2018-11-06 47 views
💁🏻‍♀️CHOO CHOO (長沙灣))🍴-係幾有心思嘅一間餐廳,今日同朋友去食午餐,揀咗一間好似係食意大利菜嘅小餐廳。入到去,幾有意式風情,周圍有地圖嘅裝飾,啲員工都好熱情。😚-芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋($88)🍖🥚🥗算係高質嘅沙律, 擺盤有心思,燒雞係熱辣辣嘅。我自己都好鍾意食牛油果,所以就叫左呢個沙律。個沙律都幾大份,但係本人覺得牛油果可以多少少,食得唔夠喉。沙律醬汁調校得唔錯,再加一隻糖心蛋。兩個人食都幾飽。-南瓜湯($38 )🥘雖然價錢來講有啲貴,但呢個南瓜湯係高質嘅。唔會好水,非常之稠,亦都食落有南瓜肉,係一個非常之足料嘅南瓜濃湯。-牛肩胛配蘆筍加黑松露菇( $228 )🍽冇order嗰時,侍應好貼心咁建議五成熟,老實講,上菜嗰時,覺得舊牛有啲細份(以咁嘅價錢來講)但食落都不過不失,個人最鍾意就係嗰個牛油香草醬,將佢點舊牛食,會將佢嘅味道昇華,至於其他配菜,個人覺得黑松露菇都唔錯,但就煎得唔夠香。有少少overrated 。-熱朱古力( $12 )☕️呢杯熱朱古力,質素唔錯。有個好精緻嘅拉花,飲落又唔會好甜值得推介。-總括來講,我覺得呢間餐廳係食氣氛,嘢食都唔錯,但價錢可
💁🏻‍♀️CHOO CHOO (長沙灣))🍴
芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋($88)🍖🥚🥗
南瓜湯($38 )🥘
牛肩胛配蘆筍加黑松露菇( $228 )🍽
熱朱古力( $12 )☕️
總括來講,我覺得呢間餐廳係食氣氛,嘢食都唔錯,但價錢可以低少少,如果係平民價就perfect la。
📍 CHOO CHOO (長沙灣)
#長沙灣 順寧道364-368號昌暉大廈地下1號舖舖
#小丸子搵食記
#小丸子長沙灣
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #炸雞
週末出去走走,開拓一下新的領域先,深水埗,長沙灣都出名多好野食,但又好多時都要排長龍,有排等,行下行下發現有間小店隱藏係到。門面好細,而且係街尾,超唔起眼,但見到入面都坐無虛席,而且睇睇menu 好似幾吸引。一於試下啦!餐廳裝修都有心思,成個車廂咁,仲有窗口用螢幕代替,仲不斷會播放影片,好似火車真係一邊行走,而你竟係火車車廂享用晚餐。個menu 好特別,完全係handmade 既,睇得出好有心機剪剪貼貼,所以我同友人兩本menu既設計都係唔同既,其實價錢都幾貴,不過見佢裝修得幾好,環境都幾chill, 就試下啦!是日餐湯:甘荀南瓜濃湯,兩種味都好濃,而且應該係真材實料打出黎,味道好原味,冇咩添加調味料,所以有好真實既味道。牛肩胛(6oz) 配蘆筍,黑松露波特菇擺盤賣相唔錯,白色的碎碎係牛油黎,等佢慢慢溶化滲入肉中,蘆筍煮得岩岩好,唔會有草青味。個菇竟然仲好食過舊肉,菇焗得岩岩好,但又唔會好多水份,又唔會乾,加上有蒜片同埋黑松露醬,超入味。 牛肉落單時waitress 已經講係5成熟,我應該肉質麻麻,雖然話牛肩胛,但肉質唔夠嫰口。慢煮三文魚配芥末醬,呢個份量比較細,但味道好好,三文魚好似

