Restaurant: Chiuchow Garden (Cityplaza)
Info:

2019-04-27 975 views
City plaza 內嘅食肆,美心集團佔咗唔少🤔北京樓、翠園、茶茶居、simply life……今日同屋企人來太古城飲茶,家人揀咗潮庭,又係屬美心食品旗下嘅食肆City plaza 第四期嘅潮庭,早前進行裝修,喺舊年8月已經重新開業。裝修前經常來飲茶,裝修後第一次來,感覺貴咗好多小食$22,我哋唔要🙅‍♀️無收錢茶錢$15/位,我哋八個人未計加一,就已經收120蚊🤑不過,呢度啲点心多樣化,質素唔差㗎,我同屋企人都幾鍾意食呢度嘅点心川弓魚雲、竹笙菠菜餃、蒜蓉蒸鮮魷、黑松露准山蒸素餃⋯⋯等等,都有一定水準食完鱼頭雲,重飲埋個湯皮薄料足,菠菜勁多,屋企人就話味淡啲,但我鍾意蒸得剛剛好,鲜鱿好嫩,蒜蓉味好香凍嘅,油條又係韌以為係甜點,原來係鹹嘅,有啲似潮州粉果,入面有花生同芫茜之類,一般般呢度點心大多數熱上(除咗個炸両)味道唔錯,但係價錢就偏貴,服務唔多掂,除咗唔夠人手,態度亦要檢討,我哋有兩個点心重未來,問個部長,佢竟然答:「係呀,一係你就等下,一係就取消啦!」🙄就因為咁,俾我扣咗分
City plaza 內嘅食肆,

裝修前經常來飲茶,裝修後第一次來,感覺貴咗好多

小食$22,我哋唔要🙅‍♀️無收錢

茶錢$15/位,我哋八個人未計加一,就已經收120蚊🤑

川弓魚雲(大)

食完鱼頭雲,重飲埋個湯

黑松露准山蒸素餃

菠蘿义燒包

竹笙菠菜餃

皮薄料足,菠菜勁多,屋企人就話味淡啲,但我鍾意

蒜蓉蒸鮮魷

蒸得剛剛好,鲜鱿好嫩,蒜蓉味好香

炸両

凍嘅,油條又係韌

潮州棵條

就因為咁,俾我扣咗分

2019-04-27
$150 (Lunch)
川弓魚雲(大)
黑松露准山蒸素餃
  • 川弓魚雲
2019-04-18 938 views
屋企人生日,早早訂定枱,六點半已經八成滿,好厲害😆叫左幾樣餸,但名真係唔記得喇唔好意思🙈其中幾鍾意咕嚕肉,岩岩炸起,熱辣辣真係唔同啲👍🏻👍🏻好特別既係未試過係啲麵團圍住啲肉,麵團質地少少硬,我覺得似 bagel,仲可以點少少汁,酸酸甜甜幾唔錯架👍🏻👍🏻籠仔飯都好味,好香好足料👍🏻👍🏻係等得耐啲,啲餸食晒先有飯,所有想食可以要早少少落定!炸牛腩都整得好出色,牛腩好稔,個樣好似叉燒😂炸皮好薄,又香又脆,我地研究左一陣佢配果個汁究竟係咩料🤣🤣好似曾相識,淨係食到有話梅味!?😆總之好味好夾👍🏻👍🏻壽包出場~職員會倒熱水,之後就會好大煙,當堂拎晒手機出黎影相😆😆😆😆打卡一流,裡面既蓮容一般我地都唔食,撩走九成就差唔多👍🏻我地切埋蛋糕,美心東海堂唔洗切餅費,其他牌子蛋糕全部收一百蚊,原來潮庭都係美心旗下食肆😌😌

