2022-06-14 524 views
Openrice book 枱之開心大發現😆 我係search銅鑼灣餐廳嘅優惠發現到佢🤓 我食嗰日單點主餐牌有75折優惠🙈 我見依加唔同時段都有唔同優惠🤓 所以如果食最好經Openrice book枱😆呢到所有壽司都已經幫你「調好味」基本上都唔洗再額外蘸任何豉油😆 可以留意下啲飯🤓最令我印象深刻絕對係海膽手卷🤓 好多時食手卷最後變咗食飯,但佢係U型咁俾你,又唔驚紫菜淋咗,又食到海膽嘅鮮甜😍 兵庫縣生蠔壽司都係好鮮甜😆 火炙🔥類嘅壽司可以令壽司本身昇華,仲有口感更有層次更有口感🤓 亦係我最愛😆 特別推介左口群邊火灸同沙甸火炙白蝦配茶碗蒸 - 又係考廚師嘅功夫,呢啲基本工一食就知值唔值得留😆 佢配炸嘅白蝦,配搭好新穎🫶🏻 值得一試,同蛋一齊食,口感都幾得意😆

2022-06-02 488 views
Cannot order via the QR code, and waiter only helped after 4 times failing. And then the food takes forever to arrive. Worse service I have ever experienced. The dishes are mediocre at best. Cannot believe how many good reviews are out here. Definitely do not recommend.
2022-05-19 451 views
生日男朋友帶咗我嚟呢間食夜晚嘅Omakase我哋揀咗廚師發辦16品料理預先問定我哋有冇一啲特別唔食嘅料理然後逐樣餸出,侍應不時幫我哋斟茶服務態度很好首先嚟咗前菜,跟住成條魚刺身日本生蠔,大粒又超鮮甜!跟住出咗八九款嘅壽司,樣樣都好出色我自己最鍾意帆立貝壽司,帆立貝勁厚身,放入口真係勁滿足!然之後嚟咗幾款串燒都好精緻最後仲有個龍蝦烏冬,超多龍蝦🦞埋單每人$800左右但食到咁高質嘅Omakase呢刻都令我仲好回味10分滿足!
生日男朋友帶咗我嚟呢間食夜晚嘅Omakase
我哋揀咗廚師發辦16品料理
預先問定我哋有冇一啲特別唔食嘅料理
然後逐樣餸出,侍應不時幫我哋斟茶
服務態度很好

首先嚟咗前菜,跟住成條魚刺身
日本生蠔,大粒又超鮮甜!
跟住出咗八九款嘅壽司,樣樣都好出色

我自己最鍾意帆立貝壽司,帆立貝勁厚身,放入口真係勁滿足!
然之後嚟咗幾款串燒都好精緻

最後仲有個龍蝦烏冬,超多龍蝦🦞
埋單每人$800左右
但食到咁高質嘅Omakase
呢刻都令我仲好回味

10分滿足!
2022-05-13 310 views
#千代鶴今次講嘅係位於銅鑼灣嘅千代鶴🤞🏻💕終於有機會食Omakase有齊先付✨刺身✨手握壽司✨茶碗蒸✨甜品等等☺️☺️絕對平價又親民 又可以試下廚師發辦 🌹店員服務態度仲要好好 食得開心坐得舒服💓💓午市廚師發辦 $328💰(7.5/10)呢個吉列豬扒用佐新豬肉去製成🧏🏻‍♀️口感同味道同真係食緊肉冇分別🥰🥰海膽 (7/10)海膽有兩舊💓最重要係一啲都唔腥‼️‼️而且好濃好Creamy🧡有種入口即溶嘅感覺❤️‍🔥❤️‍🔥一啖食入口超級滿足☺️☺️海膽配淡雪鹽 (7.5/10)呢一款就係配淡雪鹽 海膽依舊大大件 而且非常Creamy🥰🥰配佐淡雪鹽 令層次感提升佐 突顯佐海膽鮮甜✨✨蜜柑鯛配竹炭鹽 (7/10)蜜柑鯛口感清爽✨✨隱約帶住蜜柑嘅甜味 配上竹炭鹽 甜中帶咸 令口感加佐層次感💕💕象拔 (7/10)象拔份量十足 一啲都唔腥🌹🌹好新鮮 口感煙煙韌韌咁 可以慢慢一片片食😛😛銀雪 (7/10)銀雪一岀場已經眼前一亮☺️一放入口 口感鮮甜而且肉質非常鮮美‼️‼️✨鯛魚湯 (7.5/10)鯛魚湯熱辣辣咁🔥🔥嗰湯雖然望落好似好清 但係竟然非常濃味✨✨而且一啲魚腥味都冇🥰🥰飲落去暖笠笠 仲要有好多魚肉 同海帶💕💕睇到呢度

#千代鶴

午市廚師發辦 $328💰(7.5/10)

