2019-11-28 156 views
黑毛豬好嫩好彈牙好食, 誠意推薦黑毛豬. 個pizza都好特別黑色嘅好脆好香. 南瓜湯好有 南瓜嘅香味好creamy. 薄牛肉片好有牛味半熟再加少啲辣椒jw幾刺激 呢個都值得食嘅食嘅 另外個環境好似喺個車廂入面
2019-11-28
Dinner
2019-11-28 150 views
火車主題的西餐廳Lunch(為食評分:8/10) (整體評分:8/10)。檸檬牛油燒雞配bb菠菜 $78整道菜樣子十分美觀❤️燒雞處理得很好,皮脆肉嫩。不過我嫌個汁太水,掛唔到上個雞度水撈飯又怪怪,同埋個汁唔夠熱可能係怕太熱會令bb菠菜謝哂皮?。蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醬 $88這一個確實有點失望😒Sauce過咸,亦太水蝦太過爽但無味,很難吃😅龍蝦醬其實幾香,不過真係太咸…。環境招呼都令人舒服地方有限,坐位設計和桌椅,未能非常貼近火車內環境,這怪香港地小租貴的限制😢(還有消防條例)。好想試下這裡的甜品❤️❤️❤️今天時間有限,下次必食😍
火車主題的西餐廳
Lunch
(為食評分:8/10) (整體評分:8/10)

檸檬牛油燒雞配bb菠菜 $78
整道菜樣子十分美觀❤️
燒雞處理得很好,皮脆肉嫩

不過我嫌個汁太水,掛唔到上個雞度
水撈飯又怪怪,同埋個汁唔夠熱
可能係怕太熱會令bb菠菜謝哂皮?

蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醬 $88
這一個確實有點失望😒
Sauce過咸,亦太水
蝦太過爽但無味,很難吃😅
龍蝦醬其實幾香,不過真係太咸…

環境招呼都令人舒服

好想試下這裡的甜品❤️❤️❤️
今天時間有限,下次必食😍
2019-05-23
  • 微辣白酒蜆意大利麵
  • 芥末籽燒雞牛油果沙律配溏心蛋
食晏要食得唔好咁hea, 係呢頭絕對唔容易, 身為一個旅人兼foodie, 呢間餐廳可以話係度身定做。其實餐廳位置唔算易搵, 先要你用上地圖搵一搵路, 已經有種去旅行期間覓食的感覺。搵到店舖, 一打開門, 見到行李架, 又有車窗睇景, 真係幾有坐火車出發的感覺。只可惜wait staff 做唔到有火車服務員既感覺。到主角食物, lunch set 選擇都幾多又唔係好一般, 我揀左個詘龍蝦汁大蝦意粉, 加錢要左杯cappucinno, 食物質素係有驚喜。先講上餐係快, 但食物係好夠熱。份量仲好足。味道方面, surprisingly 味道唔係好假既龍蝦湯味, 仲有好多櫻花蝦,意粉質地又岩岩好, 唔會過硬式或軟,食到尾都冇話林哂, 唯一係呢, 蝦係雪蝦, 冇咩鮮味, 但呢點冇辦法。咖啡都出色, 泡滑有豆香。$100 埋單一個人, 轉換左心情既午餐, 回本!

2019-10-24
2019-11-09 567 views
前陣子和朋友也想吃西班牙菜,就在OpenRice 內找尋,看見這間評分不錯就去一試。餐廳的位置有點偏遠,裝修也不太討好(有一種去cafe的感覺),但看得出店主花了不少心思突出旅遊的主題。 應該說一下重點! 就是食物令我們眼前一亮! 先說蒜香煮蜆,雖然略嫌蜆不夠新鮮,但那個香蒜汁調得很香濃。 再來就是牛肉,生牛肉配上芥末加上香濃的醬汁,口感煙韌,絕對是水準之作!最令我們驚喜的是黑毛豬梅肉,因為我不算豬肉的愛好者,本來不太想下單,但店員熱烈推介下,還是想品償一下。 上菜時,豚肉粉嫩多汁,咬下時很柔軟,不像在吃豬肉,像在吃牛肉,很鮮味。這個菜式令我們很驚喜,而且作為主菜,價格只是二百左右也相當便宜。我們還點了紅酒再加上可能以便宜的價錢加意粉,每人才吃了三百多元。性價比真的相當高。

