2018-10-14 45 views
THANKS GOD IT'S FRIDAY,星期五最啱做D咩呢,緊係食好西啦,呢間餐廳係另一個朋友介紹既就等我同知己好友黎個二人世界啦CHOO CHOO 係以火車做主題既,但佢唔係座位設計成車卡而係牆上有MON一路播緊開火車既情況,就好似一邊搭火車,一邊可以享受美食咁我地叫左個炸薯格,好香脆,但你又唔會覺得佢有油溢味,咬落仲有種鬆脆既感覺我地叫左2個MAIN,黑墨魚筒西班牙海鮮飯同牛肩胛老實講,我初初以為係釀左D西班牙飯入墨魚筒裡面原來真相係咁既海鮮既款式都唔少,又魚又蝦又青口飯煙UN有咬口,又吸到D海鮮既鮮味,夠晒入味另一個牛肩胛我地叫左7成熟賣相好靚,甚至我地唔知面頭既係牛油碎碎,切開之後發現,點解有D黃油既?雖然比我地想像中既熟左D,不過佢勁JUICY,D肉又幾厚實,仲有個牛味都好濃襯底既亦唔代表唔好食,呢個波特菇加埋黑松露,好好食睇下個菇幾厚肉最後各自叫左杯朱古力,仲有拉花TIM如果有SET DINNER 就更好了
THANKS GOD IT'S FRIDAY,
就等我同知己好友黎個二人世界啦

我地叫左2個MAIN,黑墨魚筒西班牙海鮮飯同牛肩胛
老實講,我初初以為係釀左D西班牙飯入墨魚筒裡面
原來真相係咁既
海鮮既款式都唔少,又魚又蝦又青口

飯煙UN有咬口,又吸到D海鮮既鮮味,夠晒入味

另一個牛肩胛我地叫左7成熟

襯底既亦唔代表唔好食,呢個波特菇加埋黑松露,好好食
睇下個菇幾厚肉

最後各自叫左杯朱古力,仲有拉花TIM

如果有SET DINNER 就更好了
Other Info. : 地點有D難揾,不過食好野係要付D代價既
  • 薯格
2018-10-14 33 views
今日黎到長沙灣隱世小店Choo Choo,呢度最出名既係佢特別既設計感,以旅行為主題,成間餐廳設計到好似置身於車廂裏,兩邊牆身既螢幕都播住移動中既北海道車景,相當有特色。再望下餐牌,店主好有心思咁將餐牌設計成一本旅遊日誌咁,仲有紀錄當中既旅遊點滴,每本餐牌既旅遊內容仲會唔同的。可惜無影到相我地點左個黑松露醬蘆筍同炸薯格作為前菜個蘆筍配黑松露醬非常出色好開胃呀~而薯格炸得啱啱好,熱辣辣食不停之後再點左個阿根廷紅蝦義大利麵同慢煮三文魚作為主菜紅蝦鮮甜而整個義大利麵都蝦味濃郁,份量亦都好多,大大碟好抵食三文魚整得非常鮮嫩,好有驚喜,友人特別喜歡呢個魚,全部食曬呀另外,飲品就叫左杯Mango Banana Energizer同Winter Melon Ale~個mango banana 人手即打,個味道夾得好好之餘仲用個燈泡💡裝住,打卡一流整體黎講,不論環境氣氛同食物質素都相當不俗,值得一試再試!

