2023-11-16 46 views
🍊 餐廳名稱:喫茶ちょうぼ 🐝 味道:8.5/10環境:9/10整體分數:9/10💰人均:$100~200———————————————————日式喫茶店真係開完一間又一間,而今次就去到K11 Art Mall呢個充滿着濃厚既昭和復古風格既「喫茶ちょうぼ」。炸七味雞軟骨 💰78新鮮炸出黎既雞軟骨,味道正常但大大粒,最特別係佢附送既醬,應該有溝埋熟蛋黃入去既沙律醬,點少少黎食個口感同味道都變得更特別。牛肉芝士漢堡 💰120首先講吓個牛肉先,口感上係紮實的,但係係好食的,非常大舊!加分位係塊漢堡包係有搽牛油再焗一焗脆表面,入面軟熟,而且仲有薯條&沙律伴碟。特大海老蛋包飯 💰137呢個飯絕對對得起呢個價錢!蛋包飯塊蛋係靈魂之一,佢地整得好完整,切開仲會有少少蛋漿流出黎。兩隻炸蝦都好酥脆,另外就係個汁,係龍蝦汁來的,撈埋一齊食真係一流!南瓜芝士蛋糕 💰64用左原材料南瓜包主芝士蛋糕,好新穎既做法!旁邊仲有餅乾碎& Cream一齊食!味道唔會太甜!焙茶麻糬沙冰 💰52唔鍾意飲甜野既人,可以試吓!保留左焙茶既味道整成左沙冰,頂再有個麻糬同CreamCheese,味道口感上都好正!紅豆牛乳 💰38呢
🍊 餐廳名稱:喫茶ちょうぼ 🐝

特大海老蛋包飯 💰137

南瓜芝士蛋糕 💰64

焙茶麻糬沙冰 💰52

紅豆牛乳 💰38
呢杯有凍熱揀,正正常常的!

🗺️ K11購物藝術館1樓117-118號舖
🔍#FlavorforToday尖沙咀
🚆 尖沙咀站N2出口
今天跟老公第二次來這裏吃飯🥰就是喜歡這裏環境不錯,而且食物的性價比也高,是在尖沙咀用餐的一個好選擇😎今天是週末/六午飯時間,所以餐廳排隊的人還蠻多的🫢餐廳內以深色木及綠色/橙色植物為主,有些秋天的感覺🍁配有些日式擺設及爵士純音樂,非常復古❗️所以也有日式昭和風的感覺❣️餐牌上的手繪菜式看起來也非常可愛❤️而且菜式選擇也挺多的~特大海老蛋包飯 $137來到這裏是肯定要吃蛋包飯的😌兩大條熱騰騰的大蝦俯臥在鮮黃色的流質半熟蛋包飯上🤩看起來挺不錯的☺️大蝦下面我以為是咖喱汁,原來是類似龍蝦湯的海鮮汁🫢想不到跟大蝦味道也挺配的😋蛋包飯上的軟滑雞蛋呈半生熟狀態,入口香滑蛋味香🥰跟裏面的炒飯很配❗️牛肉芝士漢堡 $120漢堡包雖然只有正常的數款漢堡包配料,漢堡扒、芝士、蕃茄及生菜,但漢堡扒非常豐厚🤩漢堡包的麵包皮也烘得香脆鬆軟👍🏻其他配料的份量也配搭得宜,所以整體感覺也不錯😌入口Juicy,層次感豐富❣️還配有新鮮芝麻醬沙律及香脆薯條😎炸七味雞軟骨 $78即炸的雞軟骨既香口又爽脆🤩價錢雖然偏貴了一點,但份量挺多的,兩個人分享一下也吃不完呢🙈🥢焙茶麻糬沙冰 $52表面一旁是麻糬,而另一旁則是忌廉+雪糕❗️沙冰滿滿濃
今天跟老公第二次來這裏吃飯🥰
就是喜歡這裏環境不錯,
而且食物的性價比也高,
是在尖沙咀用餐的一個好選擇😎
今天是週末/六午飯時間,
所以餐廳排隊的人還蠻多的🫢

