2016-08-29 1260 views
Happy Firday!同同事食個Happy Lunch 先!今次去左食上海野~上海菜飯菜粒比較細,米飯口感適中~咸肉津白津白好林甜,d汁散發住金華火腿嘅香味,好食!蒜泥白肉蒜泥同個汁幾好食,不過白肉唔夠滑~麻醬雞絲粉皮麻醬味道一般,口感較膩~如果可以多d青瓜𢇁口感更佳~京蔥爆牛肉味道其實係好嘅,惹味香口,好可惜牛肉嗱得太勁,好似滑牛甘,口感麻麻~賽螃蟹蛋白唔會老,調味剛好,清清地,送飯好好~其實先前食過價格遍貴,份量又少,今次價格有調低,套餐價格可以,份量大碟左,有進步!Lunch完,做多幾粒鈡,又放孖day!
Happy Firday!
同同事食個Happy Lunch 先!
今次去左食上海野~
上海菜飯

菜粒比較細,米飯口感適中~
咸肉津白
津白好林甜,d汁散發住金華火腿嘅香味,好食!
蒜泥白肉
蒜泥同個汁幾好食,不過白肉唔夠滑~
麻醬雞絲粉皮
麻醬味道一般,口感較膩~如果可以多d青瓜𢇁口感更佳~
京蔥爆牛肉
味道其實係好嘅,惹味香口
,好可惜牛肉嗱得太勁,好似滑牛甘,口感麻麻~
賽螃蟹

蛋白唔會老,調味剛好,清清地,送飯好好~

Lunch完,做多幾粒鈡,又放孖day!

$80 (Lunch)
2016-07-22 2639 views
禁岩同個fd都放假就約左食飯想食上海野所以簡左依間我地無book枱 所以諗住早d到5:45分到左門口 已經有d 姨姨坐係度等😱一到6pm就安排我地入坐我地兩人都有卡位 望馬路都唔錯😆👍🏼可能太早野食都算快到 等左7-10分鐘依兩個凍盤 麻醬腐皮卷 同雞絲粉皮(粉皮食左大半先記得影🙈)我覺得腐皮卷口感一般 都係鍾意熱既腐皮卷多d 😅雞絲粉皮就絕對岩曬鍾意麻醬同粉皮既朋友麻醬夠香濃 配芝麻同雞絲 正👍🏼👍🏼到左最出名既小籠包真係比上海既小籠包更合我口味入面肉夠香又多湯汁 皮夠薄 (皮薄對我黎講都好重要)真係值得食👍🏼👍🏼紅油抄手鍾意有花生粒係面係辣左d,唔食得辣唔建議叫除左辣同花生味 唔係太食到其他味😅😅瑤柱蛋白炒飯感覺太乾身 食多兩啖要飲啖茶但味道可以, 算係依度清d 既野食選擇之一😆依個豬扒擔擔麵擔擔麵唔係太辣 麻醬味都出再加豬扒唔會太乾個麵又唔會太軟身係唔錯既選擇😋依個上海粗炒就太碎 好難夾同埋太咸 唔岩就禁食(可能上海野係濃味d ,但我個人覺得咸度太高要送白飯食)😂😂七點半左右開始人多 之後我地食完吹左陣水九點三左右佢地就要求我地埋單走(果下唔鍾意,但都明白佢地要做生意)整體黎講野
禁岩同個fd都放假就約左食飯

麻醬雞絲粉皮
到左最出名既小籠包
真係比上海既小籠包更合我口味
入面肉夠香又多湯汁 皮夠薄
(皮薄對我黎講都好重要)
真係值得食👍🏼👍🏼
紅油抄手
鍾意有花生粒係面
係辣左d,唔食得辣唔建議叫
除左辣同花生味 唔係太食到其他味😅😅
紅油抄手
瑤柱蛋白炒飯
感覺太乾身 食多兩啖要飲啖茶
但味道可以, 算係依度清d 既野食選擇之一😆
蛋白瑤柱炒飯
上海粗炒
七點半左右開始人多
之後我地食完吹左陣水
九點三左右佢地就要求我地埋單走
(果下唔鍾意,但都明白佢地要做生意)