• 西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒
2019-11-04 420 views
本來打算支持黃色經濟圈。不過佢哋服務態度實在有問題,唔會再幫襯。今日中午一行5人入去幫襯,因為其中一個朋友推介食物好味。當叫完餐後隔咗一陣,想叫埋餐飲,有個年紀比較大嘅女侍應落 drink order. 我哋叫 Latte, Cappuccino, Mocha 全部無,因為嘅機壞咗。其實無問題!咁我哋諗咗幾秒,個女人就話,「好忙呀,你哋諗下先啦」就走咗。其實當時就未full house. 忙都唔係呢個態度?之後埋單,佢有 the Club 儲分。搞咗幾分鐘都搞唔掂,之後佢部機就自己關機!咁佢就好晦氣咁講「架機壞咗,下次都唔會入返俾你!」就走咗去!態度極之惡劣!食物質素就真的不錯!可惜可惜!你就算黃店,都唔應該用咁嘅態度 serve 客人!我去幫襯其他黃店算!

2019-10-26 502 views
今日同朋友第一次去,地點偏遠!開1200,門口關上,未有Open or Close 字眼,有店員返工見我們在門口等,直到1210我們主動開門問,才話已營業!我們的是set lunch, 我是牛油烤雞菠菜配飯,朋友的是雞肉牛油果沙律!每人加了8蚊的南瓜湯!湯根本冇乜南瓜味可言,好水!不過將貨就價!食物味道很一般⋯⋯坐位好迫!大枱放留座牌,但根本冇人坐!迫人坐二人枱,連訂坐的也是迫人坐門口隔離既二人枱!比我即走!不會再去
2019-10-25 446 views
筆者對上一次光顧已經是一年多的事情,還記得當時是晚市,需要預早訂座,幸今次再度光顧為午市早段,直至結帳一刻還是只有我們一枱客人,不知道是午市人流稀少還是最近生意不景雖則只有我們一枱人,可是「火車」依舊駛出,室內裝璜未見大更改午餐我們選了芥末子燒雞牛油果沙律跟咖哩蛋包飯,餐前的南瓜湯口感非常好,能吃出南瓜蓉,足料之作溏心蛋當然還是一般的溏心蛋,但沙律醬因為加了芥末子而有了些許辣度,變得跟市面其他沙律不一樣,相當好吃至於咖哩蛋包飯的蛋是半熟狀態,不像有些餐廳煮久了便成奄列蛋飯,可惜咖哩沒有大驚喜結論食物質素跟餐廳環境都非常好,但午餐價錢偏貴,適合放假可以攸然自得地慢慢吃

2019-10-12
$90 (Lunch)
  • 芥末籽燒雞牛油果沙律配溏心蛋
2019-07-23 1838 views
同幾個朋友黎咗呢間食CHOO CHOO主題餐廳品嘗美味菜式,一入去間餐廳,環境清潔,地方闊落。日本蜜瓜加火腿classic西餐前菜,我係第一次食已經愛上左呢一道菜🥰上邊啲泡泡係蜜糖味㗎xd芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋菜式賣相精美,沙律菜好爽脆,配埋秘製醬汁感覺好fresh 又惹味,糖心蛋做得好,見到個色水都好吸引好好味牛柳真真係好食肉汁鮮嫩,又有濃濃的牛肉味!配合特製醬汁,其他配料也很好食,值得品嘗味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