牛肩胛(6oz) 配蘆筍,黑松露波特菇

慢煮三文魚配芥末醬,呢個份量比較細,但味道好好,三文魚好似煮到半熟咁,但個魚皮係脆口既,唔會覺得有魚腥味。

呢杯係banana mango , 好簡單,就係香蕉同芒果,可能香蕉甜度遮蓋左芒果既酸,所以飲落唔會覺得好酸,係甜中帶少少酸,而且飲到有香蕉同芒果味,幾特別。

最後埋單$500 左右, 雖然份量比較少,但食物質素好高。
2018-11-03 52 views
之前朋友介紹呢間西餐,今日終於有機會試,餐廳用火車作主題,大家入到去就好似置身於火車車廂中,外面冰天雪地,好有冬天去緊旅行嘅感覺!除左裝修有格調外,餐廳menu亦好有心思,係一本旅遊日誌,令人目不暇給!餐廳選擇好多,我同朋友樣樣都想試,職員細心逐樣介紹,我地終於落好單。首先黎嘅係飲品,由於朋友唔喝酒,所以揀左mix berry energizer, 杯野無額外加糖,飲得出好fresh,仲有粒粒果肉。阿根廷紅蝦意大利麵賣相吸引,大蝦炸得好脆,不但可以連殼食,連頭都食得,第一次成隻蝦吞哂落肚,意粉質感唔錯,唔會太軟或太硬,加上風乾番茄龍蝦醬同巴馬臣芝士,整體調味一流!西班牙傳統燒乳豬亦係水準上乘之作,乳豬外皮焗得香脆,肉同脂肪嘅比例啱啱好,咬落去唔會好肥膩,再配合伴碟嘅燒菠蘿同迷你椰菜,令人十分欣賞!最後甜品試左店員推介嘅today special,一上枱已經好驚喜,因為用左仲凍嘅雲石碟擺放,帶酸嘅柚子泡沬包住甜嘅雪糕味道好夾,旁邊少少帶咸嘅麵豉綿綿冰再加上黑芝麻醬為我嘅味覺帶來新衝擊,呢道甜品層次好豐富,食到入面仲有合桃,果然夠特別!

2018-11-03 43 views
話說今日小弟同女友人行暈晒成個長沙灣,發現呢頭好多整車鋪, 無咩食肆都係酒樓多。 但後黎比我地發現左呢間名為Choo Choo既西餐廳, 佢開正係堆車房既隔離, 其實真係唔多顯眼...但勝在鋪仔細細入面既主題裝橫好特別。 佢牆上一路播住d火車窗外既景色既片,令人感覺到好似坐係火車入面一路欣賞風景一路進餐.真係幾過癮好舒服....咁今晚就同女友人叫左個是日南瓜湯,黑松露海鹽蘆筍,泰式軟殼蟹墨汁麵,同西班牙黑毛豬梅扒. d食物的的骰骰賣相好靚, 你可能會覺得佢份量小,但食落其實又岩岩好. 個是日南瓜湯好creamy幾清淡,個黑松露海鹽蘆筍好濃味好香,個泰式軟殼蟹墨汁麵就幾入味個軟殼蟹炸得好鬆化,最後個西班牙黑毛豬梅扒好重油香口感一流. overall黎講位置雖然有d偏僻但值得入去坐下火車食下野遠離繁囂
, 佢開正係堆車房既隔離, 其實真係唔多顯眼
,令人感覺到好似坐係火車入面一路欣賞風景一路進餐
.真係幾過癮好舒服
. d食物的的骰骰賣相好靚
, 你可能會覺得佢份量小,但食落其實又岩岩好
. 個是日南瓜湯好creamy幾清淡
,個黑松露海鹽蘆筍好濃味好香
,個泰式軟殼蟹墨汁麵就幾入味
個軟殼蟹炸得好鬆化
,最後個西班牙黑毛豬梅扒好重油香口感一流

2018-11-02
instagram: sharingmschoo choo 是以火車為主題的西餐廳choo choo 其實是火車聲音的擬聲詞🤓餐廳環境模擬了火車內的佈置讓客人坐在火車卡位一邊看LCD螢幕中飛逝的風景、一邊品嚐美食✨✨.✔️墨魚筒西班牙海鮮飯 $198✔️芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋 $138✔️西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒 $178✔️慢煮三文魚柳配法式芥末醬 $148✔️台灣冬瓜茶手工啤酒 - 小滿.食物質素高,個人認為三文魚🐟及黑毛豬🐖煮得最出色但可惜這裡食物份量較小,連女生也吃不飽😂建議兩人用餐要點三個菜;四人用餐就點六個菜吧🙉另外當晚發生了小插曲:我們點的手工啤原來過期了幾個月🙀其實我們也沒有太介意,只是善意提醒店員注意店主知悉亦有表示歉意,並送上新的手工啤一飲之下發現過期跟新的啤酒味道還真的有差新的手工啤氣泡豐富,冬瓜茶味較濃和突出,啤酒口感亦較清爽🍺🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸食物:4/5環境:3.5/5 (地點不方便)服務:3.5/5
instagram: sharingms