我地點左個黑松露醬蘆筍同炸薯格作為前菜
個蘆筍配黑松露醬非常出色好開胃呀~
而薯格炸得啱啱好,熱辣辣食不停

之後再點左個阿根廷紅蝦義大利麵同慢煮三文魚作為主菜

整體黎講,不論環境氣氛同食物質素都相當不俗,值得一試再試!
2018-10-11 31 views
今晚我和朋友來了這間餐廳吃晚餐。只見裡面裝修到好似列車,從兩隻 “窗”可以望到唔同國家的真實風景,真的很有旅遊的感覺呢!餐牌整成做一本旅遊日記日記講述了這餐廳的理念,是為了把旅行和美食結合。阿根廷紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬.巴馬臣芝士: 蝦好大隻好入味,龍蝦醬的味道好出,不過相對番茄味就比較淡,但這樣反而更能帶出蝦的鮮味,非常好吃。1855極黑安格斯肉眼扒.燒全蒜.青醬.波特菇:餐廳推介是叫5成熟,所以我們就點了5成熟。真的是剛剛好,不會好生血淋淋,但又唔會話韌,牛扒的肉質很好,很夠肉味,很惹味,加上綠色的青醬令牛扒不怕溜,味道很清新,沒想到青醬和牛扒又可以咁夾。而波特菇就燒得好香,索哂肉汁味,好香濃。埋單侍應會給一個盒,盒的蓋子是地圖,挺特別的。價錢雖然偏貴,但餐廳環境,食物質素也讓人非常滿意,所以這個價錢我覺得是絕對值得去的
今晚我和朋友來了這間餐廳吃晚餐。

餐牌整成做一本旅遊日記

日記講述了這餐廳的理念,是為了把旅行和美食結合。

埋單侍應會給一個盒,盒的蓋子是地圖,挺特別的。

2018-10-03
$262 (Dinner)
2018-10-09 49 views
朋友好耐以前已經介紹過我嚟呢間旅遊主題嘅餐廳,今次終於有機會嚟試,店鋪門面不太起眼,一開門驚覺入面完全係另一個世界! 餐廳設計模擬行駛中的列車,兩旁嘅螢幕播放着車外嘅街景,窗外白曚曚嘅風景令人好像頓時置身於冬天的北海道,影片更會間中埋站令在車上的感覺更真實,彷彿由踏進餐廳一刻起就將時間和空間都停頓了。朋友點了道黑墨魚西班牙海鮮飯,賣相十分精緻,有手掌咁大嘅墨魚原條鋪面,另外還有青口、帶子、蝦等,海鮮類相當足料,而米粒亦滲透了食材的味道,啖啖香濃海鮮味。而我就叫了道all day breakfast,同樣賣相十分吸引,材料有炒蛋、炒菠菜、煙肉、腸仔、蕃茄、紅蘿蔔及烤多士。除了材料豐富,食物質素亦不錯,炒蛋炒得嫩滑有水準,而且很少吃all day breakfast會用到菠菜,健康得來又夠特別。我地餐飲分別叫了iced latte及iced cappuccino,咖啡香濃用料很不錯。最後我地心思思都係叫了道甜品,見到呢道別緻的explorer yuzu 端上枱我地已經立刻變得興奮,店員細心為我地介紹,鋪面是一層柚子泡沫,包着一球焦糖雪糕,柚子泡沫就好像濃縮了好幾個柚子嘅味道,一放入口一陣柚

最後我地心思思都係叫了道甜品,見到呢道別緻的explorer yuzu 端上枱我地已經立刻變得興奮,店員細心為我地介紹,鋪面是一層柚子泡沫,包着一球焦糖雪糕,柚子泡沫就好像濃縮了好幾個柚子嘅味道,一放入口一陣柚子香甜味就爆發了出來。圍邊嘅係海鹽mousse,再淋上黑芝麻醬及灑上用糖炒過的合桃,食落鹹甜味道滲半,味道十分有趣。另外不得不提嘅係裝甜品嘅雲石雪得冰凍,到食完個盤仍保持冰凍狀態,可放心慢慢吃雪糕不怕融,最後呢道分子甜品絕對係個意外驚喜!