日本蜜瓜加火腿

芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋

牛柳真真係好食

2019-07-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Voucher
這天我姐姐帶我到這一間以旅行為主的餐廳,在長沙灣及荔枝角中間一個小角落,但食物意想不到有驚喜!一坐下來那本餐牌已經10分吸引我眼球,是一本旅行日記的餐牌,裏面還放着店主都不同世界各地旅行的照片。讓人感受到店主對旅遊的熱愛程度有多大。由於我們兩個不是太餓,所以叫了一份牛肉和一個蟹肉意粉,最後就是重頭戲!甜品牛柳真的很好吃!肉汁鮮嫩,又有濃濃的牛肉味!配合特製醬汁,其他配料也很好吃,我和姐姐把整盤都吃完,真會有不停想吃的衝動蟹肉意粉,味道不錯,當除了放在上面的兩條蟹腳外,其他是蟹肉絲...所以好像不太夠拌麵。不過整體感覺不錯的!最後壓軸登場的是期待已久的甜品!外面那一層是好像雲呢拿味的凍朱古力,敲開裏面是滿滿的raspberry醬和果肉!再加上外面的焦糖脆脆一起吃,層次感10分豐富!酸酸甜甜而且不膩,這個滿分!滿分!滿分!!!
但食物意想不到有驚喜!

牛柳

最後壓軸登場的是期待已久的甜品
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Dinner
牛柳
2019-07-07 1586 views
有Heart 小店,味道不錯,值得一試再有下次,期待晚餐再來食, 見人哋隔離枱手工Pizza個樣都好得,仲有軟殼蟹墨魚汁麵未試,樓上仲有一層可以包房,裝修明顯都花過心思,餐廳係火車主題,期待下次來臨,仲有The club優惠儲分
2019-06-20 1492 views
今次去choo choo係同男朋友慶祝週年紀念,為咗俾個驚喜佢我早幾日已經book咗位。因為呢次嘅Special Menu係每日限定5份,所以我都早早左book。每一道餸都有店員同埋啲卡仔附送,詳細咁樣講解食材嘅用了同埋食嘅方法,真係十分用心 嘻嘻其實我已經期待過幾次Choo Choo嘅Special Menu,但奈何d節日時節次次都夾唔啱時間,咁你終於都可以嚟到呢間我同佢都好鍾意嘅餐廳慶祝。首先前菜係日本蜜瓜加火腿,classic西餐前菜,我係第一次食已經愛上左呢一道菜🥰上邊啲泡泡係蜜糖味㗎xd另一個我好鍾意食嘅前菜係日本串茄加蒜蓉多士,佢啲日本穿茄真係甜到爆炸,加埋啱啱烤的蒜蓉多士,作為第一道餸其實真係令我好期待之後會有啲咩更加好食嘅食物🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤第二個係甜蝦他他,我自己覺得係用咗少少龍蝦醬去調味,配埋佢自己炸嘅薄米餅,雖然少少邪惡但係我都食左一大半🤣所以男朋友淨係食左一兩舊😂之後就係充滿仙氣嘅西班牙凍湯,呢個凍湯除咗番茄味濃,佢仲加咗少少士多啤梨味做吊味的作用,加埋佢呢一個擺碟,已經影咗好多相😂😂我男朋友就勁鍾意食呢個豬肋骨,因為佢係骨肉分離得好緊要,唔使點咬嘅豬肉,加上少少

我男朋友就勁鍾意食呢個豬肋骨,因為佢係骨肉分離得好緊要,唔使點咬嘅豬肉,加上少少煙燻嘅味道,唔難理解點解會鍾意食。

仲有一個係西班牙炒飯,但我唔記得影相😂
不過佢個份量唔係太多,因為去到呢個時候其實你已經有七成飽,但係都好鍾意食。

最後就係甜品嘅環節,又當然係我自己一個食晒啦,可能我真係我太愛海鹽焦糖雪糕,再加埋出邊嗰個柚子雪糕,真係超級有趣,因為你係估唔到原來有兩種雪糕係同一道甜品入邊。
你會發覺出邊嗰個係超級清新嘅口味食到入邊先慢慢轉甜,有個馬卡龍係海鹽焦糖雪糕上邊

