2021-11-12 1004 views
天氣開始轉涼了又係食煲仔飯既季節😋但卻發現左呢間小菜比煲仔飯更出色既鋪頭😎人均💰160————————————🔻蝦乾臘味煲仔飯 (💡7/10)總覺得呢個煲仔飯少緊D野🤔食落覺得臘味既香味唔夠出食落都有飯焦既 但整體感覺不過不失🤷🏻‍♀️**🔻香菇滑雞煲仔飯 (💡7/10)食落都係冇咩特別唔難食既 但都冇咩特別評價😂**🔻黃金墨魚餅 (💡8.5/10)超級濃郁既金沙蛋黃醬😍墨魚餅夠彈牙 仲有粒粒墨魚口感而且相當厚身又煎得香口 必食﹗👏🏻**🔻豉椒鵝腸 (💡8/10)鵝腸爽口冇異味濃郁既豉椒醬汁炒得好有鑊氣😋**🔻糖醋生炒骨 (💡8/10)生炒骨炸粉夠薄 醬汁亦調得酸甜剛好👍🏻**🔻椒鹽鮮魷 $118 (💡7/10)鮮魷新鮮彈牙既炸粉都夠薄 但食落差少少味道**🔻椒絲腐乳通菜 $68 (💡7.5/10)有鑊氣 好食👍🏻
天氣開始轉涼了又係食煲仔飯既季節😋
但卻發現左呢間小菜比煲仔飯更出色既鋪頭😎
人均💰160
————————————
🔻蝦乾臘味煲仔飯 (💡7/10)

總覺得呢個煲仔飯少緊D野🤔
食落覺得臘味既香味唔夠出
食落都有飯焦既
但整體感覺不過不失🤷🏻‍♀️
🔻香菇滑雞煲仔飯 (💡7/10)

食落都係冇咩特別
唔難食既 但都冇咩特別評價😂
🔻黃金墨魚餅 (💡8.5/10)

超級濃郁既金沙蛋黃醬😍
墨魚餅夠彈牙 仲有粒粒墨魚口感
而且相當厚身又煎得香口 必食﹗👏🏻
🔻豉椒鵝腸 (💡8/10)

鵝腸爽口冇異味
濃郁既豉椒醬汁炒得好有鑊氣😋
🔻糖醋生炒骨 (💡8/10)

生炒骨炸粉夠薄
醬汁亦調得酸甜剛好👍🏻
🔻椒鹽鮮魷 $118 (💡7/10)

鮮魷新鮮彈牙既
炸粉都夠薄 但食落差少少味道
🔻椒絲腐乳通菜 $68 (💡7.5/10)

有鑊氣 好食👍🏻
2021-11-08 926 views
天氣開始轉冷,最啱就係食煲仔飯。第一次去祥囍,兩個人食,點左滑雞排骨煲仔飯、椒鹽九肚魚、薯仔炒牛柳粒。先講個煲仔飯,飯焦脆脆的,米飯煮得乾身,火喉剛好,熱辣辣上桌,真心無得輸。椒鹽九肚魚外脆內軟,好好食,份量頗多,CP值高 👍🏻可惜,薯仔炒牛肉粒就麻麻地,牛肉有陣酸味,有啲古怪。
天氣開始轉冷,最啱就係食煲仔飯。

