2017-06-11 1642 views
難得可以係平日放假,約左姐妹行葵芳掃平貨,行到攰攰地想飲返個下午茶,見呢間酒樓既點心幾精緻,而且下午茶有特價,就決定試下啦比起普通茶樓呢度既點心比較精緻,不過精緻既都會比較貴,我地就叫左d下午茶優惠同幾樣特別既野食煎薄撐,雖然普通,但真係唔係度度都有得食,所以每次見到有都會點,呢度煎得啱啱好,外脆內軟,而且好好味鹹水角,都係點心必叫之一,好味鮮竹卷點心拼盤,每樣都好好味,而且啱晒我地口味,每人食幾件啱晒好得意既豬仔流沙包,只能說流沙包既餡真係好流心,不過就略顯個包有d厚總括呢餐都係好好味好滿足,又發掘到好味點心
鹹水角,都係點心必叫之一,好味
鮮竹卷
點心拼盤,每樣都好好味,而且啱晒我地口味,每人食幾件啱晒
總括呢餐都係好好味好滿足,又發掘到好味點心
2016-10-23 4887 views
中午飲茶,原本諗住去美心集團嘅酒樓,但見御苑少人排隊,所以決定一試。入到去見到啲枱排得好密,走廊好窄,坐得好迫。我們六個人一坐低,侍應放低兩碟花生,原來每碟廿幾蚊⋯ 六個人使唔使擺低兩碟咁多啊!茶錢每人$13,三個奶皇包$39,一啲都唔平,貴唔緊要,但係唔好食,一啲都唔值!最差係啲服務,走廊好窄,導致傳菜困難,啲員工要求我們坐埋啲,冇問題,但係又冇禮貌,唔該都冇聲,好似命令一樣,食到一肚氣!總之就係,不可一,不可再!!
入到去見到啲枱排得好密,走廊好窄,坐得好迫。
總之就係,不可一,不可再!!
2016-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2016-09-21 5374 views
家人o係上星期日,約定12-9-2016 (Mon)晚o黎呢o度食中秋節晚飯,我就book o左7:00pm.呢晚我最先去到,我去到門口,爸爸話唔識去,叫我接佢,咁我就落返去,但諗諗吓有啲唔對路,平時訂o左枱前一日,必定收到佢o地o既電話,再確定有訂枱,但今次冇.於是我都係即返上去攞枱先.我向知客攞枱,佢話已經有人攞o左枱,14人嘛.我答唔係,係9人.佢睇睇,冇.佢問我電話號碼,又冇.果然冇幫我留.好彩仍有枱,於是我攞o左先,我行入去,疑似女經理o既睇睇,9個人,知客俾o既枱唔夠大,應該係六人枱,佢就話俾張大啲o既我.帶我行入去,又係上次o個張(上次食評: http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BF%BE%E9%8C%A2%E5%8F%97%E6%B0%A3-e2594934),呢張係大得多.我開o左茶後,同另一男經理講,呢張枱我要o既,但我要行開去接人.接完爸爸同佢朋友後返上o黎,繼續等齊家人,除o左二哥一家重未到之外,其他人都到齊,就唔理點菜先,呢o度o既套餐只有四,六,十二人餐,我張咭剩返o既分可換到$1,585.00,大嫂

o左7:00pm.

接完爸爸同佢朋友後返上o黎,繼續等齊家人,除o左二哥一家重未到之外,其他人都到齊,就唔理點菜先,呢o度o既套餐只有四,六,十二人餐,我張咭剩返o既分可換到$1,585.00,大嫂話費事叫六人餐再諗,於是叫$2,680.00免茶芥同加一o既十二人餐,我o地亦唔等齊人,叫佢o地上菜.

7:30pm人齊,先o黎12罐汽水,但好耐都未上一碟菜,終於都開始上菜.

1. 京式明爐烤片皮鴨經理話呢樣今晚賣晒,問改燒味拼盤得唔得?咁唔得都要得o架啦.拼盤有燒乳豬,海蜇,燒鴨,油雞同叉燒.

海蜇正常爽口.

味道: 3分

燒乳豬皮脆,肉多而且係全瘦,唔錯o既.

味道: 5分

叉燒係半肥瘦,肉鬆同甜,但都唔夠彩福好食.

味道: 4分

燒鴨普通正常冇問題.

味道: 3分

而油雞我就冇食.

2. 上湯焗美國龍蝦2斤10
上湯焗美國龍蝦2斤10
份量真係幾多,但原來伊麵好少.伊麵夠腍入味,龍蝦唔錯,至少都算新鮮.

