2018-11-29 2090 views
好多人鍾意茶餐廳好多時都因為佢快靚正,我就怪既或者奄尖,我追求的是一種感覺 — 例如叫個常餐咁,落單後先上奶茶同份火腿蛋,尾隨整碟湯通粉,如果間野幫襯開,侍應/老闆會同你吹兩水咁。所以就算而家大個驚肥,都會想食返次茶餐廳回味下當年今日。今日去了間一直常去的茶餐廳,一直覺得佢好味不在講,佢的「伙記」先好笑,我意思是非常風趣,記得前幾年讀書,幾乎隔日食,佢地每次落單送餐都會搞下Gag咁。所以今日同朋友順便重溫舊夢。時至今日,呢間野都發展到港九新界都有分店(五、六間店?),今日就去「新」分店,叫返「舊」餐 — 常餐同營養餐,大致只是相差一碟通粉咁,雖然貴過以前,但味道仍舊。金黃色的厚多,滑炒蛋,簡單又好味!味道仍舊但是相比以前卻失色了。伙記們都冷漠了,甚至不禮貌了,當同朋友準備離座結帳時,因為站起來可能擋了「伙記A」他的路,他非常不客氣地說「行!開!啦!」,Emmm,其實起得身都準備好埋單,可以唔洗咁態度。除了有美味的常餐,仲有親切貼地的態度,令童年變得嚐回味。話說當年呢間只在灣仔時,都曾給過我讀書時期的美好光景,而家咁有點失去了當年的味道。

2018-11-18 1078 views
由中環步行大概十分鐘的路程、往順德中心食午餐。中上環一到午飯時間,四周圍都是人龍,華星冰室也不例外。可是,華星冰室的人龍去得很快,大概五至十分鐘就能入座。據華星網站顯示,華星是指華語樂壇熣燦的閃星星,故些餐廳的裝潢,貼有明星的poster、舞台的設計,以光亮的色調為主。華星冰室有很多不同的選擇,例如係鬼佬的All Day Breakfast、雞翼撈出前一丁等等,要數最抵食的,我會推薦常餐。一個常餐大概$45蚊,包一個叉燒意粉 / 通粉、烘多士(不需另外加錢)、火腿、蛋及一杯熱飲(涷飲加$2),免加一。圖下:叉燒意粉,可轉通粉。叉燒浸在碟底,叉燒肥瘦適中。我朋友則選擇通粉烘多士烘得很脆、很香。顧客可以根據自己的喜好,選擇炒蛋(圖中)、熟蛋、太陽蛋。包飲品,我選擇了熱菜蜜,感覺略甜。如想選擇涷飲,則加$2餐廳傳菜的速度很快,下單後五分鐘內,所以東西都上齊,若是午飯時間、budget有限,華星亦是不俗的選擇。唯獨不太喜歡,中午人太多的時候,座位空間太過逼狹。

圖下:叉燒意粉,可轉通粉。叉燒浸在碟底,叉燒肥瘦適中。

我朋友則選擇通粉

包飲品,我選擇了熱菜蜜,感覺略甜。如想選擇涷飲,則加$2

唯獨不太喜歡,中午人太多的時候,座位空間太過逼狹。
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2018-11-17 801 views
一坐低就發覺自己好似去左蘭芳園咁,入面有好多譚校長既相......鋪頭位置好「格攝」,上左順德中心要再入一個叫澳門廣場尾,爭d搵唔到,但平日都幾多人幫襯。多士 - 烘得剛好的厚白麵包,個人最鍾意呢款配炒蛋。炒蛋 - 食落淡左dd但賣相同蛋漿份量都控制得好。火腿通 - 火腿太少,應該得半片,唔夠送通粉。奶茶 - 偏澀,不夠厚滑但合格既。呢個地段、份量同質素既常餐都仲賣緊$3x唔過4字頭算難得,唯一挑剔係食物上枱有少少唔夠熱。

多士 - 烘得剛好的厚白麵包,個人最鍾意呢款配炒蛋。
炒蛋 - 食落淡左dd但賣相同蛋漿份量都控制得好。
火腿通 - 火腿太少,應該得半片,唔夠送通粉。
奶茶 - 偏澀,不夠厚滑但合格既。

