2024-09-18 1083 views
李家喺香港都有好多間分店,是韓國人經營。時時經過位於荃灣嘅沙咀道店都見好多人嚟食,今次一開門就入嚟食午餐。炸雞除了有無骨和有骨外, 仲有很多味道選擇,如原味,甜酸,醬油蔥炸,青辣椒蛋黃醬,仲有芥辣味,真係超多,啱啱大班朋友各選喜好,當然也可以一半一半味道點選半半炸雞。除咗炸雞外,仲有很多款湯品,也有炒粉面。試了牛尾湯,韓式牛尾湯和西式的完全不同。 這個牛尾湯有很多蛋絲和紅棗。湯嘅顏色雖然清清地,但有著很濃的牛尾騷味。牛尾湯骨很大件,有很多肉可以食,是一個可以食又可以飲嘅湯。炸雞選了一半甜酸,一本是芥末醬,超好大份。甜酸醬個較希,可以食一啖又再點啖醬汁咁。甜酸醬的平衡也是做得剛好,這款炸雞重點在醬汁,因此雞件原身味不太濃。芥末醬那一邊配上很多洋蔥,這個醬汁較傑身,提議可以瘋狂鋪滿醬汁後大大啖食。飲品方面,除咗有多款韓式罐裝果汁飲品外,仲有鮮製梳打。食炸雞當然要飲凍嘢,先至能提升口感啦!
李家喺香港都有好多間分店,是韓國人經營。
時時經過位於荃灣嘅沙咀道店都見好多人嚟食,
今次一開門就入嚟食午餐。

除咗炸雞外,仲有很多款湯品,也有炒粉面。

炸雞選了一半甜酸,一本是芥末醬,超好大份。
甜酸醬個較希,可以食一啖又再點啖醬汁咁。

飲品方面,除咗有多款韓式罐裝果汁飲品外,仲有鮮製梳打。

炸雞當然要飲凍嘢,先至能提升口感啦!

Type of Meal
Lunch
3 day(s) ago 0 views
🔸年糕餃子湯 $98石鍋上嘅年糕湯😆KEEP到個熱度,湯底係傳統韓國菜嘅白湯底,帶點胡椒辛香;餃子飽滿,薄片年糕軟滑得嚟煙靭,勁好食🤤🔸自選半份炸雞 (無骨原味)新鮮炸起好酥脆,口感鮮嫩多汁,食多幾舊都唔會覺得好重油膩感,水準之上💯😍🔸韓式炒粉絲份量感覺係比4人餐嘅🤣質感煙韌非常入味,配上足料牛肉、金菇同冬菇等等配料,CP值好高👍🔸腸仔年糕 (1串)年糕有輕輕煎過,口感煙韌;豬肉腸肉味濃郁,淋上大量韓式醬汁,好好食嘅一份小食🥰🔸紫菜粉絲卷 (8條)紫菜包裹住粉絲條去炸,炸皮唔厚,雖然係炸物,但入面嘅粉絲條亦令到佢香口得嚟油膩感一啲都唔重,好平衡😉
🔸年糕餃子湯 $98

🔸自選半份炸雞 (無骨原味)

🔸韓式炒粉絲

🔸腸仔年糕 (1串)

🔸紫菜粉絲卷 (8條)
今天來到荃灣的海壩街,發現了一家超讚的韓國料理店——**李家炸雞**!這裡可是香港第一間正宗的韓式炸雞店哦,聽說今年還慶祝15週年,從10月1日到12月15日全場8折,真是超划算!🎉這裡的炸雞絕對是主角,還有好多不同的醬汁可以選擇!我點了**半半炸雞**,一邊是原味,另一邊是甜酸。原味炸雞外層金黃酥脆,裡面嫩滑多汁,完全沒有油膩感!而甜酸味則是刷新的小驚喜,讓人每一口都想再來一口!😋還有他們的**大牛排骨湯**,湯底是用牛骨熬製的,清澈又濃郁,牛肉鮮嫩,還有青蔥、大蒜和紅棗等配料,讓湯的層次感超豐富!調味也剛剛好,讓你能品嚐到牛肉的原汁原味,真的是一碗暖心的好湯!🥣最後,別忘了試試**Apple Cider Rita**,清甜的蘋果香氣,喝起來超清新,簡直是完美的搭配!🍏🍹如果你在荃灣,千萬不要錯過這家李家炸雞哦,絕對會讓你吃得開心又滿足!快來打卡吧!📸❤️#韓國菜 #韓式炸雞 #香港美食 #香港打卡 #食在香港 #hkfoodie #foodblogger**李家 (海壩街)** 荃灣海壩街16號地舖.

