Restaurant: China House
Info:

2011-01-13 91 views
因為開了king parrot card,本着唔好蝕底的心態,常常到屋企附近的家傳滬曉吃飯。另一方面,環境較其他餐廳舒適,價錢在打了節扣下與屋苑附近的上海食堂價錢差不。今個冬天除了一般京川滬菜式,還有以下幾個不常有的菜式可試1.古法鱔煲WAITER先把瓦煲預先燒紅再在你面前放下石卵並不停攪拌,令石卵也燒熱然後加上大鱔和配料放心石卵上WAITER 話千萬不要再攪拌,免得食物跌落石卵堆內要客人在石堆找尋食物味道OK,勝在特別!!!2. 另一推界: 蟹粉海鮮石頭窩飯蟹粉好足,簡直多到漏海鮮如蝦,蟹肉,青口,尤魚,魚肉也大大件和新鮮YUMMY3.羊肉烤飽羊肉面濃,夠欲汁同場加影下午茶時段仲底排骨麵$28 (未節扣)排骨啖啖肉,外皮又脆北京水餃$19(未節扣)餡肉足了,好好味

今個冬天除了一般京川滬菜式,還有以下幾個不常有的菜式可試

1.古法鱔煲
WAITER先把瓦煲預先燒紅
再在你面前放下石卵
並不停攪拌,令石卵也燒熱
然後加上大鱔和配料放心石卵上
WAITER 話千萬不要再攪拌,免得食物跌落石卵堆內
要客人在石堆找尋食物

味道OK,勝在特別!!!

2. 另一推界: 蟹粉海鮮石頭窩飯
正正
蟹粉好足,簡直多到漏
海鮮如蝦,蟹肉,青口,尤魚,魚肉也大大件和新鮮
YUMMY

3.羊肉烤飽
羊肉面濃,夠欲汁
同場加影
下午茶時段仲底
排骨麵$28 (未節扣)
排骨啖啖肉,外皮又脆

北京水餃$19(未節扣)
餡肉足了,好好味
2010-12-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
正正
  • 羊肉烤飽,蟹粉海鮮石頭窩飯,古法鱔煲
2010-10-21 92 views
曾經也付年費做過這集團的會員,但入會後一年也幫襯不到幾次.記得其中一次是去了apm的家傳滬曉,但印象已矇糊.來這裡也只是接近家人的住處而較為方便就腳而已.這店也可算是佔盡地利,隣近是沒有一家比較大型的京滬菜館,故晚上也多數座無虛席.根據經驗在這種場合如不想呆等,餐牌上有套餐便選套餐為上策.於是便選了一個四人套餐再加炒麵、生煎包及片皮鴨兩食,五個人來說也應已很豐富了吧!星期六的晚上全場爆滿,門外更出現長長的等位人龍,裝修環境在這區已算不錯.四喜烤麩----聞起來沒有香味.吃起來完全不是那回事!無任何甜味醬油質感稀得像水,怎樣去數碟上也只得兩種材料,何來四喜?陳醋肴肉----肴肉略硬身,入口溶化的速度甚慢幸還能吃到一點肉味.小籠包----有大量的湯汁在內,皮薄餡料鮮味.肉絲炒拉麵----拉麵吃起來質感咽韌但感覺頗油膩.生煎包----著實做得不錯!底部煎得香脆,包身軟棉內裡餡料肉汁豐富.銀杏鮮竹雜菌湯----嚐到腐竹的味道,雖看似只得蔬菜及菇類在內,但高湯的味道頗濃厚.七里香三杯雞----酒的味道不太濃,醬油的調味帶甜很適合配飯同吃,惜雪藏的雞件肉質有點霉.風味盬酥蝦----蝦的體形頗大,泡
來這裡也只是接近家人的住處而較為方便就腳而已.

小籠包----有大量的湯汁在內,皮薄餡料鮮味.
肉絲炒拉麵----拉麵吃起來質感咽韌但感覺頗油膩.

風味盬酥蝦----蝦的體形頗大,泡油泡得夠脆.肉質不算爽彈但也吃不到雪藏味的出現.

風鵝粉皮----粉皮質感滑溜咽韌,與粗嚡的胸肉質感不大相襯.
脆皮素鵝----貌似經烟燻但並沒有烟燻味道,腐皮的豆味非常淡口.

上湯浸菜苗----上湯的味道不太濃吃後不感口乾.

雪裡紅金腿蒸黃花魚----蒸魚的時間拿揑得準確,肉質保持嫩滑但只吃到豉油和蔥的味道,金華火腿及雪菜完全發揮不了作用.

