2024-01-10 474 views
雖然望落就係一間川菜,但原來里面有好多隱藏菜式。只要提早預訂,乜都有得食 好適合食辣同唔食辣嘅朋友一起聚餐。如果有多幾個人必試紅燒元蹄 避風塘炒糕蟹 鹽焗花螺 用新鮮排骨整嘅生炒骨 都一定要試下
2023-06-05 690 views
雞煲愛好者行過見到呢間決定入去試下🙈見佢有外賣 住附近可以試下佢😻👨🏻‍🍳🤳🏻涼拌海帶 & 涼拌青瓜夏天有時真係會熱到明明肚餓都無咩胃口食飯🫠呢兩個涼拌小食麻麻辣辣即刻開胃翻 尤其個青瓜好fresh又索索聲同埋2個份量都多 可以慢慢慢食住等個雞煲熟😋👨🏻‍🍳🤳🏻雞煲(半隻 BB辣)上枱要煮多10分鐘左右我地唔太食得辣師傅都輕手啲😛呢個雞煲味道適中唔算好重味 個汁好岩送飯所以我地都嗌咗個飯share🤤啲雞肉都嫩口 另外洋蔥都好香好好食輕鬆好食嘅一餐 食完行2分鐘就到地鐵站可以翻屋企😚
雞煲愛好者行過見到呢間決定入去試下🙈
見佢有外賣 住附近可以試下佢😻

👨🏻‍🍳🤳🏻涼拌海帶 & 涼拌青瓜
夏天有時真係會熱到明明肚餓都無咩胃口食飯🫠
呢兩個涼拌小食麻麻辣辣即刻開胃翻
尤其個青瓜好fresh又索索聲
同埋2個份量都多 可以慢慢慢食住等個雞煲熟😋

👨🏻‍🍳🤳🏻雞煲(半隻 BB辣)
上枱要煮多10分鐘左右
我地唔太食得辣師傅都輕手啲😛
啲雞肉都嫩口 另外洋蔥都好香好好食

輕鬆好食嘅一餐 食完行2分鐘就到地鐵站可以翻屋企😚
2023-05-25 405 views
食川菜會上癮,時不時就想吃上一頓,「川吧」多款烤魚和酸菜魚都很出色,小炒更讓人食慾大增,停不下來。 涼拌皮蛋是傳統的中式食材,作涼菜適合夏天食用。川吧選用金黃色皮蛋,香港少見,再配以辣椒、蒜等調味料。糖心皮蛋清爽開胃,讓人食欲大開。干鍋田雞是地道的湖南菜,以田雞肉為主要材料,加上乾辣椒、紅辣椒、紅蔥頭、生姜、大蒜等多種香料爆炒而成。這道菜口味香辣,田雞肉質鮮嫩多汁,讓人食指大動。酸菜生魚片是東北傳統美食,以新鮮的生魚片和醃製的酸菜為主要材料,口味酸爽開胃,十分適合夏天食用。魚片雪白嫩滑,肉質細膩。此外,這道菜還加入了少量的辣椒、花辣、豆芽提升了口感的豐富度和層次感。藍妹啤酒:吃辣怎可能不喝冰鎮的啤酒?這𥚃的籃妹$38/瓶,豪喝也不心疼。

涼伴皮蛋

乾鍋田雞

藍妹啤酒:

涼伴皮蛋
乾鍋田雞
  • 涼拌皮蛋
  • 酸菜魚
2023-05-18 289 views
今日去到太子站食川菜!超級惹味!😋餐廳有雞煲/水煮魚/麻辣烤魚/火鍋.......超多選擇😱❤️餐廳好乾淨,裝修清簡而舒服👍🏻泡椒鳳爪🐥雞腳已入味,有獨特的野生椒/姜味,酸酸辣香味🥰涼拌青瓜🥒即做即調味,青瓜爽口鬆脆,辛辣麻味好適中🤤水煮魚🐟🐟🌶️鯇魚片和魚骨新鮮吾腥無草味,好嫩滑!湯底有好多辛麻辣配料而成😍上菜已感受到麻辣香味而且份量也超多😱😱❤️加上已入味既薯粉/大豆芽菜/海帶/蓮藕/萵筍...,越食會越麻辣🔥一定要飲罐啤酒和可樂才覺完滿🤣🤣🤣

