2019-01-01
11點幾先起身掙扎咗好耐依然決定岀發登高去⛅️一路都想去川龍體驗傳統舊式茶樓滋味,成日以為只係渣車人士先有嘅福利,原來坐小巴上去都好方便,只係等車比較耐,約莫等半小時先上到車。川龍有兩間酒樓,係小巴聽村民講其實分別不大,反而彩龍收得晏d (最後一點多先抵達),所以我地就揀咗去彩龍醫肚,一落小巴就望到🥳我嘅最愛一定係芝麻卷,家下坊好少見到菲林造型,仲要熱辣辣咁新鮮嘅甜糕💕 咬落層次分明,有芝麻香但唔會太甜!必點👊🏻 見到佢仲有薑汁紅棗糕,但奈何兩個人唔敢叫太多驚眼闊肚窄,唯有留番下一次先試啦!另外,睇食評介紹,個到嘅村民係自家種植西洋菜,所以必點佢地嘅山水山洋菜🥬 係幾嫩嘅,就咁白焯更突顯菜嘅鮮甜味,食多d菜減低罪惡感嘛排骨都好入味,唔算太肥。兒時最愛大大舊蒸馬拉糕🥧雖然食晤番細個嘅味道,但佢唔會過甜,兩個人share一啖一滋味。略嫌佢太硬實,如果做得鬆軟d就更加好🤪千呼萬喚始出來嘅蝦餃🤭我地一直捕住,終於係想放棄埋單嘅時候就岀爐了!可能期望太高,係足料嘅d蝦肉餡,奈何塊皮過厚,亦都有d痴牙,一般😿全程係自助嘅,由搵位、沖茶、拎點心都係自己一腳踢。係一個傳統得黎又幾有趣嘅體驗。見到佢有沙翁
排骨都好入味,唔算太肥。
全程係自助嘅,由搵位、沖茶、拎點心都係自己一腳踢。係一個傳統得黎又幾有趣嘅體驗。見到佢有沙翁、煎堆等炸物,多人d黎食可以share都可以一試,始終呢d工序繁複嘅食物已經漸漸式微🧐
飲完茶就岀發行山,食飽飽消耗下,有input有output先係上等人嘛😂😂