澳門逸園中心,並唔喺澳門㗎!😂😆就喺銅鑼灣sogo隔離,勁近地鐵站!黎呢度覓食其實好方便,11樓就係今日試左既壽司居酒屋。🦀香箱蟹朋友預先預訂左,勁期待❣️香箱蟹唔同其他蟹,滿腹爆多既蟹籽!主要就係食蟹籽、蟹膏,師傅仲將勁多蟹肉放埋一齊,唔使咁麻煩自己拆蟹,一開箱就可以大啖大啖享受,堅正❣️👍😋🐟三文魚厚切堅塊塊都好厚,又新鮮❣️🥢自家製免治雞肉棒係自家製自己串,非一般來貨,所以食落真係會同出面唔同,感覺新鮮、真材實料,真係好味d架! 🥢牛肉金菇卷塊牛質素都唔錯!醬汁調得好味,仲加咗炸蒜增添口感❣️🐟味淋魚乾越咬越有味,送酒一流❣️📝11月份午市每兩位,有得減$100❣️好抵,唔好錯過😋
澳門逸園中心,並唔喺澳門㗎!😂😆
就喺銅鑼灣sogo隔離,
勁近地鐵站!黎呢度覓食其實好方便,
11樓就係今日試左既壽司居酒屋。

🦀香箱蟹
朋友預先預訂左,勁期待❣️
香箱蟹唔同其他蟹,
滿腹爆多既蟹籽!
主要就係食蟹籽、蟹膏,
師傅仲將勁多蟹肉放埋一齊,
唔使咁麻煩自己拆蟹,
一開箱就可以大啖大啖享受,
堅正❣️👍😋

🐟三文魚厚切
堅塊塊都好厚,又新鮮❣️

🥢自家製免治雞肉棒
係自家製自己串,
非一般來貨,
所以食落真係會同出面唔同,
感覺新鮮、真材實料,
真係好味d架!

🥢牛肉金菇卷
塊牛質素都唔錯!
醬汁調得好味,仲加咗炸蒜增添口感❣️

🐟味淋魚乾
越咬越有味,送酒一流❣️

📝11月份午市每兩位,有得減$100❣️
好抵,唔好錯過😋
2023-11-01 99 views
喺附近返工,所以約咗同事去食午餐,咁岩佢有個午市優惠,每兩個人食午市減$100,又唔錯!同埋呢度係壽司居酒屋都幾好坐!可以傾耐啲計都無問題!-三文魚牛油果卷,用三文魚包住壽司再加埋牛油果呢個配搭好好食!而且三文魚外層有個醬汁都唔錯-蒜香炒香腸!腸仔肉夠爽口,再配埋蒜頭炒好正😋-五花腩荔枝卷,好香又夠多肉汁!食落又唔覺得好肥膩!-牛舌串、蓮藕豬肉卷,呢兩款都係串燒嚟嘅,牛舌好爽!有入口即溶嘅感覺,另外蓮藕豬肉卷口感都ok-柚子和風雞扒,平時食日式照燒雞扒嗰種類型就多次加咗有次香味又有咗唔同一種嘅感覺,食落雞肉都夠Juice!

-蒜香炒香腸!腸仔肉夠爽口,再配埋蒜頭炒好正😋

-五花腩荔枝卷,好香又夠多肉汁!食落又唔覺得好肥膩!

2023-11-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
  • 柚子和風雞扒
2023-10-14 150 views
千代鶴刺身三點🐟🐟,刺身食落非常新鮮,口感潤軟鮮嫩😋😋。七味魚翅🦈,七味魚翅配上沙律醬令到甜甜脆脆嘅魚翅乾味道更加豐富😍😍。七味粉嘅微辣🌶️又令魚翅乾更加惹味,送酒簡直一流🍻🍺。花咲蟹🦀,蟹肉🦀極具弹性😮,油脂含量亦都比較高🤗。口感同鱈場蟹差唔多,但味道比鳕场蟹濃郁😋。玉子燒🥚🥚,紮實豐厚嘅口感加上甜甜嘅味道😚,令人有種溫暖舒適嘅感覺🥰。味道上亦都能夠食到濃厚嘅蛋香😛。大福,係抹茶🍵口味,抹茶嘅甘醇味道拿掐得岩岩好,鍾意抹茶嘅朋友一定會鍾意❤️。
千代鶴

