2024-02-13 107 views
有一段時間冇嚟D2 Place,今晚同男朋友喺呢度行完街之後見到呢間越南嘢,就決定試吓餐廳都幾闊落,坐得舒服,啱晒一路傾偈,一路慢慢食火焰鐵板酸辣燒牛柳服務員會幫我地落個酸辣汁落鐵板😍一落即刻喳喳聲好引人食指大動😆即刻拎起一串食,牛肉軟腍,牛肉味夠濃,肥瘦適中所以食落完全唔會柴酸辣汁味道好惹味,甜甜酸酸又帶啲微辣,好食👍🏻海防爆炒香茅雞腎我同男朋友都好鐵意食雞腎😆呢個入口滿滿香茅味食落獲氣夠,雞腎口感又爽又腍,好正🤭真心勁多香茅大蔥,食落係非常香口軟殼蟹牛油果米紙卷米子卷內餡超豐富,有花生碎、甘筍、粉絲、牛油果同生菜等等配埋炸軟殼蟹識落口感超級豐富❤️配搭嘅米紙卷汁酸酸甜甜好開胃家鄉燒豬腩肉拌檬檬粉嘅份量比想像多,而且佢地個口感帶煙韌,比平時食開滑溜得多,仲要唔會食到成口粉配上咸香又有唔少豬肉既湯,𠽌下一啖𠽌下又一啖,就算份量多都清哂咁滯。同埋燒豬腩肉嘅份量都好多,塊塊都唔細塊,口感厚實,食得滿足。越式芋圓椰汁凍用椰子殼裝住既椰汁凍,好似布丁咁香軟滑溜。配料除左有芋圓,仲有碎麥片、芒果粒、士多啤梨片同西米而且個底仲要有紅豆蓉,就算椰汁凍既份量都係好似前面既送菜咁大份都唔會覺得食厭食膩。椰

餐廳都幾闊落,坐得舒服,啱晒一路傾偈,一路慢慢食

火焰鐵板酸辣燒牛柳

酸辣汁味道好惹味,甜甜酸酸又帶啲微辣,好食👍🏻

海防爆炒香茅雞腎
我同男朋友都好鐵意食雞腎😆呢個入口滿滿香茅味
食落獲氣夠,雞腎口感又爽又腍,好正🤭

真心勁多香茅大蔥,食落係非常香口

軟殼蟹牛油果米紙卷
米子卷內餡超豐富,有花生碎、甘筍、粉絲、牛油果同生菜等等
配埋炸軟殼蟹識落口感超級豐富❤️
配搭嘅米紙卷汁酸酸甜甜好開胃

家鄉燒豬腩肉拌檬

越式芋圓椰汁凍

而且個底仲要有紅豆蓉,就算椰汁凍既份量都係好似前面既送菜咁大份都唔會覺得食厭食膩。椰汁凍既椰汁味夠香濃,配料又有唔同香味同口感,做呢餐既結尾一流。
🐥蒜蓉牛油雞翼 $58🥒燒豬腩青木瓜米紙卷 $78 🦐桔仔芥露燴虎蝦 (4隻) $158🍜蝦膏海鮮炒河粉 $98☕️越式提拉米蘇 $58🔸D2 place呢間法越fusion菜好似收穫到唔少好評,今次一試係滿意嘅😎前菜小食先整個蒜蓉牛油雞翼,個皮炸得好酥脆,雞翼肉質鮮嫩多汁,配上蒜蓉同牛油嘅香味,唔錯唔錯👍🏻🔸另一個小食係燒豬腩青木瓜米紙卷,真係出乎意料之外好味!本身唔太鍾意米紙卷,但佢配咗豬腩,燒得剛剛好,鬆軟多汁,口感好清爽,好開胃😍🔸再來係皇牌桔仔芥露燴虎蝦,我真係好鐘意啲醬汁!餐廳精心挑選越南特產大虎蝦,並使用新鮮桔仔汁、醋、糖、辣椒、香茅以及法國芥末等調味料進行調配😁大虎蝦質地爽滑彈牙,帶有濃郁嘅桔香同酸辣風味,促進食慾,仲增添咗層次感😗🔸主菜叫咗蝦膏海鮮炒河粉,個蝦膏嘅香味好濃郁,炒得恰到好處,河粉都吸收到啲鮮味,令味道更加豐富🔸最後試下越式提拉米蘇,用越南咖啡同手指餅混合,再加上層層CREAM同朱古力粉,味道濃郁香甜,細緻濕潤
🐥蒜蓉牛油雞翼 $58
🥒燒豬腩青木瓜米紙卷 $78
🦐桔仔芥露燴虎蝦 (4隻) $158
🍜蝦膏海鮮炒河粉 $98
☕️越式提拉米蘇 $58

