2019-08-03 2183 views
自從搬左公司同伴娘嘅公司近左好多間中都會帶我去附近食好野今次就帶我行左幾條街過左去觀塘😱好彩天氣唔太熱,如果唔係😰應該溶咗不過咁又真係冇諗過去到觀塘都仲有位,唔駛等咁正呢間上海鋪有午餐,我地分別嗌左一個擔擔麵同麻婆豆腐菜飯我嗰個菜飯仲有酸辣湯送添😱酸辣湯有幾多配料架,杰度唔睇,送黎講真係唔差麻婆豆腐都幾出色,豆腐好滑唔算好辣好好送飯擔擔面個湯底都幾creamy 😎👍🏻而且麵餐係送兩粒小籠包😁但係唔知係咪太肚餓唔記得影相🤣仲有個送嘅雞絲粉皮都唔錯👍🏻而且呢度坐得好舒服,又唔趕人走冇諗過觀塘區食lunch時間都有個咁嘅地方👍🏻👍🏻不過可能係價錢偏貴嘅關係😅
自從搬左公司
同伴娘嘅公司近左好多
間中都會帶我去附近食好野
今次就帶我行左幾條街過左去觀塘😱
好彩天氣唔太熱,如果唔係😰應該溶咗
不過咁又真係冇諗過去到觀塘都仲有位,唔駛等咁正
呢間上海鋪有午餐,我地分別嗌左一個擔擔麵同麻婆豆腐菜飯
我嗰個菜飯仲有酸辣湯送添😱
酸辣湯有幾多配料架,杰度唔睇,送黎講真係唔差
麻婆豆腐都幾出色,豆腐好滑唔算好辣
好好送飯
擔擔面個湯底都幾creamy 😎👍🏻
而且麵餐係送兩粒小籠包😁但係唔知係咪太肚餓唔記得影相🤣
仲有個送嘅雞絲粉皮都唔錯👍🏻
而且呢度坐得好舒服,又唔趕人走

2019-07-29
$80 (Lunch)
2019-07-25 1037 views
無味道非常失望的上海菜今天約了朋友在觀塘lunch.就去了翔龍食,叫了魚香茄子,醬爆雞丁,酸辣湯,熱豆漿及小籠包。1.魚香茄子正常應該(香辣惹味),但非常清淡,茄子完全不軟好硬,失望2.醬爆雞丁清淡無味,瓜和菇又硬又無味,雞肉完全無肉味,極重雪藏味。👎🏻3.酸辣湯味淡,不酸不辣👎🏻4.熱豆漿唯一驚喜,豆味濃郁。5.小籠包皮厚,無湯汁,肉味亦是極重雪味👎🏻真的非常失望,食物麻麻,服務一般,絕對沒有下次。
無味道非常失望的上海菜
1.魚香茄子
正常應該(香辣惹味),但非常清淡,茄子完全不軟好硬,失望
2.醬爆雞丁
3.酸辣湯
味淡,不酸不辣👎🏻
4.熱豆漿
唯一驚喜,豆味濃郁。
5.小籠包
皮厚,無湯汁,肉味亦是極重雪味👎🏻
真的非常失望,食物麻麻,服務一般,絕對沒有下次。
魚香茄子
醬爆雞丁
2019-07-19 650 views
其實清淡嘅一餐都唔知係好事定壞事😂😂因為今日叫咗一個午餐佢係有一款麵再加一份點心;咁我就揀咗水餃麵配兩隻小籠包。水餃麵係清湯個湯好清所以基本上都冇咩味,小籠包就正常嘅。而個午餐本身無包野飲一般般
其實清淡嘅一餐都唔知係好事定壞事😂😂
一般般
$68 (Lunch)
2019-05-30 1092 views
今次帶埋1歲既仔仔去食翔龍,預約時已講明有小孩,一去到店員已經提供左bb凳系座位上 而且提供左套膠質既碗,叉同匙羹比仔仔!依點已經好加分。之後當然要叫最鐘意食既小籠包 好多肉汁好好食 加左小小醋增加鮮味!好食到要追加多一籠!仲有酸辣湯,辣煮牛肉,醉雞,牛肉餅,蒜泥白肉全部都好好食
仲有酸辣湯,辣煮牛肉,醉雞,牛肉餅,蒜泥白肉全部都好好食
2019-04-11 1399 views
座位舒適,與友人坐卡位,點了三樣菜:青菜燴麺,銀牙炒黃鱔和牛肉燒餅。青菜唔夠青,面唔夠口感。黃鱔味道還可以,但肉質欠爽。牛肉餅多汁,牛肉料夠,味道算是不錯。整體黎講,水準一般。
整體黎講,水準一般。
2019-04-11
$130 (Dinner)
  • 牛肉餅
2019-04-10 759 views
之前去食過lunch覺得都ok於事今次就諗住晚餐去試下結果... 無論食物、服務方面都好失望首先, 入座啦, 帶錯位都算侍應仲要唔醒目近門口有兩張枱, 佢帶返我去出啲既枱, 見到入少少果張都有位咪問下坐唔坐得, 佢竟然可以以為我問佢隔離果張已經有人準備坐低既卡位間鋪有唔醒目既服務員已經大打折扣到開始食野, 覺得好後悔黎左食, 去隔離apm食都差唔多價錢但好味好多辣子雞 影相睇落好大舊其實係一粒粒黎仲要得好少 酸菜魚極咸!啲酸菜係幾惹味既但啲魚得幾片 又有骨 個人覺得唯一最可取係呢個雞肉煨面雖然都係味精濃湯 仲係清清地有菜同雞肉又冇咁油炒年糕好香 不過好油最後 甜品我幾鍾意食酒釀丸子呢間個粉團都幾好唔鍾意太硬咬太耐呢個軟綿綿咁 又幾香
之前去食過lunch覺得都ok
於事今次就諗住晚餐去試下