餐廳內以深色木及綠色/橙色植物為主,
有些秋天的感覺🍁
配有些日式擺設及爵士純音樂,非常復古❗️
所以也有日式昭和風的感覺❣️

餐牌上的手繪菜式看起來也非常可愛❤️
而且菜式選擇也挺多的~

特大海老蛋包飯 $137

來到這裏是肯定要吃蛋包飯的😌
兩大條熱騰騰的大蝦俯臥在鮮黃色的流質半熟蛋包飯上🤩
看起來挺不錯的☺️
大蝦下面我以為是咖喱汁,
原來是類似龍蝦湯的海鮮汁🫢
想不到跟大蝦味道也挺配的😋
蛋包飯上的軟滑雞蛋呈半生熟狀態,
入口香滑蛋味香🥰
跟裏面的炒飯很配❗️

牛肉芝士漢堡 $120

漢堡包雖然只有正常的數款漢堡包配料,
漢堡扒、芝士、蕃茄及生菜,
但漢堡扒非常豐厚🤩
漢堡包的麵包皮也烘得香脆鬆軟👍🏻
其他配料的份量也配搭得宜,
所以整體感覺也不錯😌
入口Juicy,層次感豐富❣️
還配有新鮮芝麻醬沙律及香脆薯條😎

炸七味雞軟骨 $78

即炸的雞軟骨既香口又爽脆🤩
價錢雖然偏貴了一點,
但份量挺多的,
兩個人分享一下也吃不完呢🙈
🥢
焙茶麻糬沙冰 $52

表面一旁是麻糬,
而另一旁則是忌廉+雪糕❗️
沙冰滿滿濃香茶味,
非常特別,消膩解渴又好喝👍🏻
🥢
小倉紅豆牛乳 $38

帶奶泡層的牛乳喝起來帶清新紅豆味❤️
🍴
最後我們還點了一客甜品
是之前來的時候沒有提供的~
南瓜芝士蛋糕 $64

橙色那層是真南瓜來的😲
內裡的芝士蛋糕層帶淡淡的南瓜味,
質感不膩味道不錯,
旁邊更附有些芝士忌廉及餅乾碎可伴吃🥰
非常特別,很值得一試❣️
2023-11-11
Type of Meal
Lunch
2023-11-13 4500 views
平時經過見到都需要排隊,星期三晚餐時間竟然見到唔洗排!立即決定一試!餐廳內佈置以日式復古為主調,除咗影起相更好睇,整個氣氛都好柔和舒適,而且用餐時間唔會有好趕嘅感覺,適合同三兩好友嚟食飯傾計。食物方面選擇頗多,小食、主菜、甜品同飲料都有好多配搭,仲有素食選擇。個人諗為蛋包飯算係餐廳招牌必點,蛋奄列烹調時間掌握得好好,口感嫩滑又唔會太生;炒飯加上蔬菜粒口感好豐富。今次選擇炸海老做配菜,蝦嘅size好有睇頭,而且唔係用炸粉充撐場面,蝦肉彈牙飽滿;餐廳選擇用龍蝦汁作配,同蛋包飯味道好夾,鮮甜又唔會太濃味,食到尾都唔覺得膩。另一主食選擇 – 牛肉芝士漢堡,相比美式濃味大件,呢度風格應該算係日式小巧精緻,不過睇落份量唔大但食起好豐富,盡力食都係淨咗少少薯條好可惜。牛肉漢堡扒非常厚身,鎖到肉汁。香口小食炸雞軟骨,發現呢度嘅炸物都好出色,香脆唔油膩。南瓜芝士蛋糕好有趣,真係原件南瓜上,芝士蛋糕部分口感似奶皇同吉士,芝士味較淡,但同南瓜一齊食口感同味道都出奇地配合,鍾意甜品不妨一試~熱紅豆牛乳牛乳夾紅豆味道相信大家都好熟識,暖笠笠之選,呢度係基本味道之上加咗玫瑰花瓣,有股花香好舒服。焙茶麻糬沙冰清新解