希望Choo Choo會繼續出好味的Special Menu,繼續保持出d咁創新同埋好味嘅食物。
2019-06-13 951 views
今日同朋友慶祝生日,本來諗住就佢方便去荃灣食,點知朋友話見我成日去長沙灣食嘢佢都想黎試下,當然無問題啦,就揀左呢間我之前來過覺得好味既餐廳。Book位既時候同店員講有朋友生日想order個可寫慶祝語既甜品,店員好好人咁推介左LJK,我聽到有cheese ball 同raspberry 就諗到唔諗話好😆準時7點到,我地望住個餐牌好耐都唔知叫咩好,因為樣樣都想食,幾經辛苦下決定叫左推介既”西班牙海鮮飯”同”西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒”。飲品就叫左有玫瑰香味既赤米啤酒。赤米啤酒個樽好靚,仲配埋個同logo既玻璃杯,好得意。味道同一般啤酒差不多,不過多咗啲花香味,好岩女仔飲😊大概15分鐘先上既係梅扒,未埋到枱已經聞到好香,賣相亦好吸引。豬肉好嫩,好有肉香味,唔錯!之後西班牙海鮮飯上場,海鮮都算多,最好食就係兩隻大蝦同粒帶子,好鮮味。個飯底都好特別,我朋友話好似食到有少少bacon味添😆最後黎既就係預先order好既甜品,店員好貼心問係邊位生日,將甜品放係朋友面前,再詳細解釋甜品既材料。雖然只係一個小甜品,但入面用嘅材料都幾多,最欣賞既係cheese ball 入面加咗soda water既ras

最後黎既就係預先order好既甜品,店員好貼心問係邊位生日,將甜品放係朋友面前,再詳細解釋甜品既材料。雖然只係一個小甜品,但入面用嘅材料都幾多,最欣賞既係cheese ball 入面加咗soda water既raspberry 汁,配合埋個cheese ball食真係好夾。

• 西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒
2019-06-09 770 views
坐得好舒服 店員詳細講解每样食物入去前我地末齊人先問店員有冇限時先啦限兩個鐘! 但店內都沒有食客所以都放我地入去坐其實間舖位置孤僻 附近靜靜地 但食用質素都很好 即叫即製 都要點時間架坐到最尾都係得我地一枱客 同姊妹傾計食飯好地方 哪天仲要係星期五呀!必食推薦牛扒西班牙海鮮飯紅燒豬飲品 混合果汁🍹都唔錯價錢我哋食咗980幾四條友
坐得好舒服 店員詳細講解每样食物

燒豬
肉眼朳
肉眼朳
2019-05-24 659 views
1️⃣Allowed to stay only 1.5-2hour only even though empty seats around you and upstairs in the evening. 2️⃣Charged quite highly with respect to the tastes of food and the location of this cafe. 3️⃣Food, utensils and interior furnishings looked special and good.4️⃣Tip: Don’t order garlic shrimps & sun-dried tomato spaghetti with lobster sauce if you have hypertension or you can’t stand salty food. It’s too salty to me!5️⃣Tip: Don’t order hot drinks, especially hot milk tea and the always-extra-charged hot c
5️⃣Tip: Don’t order hot drinks, especially hot milk tea and the always-extra-charged hot coffee. They are lukewarm only. The tastes were not good actually. Not worthwhile at all.
6️⃣Tip: The LJK is famous but if you’re not a fan of cheese, please share it with a friend.
2019-05-24
$300 (Dinner)
  • L.J.K
2019-05-21 642 views
同男朋友行開長沙灣,睇完戲就想搵間好西食。忽然醒起以前朋友話有一間列車主題嘅餐廳好高質,就google下試下啦。一入到餐廳,牆上好多個窗都播緊日本列車嘅畫面,一大片雪影令人望下望下出晒神,好似自己都去左旅行咁。我地叫左阿根廷紅蝦意大利麵同西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒。個意大利麵好香,佢個汁有少少辣,岩晒我口味,唯一不足嘅地方就係紅蝦稍微唔夠新鮮,d肉腍左d。但係整體上都好惹味。到於個豬梅扒都好有驚喜,佢個攞盤好靚,豬扒加埋配菜好似粟米,酸蘿蔔一齊食一d都唔油膩,一個人都可以食晒成碟呀😂 希望下次有機會再去啦。