味道: 4.3分

4. 杏香脆皮百花球

有一個乒乓球咁大,而中間七彩炸粉絲吸睛,
杏香脆皮百花球
o岩o岩炸起好熱,不過外面o既杏仁片腍晒,百芯球就係蝦肉啦,爽口但唔係彈牙,呢個要蘸酸甜汁食至夠味.

味道: 2.7分

3. 燒汁鮮翡翠炒牛柳粒

翡翠係飽滿o既甜豆,
燒汁鮮翡翠炒牛柳粒
好食;而牛柳粒夠腍又好食,唔錯.

味道: 5分

5. 帶子海皇燴燕窩
帶子海皇燴燕窩
唔覺帶子同燕窩o既存在,侄女話有,有落浸燕窩水.咁帶子呢?海皇係咩呢?就係碎蝦肉.成個味道淡淡,又要加醋食.

味道: 2.8分

7. 清蒸生猛大龍躉

呢個蒸得o岩o岩好,正常夠滑.

6. 蠔皇北菰海螺片菜苗

所謂菜苗只係生菜,
蠔皇北菰海螺片菜苗
北菇雖然算大隻但冇香味,螺片咪係罐頭貨式,都唔靚,呢個又係搵笨.

味道:

2.5分

8. 薑蔥霸皇雞
薑蔥霸皇雞
呢個跟沙薑上,我就蘸o黎食,雞肉滑,沙薑夠味.

味道: 4.7分

9. 鮮蝦荷葉飯
鮮蝦荷葉飯
飯o既顏色好深而且濕潤,
鮮蝦荷葉飯
嗅到荷葉香,都算好食,而除o左蝦仁外,重有瘦肉同菇菌片.

10. 賀壽蓮蓉桃包
賀壽蓮蓉桃包
唔明點解o衣o家啲套餐硬係有壽包.呢個熱騰騰啦,蓮蓉甜滑,但冇咁蓮蓉味.而有啲有成隻蛋黃,有啲就有蛋黃碎,有啲完全冇.

味道: 2.8分

11. 精美甜品

係咩o野?味係紅豆沙囉,紅豆好鬼多,
紅豆沙
食落,唔甜,紅豆夠腍.

味道: 2.5分

服務:

每樣餸差唔多要隔半個鐘至有,原因係唔夠廚師,而且呢晚好full.而最想食o既片皮鴨都冇,預菜o既買手係咪出o左問題?