2019-04-13
$200 (Dinner)
2019-03-15 807 views
香酥炸拼Lunch去飲茶見到呢個香酥炸拼好似幾特別,就叫咗嚟試下,一嚟到的確係幾靚嘅精緻同埋吸睛,即刻要相機食先🤣 三個酥都唔同,分別係蘋果酥、黑松露帶子芋蓉酥同埋海鮮鳳梨酥,當考慮緊食邊個先嘅時候,朋友就話應該由咸食到甜,所以就試咗個黑松露帶子芋蓉酥,其實即係芋角加咗粒帶子落去,不過兩隻味幾夾,黑松露夠香,又唔會遮蓋咗芋角嘅味道海鮮鳳梨酥🍍🦐入面應該係蝦肉再加少少菠蘿,口感都幾特別嘅,最緊要個皮炸得夠鬆脆 蘋果酥🍎就好似食緊蘋果批咁,入面有啲蘋果肉,個皮就煙煙韌韌咁,應該係咸水角個皮咁食完3個其實都幾滿足,都唔會話係中伏嘅🤣
香酥炸拼

食完3個其實都幾滿足,都唔會話係中伏嘅🤣
2019-03-11 711 views
Blue monday, 樓上又係咁鑽野,唔煮喇~ 一於去飲茶~ 老爺奶奶都過嚟,就用app拎飛去潮庭~ 貪佢坐得舒服又光猛,啱晒小朋友因為只係12點多啲,仲未到office放飯,所以好快有位小食~ 青瓜好爽口,酸酸辣辣好開胃椒鹽九肚魚,起咗肉嚟炸,連小朋友都食得~ 炸粉唔係勁厚一舊,椒鹽落得啱啱好,唔係一味死咸,我同老爺食唔停口,米豬都食咗一件~碟菜就。。。。真係唔靚。。。。。。好un, 同埋凍咗,灼菜都凍上係咩玩法🙄飲茶點小得包包~ 奶皇豬豬包,造型包小朋友至愛~ 冇食開嗰啲咁爆汁,不過都好多涵,但係唔太甜,小朋友食都ok臘腸卷~ 我至愛~ 一個係臘腸,一個係潤腸,臘腸就肥咗小小,一路食啲油就滴晒落手,鐘意食肥嘅就開心晒~ 潤腸比咗老爺食唔知咩味奶奶叫咗個川弓魚雲,一打開勁香川弓同葯材味,見老爺奶奶食到湯都飲埋,應該好好味百花魚肚 即係蝦膠蒸魚肚,有啲重胡椒粉味,蝦膠就幾彈呀炸兩,好失望呀。。。。。又係凍㗎。。。。。同埋個油炸鬼un咗。。。。。。。。叉燒腸就熱辣辣,勁多涵,叉燒又唔會切到碎濕濕,都有啲咬口紅棗糕,其實有3件嘅,不過比我食咗因爲好味呀~ 煙煙un un同清甜~ 正~
因為只係12點多啲,仲未到office放飯,所以好快有位
小食~ 青瓜好爽口,酸酸辣辣好開胃
飲茶點小得包包~
奶皇豬豬包,造型包小朋友至愛~
冇食開嗰啲咁爆汁,不過都好多涵,但係唔太甜,小朋友食都ok

百花魚肚 即係蝦膠蒸魚肚,有啲重胡椒粉味,蝦膠就幾彈呀
叉燒腸就熱辣辣,勁多涵,叉燒又唔會切到碎濕濕,都有啲咬口
紅棗糕,其實有3件嘅,不過比我食咗
因爲好味呀~ 煙煙un un同清甜~ 正~
3大1細埋單都唔駛500蚊,我覺得算抵喎~
2019-03-11
$160 (Lunch)
2019-01-28 1536 views
同屋企人好鍾意係呢間食,有湯又算多餸揀,位又多好好坐。豬腳凍係我最愛既前菜,好有口感又唔肥膩。另外經常都會叫煎蠔餅,蠔仔算大粒,煎得好好又香口。杏汁豬肺湯落足料,可以飲到五至六碗,好飲。
2019-01-18 1474 views
年尾忙碌完一輪,終於可以放下假,同至愛睇下早場,飲飲茶,輕鬆一下啦。係太古城睇完早場,過左四期嘅朝庭飲茶。由於時間尚早,去到就有位。酒樓感覺挺舒服新淨,相信剛裝修不久吧。 酒樓嘅點心都有啲好精致特別薑蔥牛柏葉去酒樓飲茶,我定必會點嘅其中一個點心。呢樹嘅牛柏葉蒸得吾錯,充滿薑蔥香味,十分惹味又爽口。菠蘿叉燒包新鮮烤焗,外表相當吸引。金黃表層酥脆、熱軟軟。甜甜鹹鹹嘅叉燒餡料吾會太肥,多汁好味。黃金炸油粿傳統潮州食品,同廣東炸煎堆差吾多,外面金黃軟糯,中間餡料係花生同芝麻,相對甜左少少。晶瑩鮮蝦餃除了外表顏色鮮艷,味道同平時食嘅蝦餃分別不大。欖菜肉碎炒飯炒得夠幹身,米飯粒粒分明。肉碎配欖菜好夾,味道清新。