海膽 (7/10)

海膽配淡雪鹽 (7.5/10)

蜜柑鯛配竹炭鹽 (7/10)

象拔 (7/10)

銀雪 (7/10)

鯛魚湯 (7.5/10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食銅鑼灣

千代鶴 (銅鑼灣)
⚜️銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心11樓
⏱星期一至日 1200-1630 1800-2300

2022-05-11 245 views
出左銅鑼灣行街順便搵食,突然好想食壽司,見到係澳門逸園中心有間日本餐廳,就上去試吓先~午市廚師發辦嘅壽司真係好吸引,睇住師傅即場整,逐件上碟~赤貝赤貝刺身好大件,外層爽脆無比,內裏鮮軟細嫩,刺身色澤亮麗,十分吸睛赤貝裙邊裙邊味道鮮甜,裙邊口感煙韌彈牙,回味無窮赤蝦蝦好大隻,望落晶瑩剔透,好厚肉放入口十分有口感,鮮味十足油甘腩邊火炙最愛食火炙壽司,貪佢有陣燒烤味,呢個油甘腩魚油味超香海膽超大片,鮮甜味十足,成件放入口好滿足,回味無窮!

赤貝

赤貝裙邊
裙邊味道鮮甜,裙邊口感煙韌彈牙,回味無窮

赤蝦
蝦好大隻,望落晶瑩剔透,好厚肉放入口十分有口感,鮮味十足

油甘腩邊火炙
最愛食火炙壽司,貪佢有陣燒烤味,呢個油甘腩魚油味超香

海膽
超大片,鮮甜味十足,成件放入口好滿足,回味無窮!
千代鶴經過銅鑼灣見到有間平平哋嘅omakase👍🏼上網search又見到食物質素好似幾新鮮😂就決定試下😆-🧑🏼‍🍳 午市廚師發辦 有齊先付、刺身、手握壽司、茶碗蒸、主食🥢 三文魚刺身鮮味十足🤣-🥢 串燒生蠔燒到多膽內軟🤤一咬爆晒汁🥰-🥢 左口群邊入口即溶😋油脂分布平均😂必叫‼️-🥢 帆立貝帆立貝上邊有黑松露醬😆令帆立貝鮮味勁出😍-🥢 赤羽太唔洗多講😂原條赤羽太上就知道幾有霸氣🥰魚肉彈牙,魚味重-餐廳得分: ⭐⭐⭐⭐地址: 銅鑼灣#foodieluveat
千代鶴

入口即溶😋油脂分布平均😂必叫‼️

🥢 帆立貝
帆立貝上邊有黑松露醬😆令帆立貝鮮味勁出😍

🥢 赤羽太
唔洗多講😂原條赤羽太上就知道幾有霸氣🥰魚肉彈牙,魚味重

餐廳得分: ⭐⭐⭐⭐
地址: 銅鑼灣
#foodieluveat
2022-04-29 320 views
呢一間壽司舖,促使了我既衝動寫食評。我哋二人訂咗7:00。樓面得兩位小妹妹,其中一個好似有認知障礙。另外一個醒目嘅,但係可能壓力太大得佢一個,用埋一啲非常低級理由去耍開啲客嘅合理要求。餐廳得三個set 選擇,我哋揀咗個398 壽司加串燒set. 當我同佢講要398之後小妹妹急急腳很快就走咗,我連問呢一set有啲咩食都冇得問. 之後有機會捉住有認知障礙嗰位: 請問呢個set有啲乜嘢壽司架,因為我哋對有啲食物敏感。 侍應: 哦好啊 (沒有聽晒或處理問題就行走咗)前菜到了2分鐘,連食都未開始食,壽司已經到,擺到枱滿晒。 當食完前菜後,開始食壽司,餘下嘅壽司就到了。 我問佢可唔可以慢少少啊未食完。 侍應二: 唔得個喎,你哋嗌嗰個係set係咁嘅速度㗎喎。 我話:唔緊要咁之後啲串燒可唔可以慢啲等我哋食完先侍應二: 唔得呀,廚師一燒就會少好多。或者你介唔介意佢凍啊?埋單1100。一句講晒,呢個價錢好多選擇,唔需要試🙄😆

呢一間壽司舖,促使了我既衝動寫食評。

侍應二: 唔得個喎,你哋嗌嗰個係set係咁嘅速度㗎喎。

我話:唔緊要咁之後啲串燒可唔可以慢啲等我哋食完先

埋單1100。一句講晒,呢個價錢好多選擇,唔需要試🙄😆

2022-04-29 261 views
真係唔需要試。訂咗七點去到得一台客。我哋兩個人嗌咗$398 個餐。冇問有冇食物敏感、個餐跟啤酒、如果唔要啤酒就可以轉蜜瓜汽水。熱茶要$38一壺。未食完頭盤就已經上咗4/6件壽司。未食壽司,食完頭盤已經上埋另外嗰三件。叫佢可唔可以慢少少出串燒等我哋食埋先佢仲問我哋介唔介意凍因為師傅已經整緊🧐 跟住仲話我哋呢個餐係一齊上嘅⋯⋯ 6件壽司加埋海膽兩條串燒每人$500個人覺得唔係好值⋯⋯ 壽司唔係真係好新鮮但係值得一題係條雞串係燒得幾好嘅。