價錢:好彩有積分,否則呢餐真係唔抵,分數係1.5分.
2016-09-12
$297.78 (Dinner)
上湯焗美國龍蝦2斤10
燒汁鮮翡翠炒牛柳粒
鮮蝦荷葉飯
但係勁後悔貪佢快冇人排貪走入食,服務除咗門口個姐姐仔之外,連黑衫既態度都衰到冇人有1)張櫈污糟咗有鼓油係到希望佢換咗張,第一個亞姐答我人哋個張都係咁嫁啦.咁你唔換我自已換囉,當時大把櫈冇人坐,又唔比, 咁我咪企係到囉,亞姐勒令我坐底,亞姐,一PAT鼓油雖說已經索咗入去但我摸到粘粘地,我都係驚整到個PAT PAT污糟啫,你哋可能慣咗黑色衫公司洗冇所謂,但我係喎.我條裙淺色同埋我要自已洗,可能你哋係後欄慣咗污糟,當廳面都係後欄掛,2)PAT低二碟前菜後,我點叫人都冇人應我落單,好忙咩,忙吹水死未,幾個女既圍住個男黑衫係到係咁傾傾傾,傾得興起仲摸下個男黑衫手肶,你情我願既又唔係話唔得,一來應咗我幫我落咗單先再傾好唔好,唔該,二來廳面囉,好好睇咩3)叫乜冇乜,我想叫澳龍食,佢話太夜冇啦.睇一睇錶,嘩,乜成夜上8點鐘嫁啦.唔好意思囉,我係6點放工,執埋手尾6點半落車場攞車,再返娘家兜埋二老,再嚟到新都會廣場塞入去停車場,入到去泊到架車再一路行一路睇下有邊間唔駛等位,結果路經既間間都要等,行下行下先上到嚟,再浪費咗15分睇你哋吹水冇人應我既情況下,我8點先叫到你埋枱落單,咁就太夜咁咪當係我錯囉,8
3)叫乜冇乜,我想叫澳龍食,佢話太夜冇啦.睇一睇錶,嘩,乜成夜上8點鐘嫁啦.唔好意思囉,我係6點放工,執埋手尾6點半落車場攞車,再返娘家兜埋二老,再嚟到新都會廣場塞入去停車場,入到去泊到架車再一路行一路睇下有邊間唔駛等位,結果路經既間間都要等,行下行下先上到嚟,再浪費咗15分睇你哋吹水冇人應我既情況下,我8點先叫到你埋枱落單,咁就太夜咁咪當係我錯囉,8點太夜我真係唔知D亞姐咩纙緝思維囉.
4)係叫乜冇乜既情況下,澳龍冇,扇貝又冇,烤鴨又冇,海魚又冇,叉燒冇,燒肉冇,連孖寶都冇,咁我咪唯有問亞姐咁請問有咩有呢,因為已經來來回回3次落完ORDER又返轉頭又話冇,佢最話答我,"咁我睇下今晚有咩賣餘囉" 咁啫係咩意思呢,賣D賣唔晒既野比我,咁係咪仲要多謝您肯賣D賣唔晒既野心我比錢食呀.
5)算,大家都餓,有乜食乜我都忍你,嘩,唔該晒囉,真係接做晒首尾呼應,D野真係賣唔出,我叫熱盤但嚟既都係冷盤溫度上.
呢間真係永不回頭.
結果呢餐埋單後要真係再去食去多餐雲吞面囉....
Other Info. : 一開始本來冇打算寫食評(因為之前就算點差既我都唔想浪費時間去寫衰人)但呢單堅例外,所以一張相都冇影相,最後埋完單後我先上網睇食評,真係覺得好後悔遲咗先睇OPENRICE.唉.我真係超中伏.衛生因為第二日我哋都冇肚痛就比二粒星
2016-08-19
$600 (Dinner)
2016-06-27 3569 views
星期六约左舊同學來葵芳飲茶,見唔洗等位,就選擇了御苑,這裡裝修光猛明亮,服務員有禮。揀了五款點心,味道—般。金牌鲜蝦餃: 外型美觀,蝦肉算多,但不夠爽。安蝦咸水角: 餡料略少,味道較淡。鮮蝦炸春卷: 外脆内軟,但蝦肉較稔。蜜餞叉燒腸: 义燒肥痩適中,加了芫茜—讚,腸粉外皮薄,但不夠滑。香滑奶黄包: 包身軟熟,咬—口後會回彈,奶黄也香滑。點心價錢略貴,難怪星期六中午也不用等位。
金牌鲜蝦餃: 外型美觀,蝦肉算多,但不夠爽。
安蝦咸水角: 餡料略少,味道較淡。
鮮蝦炸春卷: 外脆内軟,但蝦肉較稔。
香滑奶黄包: 包身軟熟,咬—口後會回彈,奶黄也香滑。
點心價錢略貴,難怪星期六中午也不用等位。
2016-06-22
2016-05-31 3161 views
21-5-2016 (Sat) ,約定二哥一家返o黎攞o野,我就乘機約晒所有人食個晚飯,用埋啲分.於是又book 6:30pm 8位.我o地又準時到達,原本又睇套餐,但同上月16日晚食o既一樣(o個個食評: http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BB%BD%E9%87%8F%E5%B0%91-e2572711),大變到,於是散叫,由大哥決定,我就只要求粟米魚塊,依家睇返張單,點解變o左$148.00o既粟米龍躉塊咁貴? 大嫂就為我叫個雲耳勝瓜炒藕片,我就話叫多個爸爸可以食o既菜啦,佢o地就揀o左啫啫通菜煲.決定晒喇,最後係食o左:1. $98.00o既海皇冬瓜盅由侍應幫我o地分,我個碗只有冬瓜肉,金華火腿同瘦肉粒,睇睇老公o個碗,點解有帶子,蝦同勝瓜o架?侄女o個碗都係好豐富.有冇攪錯呀???點做o野o架? 個湯唔會太鹹,清清地咁啦.6. $88.00o既雲耳勝瓜炒藕片味道淡,普通吧.4. $358.00孖寶(E)裡面o既御皇脆皮燒雞半隻顏色好靚,我只偷食斬出o黎,甩o左少少o既碎,係皮脆肉嫩.5. $78.00o既啫啫通菜煲

決定晒喇,最後係食o左:

1. $98.00o既海皇冬瓜盅
侍應幫我o地分,我個碗只有冬瓜肉,金華火腿同瘦肉粒,
我o個碗海皇冬瓜盅
睇睇老公o個碗,點解有帶子,蝦同勝瓜o架?
老公o個碗海皇冬瓜盅
侄女o個碗都係好豐富.有冇攪錯呀???點做o野o架?