2024-02-08 48 views
荔枝角d2 place的特色美食——香煎鵝開青蘋果米紙卷、桔仔芥露虎蝦、家鄉燒豬腩肉伴檬和越式提拉米蘇!🤩首先,香煎鵝開青蘋果米紙卷絕對是這裡的必點菜餚!選用新鮮的鵝肉,搭配清新的青蘋果,再裹上薄薄的米紙,口感鮮美,回味無窮。☺️桔仔芥露虎蝦則是另一道讓人難以忘懷的美食。選用新鮮虎蝦,搭配桔仔芥露調味,口感鮮嫩多汁,味道濃郁🔥家鄉燒豬腩肉伴檬也是這裡的招牌菜之一。選用新鮮的豬腩肉,經過精心烹制,搭配酸甜可口的檬汁,口感鮮美,酸甜適中🥰最後,不得不提的是這裡的越式提拉米蘇。選用經典的提拉米蘇配方,搭配越式獨特的調味,口感細膩,層次分明😉餐廳裝修簡約大方,氛圍溫馨舒適。在這裡用餐,不僅能品嘗到美味佳餚,還能享受到舒適的環境和貼心的服務。🫶🏻💛所以,如果你想品嘗正宗的越菜和港菜,不妨來荔枝角d2 place試試這些美食吧!相信你一定會愛上這裡的!👍😋

2024-02-07 45 views
受到中國菜和法國菜影响, 形成越南菜嘅飲食特色。餐廳位於荔枝角D2 place, 裝修簡潔平實, 木製傢俱有著民族風味。青木瓜軟殼蟹沙律青木瓜絲和生菜絲清甜爽脆, 大隻軟殼蟹開兩邊, 外脆內軟熟甘香, 開胃嘅小食。河內蒸粉卷 4件粉皮薄滑, 饀料香脆惹味, 點埋配備醬汁, 更為美味。椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條燴青口熱鍋上桌, 炸油條以架掛起另上, 店員提示以剪刀剪開油條點青口醬汁食用。椰汁叻沙葉醬汁甜滑充滿椰汁香味, 青口厚肉鮮甜。油條香脆, 點配椰香醬汁, 味道好配合。蝦膏海鮮炒河粉河粉細條幼滑, 海鮮切成粒狀, 伴勻蝦膏, 夠曬鹹香惹味。越式提拉米蘇賣相精緻, 餅身甜濕軟綿, 混合餅面咖啡粉, 忌廉和手指餅, 香甜可口有層次。
受到中國菜和法國菜影响, 形成越南菜嘅飲食特色。