臨走店員更貼心地為每枱送上呢杯西柚薄荷葉水帶走,不但係食物有水準,餐廳嘅設計以至安排都令人感到份外窩心。
2018-10-08 55 views
眾所周知深水埗同長沙灣有好多港式平民野食同埋隱世小店,但其實原來都有一d 有質素既西式餐廳,呢間 choo choo 就係其中一個例子。餐廳內格局設計幾有情調,拍拖去就啱哂。成間餐廳以旅遊同鐵路為主題,menu 都唔例外,非常有特色。野飲叫左杯 mango banana energizer, 有d 似smoothie 既口感,芒果及香蕉味道濃郁得黎又十分平衡,唔會搶味,Cappuccino 拉花亦非常有心思。蕃茄紅蝦意大利麵,將紅蝦煎香至酥脆,可以連殼食都無問題,配埋龍蝦醬同芝士,味道濃郁而不油膩,好開胃呀!Medium 熟既牛肩胛,配菜仲有黑松露大菇同蘆筍,黑松露鋪滿係大菇,非常足料。牛肩胛有d 筋會好易韌,唔建議叫well done.

餐廳內格局設計幾有情調,拍拖去就啱哂。

牛肩胛有d 筋會好易韌,唔建議叫well done.

2018-10-07 39 views
每一次經過呢間舖頭出面都有人坐住椅子等候,心裡面一早就想試吓。今日行過,見唔多人終於可以試一下。點知一推開門,就好似入咗時光隧道一樣, 感覺好似坐緊火車歐遊一樣。被呢度裝修吸引住。兩邊大窗,正確嚟講應該係大螢幕,播住雪景。令你覺得整個人至身火車中應覺。一坐底,我就將袋放入椅子下面嘅籃裡面。唔會阻住坐位,食得安心又放心。跟住打開Menu, 點左個黑豚肉,海鮮飯,海鮮拼盤,兩個飲品,Cherry Mix 同Pineapple Coconut.首先就嚟將個黑豚肉, 呢個真係喜出望外。冇諗過咁正。擺得好靚,雖然黑豚肉望落有少少肥肉,但食落一點都唔肥膩。橋妙就係d配菜,有甜粟米,酸甜蘿蔔,又有酸甜青瓜。唔好齋以為呢d係裝飾。將佢地夾埋肉一齊食中和肥感覺,又帶出肉味,而且d肉煮得啱啱好,唔熟唔生,恰到好處,可以比美中環餐廳,超好食,我大力推薦。然後,嚟左個海鮮拼盤同海鮮飯。海鮮拼盤,有蝦,帶子,青口,三文魚,魷魚。食落都好新鮮。我鍾意果個蝦,爽口,帶子都好味。煮得啱啱好,唔會過老,保持海鮮嘅鮮味。 魷魚都好正,啱啱好,仍然都好滑。至於個飯, 有啲有啲硬。其他我都非常之滿意。再飲番過美味凍飲。我飲

好貼心啊,可以安心食野啦!

首先就嚟將個黑豚肉, 呢個真係喜出望外。冇諗過咁正。

黑豚肉配汁。

再飲番過美味凍飲。我飲落去,覺得純天然,應該加冰,就咁打碎,所以,保持營養維他命,飲完,覺得好健康。

Berry Mix and Pineapple Coconut

總觀,我覺得一個字” 正 "。

2018-10-06 49 views
近年長沙灣發展得好快,好多大型既新樓盤逐漸落成,亦都因為咁,長沙灣既餐廳都越開越多。經附近番工既朋友介紹,今日就黎左順寧道既Choo Choo 午餐,一入餐廳已經俾佢獨特既裝修吸引住,彷彿自己坐左係一卡列車入面,配合電視機播放既畫面,感覺自己就係一架行走中既列車入面望住沿途既風景食野。Iced Latte 奶泡好滑,飲完成個人醒哂Pineapple Juice 味道清甜,唔似一般現成貨泰式香辣海鮮墨魚麵🦑一上檯果陣蒜香味已經令人食慾大增,墨魚麵口感一流,蝦同青口又爽口,而且辣辣地十分惹味🤤蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醬份量十足地圖杯墊,好靚😍埋完單以為可以走人?錯喇,餐廳仲會送多杯自製西柚薄荷葉水俾你take away消暑清喉嚨,貼心到痺