牛肉漢堡扒非常厚身,鎖到肉汁。

香口小食炸雞軟骨,發現呢度嘅炸物都好出色,香脆唔油膩。

熱紅豆牛乳

焙茶麻糬沙冰
清新解膩之選,焙茶夠香而且無糖,啱我口味。

附上餐點及價錢參考
2023-11-08
Type of Meal
Dinner
  • 小倉紅豆牛乳
  • 炸蝦蛋包飯
2023-11-12 40 views
Choubo Kissaten設立「素の樂」套餐🥗利用全素餐單響應今次嘅活動🫶🏻而且每售出一份套餐,餐廳亦會捐出半數之金額給予「NPV非牟利獸醫服務協會」,盡一點點綿力去支持協會嘅營運💪🏻絕對好值得支持👏🏻🌟喫茶ちょうぼ x非牟利獸醫協會嘅素の樂套餐🍅和風醬熊本番茄精選日本熊本縣番茄🍅甜度達4.5-5.5度之間,搭配自家調配嘅和風醬,更能突顯出其清甜特性☺️同和風醬一齊食,酸酸甜甜嘅味道,係開胃餐前小食😛🍛野菜咖喱蛋包飯賣相色彩繽紛😍新鮮嘅野菜同微妙嘅辛香咖哩汁相互融合,帶嚟一種令人上癮嘅滋味😛職員會幫忙切開雞蛋🥚然後金黄色嘅蛋液會流入咖哩,啖啖滋味☺️🍝松露蘑菇汁意粉香氣四溢、口感creamy,每一口都係松露嘅味道😛松露同蘑菇完美融合,仲有好多蘑菇添🍄意粉彈牙🍝🎃南瓜芝士蛋糕蛋糕嘅顏色同南瓜一模一樣🧡質地結實,濃郁南瓜味🎃鍾意南瓜嘅朋友一定會好鍾意😛🫘小倉紅豆牛乳口感綿密嘅小倉紅豆牛乳🫘🥛香甜紅豆味,加上滑溜溜嘅牛乳😛🍓草莓沙冰先將草莓切片,再將糖、冰、牛奶、水等材料混合攪拌成碎冰🧊沙冰帶有細膩綿滑,加上草莓本身嘅微酸,開胃清新又解渴🍓