河內蒸粉卷 4件
粉皮薄滑, 饀料香脆惹味, 點埋配備醬汁, 更為美味。

蝦膏海鮮炒河粉
河粉細條幼滑, 海鮮切成粒狀, 伴勻蝦膏, 夠曬鹹香惹味。

2024-02-06 287 views
喺D2 Place行完手工藝店鋪去食晚飯先 餐廳位於D2 Place one 3樓最入的餐廳餐廳環境氣氛寧靜休閒 🍃有多個卡位 適合情侶聚會🎈朋友聊聊天💬🥗青木瓜軟殼蟹沙律$98青木瓜系大部分越式沙律都會用上嘅主角😎呢道沙律🥗配上開胃嘅醬汁 青木瓜絲 味道清香脆脆嘅果仁碎 清脆嘅生菜 口感爽脆鮮甜🥳軟殼蟹炸到剛好 香脆可口😍🍤小食拼盤 $138賣相相當吸引 用藤籃上菜 分了兩層上層有兩件炸越式春捲兩件炸蝦棒 下層有扎肉沙律及蒸粉卷 扎肉好香胡椒味 辣辣地好過癮🤤🤤🍢黒糖椰青燒豚肉串(3串)$98豚肉油脂比例平均 燒到好香脆配搭黑糖椰青好特別 味道更多香甜 口感嫩滑 唔會太膩😬🤩🐷家鄉燒豬腩肉伴檬 $78豬腩肉用另一個石頭鍋裝 更保暖 更能保持口感 倒入檬粉撈勻後 味道好濃郁帶有酸酸甜甜嘅味道 好開胃🤤 🍮姜檸燉蛋 $38賣相非常吸引🤩 在一個鳥巢上放了一個半蛋殼嘅燉蛋 伴碟還有用上青提子忌廉砌成的星星💫 燉蛋質感好香滑 色澤金黃🐣姜味好重 同時帶有香甜的味道😋😋🍽️🍴總結 🍽️🍴餐廳環境好舒服自在 店員態度友善 上菜速度都好快 食物款式好有創意 有種清新有趣的感覺⭐️⭐️

喺D2 Place行完手工藝店鋪去食晚飯先

小食拼盤
黒糖椰青燒豚肉串
家鄉燒豬腩肉伴檬
姜檸燉蛋
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽-餐廳環境乾淨整潔,裝修獨特典雅,融合越南元素,營造出舒適愜意嘅用餐氛圍😆🥢 金柚鮮帶子沙律 $108 🆗柚子香氣濃郁爽口,帶子鮮嫩;柚子獨特嘅酸甜同帶子嘅鮮甜完美融合✨。色彩鮮豔,口感層次豐富,適合作為前菜或輕食😋🥢 白夏酸子鮮魚鍋 $118 🆙湯底以白夏果為基底,非常鮮甜,魚肉鮮嫩,蔬菜爽脆👍🥢 會安鮮雞湯河檸粉 $78 🆗湯頭濃郁,雞肉嫩滑,檸檬香氣爽口,粉條Q彈,配料豐富😆。口味獨特之餘清爽又唔膩,適合鍾意酸辣口味嘅朋友😋🥢 蒜片炒芥蘭苗 $58 🆗蒜香四溢,芥蘭苗嫩脆,簡單嘅烹調方式展現出食材的原味😝。🥢 越式提拉米蘇 $58 🆗口感細膩,傳統提拉米蘇融合越南風味,奶油同蛋糕層次豐富,令人耳目一新✨