椒鹽九肚魚外脆內軟,好好食,份量頗多,CP值高 👍🏻

可惜,薯仔炒牛肉粒就麻麻地,牛肉有陣酸味,有啲古怪。

2021-11-06
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-11-08 701 views
諗住今日天氣會轉凍所以黎食煲仔飯 點知變左聽日先開始轉冷 🤦‍♀️ book 左位但因為早左到喺出面等左陣已經好熱 間野冷氣又唔係好夠 食到好熱爭啲出汗✨臘味蝦乾飯 $92等左大概廿分鐘左右就有啦 打開蓋落完豉油再焗一陣 打開見到勁足料 成個飯面都係餸 完全見唔到飯 有臘肉 臘腸潤腸 蝦乾 啲材料全部都好好食 飯都粒粒分明 軟硬適中 飯焦就有啲啲燶左 不過都好香 👍👍👍✨黃金墨魚餅 $138我最鍾意食呢個墨魚餅🤤🤤🤤超重啲咸蛋黃味 又唔會有厚炸粉 啲墨魚又爽口彈牙 一碟總共有八舊 我食左四舊 超邪惡 😈✨蒜蓉粉絲娃娃菜 $78本身諗住叫蒜蓉蒸扇貝/蟶子但係都賣晒 就叫左蒜蓉粉絲娃娃菜 一黎到嚇親我 超大碟 我原本以為會係得一半 可能因為啲材料好平所以俾多啲🤣 佢面頭有好多蒜蓉 好正 娃娃菜都好甜 好食👍晚餐人均~$200味道❤️❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️

✨臘味蝦乾飯 $92

服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️
2021-11-07
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 臘味蝦乾飯
2021-09-18 975 views
今晚過黎食小菜小炒,呢度夠曬出名試試佢!黑椒牛仔骨鍋 蒸聖子 沙拉大蝦球 生炒骨 聖子係新鮮貨夠大隻 落重粉絲蒜蓉蒜香, 鮮味彈牙 粉絲重蒜味濃香沙拉大蝦球 大蝦球走油再上芥末沙律醬,又香辣刺激又開胃 蝦肉大隻爽甜!生炒骨 新鮮鳳梨肉加青椒紅椒爆炒 肉唔多岩岩好掛曬係排骨上排骨炸到好脆口 個汁醬酸甜開胃撈飯一流黑椒牛仔骨 厚切大件牛仔骨,用黑椒汁爆香 肉味濃香 肉質細緻彈牙 黑椒汁夠香濃平均消費$300評分8/10Shop 5A, G/F, Sun Lee Building, 6-28 Ngoi Man Street, Shau Kei Wan
今晚過黎食小菜小炒,呢度夠曬出名試試佢!
黑椒牛仔骨鍋 蒸聖子 沙拉大蝦球 生炒骨
生炒骨 新鮮鳳梨肉加青椒紅椒爆炒 肉唔多岩岩好掛曬係排骨上
排骨炸到好脆口 個汁醬酸甜開胃撈飯一流
平均消費$300
評分8/10
2021-09-16 673 views
今次是慕名而來,聽說这家店煲仔飯一絕,果然名不虛傳,我仔仔對臘味蝦乾煲仔飯讚不絕口,爸爸就最鍾意菜乾猪肺汤,豉汁蒸白鳝,我鍾意食海鮮,所以提前電話預訂了椒鹽瀨尿蝦大飽口福。缺點是地理位置有點不好找,因為藏在後面的小巷中,一般人可能不容易發現,不過酒香不怕巷子深,進餐過程中,發現這家店的客人大部分應該是熟客,會跟老闆娘打招呼開玩笑。老闆娘年輕貌美,非常愛笑,還有一個據說是台灣過來的小哥哥也挺帥的,哈哈😄
