2024-10-01 537 views
人氣日式和洋店,深啡色木系、昭和風復古裝修,好啱打卡!最近推出咗🍂秋季限定「白露秋風蟹逅」多款蟹料理~大勢蟹黃膏蛋包飯,蛋包飯即場切開,淋上蟹黃膏,蛋夠滑,有蛋香味,加上香濃的蟹黃膏、三文魚籽、炒飯,成個配搭真係幾好食酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡,原隻酥炸軟殼蟹🦀香脆多汁,配上塔塔醬感覺滋味又清爽,唔膩~ 薯條好酥脆,好食!桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合,擺碟好精緻,秋天的感覺🍂桂花烏龍布甸,桂花香味突出,同烏龍好夾!戚風蛋糕鬆軟,又唔會太甜,好好食😋塊樹葉都食得,呢個甜品十分出色!秋夕山梨桃刨冰🍧味道幾清新,桃肉好食,打卡一流抹茶麻糬沙冰,抹茶味好濃,甜度較低,仲有粒煙韌嘅麻糬,鐘意抹茶嘅可以試下夏日海洋梳打,賣相唔錯,少甜ok,解渴清爽環境幾有特色,食物ok,蛋糕出色,性價比ok, 打卡一流!

秋夕山梨桃刨冰🍧味道幾清新,桃肉好食,打卡一流

夏日海洋梳打,賣相唔錯,少甜ok,解渴清爽

環境幾有特色,食物ok,蛋糕出色,性價比ok,
打卡一流!
2024-09-29 527 views
茶ちょうぼ (尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖呢間餐廳係由大埔開到過嚟以日式昭和裝修嘅咖啡店等位嘅人龍長期都係咁長 人氣爆燈🔥大勢蟹黃膏蛋包飯真係值得冒着膽固醇超標嘅危險都要食左佢啖啖甘香蟹膏 蛋係半生熟炒飯底 加入左翠玉瓜 蘿蔔令口感更加豐富😍酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡🍔軟殼蟹炸得酥脆 跟burger重有🍟d薯條岩岩炸起好脆口桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合🎂戚風蛋糕充滿茶香就咁食個蛋糕都好好食加埋中間啲cream令佢更加濕潤而且仲有日本布甸個口感好嫩滑 有濃郁嘅雞蛋味道秋夕山梨桃刨冰🍧夏日熱辣辣 食刨冰真係爽仲有時令嘅山梨桃份量都唔少,兩個人分都好夠食🍑白桃梳打白桃味道甜美 加埋梳打水口感爽快 解渴又愉快
茶ちょうぼ (尖沙咀)

呢間餐廳係由大埔開到過嚟

個口感好嫩滑 有濃郁嘅雞蛋味道

秋夕山梨桃刨冰🍧
夏日熱辣辣 食刨冰真係爽
仲有時令嘅山梨桃
份量都唔少,兩個人分都好夠食

🍑白桃梳打
白桃味道甜美 加埋梳打水
口感爽快 解渴又愉快
2024-09-26 603 views
一年咁快又到秋天了到了食蟹的季節 一定唔少就係食蟹啦~最近發現呢間大排長龍嘅日式cafe🫣裝修好似日式庭院復古風~ 環境優雅時尚 真係好鍾意❣️✨大勢蟹黃膏蛋包飯 $172呢間店嘅招牌必食就係蛋包飯~蛋本身超厚又嫩滑搭配上鮮味十足嘅蟹黃醬~成個飯就係蟹黃香味十足又好味😋✨酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡 $145呢個真係誠意滿滿🥰竟然有原隻軟殼蟹🥹🥹 超大一隻外酥內軟 入面好鮮美好飽滿多汁搭配上牛油麵包同埋沙律醬~吃完好滿足❤️✨桂花烏龍布丁戚風蛋糕 $112甜品係小店最值得推薦嘅產品之一佢地嘅布丁燒本身已經好出名係烏龍茶味 上面有烏龍茶蛋糕搭配埋奶油同埋烏龍茶戚風蛋糕🍰同埋杏仁 焦糖餅乾 成個搭配誠意十足😋✨秋夕山梨桃刨冰 $68一定要食下佢地嘅刨冰🍧外層有香香甜甜嘅蜜桃醬仲有日本桃肉食完主食都可以解膩消暑🥰✨紫薯牛奶 $38✨青森蘋果梳打 $58
一年咁快又到秋天了
到了食蟹的季節 一定唔少就係食蟹啦~
最近發現呢間大排長龍嘅日式cafe🫣
裝修好似日式庭院復古風~
環境優雅時尚 真係好鍾意❣️