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 金柚鮮帶子沙律 $108 🆗

🥢 白夏酸子鮮魚鍋 $118 🆙
湯底以白夏果為基底,非常鮮甜,魚肉鮮嫩,蔬菜爽脆👍

🥢 會安鮮雞湯河檸粉 $78 🆗

🥢 蒜片炒芥蘭苗 $58 🆗
蒜香四溢,芥蘭苗嫩脆,簡單嘅烹調方式展現出食材的原味😝。

🥢 越式提拉米蘇 $58 🆗
2024-02-02 49 views
我同老公都好鍾意食嘢!所以成日會周圍發掘美食。而今次去 D2 Place 行街,見好耐冇食過越南嘢,就決定去 Chill Vietnam Cuisine and Bar 到食晚飯!越南菜其實都可以好特別。我哋叫咗 #頭盤「河內蒸粉卷」,食越南菜必食蒸粉卷,入面有好多料,酸酸地好開胃!鍾意食鵝肝嘅我,一見到「香煎鵝肝青蘋果米紙卷」就心心眼!鵝肝絕對係冇得輸,米紙卷埋,又有少少辣味,又係好開胃嘅餸。而兩款 #主菜 我都覺得係特別嘅!就係「椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條」,我覺得啲青口好入味,然後就用油炸鬼點啲汁嚟食,成碗啲汁我都好想食哂。另一個就係「軟殼蟹鮮芒凍檬」,軟殼蟹好夠味,檬粉梗係要撈檬先好食㗎啦!點甜梗係要食啦!我哋就叫咗「越式提拉米蘇」,我覺得唔太甜好味!另外我哋仲叫咗杯飲品,佢特別之處係個泡沫係鐵觀音泡沫,就咁食個泡沫會好苦,但撈埋成杯嘢飲,竟然係超級 match,係會好想飲完再飲,大家一定要試呢杯飲品。每日仲有唔同嘅特價餐牌添呀!總結:環境舒服,食物種類都多,而家仲有套餐選擇。今次好多嘢都未食到,下次一定要再嚟食。
我同老公都好鍾意食嘢!所以成日會周圍發掘美食。

每日仲有唔同嘅特價餐牌添呀!

2024-01-18
Celebration
Anniversary
  • 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條
2024-02-01 31 views
🔹️Chill Vietnam Cuisine and Bar🔹️荔枝角D2 PLACE 係有扭蛋同文創精品較多既地方,會係到尋到寶😚 亦有多間特式餐廳進駐Chill Vietnam Cuisine and Bar 就係主打Fusion菜式既越式餐廳,餐廳外觀都好打卡,環境氣氛都好舒服🥢河內蒸粉卷 ($58)原來好多越南人以這道北越美食做早餐把米糊蒸制成薄皮,放入碎肉冬菇粉卷表面加上乾蒜及香蔥作點綴,好靚🥢煙三文魚伴魚子米紙卷 ($88)煙靭既米紙,包著色彩繽紛既食材煙三文魚、魚子及蔬菜,鹹甜清新既感覺🥢燒牛柳凍檬 ($78)朋友特別大讚呢道菜式👍牛柳唔會燒得過靭,仲要大大塊😜凍檬有清新酸香醬汁作調味,特別開胃🥢椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 ($128)油炸鬼好型咁吊起,賣相已經好打卡餐廳好貼心附上膠手套及小剪刀 整體好有儀式感用小剪刀剪下油炸鬼那酥脆既聲音 好正😍青口好鮮甜,叻沙汁滿滿椰香味用黎點油炸鬼食,別有一翻風味🍰越式提拉米蘇 ($58)自己好喜歡食提拉米蘇越式呢款既咖啡味比較重餅乾條都充分浸滿咖啡,外層軟淋內層脆口伴隨著綿密既cream,食落真係好正

🥢河內蒸粉卷 ($58)
原來好多越南人以這道北越美食做早餐
把米糊蒸制成薄皮,放入碎肉冬菇
粉卷表面加上乾蒜及香蔥作點綴,好靚

🥢煙三文魚伴魚子米紙卷 ($88)
煙靭既米紙,包著色彩繽紛既食材
煙三文魚、魚子及蔬菜,鹹甜清新既感覺

🥢燒牛柳凍檬 ($78)
朋友特別大讚呢道菜式👍
牛柳唔會燒得過靭,仲要大大塊😜
凍檬有清新酸香醬汁作調味,特別開胃

🥢椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 ($128)
油炸鬼好型咁吊起,賣相已經好打卡
餐廳好貼心附上膠手套及小剪刀 整體好有儀式感
用小剪刀剪下油炸鬼那酥脆既聲音 好正😍
青口好鮮甜,叻沙汁滿滿椰香味
用黎點油炸鬼食,別有一翻風味

