3 day(s) ago 0 views
發現d2 place 原來開了一間幾有feel 的越南菜,望落很高檔,裝打又很靚.位置比較偏僻,但平日也挺多人😳加上價位也很合理,難怪多人☺️💠越式芝士咖喱配農夫包(牛柳)$158用農夫包盛滿咖喱和牛肉,咖哩香氣濃郁,帶有微微的辛辣,牛柳嫩滑,咖喱醬料濃厚,農夫包外脆內軟,完美吸收咖喱的味😍😍💠海防蟹肉湯檬 $128湯底鮮香,蟹肉帶來海鮮的鮮味 ,湯汁清爽,檬條口感柔軟而有彈性,蟹肉鮮甜而細膩👍🏻👍🏻材料也很豐富,有豆卜,札肉等等.💠越式芋圓椰汁凍 $68賣相很可愛,絕對是打卡之選,椰汁香濃,芋圓的芋圓外滑內軟,椰汁凍很柔滑😽😽

💠越式芝士咖喱配農夫包(牛柳)$158

💠海防蟹肉湯檬 $128

💠越式芋圓椰汁凍 $68

3 day(s) ago 0 views
今次係D2 Place食左間幾正正子新派越南的既餐廳,大家真係要去食下😋位置都比較入,所以唔特登行過去真係未必會發現🤣成間餐廳好打卡feel😆😆仲會播埋越南歌,真係聽聽下都幾洗腦🤣坐底左會問你要Still Water定Sparking Water,我地揀左Sparking Water 😍雖然要加$5,但任飲喎,我地覺得ok~~🌮越式芝士咖哩農夫包 $158個餡我地揀左豬頸肉🐷第一次聽農夫包,見幾特別就嗌下🤤份量都幾足料,成個包勁脆,完全唔硬,趁熱食會再正啲😜包既入面都索哂咖哩汁,個汁岩岩好,豬頸肉都幾厚肉😋啖啖都好滿足😌🍜🥩生牛肉湯河 $78大大碗又好多麵,個湯底正,唔覺有味精,飲完都唔會好口渴🥰生牛肉好鮮嫩好滑,真係唔錯🥥越式芋圓椰汁凍 $68依個甜品出色,好似食緊椰汁糕,入面都好多料,有芒果粒、西米、芋圓、士多啤梨、脆片同紅豆蓉,每一啖都好正🤤全部好夾味,味道好平均😜食完好滿足😌好開心😍😍😍我會再回訪‼️‼️‼️Chill Vietnam Cuisine and Bar (荔枝角)📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖

位置都比較入,所以唔特登行過去真係未必會發現🤣

🌮越式芝士咖哩農夫包 $158
啖啖都好滿足😌

🍜🥩生牛肉湯河 $78

🥥越式芋圓椰汁凍 $68

我會再回訪‼️‼️‼️

📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖
呢個D2 PLACE入面真心強推之食店!!!!!呢間新派越車菜絕對係我近期之首選食店~! 可能呢個店位真的太入~ 所以開頭無咩留意到呢個位有咁正既食店!!!環境幾正幾有FEEL~裝修都打卡able~ 同埋成個氛圍都令到你置身越南咁XD (因為背景音樂~)一坐低~ 店員會先問你想要STILL WATER定SPARKLING WATER~天氣咁熱梗係飲個SPARKLING WATER~ GUR一GUR先啦~ 咁呢個水要每人加返5蚊~ 但任飲架~ 所以我覺得5蚊PER人頭~ 絕對合理~咁我地叫左1份主食同1份粉麵~主食我地點了~ 越式芝士咖哩農夫包 (豬頸肉) 及 生牛肉湯河~ 甜品方面我地點了一份越式芋圓椰汁凍SPARKLING WATER~ 5蚊咁樣任飲法~ 好正好抵囉真心~越式芝士咖哩農夫包 (豬頸肉) / $158- 農夫包真係唔係好多地方都有食了~ 難得呢度見到~ 所以我地揀左呢個主食咁佢份量都幾多~ 個農夫包~ 相當夠熱~ 夠脆~ 包入面已經吸入晒所有芝士咖哩汁料啖啖都係芝士咖哩包咁~ 勁正~ 調味方面我個人覺得剛剛好~ 豬頸肉都是厚切~ 仲有好幾片~大大片~ 內裡仲有薯仔及洋蔥

呢個D2 PLACE入面真心強推之食店!!!!!
呢間新派越車菜絕對係我近期之首選食店~!