泡椒鳳爪🐥
雞腳已入味,有獨特的野生椒/姜味,酸酸辣香味🥰

涼拌青瓜🥒
即做即調味,青瓜爽口鬆脆,辛辣麻味好適中🤤

水煮魚🐟🐟🌶️

一定要飲罐啤酒和可樂才覺完滿🤣🤣🤣
川吧,位於太子,大大個招牌火紅色既川字,就知道係食辣食川菜🚨店內簡約幾新淨,啲櫈幾舒服,餐牌以烤魚、酸菜魚、水煮魚同川味小炒為主,好吸引🤩啤酒當然唔少得啦,先配下涼菜,泡椒皮蛋,晶瑩剔透嘅水晶皮蛋,泡椒唔係得啲碎,成隻剪開,又香又辣,好味😋夫妻肺片,份量好多,切得好薄辣得好惹味,送酒一流👍🏻萵苣炒黑豚肉,大大碟,萵苣好爽身好入味,川菜煮法既萵苣真係正,黑豚肉有啲似臘肉,濃味少辣😙野椒炒牛肉,勁香咁上枱,啲野椒爆到超香,牛肉幾大塊仲好多,口感爽腍滑,啲汁係最正,牛肉點左汁勁好味🤤主角酸菜魚(細鍋) 新鮮生魚片,揀生魚片係因為貪佢少骨啲,上枱超大盤,有個電磁爐等你凍左可以Warm返佢,魚肉好多好多,幾滑,食得出既鮮魚🐟味道唔錯,酸度適中👍🏻食極都仲有,好適合一面食一面傾🍻成餐價錢一啲都唔貴,性價比幾高,可以一班人黎炒返幾味慢慢啤😄

泡椒皮蛋

萵苣炒黑豚肉
酸菜魚(細鍋) 新鮮生魚片
酸菜魚湯
2023-05-11 130 views
同朋友去開呢頭行街,見到這間’川吧’感覺唔錯,大家又鍾意食辣就一齊入去食個晚飯烤魚(烤鯇魚/細邊/香辣味)$198-鯇魚外皮烤得香脆,魚肉飽滿又嫩滑,鮮嫩無腥味,肉質結實,唔會一夾就散好入味,我地揀小辣嘅湯底都好好味-烤魚入面既配菜都好多,有豬紅,腐竹,蓮藕,芹菜,芫荽等等,好豐富🥰豬腰 $78我地食完烤魚,放豬腰落去d魚汁度煮熟,好爽好嫩,無豬既腥臭味,好食😋涼拌魚皮 $68見到就好有食慾,有種晶瑩剔透的感覺,入口清新,質感爽口彈牙,有埋木耳同芫荽,麻麻辣辣好好食🤤🤤🤤

烤魚(烤鯇魚/細邊/香辣味)$198

豬腰 $78

涼拌魚皮 $68
2023-05-09 79 views
好耐冇去太子揾FD,原來太子新開咗唔少小店,FD話不如食間內地風味烤魚,咁一定要試試。店鋪唔大,晚市都算幾full下。睇落烤魚係每一台必叫,有D信心啦。涼拌青瓜,青瓜拍得好細件,落咗大量蒜蓉辣油,香醋同青瓜撈埋一齊,好惹味。涼拌魚皮,哩份前菜好少見,魚皮食落好脆口,一D都唔會覺得腥,好似食咁牛筋,幾特別。麻辣味清江魚一條,原本想加少少配菜,FD話裡面已經有腐竹同鵪鶉蛋,唔洗加都好夠食。烤魚好快黎咗,配菜原來唔單止有腐竹同鵪鶉蛋,仲有洋蔥,酸菜,木耳同埋芽菜等,真係勁豐富。清江魚一條真係好大,魚肉無骨,肉質烤完都好鮮嫩。落單前,侍應特別問是否可以食辣,話如果可以食辣,建議落中辣。哩個建議真係唔錯,中辣真係有少少辣,又唔會覺得太辣,搭配埋烤魚食好過癮TIM。最後真係食到一身汗,辣得好舒服!