片皮鴨----由吃完所有餸菜起計呆坐等了45分鐘,真正千呼萬喚始出來!經理在極速下把皮連肉片起放在碟上,不消10秒已湧出大量血水.如此場景該經理完全視若無睹,還打算轉身離去.當要求更換得到的回覆是:"不如取消好不好?因恐怕重做一隻的話會有排等."等了這麼久到頭來是取消.

高力豆沙----新鮮熱辣那會難吃?外層軟綿內裡的豆沙餡料甜度適中.

其實整晚除了上菜次序混亂外(單尾的炒麵連頭盤也未吃完己上檯,吃到一半另外的頭盤才出現)未出現"血鴨"前的食物質素也尚算平均.問題除了出品部外,員工看見這樣子也不應該拿上檯給客人吧!
平心而論大部份食物也不致於是喊臉質素,這喊臉是給處理"血鴨"這件事上的失當.
2010-08-04 64 views
是日同男朋友屋企人第一次去呢間食~入到去俾左個卡位我地五個人坐...叫左:1) 生煎包: 呢個好味呀! 熱辣辣! 但係好似差小小...如果加多d 芝麻就好喇~2) 蟹肉冬瓜湯: 呢個清清地...好有冬瓜味..不過就無乜蟹味~3) 鴨肉松子+包: 呢個好味~!! d鴨肉好香...松子無怪味~4) 海帶豆腐: 呢個係全餐最好味架~!!! 推!!5) xx 鴨: 呢個都幾好味~ 唔乾~ 6) 上海粗炒: 勁後悔叫左呢個..又油又唔好味~!!7) 柚子雞絲百合: 無味..古怪8) 最後尼個高力奶皇: 熱辣辣..奶皇唔太甜... 幾好~總結全餐都幾好味~~ 五個人都只係六百幾蚊~~!! 抵!不過係d冷氣唔係好夠...員工有小小慢囉...改善下會再好d~
是日同男朋友屋企人第一次去呢間食~

入到去俾左個卡位我地五個人坐...

叫左:
4) 海帶豆腐: 呢個係全餐最好味架~!!! 推!!
5) xx 鴨: 呢個都幾好味~ 唔乾~
6) 上海粗炒: 勁後悔叫左呢個..又油又唔好味~!!
7) 柚子雞絲百合: 無味..古怪

總結全餐都幾好味~~ 五個人都只係六百幾蚊~~!! 抵!
$100 (Dinner)
  • 海帶豆腐
2010-07-26 71 views
有同事生日, 選擇黎呢度食Lunch 慶祝今次係我第一次黎, 環境比想像之中更好樓底好高, 而且裝修得宜, 坐落好舒服呢呢度下午有好多套餐選擇, 每款都係大約$40, 我地四個人點左...1, 魚湯海鮮泡飯, 跟小籠包二件同一杯豆漿2, 排骨撈麵, 跟小籠包二件同一杯豆漿3, 咕嚕肉, 跟一個豆腐紫菜湯同一碗白飯4, 四季豆, 跟一個豆腐紫菜湯同一碗白飯魚湯海鮮泡飯: 魚湯好清甜, 夏天食泡飯, 好開胃排骨撈麵, 撈麵味道好淡, 同事建議撈埋豆瓣醬一齊食, 我覺得連埋d蔥一齊食就已經好好咕嚕肉: 同事覺得炸粉太多, 而且d肉好肥, 但我覺得唔用肥肉, 口感會冇咁分明四季豆: 個人最愛食呢個四季豆, 同黎撈飯一流, 肉碎同蝦米一齊炒, 非常香口, 不太肥膩小籠包: 味道好清, 包入面好多湯, 比出面的更要多, 真係可以試下
有同事生日, 選擇黎呢度食Lunch 慶祝
今次係我第一次黎, 環境比想像之中更好
樓底好高, 而且裝修得宜, 坐落好舒服呢

1, 魚湯海鮮泡飯, 跟小籠包二件同一杯豆漿
2, 排骨撈麵, 跟小籠包二件同一杯豆漿
3, 咕嚕肉, 跟一個豆腐紫菜湯同一碗白飯
4, 四季豆, 跟一個豆腐紫菜湯同一碗白飯