✔️芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋 $138

✔️西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒 $178

✔️慢煮三文魚柳配法式芥末醬 $148

✔️台灣冬瓜茶手工啤酒 - 小滿

食物質素高,個人認為三文魚🐟及黑毛豬🐖煮得最出色
但可惜這裡食物份量較小,連女生也吃不飽😂
建議兩人用餐要點三個菜;四人用餐就點六個菜吧🙉
另外當晚發生了小插曲:
我們點的手工啤原來過期了幾個月🙀
其實我們也沒有太介意,只是善意提醒店員注意
店主知悉亦有表示歉意,並送上新的手工啤
一飲之下發現過期跟新的啤酒味道還真的有差
新的手工啤氣泡豐富,冬瓜茶味較濃和突出,啤酒口感亦較清爽🍺
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
食物:4/5
環境:3.5/5 (地點不方便)
服務:3.5/5
2018-10-29 1041 views
2018年10月24日。晴。長沙灣。呢日朝早做完嘢,喺長沙灣食lunch唔熟呢頭,所以就開openrice查下附近有咩好食呢間餐廳喺長沙灣區排名第一,於是就慕名前往餐廳距離地鐵站都好遠下,要行一大段路先搵到餐廳隱藏喺車房中,舖面睇落唔大,同附近舖頭都幾大對比入到去,侍應先問有無訂位,我以為無訂位就無得食添,好彩都仲可以騰空到一個位俾我但餐廳慣常都係招呼熟客,熟客會主動訂位因為~~~訂位會有折㗎~~呼籲新客戶都可以咁做,如果唔係就會好似我咁…餐牌上嘅食物都係限量供應,其他客人點咗或者有客人訂咗就會無㗎啦呢日我本來想試檸檬牛油燒雞糙米飯,但已經賣晒(餐廳只係開咗門15分鐘)另外仲有一兩樣嘢都賣晒,咁我最後唯有嗌泰式香辣海鮮墨魚麵啦~再嗌咗杯mixed berry點餐時侍應已經講咗聲話人多,可能要等耐啲,咁我就用等待嘅時間好好欣賞間餐廳啦~餐廳以火車做主題,喺裝修上花咗唔少心思,座位上方有行李架之餘,最驚喜嘅係個車窗車窗有布簾,拉開就會見到車外嘅風暴客人真係會有置身行駛中嘅列車入面嘅感覺,因為車窗播住嘅係列車行駛時候車外嘅風景坐喺餐廳入面感覺好舒服,好有歐洲嘅回憶!Mixed Berry,$
2018年10月24日。晴。長沙灣。
呢日朝早做完嘢,喺長沙灣食lunch
唔熟呢頭,所以就開openrice查下附近有咩好食
呢間餐廳喺長沙灣區排名第一,於是就慕名前往
餐廳距離地鐵站都好遠下,要行一大段路先搵到

餐廳隱藏喺車房中,舖面睇落唔大,同附近舖頭都幾大對比

但餐廳慣常都係招呼熟客,熟客會主動訂位
因為~~~

再嗌咗杯mixed berry

車窗有布簾,拉開就會見到車外嘅風暴
坐喺餐廳入面感覺好舒服,好有歐洲嘅回憶!
Mixed  Berry

Mixed Berry,$22
沉醉喺回憶入面無幾耐,就送上飲品啦
飲品造型可愛,杯係燈膽型嘅~
啜一啖,嘩!非常真材實料!
會好清楚咁感受到啲莓打爛咗之後碎碎嘅質感
仲會咬到好多莓嘅籽,嗦嗦聲,都幾有咬口
泰式香辣海鮮墨魚麵