個湯唔會太鹹,清清地咁啦.

6. $88.00o既雲耳勝瓜炒藕片
雲耳勝瓜炒藕片
味道淡,普通吧.

4. $358.00孖寶(E)裡面o既御皇脆皮燒雞半隻
御皇脆皮燒雞半隻
顏色好靚,我只偷食斬出o黎,甩o左少少o既碎,係皮脆肉嫩.

5. $78.00o既啫啫通菜煲
啫啫通菜煲
我以為係腐乳通菜,但原來有蝦醬,蝦乾,敝啦,爸爸唔食得.呢個係惹味啲,通菜炒得嫩.

7. $98.00o既馳名咖哩牛腩配蒜蓉包
馳名咖哩牛腩配蒜蓉包
呢個係老公睇到話要,我食少少蒜蓉包,個邊幾硬,包身韌,已經放過龍啦.

而咖哩牛腩呢,老公夾o左件牛筋俾我,好夠腍,不過都幾辣.

8. $88.00o既瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯
同上次食o既差唔多啦.

2. $148.00粟米龍躉塊
粟米龍躉塊
仍有啲脆,魚肉嫩,粟米羹OK冇問題啦.

3. $358.00孖寶(E)裡面o既清蒸老虎班仔
呢個o黎唔切影相,蒸得o岩o岩好,魚肉滑.
味道係3.18分

價錢:
前菜兩碟,一碟花生,一碟雲耳,索價$13.00一碟.晚市茶芥$14.00一 位,超貴.另外叫o左三罐汽水,$15.00一罐.
連加一合共$1,253.00

服務:
今次俾o既枱係入面擺酒區,但都係通道位,點解次次都俾通道位?

開餐冇耐,爸爸要汽水,就叫一罐;隔o左一段時間,侄女同二嫂都要,就叫兩罐,點知佢o地只拎一罐o黎;我見佢o地兩人只飲一罐,我就叫佢o地俾多一罐.俾完後,個男經理好大聲話:逐罐咁叫,行幾次.
有冇攪錯?咁樣俾說話客人聽?我o地根本冇心玩你,第一次係我爸爸呢個老人家冇問齊家人要唔要汽水而叫;第二次係佢o地聽唔到我o地係叫兩罐,我o地都唔出聲,容忍佢o地,反而最後我補多一罐就咁樣話我o地.
我知客人唔係大晒,但第二次o個轉係佢o地問題,自找就唔好賴我o地,而且呢啲唔係唔使錢.
原以為食埋今次用埋積分就可以同佢o地冇晒關係,點知埋單時我冇俾埋積分咭,拎o左張單o黎時我俾佢,個男經理就話我頭先叫埋單時應該俾埋.佢就叫我俾埋credit card佢,仍返埋o黎話,個海皇冬瓜盅係特價,唔可以用分.我望望大哥,大哥答係,呢個係特價.我唔記得叫佢o地唔好叫特價餸.
咁我問,即係依家要碌幾錢?佢答成張單o既$1,253.00.我問唔係除o左$98.00唔用得分外,其他可以用咩?佢答唔可以.我問,成張單得一個餸係特價就牽連成張單唔可以用積分?佢答係.我又問,咁可唔可以儲分?佢又答唔可以.
太過份啦,你o地呢間o野玩晒啦,分又唔俾用,又唔俾儲,儲分得幾多?$1,253.00係等於1,253分,但用分時,係每100分至當$5.00用,即1,253分只可當$62.65用,叫碟餸食都唔夠,呢間o野真係好小家呀!