✨大勢蟹黃膏蛋包飯 $172
呢間店嘅招牌必食就係蛋包飯~
蛋本身超厚又嫩滑
搭配上鮮味十足嘅蟹黃醬~
成個飯就係蟹黃香味十足又好味😋

✨酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡 $145
呢個真係誠意滿滿🥰
竟然有原隻軟殼蟹🥹🥹 超大一隻
外酥內軟 入面好鮮美好飽滿多汁
搭配上牛油麵包同埋沙律醬~
吃完好滿足❤️

食完主食都可以解膩消暑🥰

✨紫薯牛奶 $38
✨青森蘋果梳打 $58
2024-09-26 469 views
蟹蛋包飯貌相挺好,味道亦都唔錯,價錢合理Mussel 貌相OK,味道唔錯,但一點都不新鮮,肉質很霉!談天地方唔錯,侍應服務亦都很有禮貌環境裝修也很漂亮飲品都係很一般太少熱飲選擇!
蟹蛋包飯貌相挺好,味道亦都唔錯,價錢合理
談天地方唔錯,侍應服務亦都很有禮貌
環境裝修也很漂亮
飲品都係很一般
太少熱飲選擇!
2024-09-22 755 views
喫茶ちょう k11店真係好有人氣,昭和風復古嘅裝修好岩打卡,尤其係佢哋用咗古董吊燈、仿古木質家具打造有個性同故事感嘅氛圍。近期秋風起,佢哋新推出咗好多同蟹相關嘅菜式,真係好吸引!大勢蟹黄膏蛋包飯蛋皮外滑內嫩,新鮮熱辣呈上,切開蛋包,再在上面淋上濃郁嘅蟹黃膏,讓蟹黃膏與滑蛋、米飯融合,口感滑嫩,蟹肉邪惡鮮美。酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡賣相好靚,外皮金黃酥脆,內裡的軟殼蟹肉質鮮嫩,搭配自製的塔塔醬,漢堡配薯條,熱氣仔女至愛嘅香口美食。桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合好有驚喜!桂花烏龍香氣好誘人,戚風蛋糕輕盈柔軟,好正!秋夕山梨桃刨冰清新可口,打卡一流。二番甜薯牛乳,兩種蕃薯蓉加入牛乳,口感棉滑香甜。白桃梳打,似波子汽水咁,反桃味突出,清新醒神。

近期秋風起,佢哋新推出咗好多同蟹相關嘅菜式,真係好吸引!

大勢蟹黄膏蛋包飯

酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡

桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合
好有驚喜!桂花烏龍香氣好誘人,戚風蛋糕輕盈柔軟,好正!