Iced Latte
奶泡好滑,飲完成個人醒哂

Pineapple Juice
味道清甜,唔似一般現成貨

泰式香辣海鮮墨魚麵🦑
泰式香辣海鮮墨魚麵

蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醬
份量十足

地圖杯墊,好靚😍

埋完單以為可以走人?
西柚薄荷葉水

2018-10-06
$111 (Lunch)
泰式香辣海鮮墨魚麵
西柚薄荷葉水
2018-10-06 29 views
Choo Choo 係一間以旅行為主題ge西餐廳,一入去ge就好似置身於日本JR車箱中,兩邊牆身都有screen 播住北海道雪景,連行李架都有,好有旅行feel。餐廳餐牌都別出心裁,設計為一本旅行記事本,入面亦有記載店主係北海道旅行的經歷,貫徹餐廳旅行主題。我地見openrice 食評大多推薦牛肩胛,一於一試。牛肩肉上鋪滿牛油碎粒,上台後慢慢融化,見到都流口水。食落肉汁鮮嫩,約五成熟,口感一流,好滿足。另外配上黑松露波特菇,黑松露味好香,食落層次分明,好味👍🏼另外叫左泰式軟殼蟹羅勒黑墨魚麵,辣勁十足,十分惹味,越食越開胃。軟殼蟹香脆美味,意大利麵份量亦唔少。餐飲分別叫左杯橙汁同蘋果汁,不過不失。Overall 餐廳食物味道不俗,環境氣氛一流,值得再次光臨。

餐飲分別叫左杯橙汁同蘋果汁,不過不失。

2018-09-29 40 views
今晚朋友出開長沙灣個頭,順寧道尾這間Choo Choo西餐廳,俾外表特別既裝修吸引左。餐廳門口, 只見一些舊皮喼嘅擺設, 門面不算起眼, 但當入到餐廳內,兩邊就像真實火車窗一樣, 不斷有窗外模擬實境播放,猶如在火車裏晚餐一樣,這間小店真係佈滿著心思。餐廳既menu 都很特別,像是一本遊記,記錄低旅行時既相片。看過這餐廳的食評, 牛肩胛是這店推介, 所以牛肩胛配露荀黑松露波特菇是必點的,點了7成熟。雖然份量雖不算大,但做到肉質爽彈,牛味道濃郁, 加上表面鋪滿了薄薄嘅牛油, 很吸引。 而牛肩胛配上鮮露筍和大波特菇, 厚厚嘅粒黑松露醬鋪上面, 每一刀細細片切開嚟食, 非常滋味。之後再叫左個西班牙炒飯, 呢個賣相不錯,兩個人share剛剛好,不過個飯煮得比較硬身,如果軟反少少會更好。我地叫左杯mango banana,個飲品好特別,用燈泡裝住,影相一流!
  • 牛肩胛配露荀黑松露波特菇
2018-09-26 63 views
有同事介紹想試依間餐廳,所以我地就入去啦~入到去初時未留意到ge,慢慢坐下見到四周環境裝潢好特別,見到牆身有段片播住,就發現原來係仿火車🚞窗外景色👍🏼無特別影相,但此設計新穎~午餐都有好多選擇~4個人1人叫個set,再加多個pizza,因為想試下~🍕 款式唔多~揀左火箭菜,餅底薄同埋味道唔錯,配料較少主菜到啦~我叫果個係一個餸配栗米...其實食食下會有點膩反而個日式咖哩蛋包飯,同事叫好👍🏼,而個蛋食落真係好滑ge~味道好香~另外兩個就食斑麗迪蛋🙈不過唔記得影相,我點果個就覺得一般...食完好滿足(飽)賣單後,服務員叫我地等陣,佢俾左4杯柚子薄荷水我地帶走😂好得意~後話,唔知係咪我前日食完好肥膩ge韓燒,加上腸胃本身唔太好...食完依餐後未飲杯柚子薄荷水,就一直痾🤦🏻‍♀️另外3個同事係無事架,故事教訓我唔好食咁飽啦...(純粹分享,唔關餐廳事)