2021-09-13
Type of Meal
Dinner
2021-09-09 397 views
提前做緊煲仔飯小廚既小店介紹!仲有一個月左右就入秋,到時先搵餐廳介紹就太遲我最近密密搵到幾間煲仔飯同小菜好食既同大家分享菜式如下 臘鴨脾白鱔魚肉煲 ,豉油蒸鱔魚 黃金墨魚餅 呢度用料都係每日新鮮入貨,食海鮮一定有保証,食過好滿意煲仔飯都係生煮到熟,要20分鐘,食住小食先!今次見到一個未見過既黃金版小食,係墨魚餅!一向金沙配涼瓜,配排骨,無諗過墨魚餅都咁夾咸鮮沙沙口感完全咁包裹住件彈牙脆口既墨魚餅,味道好有新鮮感豉油蒸鱔魚,一條份量,食佢鮮嫩既原汁原味煲仔飯鱔魚油香滲曬入飯粒,一開蓋香氣噴發出黎!臘味咸香撞魚鮮味真係一個字鮮呀!飯焦係可以完整成片咁起出黎,好脆口 足2-3人份量祥囍煲仔小廚筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖評分7/10消費$300
我最近密密搵到幾間煲仔飯同小菜好食既同大家分享
菜式如下 臘鴨脾白鱔魚肉煲 ,豉油蒸鱔魚 黃金墨魚餅
呢度用料都係每日新鮮入貨,食海鮮一定有保証,食過好滿意
煲仔飯都係生煮到熟,要20分鐘,食住小食先!
咸鮮沙沙口感完全咁包裹住件彈牙脆口既墨魚餅,味道好有新鮮感
豉油蒸鱔魚,一條份量,食佢鮮嫩既原汁原味
飯焦係可以完整成片咁起出黎,好脆口 足2-3人份量
祥囍煲仔小廚
筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖
評分7/10
消費$300
住在东区 经常去这家吃晚饭,之前一直出品稳定,特别是椒盐鲜鱿每次都必点的,煲仔饭也挺好吃,有饭焦先生最爱了,但今天外卖回家的食物真的令人失望!首先,乳鸽简直干到咬不动,应该是过夜了的今天翻热再出品,而且味道也不好,买的豉油皇虾115蚊 竟然是霉的!不新鲜的死虾,这个价钱至少是新鲜的吧!真的太失望了,曾经的喜爱,如今却不注重品控,真心不敢再尝试了。希望老板看到评价可以有所改进,还差75个字才能点评,那我就多说两句吧
TakeAway
2021-07-08 958 views
見依間店幾位YOUTUBER都介紹過今晚又想食小菜就去試下.環境方面- 當時未夠7點無咩人所以都唔需要等位,餐廳抽氣處理得唔多好. 頭頂上的冷氣開到噴哂煙再加埋座地冷氣都重要開大整個場的風扇真係吹到頭都亂哂.服務方面- 就真係唔係差甘簡單 ,可能因為枱同枱之間都幾窄。姐姐上鄰枱食物之後一個華麗轉身打到我地枱壺茶郁左一下好彩無瀉到,不過佢就好似完全感覺唔到撞到野甘.之後同一個姐姐上菜完全無望我地張枱夾硬迫到碟喼汁瀉哂出嚟好彩我及時救到.食物方面 -味道ok, 份量都唔少所以合格黃鱔煲仔飯 : 鱔味ok有飯蕉Wasabi蝦球 : 味道ok,粉漿略厚椒鹽鮮魷 : 合格,沒有驚喜魚湯雜菇白菜仔: 無咩魚湯味,白菜仔夠冧雜菇無草青味.總結: 埋單差不多400蚊,如果你問我會唔會再去呢......應該就唔會啦因為吹到我頭都痛埋,小菜同煲仔飯都有其他地方更出色甘當然係要去其他區唔係西灣河同筲萁灣依一帶.

