呢間餐廳嘅胡椒金湯酸菜魚米線係我嘅最愛真系超好味!第一口入口,先有一股濃郁嘅特殊香气,好正!魚片好滑好彈牙湯底酸酸辣辣,咁幾款味道都好平衡,唔会太酸太辣,真系一绝!唯一不足係米線淋左DD。可以食到一碗好滋味嘅魚米線,简直令我回味无穷。除咗胡椒金湯酸菜魚米線,香港花小椒仲有唔少其他好吃嘅菜式可以选择。例如盤盤麻辣燙,麻辣湯底麻辣燙佢地嘅服务员服务周到友善,而且餐厅环境都算整洁。佢间餐厅嘅装潢好新潮,氛围亦非常舒适。
呢間餐廳嘅胡椒金湯酸菜魚米線係我嘅最愛
真系超好味!
第一口入口,先有一股濃郁嘅特殊香气,好正!

魚片好滑好彈牙
湯底酸酸辣辣,咁幾款味道都好平衡,唔会太酸太辣,真系一绝!

胡椒金湯酸菜魚米線
2023-10-24
胡椒金湯酸菜魚米線
  • 胡椒金湯酸菜米線
朋友推介花小椒餐廳食冒菜,話好有特色。我都好奇乜嘢係冒菜,原來就同麻辣燙差唔多,只不過多左唔辣湯底。今次我點咗一碗麻辣湯底嘅冒菜。湯底好正,辣度剛好,夠味夠辣,完全勾起咗我對辣味嘅渴望。加上湯底中嘅蒜蓉,令味道更加豐富,提升咗層次感。炸醬、鴨血同螺旋藻都幾出色。炸醬帶嚟嘅鹹香味混合埋辣椒香,味道令人回味無窮。鴨血質感鮮嫩,口感唔錯。至於螺旋藻,給咗冒菜嘅口感更加豐富,帶嚟微微咬勁。麵底選擇嘅火鍋寬粉,質感頗為彈牙,非常適合搭配麻辣湯底同配菜。吃落都好滿足,每一口都充滿咗濃郁嘅湯底同麵條嘅風味。除咗食物本身外,店內裝潢舒適,營造出舒適嘅用餐環境。
麻辣湯底自選冒菜
除咗食物本身外,店內裝潢舒適,營造出舒適嘅用餐環境。
2023-10-15
$62 (Dinner)
麻辣湯底自選冒菜
2023-10-12 102 views
上禮拜六去黃金買嘢,係附近搵餐廳,發現左呢間好有特色既餐廳。第一次嘗試,我點咗招牌盤盤幹拌麻辣燙,加埋風琴豆腐、肥牛、午餐肉、娃娃菜,麵底就揀咗火鍋寬粉😉幹撈麻辣燙香辣味道真係好正。佢哋加咗啲蒜蓉同辣椒粉,更加提升咗味道。我真係好鍾意食辣嘢,所以呢個辣度對我嚟講剛剛好,夠辣夠濃郁。加埋風琴豆腐,佢口感嫩滑,吸收咗湯底嘅味道,好好食。肥牛都好新鮮,煮熟之後,仲保留住肥牛嘅鮮味同脆度,每一口都好滿足😍午餐肉即使係燙過之後仲保持住佢嘅彈牙口感同香味。娃娃菜同麻辣湯底一起燙煮,口感好特別,更加增加咗菜式嘅層次感😛至於麵底,我揀咗火鍋寬粉,粉條都好彈牙,吸收咗湯底嘅味道,好滑而且有咬勁🥰🥰花小椒菜式幾豐富,下次再黎試下其他嘢食😋
盤盤幹拌麻辣燙

加埋風琴豆腐,佢口感嫩滑,吸收咗湯底嘅味道,好好食。

花小椒菜式幾豐富,下次再黎試下其他嘢食😋
盤盤幹拌麻辣燙
2023-10-11 67 views
我同朋友去咗打卡花小椒餐廳,真係好開心!我點咗一碗冒菜,佢嘅湯底係胡椒金湯,真係好特別㗎!我又加咗海帶絲,午餐肉同滷豬大腸,仲有紅薯粉嘅麵底。湯底嘅味道好濃郁,真係胡椒嘅香氣瀰漫喺口中,同埋係嘅配料都好入味,超正!我朋友另外點咗一盆盤盤麻辣燙,佢加咗蓮藕,鴨血同雞柳,而麵底揀咗公仔麵。麻辣燙係小辣而唔會太辣,係麻辣味道好濃厚。我試左幾啖,覺得佢加咗嘅配料都好新鮮,特別係嘅鴨血,好彈牙,一啖落去好多汁餐廳嘅環境都好有特色,裝潢時尚又舒適。座位安排得好舒服,令我哋好享受食物同聊天嘅時光。而且服務員都好友善,令我哋感到好溫暖。
我同朋友去咗打卡花小椒餐廳,真係好開心