魚湯海鮮泡飯: 魚湯好清甜, 夏天食泡飯, 好開胃
2010-07-26
$50 (Lunch)
第一次寫食評就要鬧人. 訂左12位, 6:30準時去到, 一坐低即刻落單叫餐. 7:40仲有兩個菜都未上, 個黑面神女侍應已走埋黎話: 我地d菜仲未上晒, 不過下一輪既客已經黎左仲等左好耐, 可唔可以上左甜品先? o下? 十幾個人食飯, 食左1個鐘10分鐘已經比人趕埋單, 都算破盡我自己既記錄. 下一輪早到左關我X事? 定係你亂咁應承人話7:30有台? 再講, 又唔係我食完仲左住你張台, 根本係你自己上菜上唔切, book台book得咁密仲乜? 先唔好講話訂位既時候根本冇提過8點要還台, 就係當你有, 駛唔駛早咁多已經要趕人埋單?結果8點正佢地至上晒主菜, 叫佢上埋甜品, 8:15至有. 即刻叫埋單, 又等左15分鍾至簽到卡. 佢地自己做野慢又要趕客, 真係食到一肚氣, 今時今日咁既服務態度, 我真係接受唔到囉.野食普通過唔普通, 唔算差, 不過都唔駛旨意下次再幫襯.
第一次寫食評就要鬧人.

野食普通過唔普通, 唔算差, 不過都唔駛旨意下次再幫襯.
2010-06-27
$250 (Dinner)
  • 黑面神
  • 一肚氣
2010-06-14 52 views
一直覺得美孚無乜野好食繼上海婆婆執左之後...已好少在美孚食飯..今晚一行四人去了在曼坊的家傳滬曉知道這是King Parrot Group的餐廳多少有點期望 四人點了:陳醋餚肉雲吞雞黑醋骨炒年糕小籠包雜菇小唐菜高力奶皇芒果酒釀芝麻湯丸各樣食物都唔錯色香味俱全黑醋骨特別推薦 味道剛好 而且炸了的肉外層是脆的 很好炒年糕都唔錯 唔會好多油 年糕軟滑又好味 小籠包皮略厚 但也很多汁高力奶皇芒果唔係到處有得食 $32四件 好抵又好食有King parrot group VIP 有15%off折完$42x每人先一百元坐得舒服 服務好 餐廳又唔吵總括來說好滿意
一直覺得美孚無乜野好食
繼上海婆婆執左之後...已好少在美孚食飯..
今晚一行四人去了在曼坊的家傳滬曉

每人先一百元
坐得舒服 服務好 餐廳又唔吵
總括來說好滿意
2010-06-14
$105 (Dinner)
  • 黑醋骨
  • 高力奶皇芒果
2009-10-01 142 views
國慶日, 試下呢個上海菜先..... 香露醉雞 : 香露混合花雕嘅清香, 雞嫩味道! 陳醋餚肉 : 平時d 上海菜館唔係用陳醋既, 呢度用咗陳醋又幾好味喎. 不愧為廚師推介! 正 ! 上海粗炒 : 唔太乾, 唔多油, 多椰菜, 好味. 鍋貼 : 唔多油, 皮薄, 不過味道麻麻. 莧菜蟶子泡飯 : 清淡嘅莧茶配蟶子幾新鮮嘅配搭, 唔錯! 高力豆沙 : 糖粉分開上, 豆沙清香, OK ! (好攪笑, 我哋落單時, 侍應問我哋要一客4件定6件, 我哋4個人好自然叫4件啦! 轉頭侍應又話今日只可以order1客6件, 真係令人莫名其妙 ????)呢度d 鐵觀音好清香, 不過個茶杯同個茶壺嘅比例就怪d, 因為斟多2杯茶就要等侍應再加水lu.而茶位每位$5.
國慶日, 試下呢個上海菜先.....
香露醉雞 : 香露混合花雕嘅清香, 雞嫩味道!
上海粗炒 : 唔太乾, 唔多油, 多椰菜, 好味.
鍋貼 : 唔多油, 皮薄, 不過味道麻麻.

莧菜蟶子泡飯 : 清淡嘅莧茶配蟶子幾新鮮嘅配搭, 唔錯!
而茶位每位$5.

香露醉雞
鍋貼
上海粗炒
莧菜蟶子泡飯
高力豆沙
2009-10-01
$95 (Dinner)
香露醉雞
鍋貼
上海粗炒
莧菜蟶子泡飯
高力豆沙
2009-09-30 125 views
跟朋友晚膳,想找一間中下價位的餐廳,又要坐得舒服,地點亦要遷就雙方,腦海裡飄浮著家傳滬曉這四個字。是King Parrot旗下食肆,質素略知一二,起碼會是穩陣的。兩個人,胃納有限,又想多試幾款,於是主力叫涼菜,熱菜則只選了一味。其實,本人也是喜歡吃涼菜多一些。三款涼菜分別是醉雞、蒜泥黑豚肉以及七色豆腐,還有熱菜南瓜蛋白,另加一碗擔擔麵。醉雞送上,起初還以為份量有限,後來好像愈吃愈有。酒香味頗重,亦能滲進雞肉內,功夫不錯。雞肉肉質嫩滑,感覺清新,滿意;蒜泥黑豚肉則失色得多,肉切得厚,偏韌,底下墊了粉皮,又是太厚,不爽滑。同時,蒜泥不足,又加了甜酸的醬汁,很是奇怪。另一涼菜七色豆腐,其實做法很普通,成本亦低,但見鄰檯客人都在吃此味,實有點意外。這味七色豆腐,是中間放著幾片豆腐,旁邊圍著皮蛋、咸蛋、雪菜、茄子、冬菇絲、肉鬆和蝦米仔七款材料,吃時把它伴勻,加點麻醬和酸汁即可。然而,豆腐滑而欠豆香,七種配料各有各味道,尤以蝦米仔最為吸引,卻難以溶為一體。唯一的熱菜南瓜蛋白,南瓜切粒,加上青豆和蘿蔔粒,味道仍可,只是蛋白一點也不滑,火喉控制並不理想。擔擔麵,麵條尚算爽口,湯底是少許麻醬,同埋辣椒油

