Restaurant: CHICKEN FACTORY (啟鑽苑)
Info:

2024-02-23 866 views
今晚同跳舞同學去新蒲崗上跳舞堂,  放左工諗住食啲野先跳又唔想太飽, 跳舞同學提意試呢間燒雞,  呢間小店係自助落單, 可以堂食或外賣~我地各自叫左半隻燒雞套餐 - $56, 配烤雜菜及焗薯 (自選), 我揀左牛肝菌汗, 飲品就洛神花茶~半隻燒雞有驚喜, 雞脾位食落好滑 juicy, 雞胸位都唔會好'鞋', 點埋個牛肝菌汗就會濃味啲, 多層味道, 配菜好似食到小小微辣, 有胡椒粉味, 幾好~洛神花茶小小微酸, 好大樽~原來飲品係自取,  店員可以提點一下就更好啦, 因為第一次堂食,  坐底左先發現無俾飲品, 詢問了才知道需要係旁邊雪櫃自取的~不過整體用餐愉快, 食物真係抵食又好味既,  性價比高既滑燒雞, 會再黎試下其他雞套餐~

洛神花茶小小微酸, 好大樽~

2024-02-21
$56 (Dinner)
2023-08-05 1472 views
經外賣app order咗個原隻烤雞二人餐 HK$135。900g嘅烤雞份量十足,未打開個袋果陣烤雞香味已經撲鼻而來,令人不禁食指大動。烤雞好有質素,外皮薄而脆,雞肉好嫩滑多汁,就算雞胸都唔會鞋。跟餐有四款dish, 蘑菇飯有蘑菇味,不過汁略嫌少,唔夠撈飯。焗薯好大舊,外皮有咬口。烤雜菜都唔錯,幾入味。個牛油粟米就比較淡味,無乜牛油味。 加HK$1.6 既紅菜頭西柚汁酸酸甜甜,好適合解膩。以平民價食到呢個質素嘅烤雞好有驚喜,值得再幫襯。
經外賣app order咗個原隻烤雞二人餐 HK$135。
以平民價食到呢個質素嘅烤雞好有驚喜,值得再幫襯。
2023-08-01
TakeAway
$68 (Dinner)
超水準皮脆肉嫩烤春雞,主菜side dish樣樣都掂🤤!本波與肚波家人一個月已怒啪兩次🤘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🛵經外賣app 九折優惠購買外賣~🐔原隻烤雞二人餐 HK$144 (原價HK$160)包括:烤雞900g、蘑菇飯x2、焗薯、烤雜菜、牛油粟米粒、飲品x2🐔烤雞好入味,雞皮重黑椒味。皮微脆少肥膏,雞肉juicy滴哂汁。仲跟咗盒黑椒醬,唔咸OK。🍄蘑菇飯creamy,食得出蘑菇味,唔係KFC死咸。略嫌份量偏少,迷你飯size,餸汁都唔夠。🥔焗薯好出色,一盒有5-6舊。黑椒薯皮有咬口,入面薯仔粉而不老。🥦有椰菜、本菇同蘿蔔片。用雞油嚟烤雜菜好出色,唔係烚菜有誠意!仲有孜然粉吊味~🌽粟米甜。食得出有牛油味但唔夠,似係放咗陣啲粟米吸哂牛油所以食唔出嘅輕牛油味咁~🥤+HK$1.8有低糖檸檬水,真係微甜唔酸喎,清清地好快啪哂成支~仲有烏龍茶同洛神花茶揀(都係0甜)!🍗百里香烤雞餐(半隻)450g HK$58.5 (原價HK$65)包括:烤雞450g、主食四選二(烤雜菜、焗薯、白飯、雞油飯)・味道:同上!好好食!(食過波妹個餐嘅雞油飯,見到個黃甘甘令立立嘅油香,食落真係好香

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🛵經外賣app 九折優惠購買外賣~

🐔原隻烤雞二人餐 HK$144 (原價HK$160)

・味道:同上!好好食!(食過波妹個餐嘅雞油飯,見到個黃甘甘令立立嘅油香,食落真係好香雞油味!)
.口感:同上!皮脆肉嫩!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:無論係主菜同side dish每一樣都超水準好有誠意,仲要咁抵食,真係糧尾恩物!