刺身三點🐟🐟,刺身食落非常新鮮,口感潤軟鮮嫩😋😋。

2023-10-11 139 views
夜晚去銅鑼灣接朋友放工兼食飯,朋友熟銅鑼灣,提議去呢間壽司居酒屋食,我當然和議。居酒屋有串燒有刺身又有小食,我地每種都點咗d嚟食。貴為日本四大名蟹之一既花咲蟹個名好有詩意,顏色亦有如綻放的鮮花一樣搶眼。欣賞佢既蟹肉飽滿鮮甜,我地食唔停口。肉類拼盤亦唔錯,燒得唔會過熟,食落都幾juicy.芝士年糕芝味濃郁,而且煙煙韌韌👍🏻伊勢龍蝦配八角魚既八角魚肉質嫩滑,伊勢龍蝦就既鮮甜又有彈性,我地都好滿意。燒虎蝦蝦肉爽口彈牙,唔錯!
居酒屋有串燒有刺身又有小食,我地每種都點咗d嚟食。

肉類拼盤亦唔錯,燒得唔會過熟,食落都幾juicy.

芝士年糕芝味濃郁,而且煙煙韌韌👍🏻

燒虎蝦蝦肉爽口彈牙,唔錯!
2023-10-11 76 views
位於銅鑼灣的日式料理居酒屋,環境高檔次,地方恬靜,座位舒適。餐廳主打各款壽司、刺身、卷物、串燒等等,另還有其他高級食材及當造海產,選擇蠻多。推介以下串燒、燒物:白鱔燒白鱔的外皮煙韌,燒得焦香,肉質爽彈。雞皮燒雞皮,是串燒店經典串燒之一。雞皮油脂豐腴 ,有彈性,帶點脆口。花咲蟹花咲蟹產量不多,特別珍貴,煮熟後的蟹殼鮮豔紅紅的。蟹肉飽滿,味道鮮味甜美。極上厚燒牛舌牛舌非常厚切,經過炙燒後,每一塊都帶牛脂肉香,肉質柔中帶韌。鹽燒蘆筍蘆筍切成細條,每一條均灑上鹽調味,味道鹹鹹的。
位於銅鑼灣的日式料理居酒屋,環境高檔次,地方恬靜,座位舒適。餐廳主打各款壽司刺身、卷物、串燒等等,另還有其他高級食材及當造海產,選擇蠻多。
推介以下串燒、燒物:
白鱔

燒白鱔的外皮煙韌,燒得焦香,肉質爽彈。
雞皮

花咲蟹

極上厚燒牛舌

鹽燒蘆筍

蘆筍切成細條,每一條均灑上鹽調味,味道鹹鹹的。
2023-08-18 262 views
我今日同朋友嚟咗銅鑼灣行街,順便嚟咗呢間居酒屋試一試佢嘅晚餐。餐廳環境非常好,店員都有禮貌,整體唔錯。海膽非常鮮甜,份量好多,一次過擺晒入口非常滿足!🤤天婦羅蝦炸得非常酥脆,點埋天婦羅汁食增添香口惹味,居酒屋物點菜式!🤤雞皮串燒燒得有啲燶燶哋,口感脆口,又有油脂爆出嚟,好邪惡,好好食!🤤鱈魚乾,作為前菜,點上沙律醬,一啖接一啖!🤤金目鯛刺身,擺盤非常有心機,肉質非常新鮮,口感爽口,值得一試的刺身!🤤
餐廳環境非常好,店員都有禮貌,整體唔錯。