重要完全冇話送生果或甜品,我真係好唔願意再o黎幫趁呀!
Other Info. : 而就積分問題,事後我o係23日(星期一)打去熱線,冇人聽,留o左voice mail,冇人覆.第二日再打,又留voice mail,之後有人覆喇,我問o左我o既問題,對方答呢個冬瓜盅係可以照用分或儲分. 我又問,咁我一開頭叫埋單冇俾張積分咭,之後俾返又用唔用到 / 儲唔儲到分?佢答如果未俾錢,係可以.佢就幫我check o左然後再覆我. 我覺得係個男經理唔服氣要佢o地行幾轉而咩都唔俾,星期三,對方用電郵覆返我,答係可以儲或用分,咁o衣o家我焗住我儲分啦, 我o地又要去多次受氣喇.
2016-05-21
$156.63 (Dinner)
2016-04-21 1643 views
之前約定家人o係16-4-2016 (Sat)拜祭先母,然後夜晚一齊食飯,啲分唔用就益晒御苑o架喇.我早前都已經打電話o黎訂台,佢o地星期五,六,日都指定客人只可訂6:00pm或8:00pm o既枱,而且限2個鐘內交枱.咁我book 6:30pm啦,早食早著.佢俾o左一號枱我o地,即係一入門口第一張,我最唔鍾意咁o架喇,我o地8個人都唔算好肚餓,由於我要戒口,就由大哥佢o地諗o岩佢o地食o既o野,如蒸鮮鍋,俾佢o地食海鮮,但二哥話佢o地伶樣o野都要叫兩份起,所以唯有放棄.決定叫個$1,380.00o既全包6人套餐,免茶芥同加一服務費,再另叫o岩我同爸爸食o既餸.套餐有:1. 兩前菜:a. 脆皮燒腩仔係五花腩,佢o既芥末係開稀o左,有啲似麥當勞o個啲醬,易入口啲唔太嗆,皮係脆,油脂就一定多.b. 刀拍爽青瓜呢個我唔敢食,因為驚佢係有釘o個種青瓜,二來應該係辣,我又唔食得.不過問吓家人,大嫂同老公都話係辣辣地但偏甜多,老公話爽口好食,但我仍唔敢食.3. 薑蔥焗本灣肉蟹2隻擺上o黎嗅到好香薑蔥味,蟹係蟹公,冇乜糕,我又只可食少少(俾我食隻蟹拑都得o卦 :upset ,少少蟹肉都食到幾鮮.二

套餐有:
1. 兩前菜:
a. 脆皮燒腩仔
脆皮燒腩仔

b. 刀拍爽青瓜
刀拍爽青瓜

3. 薑蔥焗本灣肉蟹2隻
薑蔥焗本灣肉蟹2隻
,少少蟹肉都食到幾鮮.二哥話係幾甜o既.

2. 原盅肘子燉津白或帶子海皇燴燕窩
佢o地又要就我同爸爸而揀o左前者,其實唔使就我啦,應該我就大多數人嘛.
侍應幫我o地均勻咁分好晒,每人都有一片火腿同津白,
分好o既原盅肘子燉津白
其餘湯渣都用碟上o左.
原盅肘子燉津白o既湯渣
湯鹹淡適中,,火腿係正常地好鹹,津白已經夠腍,幾舒服o既.
而湯渣係有雞同豬肉粒,我冇食到.

6. 紅燒脆皮皇子鴿2隻
紅燒脆皮皇子鴿
顏色好深,食落,唔係話真係好脆,但唔算腍,接受到合格;至於味道,唔蘸淮鹽食斬已經好鹹.

10. 另叫$68.00o既金湯杞子銀耳浸時蔬
金湯杞子銀耳浸時蔬
銀耳好爽口,底上o既白菜帶有苦味,麻麻地靚,金湯味道唔係好夠.

7. 瑤柱蛋白炒飯
顏色清淡都係必然,瑤柱份量少都係必然,但又少到太離譜,就係相中面o個少少
瑤柱蛋白炒飯
飯炒得乾身唔油膩,軟硬適中,味道清淡健康.

4. 清蒸生猛珍珠龍躉
清蒸生猛珍珠龍躉
二哥估佢有一斤重,蒸到o岩o岩好,魚肉滑.

5. 原隻鮑魚扒花菇
原隻鮑魚扒花菇
照睇呢次原隻鮑魚比我一月o係o度擺酒時,加錢升級o既大,鮑魚算黏口;花菇厚肉,生菜正常冇問題,靠都係靠個汁好吁.

11. 另叫o既海參扣鵝掌6份
海參扣鵝掌
我同老公share一份,鵝掌夠腍,海參口感亦o岩o岩好,唔錯o既.

8. 蛋黃蓮蓉蟠桃
呢個等好耐至到,應該
黃蓮蓉蟠桃
係我o地叫佢o地上至開始蒸,熱騰騰的,內裡o既蓮蓉餡唔多又唔太
甜,蓮菅昏亦唔多夠,只係中規中矩而已.

9. 精美甜品
是日甜品係紅豆沙,渣多過糖水,
紅豆沙
唔甜,都有起沙,不過我覺得可以甜返啲.