**李家 (海壩街)**
荃灣海壩街16號地舖
食物質素正常,但服務態度奇差落單嘅時候落錯單,我話埋單仲想唔俾我走???係男性店員自己落錯我哋枱嘅單,我叫無骨雞,佢就上有骨雞俾我,重做又要等,所以就決定咗cancel 份雞。一句唔好意思都無,埋單嗰陣仲想阻止我哋埋單。因為cancel個雞係另一個店員經手,男店員係唔知情,見到我哋cancel佢即刻黑面話入面廚房已經整緊。但我話cancel到我埋單起碼相隔10分鐘都無任何嘢嚟過。咁點樣整緊呢?好少食嘢食到一肚氣,想受氣就去食。整體個體驗係我最近食過最差嘅餐廳
食物質素正常,但服務態度奇差

落單嘅時候落錯單,我話埋單仲想唔俾我走???

2024-11-05
$150 (Dinner)
真係一次好差嘅體驗,第一次店員落錯單,我哋講cancel,佢逼我要。我同佢講要埋單,佢仲擰頭同我講,唔賣得單?????WT*!?首先,係啱啱入到餐廳坐低一張二人枱,然後我哋落單,突然有七個人坐入隔離一張枱,佢哋唔夠位,想要埋張二人枱但係後面都有一張長枱同一張二人枱係空嘅佢居然叫我哋兩個坐低落緊單嘅去後面,一句唔該都冇,命令我哋坐去後邊?😀😀轉位唔緊要,店員一句唔該都冇態度惡劣👍🏻落單嘅時候,我喺同男店員,用手指指住咗冇骨嘅炸雞,然後落單。佢都表示知道嘅👌🏻之後嚟咗半份A味道嘅雞,然後我居然見到有骨嘅雞翼出現咗喺我面前!?👀我哋都好疑惑,所以同個女店員講嚟錯咗,佢去check機,都發現落錯晒有骨女店員態度都算好好,同我哋講話如果要轉返無骨,要等一陣,因為客人太多。咁我哋就同佢講話唔等啦,cancel佢,男店員都知嘅,都ok左我哋都見到佢叫咗入廚房cancel 㗎啦然後我地食晒枱面啲餸之後,準備買單嘅時候,就聽到兩位店員係bar枱後拎住一份疑似我哋嘅炸雞咁我地都食晒其他嘢,就同男店員講埋單。佢居然答我,唔得,你仲有份炸雞??????我話,你落錯左,我唔食骨,cancel左了佢話唔得,你叫左

但係後面都有一張長枱同一張二人枱係空嘅
轉位唔緊要,店員一句唔該都冇態度惡劣👍🏻

我哋都見到佢叫咗入廚房cancel 㗎啦

我話,你落錯左,我唔食骨,cancel左了
佢話唔得,你叫左
下??????咩事
你落錯單又唔講咩sorry,態度由頭差到落尾,想點?