壽司唔係真係好新鮮但係值得一題係條雞串係燒得幾好嘅。
2022-04-22 301 views
點餐時一堆規矩,諸多推搪,一次過喺咁先。所謂優惠就係益你囉!2人同抬就不能分别叫不同的東西,要食同樣的套餐。可以加錢吃附加的食物,以便提高消费。魚生不鮮,壽司🍣不夠實淨。未吃完就趕唔切收碟,其實都冇坐滿人,沒有日本餐廳的服務。通風不良,空氣質素差啲。跟餐的飲品一定係凍麥茶,要熱茶就另計,$38-幸好服務員有介紹各種食物是甚麼。大厦祗有兩部电梯,排長隊上落。可以想像人多時會怎樣!発生意外就走都冇得走了!
魚生不鮮,壽司🍣不夠實淨。
未吃完就趕唔切收碟,其實都冇坐滿人,沒有日本餐廳的服務。
通風不良,空氣質素差啲。
跟餐的飲品一定係凍麥茶,要熱茶就另計,$38-
幸好服務員有介紹各種食物是甚麼。
大厦祗有兩部电梯,排長隊上落。可以想像人多時會怎樣!
発生意外就走都冇得走了!
2022-04-22
$400 (Lunch)
2022-03-04 545 views
池魚紫蘇卷🍘將日本產嘅新鮮池魚同鮮紫蘇葉,以紫菜卷起,紫蘇自然嘅清香,更加可以中和時令當造池魚🐟飽滿嘅油脂,口感豐富,更加和諧。日本生蠔素面🍜蠔肉食落去,海水味同蠔味比較濃,蠔身都好大隻。左口群邊火灸🔥 左口魚裙邊係背鰭同臀鰭之間嘅個一條邊,裙邊位置,正正係成條魚之中,最肥美嘅部份。油甘魚腩🍣色澤紋路,分布非常均勻,好似大理石般,肉厚肥嫩,😙魚肉細緻,非常甘甜,滑嫩更加多膠質,❤油花均勻,漸漸散佈係每絲刺身中,🥰入口即能融化係舌尖上邊。左口魚火灸,最中意火炙壽司,🐠脂香中,帶上甜美,別具層次風味。

2022-03-04 356 views
前菜三點,🍆簡單料理,卻顯得功夫十足,賣相非常吸引。.白子茶碗蒸,白子細滑豐腴,奶油般口感,十分獨特,🥚加上茶碗蒸,嫩滑蒸蛋,帶來雙倍順滑同美味。.活赤貝,原隻嘅新鮮赤貝刺身,外表係奪目嘅橙紅色,🥢並且帶有光澤,食落肉質非常爽厚,而且鮮味十足。.甲羅燒,松葉蟹膏好好食,松葉蟹膏釀滿蟹蓋,蟹膏上面更加咗蟹肉!🦀滿滿蟹膏,香氣逼人。.八幡鰤配噴火灣章魚,🥰厚切之餘,鮮紅色,油脂甘香,非常新鮮。
前菜三點,🍆簡單料理,卻顯得功夫十足,賣相非常吸引。

2022-03-04 306 views
午市廚師發板,Causeway Bay呢一間Omakase中午,同friend gathering,見到好多人嚟食lunch set,💕食材高質,價錢親民!💛札幌赤海膽海膽非常之飽滿,而且壽司飯撈咗少少醬油,好入味。🍤牡丹蝦晶瑩剔透非常之吸引,大啖食落去,兩隻蝦夾埋嘅口感,真係好正。🦪九十九島生蠔新鮮夠肥美,而且上邊仲有啲三文魚籽點綴,更添鹹香鮮甜。🍣厚切八幡鰤,原條池魚姿造,彈牙活赤貝,刺身出色夠驚豔!