胡椒金湯冒菜

胡椒金湯冒菜
盤盤麻辣燙
  • 胡椒金湯冒菜,盤盤麻辣燙
2023-09-29 94 views
呢間四川大鍋冒菜真係好正!佢有五種湯底選擇,有辣有唔辣,真係迎合到唔同嘅口味我同朋友今次揀咗麻辣燙底,十分刺激!套餐仲有跟兩杯free飲品,同兩碗四川冰粉大鍋冒菜有十六款配菜,真係好豐富啊!有肥牛、鴨血、豚片、魷魚花、牛百葉、雞柳、魚蛋、蟹柳、粟米、雲耳、蝦、西蘭花、萵筍、炸腐竹、豆腐串同金針菇。每一款配菜都新鮮又美味,配合湯底煮熟後,味道更加入味。至於麵底部分,我哋揀咗紅薯粉。粉嘅質地好彈牙,入口即化,同湯底配搭得非常好。如果你都鍾意辣辣嘅口味同埋豐富嘅配菜,呢度絕對係一個唔錯既選擇。不妨約埋朋友一齊嚟試吓喇!cp值好高
我同朋友今次揀咗麻辣燙底,十分刺激!
套餐仲有跟兩杯free飲品,同兩碗四川冰粉

大鍋冒菜有十六款配菜,真係好豐富啊!

至於麵底部分,我哋揀咗紅薯粉。
粉嘅質地好彈牙,入口即化,同湯底配搭得非常好。
大鍋冒菜

2023-09-24
大鍋冒菜
2023-09-27 88 views
今日試咗一間好有特色嘅四川盤盤麻辣燙,實在太正啦!佢嘅麻辣燙有好多食材選擇,我揀左肥牛、金針菇、風琴豆腐、火鍋寬粉同埋油條。仲有啲好正嘅佐料,包括蒜蓉、辣粉同埋花生碎。我叫嘅係小辣,口味啱晒我!麻辣燙有嘅辣味,唔係好辣,岩岩好夠味。啲肥牛好鮮嫩,金針菇脆口多汁,風琴豆腐嘅質感亦好好。油條入麻辣湯底之後更加香脆,同埋火鍋寬粉亦好滑口。整體嚟講,係香港食到四川盤盤麻辣燙,真係一盤酒足飯飽啊!我已經將噚日嘅體驗分享晒俾我嘅朋友,下次一定會再黎試試其他味道!
今日試咗一間好有特色嘅四川盤盤麻辣燙,實在太正啦!
盤盤麻辣燙