唔怪得啲人返大陸食嘢玩,先唔講好唔好食,起碼嗰啲先叫做服務😂😂

仲要唔係得一枱落錯單😀佢都有逼人要,真係好好呀☺️
2024-11-05
$150 (Dinner)
今年係李家炸雞品牌成立第15週年,1/10-15/12做全場8折,梗係唔好錯過!首先#無骨炸雞甜辣味,外皮香脆,甜辣醬汁啱啱好,雞肉嫩滑,入口即化,唔會太膩。🍗🍗🍗🍗(4分)紫菜粉絲卷係我嘅驚喜之一,紫菜包住粉絲,外皮炸得好酥脆,粉絲就平衡返油膩感,咬落去口感豐富非常滋味。🍙🍙🍙🍙(4分)韓式炒粉絲方面,粉絲煙韌有嚼勁,配搭蔬菜炒得入味,帶有少少甜味,但記得要食快點😂粉絲好易會痴埋一舊。🍜🍜🍜🍜(4分)年糕香腸串亦都好特別,年糕煙韌彈牙,配埋鹹香嘅香腸,點埋韓式醬汁食,非常惹味,係一個好好嘅小食。🍢🍢🍢(3.5分)飲品方面,除左一般汽水外,仲有韓國飲品選擇。我哋叫咗#忌廉溝可樂 同#提子汁。最後仲加咗一份#泡菜煎餅,煎到外脆內軟,泡菜嘅酸辣味同魷魚完美融合,每一啖都食到豐富嘅層次感,特別香口。🥞🥞🥞🥞(4分)總結嚟講,呢次嘅用餐體驗真係非常愉快,呢間餐廳嘅韓式小食同炸雞質素高,非常推薦俾大家!

下班後,我和幾位朋友決定到「李家」享用晚餐,這是一家以其獨特的韓式炸雞而聞名的小店。當我們走進店內,濃厚的韓國氛圍立即包圍了我們,牆上播著韓國明星的mtv,是耳熟能詳的K-Pop,讓人感到仿佛置身於韓國的街頭。我們點了幾樣招牌菜,包括甜辣炸雞、蜜糖蒜香炸雞、新出的大排骨湯以及蒸水蛋。每一道菜都充滿了韓國風味,讓我們期待不已。甜辣炸雞炸雞的外皮金黃酥脆,內裡的雞肉鮮嫩多汁,淋上特製的甜辣醬,味道甜中帶辣,十分開胃。這款炸雞的醬汁不會過於厚重,恰到好處地包裹在雞肉上,讓每一口都能感受到醬汁的層次感。朋友們都表示這款炸雞的味道讓人想起在韓國街頭品嚐的經典小吃,實在是太美味了!蜜糖蒜香炸雞這道菜的香氣飄散在空氣中,讓人垂涎欲滴。炸雞的外層同樣酥脆,但裡面包裹著香濃的蜜糖與蒜香醬,味道獨特,甜而不膩。蒜香的味道恰到好處,為整道菜增添了不少風味。每一口都能感受到蒜的香氣與蜜糖的甜味交織,讓人回味無窮。大排骨湯是新推出的大排骨湯。湯頭散發著濃郁的香味,湯中的大排骨煮得非常入味,肉質軟嫩,骨肉分離。湯底的調味剛好,不會過鹹,恰到好處地襯托出排骨的鮮美。蒸水蛋我們點了蒸水蛋作為配菜。這道菜看似簡單,但卻

甜辣炸雞

蜜糖蒜香炸雞

大排骨湯

蒸水蛋
我們點了蒸水蛋作為配菜。這道菜看似簡單,但卻是對廚師廚藝的一種考驗。水蛋的味道鮮美。這道菜作為整餐的調味,恰好能中和炸雞的油膩感,讓整體的用餐體驗更加平衡。

如果你也喜歡韓式炸雞,或者想嘗試新口味,「李家」絕對值得一試。無論是和朋友聚會還是與家人共享,這裡的美食都能帶給你愉快的用餐體驗。下次再來的時候,我們一定會再點一些其他的菜式,期待能有更多驚喜!
2024-11-02 0 views
第二次嚟由“韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店”李家食炸雞✌🏻今次嚟咗荃灣分店😆都係嗌咗👇🏻👇🏻👇🏻半半炸雞(原味+甜辣味)$178keep到水準👍🏻炸雞炸得外脆內軟 勁juicy食落熱辣辣唔會乾同嚡熠熠🤤甜辣味食落惹味👍🏻味道係甜辣甜辣咁👍🏻唔食辣嘅人都會食到😆落咗醬嘅炸雞感覺食落仲好似無咁熱氣😂🧀🧀🧀🧀泡菜餅 $138照舊都嗌個煎餅🤤煎餅都係唔會太厚粉😋而且每啖食落去都有泡菜同埋魷魚😮勁似食緊泡菜海鮮添😮🧀🧀🧀🧀💬整體嚟講炸雞好味 而且飲品同酒嘅款式都多 幾個朋友一齊嚟食炸雞飲酒都幾正😛同埋李家炸雞有好多間分店 總有一間近你嘅😂⭐️⭐️ 今年係李家炸雞品牌成立第15週年,1/10-15/12做全場8折添呀⚠️😮📍 李家 (海壩街) (荃灣)荃灣海壩街16號地舖@leegachicken_hk#食乜cheese #香港美食 #香港旅遊 #荃灣美食 #美食 #甜品 #炸雞 #泡菜 #hkfoodies #香港好去處 #港女 #港女日常 #照騙 #荃灣必食 #餐廳 #荃灣好去處 #李家 #香港美食地圖 #李家炸彩 #香港探店 #香港美食 #荃灣 #打卡
第二次嚟
由“韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店”
李家食炸雞✌🏻