🌟喫茶ちょうぼ x非牟利獸醫協會嘅素の樂套餐

🍅和風醬熊本番茄

🍛野菜咖喱蛋包飯

🍝松露蘑菇汁意粉

🎃南瓜芝士蛋糕

🫘小倉紅豆牛乳
口感綿密嘅小倉紅豆牛乳🫘🥛香甜紅豆味,加上滑溜溜嘅牛乳😛

🍓草莓沙冰

家人在大埔的分店吃過,說味道不錯,剛巧今日響尖沙咀做運動,順便到這裏吃晚餐,環境日式懷舊Cafe,環境OK嘅。下晝5:00鐘左右去到好多吉枱,早食飯就係唔想等枱😂首先落單嗰個先生無厘頭,當時佢門口有成五至六個工作人員圍往響度傾偈,叫咗個男生過嚟佢問我係唔係落單我話係,跟住唔知噏乜嘢就走咗佢冇理我哋,搞到我哋頭岳岳,之後等咗2分鐘先至返嚟落單😂點左兩個咖喱牛肋肉蛋包飯、牛舌,紫薯牛奶、青森蘋果梳打。食物嚟到啦,首先杯梳打攪勻咗之後,梳打冇晒氣泡,飲唔到有蘋果嘅味道,只係面頭浮往幾粒蘋果肉,飲唔到啲咩味,飲咗兩啖就冇再飲,我朋友杯熱紫薯牛奶只係微微暖,我知牛奶係唔可大滾或者叫到煮得太熱,都不至於可以入口冇熱嘅感覺,燒牛舌味道幾好嘅肉夠厚身仲幾嫩,😊好啦,再嚟就係蛋包飯啦,我嗰個雞蛋有啲老,我朋友嗰個就好啲,都算啦,不過個炒飯底只係微微暖,質感仲係好似炒定一大鑊響度等有客人要就𢳂比你咁,炒飯味道唔好,我真係情願佢俾個熱啲嘅白飯底我仲好,再嚟攪笑嘅係日式咖喱飯嘅咖喱汁竟然冇乜咖喱味,呢個先好笑,食咗幾廿年日式咖喱真係未食過咁難食嘅日式咖喱蛋包飯😂呢間餐廳嘅味道只可以話應該唔會再幫襯囉😂
呢間餐廳嘅味道只可以話應該唔會再幫襯囉😂
Other Info. : 今次經歷真係好明白點解啲人成日話出去外國食好過響香港食頹飯呢個意思!😂
2023-11-03
  • 牛舌
我們於2/11(四)約下午一點四十五分左右到達餐廳,侍應原先讓我們等一下,後來說有位置,便領我們進入。餐廳環境有日式風格,木系格調,裝修優美。menu是沒有套餐,只可單點。我們叫了2個飯及1個甜品。❶日式紅酒燉牛肉蛋包飯($145):侍應上菜時會即場「淋」醬汁於蛋包飯,並「𠝹」開蛋,但又不是鐵板燒😅,所以不算十分熱。牛肉又數塊,非常淋身,但又不會十分軟。反而蛋包飯有驚喜👍🏻,飯有醬油,小紅蘿蔔粒,小翠玉瓜粒,些少洋蔥碎等,因為飯被蛋蓋著,所以暖暖的。❷鰻魚玉子蓋飯(定食)($98):menu就寫定食,但其實只是單點一個飯,不是真的定食,是沒有湯的⋯一條鰻魚蓋著玉子,飯有一些燒汁但不多,鰻魚煙靭,一般般,玉子反而熱騰騰的👌🏻❸南瓜芝士蛋糕($49):起初以為像一片片的芝士蛋糕,但原來是南瓜包住芝士,芝士🧀️挺滑,甜品不過不失。埋單要加一,如果要飲品則需另外order。留意到可能臨近14:30左右,食客開始離開,於是侍應也沒有再「巡」近我們的位置,聚在bar枱附近,我們本想叫侍應上甜品,也等待了好一會兒。另外,有侍應雖然帶着口罩,但又扯低口罩,讓人有點懷疑其衛生意識。🤔我們托她幫我們「加水」

埋單要加一,如果要飲品則需另外order。
留意到可能臨近14:30左右,食客開始離開,於是侍應也沒有再「巡」近我們的位置,聚在bar枱附近,我們本想叫侍應甜品,也等待了好一會兒。

我們托她幫我們「加水」,她連「好」或任何聲音也沒有說,便走開了,讓人覺得她的服務態度冷淡,有待改善。😓
餐廳定位較高,但服務質素未如理想,食物水準尚可。

日式紅酒燉牛肉蛋包飯
鰻魚玉子蓋飯(定食)
南瓜芝士蛋糕
2023-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$161 (Lunch)
2023-11-08 51 views
話說今日同朋友出街,順便慶祝吓佢嘅生日,然後我哋就去咗K11嘅依間日式咖啡店,本身以為嘢食選擇好少,點知原來佢有好多嘢食可以揀,我哋一入到去就即刻有位,店員仲好好服務咁俾咗卡位我哋坐。朋友分別點樣白桃梳打同埋紫薯牛乳,成杯整出嚟都幾好睇,好有日本咖啡店嘅風格。最近天氣開始凍,所以都病病哋所以點左杯一番柚子煎茶,個人覺得幾好飲,佢甜甜地,不過又好清淡,配埋野食我覺得啱啱好唔會好Heavy,茶黎講佢仲可以叫店員過黎加熱水Refill,大家可以值得一試。主食方面我就點咗壽喜燒牛肉蛋包飯,佢嗰個壽喜燒醬汁幾好食,好有日本風味,然後滑蛋都好滑,個店員仲好好服務咁幫我哋切開個蛋,可惜佢做唔到日本咁樣一刀切就成隻蛋攤開嘅感覺,整體來講都算唔錯,鍾意蛋包飯嘅大家可以試吓。除此之外,我哋仲點咗依個南蠻炸雞,佢用咗蛋黃醬配埋甜醬炸雞,呢個配搭好新鮮,不過整體可能有少少Heavy,我哋每人都係食咗一嚿就飽啦。我同朋友都好鍾意食蛋包嘅嘢,所以我哋就點多咗個明太子蛋包意粉,可以見到佢擺盤幾靚,佢明太子味好出,食落有少少似卡邦尼意粉,感覺幾特別。甜品方面,我哋就叫咗伯爵茶戚風蛋糕,佢甜品來講唔算太甜,而上面嘅cr