秋夕山梨桃刨冰
清新可口,打卡一流。

二番甜薯牛乳,兩種蕃薯蓉加入牛乳,口感棉滑香甜。

白桃梳打,似波子汽水咁,反桃味突出,清新醒神。

2024-09-21 739 views
每次喺K11行街經過,都會諗起喺日本喫茶店食早餐嘅美好時光🎎昭和風既裝飾令人行入餐廳真係好似置身日本咁🇯🇵😍最近仲推出咗秋日限定,搞到我都好想去日本睇紅葉🍁🔸大勢蟹黃膏蛋包飯每次食蛋包飯,最期待一定係切開嗰一下,蛋漿流出黎個下真係好治癒💕日式炒飯底好香,配埋蟹黃一齊食,推介👍🔸酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡超大隻既軟殻蟹,絕對要share 先食得晒‼️軟殼蟹炸到好香脆,又唔會太乾身,配埋塔塔醬食好滿足😋🔸秋夕山梨桃刨冰碎冰好有咬口,消暑一流!🥵🔸桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合擺盤好有秋天氣息🍂布甸同戚風蛋糕兩樣都濃濃既茶香,又唔會太甜😋🔸秋茗柿橘沙冰🔸焙茶麻糬沙冰(凍)依排熱到坐低淨係想飲杯沙冰消消暑🥶杮橘沙冰酸酸甜甜,好清爽👍焙茶麻糬沙冰好有口感🤤

🔸大勢蟹黃膏蛋包飯

🔸酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡

🔸秋夕山梨桃刨冰
碎冰好有咬口,消暑一流!🥵

🔸桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合

🔸秋茗柿橘沙冰
🔸焙茶麻糬沙冰(凍)
2024-09-21 562 views
我係超級like 西日風裝飾,勁buy西日合壁果種優雅感。呢一間餐廳位於K11 Art Mall內💛易揾又有靚裝好啱我🌝一人晚餐都幾chill ,由於我係Hojicha迷,點都要黎一杯Hojicha Latte先,嗯,幾唔錯茶夠香!食物我點咗蟹皇蛋包飯,個名夠晒邪惡呀,晚餐加錢升級有埋個飲物同前菜,唔平但都好過散叫。個蛋包飯就聽落正食落一般,主要飯太乾身,蟹粉又百少少腥味,埋單我記得都要$22X😳 唯一可以讚一下個Manager幾nice

2024-09-18 632 views
今次嚟到尖沙咀分店,位置都好方便,電梯一上就見到呢間和式裝潢嘅餐廳,環境好舒服,可能時間比較早,未到晚餐時間人流都比較少。睇完menu呢次就決定唔揀蛋包飯,揀左鰻魚玉子蓋飯<$108>加左$25升級套餐,包一份前菜同飲品,一條長長嘅鰻魚下面放住一件厚厚嘅玉子,買相非常吸晴,玉子好重蛋味,不過略嫌飯粒比較濕潤,但整體都好好食,另外佢前菜應該係會換款,之前有食過蕃茄仔,而今次就係青瓜,飲品方面揀左夏日海洋梳打,不過味道一般有啲甜,下次會叫返牛乳系列。

鰻魚玉子蓋飯

夏日海洋梳打

鰻魚玉子蓋飯
年輕女服務生說話的時候不是太禮貌 有一位男服務生跟同事交談間一直講粗口 雖然也有一位服務態度好的男店員 但我相信去這裡吃東西的客人應該不會預料到有這種港式服務 可能是我誤會了以為這家是日本餐廳 因此服務態度應該不太差才對

年輕女服務生說話的時候不是太禮貌
2024-09-17
$180 (Lunch)
2024-09-17 463 views
呢個飯165 +1講真個性價比真係好低啲牛肉份量係幾多既但好韌咬唔開同埋個汁好鹹俾呢個價錢都係想坐得舒服啲但個女職員熊度好差黑口黑面我本身係嗌壽喜燒牛肉蛋包飯我問佢係咪落錯左佢話兩個都係壽喜燒話我係嗌咗和牛壽喜燒不過我費事浪費咗個飯所以照食之前去過大埔嗰間服務都好好
呢個飯165 +1