百里香燒春雞2人餐
百里香烤雞餐
2023-03-15
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$60 (Dinner)
百里香燒春雞2人餐
百里香烤雞餐
叫外賣小心,佢俾漏野你都會當你呃佢?買完外賣,到食嗰時先發現俾少咗野。打電話去,個店主喺電話面前問另一個店員,話:你係咪俾咗兩碗野佢架,我叫咗你放兩碗架啦!店員: 我俾咗喇!店主: 佢話佢俾咗喎小姐!但實際上,我係總共應該有3碗野,其中同款嘅就俾少咗一碗。之後終於我去返間鋪拎。去到之後,店員咁啱放飯,其中一個話: 嘩,即刻黎拎喇?🤣離晒大譜!態度好差,有懷疑嘅,我唔介意店主可以去check閉路電視!想同哩間店嘅店嘅HR講,可唔可以俾多啲training俾員工?
叫外賣小心,佢俾漏野你都會當你呃佢?

買完外賣,到食嗰時先發現俾少咗野。

店員: 我俾咗喇!

店主: 佢話佢俾咗喎小姐!

但實際上,我係總共應該有3碗野,其中同款嘅就俾少咗一碗。

之後終於我去返間鋪拎。

去到之後,店員咁啱放飯,其中一個話: 嘩,即刻黎拎喇?🤣

2023-02-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$100 (Tea)
2022-09-17 1675 views
抵食燒雞!鑽石山新屋苑落成以後,有幾間屋苑餐廳進駐,我先第一次試Chicken Factory! 一食就愛上咗呢度嘅燒雞,成日會encore!原隻烤雞$58- 點完單店員會將隻雞再焗多一陣,務求有熱辣辣嘅烤雞食。烤雞俾香料醃到非常入味,唔使額外點黑椒汁都已經好好味。外皮香脆非常邪惡,裏面有好多肉汁,肉質通常都嫩滑,有時烤雞烤得啱啱好連雞胸都好爽好彈牙,不過都會有時鞋少少。- 另外加$12有烤雜菜或者焗薯,調味偏鹹。餐廳有套餐$50包半隻雞、兩份配料連飲品,一個人食都唔錯。兩個人食一隻烤雞加個雜菜都已經好飽好滿足,抵食!
原隻烤雞$58

2022-08-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Dinner)
2022-09-15 1238 views
鑽石山返工嘅朋友,如果諗唔到食晏食咩,而你又同我一樣鍾意食雞嘅話,我會推介你哋去chicken factory ,食過就知佢嘅好😍😍{麻辣無骨雞飯配紫菜蘿蔔雞湯}喺我嘅至愛💛最鍾意啲雞夠哂嫩滑,連雞皮都好彈牙,拆哂骨啱哂唔鍾意啜骨嘅我~飯都好有誠意,用咗啲雞汁雞油香茅嚟煲🍚碗紫菜蘿蔔雞湯都絕不欺場,飲落好鮮味🥣蘿蔔無根好甘甜,紫菜吸哂雞湯味,撈撈吓仲搵到啲雞絲肉,原汁原味無味精,飲完唔口渴好難得🤫除咗外賣,鋪頭仲有少量座位可以堂食,環境好乾淨企理,快快食完就走得,推介指數10粒星🤩🤩

2022-09-09 825 views
Chicken factory 喺好多地方都有分店,我對佢哋嘅雞都好滿意👍🏽今日咁啱過開鑽石山做嘢,見到有Chicken factory,立即帶埋同事去食😚🌟原隻烤雞🌟係必食推介,每次我都會自已清哂成隻😝雞肉用咗唔同嘅香料醃製過,所以食落唔會無味口寡寡,特別係塊烤雞皮,超好食!食唔哂一整雞,咁就可以食🌟半隻皇牌烤雞餐🌟,配菜有烤雜菜、焗薯加牛肝菌汁,有菜有澱粉又有肉,營養豐富嘅一餐💪🏼餐廳提供堂食位置,食完自助回收餐具就可以,乾手淨腳就完成一餐,同事都話真係掂👍🏽👍🏽