而且每啖食落去都有泡菜同埋魷魚😮
勁似食緊泡菜海鮮添😮
🧀🧀🧀🧀

同埋李家炸雞有好多間分店 總有一間近你嘅😂

📍 李家 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街16號地舖
@leegachicken_hk

2024-10-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 半半炸雞
小編就係知道『李家』炸雞係韓國人主理,而且是香港第一間韓式炸雞店,當然要來潮聖下啦!『李家』今年炸雞品牌成立第15周年,由1/10-15/12做緊全場8折優惠呀!非常吸引,千祈唔好錯過啦!🌸無骨粟米炸雞(半份) $114(Lunch)🌟🌟🌟🌟🌟滿滿粟米粉的味道,每一件無骨炸雞都非常外脆內嫩滑,還有炸粟米及粟米片做配搭,很想吃完一口再一口啊。🌸精選午餐—韓式辣炒雞塊 $70🌟🌟🌟🌟🌟午市便當非常之滿足,辣炒雞塊非常之惹味內有煙靭的年糕及青椒做配菜,還有沙律,前菜有大豆芽及菠菜,還有腸仔、香辣魚糕、蛋捲、還有醃製的蓮藕。🌸韓式魚子湯 $198🌟🌟🌟🌟泡菜湯底非常惹味,配搭魚籽感覺也不錯,孺子沒有腥味,還有可口的大豆芽及泡菜。🌸他拿麗塔 $78🌟🌟🌟🌟又因為係藍色嘅關係,小編就叫了這杯雞尾酒飲。大大杯成個金魚缸咁,滿滿啤酒嘅香味混合藍色糖水的味道。

🌸無骨粟米炸雞(半份) $114(Lunch)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸精選午餐—韓式辣炒雞塊 $70🌟🌟🌟🌟🌟

🌸韓式魚子湯 $198🌟🌟🌟🌟

🌸他拿麗塔 $78🌟🌟🌟🌟

2024-10-30
$244 (Lunch)
  • 無骨粟米炸雞
2024-10-26 230 views
今次上網見到今年係李家炸雞品牌成立第15週年,1/10-15/12做緊全場8折,勁抵,亦知道呢間餐廳係由韓國人主理香港第一間的韓式炸雞店,見到即刻叫左朋友一齊去試試😍😍♡蜂蜜蒜蓉無骨炸雞 & 甜辣無骨炸雞♡黎到韓式炸雞店唔洗講一定要叫炸雞啦,除左可以一整份叫仲可以分開一半份量選擇不同口味的炸雞,另外亦可以揀有骨同無骨款式,然後我地就叫左蜂蜜蒜蓉無骨炸雞同甜辣無骨炸雞😋😋首先蜂蜜蒜蓉炸雞我非常之推薦比各位朋友試試,炸雞的外皮炸得非常酥脆,內裡亦鮮嫩多汁,淡淡肉😍蜂蜜甜甜地而蒜蓉又非常香,超夾!!! 之後甜辣無骨炸雞的甜辣醬調配得剛剛好,唔會話太辣,甜甜辣辣非常開胃👍🏻👍🏻炸雞真係令我諗返去韓國個陣食嘅炸雞,很特別又地道,果然無令我失望😘😘♡韓式菜包肉♡呢款韓式菜包肉亦非常具有韓國特色的一款菜式,店員教左我地係菜卷上放上豬肉及配菜,再包住點醬汁食用😲😲豬肉肉質非常嫩滑,肥瘦層次分明,配上左醃製甜甜辣辣的醬汁,食落口感非常爽脆,配搭埋蔬菜可以減少左油膩感。整體黎講口感很豐富又有層次感,好特別亦好好食😍😍♡蘋果西打麗塔 & 他拿麗塔♡聚會當然不少得出黎飲返杯啦🍻🍻食完肉再飲返杯可以解解油膩,咁