🍰越式提拉米蘇 ($58)
自己好喜歡食提拉米蘇
越式呢款既咖啡味比較重
餅乾條都充分浸滿咖啡,外層軟淋內層脆口
伴隨著綿密既cream,食落真係好正

2024-02-01 27 views
🍴煙三文魚伴魚子米紙卷88 蚊🐟個皮幾彈牙 三文魚魚子同三魚魚肉新鮮 入面加埋生菜 食落好有口感🍴火焰鐵板香葱燒龍躉魚扒228 蚊🐟一上枱熱辣辣 龍躉肉好厚肉彈牙 魚味香 洋葱 葱花同紫洋葱整成既配菜 連埋鐵板一齊整 熱辣辣 d味滲哂落魚肉入面 好食 🍴家鄉會燒豬腩肉伴檬78 蚊🐷豬腩肉好肥味 個豬肉醬汁好香濃分開上連埋爽口既撈檬 青瓜同薄荷葉一齊食 好味🍴越式提拉米蘇58 蚊個咖啡味好香 cream好軟熟 帶 d類似餅乾既香脆。正#三文魚 #甜品 #越南菜 #豬腩 #撈檬 #龍躉Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#chillvietnamcuisineandbar荔枝角長義街9 號d2place one 3 樓301 鋪~~~~~~~~~~~~ ====================

🍴煙三文魚伴魚子米紙卷88 蚊🐟
🍴火焰鐵板香葱燒龍躉魚扒228 蚊🐟
🍴家鄉會燒豬腩肉伴檬78 蚊🐷
🍴越式提拉米蘇58 蚊
個咖啡味好香 cream好軟熟 帶 d類似餅乾既香脆。正
#三文魚 #甜品 #越南菜 #豬腩 #撈檬 #龍躉
Score 平均分< 7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#chillvietnamcuisineandbar
荔枝角長義街9 號d2place one 3 樓301 鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2024-01-29
2024-01-30 64 views
呢間餐廳主打越南菜,呢度坐位舒適而且仲可以俾寵物入埋去食,我地叫左一份軟殼蟹沙律,好鐘意個沙律個醋汁底好FRESH同沙律好夾,軟殼蟹都幾脆,仲有叫左一杯好SMOOTH既香芋,桃同埋香蕉MIX既沙冰口感好滑貌相好靚有香芋肉同香蕉肉響面,仲要係紫色既,咖哩就食得多,用柚子醋加香茅配搭落咁大條蝦肉度提升左蝦肉既味道,蝦肉好彈牙,仲有必食火車頭入面有好多材料包括生牛肉,牛丸,牛柏葉,牛𦟌等等好足料加埋青檸汁提升牛肉既鮮味,甜品仲有提拉米蘇餅乾浸淋左咖啡既香味。
2024-01-26 58 views
呢間越南餐廳唔普通😳,因為用上地道越南食材,而部分菜色更有中菜風味。環境亦好舒適,撐枱腳或閨蜜聚會都適合。🍴✨海防鮮蟹肉蕃茄湯檬 :湯底用蝦殼熬製,所以好香蝦膏味🦐。材料有大量蟹肉、扎肉同越式蒸蛋(即蛋內有粉絲+雲耳絲),檬粉亦好滑,下次會encore✨🍴河內蒸粉卷:粉卷皮Q彈👍🏻,豬肉餡好香胡椒味!幾惹味😆🍴白夏酸子鮮魚窩:類似唔辣嘅酸菜魚,魚肉片幾滑,湯底好醒胃。🍴燒豬腩青木瓜米紙卷:同樣係好醒胃既前菜,豬腩肉唔dry👌🏻🍴薑檸燉蛋:薑味好出,燉蛋凍食仍然好滑,小妹最中意佢個鳥巢🪹好cute👍🏻味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)@chill_vietnamcuisine_bar#香港美食 #香港西餐廳 #荔枝角美食 #香港探店 #荔枝角探店 #香港必食餐廳 #eatinhk #vietnamcuisine

🍴河內蒸粉卷:粉卷皮Q彈👍🏻,豬肉餡好香胡椒味!幾惹味😆

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)