泰式香辣海鮮墨魚麵,$88
裝食物嘅器皿都好靚~
材料豐富,入面有兩隻大蝦同兩隻青口
仲有好多好香口嘅蒜片、香料同蕃茄仔
調味香濃,十分惹味!墨魚麵亦彈牙有嚼勁~
唔太滿意嘅係覺得個菜式辣咗啲,同埋價錢偏貴,如果午餐可以再平少少就好啦~
2018-10-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$121 (Lunch)
2018-10-27 53 views
這間餐廳是朋友推介,今晚跟她一起去長沙灣,地點有點不方便,因為我很少去長沙灣,來到差不多9pm,可能太夜關係,店內不算太多人。門面橙色為主,店內裝修以火車為主題,掛在牆身的電視影像為日本列車外的境像,在餐廳用餐完全仿似置身於日本列車內,還有餐廳內的裝修、餐牌等都別出心裁,餐牌內每本有店主旅行的照片。食物方面主餐牌有多款肉類、意大利粉等。我們點了西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒配迷你甘筍、燒粟米,黑墨魚筒西班牙海鮮飯、菠蘿椰子汁、香蕉汁。西班牙伊比利亞黑毛豬梅扒 是用了低溫慢煮方法煮,肉汁保留在肉內,肉味濃郁,整碟賣相一流。黑墨魚筒西班牙海鮮飯 份量足,香氣撲鼻,黑墨魚夠特別,用了意大利米,味道正宗。菠蘿椰子汁 店員解釋是用了真生果打成,不會加水底任何調味料,所以味道非常鮮。香蕉汁 味道濃,非常滿意!總評:想不到在長沙灣有如此高質素餐廳。

食物方面主餐牌有多款肉類、意大利粉等。

香蕉汁 味道濃,非常滿意!

總評:想不到在長沙灣有如此高質素餐廳。
2018-10-27
$250 (Dinner)
2018-10-27 52 views
朋友喺長沙灣附近番工,佢話想試呢間好耐就前一日卜定大概六點半到去到,門面幾是正餐廳以火車做主題,裝潢極有心思有窗有景,仲有行李架,令食客彷如置身車卡入面用餐環境氣氛一流擺設好用心,影相打卡啱曬,環境分爆星要提一提個廁所,老闆打理到好有家的感覺坐兩坐便秘都解決埋唔單止係裝修,餐單都有好有特色整到好似本旅行手帳咁1855極黑安格斯肉眼扒燒全蒜  青醬  波特菇菇好正,滲入咗啲醬汁,再加埋有蒜辟咗啲草腥味肉眼扒一切開,係預想中五成熟嘅偏紅色令人流曬口水,食落好多肉汁,牛香味濃郁,沾上啲青醬更出色阿根廷紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬.巴馬臣芝士番茄龍蝦醬底香濃,麵條硬軟度適中,蝦大隻夾鮮甜詞窮,諗唔起有咩形容詞講佢有幾咁好味只能話試咗一定唔會後悔叫咗兩支啤酒,赤米就係話用紅麴米釀製,所以顏色幾靚小滿果支就好重炒米香味咁,有冬瓜茶成份兩支都係屬於易入口嘅,唔會話好苦哎喲連埋個單都咁趣緻一定會再黎幫襯
朋友喺長沙灣附近番工,佢話想試呢間好耐就前一日卜定
大概六點半到去到,門面幾是正

餐廳以火車做主題,裝潢極有心思
有窗有景,仲有行李架,令食客彷如置身車卡入面用餐
環境氣氛一流
擺設好用心,影相打卡啱曬,環境分爆星

要提一提個廁所,老闆打理到好有家的感覺
坐兩坐便秘都解決埋

唔單止係裝修,餐單都有好有特色
整到好似本旅行手帳咁

燒全蒜  青醬  波特菇

菇好正,滲入咗啲醬汁,再加埋有蒜辟咗啲草腥味
肉眼扒一切開,係預想中五成熟嘅偏紅色
令人流曬口水,食落好多肉汁,牛香味濃郁,沾上啲青醬更出色
阿根廷紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬
阿根廷紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬.巴馬臣芝士