♡蜂蜜蒜蓉無骨炸雞 & 甜辣無骨炸雞

♡韓式菜包肉♡

♡蘋果西打麗塔 & 他拿麗塔♡
聚會當然不少得出黎飲返杯啦🍻🍻食完肉再飲返杯可以解解油膩,咁我地就分別叫左蘋果西打麗塔 & 他拿麗塔,作為雞尾酒佢嘅份量非常大杯,非常吸引,然後將冰打碎食落口感非常清爽,出黎聚會很推薦大家一定要叫返杯飲!!!👍🏻👍🏻
韓式菜包肉
蘋果西打麗塔 & 他拿麗塔
蜂蜜蒜蓉無骨炸雞
2024-10-25
$300 (Dinner)
韓式菜包肉
蘋果西打麗塔 & 他拿麗塔
蜂蜜蒜蓉無骨炸雞
2024-10-24 217 views
今日帶咗個外國返嚟嘅朋友去試吓呢間由韓國人主理,香港第一間韓式炸雞店😆之前食過呢間李家嘅lunch set, 已經覺得幾抵食,加上今年係李家炸雞品牌成立第15週年,1/10-15/12做全場8折,真係好抵😱😱😱❣️❣️❣️青辣椒蛋黄醬炸雞跟洋蔥雞肉好嫰骨好爆汁,雞皮唔算太厚,豐富蛋黃醬,仲有爆多嘅洋蔥,好啱重口味嘅朋友🤤粟米炸雞雞皮外面嘅調味粉充滿濃濃嘅粟米味,鍾意食甜嘅朋友必食👍仲配上幾塊粟米件㗎~辣拌冷麵麵質幾彈牙,仲配上韓式辣醬,唔會超辣,都幾惹味🤩花蛤刀削麵一試飲個湯底已經知道個麵冇得輸,非常之濃郁嘅蜆味,好鮮甜,🥰蜆嘅數量非常之多,食極都仲有~至於麵質都幾煙韌,值得一食👍

青辣椒蛋黄醬炸雞跟洋蔥

粟米炸雞

辣拌冷麵
麵質幾彈牙,仲配上韓式辣醬,唔會超辣,都幾惹味🤩

花蛤刀削麵

2024-10-23 243 views
港鐵沿線食好西⇒荃灣站A3出口愉景新城方向 再落天橋 步行9-10分鐘🚶‍♀️由韓國人主理既元祖香港第一間韓式炸雞店🍗 📣今年成立第15週年由1/10-15/12🗓全場有8折優惠 😚2人套餐 💰348 (汽水兩罐)有4人分量野食 非常慷慨😆✅️炸雞🍗(青辣椒蛋黃醬💰40 無骨💰10) 🐔外皮酥脆肉嫩 清爽洋蔥混合咗微辣蛋黃醬 真係頂級享受😚 ✅️韓式炒粉絲🍜太大碟喇啩😳牛肉配上唔同嘅蔬菜🥬入口香濃惹味😋 ✅️紫菜粉絲卷 ⇒外脆內軟 香口小食😋 ✅️年糕香腸串 ⇒韓國傳統小食 將兩樣食材串起 🍢 年糕入口煙韌唔黐牙 在掃上韓國甜辣醬 芥末醬😋
港鐵沿線食好西⇒荃灣站A3出口
愉景新城方向 再落天橋 步行9-10分鐘🚶‍♀️

由韓國人主理既元祖香港第一間韓式炸雞店🍗

2人套餐 💰348 (汽水兩罐)

