2024-08-18
朋友最鍾意食東南亞菜, 佢屋企將軍澳附近嘅 "Chilli Lime" 係佢嘅食堂, 今日特登帶我一齊去食😋🥔 Fruit Float $58混合咗芒果🥭、菠蘿🍍、橙汁🍊、椰子奶油同石榴糖漿, 好有亞熱帶風情, 好清新😚🥔Mango Delight $58混合咗芒果汁🥭、青檸🫒、桃子糖漿🍑同薄荷, 呢杯口味比較偏酸, 最上層嘅係芒果冰沙, 非常適合夏天嘅飲品🥔串燒沙嗲(雞肉、豬肉、牛肉) $128用了很多東南亞香料醃製肉類, 未點沙嗲醬已經很有味, 點上沙嗲醬後, 更加令人食慾大增😋🥔炭燒豬頸肉 $98肉質爽脆, 油脂滿滿, 醬汁酸酸鹹鹹, 可以解膩🥔越式黃咖哩雞 $148這款黃咖哩帶有非常香濃嘅椰汁味, 仲有少許沙嗲微甜嘅感覺, 吃到停不了口, 讚!讚!👍👍🥔酥油薄餅 $38油酥味十足, 鬆軟薄脆, 點上越式黃咖哩汁, 一陣就清盤了🤤🥔鹹魚炒芥蘭 $88芥蘭非常翠綠, 鑊氣十足
🥔 Fruit Float $58
🥔Mango Delight $58
🥔串燒沙嗲(雞肉、豬肉、牛肉) $128
🥔炭燒豬頸肉 $98
肉質爽脆, 油脂滿滿, 醬汁酸酸鹹鹹, 可以解膩
🥔越式黃咖哩雞 $148
🥔酥油薄餅 $38
🥔鹹魚炒芥蘭 $88
芥蘭非常翠綠, 鑊氣十足