@chill_vietnamcuisine_bar
2024-01-26 63 views
▫️家鄉墨魚餅香脆彈牙,配上酸甜醬汁,食落亦唔覺熱氣🥹▫️炙燒亮蝦鮮芒米紙卷米紙卷係必點頭盤。大蝦彈牙,芒果清甜。▫️蒜蓉牛油雞翼越南菜邪惡之選,雞翼炸得通透,牛油味香濃,配上一大堆炸蒜,香口惹味。▫️椰汁叻沙葉燴青口伴脆法包青口大大隻又厚肉。醬汁椰味重,亦有叻沙葉等香草平衡味道。配上香脆法包成碗汁一陣就冇晒😍▫️馬拉盞炒通菜馬拉盞通菜火候剛好,醬汁亦屬濃味。▫️極上牛小排火車頭雜錦湯河牛小排肉味極濃,仲配有牛丸,牛柏葉等等。一碗滿足你三個願望✨▫️軟殼蟹鮮芒凍檬軟殼蟹同凍檬係無敵組合。軟殼蟹蟹香脆,凍檬汁酸酸辣辣,十分開胃。▫️蜆港鮮蟹肉炒飯炒飯鋪上一絲絲蟹肉,單憑外觀足以令你垂涎三尺。蟹肉鮮味,炒飯粒粒分明。▫️Smoothie - 士多啤梨+紅桑子+香蕉口味清新香甜。大家可發揮創意選擇三款不同水果,make you own smoothie🍓▫️椰青雪得夠凍,清甜解渴🥥
▫️家鄉墨魚餅
香脆彈牙,配上酸甜醬汁,食落亦唔覺熱氣🥹

▫️炙燒亮蝦鮮芒米紙卷
米紙卷係必點頭盤。大蝦彈牙,芒果清甜。

▫️蒜蓉牛油雞翼

▫️椰汁叻沙葉燴青口伴脆法包

▫️馬拉盞炒通菜
馬拉盞通菜火候剛好,醬汁亦屬濃味。

▫️極上牛小排火車頭雜錦湯河

▫️軟殼蟹鮮芒凍檬

▫️蜆港鮮蟹肉炒飯

▫️Smoothie - 士多啤梨+紅桑子+香蕉

▫️椰青
雪得夠凍,清甜解渴🥥
2024-01-25 519 views
若論東南亞菜系於香港的受歡迎程度,越南菜可說是數一數二,今次就來到位於荔枝角 D2 Place 的Chill Vietnam Cuisine & Bar,餐廳木系裝潢融合不少藤製品,走小清新文青風格,裝修簡約時尚,和一般東南亞菜餐廳的強烈民族風完全不一樣,餐牌主打越南風味美食,並加入現代fusion菜創意元素,款式繁多,最近星期一至日更有不同推廣優惠。香煎牛柳沙律 $88越南特產魚露於越式料理中是不可或缺的,酸酸甜甜總是能讓人打開一餐的食慾,牛柳肉質鮮嫩,肥瘦勻稱,香煎過後依然保留飽滿肉汁。燒豬腩青木瓜米紙卷 $78作為越南傳統美食之一,透薄煙韌的米紙緊緊捲著燒豬腩、青木瓜、檬粉、生菜的豐富餡料,一口就有多重層次,爽脆輕盈,沾上魚露醬汁份外醒胃。黑糖椰青燒豚肉串 $98三大串肉量十足,加入黑糖、椰青水等調味料醃製,也可中和燒豬腩的肥膩感,厚切五花腩外層燒至微焦,鎖住肉汁,油花較重,脂香滿瀉,口感鬆軟之餘亦有咬口。蝦膏海鮮炒河粉 $98即叫即炒,以高溫與蝦膏拌炒的河粉香氣四溢,炒得甚有鑊氣之餘,乾身不油膩,蝦肉新鮮爽彈,河粉鹹香惹味,而且麵量不算少,足夠二人分享。越式提拉米蘇 $58甜品

餐廳木系裝潢融合不少藤製品,走小清新文青風格,

裝修簡約時尚,和一般東南亞菜餐廳的強烈民族風完全不一樣,

最近星期一至日更有不同推廣優惠。

香煎牛柳沙律 $88

香煎牛柳沙律

燒豬腩青木瓜米紙卷 $78

燒豬腩青木瓜米紙卷

黑糖椰青燒豚肉串 $98

黑糖椰青燒豚肉串

蝦膏海鮮炒河粉 $98

越式提拉米蘇 $58
甜品賣相優雅精緻,單看已令人賞心悅目,越式版本Tiramisu採用了越南咖啡輕浸手指餅,手指餅乾外酥內軟,滲入微苦濃郁的咖啡香氣,保持細緻濕潤的質感。