甜品方面,我哋就叫咗伯爵茶戚風蛋糕,佢
甜品來講唔算太甜,而上面嘅cream有少少鹹鹹地嘅味道配搭返佢個蛋糕整體上好驚喜,朋友都覺得好掂幾好食。
2023-11-02
再度走入尖沙咀嘅❣️喫茶ちょうぼ❣️,今次食咗同非牟利獸醫協會合作推出嘅素の樂套餐,絕對值得推薦👍 溫馨嘅木質裝潢,再加上菜式嘅精緻設計,無論視覺定係味覺都可以帶來滿分嘅享受,令人舒舒服服咁享受美食🍽️𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 和風醬熊本蕃茄用上嚟自日本熊本縣嘅蕃茄🍅,淋上帶有日式風味嘅芝麻醬,味道酸酸甜甜好開胃,係前菜嘅好選擇✨👍 野菜咖喱蛋包飯鬆軟嘅蛋包住嘅飯配上日式咖喱,再加上多種野菜如南瓜、茄子、西蘭花,色彩繽紛,每一啖都有蔬菜嘅清爽同日式咖喱嘅濃郁,超好味❤️👍 南瓜芝士蛋糕甜品嘅南瓜芝士蛋糕🍰將芝士蛋糕放喺南瓜皮入面,外型獨特吸引,啱哂打卡。蛋糕滿溢著濃郁嘅芝士味,淡淡嘅南瓜香氣,讓人每一啖都感受到滿滿嘅甜蜜🧡📍 喫茶ちょうぼ 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 和風醬熊本蕃茄

👍 野菜咖喱蛋包飯

👍 南瓜芝士蛋糕

📍 喫茶ちょうぼ
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖
2023-10-27 68 views
🏮之前都經過見到呢間餐廳已經勁鍾意🤩餐廳裝修走京都日系嘅感覺❤️好舒服喔🥳🍴素樂套餐 $382🍅和風醬熊本番茄🌈前菜係一個好大個嘅熊本番茄🍅熊本蕃茄好爽口而且重非常之多汁添😍配埋和風汁👍好開胃呢🤤🍝松露蘑菇汁意粉🌈呢個松露蘑菇汁意粉嘅意大利麵軟硬度啱啱好🍝仲好好掛汁添😍而且每一條意粉都沾住香氣十足嘅松露醬汁🍴好味道呀🥳🍮焦糖南瓜提拉米蘇🌈賣相勁得意嘅焦糖南瓜提拉米蘇甜品🎃上面係香甜又軟綿綿嘅口感😍下面仲有超甜嘅南瓜肉🤤呢個甜品真係又靚又好食喔🥳☕️小倉紅豆牛乳🌈紅豆控必點呢個小倉紅豆牛乳🫘紅豆夠林👍配埋牛乳就啱啱好啦😍🍛野菜咖喱蛋包飯 $102🌈好推介呢個野菜咖喱蛋包飯✅我平時唔吃辣❤️呢個咖喱唔單止唔辣👍而且仲好香咖喱味道添🤤店員會幫你切開個蛋白飯😍好治癒呢🥳🥃栗子交響曲 $68🌈店員會拎住兩個好靚嘅茶壺🫖喺你面前冲呢杯栗子交響曲😍甜度就由你自己決定落幾多糖漿✅唔錯噃🥳