整體黎講野食質素係唔錯
價錢都合理
係人多會有d嘈 兩人吹水要講大聲小小
2016-07-14
  • 翔龍小籠包
  • 擔擔麵
  • 雞絲粉皮
小妹好似最近都好耐冇食上海菜了,今日嚟咗亞太中心呢間上海菜店,可能因為食飯時間人流都幾多。好在等左15分鐘到就入到去了。以前都有幫襯過,可能因為平日關係所以少好多人。Menu都唔同左啦而家變咗咁樣。先食一個淮揚酸辣湯 $32/位酸辣湯食落去做到個酸味可惜唔太覺得辣,入面嘅材料都算多,整體有點扣分。蔥油雨花海蜇頭 $68海蜇頭都幾爽口,青瓜食落好爽脆好fresh,不過菜式落既汁醬唔多,只有少量蒜蓉,蒜蓉味唔算太突出,有點清。攬菜肉碎炒飯 $65炒飯炒得都幾香,而且入邊仲有菜粒,食落鹹鹹香香,好食👍🏻翔龍小籠包 $35黎食上海野又點會少得小籠包,皮整得都算幾薄,入面嘅豬肉湯好多而且好夠熱啊,但食落去唔算太有驚喜,感覺一般。山煎包 $35生煎包嘅底部煎得好香脆,上邊嘅包好軟熟,食物形成咗強烈對比,入面嘅豬肉同小籠包應該出自同一產物,生煎包既外層感覺做得比較出色👍🏻整體感覺熟一般,中規中矩唔算太大驚喜黎開觀塘食飯如果想食上海菜既都會揀番佢。閒話:餐牌既價錢唔知有冇貴左,不過以我記得以前好似冇咁多款嘢食比大家選擇,可惜我係來來去去都係食嗰幾款,唯有下次帶多幾個朋友再過嚟試吓菜式。
先食一個淮揚酸辣湯 $32/位
蔥油雨花海蜇頭 $68
攬菜肉碎炒飯 $65
炒飯炒得都幾香,而且入邊仲有菜粒,食落鹹鹹香香,好食👍🏻
翔龍小籠包 $35
山煎包 $35

整體感覺熟一般,中規中矩唔算太大驚喜
黎開觀塘食飯如果想食上海菜既都會揀番佢。

2016-07-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-04-10 1525 views
一開頭門口待應已經問幾位,叫左佢等等先,同屋企人係門口睇下餐牌再決定入唔入坐。但個待應已經黑哂面勁唔耐煩咁望住我地,無笑容好心唔好企門口啦,比客人第一印象已經好差。未完,當我屋企人睇緊餐牌佢不段騷擾我地,係咁問係咁問:幾位幾位。當時絕對唔係繁忙時間,大家去果陣睇住門口個待應,無笑容又黑面。不過,樓面待應態度ok,幾nice ,係果個女人衰。

2016-03-27 2197 views
呢一日和朋友係APM 附近行完街,順便搵野食醫肚啦~係OPC 嘅門口,好多姐姐係到派傳單,甘就決到食翔龍啦呢間係上海野,我地叫左好多野食啊!甘就叫左小籠包,蔥花家常簿餅,佐棠雞,蒸銀絲卷,麻醬符皮卷,旦旦面,上海雲吞!好多都做得好出色!其中佐棠雞和小籠包做得好好佐棠雞最岩食辣嘅朋友仔!哈哈因為辣味係慢慢滲入雞肉,愈食愈辣,仲有雞肉嘅肉質好滑,兩者加咪真係好鬼正!仲有招牌小籠包都做得十分出色除了肉質鮮美,仲有好多好多嘅汁再點醋咬落去,令人驚喜仲有麻醬符皮卷都好岩食~哈哈咬落十分有口感,感覺好清甜,好岩食清淡嘅人士食仲有好受女士歡迎嘅蔥花家常簿餅聽職員講,好多女士都鍾意點呢味,因為味道口感都好岩女士食,香口而滿足~甘就緊係要試下啦原來都好多下,好有份量!哈哈結果都好受落,自己食左4塊講到面,點可以吾介紹佢地嘅旦旦面呢!原來所有嘅拉面,都係由師父即叩即拉嫁!怇地有個玻璃窗口位,可以俾客人見到點心部嘅師父拉拉面!真係正!旦旦面都係其中之一嘅招牌,除了面有口感,做得出色外,其他配料都幾好味,辣度仲可以叫小辣或走辣嫁!岩晒所有人食啦仲有好岩小朋友食嘅蒸銀絲卷,哈哈,你明嘅原來仲有炸銀絲卷,大人比較
呢一日和朋友係APM 附近行完街,順便搵野食醫肚啦~
係OPC 嘅門口,好多姐姐係到派傳單,甘就決到食翔龍啦

呢間係上海野,我地叫左好多野食啊!