🍕

🍕 款式唔多~揀左火箭菜,餅底薄同埋味道唔錯,配料較少
日式咖哩蛋包飯

主菜到啦~我叫果個係一個餸配栗米...其實食食下會有點膩

熱朱古力
柚子薄荷水
找錢盒
2018-09-03
$154 (Lunch)
日式咖哩蛋包飯
2018-09-23 41 views
上星期六約咗朋友做gym,之後梗係一齊食飯啦,這間 Choo Choo 係我朋友推薦的, 梗係要試下啦!去到餐廳門口, 只見一些舊皮喼嘅擺設, 門面不算起眼, 但當入到餐廳內,感覺截然不同!成間餐廳佈置真係像火車上用餐一樣!兩旁走動著嘅風景, 店主不論餐牌,杯墊 等等小擺設,都十分配合火車上嘅裝飾! 這間小店真係佈滿著心思, 抵讚!睇睇menu午餐價錢都好合理,黑墨魚西班牙海鮮炒飯, 大大隻墨魚爽口並不太韌, 仲有兩隻大蝦,青口,炒飯濕濕地,有啲似意大利飯,味道烹調不錯!菠蘿椰子沙冰, 味道不算太甜, 裏面有很新鮮嘅菠蘿及椰子味道,好清新, 而且個杯好得意!酸種麵包,日本水波蛋, 煙肉蕃茄,呢個brunch, 份量剛剛好,麵包很脆口, 水波蛋加上荷蘭汁, 再配上乾身嘅煙肉, 好好味!燒牛肩胛, 五成熟剛剛好, 估唔到午市都有這個水準, 外層炭香,裏面仲係有肉汁流出!蘆筍及大啡菇再加埋黑松露汁真係好香好惹味!

這間小店真係佈滿著心思, 抵讚
!

蘆筍及大啡菇再加埋黑松露汁真係好香好惹味!

2018-09-23 58 views
今日同老闆行經長沙灣見客,到下午時候老闆話有一間西餐廳幾好,因為佢之前同佢老婆食過,都話好好食!所以決定帶我食完再返公司!我哋入去發現餐廳以火車車廂作裝飾重點,兩邊牆都有2部大電視模枋車窗外的風景,十分真實!之後我地叫咗個蒜香蝦意大利麵,麵既軟硬度剛剛好,好有口感,配埋個蕃茄龍蝦醬,感覺好特別又開胃,而且佢既蒜香好惹味,加上一d既香料同一隻隻大香蝦,絕對值得推薦!我地重order咗個可以話係廚師推介既”牛肩胛”首先講佢個賣相已經一絕,牛肩胛配上黑松露波特菇同蘆筍已經要相機食先,外型絕對拍得上外邊既米芝連餐廳!之後開始食落口,發覺塊牛肩胛煎得剛剛好,我估大約4成熟,肉質好幼嫰,而已肉層多汁,食落口感覺肥瘦肉比例剛剛好,而且個波特菇成個手掌咁大,食落好重黑松露味,而且比較有口感,仲帶有少少苦甘味,臨走前服務員仲送上一杯冰涼既薄荷清泉水比你解解暑,確實好有驚喜,大家值得一試!