番茄龍蝦醬底香濃,麵條硬軟度適中,蝦大隻夾鮮甜
詞窮,諗唔起有咩形容詞講佢有幾咁好味

只能話試咗一定唔會後悔

叫咗兩支啤酒,
赤米就係話用紅麴米釀製,所以顏色幾靚
小滿果支就好重炒米香味咁,有冬瓜茶成份
兩支都係屬於易入口嘅,唔會話好苦

哎喲連埋個單都咁趣緻
一定會再黎幫襯
2018-10-11
$342 (Dinner)
阿根廷紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬
一進餐廳,一眼便能看出餐廳的主題是火車旅行,而且不是半吊子的幾個裝飾,或是到處加上幾隻字眼就算的主題。座椅排法,舒適的音樂,兩邊LCD大螢幕播放日本北海道火車線沿途真實的雪景。餐牌就像是旅行前輩的分享,感覺像有人為你搜羅美食,再介紹給你。午餐餐牌格調氣氛都很不錯,我以為會更貴一點,但感覺相當便宜,反而令我稍稍害怕食物未必符合期望(但結果證明擔心是多餘的)。我點了一客黑墨魚西班牙海鮮飯。份量不多卻有種吃掉大半個南瓜的感覺,超足料。椰奶的香味我相當喜歡,非常滿足。飯才是精華,這飯較為硬身,非常香口。大大塊墨魚但一點也不韌,拿捏得剛剛好。最後飲品不錯,糖水內有雲呢拿籽,驚喜。非常非常有心思的一間餐廳, 吃過一次便會記住,以後一定會再來

午餐餐牌

最後飲品不錯,糖水內有雲呢拿籽,驚喜。

Type of Meal
Lunch
2018-10-20 53 views
今日夜晚去咗長沙灣呢間幾有特色嘅小店食晚餐,佢唔算太近地鐵站,出咗地鐵行大概10分鐘就會搵到呢到令我覺得幾impressive嘅一樣嘢就係佢嘅裝飾佈景會令到你覺得自己係一架火車度一樣,窗外面嘅環境仲會一路郁,真係好似架火車一路向前行緊咁,而且仲係好靚嘅日本雪景,望住呢啲風景食飯好舒服 Menu嘅設計都好似一本travel journal咁,由啲旅行相同埋postcard、地圖等等拼拼貼貼咁組成睇睇選擇方面唔算話特別多,價錢都唔算話好抵食,不過每樣嘢食都好吸引,所以我都睇咗一段時間先至落到單首先係飲品,佢用左隻好似電燈膽咁嘅杯黎裝住,好得意慢煮三文魚雖然係有煮過嘅三文魚,但係唔會有平時食三文魚扒嗰種鬆散嘅感覺,而且味道仲好好豬肋排嘅肉唔會黐住舊骨,一吉出嚟就食到大大舊肉,夠晒方便不過因為頭先個呢樣嘢嘅份量都比較少,所以我哋最後叫多咗碟意粉,佢嘅份量就適中,我哋兩個人share埋就岩岩好咁樣食一食原來都要每人三百幾蚊,但係環境同食物質素都咁好,就算啦🤪
首先係飲品,佢用左隻好似電燈膽咁嘅杯黎裝住,好得意
豬肋排嘅肉唔會黐住舊骨,一吉出嚟就食到大大舊肉,夠晒方便
2018-10-19 60 views
一d穩世小店係要朋友介紹先識去食,長沙灣近蘇屋邨有間有心思既餐廳叫做"Choo Choo",由幾個年輕人經營,主題係旅遊同美食。餐廳裝修設計比較特別,以火車為題,兩邊牆身播放住風景影片,感覺置身如去旅行嚮火車餐車上面一樣。如本menu都有意思,放左店主去旅行既相片同地圖,整到好似一本旅遊日記。食物方面選擇唔算好多但勝在每款都唔普通,原本想點tasting menu,唔洗諗又可以嘗試唔同既食物,不過原來要提早預訂,所以只有散叫。店員推介阿根廷紅蝦意大利面,三隻紅蝦大大隻,肉質彈牙爽口,意大利面條有咬口,而成個面充滿蕃茄龍蝦醬,又香又好味,無介紹錯。另外見到隔離枱食燒乳豬,賣相好吸引,但已經賣晒;為有選擇另一樣黑毛豬豚扒,四大件豬扒,見到雪花紋已經知道好味,肉厚味濃,為一覺得過份肥味,肥膏多左d,但味道的確一流。最後唔夠喉點埋辣肉腸火箭菜pizza,pizza厚薄適中,芝士味濃,兩個人食埋個薄餅就飽到極。