好多都做得好出色!

其中佐棠雞和小籠包做得好好

佐棠雞最岩食辣嘅朋友仔!哈哈
佐棠雞
仲有招牌小籠包都做得十分出色

除了肉質鮮美,仲有好多好多嘅汁

再點醋咬落去,令人驚喜
仲有麻醬符皮卷都好岩食~哈哈
咬落十分有口感,感覺好清甜,好岩食清淡嘅人士食
麻醬符皮卷
仲有好受女士歡迎嘅蔥花家常簿餅

甘就緊係要試下啦

原來都好多下,好有份量!哈哈
結果都好受落,自己食左4塊
蔥花家常簿餅
講到面,點可以吾介紹佢地嘅旦旦面呢!

原來所有嘅拉面,都係由師父即叩即拉嫁!

怇地有個玻璃窗口位,可以俾客人見到點心部嘅師父拉拉面!
真係正!

旦旦面
仲有好岩小朋友食嘅蒸銀絲卷,哈哈,你明嘅

原來仲有炸銀絲卷,大人比較受落
蒸銀絲卷
2016-03-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
佐棠雞
2015-11-23 2078 views
The Tai Koo branch is crap but this branch is much better.This time went for desserts and there are quite a lot of choices ranging from pulled sugar silk strawberries to souffle balls.I tried the chocolate souffle balls because it is not often found on the menu. The usual choices that you get are mango, red beans and custard.The chocolate souffle balls were really nice, the egg white was mixed with chocolate and the inside was filled with chocolate sauce that was not sweet at all.The savoury dis
The savoury dish was too sickly though because the sesame sauce was too oily and sweet.
2015-11-22 1406 views
終於來到星期五,感到最輕鬆悠閒的一天。因為同事還留著快要過期的折扣卡,可以換免費小籠包,所以來了翔龍小籠包,不能不說這個Marketing 策略真的蠻不錯的,當然也因為這裡算是觀塘坐得舒適而食物質素可以的地方。喜歡和同事一人叫一個小菜大家分著吃,試試不同款式的菜色。先來的是小籠包,水準不俗,皮薄也多汁。先咬一小口,把肉汁喝了,再整個放進口裡,肉汁鮮甜又不覺肥膩,是值得推介的。勝瓜木耳百頁是清新之選,平日多外出吃飯,吃較淡味的菜式也可以平衡一下。因為等了許久才擔擔麵都還沒來,便問一問店員,店員說師傅正在拉麵,我們才知道麵是即叫即拉的,還有些期待。但是同事說味道不夠濃厚,花生味也不重,水準一般。現在餐廳取消了午市套餐,沒有以前那麼划算,可能會多發掘觀塘其他餐廳,不會那麼常來了。
2015-11-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 小籠包
2015-07-29 2011 views