最後真係食到一身汗,辣得好舒服
2023-05-08
$200 (Dinner)
  • 麻辣味清江魚
2023-05-04 54 views
今日同朋友敘舊,所以搵咗一間大家都好耐冇食嘅雞煲試吓,估唔到都好友驚喜——————🐽 重慶麻辣雞煲佢啲雞肉用左冰鮮雞,煮得剛剛好,唔會太柴肉都好嫩,麻辣味好夠勁,中可以加唔同既配料🫶🏻川菜就係要辣嘛,呢個火候掌握得好啱🐽 涼拌青瓜雖然話係涼菜,但係配上麻辣雞煲就啱啱好,解解辣。青瓜脆脆哋,啲調料都唔錯,酸酸辣辣甘都好開胃🐽 涼拌木耳木耳又脆又爽口,啲調味都啱啱好。一啲都唔油膩,食完仲想再食多啲🙆🏻‍♂️

——————

🐽 重慶麻辣雞煲

🐽 涼拌青瓜

🐽 涼拌木耳
2023-04-29 109 views
好耐無食烤魚🐟今次搵到間叫川吧嘅川菜館食🫰🏼叫左個麻辣味🌶️細邊(半邊魚)烤鯇魚$198,店員表示魚係即日新鮮剁同烤製,要煮10-15分鐘先食會比較好味,魚係烤出嚟而唔係一般炸出黎嘅👍🏼烤得好靚,外脆內軟,表皮帶點燒焦手香味,成條魚會比較香口嫩滑烤魚嘅配菜都幾豐富,有豬紅、蓮藕片,腐竹,芹菜等等,十分足料😋另外叫左兩個小食,涼拌魚皮$68同泡椒鳳爪$52,魚皮入口爽脆,夾埋木耳食都不錯~鳳爪好細心處理埋啲爪甲👍🏼 質感都爽口同新鮮,夠入味同夠辣🔥
好耐無食烤魚🐟今次搵到間叫川吧嘅川菜館食🫰🏼

2023-04-29 106 views
同friend想品嘗酸菜魚,於是光顧了呢間係太子的川菜。這家餐廳位置非常方便,🥰而且晚餐時段總是座無虛席。🫶🏻餐廳的員工都非常友善有禮貌。首先是新鮮酸菜鯇魚片(細鍋),🐟鍋裡充滿了豐富的魚片和酸菜,味道酸酸甜甜很入味。鯇魚片非常新鮮,🥘份量十足,足夠多人分享。加上水晶粉煮熟後,湯汁更加濃郁,👍味道一流。接下來是涼拌皮蛋$45,🥚這個皮蛋不像一般的重蒜味,🌶而是用花椒拌製,味道不算辣,但非常開胃。

2023-04-29 75 views
朋友介紹呢間川吧食川辣野. 佢話唔錯, 咁今日就黎試下, MENU 都有好多選擇, 雞煲, 烤魚, 酸菜魚, 火煱.........最後我地兩丁友就叫個酸菜魚, 再配涼拌青瓜海蜇 同燴炒椰菜 當然食辣點少得配啤酒.  酸菜魚(細鍋) —  份量都唔少 個湯都好好味 魚都鮮甜.  涼拌青瓜海蜇 - 海蜇好爽口. 川辣油好味.似在內地食嘅味道  燴炒椰菜 -  正常 ! 兩丁友叫唔到太多野食, 要多人先叫到多D款式 試多幾款菜.
朋友介紹呢間川吧食川辣野. 佢話唔錯, 咁今日就黎試下,

酸菜魚(細鍋) —  份量都唔少 個湯都好好味 魚都鮮甜.
 燴炒椰菜 -  正常 !