食物方面 -味道ok, 份量都唔少所以合格

黃鱔煲仔飯 : 鱔味ok有飯蕉
Wasabi蝦球 : 味道ok,粉漿略厚
椒鹽鮮魷 : 合格,沒有驚喜
魚湯雜菇白菜仔: 無咩魚湯味,白菜仔夠冧雜菇無草青味.

$130 (Dinner)
2021-06-21 890 views
都是附近居民才會去的地道小店,不過服務太差,等了差不多一個鐘三道菜才上齊,真是吃到完全沒有耐心!不過煲仔飯味道真的正,幹蝦臘腸臘肉味道都唔錯。椒鹽魷魚咸少少,但是很酥脆,生炒骨味道也ok
1️⃣⭐️黃金墨魚餅 $118 (8.5/10)⭐️Pooh同朋友就係為咗佢黎😍 之前有人返工買過黎食,翻熱之後超好食😋 估唔到今次即叫即食仲好食💕 墨魚餅好彈牙,一食就知打咗好耐😚 仲有少少墨魚粒,完全無hea你😛 鹹蛋黃炒到起晒沙,好香🤤 食落唔會過油,絕配😆 如果鹹蛋黃再濃多少少就滿分啦💯2️⃣⭐️臘味蝦乾煲仔飯 $92 (7.5/10)⭐️最足料煲仔飯一定係佢🥰 上面啲料多到想撈勻都好困難😂 有大量臘腸、臘肉、膶腸同蝦乾🦐每樣都好出色,特別係膶腸好香❤️ 臘肉同蝦乾有咸香得黎唔會太過咸🥳 一路食一路有飯焦,食咗5-6碗都仲有好多就知佢多料🤣3️⃣ 椒鹽雙拼 $98+$20 (5/10)雙拼只要加多$20就有多一款好抵😆 今次揀咗椒鹽豆腐同鮮魷魚🦑 豆腐炸得啱啱好,炸粉超薄,豆腐依然嫩😋 鮮魷都好彈牙唔韌👍🏻 但相對炸粉厚少少同埋大舊啲🥲同埋整體無乜椒鹽味,有少少失望🙈

1️⃣⭐️黃金墨魚餅 $118 (8.5/10)⭐️

2️⃣⭐️臘味蝦乾煲仔飯 $92 (7.5/10)⭐️

3️⃣ 椒鹽雙拼 $98+$20 (5/10)
2021-03-10 1222 views
網上見到評論煲仔飯很出色,小菜都很不錯,抱着期望想去試!第一次沒book位6點多去到沒有,要等到9點半才有,免得等太耐,決定下次book位再試吧!第二次中午經過想book晚上去食,又告知當日無位,那再決定下次早兩日book左先去!心想咁full一定好食多人食~最後book左位,終於食到啦。一去到就叫個白鱔蠟腸煲仔飯,九肚魚及炒蜆,飲杯凍檸茶,滿心期待。九肚魚一黎到賣相相當不錯,一食皮夠脆,但肉質好似漿,多骨,整體一般。炒蜆望落都幾好,味道都算可接受,但有好多無開殼。凍檸茶無嘜茶味,間間唔同做法,還能接受。到最後,最期待的白鱔煲仔飯黎啦!一個碗仔裝住煲仔飯嘅醬油,睇落比較稀,心諗做法唔同,就倒落啲飯撈一撈,一食無嘜味,無香味,只有好淡的白飯撈豉油味道, 直接試下碗醬油,一試簡直覺得係被欺騙,根本係豉油加左水!!!失望至極!!!白鱔救左個飯,算鮮味夠爽脆,蠟腸也是不夠香,肥油味比較重!試完今次,真係短時間唔會再試!樣子很不錯,味道卻令人失望!
網上見到評論煲仔飯很出色,小菜都很不錯,抱着期望想去試!
炒蜆望落都幾好,味道都算可接受,但有好多無開殼。
凍檸茶無嘜茶味,間間唔同做法,還能接受。
到最後,最期待的白鱔煲仔飯黎啦!
試完今次,真係短時間唔會再試!
樣子很不錯,味道卻令人失望!
$150 (Dinner)
📍#祥囍煲仔小廚📍Cheung Hei 🇭🇰香港筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下4A-5A號舖🇭🇰Shop 4A-5A, G/F, Sun Lee Building, 6-28 Ngoi Man Street, Shau Kei Wan, HK🌐筲箕灣 味道: 👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰性價比: ⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆人均消費: HKD120突然好想食雞煲,但得兩個人,有冇堂食,唯有叫個外賣啦!祥囍喺筲箕灣一條好偏僻嘅小巷,最出名就係食煲仔飯!雞煲就第一次食佢啦!👎🏻胡椒豬肚雞煲🐔$214份量比我想像中多,起碼夠三四個人食雞煲裏面除咗有雞同豬肚之外,亦都有好多自足同酸菜,雞尚算嫩滑,豬肚亦都好爽口但可惜個湯唔OK,明明係胡椒豬肚雞煲,但係個湯飲落去有好濃嘅蕃茄味,反而一啲胡椒味都冇,仲有佢啲酸菜係甜酸菜,食落去同成個雞煲好唔夾🙈一路食就一路懷疑人生,究竟係我味覺有問題,定係廚師落錯材料煮呢?😂😂雖然連運費$120/人左右唔太貴,但下次都係食返煲仔飯算啦🤣