🍴素樂套餐 $382

🍅和風醬熊本番茄

🍝松露蘑菇汁意粉

🍮焦糖南瓜提拉米蘇

☕️小倉紅豆牛乳

🍛野菜咖喱蛋包飯 $102

🥃栗子交響曲 $68

最近主打和風洋食嘅喫茶ちょうぼ,最近同「NPV非牟利獸醫服務協會」合作,於即日起至11月13日推出期間限定的「素の樂」套餐,用全素餐單響應「世界動物日」活動,全線分店都有提供,套餐售出嘅一半收益將會捐到NPV「 流浪動物醫療基金」,去幫助流浪動物,提倡人類尊重同埋愛護動物,係一個非常有意義嘅活動。野菜咖哩蛋包飯每次睇住店員切開個蛋包飯都好治癒,滑蛋非常嫩滑,裏面係蕃茄醬炒飯,珍珠米飯粒粒粒分明,加入蘿蔔同埋洋蔥炒過,味道酸酸地好開胃,配上日式咖喱,口感香滑濃稠、味道甜甜地好配合時令野菜,而配菜有南瓜、茄子、西蘭花同埋蕃茄,非常豐富。松露蘑菇汁意粉蘑菇汁濃稠 creamy,忌廉味香濃,帶有松露嘅味道,意粉口感啱啱好,意粉煙韌彈牙,相當掛汁,配上唔同菇類,好豐富,蘑菇同埋本菇口感爽彈,䆁出咗大量菇汁,好滋味。和風醬熊本蕃茄前菜味道吸引,用上日本熊本縣一年四季都盛產嘅熊本蕃茄,蕃茄新鮮有口感,味道酸甜多汁,配上香滑濃厚嘅日式麻醬,係非常開胃嘅一道前菜。南瓜芝士提拉米蘇臨近萬聖節,呢度推出咗南瓜嘅甜品應節,南瓜芝士提拉米蘇口感嫩滑綿密,帶有淡淡嘅芝士味,外層係味道香甜嘅南瓜蓉製作而成,口感軟滑

南瓜芝士提拉米蘇
臨近萬聖節,呢度推出咗南瓜嘅甜品應節,南瓜芝士提拉米蘇口感嫩滑綿密,帶有淡淡嘅芝士味,外層係味道香甜嘅南瓜蓉製作而成,口感軟滑,成個蛋糕味道唔會太甜,另外配上香滑嘅忌廉同埋士多啤梨,味道豐富。

小倉紅豆牛乳
牛乳味道濃郁,帶有玫瑰花香,入口順滑,配上日本小倉紅豆,紅豆口感細緻軟綿,好有豆味,攪勻後紅豆味道更濃厚,甜度適中,同牛乳好配合。

喫茶交響曲
喫茶交響曲係一杯凍鮮奶咖啡,店員一手拎住一壺咖啡,一隻手拎住一壺鮮奶喺食客面前表演雙壺演奏,好似演奏交響曲咁樣,會睇到咖啡同埋鮮奶扭埋一齊,咖啡味道唔錯,咖啡控會鍾意呢種稍苦嘅味道,入口香醇順滑,另外亦可以自行落糖漿調校返適合自己嘅味道。
2023-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$310 (Tea)
  • 小倉紅豆牛乳
  • 和風醬熊本蕃茄
  • 松露蘑菇汁意粉
2023-10-23 61 views
All day breakfast 🥗 係我愛嘅食物之一💚鍾意All day有蛋有腸仔有多士和沙律乜都有!啱晒選擇困難嘅我👉🏼👈🏼今次喺 #喫茶ちょうぼ 食All day好驚喜!竟然是First love 嘅拿破崙意粉,酸酸甜甜好好食!加上蛋包飯上嘅蛋,切開是流心的好滑溜~仲有牛油果🥑多士、腸仔和煙肉🥓全部都係我鍾意食嘅嘢~食完好滿足!手沖楓糖鮮奶咖啡☕️待應即席為你Mix coffee, 視覺享受,十分完美💗
All day breakfast 🥗 係我愛嘅食物之一💚
鍾意All day有蛋有腸仔有多士和沙律乜都有!
啱晒選擇困難嘅我👉🏼👈🏼

今次喺 #喫茶ちょうぼ 食All day好驚喜!
竟然是First love 嘅拿破崙意粉,酸酸甜甜好好食!
加上蛋包飯上嘅蛋,切開是流心的好滑溜~
仲有牛油果🥑多士、腸仔和煙肉🥓
全部都係我鍾意食嘅嘢~
食完好滿足!