所以照食

之前去過大埔嗰間服務都好好
壽喜燒和牛飯
2024-09-17 540 views
位於K11 的這間日式西餐廳以深木色調為主,整體感覺走日式懷舊風,乾花裝飾的柔和燈具更顯溫柔 🍴大勢蟹黃膏蛋包飯($172)蛋包飯的蛋非常嫩滑,中間包著用茄汁炒過的飯,再拌入鮮香的蟹膏🥰不錯 🍴酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡($145)軟殼蟹炸得非常完整,酥脆而中間多汁,用了他他醬令漢堡帶點清爽,包體鬆軟微甜且帶牛油香💛不錯 🍮桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合($115)視覺與味道並存,桂花烏龍的桂花香突出!很愛布甸的桂花味,戚風蛋糕也很鬆軟,上面的醬也是桂花味!大愛這道❤️ 🍧秋夕山梨桃刨冰($78)清新與低糖的甜品,適合想減肥而又想吃甜品的人 🍹草莓沙冰($48)草莓味香濃🍓香甜的沙冰飲 🍵焙茶牛乳($45)焙茶味突出

🍴大勢蟹黃膏蛋包飯($172)

🍴酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡($145)

🍮桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合($115)

🍧秋夕山梨桃刨冰($78)

清新與低糖的甜品,適合想減肥而又想吃甜品的人

🍹草莓沙冰($48)
草莓味香濃🍓香甜的沙冰飲

🍵焙茶牛乳($45)
焙茶味突出
2024-09-15
$300 (Lunch)
  • 大勢蟹黃膏蛋包飯
  • 草莓沙冰
  • 焙茶牛乳
  • 酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡
  • 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合
2024-09-15 616 views
喫茶ちょうぼ☆║.............║☆‼️ 大勢蟹黃膏蛋包飯 $172✅ 雞蛋軟滑 蛋味濃 配上蟹膏同飯一齊食 好成功咁中和咗蟹膏嘅嗰種膩感 係令人有驚喜嘅一道主菜✅ 蟹黃膏份量頗多 有濃郁蟹味 ‼️ 酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡 $145✅ 軟殼蟹酥脆唔油膩 亦夠大件 配上滿滿嘅塔塔醬 一啖咬落去夠曬滿足‼️ 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $115✅ 一碟入面有曬蛋糕同布甸 而且茶味香濃 CP值超高!‼️ 秋夕山梨桃刨冰 $78✅ 刨冰上面鋪滿蜜桃汁 仲擺上蜜桃係旁邊 配上忌廉糯米糍 味道清甜 食落好清爽 非常適合夏天‼️ 抹茶麻糬沙冰(凍) and 一番柚子煎茶 $ 52/36✅ 兩款飲品都係日式嘅味道 鍾意抹茶或者日本茶嘅你 都一定會鍾意📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖📷 Canon R8 + RF24-105mm f/4-7.1 IS STM📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
喫茶ちょうぼ

☆║.............║☆

‼️ 大勢蟹黃膏蛋包飯 $172

✅ 蟹黃膏份量頗多 有濃郁蟹味

‼️ 酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡 $145

‼️ 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $115

✅ 一碟入面有曬蛋糕同布甸 而且茶味香濃 CP值超高!

‼️ 秋夕山梨桃刨冰 $78

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
呢間餐廳好正啊🌟餐廳環境令人置身日本一樣~大勢蟹黃膏蛋包飯 🍳🦀呢款蛋包飯,超正呀~❤️🌟店員會幫手切開🌟米飯粒粒分明,蟹黃膏濃郁香滑,包裹在嫩滑的蛋皮中,帶來豐富的味道層次。酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡 🍔🦀酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡,軟殼蟹外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,配上微酸的塔塔醬,帶來完美的平衡,夾在鬆軟的漢堡包中🌟🌟青森蘋果梳打 🍏🥤青森蘋果梳打清爽~蘋果的天然甜味與梳打的氣泡感完美結合,帶來清新的口感~秋茗柿橘沙冰 🍊🍧秋茗柿橘沙冰,柿子的甘甜與橘子的酸香交織,沙冰的冰涼口感讓人神清氣爽,係秋季獨特的風味🇯🇵🌟🇯🇵秋夕山梨桃刨冰 🍑🍧秋夕山梨桃刨冰,桃子的香甜滲透每一口冰沙,細膩的口感讓人瞬間沉醉🥹🥹❤️桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 🍰🌼桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合,戚風蛋糕鬆軟綿密,桂花的清香與烏龍茶的茶香完美融合,布甸柔滑細膩,整體帶來優雅的味道享受😋
呢間餐廳好正啊🌟
餐廳環境令人置身日本一樣~