📍#祥囍煲仔小廚

價格: 💰💰💰
性價比: ⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆

人均消費: HKD120

突然好想食雞煲,但得兩個人,有冇堂食,唯有叫個外賣啦!

👎🏻胡椒豬肚雞煲🐔$214
份量比我想像中多,起碼夠三四個人食

2021-01-16
Delivery
$120 (Dinner)
2021-01-01 1091 views
室內的大排檔,坐位比較逼,呢間有名係煲仔飯,必叫,試過係可以再encore,叫滑蛋牛肉飯,多飯焦,正,仲叫了d小菜,炸魷魚就可以skip,暖笠笠下食煲仔飯必有一番風味,會再回來哦😋😋
2020-12-29 1085 views
今日相約朋友去行街,所謂的行街是由筲箕灣沿着海旁行去中環方向,正所謂三軍未動糧草先行,我哋相約左喺筲箕灣食過煲仔飯先至出發。朋友之前食過呢一間佢話好好食,所以我哋今日就來會一會佢,我選擇咗臘味煲仔飯,因為我不食潤腸,所以變咗係臘腸和臘肉雙拼,大約等咗15分鐘上枱,上枱時已經聞到好香的飯香,熱力十分澎湃,一打開煲蓋,香味即刻源源不絕湧上來,之後加咗少少的豉油,感覺即刻源源不絕湧上來。臘腸有少少燒酒的味道,而臘肉就比較大件,要食就比較辛苦,如果切細一啲就會好啲,方便咀嚼。煲仔飯下面嘅白飯,由於滲透臘味的油分,再加上一個特製嘅豉油 ,其實就咁食已經好好食,曾經聽人講過,筲箕灣去食煲仔飯嘅天堂,下次有機會我一定會食埋另外果兩間,睇吓邊個先至係筲箕灣冧巴溫!

臘味煲仔飯
臘味煲仔飯
2020-11-29 2911 views
蝦乾臘味煲仔飯,有大量蝦乾、潤腸粒、臘腸粒、冬菇粒、臘肉粒等,一打開煲蓋,脹卜卜的,基本飯量已到達煲邊,上面有很多的蝦乾、臘味粒,粗畧量一量,淨飯已有差不多4中碗呢!基本上料飯都足,可就是下單不到10分鐘左右就上抬,開蓋時煙都無,不是凍的,卻也並非熱騰騰的,少了熱騰騰的作用,感覺蝦乾臘味都較硬,而飯中亦缺少了臘味的油香。飯粒亦由煮熱到脹卜卜時轉為已漸降溫下逐步趨向乾硬,飯焦咬下亦只有一大片依韌感。黃金墨魚餅,有8片之多,鹹蛋黃造成的黃金汁包住每一塊彈牙的墨魚餅,鹹到適中。而且吃到豐富的墨魚肉,吃不停。菜乾豬肺湯,菜乾、新鮮的白菜、杏仁、雞腳、豬肺、豬骨煲成,奶白色的湯汁中帶有菜乾的香味,感覺已經很滋潤了。湯雖濃,喝起來卻很清甜。
蝦乾臘味煲仔飯,

上面有很多的蝦乾、

臘味粒,

粗畧量一量,淨飯已有差不多4中碗呢!

飯焦咬下亦只有一大片依韌感。

黃金墨魚餅,

而且吃到豐富的墨魚肉,吃不停。

菜乾豬肺湯,

菜乾、新鮮的白菜、杏仁、雞腳、豬肺、豬骨煲成,

Type of Meal
Dinner