我想同你一齊食…朱古力三重奏泡芙!食火鍋,第二個話唔滿足👀見到T Town呢個商場裏面原來有西樹泡芙即刻買返兩個泡芙!西化都要去到地鐵站裏面先可以買到原來喺大型商場都可以搵到啦!估唔到入嚟天水圍踩單車都見到佢😂朱古力三重奏裏面有朱古力慕絲同埋朱古力布甸,表情係朱古力脆皮,一口咬落去口感好豐富,而且好香濃嘅朱古力味!本來想食士多啤梨泡芙,但係見到芒果泡芙都一樣吸引😍果然冇揀錯門口都係芒果肉😍好甜!同一時間嗌咗荔枝焙茶同埋水果抹茶,解渴又解膩!重點係可以小糖少冰😎食完呢個甜品就夠晒滿足#天水圍美食 #尖沙咀美食 #地鐵站美食 #泡芙 #朱古力泡芙 #天水圍甜品 #甜品 #宵夜 #元朗美食 #旺角美食 #荃灣美食
我想同你一齊食…

朱古力三重奏泡芙!

2023-12-20 13 views
嗰日去天水圍探朋友,經過T Town。見到有間西樹泡芙,非常吸引。決定買去同朋友一齊食。食甜品點少得茶飲。士多啤梨乳酪外型精緻,外皮蓬鬆酥脆,內餡入口即化。芒果乳酪醇厚濃郁,口感細緻滑順。榛子 TIRAMISU濃郁榛子味道,入口超軟滑,口感層次豐富。紅豆抹茶布丁茶味回甘香濃,紅豆香甜綿密。茶屋水果培茶水果色彩繽紛,搭配焙茶,層次豐富。白玉鮮奶抹茶白玉嚼勁十足,抹茶香濃,口感順滑。招牌芒果抹茶抹茶配搭芒果香氣,香滑细腻。西柚抹茶天然西柚,味道酸甜。包裝精美,賣相一流。
嗰日去天水圍探朋友,經過T Town。
見到有間西樹泡芙,非常吸引。
決定買去同朋友一齊食。
甜品點少得茶飲。
士多啤梨乳酪
外型精緻,外皮蓬鬆酥脆,內餡入口即化。
芒果乳酪
醇厚濃郁,口感細緻滑順。
榛子 TIRAMISU
濃郁榛子味道,入口超軟滑,口感層次豐富。
紅豆抹茶布丁
茶味回甘香濃,紅豆香甜綿密。
茶屋水果培茶
水果色彩繽紛,搭配焙茶,層次豐富。

白玉鮮奶抹茶
白玉嚼勁十足,抹茶香濃,口感順滑。
招牌芒果抹茶
抹茶配搭芒果香氣,香滑细腻。
西柚抹茶
天然西柚,味道酸甜。
包裝精美,賣相一流。
2023-12-13 203 views
成日放工都經過西樹泡芙,見到好多泡芙。今日放工終於有時間買啲返屋企同家人分享。泡芙口味多元化,每款各有特色。茶屋飲品即場沖泡,可選擇抹茶焙茶。包裝非常精美。榛子 TIRAMISU,咖啡榛子絕配口感,帶來雙重享受。士多啤梨乳酪,香滑濃稠,美味可口。芒果乳酪,乳酪香醇厚濃郁,口感細緻滑順。紅豆抹茶布丁,布丁軟滑,紅豆香甜,味道清新。白玉鮮奶抹茶,濃郁抹茶鮮奶完美結合。招牌芒果抹茶,芒果香甜,配合抹茶,非常誘人。西柚抹茶,誘人色澤,口感柔順,天然酸甜。茶屋水果培茶,香氣清新,甘醇微苦,感覺新鮮。
成日放工都經過西樹泡芙,見到好多泡芙。
今日放工終於有時間買啲返屋企同家人分享。
泡芙口味多元化,每款各有特色。
茶屋飲品即場沖泡,可選擇抹茶焙茶。
包裝非常精美。
榛子 TIRAMISU,咖啡榛子絕配口感,帶來雙重享受。
士多啤梨乳酪,香滑濃稠,美味可口。
芒果乳酪,乳酪香醇厚濃郁,口感細緻滑順。
紅豆抹茶布丁,布丁軟滑,紅豆香甜,味道清新。
白玉鮮奶抹茶,濃郁抹茶鮮奶完美結合。
招牌芒果抹茶,芒果香甜,配合抹茶,非常誘人。
西柚抹茶,誘人色澤,口感柔順,天然酸甜。
茶屋水果培茶,香氣清新,甘醇微苦,感覺新鮮。
2023-12-04 14 views
以前成日食既泡芺店因為搬屋後好耐無食過而且仔仔們一向好愛甜品類🥰今日過海路經,梗係要買反去比佢地食下🍫濃朱古力布甸朱古力風格既美味泡芺,朱古力cream口感好滑,勁香濃既朱古力味,再配埋頂層好幼滑又帶濃厚朱古力味布甸,每一啖入口都有香濃既朱古力味道!🍓士多啤梨乳酪⁡士多啤梨一向係我至愛既生果,配上乳酪既cream 同士多啤梨醬,酸酸地又甜甜地,真係好清新既味道,食一件都真係唔夠😅🍑白桃吉士⁡吉士一向同好多生果都好夾,今次配清新鮮甜既白桃,令兩者既味道更升多一級,佢地真係好夾!
以前成日食既泡芺店
因為搬屋後好耐無食過
而且仔仔們一向好愛甜品類🥰
今日過海路經,梗係要買反去比佢地食下