我叫嘅係小辣,口味啱晒我!
麻辣燙有嘅辣味,唔係好辣,岩岩好夠味。
整體嚟講,係香港食到四川盤盤麻辣燙,真係一盤酒足飯飽啊!
2023-09-25
2023-09-16 103 views
無意中係外賣平台 發現有間冒菜🤔,抱住試吓嘅心態嗌咗碗返嚟,點知😳出奇地好味😱,平時食開🔥辣嘢,叫咗中辣啱啱好,👍招牌盤盤麻辣燙,係冇湯嘅,有大量生蒜,花生碎,辣椒粉好香🫶🏻,好惹味😋,識過咁多間冒菜,係香港嚟講可以食到哩個味真係😎好難得,酥脆油條😋炸醬👏🏻必試,連續食咗幾晚,已經上咗癮…….😎真係有種想到店內食嘅衝動😌至於價錢抵唔抵,我覺得齋係呢個味道,就已經抵咗😌所以鍾意食辣嘅朋友千祈唔好錯過
2023-09-16
Delivery
  • 盤盤麻辣燙
2023-09-03 133 views
星期日近三點叫咗個胡椒金湯酸菜魚麵(公仔麵底)配凍冬瓜茶,雖然等足半粒鐘,但係味道算唔錯,魚肉算嫰滑,湯底亦都十分濃,大把時間嘅人可以試吓。(趕時間就咪喇⋯⋯)
2023-09-03
$73 (Lunch)
胡椒金湯酸菜魚面(公仔麵底)
2023-03-23 591 views
去黃金商場行街,是但搵到呢間。見門口廣告好吸引,食品亦好新奇    估唔到運氣都唔錯,食咗好味嘅一餐我揀左招牌乾撈盤盤麻辣燙。佢有得揀大中小辣,第一次試,我就揀咗小。好快就上菜,一上枱就聞到好香既香料味,而且份量唔少。即刻夾一啖肥牛入口,加埋啲汁真係好惹味。公仔麵必叫!可以話係成碗麵嘅靈魂非常之入味,索湯之選,吸曬麻辣湯汁超金菇菜亦好香好入味  蒜蓉同辣粉撈咪食,讚油炸鬼係即叫即炸,脆卜卜,非常之香口話咁快食晒成碗,覺得好滿足。雖然叫左小辣,但係都唔會覺得好淡味。 食食下都幾上癮好味指數:抵食指數:環境指數:服務指數:
    估唔到運氣都唔錯,食咗好味嘅一餐

即刻夾一啖肥牛入口,加埋啲汁真係好惹味。

公仔麵必叫!可以話係成碗麵嘅靈魂
非常之入味,索湯之選,吸曬麻辣湯汁超

金菇菜亦好香好入味
  蒜蓉同辣粉撈咪食,讚

油炸鬼係即叫即炸,脆卜卜,非常之香口

好味指數:

抵食指數:

環境指數:

服務指數:
2023-03-21
盤盤麻辣燙
今日食咗一碗好正嘅麻辣燙公仔麵!呢碗麵乾身唔會太濕,加入啲風琴豆腐、雞肉同蒜頭,味道好香濃,真係好好食!首先講返個麻辣汁,佢夠辣夠香,好開胃,令我一啖接一啖嘅食慾大增!風琴豆腐好入味,令麵條同埋雞肉都好好咬,口感好豐富。雞肉切得薄薄嘅,煮得剛剛好,唔會太老太嫩,肉味鮮美。蒜頭則令味道更加香濃,加入啲蔥花同埋香菜,配合得好啱,味道更加鮮美。整體而言,呢碗麵真係好好食!無論係味道定係份量都幾夠,而且價錢亦都好實惠!👍👍👍👍👍食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️環境清潔:⭐️⭐️⭐️價錢合理:⭐️⭐️⭐️總評:⭐️⭐️⭐️⭐️我一定會再黎食呢度嘅!

👍👍👍👍👍

食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️
環境清潔:⭐️⭐️⭐️
價錢合理:⭐️⭐️⭐️

總評:⭐️⭐️⭐️⭐️
我一定會再黎食呢度嘅!
2023-03-16 280 views
朋友介紹依間餐廳, 我呢啲無辣不歡嘅人梗係要試吓,價錢又唔貴! 餐廳地方都幾大,位置幾多,坐得都算舒服,唔會好逼。冒菜湯底選擇好多,有麻辣湯,酸辣湯,酸菜胡椒金湯,唔食辣仲可以揀番茄湯同埋大骨濃湯。仲有盤盤麻辣燙,呢個係香港少有的菜色,從來未食過,好好奇係咩味。配菜款式亦非常多,有葷有素。今次我試左盤盤麻辣燙,店家話係全港首創,梗係要試吓。我揀左小辣,配紅薯粉,跟肥牛/娃娃菜/金針菇。店家加左蒜蓉,辣粉同花生碎,撈埋食非常之惹味!而餸菜都好入味既,諗起就流口水。入口有麻嘅感覺,卻又令你不覺得太辣,感覺好奇妙。鍾意食辣嘅朋友可以嗌再辣啲。整體黎講真係超高cp值。 價錢平但食物高質,份量都夠飽,好推介大家黎試!