海膽非常鮮甜,份量好多,一次過擺晒入口非常滿足!🤤

鱈魚乾,作為前菜,點上沙律醬,一啖接一啖!🤤

放工同朋友去銅鑼灣食晚飯見到呢間居酒屋感覺好吸引,我同朋友都想試吓居酒屋除咗有刺身、壽司、卷物、一品料理之外仲有串燒,即叫即燒,感覺好吸引呀!我同朋友主要食串燒為主推介四款串燒特別好味極上牛舌一定要試下牛舌軟腍得嚟夠爽口,加咗少少黑胡椒,更香口牛舌厚切,口感更豐富!豚肉露荀好多汁唔乾豚肉片卷住蘆筍,啖咬落去好juicy蘆筍清甜,配香口嘅豚肉卷,一試愛上!雞皮餃子喺日本居酒屋🏮常見嘅小食以雞皮取代傳統餃子皮,炸至金黃酥脆內餡多汁爽滑,口感軟嫩🤤雞小肉串都好好味雞肉嫩滑啖啖肉,煎香後更可口!
放工同朋友去銅鑼灣食晚飯
見到呢間居酒屋感覺好吸引,我同朋友都想試吓
居酒屋除咗有刺身壽司、卷物、一品料理之外
仲有串燒,即叫即燒,感覺好吸引呀!
我同朋友主要食串燒為主
推介四款串燒特別好味

極上牛舌一定要試下

牛舌軟腍得嚟夠爽口,加咗少少黑胡椒,更香口
牛舌厚切,口感更豐富!

豚肉露荀好多汁唔乾

豚肉片卷住蘆筍,啖咬落去好juicy
蘆筍清甜,配香口嘅豚肉卷,一試愛上!

雞皮餃子喺日本居酒屋🏮常見嘅小食

以雞皮取代傳統餃子皮,炸至金黃酥脆
內餡多汁爽滑,口感軟嫩🤤

雞小肉串都好好味

雞肉嫩滑啖啖肉,煎香後更可口!
.上星期同朋友去銅鑼灣呢間壽司居酒屋食飯🙆🏻‍♀️勁近地鐵站 行1分鐘左右就到了~我最愛一定係赤貝壽司同三文魚西京燒赤貝好大件 肉質非常爽脆 一食就知道係新鮮貨壽司飯都預先加了醬油 好夠味三文魚西京燒燒得好香 而且有少少lone邊 我勁鍾意😋肉質嫩滑而且入味 面頭仲有3款醬可以點 加了小小三文魚籽 咸香味增加半熟日本雞肝口感軟綿 蛋白質含量高 愛吃內臟的一定喜歡!比一般雞肝無太重既氣味沙甸魚係青魚既代表之一 魚油豐富 好香濃 絕對有omakase既質素👍🏻自家製免治雞肉棒係將雞軟骨攪碎 定形後再燒至金黃色 咬落係脆脆既雞軟骨 點上月見汁 相信無人會唔鍾意食🥹勁吸引.呢間下次一定會再encore🫶🏻
上星期同朋友去銅鑼灣呢間壽司居酒屋食飯🙆🏻‍♀️
勁近地鐵站 行1分鐘左右就到了~
我最愛一定係赤貝壽司同三文魚西京燒
赤貝好大件 肉質非常爽脆 一食就知道係新鮮貨

壽司飯都預先加了醬油 好夠味

呢間下次一定會再encore🫶🏻
2023-08-06
2023-08-13 144 views
千代鶴,位於銅鑼灣澳門逸園中心11樓,地點方便,可以算是區內比較高質素的壽司居酒屋,每次想食壽司,都會想起千代鶴。每次來千代鶴,必點赤貝壽司,獨特的蝴蝶造型,配以餐廳自制壽司醬汁,赤貝入口感覺超級新鮮爽脆,壽司飯醋酸味道合適,飯粒亦不會過硬,大小適中。松葉蟹壽司,以紫菜軍艦形式制作,滿滿的松葉蟹肉,入口鮮甜。油甘魚及油甘魚腩壽司,各有千秋,油甘魚腩油脂則比較豐富。最後來一客,鵝肝多士,鵝肝入口即溶化,多士脆卜卜。