環境幾正幾有FEEL~裝修都打卡able~
同埋成個氛圍都令到你置身越南咁XD (因為背景音樂~)

咁我地叫左1份主食同1份粉麵~
甜品方面我地點了一份越式芋圓椰汁凍
SPARKLING WATER

越式芝士咖哩農夫包 (豬頸肉)

越式芝士咖哩農夫包 (豬頸肉) / $158
啖啖都係芝士咖哩包咁~ 勁正~ 調味方面我個人覺得剛剛好~
豬頸肉都是厚切~ 仲有好幾片~大大片~ 內裡仲有薯仔及洋蔥配菜~ 不錯不錯~
旁邊有點沙律菜~ 咁等你食食下有點菜中和返個味覺~

生牛肉湯河 / $78
- 呢個湯河我想講~ 我無諗過佢咁大碗囉痴線~ $78咁大碗?! 太抵食了吧~
生牛肉湯河

個湯頭好好味~ 一點味精都無~ 湯底用牛筒骨、牛骨髓等餚成,真心濃濃牛湯~
配料牛肉都好多片~  CP值太高了~
同埋佢真係太好食~ 100分滿分之生牛肉湯河!!!

越式芋圓椰汁凍 / $68
- 呢個又係勁勁勁好食的甜品~ 完全為你呢餐畫上一個完美的句號~
越式芋圓椰汁凍

巨大化椰汁糕咁~! 超滑超濃椰味~ 啖啖椰香~ 上面有芒果肉,芋圓,士多啤梨,小西米及脆片
最底層還有紅豆蓉~ 口感絕對夠晒~ 所有野加埋你唔會覺得邊樣搶FO~
真係好好好好好食!!!

呢間野~ 我一定會再黎~!!! D2 PLACE 的一個最好食店!!!
2024-10-15
Type of Meal
Dinner
SPARKLING WATER
越式芝士咖哩農夫包 (豬頸肉)
越式芋圓椰汁凍
【荔枝角D2Place越南菜🇻🇳 Chill Vietnam Cuisine and Bar】-今日要介紹嘅係位於荔枝角D2 Place嘅越南餐廳『Chill Vietnam Cuisine and Bar』🤩坐得幾舒服,嘢食靚仔味道都唔錯👅推薦比大家~-😋越式芝士咖喱農夫包 $158+1配料可以揀豬頸肉或者牛肉🙂‍↕️ 咖喱入面有炆腍咗嘅薯仔🥔一上枱就聞超香嘅咖喱味🤩農夫包脆卜卜😋點埋咖喱同火炙芝士🧀正!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋炙燒虎蝦鮮芒米紙卷 $108+1米子卷超足料!入邊有彈牙嘅大蝦、芒果🥭、青瓜、紅蘿蔔絲等,食落層次豐富,加咗薄荷葉味道好清新~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋牛板腱火車頭雜錦牛河 $98+1雜錦牛河份量超多🤣一個人冇可能食得晒😛有牛腩、牛柏葉、牛丸等等☝🏻湯底濃而不膩~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋越式芋圓椰汁凍 $68+1最尾嗌咗個甜品😌椰汁凍口感幼滑🤩個底仲有啲香甜嘅紅豆🫘配料除咗芋圓之外,仲有芒果、士多啤梨🍓同西米😏好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋香橙茉莉花茶&蜂蜜西柚紅茶🫖$68+1壼果茶用透明玻璃壺裝住😂好fancy~兩款果茶各有特色,入面真係有水果乾🍊酸酸甜甜帶點茶香👍🏻

😋越式芝士咖喱農夫包 $158+1

😋炙燒虎蝦鮮芒米紙卷 $108+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋牛板腱火車頭雜錦牛河 $98+1

😋越式芋圓椰汁凍 $68+1

😋香橙茉莉花茶&蜂蜜西柚紅茶🫖$68+1壼
果茶用透明玻璃壺裝住😂好fancy~兩款果茶各有特色,入面真係有水果乾🍊酸酸甜甜帶點茶香👍🏻幾好飲~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍Chill Vietnam Cuisine and Bar (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖
人均消費:$300 (設加一服務費)
2024-10-14
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2024-09-14 954 views
琴日同一班閏密去左荔枝角呢間係d2 place 食越南野, 傾下計 chill 下。 一入到去環境去優美, 好適合打卡,裝修好文青, 黃色做主調, 隔離就係好乾淨既廁所。坐低左,見到星期一至三都有特價, 今晚就係飲品半價, 我地幾個都一人一杯嗌左milk shake ,都幾便, 可以揀唔同口味, 出到黎效果顏色都唔一樣, 好靚, 好繽紛! 因為我地好肚餓, D 野食好快就黎左啦, 擺盤好靚, 我地幾個女仔都係咁打卡。灸燒虎蝦鮮芒米紙卷: 好清新, 好足料,一人一舊就好, 如果食多好漏。。。 馬拉戔炒通菜:味道好夠,大碟過出面, 又唔會好咸,好快就清左 越式芝士咖喱配農夫包 (牛柳)成個包好大, 好豐富,又多牛肉, 一切個包d 汁好澎湃, 4個人都食唔哂家鄉燒豬腩肉伴檬好大碟,又好又豬肉, 酸酸may may 幾好味 沙嗲串燒拼盤有3雞3豬, 啖啖肉, 好惹味! 總括而言,呢間餐廳好值得大家去, 傾下計。有個好chill 既晚餐/午餐!