味道係2.83分

價錢:
二哥話套餐份量少,我答6人餐噃.佢話就算係6人餐都少囉.

除o左加以上兩種o野食外,佢o地俾o左兩碟前菜,我o地又前後叫o左三罐汽水,埋單共$2,108.00,由於積分每次以100分(即$5.00)為單位,所以積分當o左$2,105.00用,$3.00又好同上次一樣,自己再俾現金.

服務:
上菜速度快係預o左,但張大唔夠大,我o地又食唔切,攪到好擠迫.

其他:
我o地開兩種茶,但又同上次同老公晏晝o黎飲茶咁,有塊膠片印o左茶葉名稱,做咩一時一樣?
2016-04-16
$263.50 (Dinner)
2016-04-08 1019 views
每次來到葵芳工作, 午餐時試過數次想去潮庭或北京樓, 但都無一次去到, 每次等位枱數都不下20 枱, 唯有放棄。 跟住便會到樓上御苑, 通常都有位的, 今天亦不例外。 非常肚餓, 立刻點點心, 選了有: 蝦餃- size 適中, 肥豬肉亦不多, 皮都算薄燒賣- 這肥豬肉就略多些潮州粉粿- 皮好chewy,  內有好多馬蒂, 好爽 鳳爪 - 不大牒, 都有5-6 隻, 味道亦ok炸雲吞 - 呢個我無食到, 但聽都隔離食時卜卜聲, 好脆煎腸粉 - 煎得太耐, 皮幾硬呢蒸叉燒腸粉- 不錯, 係皮厚了少少 煎薄撐 - 賣相OK, 我又係無食到山竹牛肉 說實話, 我覺得他的點心不差, 環境亦可以, 下次樓下的2 間美心系無位, 我亦會再來。

蝦餃- size 適中, 肥豬肉亦不多, 皮都算薄
蝦餃
燒賣- 這肥豬肉就略多些
潮州粉粿- 皮好chewy,  內有好多馬蒂, 好爽
潮州粉粿
鳳爪 - 不大牒, 都有5-6 隻, 味道亦ok
鳳爪
炸雲吞 - 呢個我無食到, 但聽都隔離食時卜卜聲, 好脆
炸雲吞
煎腸粉 - 煎得太耐, 皮幾硬呢
蒸叉燒腸粉- 不錯, 係皮厚了少少
蒸叉燒腸粉
 煎薄撐 - 賣相OK, 我又係無食到
煎薄撐
山竹牛肉
山竹牛肉

2016-04-03
$90 (Lunch)
2016-04-02 2028 views
今日(2-4-2016 Sat)等老釣放工後,返荃灣前,為o左用積分o黎食個晏,我o地接近2:30pm o黎到,原以為要等位,點知唔使.我o地被帶到擺酒區廚房下尾二o個張四人枱,我o地研究o左要咩食,就落單,等成15分鐘至開始有o野食.1. 中點o既XO醬南瓜甫面上有好多蝦米,感覺好抵,但原來就只係蝦米多,XO醬得一個五毫子大小,少到離晒譜.南瓜甫少少甜,冇乜特別.2. 中點o既時菜鯪魚球Size適中,味道口感都係正常啦.3. 中點o既香煎蘿蔔糕未至於一夾就散,但都唔係話好硬淨o個隻.口感接近腍pat pat,蘿蔔味淡淡,不過夠鹹,我冇蘸豉油食.而個辣醬,感覺唔係食開o個啲是拉叉,老公話似係泰式酸辣醬,好古怪.4. 大點o既金粟雞蛋腸粉呢個完全唔熱,好過份,呢啲腸粉有咩特別吖,咪淡茂茂.5. 中點o既新鮮腐竹千層滑好濃腐竹味,內裡係滑,OK o既.6. 大點o既百花釀魚肚蝦膠我只係一小啖就俾老公食,魚肚索晒啲汁,幾鹹,口感就o岩o岩好.7. 中點o既芝麻豆沙角正正常常,冇乜問題.8. 中點o既金沙煎堆仔又咩金沙煎堆仔呢?老公食先,係奶黃餡,睇見唔係流心,o岩o既,人o地冇話係流心,我食

1. 中點o既XO醬南瓜甫
.南瓜甫少少甜,冇乜特別.

2. 中點o既時菜鯪魚球
Size適中,味道口感都係正常啦.

3. 中點o既香煎蘿蔔糕

泰式酸辣醬
4. 大點o既金粟雞蛋腸粉
金粟雞蛋腸粉
呢個完全唔熱,好過份,呢啲腸粉有咩特別吖,咪淡茂茂.