結果... 無論食物、服務方面都好失望

首先, 入座啦, 帶錯位都算
侍應仲要唔醒目

呢間個粉團都幾好
唔鍾意太硬咬太耐
呢個軟綿綿咁 又幾香
2019-03-31
4人行食下上海嘢~入到去冇咩人嘅~之後先發覺原來茶位費$10位~所以冇咩人囉~冇服務加上D碟勁油~上菜又慢手絲雞湯拉麵~水煮雞絲加雞湯底~冇咩味真係一D都唔好食翔龍小籠包皮厚冇汁又唔熱想點啊椰菜回鍋肉炒年糕~有:青椒、椰菜、年糕、回鍋肉片~食落都幾嘢味不過比較油囉鮮湯小雲吞煮得到啱啱好~有生菜、蔥花~可惜個湯好水冇咩味山煎包都算正常嘅~個底都煎得幾香口~D餡料適中~但味道都係麻麻最搞笑係唔可以用信用卡只限現金~有D奇怪囉

手絲雞湯拉麵~水煮雞絲加雞湯底~冇咩味真係一D都唔好食
手絲雞湯拉麵

翔龍小籠包皮厚冇汁又唔熱想點啊
翔龍小籠包

椰菜回鍋肉炒年糕

鮮湯小雲吞煮得到啱啱好~有生菜、蔥花~可惜個湯好水冇咩味
鮮湯小雲吞

山煎包
最搞笑係唔可以用信用卡只限現金~有D奇怪囉
2018-12-23
2019-02-09 996 views
初四開工,約埋2個同事仔食返個開年lunch先今日無lunch set ,要散嗌喔....小籠包賣相好似淋借借咁,點知食落口 初戀嘅感覺返哂黎 ,皮薄餡靚,超多湯,而且餡入面唔係太多肥豬肉,唔會覺得好油膩花雕豬手亦都出色,同事仔食到讚不絕口,回鍋肉炒年糕,食落口好QQ喔💕❤️💕反而砂鍋雲吞雞就真係好普通喇,仲要$180個大洋,下次唔會再嗌....
初四開工,約埋2個同事仔食返個開年lunch先
花雕豬手
回鍋肉炒年糕
砂鍋雲吞雞
炸春卷
2019-02-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
花雕豬手
回鍋肉炒年糕
2019-02-02 753 views
於觀塘亞太中心晚飯時段搵食,成座都係食肆,今日想食小籠包,揀咗3樓翔龍。 店內有一些卡位,今晚多人,只可以被安排坐二人枱。好肚餓,一口氣叫咗五款食品,原來叫咗幾款都是辣的,雖然店員有推介豆苗($88),但覺有啲貴冇叫。四川蒜泥白肉,大量蒜蓉配大量辣椒,好辣呀,青瓜薄片同腩肉薄片夾埋一起吃。酸辣湯,有點失色,唔夠酸且辣味太濃。小籠包(六隻),分兩籠上,這個最好吃,皮薄餡靚,湯汁美味。京蔥牛肉絲撈麵(連一碗雞湯),只見洋蔥不見大蔥,炒得好好味,麵也爽口。紅油抄手,最後先上,八大隻雲吞,呢個唔算太辣。提提大家,這裏只收現金。