放工好累,無咩精力買餸煮嘢食,又唔多想食油冧冧嘅雙餸飯,好厭倦😩突然醒起屋企附近有間賣烤雞嘅餐廳,買嚟食吓都可以喎😎📍半隻皇牌烤雞餐 配牛肝菌汁 烤雜菜及焗薯呢個set幾平,$50有交易👍🏽半隻雞都唔少,全部都食得啖啖肉,唔會俾啲奇怪無肉嘅部位你,非常有良心👍🏽覺得唔夠味可以沾牛肝菌汁,醬汁好稠杰好濃味,沾雞/焗薯都適合😋餐盒仲有一大格豆角&烤菇,有簡單用胡椒鹽調調味,啲菜都keep到爽脆度🥗真心不錯嘅烤雞餐盒,咩都有啲又唔貴,味道更加無可挑剔,好過自己煮🙈

📍半隻皇牌烤雞餐 配牛肝菌汁 烤雜菜及焗薯
呢個set幾平,$50有交易👍🏽

TakeAway
無帶飯要買外賣,想食辣野刺激吓味蕾🙈咁啱見到呢到有麻辣無骨雞飯,配紫菜蘿蔔雞湯盛惠49蚊,可以一試wor!先講個飯,油飯好香,粒粒米都好油潤,齋食飯都夠做🤤無骨雞滑到唔使點咬就吞到,雞味濃郁😋重點麻辣醬辛香椒麻,落少少辣味已經充斥成個口,真係幾刺激🔥送嘅紫菜蘿蔔雞湯都好足料,湯裏面有大大羹紫菜同兩三嚿蘿蔔,飲落都唔會好重味精,係好純粹嘅雞湯😌除咗無骨雞飯之外,佢哋仲有咖喱雞飯、蘑菇飯等等,款式都幾多,下次冇帶飯會嚟呢度買飯食😎

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2022-09-08 271 views
夠鐘放飯啦!今日嚟啲新意,唔再食兩餸飯魚蛋粉燒味飯,去chicken factory食雞先😍😍Chicken factory 有好多唔同嘅雞食🐔🐔有咖喱雞、海南雞、香草燒雞、炸雞、麻辣雞⋯⋯你諗到既雞都有得食☺️而且仲可以配飯/麵/薯菜,選擇百變🤩有啲餐附送例湯/冷泡茶,一個餐好抵食👍🏽落咗order之後自己去自取處拎,好快就有得食。今日我就叫咗隻原隻烤雞,隻雞都幾多肉,完全唔會乾爭爭,仲有好多肉汁流出嚟,真正皮香肉滑,可以話係我食過最優秀焗嘅雞🤣食哂成隻雞飽到上心口,而且係一個比較健康嘅食晏option,好過食茶餐廳,已經諗定聽日嚟食咩啦🙈🙈