有4人分量野食 非常慷慨😆

✅️紫菜粉絲卷 ⇒外脆內軟 香口小食😋

2024-10-17
2024-10-20 236 views
最近朋友向我推介了李家炸雞這家店被譽為“韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店”。在這個品牌成立15週年之際,他們正舉行全場8折的優惠活動,從10月1日至12月15日,十分吸引。所以,今天便過來午餐,我們點了二人餐,內容包括:甜辣無骨炸雞這款炸雞以香辣味為主,辣度適中,完美平衡了炸雞的油膩感。外皮酥脆,肉質鮮嫩,甜辣醬的調味恰到好處,搭配炸雞的香脆,讓每一口都充滿驚喜,一口接一口的吃不停。韓式炒粉絲粉絲炒得恰到好處,口感滑順,搭配的蔬菜也十分新鮮,牛肉還十分入味。份量巨大,各種新鮮蔬菜的搭配增添了口感的層次呢。紫菜粉絲卷這道小食脆卜卜外表,內裏裹著粉絲,紫菜的鹹香與粉絲的軟滑相得益彰,是個不錯的開胃菜,加點醬汁同吃更加美味。年糕香腸串年糕Q彈,香腸味道濃郁,再淋上雙色醬汁,吃著時有不同感覺,很特別Rainbow soda (士多啤梨味)紅紅的顏色很美,味道甜而不膩,為餐點增添了一絲清新感。李家炸雞的餐點不僅份量充足,而且每道菜都有其獨特的風味。前菜也有提供的。在這個優惠期間,絕對值得一試。無論是與朋友聚餐還是家庭聚會,這裡都能提供美味的韓式炸雞體驗。如果你也喜歡炸雞,不妨親自來品嘗一下!📍李
最近朋友向我推介了李家炸雞

所以,今天便過來午餐,我們點了二人餐,內容包括:

韓式炒粉絲

紫菜粉絲卷

年糕香腸串

Rainbow soda (士多啤梨味)

紅紅的顏色很美,味道甜而不膩,為餐點增添了一絲清新感。

📍李家 (荃灣店)
李家 - 이가 chicken hof & soju
荃灣海霸街16號地鋪
2024-10-13
經常路經此地,看到李家門面光潔亮麗,似乎是很不錯的韓式餐廳,早想光顧一次,奈何總是夾不上時間,今天終於有機滿足一下。李家環境乾淨整齊,座位尚算舒適。點餐後即送上醃蘿蔔及椰菜絲,醒一醒胃,真貼心。牛肉白菜乾湯 Beef and Napa Cabba $138很喜歡的一款韓國湯,味道濃郁。大量蔬菜,菜乾煮湯,加上韓國特式醬料味道,伴白飯十分適合。跟有白飯及泡菜,泡菜好食,可惜不能添加,要省著吃 😂😂😂鐵板燒牛仔骨 $208原客鐵板上枱,保持熱度 👍。牛仔骨有調味,不用再點醬汁。有牛肉味道,肉質有咬口,感覺實在。西柚梳打 - Grapefruit Soda $38,西柚味明顯,夠大杯,抵飲。黑莓梳打- Blackberry Soda $38,味道不太甜,冰涼解渴。

李家環境乾淨整齊,座位尚算舒適。

點餐後即送上醃蘿蔔及椰菜絲,醒一醒胃,真貼心。

牛肉白菜乾湯
Beef and Napa Cabba $138

很喜歡的一款韓國湯,味道濃郁。
大量蔬菜,菜乾煮湯,加上韓國特式醬料味道,伴白飯十分適合。

跟有白飯及泡菜,泡菜好食,可惜不能添加,要省著吃 😂😂😂

鐵板燒牛仔骨 $208

2024-10-18 274 views
今年係李家이가 chicken hof & soju炸雞品牌成立第15週年啊!1/10-15/12做全場8折優惠!真係好抵ar😍李家炸雞係韓國人主理香港第一間韓式炸雞店呢!我成日都去幫襯,炸雞真係好juicy😋放工食炸雞飲下酒最relax😎我今次叫左個2人餐好豐富,食到好飽🤣每次一坐低就已經有前菜好開胃🥰Food list🍽️Party Set2人餐(有骨雞) $348個set包左半隻炸雞、韓式炒粉絲、紫菜粉絲卷、年糕香腸串、汽水,真係超抵套餐,兩個人食夠曬飽!如果想食無骨雞,加多$10就有la😘牛肉白菜乾湯 $138真露燒酒 $58

我今次叫左個2人餐好豐富,食到好飽🤣

每次一坐低就已經有前菜好開胃🥰