酸辣湯,有點失色,唔夠酸且辣味太濃。

小籠包(六隻),分兩籠上,這個最好吃,皮薄餡靚,湯汁美味。

紅油抄手,最後先上,八大隻雲吞,呢個唔算太辣。

提提大家,這裏只收現金。
2019-02-01
Type of Meal
Dinner
亞太中心出名多餐廳,但很多都是重量級餐廳,不是火窩就是放題和韓燒。跟好姊妹打算找間價值合宜的餐廳坐久一點,談談心,洽巧看到有一間頗清靜的上海食館。晚上少人,可以任坐,傾計聊天一流。推介孜然羊肉配薄餅!喜歡吃羊的朋友,自然喜歡那陣「蘇味」,加上羊肉是配上洋蔥和椒炒的,味道濃郁!本以為薄餅是印度那種黃金色的酥餅,誰知是中式蒸煮的白麵粉皮。但神奇地好吃,熱食時很軟,很有彈性。比平時北京填鴨的麵包皮還要有韌度,口感一流!

豆沙窩餅
孜然羊肉配薄餅
酸辣湯麵
醉雞
豆沙窩餅
孜然羊肉配薄餅
醉雞
2019-01-17 467 views
今日去觀塘的銀行辦事,順便搵地方食午餐。見到哩間上海菜,因為想食擔擔麵就入咗去。我叫咗個午市套餐,揀咗翔籠擔擔麵+鮮肉鍋貼兩隻。個擔擔面湯底太濃太結,而且感覺上花生醬味太重,所以成碗面感到很湖口很漏,麵質変得不爽口不彈牙不好吃。雖然我很喜歡吃擔擔麵也只能吃一半無法完成成碗面。鮮肉鍋貼平平無奇,內涵沒有肉汁,令人有點失望!哩個餐定價$68。雖然午市沒有加一,感覺有點不值,應該不會再來了!

2018-12-17 735 views
約左朋友觀塘食晚餐,佢話想食湯麵類因爲唔想咁熱氣,真係考起我啊大佬,最後去左呢間。其實好耐之前已試過覺得唔好食,今次俾多次機會佢啦。晚市,唔使等位直入。少少地想健康啲,叫左兩個麵同埋小龍包。嫩雞煨麵同雲吞麵啲麵都係差唔多,煨過同無煨過分別不大,雲吞麵嗰碗仲有鹼水味添。而雲吞同埋小籠包質素都只係合格,質素合格本身冇問題,但如果考慮埋價格就係唔合格。佢價錢同其他連鎖上海菜館嘅價錢差唔多,但係質素有明顯嘅高低。下次我都係留啲機會比其他餐廳。
晚市,唔使等位直入。少少地想健康啲,叫左兩個麵同埋小龍包。

2018-12-01 671 views
難得 lunch 可以去遠少少, 今日就決定去觀塘 apm 商場隔離嘅 OPC 食 lunch!呢度好多餐廳, 原本我嘅 target 係 Manhattan 食西餐, 但我同事一見到翔龍就話要試。去到唔使等位, 見裝修唔錯, 有多款 set lunch 都係 $68, 免茶免加一!我們各自叫了炒年糕:咸肉炒年糕上海炒年糕味道唔錯, 配料也足, 且不油膩! 各自加的 $5 熱豆漿也很好。不過跟餐的老火湯就唔好飲。同事另外加了 $10 湯丸, 我就沒有試味了。質素 ok, 還會再來的。

我們各自叫了炒年糕:

咸肉炒年糕

上海炒年糕

質素 ok, 還會再來的。

2018-11-21 488 views
今日同男友想食上海野,甘岩經過呢間想試下。叫左擔擔麵、小龍包、粉皮。呢三樣野都係我食上海野必食。個膽膽麵比較淡味,但小龍包膽粉皮就好夠味!當然佢價錢唔貴有甘既質數我覺得已經好好,唔期望佢有xx豐個d甘正宗~
2018-11-13 519 views
一近年尾,大家都清大假,好多人星期五放假,所以改左係星期四出街吃午餐。我自己點左回鍋牛肉菜飯。去上海飯店,我最喜歡吃菜飯,有益D。回鍋牛肉够滑又有少少辣,好惹味。跟例湯,都好飲,不過細碗咗D。同埋唔係好配合,應配酸辣湯。其他同事都點"一面一点"餐。即係一碗上海麵加一份点心。上海牛肉麵,牛肉筋肉分明,有層次。水餃麵比較清新,擔擔麵有人要少辣有人要加辣。小籠包是招牌菜,一定要试!D湯汁好正,不過少少肥。好油抄手好似勁辣,我唔係呢個级别。其他菜色, 葱油餅,鍋貼,樣樣也不錯。

小籠包是招牌菜,一定要试!D湯汁好正,不過少少肥。

好油抄手好似勁辣,我唔係呢個级别。

其他菜色, 葱油餅,鍋貼,樣樣也不錯。