💛札幌赤海膽
海膽非常之飽滿,而且壽司飯撈咗少少醬油,好入味。

🍤牡丹蝦

🦪九十九島生蠔
新鮮夠肥美,而且上邊仲有啲三文魚籽點綴,更添鹹香鮮甜。

🍣厚切八幡鰤,原條池魚姿造,彈牙活赤貝,刺身出色夠驚豔!
2022-02-26 264 views
疫情下真係好需要哄自己開心..所以走左去食omakase, 食左海膽即刻開心返哂🥰就係咁簡單咋嘛!今次揀左千代鶴,貪佢夠抵食!仲有埋串燒,比較多元化。前菜已經有三文魚子,粒粒都好有咬口,爆珠咁好好食😂其中點名要讚既係帆立貝同赤貝壽司都好爽口同新鮮!然後有最愛磯煮鮑魚,鐘意佢既調味,仲有埋日本生蠔🦪大大粒。其中有個名叫腦天既壽司🍣比較小見,但食落特別,無根!燒物方面就有牛舌,燒得好香👍仲有師傅都好衛生,見佢洗好多次手!疫情下係信心既保證👏

仲有師傅都好衛生,見佢洗好多次手!疫情下係信心既保證👏
2022-02-12 253 views
最近對Omakase很有興趣 看到網上對這間的評價不錯 所以特意訂位來試一試本來想叫300多元的午市Omakase 但擔心不夠吃加上想有驚喜 所以改叫了500多元有15道菜的無菜單料理食材用料非常新鮮 但可能解凍不足 壽司魚料的中心部分有點冷推薦食物:是日前菜:海草漬 柚子魷魚 牛舌 味道順序由淺入深 非常開胃是日刺身:磯煮鮑魚 八幡鰤 大Toro 由爽口到油脂豐富 大滿足生蠔:既Creamy又有海水味 回本之作整體而言 無菜單料理的性價比不錯 奈何魚料溫度扣了一點分 店員服務態度用心 每道菜也會介紹用料和吃法順序 如果不是追求頂級享受可以一試

本來想叫300多元的午市Omakase 但擔心不夠吃

加上想有驚喜 所以改叫了500多元有15道菜的無菜單料理

食材用料非常新鮮 但可能解凍不足 壽司魚料的中心部分有點冷

推薦食物:

生蠔:既Creamy又有海水味 回本之作

如果不是追求頂級享受可以一試
2022-02-12
$623 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 生蠔
  • 無菜單料理
2022-02-06 238 views
之前見到OpenRice 六五折優惠就試吓點知食完之後勁失望佢有限時,得90分鐘跟住落單又慢,又不停比人趕環境又細,冇得揀位坐刺身同埋壽司質素一般唔算話超級好食不過刺身都算新鮮日本生蠔都幾creamy同大隻自己幾鍾意佢嘅帆立貝壽司同八幡鰤壽司佢嘅醋飯調味幾好最失望就係佢嘅厚燒牛舌雖然賣相幾靚,咬落去有少少韌肉味又唔夠銀雪魚西京燒相對好食好多,啲肉好滑加沙律醬好好食,但份量偏少另外試咗佢啲小食,有枝豆、木魚冷豆腐、茄子田樂同黑松露薯波茄子比想像中細,黑松露薯波都算脆,味道不過不失不過最鍾意都係雞泡魚乾,幾有咬口之後試咗唔同串燒,有雞翼、雞軟骨、白鱔帆立貝醋明太子醬串串燒整體一般雞軟骨唔會好硬,雞翼味道麻麻帆立貝醋明太子醬幾特別,白鱔好脆另外仲有番薯同南瓜,都燒得比較乾天婦羅有蝦、番薯、青椒同埋冬菇飲品方面試咗佢嘅梳打同埋啤酒仲有水果茶,不過相對較甜整體麻麻哋,折咗都要$2900 食物質素又唔算話超好,仲要勁趕唔會再去
之前見到OpenRice 六五折優惠就試吓
點知食完之後勁失望
佢有限時,得90分鐘
跟住落單又慢,又不停比人趕
環境又細,冇得揀位坐
刺身同埋壽司質素一般
唔算話超級好食
不過刺身都算新鮮
日本生蠔都幾creamy同大隻
自己幾鍾意佢嘅帆立貝壽司同八幡鰤壽司
佢嘅醋飯調味幾好
最失望就係佢嘅厚燒牛舌
雖然賣相幾靚,咬落去有少少韌
肉味又唔夠
銀雪魚西京燒相對好食好多,啲肉好滑
加沙律醬好好食,但份量偏少
另外試咗佢啲小食,有枝豆、木魚冷豆腐、茄子田樂同黑松露薯波
茄子比想像中細,黑松露薯波都算脆,味道不過不失
不過最鍾意都係雞泡魚乾,幾有咬口
之後試咗唔同串燒,有雞翼、雞軟骨、白鱔帆立貝醋明太子醬串
串燒整體一般
雞軟骨唔會好硬,雞翼味道麻麻
帆立貝醋明太子醬幾特別,白鱔好脆
另外仲有番薯同南瓜,都燒得比較乾
天婦羅有蝦、番薯、青椒同埋冬菇
飲品方面試咗佢嘅梳打同埋啤酒
仲有水果茶,不過相對較甜
整體麻麻哋,折咗都要$2900
食物質素又唔算話超好,仲要勁趕
唔會再去