2018-09-21 89 views
芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋($138)裡面的材料挺多的,燒雞、牛油果、沙律菜和糖心蛋當然是少不了的,裡面還有脆煙肉和洋蔥圈。燒雞不算特別嫩,但是味道很香,上面灑了點黑椒粒,配上沙律菜一起吃就剛剛好。洋蔥圈微微甜辣,但是為這道菜增了不少香氣。建議吃之前擠上一點檸檬汁,吃起來不但解膩,還有淡淡的檸檬香,超級加分!黑墨魚筒西班牙海鮮飯($198)一上桌我就被上面鋪滿了的海鮮吸引住了,有大蝦3隻、帶子1顆、青口3個、魚肉1塊,重點是個頭都不小,青口我一口都吃不完一個!我覺得海鮮裡面蝦做得最出色,很爽口,而且一點腥味和雪藏味都沒有。米飯微微有點嚼勁,帶有橄欖和蕃茄蓉的香氣,配上海鮮一起吃會更好!Waffle Fries($38)份量很多,一般餐廳,這個價格,只有籃子裡的幾塊,這個簡直是普通份量的兩倍!而且吃得出來是即叫即炸,因為超級酥脆,涼了還是很酥脆,推薦!Mix Berry Energizer($48)顏色紫紅,十分吸睛。喝起來是清新的雜莓,帶有粒粒莓類的種子,味道不會太甜,喝起來沒有負擔。Mango Banana Energizer($48)喝起來芒果的味道很濃郁,香蕉味不特別突出,但是

芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋($138)

黑墨魚筒西班牙海鮮飯($198)

Waffle Fries($38)

Mix Berry Energizer($48)

Mango Banana Energizer($48)
喝起來芒果的味道很濃郁,香蕉味不特別突出,但是香蕉的滑和甜都是後面慢慢滲出來的。兩個對比,我比較喜歡這個,因為香甜潤滑都做到了!

店裡的餐牌很有特色。

我偷偷打開了左邊那個袋子,裡面裝了幾張明信片,微黃,很有年代感。

掀開裡面還黏了不少日本火車相關的東西,看起來很帶感。

桌子旁邊也有電視播放火車窗看出去的風景,裝修十分用心啊!

坐著可以看到水吧部分。

2018-09-21
$250 (Dinner)
  • 芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋
  • Mango Banana
  • Waffle  fries
2018-09-18 56 views
讓你猶如置身在火車上的餐廳環境佈置好特別呀,唔單止有頭上嘅行李架,仲有車窗,列車一路向前駛,望向窗外,會見到雪景略過,真係好似搭緊火車咁。食物好精緻,同火車便當絕對唔同,感覺就係坐住火車食西餐我叫咗個西班牙海鮮飯,一上枱,完全打破咗我對西班牙海鮮飯樣貌嘅認識,精緻d。不過味道唔算太突出,蝦都整得唔錯,幾爽口。至於青口,雖然大隻,不過食落只係食到白灼嘅青口原味,而且放涼咗,有少許腥。但整體都ok。食飽後,待應好貼心地送每人一杯消暑飲品,用西柚同薄荷葉浸嘅水,好冰涼呀,而且好清新!
讓你猶如置身在火車上的餐廳