🍫濃朱古力布甸

🍓士多啤梨乳酪⁡

🍑白桃吉士⁡

2023-11-25 16 views
剛剛吃完麻辣菜,想喝一杯甜甜的飲品和吃一個豐富的甜品來中和一下。 T town 內找到這家‘’西樹泡芙”,是一間專門售賣泡芙和飲品的小店,之前在港鐵站也試過泡芙。 Oreo 脆脆泡芙:以泡芙為外皮,加入Oreo 餅乾和忌廉的甜點。泡芙的外皮很酥脆,Oreo 餅乾的味道很濃郁,忌廉的口感很輕盈,滿足了我當刻想淺嘗Cookies & Cream 味道的人。 芒果乳酪泡芙:泡芙加入新鮮芒果和乳酪,芒果的味道很鮮甜,乳酪的口感很滑,水果之中我覺得最夾的是芒果與泡芙。 布丁鮮奶焙茶:這是一款以焙茶為基底,加入布丁和鮮奶的飲品。布丁的口感很滑,焙茶的香氣很清幽,鮮奶的甜度適中,適合喜歡偏淡味的人。 吉士奶蓋奶抹加紅豆珍珠:以奶抹為基底,加入吉士奶蓋和紅豆珍珠的飲品。吉士奶蓋的味道很香濃,奶抹的口感很順滑,紅豆珍珠甚有爆珠感,整體來說是一款很有層次的飲品。

2023-11-20 34 views
泡芙控嘅我,每次想食都要搭車出去買,近期「西樹泡芙」進軍天水圍,終於可以隨時隨地就買到了。呢間「西樹泡芙」比其他分店更特別,有埋茶飲賣,真係可以飲杯茶食件泡芙。紅豆抹茶布丁 :朋友喜愛紅豆抹茶,見到呢款就話一定要試,泡芙夾住紅豆、忌廉及抹茶布丁,賣相都幾靚。泡芙口感鬆軟,抹茶布甸有Q彈嘅口感,配埋紅豆,味道唔太甜幾有特色。Oreo脆脆 :大大塊的Oreo及忌廉夾係泡芙中間,睇落好吸引。除咗原塊Oreo外,亦有好多Oreo碎係忌廉面,入口滿口Oreo味,鬆軟嘅泡芙加上脆脆嘅餅碎,口感唔錯。宇治抹茶 :入口好幼滑,抹茶味香濃,走甜下茶都唔會覺得苦澀,配埋泡芙,作為下午茶真係一流。布丁鮮奶焙茶 :焙茶比抹茶茶味更香濃,加入咗牛奶布丁令口感更豐富,每飲一口都食到布丁,微甜嘅牛奶布丁配焙茶,味道都幾夾。

紅豆抹茶布丁 :

Oreo脆脆 :

宇治抹茶 :

布丁鮮奶焙茶 :
2023-11-18
Type of Meal
Tea
2023-11-15 12 views
食完川菜口痕就想食個飯後甜品和飲杯冰凍茶解渴,而且還有些換購券30/11到期就來吃個泡芙。朱古力三重奏顧名思義有多款朱古力夾在朱古力泡芙中間,最特別和令人回味的就是朱古力慕絲,還有一粒粒榛子粒,配上奶滑忌廉,口感和味道真是很夾。芒果乳酪有幾舊大舊鮮芒果中間夾著固體乳酪忌廉,香甜得來又不肥膩,泡芙的質地蘇泡泡和水果夾著吃很滋味。吉士奶蓋奶抹面頭的吉士濃郁又滑溜溜,茶底如果選擇微糖就有些淡。雙爆檸抹茶檸檬味道都幾出,加了紅豆珍珠有幾有咬口。