2022-09-07 280 views
屋企樓下開咗間專賣雞肉料理嘅快餐店,見到價錢一啲都唔貴,平均都係$4x-$5x,趁今晚唔煮飯,買返屋企試吓味道先😀麻辣無骨雞飯 配紫菜蘿蔔雞湯 $49麻辣汁好貼心咁另上,辣度可以自行控制🌶雞肉已去骨,食落更方便,附送一碗雞湯,可以濕吓口唔錯👍🏻半隻皇牌烤雞餐 配牛肝菌汁烤雜菜及焗薯 $50半隻雞都唔少,雜菜唔係普通白烚幾有誠意,最正係焗薯,食哂好飽肚🤩原隻烤雞 $58烤雞火喉合適,皮薄香脆,雞肉好嫩滑同入味,就咁食唔使點醬都好好食,果然係皇牌🌟椒鹽炸雞蘑菇飯 $48蘑菇飯嘅調味好過連鎖快餐店一大截,少少嘅黑椒味食落更惹味🔥
麻辣無骨雞飯 配紫菜蘿蔔雞湯 $49
半隻皇牌烤雞餐 配牛肝菌汁烤雜菜及焗薯 $50
原隻烤雞 $58
椒鹽炸雞蘑菇飯 $48
蘑菇飯嘅調味好過連鎖快餐店一大截,少少嘅黑椒味食落更惹味🔥
2022-09-07 237 views
發現糧尾恩物🥹好彩俾我搵到呢間chicken factory ,有大食夾抵件嘅外賣飯盒,仲附送湯同飲品,就算月尾都可以唔洗捱麵包好似依盒麻辣無骨雞飯,有成碗半飯嘅份量,雞肉都有7到8大嚿,仲有醃蘿蔔同麻辣醬,味道方面一定無得彈👍🏻雞肉之外,靈魂嘅油飯都煮得好好🍚飯粒軟糯有咬口,食到有雞湯同香料嘅味道,一嗒飯一嗒雞再加啲麻辣油,好幸福嘅感覺💓💓而且每盒飯仲配一碗紫菜蘿蔔雞湯,湯料又多,仲有得揀一枝枝嘅清涼飲品,咁嘅組合都只不過係$49,價錢贏哂🤑依個質素同價錢,無論糧尾抑或啱啱出糧我都願意日日食😍

依個質素同價錢,無論糧尾抑或啱啱出糧我都願意日日食😍
2022-09-05 214 views
民以食為天!🍽梗係要醫飽自己個肚先有力去做project 㗎喇!所以我同幾個groupmate就特登約咗黎食呢間餐廳,食飽先再有力做嘢!它位於鑽石山啟鑽苑。😆半隻皇牌烤雞餐 $50真系幾好食,🐔賣相非常吸引,好香燒烤味,雞肉都嫩滑,送飯一流,呢個價錢真系非常親民。🥦大量嘅烤雜菜及焗薯,好新鮮,而且分量非常足,雖然只係叫咗半隻,岩曬大食既我地。🍠牛肝菌汁都要贊下,唔會太鹹太甜,牛肝菌味道鮮美,更加帶出雞肉既嫩滑,最後飲埋呢支特色飲品,非常解膩。🐓果然呢間鋪冇令我哋失望,環境舒適,🥰食物嘅質素非常之好啦,而且我哋個個都係餵食女仔🤣所以成份量都夠,食完一齊奮戰deadline。
鑽石山啟鑽苑新開左啲餐廳~Chicken factory係其中一間。睇個樣應該係專食雞嘅,有唔同口味嘅雞可供逗。包括:海南雞、烤雞、燒雞、咖喱雞、炸雞⋯🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓總之全部都係雞❗️比呢個招牌吸引咗~$58原隻烤雞,全日供應。心諗有冇咁抵呀?一於買來試吓。入到餐廳有自動售賣機,自己落單。等咗大概5分鐘到,烤雞已經預備好。拎到返屋企仲係熱辣辣。烤雞表面金黃色,睇落唔錯喎,聞落都好香。味道如何?外皮酥脆焦香,雞肉嫩滑多汁。色香味俱全,性價比好高👍🏻!
鑽石山啟鑽苑新開左啲餐廳~
Chicken factory係其中一間。

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓
總之全部都係雞❗️

比呢個招牌吸引咗~
$58原隻烤雞,全日供應。
心諗有冇咁抵呀?
一於買來試吓。
入到餐廳有自動售賣機,自己落單。
等咗大概5分鐘到,烤雞已經預備好。
原隻烤雞

拎到返屋企仲係熱辣辣。
烤雞表面金黃色,睇落唔錯喎,聞落都好香。
味道如何?外皮酥脆焦香,雞肉嫩滑多汁。
色香味俱全,性價比好高👍🏻!