食物好精緻,同火車便當絕對唔同,
感覺就係坐住火車食西餐

2018-09-18
Type of Meal
Lunch
2018-09-18 1664 views
表姨甥女將會開畫展,雖然並非個人畫展,而喺聯合畫展,但對佢嚟講都喺一件大事。所以,專誠走過嚟同佢食餐飯,幫佢打打氣,壯壯膽,希望佢嘅畫展成功。兩年幾前曾同佢嚟過「Choo Choo」食飯,一來近佢,二來佢覺得呢度做菜有水準,所以,今次喺屬於舊地重遊。入夜之後嚟到順寧道、保安道一帶就會幾靜吓,不過,就算今晚喺閒日嘅星期二,踏入「Choo Choo」原來喺好熱鬧。店內地方唔大,但一室坐滿客。環境模樣無太大變化,依然喺以蒸汽火車為主題,兩旁嘅電視屏幕營造出窗外嘅風景,「車窗」更架設幕簾、行李架,甚至大件、細件行李在其上,夠晒似模似樣。每張櫈下加置咗一個籐籃,方便客人擺手袋、背囊,印象中初初嚟喺好似無嘅。跟旅遊相關嘅裝修又豈止於樓下,到餐廳尾,拾級而上到二樓洗手間,沿路可發現唔少主題擺設,非常有趣。平時話啲餐牌設計精美、圖文並茂已經好好,但店主晌餐牌上就好有心思,設計成一本旅遊圖冊,極有趣味。店員仲講話本本都有啲唔同,喺喎,我同表姨甥女所揸嘅兩本,部份牌頁確喺有啲唔同喎。先睇睇午餐,單睇菜式名字及食材配搭,都喺啲高質素嘅菜式,定價為$78-$98,奉送餐飲一杯,並有其他加配或轉配優惠。不過,店
先睇睇午餐,單睇菜式名字及食材配搭,都喺啲高質素嘅菜式,定價為$78-$98,奉送餐飲一杯,並有其他加配或轉配優惠。不過,店員就略略一提,午餐稍後會轉餐牌,都唔緊要,攞個概念大概知價格喺點。
而繼續睇睇內頁,啲分類都好有心思:Catch of the Day、Group Tour、From the Sea、Grab Up for the Long Trip、Long Traveller from the Land、Sweet Memories……,唔會好似一般餐廳咁餐湯、沙律、頭盤、主菜呀嚟分類,感覺趣味多咗
近尾就喺幾版飲品,熱茶、咖啡、特色果汁……等等,更有埋多種酒類飲品供應。熱茶一欄,我更見表姨甥女本餐牌喺黐埋相關茶包嘅招紙牌,顯得特別得意。
除此之外,佢哋晚市一向唔做套餐,但原來最近加推咗一款試菜套餐,6道菜,包餐飲,定價$388位,需兩位起計。據店員介紹,話大廚剛去完西班牙,所以,就想出呢個西班牙菜跟日本菜聯乘嘅套餐
,由於新出仲喺晌試探客人反應階段,故此,仍有啲微調(真喺要微調,因為「試菜」一詞意外地打錯字)。
Toast w/ Cherry Tomato

晌微調之下,套餐再加多一款前菜烘多士,店員話麵包都喺自家即日新鮮製,做得外脆內軟。而食法唔介紹都唔知,喺西班牙一種普遍食法,將車厘茄搽晌多士之上,再塗一層自家製嘅香草牛油。第二塊小弟就索性唧出茄肉,再塗牛油,因車厘茄頂已鎅咗十字,一唧就唧出茄肉,咁食令茄香及牛油味更突出,再者,牛油內更混有少少乾蕃茄,更提味,更好食。
Toast w/ Cherry Tomato
36-Mth Iberico Ham + Greenhouse Honeydew Melon

巴馬火腿配哈蜜瓜食得多,今回喺以西班牙伊比利亞黑毛豬火腿配上日本溫室蜜瓜,配搭已採用高質素食材。唔單止啲火腿睇落已喺油潤閃亮,加上少少花苗,添加啲田園氣息,更令賣相非常吸晴,就連後面嘅泡沫亦唔喺可有可無,而喺分子料理做成嘅蜜糖泡沫,真正睇得又食得。但講到啲蜜瓜,超清甜,配上黑毛豬火腿,跟其鹹香拼湊出一份和諧感。此外,火腿上仲放有少少蜜餞李仔肉(我同表姨甥女食落都認為喺),感覺幾得意。
Amaebi Tartar w/ Rice Cracker

再上一道前菜,較有西班牙小食風,做得頗精緻。以日本甜蝦切成細細件,但又未喺刴成他他咁,保持咬口感,而口感黏柔有蝦鮮甜味;配上鹹鮮嘅三文魚籽、油潤嘅乾蕃茄,拼上自家製嘅米餅,薄脆又有點米香,夾埋一齊成件事都好有新鮮感,而且,味道富層次,很有心思嘅組合。
Strawberry Gazpacho