餐廳地方都幾大,位置幾多,坐得都算舒服,唔會好逼。

盤盤麻辣燙

今次我試左盤盤麻辣燙,店家話係全港首創,梗係要試吓。
鍾意食辣嘅朋友可以嗌再辣啲。

2023-03-13
$58 (Lunch)
2023-03-11 232 views
上網睇人推薦,見好大碗好吸引就特登去深水埗試。入到餐廳都坐滿晒,所以好期待。點知都係失望⋯首先啲嘢食就好普普通通,口味偏麻但唔香。而且唔係好明白點解個碗下邊要點火,本身薯粉已經好林,如果繼續加熱咁咪變一pat pat。價錢方面就深水埗呢個地區來講真係偏貴,所以試過一次都唔會再試。如果商家想繼續做,應該減低個價錢吸引多啲回頭客,而唔係上網係咁賣廣告另外啲員工應該好好培訓做嘢效率好差,好似聽唔明廣東話咁
另外啲員工應該好好培訓做嘢效率好差,好似聽唔明廣東話咁
2023-02-27 319 views
看到图片很诱惑,非常期待的去吃!!你们懂那种期待去吃结果大踩雷的心情吗?希望越大,失望越大!⚠️作为一个美食博主连我这种对食物要求不是很高的都觉得难吃,可想而知~-⚠️他们的东西几乎都是套餐,分4菜、6菜、8菜的套餐加底,你问我能吃饱吗?当然能呀,因为粉多呀如果点4菜的只有吃粉了!1️⃣关于汤底:我觉得麻辣烫汤底很重要!我们点的麻辣烫底~惊呆,点了小辣等于不辣,加了两小碗辣椒看起来才有一点点食欲。所谓汤底完全就是用水把所有菜烫熟了直接上!汤底无味,所有菜也一点味道都没有!!加了辣椒只有辣味没有其他味道!!海带丝像钢丝球一样硬。2️⃣关于分量:一个套餐8样菜,别搞噱头8样好像听起来很多一样!我觉得除了粉多真的分量很少,我宁愿你70块给我4-5个菜分量多一点点的!!在碗里差点没找到我要点的菜,点份香菇一个小小的🍄香菇分两半,娃娃菜🥬两片叶子剪开几小块。年糕3小片很薄,差点没看出是年糕。-
⚠️他们的东西几乎都是套餐,分4菜、6菜、8菜的套餐加底,你问我能吃饱吗?当然能呀,因为粉多呀[笑哭R]如果点4菜的只有吃粉了!

2023-02-21 239 views
今日經過深水埗,搵緊夜晚食咩嘅時候,發現左呢間鋪頭新開,試業。咁啱想食麻辣嘢,所以就入去試下。我地叫左1:冒菜(有湯底)因為唔係好食得辣,所以叫左小辣,叫左一個有湯一個無湯試下。有湯底呢個調味好好,有麻辣味又唔會死咸,味道好好食,我叫嘅配料有黑䐁肉、魚皮餃、炸腐足,另外店家唔小心比多左鴨血,🫣🫣🫣黑豚肉好好食,炸腐足又脆又吸湯,麵我揀左火鍋寬粉,煮得啱啱好,成碗食曬。👍2:友人試左盤盤麻辣燙,呢個係無湯,上檯要自己撈,裡面有大量蒜泥、花生碎、辣椒粒加埋自己叫嘅餸,撈勻先再食,呢個味道都好好,我都偷食左幾啖。雖然都係叫左小辣,不過我都辣到流鼻水,不過一路流一路食🫣🫣🫣🤣🤣3:炸小酥肉小酥肉粉漿好薄,炸得好好,食得出唔乾有肉汁,點埋辣椒粉,將味道昇華左😈🥹消費價錢:2人200樓下結論:下次會再食

我地叫左
1:冒菜(有湯底)

3:炸小酥肉

消費價錢:2人200樓下

結論:下次會再食
2023-02-14
$100 (Dinner)
  • 炸小酥肉
  • 冒菜
2023-02-03 394 views
黎開深水埗 行過見到有間新開裝修幾靚 食麻辣燙既小店 走四川年輕風格 7點未到 唔算多人 一半客 小店黎講座位唔會有迫既感覺胡椒酸菜金湯 ($55, 4餸面)湯底算出色 似走左油既酸菜魚湯加少少胡椒味 平時食開譚仔中辣 所以叫中辣 辣度乎合中辣程度 食得出廚房應該係四川人主理 配料沒乜好講 正常 按個人喜好 份量算多 最出色係酸菜😋行過值得一試

胡椒酸菜金湯 ($55, 4餸面)

行過值得一試