酒樓嘅點心都有啲好精致特別

薑蔥牛柏葉

菠蘿叉燒包

晶瑩鮮蝦餃
除了外表顏色鮮艷,味道同平時食嘅蝦餃分別不大。

欖菜肉碎炒飯
炒得夠幹身,米飯粒粒分明。肉碎配欖菜好夾,味道清新。
2018-12-24 1441 views
今日12月24號 #平安夜🎄 大家holiday mood勁濃,返嚟office都係預咗 hea 吓就走😉 不過既然返咗嚟 office, 梗係要搵班 #飯腳 聚一聚🥳#聖誕節 大家通常都會去去西餐,今日我哋特別啲... 去飲茶😆 今日我哋book咗太古城四期嘅 #潮庭,諗住試吓新嘢啦,環境係幾好嘅,落地玻璃感覺好通爽,不過侍應嘅態度就真係差到不得了 因為我哋臨時加咗人,都明白大時大節好難臨時幫我地再安排,所以最終七個人迫咗喺張六人枱🥴 無所謂啦,就當親蜜啲傾吓計。因為空間唔多,所以要求侍應姐姐拎走壺熱水,等張枱騰啲空間出嚟。侍應姐姐用眼神示意我哋自己倒哂啲熱水落茶壺先,之後冇聲冇氣就走開咗... 過一陣再黑住面返嚟收走熱水壺... 咩態度呢?😤 至於食物方便,都ok嘅,不過碟 #豉汁煎虎皮青椒 就太辣而且勁多油🥴 而另一碟 #潮洲煎伊麵 就一啲都唔脆口,仲有啲油膩感、淋啤啤咁。以「美心氣園」嚟講,呢間 #潮庭 嘅服務同食物質素都算最差喇😏

#聖誕節 大家通常都會去去西餐,今日我哋特別啲... 去飲茶😆 今日我哋book咗太古城四期嘅 #潮庭,諗住試吓新嘢啦,環境係幾好嘅,落地玻璃感覺好通爽,不過侍應嘅態度就真係差到不得了[发怒] 因為我哋臨時加咗人,都明白大時大節好難臨時幫我地再安排,所以最終七個人迫咗喺張六人枱🥴 無所謂啦,就當親蜜啲傾吓計。因為空間唔多,所以要求侍應姐姐拎走壺熱水,等張枱騰啲空間出嚟。

2018-12-24
$136 (Lunch)
Celebration
Xmas's Eve
2018-12-16 1128 views
係太古城見完客,約咗舊同事喺太古城中心四期嘅潮庭飲茶。裝修後第一次嚟,整間酒樓感覺空間感大了,比以前更舒服。欖菜肉碎鹹水角鹹水角外脆內軟糯,但餡料同廣東嘅完全吾同,採用欖菜碎肉又係另一種口味。馬拉糕鬆軟嘅外型,叫人忍不住立即動筷。口感豐富彈牙香口,充滿糖香同蛋香味,食落吾黏牙又吾會太甜。竹笙菠菜餃皮薄見餡,菠菜嫩綠,不過味道就比較淡。炸雲吞雲吞皮炸到脆卜卜,完全冇油膩感,沾上甜酸醬,非常好味。糯米包黃色嘅燒賣皮内包住香軟嘅糯米,吾係咁多酒樓可以食到,呢個係一個唔錯嘅點心。
係太古城見完客,約咗舊同事喺太古城中心四期嘅潮庭飲茶。