大勢蟹黃膏蛋包飯 🍳🦀

酥炸軟殼蟹塔塔醬漢堡 🍔🦀

青森蘋果梳打 🍏🥤

秋茗柿橘沙冰 🍊🍧

秋夕山梨桃刨冰 🍑🍧

桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 🍰🌼
2024-09-10 886 views
《本次為自費用餐食評》位於K11 Art Mall的連鎖日式洋食喫茶店,店內昭和風的裝橫以深色的木為主,用餐空間足夠,環境舒服,地點更加是非常便利。食物方面主打各式各樣日式洋食,由小食、主食,及甜品都有不少的選擇。角煮五花肉和日式布甸中規中矩。餐點賣相還算可以,但可惜食物溫度不夠熱,調味十分淡,可謂味道不太吸引。明太子蛋包意粉不僅欠缺明太子香味,意粉仍過軟,少少失望 : (-🔘 明太子蛋包意粉 | hkd$96🔘 角煮五花肉 | hkd$78🔘 日式布甸 | hkd$53-🍽️ 食物 | Food: 3.5/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 3.5/5📝 總結 | CP Value: 3.7/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
《本次為自費用餐食評》
📝 總結 | CP Value: 3.7/5

明太子蛋包意粉
角煮五花肉
日式布甸
前一日見到世貿銅鑼灣分店OpenRice有八八折,但諗住遲啲先去食,第二日去咗尖沙咀K11朋友話不如食呢間啦,其實上年都食過一次,今次食完我先發現原來係啱啱琴日在銅鑼灣見到同一間餐廳的分店。同一時段在銅鑼灣分店有六折😫而尖沙咀就任何時段都冇折扣,即係剛剛食貴咗接近一陪😢當然唔開心。 但仲有另一件事令我呢餐更唔愉快嘅係我叫咗「香草牛油大蜆意粉」侍應話冇大蜆可以改青口。其實我唔係特別想食青口,餐廳有另外其他青口嘅餸菜我都冇諗過要點,但係為咗食我喜歡的香草牛油汁於是照轉咗青口。 碟嘢嚟到橙橙的外表已經覺得有啲奇怪,一食落口根本就係蕃茄意粉一樣味😣完全冇牛油味🤦🏻‍♀️意粉冇大蜆轉青口,冇理由連煮法都轉埋😡本身現場想質疑餐廳嘅煮法,但最後吞聲忍咗。返到屋企睇返啲相(影低咗餐牌) 終於睇到邊度出錯😪擺明佢就用咗煮「青口分享鍋」嘅方法去煮我碟香草牛油意粉🥺因為原來有一個菜式叫「蒜蓉蕃茄煮青口」😤 所以我成碟意粉都係蕃茄味,冇牛油味。另外兩點幾入座時見到右邊有卡位,侍應分配咗我同朋友坐左邊普通位,其實我想坐卡位影相靚啲,當時諗住只有二人唔好阻四座位卡位都啱,可是食物還未到就見到4人卡位全部都只坐了兩個

另外兩點幾入座時見到右邊有卡位,侍應分配咗我同朋友坐左邊普通位,其實我想坐卡位影相靚啲,當時諗住只有二人唔好阻四座位卡位都啱,可是食物還未到就見到4人卡位全部都只坐了兩個人😮‍💨 睇真啲佢分配俾我哋嗰張普通枱其實都係一張四人枱,不可拉開變兩張,咁即係普通枱同卡位都係四人位😒 我覺得入座時侍應該比客選擇,現在比我遲入場的反而坐了卡位,我想坐又冇得坐,這點也令我不高興。

銷魂壽喜燒牛飯
香草牛油大蜆扁意粉
2024-08-13
$230 (Tea)
Celebration
Birthday