灸燒虎蝦鮮芒米紙卷:
好清新, 好足料,一人一舊就好, 如果食多好漏。。。

馬拉戔炒通菜:
味道好夠,大碟過出面, 又唔會好咸,好快就清左

越式芝士咖喱配農夫包 (牛柳)
成個包好大, 好豐富,又多牛肉,
一切個包d 汁好澎湃, 4個人都食唔哂

家鄉燒豬腩肉伴檬
好大碟,又好又豬肉, 酸酸may may 幾好味

沙嗲串燒拼盤
有3雞3豬, 啖啖肉, 好惹味!

2024-09-13 1119 views
同F聚會,我哋揀咗2人套餐,小食拼盤+燴虎蝦+豬頸肉炒河粉+甜品 + 飲品,我哋自行再加多一份串燒 & 扇貝,每道菜都好好味兼大份,好滿足既晚餐,會再返兜既越南菜😋😋😋😋
2024-09-12
第二次來這家越南食店, 二人吃了大約300元, 有兩個主食,一個小食拼盤,兩杯飲品, 食物美味, 份量大,十分超值。 可惜二人圓枱太細, 食物的容器太大 ,桌面很迫,吃得有點狼狽! 當時是星期日下午 十二點多, 餐廳很少客,有很多四人枱沒有人坐(其實是2張枱拼埋)空置著。 有三人都要坐呢啲二人圓枱,十分迫, 之後有三人又被安排坐二人枱,其中二人是孕婦,她們要求換枱, 才作出安排。 我們坐了個多小時,大部分四人枱仍是吉的, 卻寧願留著空置等客, 也不安排讓特登來支持捧場的2位客人坐得舒服些,對餐廳印象大打折扣。也明白為何香港人喜歡北上消費也不留港,實在是令人失望一肚氣。
2024-09-08
2024-09-02 1331 views
荔枝角竟然有間咁正嘅越南菜😬 玩埋火咁誇張🤣🔥.餐廳主打新派越南菜,價錢唔貴但份量幾多幾足料,適合同家人朋友聚會,而且菜式好睇又好食,宜家仲做緊每日晚市唔同優惠!.火焰鐵板美國肉眼 ( $268 )簡直係吸引全場目光🫣 牛肉燒過之後有微微嘅焦香同酒香,食落軟嫩好juicy,份量都幾多~ 椰汁喇沙燴青口伴油條 ( $148 )幾有趣,青口大大隻,椰汁好濃好稠,一條油條唔夠點🙈.牛板腱火車頭雜錦湯河 ( $98 ) 湯底用牛筒骨、牛骨髓等餚成,味道好濃郁!建議要食咗幾塊肉先,過熟就唔好食㗎喇🤣 仲有牛丸牛柏葉等配搭,勁大碗幾抵食~.甜品嗌咗越式Tiramisu ( $78 ) 入口即溶,帶啲啲苦,酒味幾香😋 芋圓椰汁凍 ( $68 )係勁大碗奶凍版椰汁糕,椰香味濃,食落又唔會過甜,最底仲有紅豆蓉,勁滿足~
荔枝角竟然有間咁正嘅越南菜😬 玩埋火咁誇張🤣🔥
2024-09-01 1266 views
在香港,大部分餐廳質素確是不錯,環境,食物,服務勝價比也高,消費者比多小小錢也不介意, 明白在香港寸金尺土,租貴,人工貴,營運不易,但餐廳就衰在只限用時60-95mins,咁不如去快餐店/茶餐廳食lunch?起碼冇加一牛板腱火車頭雜錦湯河 --- $88 (生孰牛肉,牛丸,牛柏業)不是一碗,是一小盤,份量很多,湯底味道不濃烈,沒有大驚喜,但份量目測也很多,牛柏業切成河粉的幼條size,混在一起,份量也不小。小食--- $38自家製手打香茅蝦棒兩件不過不失,蝦味不濃,整體味道不錯,但彈牙感不強大大杯椰子珍多冰---
咁不如去快餐店/茶餐廳食lunch?起碼冇加一