今天是我的生日成班朋友為我慶祝,特別邀請我到長沙灣(Choo Choo)食西餐,心想食西餐通常會去到尖沙咀、中環等地方,但去到見這餐廳的設計,全部都是用火車做主題,彷彿好似處身於車站內,坐緊火車去左歐洲,真的很多謝各位朋友,今晚用心安排了這一餐難忘火車的旅程。餐廳每個角落都設計著火車的佈置,一邊食一邊飲,感覺好像坐緊火車去歐洲,享受浪漫的旅程。Iberico Pork Ribs.Sage Sweet potato Mash 西班牙伊比利亞黑毛豬,脂肪滲透肉內,清晰呈現大理石紋般的油花,肉質細嫩,廚師精心慢煮12個鐘,使這黑毛豬肋排成為一道美味的菜式。Unagi Kabayaki Paella. Allioli, 用咗日式蒲燒鰻魚,並以魚湯取代雞湯製作燉飯,突顯鰻魚鮮味,飯面再鋪上日本枝豆,使每一口西班牙飯也有不同的口味及層次。微辣白酒蜆意大利麵,將洒香味的白酒,放在鮮甜的白蜆一起煮意大利粉, 將煙韌的意粉,提升到更高質的口味,十分配合。Ama Ebi Tartare. Rice Cracker 將牛肉切粒混入蔬菜粒後,調味打上雞蛋,以烤麵包或餅乾的方法 烤成的珍珠脆米餅, 口感十分特別

Ama Ebi Tartare. Rice Cracker 將牛肉切粒混入蔬菜粒後,調味打上雞蛋,以烤麵包或餅乾的方法 烤成的珍珠脆米餅, 口感十分特別。

Ivory 35% snowball, passionfruit filling, yogurt icecream, freeze dried yogurt

Strawberry Gazpacho, 西班牙凍番茄湯,口感冰涼解渴,加入酸甜爽脆草莓粒更refreshing
從地鐵站C2出口,很容易地找到餐廳的位置。餐廳不是太大好近廚房,但完全無噪音。黃色、白色的燈光,以及柔和的鄉村音樂令人感到好舒適同放鬆。餐廳主題是旅行,他們的大型LED屏幕營造一個很好的旅遊氣氛,它們播放雪景的就像火車窗戶的景色。佢哋d菜式一黎好睇,二黎好食。蝦仁有無煮得好老,有本身的甜味和鮮味。青口的甜度無咁甜,但裡面有更多的鮮味。青口一個是橙色(雌青口),另一個是白色(雄青口),但它們的味道相同。最有鮮味的元素,就係帶有墨魚汁的魷魚。黑色的墨魚汁與白色的魷魚,呢個組合好特別同夾,少少鹽就吊曬d魷魚同汁的鮮甜味出黎,勁香。餐廳用的米係專整西班牙海鮮飯的米,比其他普通米飯吸收1.5倍的醬汁,並保持少少硬度,同埋d海鮮一齊食真係無得頂。此外,在少少辣味係後勁作為ending。我的朋友把這個西班牙海鮮飯與他在西班牙的比較完,佢覺得呢度嘅好食d lol佢地個牛扒真係最驚艷,外脆內嫩,加埋香草汁、烤過的蒜頭同蘑菇,好多種食法,唔會好油膩,超級推薦呢個安格斯肉眼扒,好材料係好廚師手上,真係一個幸運!最後佢地個檸檬茶,佢地個糖漿係有雲尼拿籽gaaaaa 超有趣😂😂 好彩佢個糖漿係唔太甜,無cove

最後佢地個檸檬茶,佢地個糖漿係有雲尼拿籽gaaaaa 超有趣😂😂 好彩佢個糖漿係唔太甜,無cover左佢個香味,好欣賞那個餐廳的細心同用心。

下次一定會帶d重要嘅fd一齊黎食飯,因為個環境係香港真係無得輸!
Squid  ink  calamari  seafood  paella
Black  angus  1855  rib  eye  (12oz)
  • 黑墨魚筒西班牙海鮮飯
2018-10-16 46 views
好姊妹的BB出生了, 為了探望已搬屋的她, 我專程到長沙灣探她!為了剛完成坐月的她, 和遠道而來的我, 她選了在她家附近的CHOO CHOO共我一起晚飯。從外面望, 覺得只是一間平平無奇的西餐廳, 原來是內有坤乾的!餐廳裝置得像列車, 有行李架和四部同步播放列車外風景的電視, 真得很特別呢而他們的餐牌更是別出心裁, 像一本遊記般, 除了餐牌外, 更有大量相片和明信片, 真的超美呢!!!南美香辣青檸豬腩‧西班牙脆包‧溫泉蛋 ($168) _ 推薦指數:  (5星為最高)愛五花腩的我選了這個配搭特別的香辣青檸豬腩,但因為我們只顧著影相,所以溫泉蛋熟了而西班牙脆包口感一流, 配上惹味的豬腩真的不錯呢~帶子、虎蝦、魷魚筒、三文魚海鮮拼盤 ($218) _ 推薦指數: 賣相豪華, 當中最愛是三文魚, 煎得香口, 又不會太熟, 所以肉質是鮮嫩的其他食物都不錯, 但調味方面就相對單調, 只有檸檬汁, 所以覺得不夠味道~Side Dishes: Roasted Pineapple ($42)  _ 推薦指數: 簡簡單單的燒菠蘿居然是辣的, 特別又好味!Side Dishes: Pesto Spaghe