5. 中點o既新鮮腐竹千層滑
好濃腐竹味,內裡係滑,OK o既.

6. 大點o既百花釀魚肚
由上面順時針起:百花釀魚肚, 時菜鯪魚球, XO醬南瓜甫同新鮮腐竹千層滑
7. 中點o既芝麻豆沙角
正正常常,冇乜問題.
芝麻豆沙角
食o緊o既芝麻豆沙角
8. 中點o既金沙煎堆仔
又咩金沙煎堆仔呢?老公食先,係奶黃餡,睇見唔係流心,
金沙煎堆仔同香煎蘿蔔糕
食o緊o既金沙煎堆仔
o岩o既,人o地冇話係流心,我食落,鴨蛋黃味道好濃,口感正常.

價錢:
茶錢每位$13.00,大,中,小點價錢睇menu,埋單$263.00,原來前菜(花生)$13.00一碟,呢間o野真係貴,唔怪得唔使等位.
menu
抵食係1.5分

服務:
老公要普洱,但開o左壽眉,重要有啲澀.

其他:
茶壺頂上o既茶葉名牌係用膠做,可以重用,都幾環保.
同埋佢有個茶隔,咁就唔會斟埋茶葉出o黎.
2016-04-02
$131.50 (Lunch)
2016-01-15 1640 views
10-1-2016 (Sun)晏晝同老公食完甜品,又去埋太子還o野後,就返o黎9-1-2016 (Sat)擺酒o既呢間酒樓攞乳豬回門.乳豬唔算好重,爸爸應我要求切成幾份,豬頭同尾就一定係俾我同老公,其他就分俾我爸爸,大哥二哥同老爺四家人食.我同老公當晚就送去老爺家,順便食埋晚飯.乳豬皮脆,但唔明點解皮下脂肪有成2cm厚,肉少.鹹度適中,只蘸少少乳豬醬就好夠味.然後將乳豬頭同尾拎返自己屋企,到第二朝起身拎啲肉叮o黎食,雖然皮唔脆,但暖暖地又唔錯o既.最後o係12-1-2016 (Tue)朝,將個豬頭煲粥食.由於我冇落鹽,所以個粥唔鹹,個人覺得,呢隻乳豬鹹淡適中.PS: 擺酒o個晚食o左佢三款餐前小食,有春卷,杞弛桂花糕同唔知咩酥.春卷好脆,鹹淡亦適中,內裡o既肉碎饀唔太多.杞子桂花糕唔太甜,一般.而o個晚我就一定冇乜點食o野,堂食就食o左啲乳豬,蝦球,蔬菜,沙拉蜜桃海鮮卷,竹笙雞燒翅,石斑同紅豆沙.呢啲普通,而酒樓都幫我同老公裝起原隻鮑魚,花菇同燒雞,等我o地拎走..到第二朝我o地就食,原隻鮑魚預o左唔大隻;燒雞就最好食,味道好夠,但留得好少.抵食係2.5分

乳豬唔算好重,
回門乳豬
回門乳豬

個人覺得,呢隻乳豬鹹淡適中.

春卷好脆,鹹淡亦適中,內裡o既肉碎饀唔太多.

杞子桂花糕唔太甜,一般.

抵食係2.5分
Type of Meal
Other
2015-09-05 2647 views
為左食平啲啲, 所以周六特登等到兩點幾先去飲下午茶,點知入到去先知中伏,原來周末冇下午茶叉燒包:啲饀唔係加左色素既鮮橙紅色,食到入面汁太多,饀份量一般啦,要括走啲汁先食到。饟虎皮椒:啲油多到好似唔洗錢咁,要用紙巾吸咁啲先食。海皇翠玉餃:個蝦係爽口,但入面有啲饀林patpat,可能係瓜,令到個口感好古怪。擂沙煎軟糍:呢個甜品,食落有羅白糕味,應該係用同一個鑊來煎,所以變左咸味甜點。個皮太厚,入面既擂沙饀比例太少。