松葉蟹壽司,以紫菜軍艦形式制作,滿滿的松葉蟹肉,入口鮮甜。

油甘魚及油甘魚腩壽司,各有千秋,油甘魚腩油脂則比較豐富。

最後來一客,鵝肝多士,鵝肝入口即溶化,多士脆卜卜。
2023-08-12
2023-07-30 285 views
見open rice訂位有半價就去試吓,8點去到有幾枱客,被安排坐bar枱一角,面對住2疊人咁高嘅便當盒同埋條風水銅錢魚,我只係嘗試坐過一格,希望唔好咁壓迫,然後職員同我講有人book唔畀坐,不過到食完走都係無人黎架!將心比己你食緊福食都唔會坐啦嗰啲衰位啦。所有壽司都掃左醬油比較濃味,個壽司飯一夾就散,隱約有浸宿味,每件壽司飯都唔同醋酸味,越食越酸🤢,好彩啲魚生無問題。啲串燒都偏鹹,雞翼有怪味,雞肝都好難入口。手卷就見到都唔開胃,個型又塌,紫菜又淋,材料又唔新鮮。食食下仲見到枱面有1/2隻不知明蟲行緊,好鬼嘔心。可能餐廳係無樓面嘅?招呼客人非常生手,QR code落單之後,上杯野飲個托盆都可以隊到我背脊,收碟又整跌張紙巾……綜合食物及用餐體驗,有半價我都唔會再食。

綜合食物及用餐體驗,有半價我都唔會再食。
2023-07-24 126 views
今天我同朋友來到位於銅鑼灣的千代鶴餐廳,這裡是一家知名的日本料理餐廳,提供各式各樣的美食選擇。帆立貝壽司 - 這道菜色非常精緻,每一口都能感受到帆立貝的鮮甜,如果你喜歡帆立貝,絕對不能錯過這道菜。海膽手卷 - 海膽非常新鮮,色澤金黃,口感滑順,絕對是海膽控不能錯過的一道美食。赤貝壽司 - 赤背質地鮮嫩,口感細膩,讓人回味無窮。芝士煙肉年糕 - 這道菜品非常特別,將傳統的年糕搭配上芝士和煙肉,口感豐富。年糕Q彈有嚼勁,芝士的濃郁味道和煙肉的鹹香味道相互融合,讓人感受到豐富的層次感。總體而言,千代鶴餐廳提供的食物質量非常高,下次要再去食過。

赤貝壽司 - 赤背質地鮮嫩,口感細膩,讓人回味無窮。

總體而言,千代鶴餐廳提供的食物質量非常高,下次要再去食過。

2023-07-24 107 views
趁日本仍未排放幅射水,日本食品入口仍未受到限制,同阿女再去千代鶴。今晚最好味的,就是新鮮鯖魚。師傅用一條鯖魚做了兩吃,魚片刺身及火灸。由於新鮮,鯖魚沒有腥味,肉質肥美,點柚子醬油也已經好好味。師傅豪爽地給的海胆,新鮮肥美,赤貝爽脆鮮味,串燒雞肝香濃軟滑。面對這些高膽固醇的美食,也要暫時放縱一下自己。😁另外,也欣賞前菜的燒蟹子丸,最後的甜品水信圓餅。由於已光顧了幾次,師傅除盡量減少壽司飯之外,最後更只上魚生,又寄得我們的口味而作出相應安排,值得給個讚。👍
另外,也欣賞前菜的燒蟹子丸,最後的甜品水信圓餅。
鯖魚
美味海胆
肥美拖羅
邪惡的燒雞肝
鱈魚
水信圓餅
2023-07-23
$900 (Dinner)
鯖魚
美味海胆
肥美拖羅
邪惡的燒雞肝
鱈魚
水信圓餅
  • Omakase
2023-07-21 95 views
今天同朋友去到一間叫千代鶴的餐廳。這家餐廳提供了各種美食選擇,包括日本生蠔、左口群邊火炙、壽司盛及燒物,讓人口感和視覺上都能夠得到極致的享受。Welcome Drink - 先來一杯sparking welcome drink,為進食美食做好準備。日本生蠔 - 這款生蠔的鮮度絕對不容忽視,咬下去的那一瞬間,清甜的鮮味瞬間爆發,回味悠長,配上少許檸檬汁和醬油,更能帶出其鮮甜的風味。左口群邊火炙 - 這款料理採用了左口群邊的新鮮魚肉,搭配上千代鶴特製的醬汁,使用火炙的方式讓其表面呈現微微焦香的口感,質感極佳,香氣四溢。壽司盛 - 千代鶴餐廳以其獨特的手法製作出了一款色香味俱佳的壽司盛。鮮美的魚肉,配上千代鶴餐廳特製的壽司飯,味道十分清爽,讓人食指大動。燒物 - 這款燒物是由千代鶴餐廳的大廚用心烹製。肉質鮮嫩,口感豐富,令人垂涎欲滴。總的來說,千代鶴餐廳的美食絕對是讓人難以忘懷的美食體驗。