今天我請呀敏吃下午茶,大家心情不好因股市跌了千二點,但也總不能影響心情! 我們選了吃翔龍的下午茶,五十二元有很多選擇!我們點了四個冷盤,有回煱肉年糕及上海粗炒,還有素餃和葱油餅,2人下午茶真的很超值,食物質素也不俗,難怪坐無虚值,回煱肉炒年糕真的很入味,上海炒年糕,煱氣很夠,我和呀敏把所有都吃光光了,下次一定要再來光顧!
2015-07-01
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 回煱肉年糕
2015-06-27 1870 views
夜晚又自己食, 今次試左呢間上海菜...不過入到去先發覺原來menu嘅野都唔太岩我胃口lol求其叫左個水煮牛肉面同被豆漿就算不過咁嘅2樣耶加埋都要成9x蚊, 非常唔抵!!!個水煮牛肉面就一般囉, 面係幾彈嘅, 不過我嫌唔夠辣,同埋佢落左好多蔥, 蒜, 香茅果D,我夾曬出黎, 居然差唔多擺滿曬成個果D普通食飯size嘅碗-.-豆漿都係一般, 雖然唔會話好甜, 而且有豆味,不過飲落口感就唔夠幼滑同埋有少少渣...
夜晚又自己食, 今次試左呢間上海菜...
不過入到去先發覺原來menu嘅野都唔太岩我胃口lol
求其叫左個水煮牛肉面同被豆漿就算
不過咁嘅2樣耶加埋都要成9x蚊, 非常唔抵!!!
個水煮牛肉面就一般囉,
面係幾彈嘅, 不過我嫌唔夠辣,
同埋佢落左好多蔥, 蒜, 香茅果D,
豆漿都係一般, 雖然唔會話好甜, 而且有豆味,
不過飲落口感就唔夠幼滑同埋有少少渣...
2015-06-22
Type of Meal
Dinner
2015-05-11 2160 views
近一年常想吃上海菜,於是又一個人上了餐廳,感覺怪怪的。點了醉🐷手(好硬)、咸肉百頁津白(咸肉竟然可以無咸香,估計之前已放過湯,味道盡失。)、甜品-拔絲拼盆(賣相尚可,生果不夠新鮮。其實已收$104未計加一,應該可以用好點的食材吧。)
近一年常想吃上海菜,於是又一個人上了餐廳,感覺怪怪的。
2015-05-11
$268 (Dinner)
2015-05-11 2089 views
平日多數到APM或鱷魚恤中心搵食,但大部份都試過。另外工厦內有不小新餐廳,但是大部份都星期日休息。今次試下APM附近One Pacific Center 內位於2樓的翔龍拉麵小籠包。有3家分店的翔龍內部環境寬敞,坐近窗邊位置,雖然窗外只看到舊樓及鐡路,但有自然光射入,客人不太多,都坐得幾舒適。室內佈置中式,這幅用12生肖圖案做成的牆幾有味道。花彫碎雞$68雖然份量多,但送上的賣相已不太吸引,只見雞皮十分粗鞋,首先這個碎雞不是去骨的,已打了些折扣。雖然送上雞腿位置,但肉質依然鞋口,不太欣賞這個前菜。翔龍小籠包$32(4只)這裹的小籠包即叫即做,開放式的廚房可見師傅不停做小籠包。一夾起,已感受到充滿湯的小籠包,賣相對辦。食落,皮薄,湯多,可是肉料比較小。總算都不錯!羊肉水餃$42湯頭偏咸,水餃包得得宜,沒有散開的情況。羊肉味道少了羊的穌味,食落跟豬肉差不多。蒸銀絲卷$18跟平時的上海餐廳做法有些不同,這裹用蒸籠送上的銀絲卷比其它上海店更加熱辣辣。可是裹面一絲絲的效果不太明顯。賣相似饅頭多一點。食落,中間的3件都有一絲絲的效果,味道都可以。總結:環境舒適,服務一般,價錢合理,食物一般。
室內佈置中式,這幅用12生肖圖案做成的牆幾有味道。
花彫碎雞$68
雖然份量多,但送上的賣相已不太吸引,只見雞皮十分粗鞋,
花彫碎雞
翔龍小籠包$32(4只)
翔龍小籠包
這裹的小籠包即叫即做,開放式的廚房可見師傅不停做小籠包。
羊肉水餃$42
羊肉水餃
蒸銀絲卷$18
蒸銀絲卷