饟虎皮椒:啲油多到好似唔洗錢咁,要用紙巾吸咁啲先食。

2015-09-05
$80 (Tea)
約o左女友人WK尋日(20-7-2015 Mon)同我出尖沙咀揀衫,出發前先整眼鏡同食個晏,約佢到葵芳,去邊間食好呢?由於時間尚早,就o黎呢間飲茶,順便試佢o既菜,WK 又可睇到個場.我o黎到,WK竟然俾o左擺酒個廳o既窗口位,佢話出面冇細枱,啊.我o地叫o左:1. 中點o既香煎蘿蔔糕睇到煎得唔過火,食落,味道淡但有蘿蔔o既甜,但蘿蔔絲同粉唔多,所以口感係好鬆,其他饀料都唔多,.比較遜色.而亞姐只俾碟辣椒醬,甜醬又唔俾.3.  大點o既蜜餞叉燒腸叉燒幾乎變絲,唔太甜,內裡好似冇芫茜,唔夠香.4 中點o既薑蔥牛肉餃呢個係WK好奇下叫,擺上o黎曷我嗅到薑味,呢個係將炸o左o既牛肉餃又放返湯,咁樣食蛋皮感覺怪怪,一啲都唔討好.內裡牛肉味就係山竹牛肉o既牛肉丸,不過味道都夠.2. 大點o既鮮蝦香芒筒呢個我當我試擺酒o個日o既試菜,叫做炸得o岩o岩好,內裡o既芒果甜甜地,但我好似食唔到蝦肉乜滯.味道係2.5分, 服務係2.7分我o地冇為意佢大,中,小點o既價錢,但o係o度參考返其他會員o既食評,就知道大點係$28.00,中點係$26.00,由於我用積分埋單,佢o地俾我o既收據係用o左3,000分

1. 中點o既香煎蘿蔔糕
睇到煎得唔過火,
香煎蘿蔔糕
而亞姐只俾碟辣椒醬,甜醬又唔俾.

3.  大點o既蜜餞叉燒腸
蜜餞叉燒腸
叉燒幾乎變絲,唔太甜,內裡好似冇芫茜,唔夠香.

4 中點o既薑蔥牛肉餃
呢個係WK好奇下叫,
薑蔥牛肉餃
食o緊o既薑蔥牛肉餃
2. 大點o既鮮蝦香芒筒
呢個我當我試擺酒o個日o既試菜,叫做炸得o岩o岩好,
鮮蝦香芒筒
內裡o既芒果甜甜地,
鮮蝦香芒筒裡面o既芒果肉
但我好似食唔到蝦肉乜滯.

味道係2.5分, 服務係2.7分

我o地冇為意佢大,中,小點o既價錢,但o係o度參考返其他會員o既食評,就知道大點係$28.00,中點係$26.00,由於我用積分埋單,佢o地俾我o既收據係用o左3,000分,金額係$150.00,好貴呀!

服務:
好一般,食客唔多,但都會睇唔到叫佢.
2015-07-20
$75.00 (Lunch)
2015-05-24 2721 views
幾好食 可惜太高層 所以好似冇咩人整體幾好食 由其係叉燒 係暫時食過最好食既叉燒! 又"林" 又夠味雞還可以 唔會太勁雪味 都算"林"龍蝦就麻麻 冇咩肉地 伊面就好普通都係叉燒最好
2015-05-23
$150 (Dinner)
2015-03-27 3004 views
第一次... 食物好一般... 服務又好一般... 都好一般..芒果布丁有中和大點.. 服務員不知道..messy.. but same product. The fish rice, colleague doubts if it's that fish specified
2015-03-27
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2015-03-04 3015 views
約左朋友一齊團拜, 去了葵芳飲茶, 呢度新開張, 佈置都好華麗的, 人都好多, 我們5個人叫左一些點心, 炒左一個米粉.點心選擇都幾多的, 新年一定係冇特價架啦, 加上我們食晏時間嚟, 全間酒樓都係人, 好彩佢D枱都唔算好迫.蝦米煎腸粉, 幾GOOD喎, 煎到金黃色咁. 雖然冇豉油但都好味, 叫仕應攞醬俾我地, 但食晒食碟都冇人攞嚟. 橫財就手, 南乳炆豬手, 朋友話幾淋入味, 我都食左一件小的, 都OK呀, 唔會好肥, 都幾香南乳的味道, 有少少髮菜. 薑汁糕, 呢個幾軟身, 有少少薑汁的味道, 幾香喎. 鳯爪, 菜苗餃都正常好味, 叉燒包都好軟身好味.  仲有壽包, 朋友話蓮蓉好香的, GOOD. 最後還加了一碟火鴨絲炆米粉, 這個都炆得幾香呀, 濕濕地咁, 幾OK, 又多料的, 唔會太濃味, 有火鴨絲, 雪菜.我們坐左好耐, 然後要交場先走.

我們坐左好耐, 然後要交場先走.
2015-02-28
$100 (Lunch)