2018-05-22 274 views
喜歡雞翼嘅人,一定對雞翼嘅煮法好講究。我就係啦!知道雞翼山開張,真係高興,這天晚飯後,專程來試試。現場所見,晚飯後時段依然好多人等候,相信大家都好像我一樣,慕名而來,食返個宵夜先。店舖以粉紅色為主,好柔和,好舒服嘅感覺。個餐牌圖文並茂,好易理解。店舖沒有坐位的,可以買了在旁邊站著食。句子很貼題,盡情享受食雞翼嘅樂趣。買了兩款回家試吓😋「文青風玫瑰雞翼」「我係鹹檸七雞翼」包裝外表簡樸最緊要內涵,玫瑰雞翼鋪上玫瑰花瓣及蜜糖,甜絲絲嘅感覺,我好喜歡。鹹檸七雞翼鹹鹹地,另有一番風味。兩款雞翼都有小小黑椒調味。雖然是外賣,不是堂食,但都好細心地提供紙巾及手套,讓顧客可以好好享受食雞翼的樂趣,讚👍🏻!

店舖以粉紅色為主,好柔和,好舒服嘅感覺。

個餐牌圖文並茂,好易理解。

店舖沒有坐位的,可以買了在旁邊站著食。

句子很貼題,盡情享受食雞翼嘅樂趣。

買了兩款回家試吓😋
「文青風玫瑰雞翼」
「我係鹹檸七雞翼」

包裝外表簡樸

鹹檸七雞翼鹹鹹地,另有一番風味。
兩款雞翼都有小小黑椒調味。

2018-05-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$38 (Last Night Supper)
  • 文青風玫瑰雞翼
2018-05-22 410 views
位於紅磡德民街29號德民大廈地下的雞翼山(Chicken Wings Mountain),主打特別口味的雞翼。小食店位於紅磡獸醫診所對面,港鐵黃埔站步行約三分鐘便會到達。餐廳主打外賣自取,可以打電話落柯打再去自取,建議外賣回家和朋友一起享用。小食店旁也有小桌子,讓客人現場享用雞翼。這個小食店的主色是粉紅色,充滿少女風,而且店的側面還有一幅牆,十分適合拍照打卡。雞翼是即點即製的,需時約五分鐘左右,每款口味還可選擇雞翼或雞搥,不設混合配搭。今次則試了文青風玫瑰雞翼 (Rose Chicken Wings)。雞翼的賣相美美的,連墊紙也是粉紅白相間,上面插著一支可愛的小旗子。玫瑰雞翼上撒了少許花瓣,入口熱辣辣,味道香甜,十分惹味。當中採用的為玫瑰花蜜,味道加了一種清香的玫塊花味,頗有驚喜。當然不少得要飲品,點了天空藍鮮檸檬特飲和片片綠青瓜特飲。天空藍的味道酸酸的,十分解渴,能中和吃雞翼的膩感。

2018-05-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
  • 文青風玫瑰雞翼
2018-05-17 241 views
同上司喺紅磡嗰邊見客,行過見到呢間新開嘅雞翼山,原來係中環一間coffee Shop的副線,專賣嘅就係炸雞翼。上司話好多年前呢美國有一個好出名賣雞翼嘅連鎖店嚟過香港,不過呢好快就消失。。。我話喺香港呢做生意其實真係難,要歷久常新,食物質素又要維持得好,真係一啲都唔容易!好啦唔好講咁多啦介紹返呢一間雞翼山,雞翼山嘅特色呢就係買七種雞翼三款飲品。當日同上司就試咗兩款雞翼一款呢就係招牌玫瑰雞翼,另外一款呢就用三種芝士製成嘅芝士雞翼。首選一定係玫瑰雞翼,香甜美味,唔怪得成為招牌菜,相信凡女必愛。男仔都應該鍾意。雞翼呢能夠保持多汁嘅效果。蜜糖同玫瑰味道都香濃。30幾蚊有四隻,下午茶食都OK。另外嘅芝士雞翼呢,用上我最喜歡嘅瑞士芝士。。。因為我對瑞士情有獨鍾,味道OK,芝士味濃郁。配上粉紅色嘅裝修相信會吸引一大堆美女打卡。留意小食店冇座位㗎!各位喜歡用手食定係容差食就悉隨尊便了。