手沖楓糖鮮奶咖啡☕️
待應即席為你Mix coffee, 視覺享受,十分完美💗
$209 (Lunch)
2023-10-23 2701 views
尖沙咀K11呢個商場都幾旺,呢間餐廳要排一陣先食到,不過呢間餐廳裝修得好靚,所以就算要排一陣隊都值得,餐廳裝修好有日本feel,擺件陳設都好精緻,睇menu發現,原來呢間餐廳同非牟利獸醫服務協會合作推出一個期間限定嘅素食套餐:素の樂,套餐售出嘅一半收益將會捐至非牟利獸醫服務協會,幫助更多流浪動物,知道來龍去脈之後,我哋都揀咗食呢個套餐,和風醬熊本蕃茄新鮮蕃茄配上香濃嘅芝麻醬,味道清新,是個很好的開胃菜,松露蘑菇汁意粉擺盤漂亮,打卡一流,意粉口感軟硬適中,配料有很多蘑菇,松露蘑菇汁的味道既香且濃,野菜咖哩蛋包飯我們額外再多點了一個蛋包飯,份量很多,超足料,餡料亦非常適合素食者,有西蘭花、茄子、紅蘿蔔和南瓜,好食得嚟亦健康有營養,侍應會幫忙切開塊蛋皮,見到滑蛋傾瀉而下,好吸引,蛋的口感非常滑嫰,蛋汁配飯同吃,超夾超好食,焦糖南瓜提拉米蘇素の樂套餐裡面的甜品,南瓜口感軟淋,味道清甜,配士多啤梨和忌廉一齊食,味道豐富又不會過甜,小倉紅豆牛乳素の樂套餐裡面的飲品,有點像紅豆冰,小倉紅豆甜而不膩,牛乳香濃幼滑,正!美式咖啡(熱)額外再多點了一杯熱的美式咖啡,咖啡味道香濃。總結:餐廳裝修好日本fee
餐廳裝修好有日本feel,擺件陳設都好精緻,
知道來龍去脈之後,我哋都揀咗食呢個套餐,
和風醬熊本蕃茄
新鮮蕃茄配上香濃嘅芝麻醬,味道清新,是個很好的開胃菜,
野菜咖哩蛋包飯
有西蘭花、茄子、紅蘿蔔和南瓜,好食得嚟亦健康有營養,
美式咖啡(熱)
額外再多點了一杯熱的美式咖啡,咖啡味道香濃。

總結:
餐廳裝修好日本feel,好適合打卡,食物質素有驚喜,除了擺盤漂亮,味道亦非常不錯,服務殷勤有禮,好適合情侶拍拖食飯或朋友聚會聊天。
2023-10-21 51 views
餐廳的裝修設計都充滿昭和風,環境非常舒適。素の樂套餐 和風醬熊本蕃茄味道清新,非常開胃。野菜咖哩蛋包飯 賣相吸引,咖哩醬汁味道濃郁,半熟蛋漿口感嫩滑,再配上西蘭花、茄子、南瓜和車厘茄,好味又健康。松露蘑菇汁意粉 醬汁好creamy, 味道香濃,意大利粉軟硬適中。蕉糖南瓜布甸 這個套餐原本是蕉糖南瓜提拉米蘇,今晚改用布甸。順滑的布甸配上曲奇碎,口感非常豐富。小倉紅豆牛乳 味道吸引,香甜而不膩。夏日海洋梳打 顏色好夢幻,味道清新。
餐廳的裝修設計都充滿昭和風,環境非常舒適。
素の樂套餐
和風醬熊本蕃茄
味道清新,非常開胃。
松露蘑菇汁意粉
醬汁好creamy, 味道香濃,意大利粉軟硬適中。
蕉糖南瓜布甸
小倉紅豆牛乳
味道吸引,香甜而不膩。
夏日海洋梳打
顏色好夢幻,味道清新。
2023-10-21 40 views
晚上喺k11 行街後去了喫茶ちょうぼ食晚餐!想食素嘅話,喫茶而家有期間限定嘅素樂套餐😍喫茶ちょうぼ x 非牟利獸醫協會嘅素の樂套餐有前菜,主食,甜品,飲品😍和風醬熊本番茄番茄好新鮮,非常juicy!野菜咖喱蛋飯日色咖喱非常美味,配流心蛋好嫩滑, 野菜有西蘭花, 茄子及南瓜,好豐富! 🥰😊松露蘑菇汁意粉蘑菇汁好creamy, 意粉質地彈牙, 加上蘑菇好有口感🍝南瓜提拉米蘇 賣相好靚既提拉米蘇 , 南瓜美濃郁,好新鮮,唔會太甜🍰小倉紅豆牛乳牛乳順滑, 加上紅豆帶點甜味🥰🥛焙茶麻糬冰沙焙茶味濃郁,有煙煙韌韌嘅麻糬,令飲品好有層次感🧋
喫茶ちょうぼ x 非牟利獸醫協會嘅素の樂套餐
有前菜,主食,甜品,飲品😍
和風醬熊本番茄
番茄好新鮮,非常juicy!