裝修後第一次嚟,整間酒樓感覺空間感大了,比以前更舒服。

欖菜肉碎鹹水角

馬拉糕

竹笙菠菜餃
皮薄見餡,菠菜嫩綠,不過味道就比較淡。

炸雲吞
雲吞皮炸到脆卜卜,完全冇油膩感,沾上甜酸醬,非常好味。

糯米包
  • 炸雲吞
2018-12-02 1174 views
星期日飲早茶一定要預早D排隊攞位,否則在酒樓門口等個零鐘是基本了!今天卜咗位去太古城果間潮庭,新裝修,好企理,服務員D制服好醒目,潔而有禮貎!坐落開茶叫點心食,叫咗一個XO醬炒腸粉($55)一個滷水小四拼($68)一個海鮮煎薄罉($48)XO醬炒腸粉,畧帶微辣,引起食慾,腸粉軟滑,混和有瑤柱絲的XO醬,十分可口!滷水小四拚,以潮式滷水鵝片,滷肉、墨魚片、滷水豆付,仲有海蜇舖底!這個小食,有潮州滷水製作的精髓!好味!海鮮煎薄罉,有墨魚,蟹柳、蝦肉香芹,荽茜等等做配料、鲜甜而香口但嫌味道畧淡!整體食物水準不錯,座位舒服,觀景開揚(因為近窗口位置是看到外面公園景色的)景色怡人!

坐落開茶叫點心食,叫咗一個XO醬炒腸粉($55)
一個滷水小四拼($68)
一個海鮮煎薄罉($48)

海鮮煎薄罉,有墨魚,蟹柳、蝦肉
香芹,荽茜等等做配料、鲜甜而香口
但嫌味道畧淡!

2018-12-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Breakfast)
2018-11-08 2242 views
之前與家人來過這裏晚飯, 今次來飲早茶, 試其早市點心如何。 黃金炸油粿(3件) : 經典傳統潮州食品。 炸得脆脆的外皮, 内裏是甜甜的花生和芝麻, 有點像煎堆的餡料。 不過這個炸油粿的餡料有點流心, 暖暖的味道更好 晶瑩鮮蝦餃(3件) : 賣相比平日所見的蝦餃漂亮。 內裏蝦肉也新鮮。 蜜汁义燒包(3件) : 不過不失。 竹笙菠菜餃(3件) : 皮薄餡足, 味道略淡。 蟹子蒸燒賣(3件) : 普普通通, 沒甚特別。 鮮蝦炸雲吞(3件) : 脆口的雲呑皮, 以小小蝦肉作餡。 沙侓明蝦角(3件) : 體積小小的, 一貫食味。 韮黃鮮蝦腸粉 : 腸粉皮略厚, 不夠滑, 韮黃和蝦肉份量一般。註: 點心即叫即做, 所以要耐心等候一段時間。