幾道前菜後嚟一款湯品,西班牙有咩特色湯品,咪就喺凍湯囉。有別傳統,唔喺以蕃茄入饌,改用咗士多啤梨,兼且非一般賣相,以清酒酒樽盛載登場,更加入乾冰、食用花嚟營做出意境,感覺一流。而士多啤梨凍湯,晌近期嘅灼熱日子,入口就更喺涼透心,酸酸甜甜,正好清清味蕾,去迎接接落嚟較濃味嘅主菜。
Strawberry Gazpacho
Unagi Kabayaki Paella, Allooli

西班牙海鮮飯近年食咗唔少,不過,加入日菜元素嘅又會喺點呢?因為唔喺以海鮮為主打,只用上蒲燒鰻魚,所以,店員都強調少少呢個喺西班牙飯,再加上日本枝豆、煙肉及香蒜蛋黃醬,不過,就有別於以小煎鑊做盛器。個飯好惹味吓,由於用咗鰻魚及煙肉,比較油香感,飯粒分明又爽身,有幾分食臘味飯嘅感覺。只喺,我哋同時都覺得喺油膩咗少少。
100% Iberico Pork Ribs, Smoked BBQ Plum Sauce w/ SaGe Sweet Potato Mash

第二道主菜喺伊比利亞黑毛豬肋排,晌主餐牌都有呢道菜式,不過,單睇名字就似乎喺升級版,採用全橡果級別嘅黑毛豬,又加入日本梅子去處理個汁。
對比起之前嘅菜式,賣相就顯得實而不華,雖然只有兩支肋排,但做出嚟嘅效果鬆化到不得了,寧舍富肉香;個醬汁味道亦好特別,既有煙燻味,又有少少梅子嘅酸香;至於啲甜薯蓉,日本貨即喺日本貨,粉甜得嚟極有薯味
,而且,口感食得出大廚並無搓到太蓉,保留咗少少薯粒嘅口感。
Winter Wish

嚟到甜品,初頭睇菜單個名真喺有啲複雜,事後店員話其實佢喺有個名字:「Winter Wish」,雖然有排都未到冬天,但一身雪白嘅造型,吸晴嘅賣相,都想冬天早日來臨,驅走炎夏嘅悶熱。
Winter Wish
由上而下分別喺做成蜂巢嘅白朱古力,無一般白朱古力嘅死甜;中層喺乳酪味雪糕,軟滑而帶陣陣乳酪嘅酸爽,予人感覺好清新;下層喺白朱古力慕絲,超幼滑,最驚喜喺底下仲做咗一層熱情果果蓉,又有少少脆脆,令整道甜品更富層次感,喺好手工嘅一道甜點
。碟邊仲灑咗少少分子料理做成嘅乾乳酪粒,煙煙韌韌咁,但就比較黏牙。
Latte、Cappuccino

我同呢個表姨甥女都喺咖啡迷,就算嚟到夜晚都唔怕飲咖啡,最緊要啲咖啡質素好。「Choo Choo」嘅咖啡上次都已經飲過,知道喺高水準,所以,今之襯道甜點,就一定點番杯至愛嘅鮮奶咖啡。雖然拉花未喺十全十美,但沖調嘅手勢確喺唔錯,無需要加糖,入口平衡順滑,濃縮咖啡跟奶泡都融和均勻。
Latte、Cappuccino
今晚事隔兩年半多再訪「Choo Choo」,水準唔單止無跌,仲加入咗新元素,而且,無論食材用料、配搭概念、烹調手法都喺高水準。此外,服務貼心,環境又有特別,真喺無怪乎佢個位咁吊腳,都坐過滿堂紅,正如上次食文嘅總結,只要做到質素,自然好有競爭力
$430 (Dinner)
  • 100% Iberico Pork Ribs
  • Smoked BBQ Plum Sauce w/ SaGe Sweet Potato Mash