吉士奶蓋奶抹

雙爆檸抹茶檸檬味道都幾出,加了紅豆珍珠有幾有咬口。
雙爆檸抹茶
2023-11-12
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)
2023-11-11 217 views
拜訪友人的家,順道買些外賣回家給家人。經過商場,看到這間西樹泡芙,想吃同事曾經買過泡芙作散水餅,味道口感不錯,便買一兩件回家與家人分享。這間店除了賣泡芙,還售賣飲品,便買了兩杯嚐嚐。白玉鮮奶抹茶($34),個人比較喜歡白玉,與珍珠的口感相若,比珍珠多了一點軟糯。鮮奶香滑,配抹茶相輔相成,抹茶味適中,不濃不淡。一大杯份量頗大。,喝完很飽肚。吉士奶蓋奶抹($35),加紅豆珍珠(+$4)。與白玉鮮奶抹茶的茶底一樣,都是鮮奶抹茶,唯這杯的頂層加上吉士奶蓋,令整杯飲品更加香甜。個人覺得加了吉士奶蓋的飲品更香滑,加強鮮奶和抹茶本身的奶淳滑。家人比較喜歡紅豆珍珠,紅豆珍珠其實不是珍珠的軟糯口感,反而是紅豆味的爆珠。士多啤梨乳酪泡芙($31),水果類泡芙給人一種清甜的味道。士多啤梨量足,紅色切粒的士多啤梨夾在泡芙中間,泡芙的外型如珍珠殼,賣相吸引。芒果乳酪泡芙($32),我們都比較喜歡這款泡芙。芒果味的香甜和滑口感,配上脆泡芙,更突出兩者不同的口感。另外,乳酪突出芒果的香甜滑溜,這款配搭更出色。
士多啤梨乳酪泡芙
2023-10-30
$68 (Tea)
士多啤梨乳酪泡芙
2023-11-10 120 views
天水圍西樹泡芙位於T-Town商場裏面外賣店裏的燈光非常光猛,及鮮明。店內還有台式飲品 點完泡芙還可以飲「茶屋」主要都是日式抹茶類飲品。白桃吉士 $29白桃很香很清甜,裏面有吉士及忌廉。很重奶味和很滑溜!食落不太甜,滋味無窮。朱古力三重奏$29泡芙裏面有三重朱古力,幼滑香濃的朱古力忌廉,入口非常軟滑,口感層次豐富,加上有果仁,並不單調,正👍🏻左:布丁鮮奶焙茶 $35右:雙爆檸抹茶 $28左:焙茶味非常出眾,很香濃焙茶味,配上幼滑的鮮奶布丁。普通甜度都不太甜非常健康。右:雙爆檸抹茶酸酸甜甜非常解渴,檸檬有很多塊,檸檬加上綠茶,好夾!好香檸檬味啊!!喜歡喝檸檬茶的人不要錯過!推介指數:♥️♥️♥️♥️♥️
天水圍西樹泡芙位於T-Town商場裏面

外賣店裏的燈光非常光猛,及鮮明。

店內還有台式飲品 點完泡芙還可以飲「茶屋」

主要都是日式抹茶類飲品。

白桃吉士 $29

白桃很香很清甜,裏面有吉士及忌廉。

很重奶味和很滑溜!食落不太甜,滋味無窮。

朱古力三重奏$29

泡芙裏面有三重朱古力,

左:布丁鮮奶焙茶 $35

右:雙爆檸抹茶 $28

左:焙茶味非常出眾,很香濃焙茶味,配上幼滑的

鮮奶布丁。普通甜度都不太甜非常健康。

好香檸檬味啊!!

喜歡喝檸檬茶的人不要錯過!