(5星為最高)

而西班牙脆包口感一流, 配上惹味的豬腩真的不錯呢~

簡簡單單的燒菠蘿居然是辣的, 特別又好味!

Side Dishes: Pesto Spaghetti ($28)  _ 推薦指數:

不夠飽更可以加點青醬意粉~
松子味香, 但不會落重鹽, 所以是清清的, 配上濃味的主菜真的很搭!

Mix Berry Energizer ($48) _ 推薦指數:

人母表示有點酸, 但我覺得還可以呢!
入面有很多核(/籽?)令我又愛又恨, 愛其有咬口並感覺有大量雜莓, 恨其真的太多太有咬口了

Choo Choo這間處於長沙灣明愛醫院附近的小店, 從食物到裝潢都是超用心的!
如果在石屎森林中工作得身心疲憊, 大家可以來Choo Choo感受一下旅行的心情呢~
有驚喜!有驚喜!😮😮😮冇諗過長沙灣會有一間隱世餐廳環境同食物質素都有好高水平真係意料之外😍餐廳老細應該好鍾意去旅行所以餐廳嘅裝修係置身於火車車箱內電視機恍如車卡窗口畫面會不停轉變就像一部行駛中嘅火車,會行走會停站佈置真係好有心機一路食、一路欣賞車箱外嘅景色加埋一啲純音樂真係好享受這個幾鐘嘅晚餐👍🏻✨餐牌係自製架每一個餐牌都有不同嘅旅行相片可以欣賞下老細嘅心思另外有一個testing menu 係主廚去完旅行嘅靈感之作要預訂的😵所以要等到下次先可以食到!☝🏻Argentina red shrimp spaghetti勁鍾意啲龍蝦汁大蝦又夠晒大隻整體質素同埋擺盤真係水準之作☝🏻seafood platter個擺盤真係非常吸引多款的海鮮亦都非常鮮甜☝🏻L.J.K / Explorer Yuzu我覺得係必食之選兩款甜品真係酒店水準之作特別鍾意芝士球,啲芝士真係又凍又軟又香☝🏻pineapple coconut 好似椰子味嘅益力多,好飲!服務員非常細心,會介紹菜式,真係勁滿意嘅一道晚餐!👍🏻✨
有驚喜!有驚喜!😮😮😮
冇諗過長沙灣會有一間隱世餐廳
環境同食物質素都有好高水平
真係意料之外😍

餐廳老細應該好鍾意去旅行
所以餐廳嘅裝修係置身於火車車箱內
電視機恍如車卡窗口
畫面會不停轉變
就像一部行駛中嘅火車,會行走會停站
佈置真係好有心機
一路食、一路欣賞車箱外嘅景色
加埋一啲純音樂
真係好享受這個幾鐘嘅晚餐👍🏻✨

餐牌係自製架
每一個餐牌都有不同嘅旅行相片
可以欣賞下老細嘅心思
另外有一個testing menu
係主廚去完旅行嘅靈感之作
要預訂的😵所以要等到下次先可以食到!

勁鍾意啲龍蝦汁

多款的海鮮亦都非常鮮甜

☝🏻L.J.K / Explorer Yuzu
我覺得係必食之選
兩款甜品真係酒店水準之作
特別鍾意芝士球,啲芝士真係又凍又軟又香

☝🏻pineapple coconut
好似椰子味嘅益力多,好飲!

服務員非常細心,會介紹菜式,真係勁滿意嘅一道晚餐!👍🏻✨
2018-10-13
$390 (Dinner)
  • LJK
  • Argentina  red  shrimp  spaghetti
  • Pineapple  coconut