野菜咖喱蛋飯

松露蘑菇汁意粉
蘑菇汁好creamy, 意粉質地彈牙, 加上蘑菇好有口感🍝

南瓜提拉米蘇
賣相好靚既提拉米蘇 , 南瓜美濃郁,好新鮮,唔會太甜🍰

小倉紅豆牛乳
牛乳順滑, 加上紅豆帶點甜味🥰🥛
焙茶麻糬冰沙
焙茶味濃郁,有煙煙韌韌嘅麻糬,令飲品好有層次感🧋

2023-10-21 50 views
📌喫茶ちょうぼ 裝修以深木色昭和風為主調,充滿復古氣息 蛋包飯係signature之一,意粉、甜品等洋食亦值得推介🫶🏽🔖 [ 素の樂套餐 ][ 野菜咖哩蛋包飯]店員切開奄列嘅一刻畫面治癒😚炒蛋非常嫩滑,切開之後有流心效果❤️內裡係蕃茄醬炒飯,配菜有南瓜、茄子、西蘭花同蕃茄,加上日式咖哩汁,味道豐富🫶🏽[ 松露蘑菇汁意粉 ]醬汁濃厚creamy,忌廉味香濃,加上不同菇類,口感豐富意粉軟硬度啱啱好🍝而且好掛汁,啖啖滋味[ 和風醬熊本蕃茄 ]蕃茄😍鮮甜juicy加上酸酸甜甜和風汁,清新開胃🍅[ 南瓜芝士蛋糕 ]芝士蛋糕口感軟滑,外層係香甜南瓜蓉甜度適中,感覺更健康🎃[ 小倉紅豆牛乳]軟綿紅豆🫘加上濃厚牛乳,紅豆控必點[ 榛子交響曲 ]咖啡上枱時由店員即席沖調,儀式感滿滿榛子糖漿另外分開,可以隨個人喜好添加❤
📌喫茶ちょうぼ

裝修以深木色昭和風為主調,充滿復古氣息

🔖 [ 素の樂套餐 ]

[ 野菜咖哩蛋包飯]
店員切開奄列嘅一刻畫面治癒😚
炒蛋非常嫩滑,切開之後有流心效果❤️

[ 松露蘑菇汁意粉 ]
醬汁濃厚creamy,忌廉味香濃,加上不同菇類,口感豐富

意粉軟硬度啱啱好🍝而且好掛汁,啖啖滋味

[ 和風醬熊本蕃茄 ]
蕃茄😍鮮甜juicy
加上酸酸甜甜和風汁,清新開胃🍅

[ 南瓜芝士蛋糕 ]
芝士蛋糕口感軟滑,外層係香甜南瓜蓉
甜度適中,感覺更健康🎃

[ 小倉紅豆牛乳]
軟綿紅豆🫘加上濃厚牛乳,紅豆控必點

[ 榛子交響曲 ]
咖啡上枱時由店員即席沖調,儀式感滿滿
榛子糖漿另外分開,可以隨個人喜好添加❤