總的來說,千代鶴餐廳的美食絕對是讓人難以忘懷的美食體驗。
2023-07-12
2023-07-20 92 views
前幾日朋友帶我去呢一間壽司居酒屋我哋叫咗幾款食物分享生蠔天婦羅超級大隻 而且炸皮都薄 不錯華味鳥丸子 幾特別 類似鵪鶉蛋原版海膽 當日重頭戲 朋友十分喜歡虎蝦天婦羅 個人就最鍾意呢一款,總共有四隻都幾彈牙呀,同埋脆卜卜最後仲試咗刺身同埋燒物餐廳環境幾舒服好適合聚會,或者慢慢食一邊傾偈 #香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳
前幾日朋友帶我去呢一間壽司居酒屋
我哋叫咗幾款食物分享
生蠔天婦羅超級大隻 而且炸皮都薄 不錯
華味鳥丸子 幾特別 類似鵪鶉蛋
原版海膽 當日重頭戲 朋友十分喜歡
虎蝦天婦羅 個人就最鍾意呢一款,總共有四隻
都幾彈牙呀,同埋脆卜卜
最後仲試咗刺身同埋燒物
餐廳環境幾舒服好適合聚會,或者慢慢食一邊傾偈

2023-07-20 87 views
中伏合格菜式:餃子雞翼,吉列蠔其他又未到難食到嘔,但都唔太掂野飲好似溝咗水咁淡出菜太慢等隻生蠔等咗15分鐘以上生蠔算ok,朋友就話腥再等個雞腎,蠔串,雞翼等咗半個鐘以上等到差唔多話cut單先上倒菜侍應幾好禮貌嘅話唔好意思要我哋等咁耐,送咗個吉列蠔同海鹽雪糕俾我哋但海鹽雪糕好似波子汽水糖漿溝冰,食咗一啖食唔落,唔好意思最後佢話俾咗8折我,但我唔啱,冇睇清楚張單後尾自己計數,未計8折都好似係400蚊內唔知點計518蚊
中伏

合格菜式:餃子雞翼,吉列蠔

其他又未到難食到嘔,但都唔太掂
野飲好似溝咗水咁淡

出菜太慢

等隻生蠔等咗15分鐘以上
生蠔算ok,朋友就話腥

再等個雞腎,蠔串,雞翼等咗半個鐘以上
等到差唔多話cut單先上倒菜

侍應幾好禮貌嘅
話唔好意思要我哋等咁耐,送咗個吉列蠔同海鹽雪糕俾我哋
但海鹽雪糕好似波子汽水糖漿溝冰,食咗一啖食唔落,唔好意思

最後佢話俾咗8折我,但我唔啱,冇睇清楚張單

後尾自己計數,未計8折都好似係400蚊內
唔知點計518蚊

魚子茶碗蒸
沖繩菠蘿chu-hi,茉莉花茶
吉列蠔
雞腎串燒
餃子雞翼
煙肉蠔卷串
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)