總結:環境舒適,服務一般,價錢合理,食物一般。
2015-05-10
$95 (Lunch)
2015-05-05 1860 views
今日係工聯會上完堂就去搵野食平時去開觀塘都係去APM搵食多今次經過幢大廈見有幾多野食於是係度是旦揀間最後試呢間上海野小籠包皮好薄 多汁如果醋有多d薑絲就好擔擔麵個麻醬好正好香蔥味又夠香不過辣味又好似有少少吾夾醉雞就不過不失不過算大碟最後因為要扮健康叫左碟菜 不過係奶油XD好大碟總括都算吾錯~~
今日係工聯會上完堂就去搵野食

花雕醉雞

最後因為要扮健康叫左碟菜 不過係奶油XD
好大碟
奶油腿蓉津白

總括都算吾錯~~
2015-04-24
$100 (Dinner)
擔擔麵
2015-02-25 2408 views
閒時經常到這裡吃下午茶,今天也不例外。可是新年的關係,今日並沒有下午茶提供,唯有點選主餐牌的菜式。一行三人點了瑤柱蛋白炒飯,胡椒餅,排骨擔擔麵和桂圓紅棗湯丸作甜品。因為人客不多,待了不久炒飯便來了。個人十分喜歡它把豆角粒加進炒飯裡,吃下去倍加口感,飯粒用了珍珠米,粒粒挺身,蛋白絲和瑤柱也十分足料,這個六十八元的炒飯絕對能夠把我們填飽!擔擔麵不過不失,排骨炸得剛好,不會太油膩。個人不太喜歡吃胡椒餅,但我可以說餡料十足,同桌的爸爸十分喜歡。最後叫起的是桂圓紅棗湯丸,湯水比我想像中有驚喜。跟其他上海菜館對比,糖水的湯水通常偏淡或偏甜,但這碗用料十足,咪道濃郁,相信用了不少材料餚制。湯丸味道也很好,皮不會太厚,芝麻餡也很香。但唯獨是芝麻湯丸和桂圓紅棗茶本身兩者不太夾,如果糖水中加入的是沒有餡料的湯丸,相信我會打更好的分數給這道甜品。結賬時,店員給了我會積分卡,每50元便有1個印花。碰巧星期一或二的午市更有雙倍印花啊!作為街坊的我定必再來。
瑤柱蛋白炒飯,胡椒餅,排骨擔擔麵
桂圓紅棗湯丸

2015-02-24
$80 (Lunch)
2015-02-20 1854 views
今日年卅,公司早早收爐,同honey去咗OPC間翔龍食團年妟,去到先知呢兩日冇lunch set供應,咁就散叫啦.呢間店啱啱開張時質量都唔錯,不過之後好似越嚟越奇怪,我都成大半年冇嚟,依家又睇下唔會唔好d?我哋叫咗無骨薰魚,手撕雞湯麵,醬汁元蹄,小籠包.先講講元蹄,刨到紙咁薄,味道完全依靠個汁,醬油加浙醋調味,面有少少切到好碎嘅芫莤梗同薑葱絲,冇乜雪味,都幾好.燻魚,由外觀至口感味道都很奇怪,顏色係鮮橙色!落咗色素?以為係咕嚕乜咕嚕物嘅嘢.口感,咪係炸過嘅魚囉.味道,完完全全冇煙燻味,得個甜字又冇醬油味..我個人覺得唔及格,sorry~~呢度最出名係小籠包,質感同味道跟翡翠居然有九成激似!唔知有關係冇?皮薄餡靚肉汁多,真係唔錯.手撕雞湯麵,雪藏雞切絲,雞乜味都冇得雪味,麵就有"簡"水味,個湯係味精鹽水,成碗嘢好求其餵飽你咁,毫無誠意,下次一定一定唔會再叫.如果有下次,浄添食小籠包安全d.
我哋叫咗無骨薰魚,手撕雞湯麵,醬汁元蹄,小籠包.
醬汁元蹄
無骨薰魚
手撕雞湯麵
如果有下次,浄添食小籠包安全d.
2015-02-18
$130 (Lunch)
2015-02-10 1625 views
難得跟師兄局會當然不能像和朋友一樣頹吃了事,但是還是要維持省錢的基本原則,最後選了這中價上海菜!百頁鹹肉津白(2.5/5):其實這菜的味道不錯,不過嫌津白分量過少,好像百頁才是主角,而且65蚊好像有點過於進取!韭菜魚餡雲吞麵(3.5/5): 這碗麵完全是我的菜,因為麵條有我要的咬勁,加上鮮甜的魚湯,讓我驚喜的還有以魚作餡料的雲吞是那麼美味,美中不足的只有分量略少!皮蛋豆腐(3.5/5):本來想點的冷盤因為售罄而改了這款,在沒有抱期望下發現其用料不錯,豆腐滑嫩重豆香,皮蛋雖非溏心也沒有可惡的臭味,主要得分位其實是那特調的醬汁,不會過鹹甚至微酸,三者融合加上上面的花生便成功成為色香味俱全的冷盤!翔龍小籠包(3.5/5): 招牌菜果然名不虛全,皮薄餡靚,所指的不是用料上乘,而是比例合宜。只要用心,簡單也可以很美味!酒釀三色丸子(3/5): 我是一個愛以酒作甜品的人,不過酒釀做得好不容易,經常容易出現酸味,而這客就沒有這問題,微甜附有酒香加上煙韌的丸子十分不錯,唯一要彈的就是丸子都黏在一起,而且不同顏色的味道沒有分別,希望下次能夠有所改進!其實還有一道忘了拍照的特價菜,那是蟲草花冬菇燉雞湯,其
百頁鹹肉津白
韭菜魚餡雲吞麵
皮蛋豆腐
翔龍小籠包
酒釀三色丸子

其實還有一道忘了拍照的特價菜,那是蟲草花冬菇燉雞湯,其份量和味道絕對對得起18蚊,是不錯的嘗試!
2015-02-05