晶瑩鮮蝦餃

蜜汁义燒包(3件) : 不過不失。

蜜汁义燒包

竹笙菠菜餃(3件) : 皮薄餡足, 味道略淡。

竹笙菠菜餃

蟹子蒸燒賣(3件) : 普普通通, 沒甚特別。

蟹子蒸燒賣

鮮蝦炸雲吞(3件) : 脆口的雲呑皮, 以小小蝦肉作餡。

鮮蝦炸雲吞

沙侓明蝦角(3件) : 體積小小的, 一貫食味。

沙侓明蝦角

韮黃鮮蝦腸粉

註: 點心即叫即做, 所以要耐心等候一段時間。
$125 (Breakfast)
  • 竹笙菠菜餃
2018-11-03 1070 views
喺鰂魚涌公園打完網球,接近午餐時間,兩口子上左四期1樓嘅潮庭嘆茶。之前喺尖沙咀分店食過飯,覺得食物質素吾錯。好欣賞佢哋嘅功夫茶。煎韭菜粿韭菜粿脹卜卜,煎到甘香,脆脆哋,好味道。豉汁蒸鳳爪大大隻鳳爪吸收豉汁,蒸到好稔入味,花生同樣稔甜。竹笙菠菜餃皮薄見到餡料,菠菜新鮮嫩綠,餡料爽口。蒜蓉蒸鮮魷火候控制得剛好,吾會蒸得太老影響口感。如果再多d豆卜就更加好喇。海鮮煎薄罉而家好少酒樓做得好味 , 唔係太多粉漿糊口就喺油淋淋。呢度做得吾錯。薄罉厚切,粉漿同海鮮比例均勻,薄罉兩面煎至金黃脆口,再加上蔥粒散發嘅香味,令人食完一件又一件。

煎韭菜粿
韭菜粿脹卜卜,煎到甘香,脆脆哋,好味道。

豉汁蒸鳳爪
大大隻鳳爪吸收豉汁,蒸到好稔入味,花生同樣稔甜。

竹笙菠菜餃
皮薄見到餡料,菠菜新鮮嫩綠,餡料爽口。

2018-10-30 820 views
上星期到太古城舊公司附近見客,之後約左舊同事去潮庭飲茶。預先訂左位,所以吾使等就可以入座。裝修後嘅潮庭感覺比以前舒適同光猛左。點心款式新穎,形象栩栩如生。我哋兩個人點左4樣嘢,份量剛好。豉汁鳳爪(中)豉汁鳳爪係點心中我最愛其中之一,每次到茶樓都會點。用豆豉同辣椒等醬汁蒸出嘅鳳爪非常入味! 蒜蓉蒸鮮魷(大)鮮魷大大隻,啖啖爽口,豆卜吸收蒜蓉汁同樣好味。燒賣(大)燒賣亦係飲茶必食嘅點心。大大粒燒賣,蝦肉爽口彈牙。海鮮煎薄罉見到隔離檯點左碟薄罉,份量超大。於是我哋都叫左碟試下。味道吾錯,好香口完全吾油膩。吾知係咪心理作用,裝修後嘅點心好似好味左。
上星期到太古城舊公司附近見客,之後約左舊同事去潮庭飲茶。

點心款式新穎,形象栩栩如生。

我哋兩個人點左4樣嘢,份量剛好。

豉汁鳳爪(中)

蒜蓉蒸鮮魷(大)
鮮魷大大隻,啖啖爽口,豆卜吸收蒜蓉汁同樣好味。

燒賣(大)
燒賣亦係飲茶必食嘅點心。大大粒燒賣,蝦肉爽口彈牙。

海鮮煎薄罉

吾知係咪心理作用,裝修後嘅點心好似好味左。
2018-10-18 1011 views
潮庭,我係未裝修之前,一次都未去過,係裝修之後,我都係第一次去。 今次去的原因係因為另一間要等太耐,而咁啱呢一間有位,所以就嚟呢間。兩個人永遠都係坐埋一啲最角落的位置,不過勝在環境光猛,夠開揚, 會有兩,三個侍應係左近。 花生青瓜雲耳豆腐乾份量都算均勻,其中花生脆口,鹹鹹的最惹味。 香酥炸拼$39賣相好精緻,好吸引人,由左邊起分別係蘋果酥,帶子芋蓉酥,鳳梨海鮮酥蘋果酥甜甜地帶子芋蓉酥, 芋蓉香脆,帶子微涼鳳梨海鮮酥唔係甜,係鹹的,好奇怪 叉燒包$34叉燒包餡多汁多,個包都幾軟熟 點心拼盤$60粒粒都大大件, 個皮夾起唔會散下次應該會選擇呢一間飲茶