1931 views

牛板腱火車頭雜錦湯河 --- $88
(生孰牛肉,牛丸,牛柏業)

小食--- $38
自家製手打香茅蝦棒兩件

不過不失,蝦味不濃,整體味道不錯,
但彈牙感不強

大大杯椰子珍多冰---

下午茶時間去到,諗住慢慢食吓嘢坐吓chill吓,明明都唔滿座,目測仲有一半位置剩啦,客人係冇得自己揀位嘅,安排兩次都係坐豬頭骨位,一係同人搭枱,一係坐喺廚房出餐嘅必經通道,無言🙂牛扒撈檬,老實講牛扒唔錯嘅,有厚度成熟度啱啱好,冇筋嘅,但撈檬有條毛毛囉🙃青檸梳打偏酸。Chill唔到,食完快啲走。👋
青檸梳打偏酸。
Chill唔到,食完快啲走。👋

平時好早放工 所以我放工後會做埋瑜珈先約朋友🧘‍♀️想大家易搵啲 就揀左地點方便嘅D2place4個人唔想喺menu掙扎咁耐 就決定要個四人套餐$728🍽️小食越式燒豬頸肉 - 好食!燒得好香嘅豬頸肉越式炸春卷 🍽️小食鐵板酸辣汁牛肉串 - 一人一串唔洗爭 香茅魚露浸蜆 - 呢個好好食😋個湯都好飲🍽️燒豬腩青木瓜米紙卷 - 皮薄餡靚😍🍽️香辣椒青豬頸肉炒河 - 好大份🤣🍽️燒豬脯肉撈檬 - 最後上嘅一碗 食到呢度已經好飽🤣🤣🤣🍮越式芋圓椰汁凍🥥 正丫 芋圓超級煙靭 必食!🍮越式提拉米蘇 其實真係好飽 但係上網見嗰個人都推介呢個甜品 甜品胃忍唔住想嗌嚟試吓😝咖啡味都幾重 朋友好鍾意 ☕️想坐低傾耐少少叫埋嘢飲 +$34 each🥤Make Your Own Smoothie❤️紅肉火龍果 香蕉 椰子💚抹茶 開心果 花生醬🩶朱古力曲奇 花生醬 開心果💚牛油果蜂蜜綠茶沙冰✨每一柸都整得好靚 上位topping砌到咁靚好啱打卡😍💕💕💕

4個人唔想喺menu掙扎咁耐 就決定要個四人套餐$728

燒豬腩青木瓜米紙卷

🍽️香辣椒青豬頸肉炒河 - 好大份🤣
香辣椒青豬頸肉炒河

🍽️燒豬脯肉撈檬 - 最後上嘅一碗 食到呢度已經好飽🤣🤣🤣

🍮越式芋圓椰汁凍🥥 正丫 芋圓超級煙靭 必食!