推介指數:♥️♥️♥️♥️♥️

2023-11-09 10 views
以前經過某幾個地鐵站都聞到一陣蛋香 之後就會見到泡芙店嘅蹤影( ˘ ³˘)細個每次都好想食 西樹泡芙呢間專門店稱得上屹立不倒~最近仲喺大西北開新分店 即刻買返兩件懷緬下♥ 爆餡泡芙♡ 𝐎𝐫𝐞𝐨脆皮 $②③|白朱古力脆皮配吉士醬 ♡ 朱古力三重奏 $②⑨|朱古力脆皮+忌廉+醬外皮酥脆 裡面一如既往地爆餡~聽到脂肪在呼叫 但又忍唔住食哂啲𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞(°o°)口感大滿足 呵呵♥ 日式茶飲♡ 荔枝焙茶 $①⑥ (試飲價)♡ 白玉鮮奶抹茶 $③④ (加配紅豆珍珠 +$4)估唔到仲有茶飲 食完泡芙飲返杯解解膩~用宇治抹茶/靜岡焙茶做茶底 飲落唔苦澀 珍珠幾得意 入面包住原粒紅豆🫘仲有布丁、吉士奶蓋之類嘅日式配料 幾特別

♥ 爆餡泡芙
♡ 𝐎𝐫𝐞𝐨脆皮 $②③|白朱古力脆皮配吉士醬

♡ 朱古力三重奏 $②⑨|朱古力脆皮+忌廉+醬

♥ 日式茶飲
♡ 荔枝焙茶 $①⑥ (試飲價)
♡ 白玉鮮奶抹茶 $③④ (加配紅豆珍珠 +$4)
1K
醫院檢查後, 好友帶我到 T-Town 走走, 朋友知道我嗜甜, 帶我去買現場新鮮制造泡芙! 我才發原來我從未吃過現場新鮮制造的西樹泡芙呢!! 看得見的工場, 乾淨衛生! 泡芙有很多不同味道, 還有限量特別版! 朱古力三重奏泡芙 $29 ~ 超濃郁的朱古力味道, 幼滑香濃的忌廉及朱古力, 入口超軟滑, 口感層次豐富, 甜度適中, 讚! 芒果乳酪泡芙 $32 ~ 大大粒芒果吸引了我!! 金黃的酥脆外層, 包裹幼滑香濃的乳酪忌廉, 啖啖果肉, 多吃也不會膩! 選用明治4.3鮮牛乳, 我的愛! 口感更加香濃醇滑, 淡淡的奶香! 甜度及冰也可選, 贊! 吉士奶蓋奶焙 $35 ~ 招牌推介的, 吉士奶蓋香滑, 與培茶原來也挺配的! 白玉鮮奶抹茶 $34 ~ 白玉煙靭, 抹茶不會苦, 是很清新的道!

Type of Meal
Tea
西樹泡芙開到來天水圍啦!以後行落街就有得食😋招牌芒果乳酪泡芙。這個泡芙外皮酥脆,內餡則是濃郁的芒果乳酪,酸甜的芒果與濃郁的乳酪完美結合,一口咬下去,啖啖芒果味讓人陶醉其中。北海道牛奶泡芙,這款泡芙以純正的北海道牛奶製作而成,口感濃郁滑順,入口即化,每一口都能感受到牛奶的香甜,食完會上癮。經典的口味:原味忌廉泡芙。這款泡芙的外皮酥脆,內餡則是濃郁的忌廉,質感細膩,甜而不膩。除了泡芙之外,西樹泡芙還提供了多款精緻的飲品。吉士奶蓋奶焙擁有濃郁的奶香味道,奶蓋的綿密與奶焙的香濃相互輝映,每一口都帶來一種濃厚的口感。布丁鮮奶焙茶。這杯飲品結合了布丁的滑嫩和奶茶的香醇,口感豐富多樣,帶來一種獨特的風味體驗。每一口都能感受到布丁的融化和奶茶的香氣。西樹泡芙 (天水圍)天水圍天華路33號T Town North地下NG12號舖#西樹泡芙 #天水圍美食 #甜點控 #泡芙 #美食評論 #甜點推薦 #食評 #甜點時間 #美食日記 #香港甜點 #甜點情報 #美

西樹泡芙開到來天水圍啦!以後行落街就有得食😋

經典的口味:原味忌廉泡芙。

西樹泡芙 (天水圍)
天水圍天華路33號T Town North地下NG12號舖

2023-11-06
$40 (Tea)
2023-11-06 5 views
門面有個大玻璃廚櫃擺放了不同口味的泡芙,賣相又10分吸引。餐牌:又飲料,又有泡芙選擇。我和朋友共點了兩杯飲品及兩個泡芙,吉士奶蓋奶抹+紅豆珍珠:牛奶加抹茶變成淺綠色好漂亮,攪勻奶蓋奶味更豐厚。紅豆珍珠的口感十分有趣,咬爆有膠質黏液,然後吃到紅豆。雙爆檸抹茶:兩杯飲料的甜度都沒有特別要求少糖,但甜度都適中👍。親眼看着店員盅爛新鮮檸檬,充滿着維他命C的感覺,喝起來感清新解渴 。芒果乳酪泡芙:大顆芒果肉,泡芙外鬆脆內軟熟,很輕盈,與酸酸甜甜的乳酪很配。北海道牛奶泡芙:忌廉牛奶味濃郁,中間有冰涼牛奶凍 增加口感層次 。