香酥炸拼$39
蘋果酥甜甜地
帶子芋蓉酥, 芋蓉香脆,帶子微涼
鳳梨海鮮酥唔係甜,係鹹的,好奇怪

叉燒包$34
叉燒包餡多汁多,個包都幾軟熟
點心拼盤$60
粒粒都大大件, 個皮夾起唔會散
下次應該會選擇呢一間飲茶
Type of Meal
Breakfast
2018-10-04 1085 views
早前此店裝修完畢, 臨近中秋節, 便訂位去跟家人聚餐, 順道看看其裝修後的環境如何。 內部餐桌的設計有改變, 以前是中式酒樓格局, 大部分是圓桌。 現在多了卡位和方桌。 今天我們一行五人, 就坐在卡位, 坐位新, 又坐得舒適。梅羔醬烤骨: 酸酸甜甜, 但不會覺得膩。煎蠔烙: 煎得香不油膩, 蘸以魚露, 是必食之選。黃金蝦棗拼蟹棗: 蝦棗的蝦膠加入了馬蹄, 口感爽滑; 而蟹棗𥚃是有絲絲的蟹肉。魚蛋素菜㷛: 魚蛋算爽口, 除了雜菜, 另有蝦干, 不過不失。椒鹽九肚魚: 鬆脆外皮, 九肚魚肉是滑滑的。欖菜肉碎炒飯: 炒得油膩了點。

梅羔醬烤骨

梅羔醬烤骨: 酸酸甜甜, 但不會覺得膩。
煎蠔烙

煎蠔烙: 煎得香不油膩, 蘸以魚露, 是必食之選。
黃金蝦棗拼蟹棗

魚蛋素菜煲

椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚: 鬆脆外皮, 九肚魚肉是滑滑的。
欖菜肉碎炒飯

欖菜肉碎炒飯: 炒得油膩了點。
2018-09-21
$162 (Dinner)
梅羔醬烤骨
煎蠔烙
椒鹽九肚魚
2018-08-17 2214 views
剛剛有工作要到太古城,做完後因為時間尚早,未能吃午餐!決定和朋友仔去飲茶啦!雖然係愛吃西餐,但話哂都是中國人呀⋯⋯咁都會有愛飲茶的時候出現!其實太古城有很多茶樓,但點都會找些集團茶樓啦!我們終於選擇左 潮庭 作為我們去既地方! 10:20 到達,都竟然有很多枱茶客,係就有伯伯,婆婆們,但都有年輕的一群人,包括我在內!睇了點心紙,決定要叫 豉汁蒸鳳爪,沙茶金錢肚,點心拼盤,海鮮煎薄罉當中的點心拼盤,要10:00 後才能 order! 價錢:60元包括有的點心款式:冬菇包,白菜瑤柱蝦餃,燒賣,黑松露淮山蒸素餃,家鄉豆蓉餃!味道非常好吃,賣相也很吸引,每款1件,如果要分享來吃,就有點麻煩! 但是每人一客的話,又不能享用太多美食,所以有得都有失啦!海鮮煎薄罉價錢:48元味道香口,很脆,但吃到最後,底部果一塊就會濕了,唔脆豉汁蒸鳳爪中點沙茶金錢肚大點這2款點心,是我最喜歡吃的,一來味道濃郁二來煮得入味這間潮庭的服務態度,不過不失啦⋯⋯環境都可以接受,光線充足,碗筷很完整評分:服務:8/10食物:9/10環境:7/10價錢:6/10因為早茶時段,2人都要210元,真的有點昂貴
雖然係愛吃西餐,但話哂都是中國人呀⋯⋯
咁都會有愛飲茶的時候出現!

其實太古城有很多茶樓,但點都會找些集團茶樓啦!

當中的點心拼盤,要10:00 後才能 order!
價錢:60元

點心拼盤

價錢:48元
味道香口,很脆,但吃到最後,底部果一塊就會濕了,唔脆

豉汁蒸鳳爪
中點

沙茶金錢肚
大點

這2款點心,是我最喜歡吃的,一來味道濃郁
二來煮得入味

沙茶金錢肚,豉汁蒸鳳爪

這間潮庭的服務態度,不過不失啦⋯⋯
環境都可以接受,光線充足,碗筷很完整

評分:

因為早茶時段,2人都要210元,真的有點昂貴
冬菇包
2018-08-16
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
點心拼盤
沙茶金錢肚,豉汁蒸鳳爪