早餐
2018-11-14
$38 (Breakfast)
2018-10-19 991 views
華星冰室嘅常餐喺上環算係價廉物美嘅午飯點,但食得多都要轉下口味。今日一於試下佢啲包點水準如何。一個人人隨便搭枱都得,所以唔駛點排隊。伙記手腳快,講嘢直接(但唔係無禮),都係呢度嘅一貫風格。首先係花名『校長多士』嘅黑松露芝士多士。一塊厚多士開四,抹上濃厚的黑松露醬同埋芝士,再擺落焗爐烘至金黃焦脆。單係呢浸功夫都明佢點解不設套餐。味道當然係熱辣辣,香噴噴,芝士同松露喺西餐向來係天作之合,呢度都唔例外。其次係『軟硬沙爹牛肉包』。撇除明星嘅因素,個包烘到外脆內軟,配上厚厚嘅沙嗲牛肉,係幾好食的。最後係『牛肉批』,由於老細係清真主義,呢隻批係冇落豬油的,但淨係牛油都足以令到個皮鬆化。個餡有牛肉同洋蔥,係飽肚之選。埋單雖然貴過常餐,又唔包嘢飲,但啲包點又的確幾特別。鍾意中式包嘅可以一試。

2018-08-12
$55 (Lunch)
2018-09-24 1080 views
前幾天和朋友去觀塘的party room玩通宵了,六點多在觀塘離開,決定在家附近解決了早餐再回家睡覺!清晨開的店不多,華星是其中一家,當然他們的早餐也是出了名的好吃~火腿通粉、牛油多士、炒蛋、熱檸茶($34)先不說味道,這個價格,有那麼多吃的也是值了。火腿通粉味道是有保證的,不會難吃到哪裡去。可能因為我們來的早,多士都是即烤的,塗上了奶油好吃到不要不要的。炒蛋也很滑,還有蛋汁掛在上面檸茶我還是覺得凍的比較好喝,但是大清早的,喝冰的也不太好,所以就這樣咯!

火腿通粉、牛油多士、炒蛋、熱檸茶($34)
先不說味道,這個價格,有那麼多吃的也是值了。

2018-09-21
$34 (Breakfast)
2018-09-20 533 views
常餐最抵食 乜都有啲 呢度既炒滑蛋唔會太濕唔會太乾 可以一試再試 我平時lunchtime都係為左佢個滑蛋而尼 雖然好多人排但係其實唔洗等好耐 校長多士都好出名 下次尼會試下
2018-08-30 887 views
今星期因客戶都在上環信德中心活動,所以早餐仍然要吃的,今次系第二日,不如試下另一間,不用甘悶。華星冰室,看門已經被吸引了,因為太紅了。餐牌好簡潔,不複雜,方便那些趕時間上班的OL。越簡單食物,越是考廚師功夫是否了得。今次點了火腿通粉,煎雙蛋,熱檸茶。不要看輕這個通粉,雖然好似平平無奇,但湯底好香濃,不會只有咸味,通粉軟綿綿,質感厚身,配以火腿,再加上少少胡椒粉吃,就最好味了。煎雙蛋也煎得好靚,好白雪雪,沒有好多燶邊。牛油多士好新鮮,外脆內軟綿綿,很好吃。眼見有很多客人來吃早餐,可想而知是好有水準的。
華星冰室,看門已經被吸引了,因為太紅了。
餐牌好簡潔,不複雜,方便那些趕時間上班的OL。
越簡單食物,越是考廚師功夫是否了得。
今次點了火腿通粉,煎雙蛋,熱檸茶。

眼見有很多客人來吃早餐,可想而知是好有水準的。
2018-08-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)
好耐冇食過華星啦,小妹住係九龍區,偏偏今次因為探朋友個B仔,黎左上環食個quick lunch黎得華星,基本上人人都會嗌個常餐黎食,所以師傅出餐都好快手,我同男朋友岩岩坐低叫左唔夠5分鐘,我最掛住既叉燒通粉同煎蛋多就送到啦!個多士烘到岩岩好,外脆內軟,個煎蛋仲要係我中意既微微地燶邊啊 ^^ 我同男朋友都習慣加埋塊多士係通粉度食,通粉煮到岩岩好,唔會太軟爛,加埋杯熱奶茶,正! 奶茶仲要係用經典黑白淡奶杯,個感覺真係唔同D架,真係好似滑D好飲D咁架 我地兩個點解嗌得一個常餐?梗係要留肚食其他正野啦!我同男朋友都係面包控,所以每次黎就算食完常餐兩塊多士之外,都一定會食埋佢地既校長多,呢個黑松露芝士多望落好似黑忟忟咁,一開始我男朋友介紹既時候我都嚇左嚇架,但依落就發現原來好正架,黑松露味都好出,加埋帶咸香既芝士 Oh-em-gee!但衰就衰左一定要即刻食,因為一定要趁佢熱辣辣D芝士溶溶地咁食係最正架!!!食到一半我地見到牆上面餐牌有個魔鬼潛艇,好似好得意咁所以就嗌左個黎share食原來係熱狗,個包就中規中矩咁啦,伴碟D青瓜同蕃茄我冇食到,玻璃肚唔敢食生野XD 其實成個熱狗都係正常質素,$23

