2023-06-30 72 views
食物非常一般叫咗個半筋半牛伴麵 $82 啲牛肉唔夠淋 仲要無牛肉味 好似冰鮮咁個麵得個辣字完全無麻香味 麵條煮太淋咁嘅質素要$82 完全唔抵食勁難食 職員態度差 用qr code 落單收唔到confirmation receipt, 個女職員無諗住幫手, 比咗錢攞唔攞到嘢食唔關佢事咁淨係叫人搵中環街市職員 明明張單有晒名,電話 都無諗住幫手話知你死嗰隻..唔識變通 仲要好似係我呃佢嘢食咁(?)以後唔會幫襯又貴態度又差omggggg
食物非常一般
叫咗個半筋半牛伴麵 $82
啲牛肉唔夠淋 仲要無牛肉味 好似冰鮮咁
個麵得個辣字完全無麻香味 麵條煮太淋
咁嘅質素要$82 完全唔抵食勁難食

以後唔會幫襯又貴態度又差omggggg
2023-06-28 64 views
今日又去咗中環街市搵食,見到有間新開左冇耐嘅台灣牛肉麵,啱晒,就係好想食麵,同埋佢仲有仙草芋圓,真係正中下懷😄我揀咗牛肉麵,加咗杯珍珠奶茶,牛肉麵好食,牛肉大大嚿,又煮到好入味好林,湯底飲完唔口渴!珍珠奶茶嘅珍珠係彈牙嘅,奶茶夠濃郁,係好飲嘅!朋友就想食飯,嗌咗個排骨滷肉飯,有半隻蛋配埋嘅,試咗舊排骨,味道唔錯!滷肉飯都係好味嘅!芋圓仙草,就麻麻哋,仙草切到一條條,唔係想食嘅滑捋捋質地,三色芋圓就正常發揮😊會因為佢嘅牛肉麵同滷肉飯再返嚟幫襯😆

珍珠奶茶嘅珍珠係彈牙嘅,奶茶夠濃郁,係好飲嘅!

會因為佢嘅牛肉麵同滷肉飯再返嚟幫襯😆
sunday經過中環簡單食餐飯入來叫了份滷肉炸雞飯+肉鬆蛋捲+地瓜酥滷肉勁多肥肉,下不了口炸雞好硬好老,感覺雞唔新鮮肉鬆蛋捲腥氣十足地瓜酥甜膩唔好食東西難食都算了,最令人激氣的事:坐低見到檯有少少水漬,去counter要啲纸巾,第一次去比左两張薄紙,實在太薄了,两張都唔够出邊一張厚,就走去再攞多次,结果都係比两張勁薄的紙巾,問佢可唔可以比多啲,佢竟然飛左兩個白眼話,「紙巾跟餐㗎,你要多咪去隔離(7仔)買咯」,激死!!2023年6月25號下午3點係度值班的這位女侍應,實在讓人大跌眼鏡。
sunday經過中環簡單食餐飯
入來叫了份滷肉炸雞飯+肉鬆蛋捲+地瓜酥

滷肉勁多肥肉,下不了口

炸雞好硬好老,感覺雞唔新鮮

肉鬆蛋捲腥氣十足

地瓜酥甜膩唔好食

東西難食都算了,最令人激氣的事:

炸雞滷肉飯
肉鬆蛋捲
地瓜酥
炸雞滷肉飯
2023-06-25
Tea
2023-06-21 247 views
Yeah下個月終於回台喇🛫!今個月都繼續食住台灣嘢止住癮先,中環街市🏬裡餐廳林立,久久係其中一間新開業嘅台式餐廳,價錢喺呢區嚟講算好大眾化👍🏻,性價比幾高。·🍜久久紅燒半筋半肉麵 HKD$78牛筋口感軟綿😚,半筋半肉嘅腱肉肉質軟腍,加上紅燒湯底味道濃郁😋,十分不錯。麵底係偏腍身嘅白色扁麵,幾掛湯💦。·🍚蜜汁滷排骨滷肉飯 HKD$72充滿古早風味,滷肉🐖係台灣食到嘅味道! 滷肉半肥瘦,具油燸口感😙;而排骨大大件,香酥厚實啖啖肉,襯埋半熟流心蛋🍳一絕。·🌯古早榨菜肉鬆蛋餅 HKD$46每吃一口都係滿滿嘅肉鬆😚,蛋皮層整得較薄,若厚些會更具口感呢。·🫖冷泡亞里山烏龍 加配+$12🍵冷泡台南高山綠茶 加配+$12無糖冷泡茶好適合解膩,烏龍茶茶底較濃郁,綠茶口味則較清新。·📍久久中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖

