多價錢相宜。我哋叫咗蒜蓉炒豆苗,魚香茄子煲,水煮魚煲,仲帶咗兩個煲仔飯,嗰度寫住煲仔飯又要等30分鐘或以上,不過其實我哋等左15分鐘左右就有啦,唔駛等咁耐,坐低舒服。有電視睇。我喺筲箕灣諗唔到食咩嘅話,又想平平哋呢度係一個不錯嘅選擇個水煮魚開頭食就覺得唔係好夠味,但係浸內左就入味啦。粟米斑塊好趣,咁普通嘅菜式都整得OK。不過略嫌煲仔飯就唔唔夠乾。入口稍稍難搵,不過都唔係大問題,整體都係好食嘅。
煲仔飯嘅雞幾滑,小菜夠鑊氣,價錢又相宜
菜式選擇多價錢相宜。

2019-12-22 178 views
平民價錢,美味佳餚,特別喜愛臘味蝦乾飯同油浸筍殻魚!筍殻魚唔係咁多餐廳有得食!最啱一大班人食,可以品嚐到各款新鮮海鮮!另推介冰鎮梅子骨!今晚得兩個人食,未能品嚐所有推介美食!
平民價錢,美味佳餚,特別喜愛臘味蝦乾飯同油浸筍殻魚!
筍殻魚唔係咁多餐廳有得食!

2019-12-22 230 views
呢度嘅菜乾豬肺湯必飲,如果晏左嚟一定賣晒!飲完唔會覺得有味精嘅感覺!好有家的味道😋炸子雞皮脆肉滑,又係要早嚟先有得食😋油浸筍殻脆卜卜一d都唔油膩,必食推介👍🏻👍🏻👍🏻
炸子雞皮脆肉滑,又係要早嚟先有得食😋
油浸筍殻脆卜卜一d都唔油膩,必食推介👍🏻👍🏻👍🏻
炸子雞
油浸筍殻
炸子雞
油浸筍殻
2019-12-22 99 views
招呼周到煲仔飯夠料豬肺湯一流趁著冬至日子和家人來到這出名小店是次他們的出名煲仔飯 , 6時嚟到附近,找不到,找了一圈 原來在一條小街巷內, 來到以為空店內很多位置原來要一早預約辦好在服務員讓我們一小時進食,非常滿意!
招呼周到煲仔飯夠料豬肺湯一流