我地兩個點解嗌得一個常餐?梗係要留肚食其他正野啦!
常餐 (通粉、煎蛋)

校長多士

其實成個熱狗都係正常質素,$23既價錢黎講,條腸係有驚喜既,咬落真係會有好多汁爆出黎,同埋腸衣好脆身,不過華星咁多其他正野,就未必會次次黎都食啦。
魔鬼潛艇

男朋友另外仲嗌左杯菠蘿菠蘿蜜~~
哈哈其實係菠蘿冰,嗯⋯⋯廿五蚊係有少少貴架啦,不過咁耐冇飲過,間唔時叫一杯黎飲都幾開心既
我都係冇飲到既,因為怕奶茶會撞,男朋友話都幾好飲,係夏天咁熱既天氣飲返杯會幾爽咁。
菠蘿冰

因為怕影到其他食客所以就冇影到間餐廳啦,都明白香港寸金呎土,D位就一定係會逼少少架啦,同埋華星成日都好爆 (尤其是旺角果間) 所以都少不免要同人搭枱,不過D侍應好熟手,我食咁多次都唔會話有漏單或者比錯既情況
同埋係香港咁多間出名少少既冰室茶餐廳黎講,華星D伙記真係算係好好服務既一班
每次黎都好好笑容,忙既時候都唔會話大大聲鬧D客或者催佢地,有時見到有D客帶住小朋友黎食,佢地都會好小心怕其他人撞到佢地,係愛啊haha
10 Minutes (Dine In)
常餐 (通粉、煎蛋)
校長多士
魔鬼潛艇
菠蘿冰
2018-04-27 2113 views
响中環返工,搵地方食lunch,度度都勁難搵位。今日就選了呢間,好多明星夾份開的茶餐廳,華星冰室。聽個名都知同華星有dd關係啦。呢度午市有幾個推介,如果要有包飲料,就只有一個常餐。其他4款都係唔包飲品的。平時我同d同事黎食,個個都叫常餐,今日自己一個黎,就試下散叫。由於我唔係太喜歡食鴨 (除左片皮鴨) ,所以就叫了雞翼撈丁,但又怕唔飽,所以都加點一份奶醬多士 (煉奶加花生醬) ,再加杯熱華田。由於係散叫的關係,所以價錢都貴d。雞翼撈丁,d雞翼無乜雪味,都煮得幾腍,但就有d味粉直接灑左响雞翼上面,我個人就覺得麻麻地,而且d麵都係一般。奶醬多士,花生醬好多,煉奶剛剛好,但多士唔夠脆,如果焗多一會,會好食d。好正常的熱華田埋單$70,只係食呢幾樣,算係有d貴。

雞翼撈丁
奶醬多士
熱華田
好正常的熱華田
埋單$70,只係食呢幾樣,算係有d貴。
2018-04-25
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
奶醬多士
熱華田
  • 雞翼撈丁
  • 常餐
今天和出版社談大計,就來了這間華星冰室。華星冰室有多間分店,我以前去過灣仔及最近也去過九展那間,感覺不錯。這間店開業已有一段時間,但我完全沒有來過;今天是出版社提議來這裏吹吹水,我跟著他搵食交上了好運。來到的時候已經是三點鐘,剛好是下午茶時間,我就叫了菠蘿飽炒蛋及熱奶茶。環境很懷舊,花了心思,讚!這裏的服務員很好人,我常說,來到茶餐廳,我要的不是五星級酒店招呼,只要是有笑容及有禮貎,有一點點同理心就可以了,她們絕對有,由落單,到埋單,全部人都是很有禮貎。菠蘿飽來了,很有感覺:大大個,皮脆,真是讓我很感動。我在想,如果有客人從海外過來,問我有甚麼好吃,我必定會推介她來這裏,最能代表香港。內裏的炒蛋,一百分,不會熟,半生熟,再加上那個菠蘿飽,真是一絕。奶茶也絕對是高水準之作,我的朋友說不慣飲奶茶,他飲奶茶胃會不舒服,但在這裏喝絕對不會,我想是他們的茶有特別 formula,而且很滑,很香。下次經過信德,一定要到這裏,我知道這裏會是我以後吃下午茶的最好地方;改天有機會就吃他們的早餐,再為大家報導。
今天和出版社談大計,就來了這間華星冰室。

環境很懷舊,花了心思,讚!