🍜久久紅燒半筋半肉麵 HKD$78

麵底係偏腍身嘅白色扁麵,幾掛湯💦。
🍚蜜汁滷排骨滷肉飯 HKD$72

而排骨大大件,香酥厚實啖啖肉,襯埋半熟流心蛋🍳一絕。
🌯古早榨菜肉鬆蛋餅 HKD$46

每吃一口都係滿滿嘅肉鬆😚,
蛋皮層整得較薄,若厚些會更具口感呢。
🫖冷泡亞里山烏龍 加配+$12
🍵冷泡台南高山綠茶 加配+$12

無糖冷泡茶好適合解膩,烏龍茶茶底較濃郁,綠茶口味則較清新。
📍久久
中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖
2023-06-15
Dinner
2023-06-20 68 views
放工嚟中環街市食dinner,第一次幫襯呢間台式店就叫咗碗牛肉麵。等咗5分鐘左右就煮好,速度好快,但食落仲有少部分麵條硬硬地,唔係好夠熟。食舊牛先知出事。。碗麵有三舊牛肉,份量正常嘅,但係其中兩舊係完全咬唔開,硬過牛肉乾,同平時食過軟稔稔嘅牛肉係兩回事。最後我只係食咗一舊牛肉(而嗰舊都係硬,只係算係啱啱好咬得開嘅程度)就要放棄碗麵。冇諗過喺中環會食到咁難食嘅嘢,七十幾蚊唔係話貴但附近有好多比佢好嘅選擇。一定唔會再幫襯喇。

牛肉麵
2023-06-20 63 views
上次去中環街市買沙律見到呢到裝修緊,今日經過原來開咗台灣菜,太耐冇食,我哋就睇吓餐牌就坐低叫,下午茶性價比好高。久久麻辣牛三寶$98有牛腱心,牛筋,牛肚,炆得好入味,味道少少辣辣地幾開胃,牛腱心口感軟林,牛筋爽口彈牙,牛肚煙韌可口,另外酸菜很好食,酸酸甜甜好開胃。久久紅燒牛肉麵$58牛肉煮得剛剛好入口幼滑爽口,湯底龍肉牛肉味,牛肉口感煙韌。士林鹽酥雞$46鹽酥雞炸到香脆,一咬開好多汁,雞肉嫩滑。古早芋泥三色芋圓$38芋圓煙煙韌韌,仙草爽滑,芋泥香甜,好好味。

久久麻辣牛三寶$98

久久紅燒牛肉麵$58
牛肉煮得剛剛好入口幼滑爽口,湯底龍肉牛肉味,牛肉口感煙韌。

士林鹽酥雞$46
鹽酥雞炸到香脆,一咬開好多汁,雞肉嫩滑。

古早芋泥三色芋圓$38
芋圓煙煙韌韌,仙草爽滑,芋泥香甜,好好味。
2023-06-18 54 views
現場係Foodcourt咁, 只環叫左野食去附近位置等餐點完成就可以拎埋位食😎大腸麵線 $32碗麵線好香冬菇味, 大腸腍而入味, 係好食既大腸麵線!! 而且佢寫係輕量, 但其實都幾飽肚🙊 係幾近台灣既味道🥢滷肉A菜 $38 台灣既A菜即係同油麥菜好類近, 本身平平無奇既灼菜, 加左滷肉就令人好有食慾🫶🏻🥢士林咸蛋芋泥酥 $42呢個芋泥酥一食就知係即叫即整, 口感好脆肉熱辣辣, 整體都幾大舊好飽🙊🧋自家芋泥奶茶 $32 如果配餐就加$22, 奶茶會較甜炎炎夏日好岩飲, 而且真係好多沙沙口感芋泥蓉係杯底, 對於我呢個芋泥控黎講都幾滿足😌