跟朋友約定,每隔個星期去行一次山,過一個健康的暑假。但我今日偷偷地撇開行山友,同一班大食朋友去行了另外一個山,哈哈,就是黃埔的新開小店 - - - 「雞翼山」!Menu簡簡單單,有三種不同的套餐;4隻、6隻、16隻雞翼,任君選擇。朋友們想試多幾款不同口味,所以今次大多點了細Size的4,6隻雞翼。人多真的好辦事,一口氣食真的吃了很多雞翼!文清風玫瑰雞翼、我係鹹檸七雞翼、熱情果寶寶雞翼、港式避風塘蒜香雞翼、濃味三重芝士劉雞翼、檸香山葵蟹籽雞翼、和風濃口味噌雞翼。我自己特別喜歡「我係鹹檸七雞翼」,別看他其貌不揚,普普通通,其實每隻雞翼都由7-up煮成的醬汁四方八面的包圍,加上咸檸的濃郁點綴,酸酸甜甜非常過癮,是一個喜出望外的新奇味道。而招牌點題作,文青風玫瑰雞翼當然如相片一樣,好吃又好看。每隻雞翼都沾滿玫瑰糖漿,加上一瓣一瓣的玫瑰花瓣,味覺視覺嗅覺都被召喚起來,絕對沒有欺場。另外一款我覺得值得一試的是「檸香山葵蟹籽雞翼」,脆卜卜的炸雞翼外面,鋪上一層層Wasabi醬汁,Topping更有粒粒蟹籽,完全是和風味道。有層次之餘,辣辣地很惹味,也中和了雞翼的油炸感,甚是喜歡。

檸香山葵蟹籽雞翼

Other Info. : 黃埔站A出口行過去,非常方便!
檸香山葵蟹籽雞翼
2018-05-11 293 views
數月不在香港,黃埔民泰街又有新面孔。新店正正位於轉角位置,粉紅色配上白色的外場非常奪目,少女味十足,想不到是主打各式雞翼的小食店。若果有留意我的文章,定必知道本人是雞翼狂迷,基本上只要餐廳有提供雞翼這一選項,定必忍不住嘗試。新店開幕數日,當然要率先試食。雞翼山的雞翼口味共有七種,十分吸引。感覺上,價錢不算便宜($38/4件;$48/6件;$128/16件加兩款飲品),可是跟一般餐廳的價格相比,仍然比較划算。太久沒有享受過炸雞翼,一口氣點了兩款。頭一次遇見鹹檸七口味的雞翼,當然需一試,而玫瑰雞翼是此店招牌,自然也來一客。「我係鹹檸七」雞翼(4件),雞翼圓潤飽滿,啖啖肉。最令我驚喜的是雞翼外皮香脆,卻又不像油炸,完全沒有油膩感,反而加了糖漿後帶點煙韌有咬勁,皮脆肉嫩。酸酸甜甜的味道,鹹味不突出,但非常開胃。「文青風玫瑰」雞翼(6件),賣相非常精美,更灑上玫瑰花瓣。玫瑰糖漿較為甜,外貌跟味道都充滿少女情懷。兩款雞翼味道均屬中上,雞翼狂迷如我也十分滿意。個人最推薦「我係鹹檸七雞翼」,日後會定必再嘗試其他口味。除了雞中翼以外,店家亦十分細心,大家也可隨個人喜好選擇不同口味的雞鎚。所提供的三款飲品

文青風玫瑰雞翼

除了雞中翼以外,店家亦十分細心,大家也可隨個人喜好選擇不同口味的雞鎚。所提供的三款飲品,口味也貼心地跟雞翼口味配合,看起來也覺得清涼解渴。
2018-05-10 222 views
前身Burger Factory個位開左新嘢啦,叫得雞翼山,顧名思義係專賣雞翼😍跟開既都應該會知我係一個食肉獸,而雞同雞翼出現既頻率其實相對地高🤣身為黃埔人兼夾超級雞翼控,梗係要即刻黎試下質素如何😎👁‍🗨 文青風玫瑰雞翼💲48/6件啲雞翼係炸完再加調味,本身係六隻雞翼,但係店員炸錯左其中一隻變雞鎚🍗不過佢地都好有禮貌咁問我介唔介意,費事要我再等過,咁當然試一隻都無妨,所以你無眼花,中間面頭嗰隻的確係雞鎚😏店鋪無任何座位,係毛毛細雨之下,決定外賣返屋企🏠十分鐘既歸家路程後,攞出黎依然熱辣辣,食落外皮好脆身,飽滿既肉嫩滑多汁,帶有甜滋滋既玫瑰糖漿,真係有🌹花香,食唔停口🔛 整體評分(8/10)

👁‍🗨 文青風玫瑰雞翼💲48/6件
文青風玫瑰雞翼

🔛 整體評分(8/10)
2018-05-09 243 views
相信不少香港人都喜歡吃雞翼,所以因應香港飲食文化需要新鮮感,不同口味嘅雞翼應運而生,每一個雞翼控從此就大飽口福。今次我就經過紅磡一間以雞翼為主打的餐廳,試吓最新嘅雞翼口味。店鋪裝潢簡約,特別喜歡它的牆身'不要儀態...只想吃雞翼'真係打咭一流。雞翼山有七款雞翼口味選擇,同埋3款特飲啱哂今個夏天。文青風玫瑰雞翼賣相吸引,表面加上文青鍾意嘅玫瑰花乾及玫瑰花糖漿,食落有陣陣玫瑰花味,雞翼肉質亦都幾滑溜,唔錯。我係咸檸七雞翼雞翼酥脆,同時亦都鍾意佢每隻雞翼都幾飽滿,加上咸檸味道食時更加醒胃。食完真係非常滿足。

雞翼山有七款雞翼口味選擇,同埋3款特飲啱哂今個夏天。

我係咸檸七雞翼