菠蘿飽來了,很有感覺:

大大個,皮脆,真是讓我很感動。

2018-04-03
$27 (Tea)
  • 菠蘿飽炒蛋
2018-03-30 943 views
華星冰室成日都去食,上環果間最舒服😌可能夠大,次次去都係叫例牌常餐 最愛常餐 有熱騰騰既通粉 口感好好 唔會好似其他餐廳咁淋身 湯底好正唔係用好多味精 我覺得一碗麵通粉最緊要係用心整 唔係亂俾一碗你收你錢就得 呢一間我有信心😋因爲係成日食 個滑雞蛋好多奶食得出同埋牛油 好正 多士賣點要夠厚 做得到啦!最好飲既係熱奶茶同凍檸茶 好香茶味🍵抵佢開咁多分店
2018-03-26 764 views
湾仔的华星冰室印象一直很好,算是很喜欢的一家茶餐厅,上环信德中心的这家尝试过后感觉就差点意思了,印象很不好。早上用餐的人比较多,点的早餐通粉,炒蛋牛油多士配咖啡。服务员很不积极,叫了很久才理,用餐环境也不太好,拼桌特别拥挤,吃饭的时候总怕弄脏衣服。华星冰室招牌的炒蛋也做的不好吃,其他的也只能说不过不失吧,跟普通茶餐厅没有什么差别。总的来说人不太多的时候解决常餐还是可以的,用餐高峰期不推荐来这家店。

2018-03-26
$36 (Breakfast)
  • 炒蛋多士
2018-03-03 750 views
搭11 點船去澳門玩兩日一夜,出發前緊係去華星食個正早餐先啦,個位置有啲偏僻,要啲時間先搵到,十點鐘到都唔係好多人,叫左兩個早餐,火腿通粉,厚多士,炒滑蛋,飲杯熱巧克力,厚多士外脆內軟,牛油都好香,高質素;火腿通粉正常啦,冇特別;滑蛋一向都好好,火喉夠,唔會太老,有蛋香,一個字 正! 杯熱巧克力同普通茶餐廳唔同,唔會好甜,味道幾好飲嘅,係稀左小小,如果有啲奶就好喇。一個早餐$36 蚊,小小貴啦,不過質素高嘅😊
2018-03-03
$36 (Breakfast)
2017-10-21 1372 views
今日去長洲,去了信德中心的華星冰室,先食個靚早餐,選擇就一款,落單後好快來呀,火腿絲通粉,也是好大碟的,火腿絲夠晒多,通粉也好多,通粉好味,唔會好淋,湯底好夠甜。餐廳是電影院佈置,也好特別的,有些海報介紹最近活動。早餐仲跟煎雙蛋配牛油厚多士,多士煎到金黄色,好香脆,好好味,煎蛋入面的蛋黃流出來的,好正呀。又好味!!也可以選擇炒蛋或全熟蛋。菠蘿包好香又夠大隻,好香脆又好味,好正放隻蛋上多士上面,好好味又夾熱華田也好夠熱,正呀奶茶也好香又夠滑,好好味的好光猛仲有新鮮出爐的蛋撻,雞仔餅等等

餐廳是電影院佈置,也好特別的,有些海報介紹最近活動。

菠蘿包好香又夠大隻,好香脆又好味,好正

放隻蛋上多士上面,好好味又夾

熱華田也好夠熱,正呀

奶茶也好香又夠滑,好好味的

好光猛

仲有新鮮出爐的蛋撻,雞仔餅等等

2017-10-08
$35 (Breakfast)
2017-10-12 999 views
同同事來華星,瞇埋眼都識叫常餐... 但次次嚟華星都叫常餐,食厭咗火腿通粉多士煎蛋,究竟仲有咩選擇呢... 第一次真正認真望下個餐牌👀... (其實只係望過一格)原來呢度有雞翼撈丁㗎... 雞翼撈丁加咗好多香草,有食西餐意粉嘅感覺,全份撈丁即刻升華咗~😋平時食常餐一定要跟餐飲,亦係選擇困難症嘅我,最頭痛嘅時候,冇乜嘢特別想飲,但係一定要揀一樣飲品... 🙆🏻今次唔同呀雞翼撈丁,係冇飲品跟架,咁我就唔使煩惱啦... 侍應聽見我揀唔到飲品,仲同我講,"揀唔到就送你一杯水啦"... 說時遲、那時快,杯暖水已經到咗枱面喇... 太體貼咯~

原來呢度有雞翼撈丁㗎...

今次唔同呀雞翼撈丁,係冇飲品跟架,咁我就唔使煩惱啦...