擔擔麵,麵條尚算爽口,湯底是少許麻醬,同埋辣椒油,辣是辣,卻不正宗,也稍嫌麻香不足。想起來,香港真的沒太多地方可吃到好的擔擔麵了。

食物總算不是太差,符合預期水準,但真的要做到家傳戶曉,似乎仍要加把勁。吃罷,走過隔離飲咖啡了。
醉雞
蒜泥黑豚肉
七色豆腐
南瓜蛋白
2009-09-22 31 views
小籠包 - 肉質鬆散,不夠味麻辣粉皮 - 冇麻辣味,只有麻醬,最後比左D辣椒油就當有辣味,真攪笑!鐵板京蔥炒羊肉(跟薄餅) - 一般,似屋企煮既味道韭王肉絲炒拉面 - 面質很好,味道唔錯總括黎謫都唔會再去,如果要食呢D野,我會去上x飯店,或者金x庭!!!
小籠包 - 肉質鬆散,不夠味

鐵板京蔥炒羊肉(跟薄餅) - 一般,似屋企煮既味道

韭王肉絲炒拉面 - 面質很好,味道唔錯

麻辣粉皮(冇麻辣味,只有麻醬)
小籠包
2009-09-06
2009-09-21 42 views
昨天同朋友嚟左呢度食lunch,我們三個人,見門口有寫住五折好抵,所以就入左嚟呢度,原來用中銀信用咭可半價消費二人餐或四人餐或一些指定小菜,其它餐版上的就要正價,我們叫左一個二人餐再加一個醉雞.二人餐:冬瓜冬菇粒湯-幾好飲味,清清地,都有幾多,料都好多口水雞-不夠辣,但d雞都幾滑的露筍蝦仁--好味喎,好多蝦仁,細細粒好爽口,露筍都好味,好爽口話梅豆角-呢個都幾特別,有些話梅粒粒,酸酸味味,豆角都好爽口小籠包-四料,都幾多肉汁呀,但個皮薄些更好味帶子肉子豆腐-豆腐好滑,帶子都幾大粒,有些好似蚌的東西,好味雜果杏仁豆腐-雜果是罐頭的,我覺得甜左少少另加的醉雞-都幾大份呀,好味,雞好滑,好香酒味埋單300元左右,真係幾抵食.

二人餐:
冬瓜冬菇粒湯-幾好飲味,清清地,都有幾多,料都好多
口水雞-不夠辣,但d雞都幾滑的
小籠包-四料,都幾多肉汁呀,但個皮薄些更好味
雜果杏仁豆腐-雜果是罐頭的,我覺得甜左少少
另加的醉雞-都幾大份呀,好味,雞好滑,好香酒味

埋單300元左右,真係幾抵食.
2009-09-20
$100 (Lunch)
2009-08-16 44 views
呢間分店係新開既 ~~我覺得呢間食店大致上係 ok, 不過有個食品我一定要推介比各位 ~~就係 " 紅油抄手" , 我食過好多間, 我真係覺得呢間超正 !!!d 辣油超正 ~!! 唔會太辣, d 豉油比例岩岩好 ~~~其餘推介有: 1. 海哲頭2. 鴨叉子燒餅3. 清炒河 其他炒野我覺得一般, 例如上海粗炒, 無乜味 ~~仲有 d 特飲, 都唔係太好 ~~
呢間分店係新開既 ~~

就係
" 紅油抄手"
, 我食過好多間, 我真係覺得呢間超正 !!!

其餘推介有:
1. 海哲頭
2. 鴨叉子燒餅
3. 清炒河

其他炒野我覺得一般, 例如上海粗炒, 無乜味 ~~

仲有 d 特飲, 都唔係太好 ~~
$100 (Dinner)