2024-01-24
香煎牛柳沙律
2024-01-25 238 views
雖然距離生日月份還有一星期,但慶祝飯局已經展開。打頭陣的是在荔枝角工作的好友,今晚由她帶筆者來這裡享用越南菜。「Chill Vietnam Cuisine and Bar」在D2 Place ONE的3樓。餐廳座位寬落,坐得舒服。原隻軟殼蟹放在沙律菜之上,入口香脆。伴以青木瓜、車厘茄、紅生菜、火箭菜等多款新鮮雜菜,撈上醋汁後,酸酸的味道令人越食越開胃。牛油雞翼舖上大量炸蒜粒點綴。雞翼經炸香,外皮口感脆卜卜。咬開後,內裡雞肉仍能保持juicy。香口惹味的一道小食!炸油條掛在架上,吃用時就以剪刀來剪塊。蘸點椰汁來吃,醬汁濃稠,充滿椰香味;因為加了叻沙葉的關係,入口會感受到一股香料味。椰汁內蘊藏了數隻青口,青口大隻,咀嚼間有彈牙感,和椰香味道幾搭。湯河份量都頗為大碗,伴有芫荽、芽菜等配菜。欣賞河粉未有煮至太腍太碎,而且索了湯底精華,入口有鹹香味。會安雞肉以手撕形式呈上,肉質嫩滑夠鮮味。提拉米蘇賣相幾靚,有士多啤梨、藍莓等點綴裝飾。芝士層質感幼滑,味道香濃。手指餅濕潤,明顯被越式咖啡泡浸過。中間還夾雜了一些薄脆片,增加口感。
雖然距離生日月份還有一星期,但慶祝飯局已經展開

蒜蓉牛油雞翼

。香口惹味的一道小食!
椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條

,咀嚼間有彈牙感,和椰香味道幾搭。

提拉米蘇賣相幾靚
。中間還夾雜了一些薄脆片,增加口感。
2024-01-22
Type of Meal
Dinner
蒜蓉牛油雞翼
2024-01-24 26 views
同朋友喺荔枝角D2 Place果度左一陣,見有D攰就系三樓食個個好西,三樓當中有一排有好多餐廳。當中以環境同氣氛最好的就系#Chill Vietnam Cuisine and Bar ,餐廳主打越法fusion 菜既餐廳,環境舒適又有休閒風情,空間感十足,方便我地兩個傾下計。🔸香煎鵝肝青蘋果米紙卷-$108 一口鵝肝入口即溶,晶瑩通透的米紙卷,沾上魚露,酸甜的清新口味,十分滋味👍🏻🔸火焰鐵板香蔥燒龍躉魚扒- $228魚件好大舊,火喉恰到好處,並沒有燶邊,除咗魚皮滑溜之餘仲帶有膠質。肉質結實,骨膠原滿滿,口感嫩滑。夾著葱絲入口,食得出魚肉既鮮味。值得推介👍🏻🔸家鄉燒豬腩肉伴懞-$78 約有八片燒豬腩肉,件件都燒到燶邊,口感都好好。五舊檬粉另外上碟。檬粉幼身滑溜。配上青瓜片一齊食。每一口都帶點酸酸甜甜,特別醒胃。🔸越式傳統糕點-$56 係薑汁糕,賣相精緻,嚼勁十足。傳統越菜之上加入創新,賣相精緻而質素唔錯,而服務態度親善有禮👍🏻
🔸香煎鵝肝青蘋果米紙卷-$108
🔸火焰鐵板香蔥燒龍躉魚扒- $228

🔸家鄉燒豬腩肉伴懞-$78
🔸越式傳統糕點-$56
係薑汁糕,賣相精緻,嚼勁十足。