大腸麵線 $32

🥢滷肉A菜 $38

🥢士林咸蛋芋泥酥 $42

🧋自家芋泥奶茶 $32
2023-06-07
Lunch
2023-06-08 102 views
最近在中環街市發現了一家新開的台式餐廳,名為「久久」這裡的最出名吃久久紅燒牛肉麵,其中最受歡迎莫過於「牛三寶麵」。真是好適合貪心的我一口氣吃了牛身上的三個部份。-HK$85 久久川味牛三寶麵~爽口又彈牙的牛肚、軟燸的牛筋、半筋半肉的牛腱肉組合,吃起來口感扎實又有咀嚼感,辣得刺激的川味湯底與我喜愛口味的酸菜,酸酸辣辣,讓我吃得十分過癮。-HK$22自家製的芋泥鮮奶~淡淡的芋香味道和濃郁的奶香,喝起來順口,吃到芋粒,不過對我來說芋泥有點甜。-總括來說,招牌菜「牛三寶麵」,牛筋、牛肚及牛腱肉相對份量大,可以滿足不大胃口的我。
久久川味牛三寶
真是好適合貪心的我一口氣吃了牛身上的三個部份。

HK$85 久久川味牛三寶麵~爽口又彈牙的牛肚、
軟燸的牛筋、
半筋半肉的牛腱肉組合,
自家製芋泥牛奶

2023-06-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$107 (Dinner)
久久川味牛三寶
自家製芋泥牛奶
2023-06-07 828 views
餐廳:久久地點:中環街市菜式:台灣菜餐牌:下午茶餐牌有古早手工麵,家傳滷肉飯,地道小食,甜點,飲品,價錢相宜久久紅燒半筋半肉麵 $63久久紅燒半筋半肉麵大大碗,面頭係牛肉同牛筋各兩大件。牛肉係半筋半肉,夠稔,食落骨膠原感重,味道亦啱啱好。牛筋入口即化。伴有兩大條小棠菜,鹹菜同蔥花。個湯好清,飲落帶少少酸味,送麵好好食。麵係白色扁身麵條,偏稔,份量好多。呢個下午茶價錢抵食。自家芋泥鮮奶 加$22自家芋泥鮮奶用外賣膠杯上,大半杯係冰,下底係芋泥。鮮奶好滑,配甜甜哋嘅芋泥係啱啱好,夠飲!士林鹽酥雞$46士林鹽酥雞用金屬兜加張吸油紙裝住,一共有9 件。鹽酥雞炸得外脆內滑,味道唔會過鹹。古早台式烤香腸 $48古早台式烤香腸 一客8片,整得皮脆肉汁多,伴有蒜片可以解膩加辣。滷肉A菜 $38滷肉A菜係油墨菜上面加好多滷肉。油墨菜份量足,滷肉份星多,又嫩又夠味!眼濶肚窄,最後多到要打包。今餐全部食物都滿意,上菜快捷,價錢合理,地點方便。下次希望可以試試其他野食。
餐廳:久久
地點:中環街市
菜式:台灣菜
久久紅燒半筋半肉麵 $63
久久紅燒半筋半肉麵

麵係白色扁身麵條,偏稔,份量好多。呢個下午茶價錢抵食。
自家芋泥鮮奶
自家芋泥鮮奶 加$22
士林鹽酥雞
士林鹽酥雞$46
古早台式烤香腸 $48
滷肉A菜
滷肉A菜 $38

眼濶肚窄,最後多到要打包。

2023-06-07
$217 (Tea)
士林鹽酥雞
滷肉A菜
服務態度差到爆炸。我知lunch time好多人,但係d服務態度都唔需要咁惡劣講嘢起晒鋼咁,問多句都要beer住你。個牛肉麵太淋,d麵煮到又淋又爛,完全唔爽口彈牙!d牛肉牛筋中規中矩,不過都係唔好食,完全唔似食緊台灣麵。價錢$78,話佢平佢又唔係,話貴又一定唔係,不過個麵完全唔值依個價錢。個醉雞份量超小。反正就應該食唔飽。杯野叫少冰,成杯都係冰,d芋泥我得1/10!我都唔知我叫左杯牛奶定係芋泥奶我係!以後唔會再去