越式提拉米蘇

越式提拉米蘇
紅肉火龍果 香蕉 椰子
牛油果蜂蜜綠茶沙冰
2024-07-19 1450 views
Chill Vietnam Cuisine and Bar 📍香港🇭🇰荔枝角 越南菜.朋友突然約Lunch 佢揀左我studio附近既店系D2 3樓行到最入 如果吾系openrice睇到都吾知系入面有間甘靚既食店.環境好靚 好岩我地心水 坐得舒服 我地14:20到 岩岩好等多陣有茶餐叫個午餐 14:30叫個茶餐 2樣都試哂.✨生熟牛肉湯河(牛板腱) $116 ($78) 好大碗 牛肉好食 配料分量岩岩好🥤飲品 配 即磨咖啡(熱) 越南咖啡酸酸的 糖系有密實包裝一粒甘樣.✨配加小食 自家製手打香茅蝦棒(2件) @$38.0 又幾好食 無果種油溢味 個裝飾盤好靚 如果下面鋪層牛油紙更加好.✨迷你燒牛柳法包 $68 牛肉勁滑 面頭有花生碎好有咬口 好大份🥤飲品 配 西柚汁 朋友喝的.共$184 無加一
朋友突然約Lunch 佢揀左我studio附近既店
系D2 3樓行到最入 如果吾系openrice睇到
都吾知系入面有間甘靚既食店
環境好靚 好岩我地心水 坐得舒服
我地14:20到 岩岩好等多陣有茶餐
叫個午餐 14:30叫個茶餐 2樣都試哂
✨生熟牛肉湯河(牛板腱) $116 ($78)
好大碗 牛肉好食 配料分量岩岩好
🥤飲品 配 即磨咖啡(熱)
越南咖啡酸酸的 糖系有密實包裝一粒甘樣
🥤飲品 配 西柚汁
朋友喝的
共$184 無加一
2024-07-16
$92 (Tea)
2024-06-05 1456 views
荔枝角D2 Place高質越南菜一至星期日都有唔同優惠星期一 蒜蓉扇貝$10星期二 越式串燒拼盤$38星期三 加越式生蝦4隻$28星期四 所有飲品半價星期五 加越式雜錦涼粉凍$28如果週末訂座會有九折.⭐️必點越式芝士咖喱農夫包$158可以選擇牛柳或者豬頸肉👍🏻今次揀左牛柳 肉質好軟霖‼️但最重要高分嘅係超脆農夫包😍撕開會聽到聲 好鬆化嗰種 又唔會覺得硬😍中間又會仲要軟綿綿 點埋咖哩汁 超正.佢哋做得好嘅菜式仲有⭐️新鮮椰青蒸龍蝦$468需要提前一日預訂龍蝦好大隻而且新鮮 鮮甜啖啖肉加埋椰青水湯底 清清地 每龍蝦肉更甜老實講龍蝦好高分 出品唔新鮮一定唔敢咁樣整.嚟到越南餐廳 一定要點米紙卷 同埋撈檬粉⭐️軟殼蟹牛油果米紙卷$108⭐️扎肉腍肉凍檬$78.除此之外 佢地仲有自選奶昔 最多3款口味今次揀左 ⭐️士多啤梨/香蕉/花生醬比較特別仲有⭐️開心果奶昔..#Chill Vietnam Cuisine and Bar (荔枝角)地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖.⭐評分:味道:4.5/5 龍蝦高分環境:4/5 環境舒適 成個氣氛都好好服務:4/5抵食:3.5/5.
荔枝角D2 Place高質越南菜
環境:4/5 環境舒適 成個氣氛都好好
服務:4/5
抵食:3.5/5
2024-06-02 997 views
訂座時間7點 等到7:25 先有枱ready 理由係張枱上一輪客人未食完 (receptionist 話佢哋甜品上遲左)出餐亂左 咁其實係咪應該要安排另一張枱?7:15 催門口兩位職員 個兩位話到係我唔合理要趕另一枱客人走?之前食過幾次係好食的 而且上次weekend 的確等左好一陣枱 所以今次有book 位⋯ 咁但係其實book 枱嘅意義係?
訂座時間7點 等到7:25 先有枱ready
出餐亂左 咁其實係咪應該要安排另一張枱?

2024-05-09 800 views
同屋企人食餐飯慶祝母親節,揀咗呢間餐廳喺OpenRice book定位我哋叫咗個六人餐,然之後再加一啲小食呢個叫腍肉 酸辣嘅味道,食完又想食幾開胃呢個酸辣鳳爪真係有啲辣,如果要叫黎食嘅話最好嗌杯嘢飲如果唔食得啦呢個沙嗲豬雞串燒都辣 但係點多啲沙嗲醬就冇咁辣 個沙嗲醬有花生嘅呢個生蝦逢星期三有優惠 不妨可以試吓白夏酸子鮮魚鍋 呢一個清清地 豆卜同埋瓜都好索汁 食完一啲辣嘢食呢個都唔錯 店員冇介紹錯呢個又係OpenRice好多人推介 叫做椰汁喇沙葉燴青口半油炸鬼 真係好想加多幾條油炸鬼食埋啲椰汁 呢個虎蝦香芒米紙卷係我最鍾意食 因為真係好清新,芒果又好甜 。蝦同米紙卷好夾必食推介海防蟹肉湯檬 呢個又係店員推介又係好好食蟹肉味好濃 個湯真係可以飲晒佢 家人都讚不過一個人真係食唔晒好多 最好同朋友一齊分 呢個椒鹽蝦都唔錯 蝦都幾Juicy 啲蒜蓉好好味 家鄉燒豬腩拌檬 呢個呢店員話係好似沾麵咁樣嘅食法。所以點解佢哋要分開 就係因為唔可以長浸喺個湯度 都幾特別是日嘅甜品係斑蘭糕 呢個食落口呢又唔係好甜鍾意食斑斕味道嘅朋友會鍾意 值得一試

我哋叫咗個六人餐,然之後再加一啲小食
呢個叫腍肉 酸辣嘅味道,食完又想食幾開胃

呢個生蝦逢星期三有優惠 不妨可以試吓

必食推介