門面有個大玻璃廚櫃擺放了不同口味的泡芙,賣相又10分吸引。

餐牌:
又飲料,又有泡芙選擇。

我和朋友共點了兩杯飲品及兩個泡芙,

吉士奶蓋奶抹+紅豆珍珠:
牛奶加抹茶變成淺綠色好漂亮,攪勻奶蓋奶味更豐厚。
紅豆珍珠的口感十分有趣,咬爆有膠質黏液,然後吃到紅豆。

雙爆檸抹茶:
兩杯飲料的甜度都沒有特別要求少糖,但甜度都適中👍。

芒果乳酪泡芙:

北海道牛奶泡芙:
忌廉牛奶味濃郁,中間有冰涼牛奶凍 增加口感層次 。

2023-11-02
  • 北海道牛奶
2023-11-04 115 views
經過西樹泡芙, 被它的香氣吸引著, 忍不住買了兩件回家食。呢間泡芙有多種款式可選, 經典口味有: 原味泡芙、朱古力脆皮、特濃吉士、濃朱古力曲奇、士多啤梨脆皮~而忌廉泡芙七種味選擇有:白桃吉士、芒果乳酪、士多啤梨乳酪、北海道牛奶、紅豆抹茶布丁、榛子、朱古力三重奏和濃朱古力布丁味, 每款都好好味除泡芙之外, 原來佢地仲有茶飲賣, 今次就試左兩杯, 分別係吉土奶蓋抺再加$4紅豆沙珠和雙爆檸焙茶朱古力三重奏$29 🍩🍫回家打開紙袋, 好香朱古力味, 每件餅有獨立紙套包住, 唔會沾到其他餅味道!朱古力味濃, 泡芙外皮鬆脆, 朱古力忌廉和牛奶忌廉上還加上了朱古力醬, 味道平衡得好, 吃完也不會有太甜膩的感覺, 整體上並沒有叫人失望!芒果乳酪 $32 呢一個唔係普通嘅泡芙, 內裏除咗芒果之外原來仲有乳酪, 乳酪酸酸甜甜, 同芒果嘅甜味形成咗強烈嘅對比, 食呢個泡芙真係好有新鮮感吉土奶蓋奶抺+紅豆沙珠咁大杯真係好抵呀, 茶係正常味道, 香氣馥郁兼帶有淡淡的茶香, 唔會太澀太苦, 而芝士奶蓋超厚身, 屬於比較鹹香, 芝士味亦都唔會太稀, 加上爆珠紅豆沙珠好有咬口, 真係唔錯, 呢個價錢!性價比高!雙爆檸
朱古力三重奏$29 🍩🍫
芒果乳酪 $32
吉土奶蓋奶抺+紅豆沙珠
雙爆檸焙茶-焙茶味比抹茶更香, 茶味濃郁甘香加上檸檬和芒果肉, 口感豐富有咬口
2023-10-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-10-18 33 views
鐵路站泡芙店✨今日探完朋友見到原來西樹泡芙開咗係去天水圍,行過見到琳琅滿目嘅甜品櫃,總係會望多幾眼臨近萬聖節西樹泡芙都出咗一啲以萬聖節做主題嘅泡芙芒果乳酪泡芙金黄色的外皮與充滿芒果味乳酪餡完美結合白桃吉士泡芙🍑鬆軟的泡芙皮與絲滑的白桃吉士内餡交融在一齊✨帶來一種輕盈的口感。吉土內餡的甜度和白桃的清香,唔會太甜芒果抺茶 抹茶甘甜和芒果的酸甜相互平衡,帶來一種獨特的風味體驗🥭另外一杯試咗白桃抺茶,杯底滿滿桃肉,味道比抺茶芒果較甜,鐘意桃味朋友仔唔好錯過啦‼️📍 西樹泡芙天水圍T Town North地下NG12號舖
鐵路站泡芙店✨

臨近萬聖節西樹泡芙都出咗一啲以萬聖節做主題嘅泡芙