兩丁友叫唔到太多野食, 要多人先叫到多D款式 試多幾款菜.
2023-04-11
Type of Meal
Dinner
2023-04-27 76 views
今日同舊同事聚會,之前聽朋友就推介呢間川菜小店比我佢話呢間餐廳坐得舒適,上菜又快,有好多特色既麻辣菜式選擇,值得去試試首先嚟個涼拌小菜招牌涼拌皮蛋$68同平時啲皮蛋唔同,係金黃色嘅皮蛋食落好流心,味道好惹味蔥爆牛肉$108牛肉香口嫩滑,每一塊都充滿醬汁同肉汁蔥油拌烏冬$68超多醬汁 ,食落成口都有芝麻醬,少少甜又少少麻,烏冬彈牙,真係好特別嘅一道菜,值得推介 熗炒椰菜$88椰菜好新鮮好甜地址:太子基隆街30號地舖
今日同舊同事聚會,
之前聽朋友就推介呢間川菜小店比我
首先嚟個涼拌小菜
招牌涼拌皮蛋$68
同平時啲皮蛋唔同,係金黃色嘅皮蛋
食落好流心,味道好惹味

蔥爆牛肉$108
牛肉香口嫩滑,每一塊都充滿醬汁同肉汁

蔥油拌烏冬$68

熗炒椰菜$88
椰菜好新鮮好甜

地址:太子基隆街30號地舖

• 蔥油拌烏冬
  • 涼拌皮蛋
2023-04-25 63 views
川吧🌶️有味道,環境乾淨嘅餐廳🙂地理位置勁方便,MTR一出就搵到,職員超有禮貌!食物質素好。🌶️🌶️🌶️🌶️雞煲半隻 $188有麻辣/香辣兩種辣度揀,咁我地揀咗要麻辣,但要少辣🙂上枱好香,食落去唔辣,雞無雪藏味,雞肉好嫩。職員都好細心,幫我地兜一兜,因為上枱8成熟,咁再煮一煮就熟度岩岩好。入面有配菜,蓮藕片超爽超入味。半隻雞但份量超飽。兩個人食岩岩好!🌶️🌶️🌶️🌶️涼拌皮蛋 $45超入味嘅皮蛋,好香胃嘅前菜,有後勁嘅辣。🌶️🌶️🌶️🌶️涼拌魚皮 $68魚皮好爽脆,配埋辣汁一流,口感好正!好適合做前菜,份量超大份,抵食!川吧 (太子)太子基隆街30號地舖味道:4/5環境 : 4/5服務:4/5衛生:4/5價錢:4/5
川吧🌶️

🌶️🌶️🌶️🌶️雞煲半隻 $188

🌶️🌶️🌶️🌶️涼拌皮蛋 $45

超入味嘅皮蛋,好香胃嘅前菜,有後勁嘅辣。

🌶️🌶️🌶️🌶️涼拌魚皮 $68

服務:4/5
衛生:4/5
價錢:4/5
2023-04-11 47 views
太子好多唔同嘅好嘢食,今次我哋就試川吧嘅烤魚🔥呢條烤魚好好食(肉質非常滑)配料:豆卜、洋蔥、蒜頭、枝竹、木耳、芫荽、豬紅、芹菜、雞髀菇、姜、芽菜⋯老闆話係鯇魚(細邊)無泥味好滑👍🏻條魚即劏所以好新鮮👍🏻🔥口水雞(有啲唔同出邊原來係落咗麻醬)👍🏻👍🏻👍🏻🔥涼拌土豆絲(夠晒爽口)你哋經過太子都要試吓👍🏻條魚真係好大條😂我哋食小辣,非常之好味🤤😆開埋啤酒同可樂,簡直爽到爆🤤📍太子基隆街30號地鋪川吧
太子好多唔同嘅好嘢食,今次我哋就試川吧嘅烤魚🔥
呢條烤魚好好食(肉質非常滑)
老闆話係鯇魚(細邊)
無泥味好滑👍🏻條魚即劏所以好新鮮👍🏻

🔥口水雞(有啲唔同出邊原來係落咗麻醬)👍🏻👍🏻👍🏻

🔥涼拌土豆絲(夠晒爽口)

你哋經過太子都要試吓👍🏻
條魚真係好大條😂
我哋食小辣,非常之好味🤤😆
開埋啤酒同可樂,簡直爽到爆🤤

📍太子基隆街30號地鋪
川吧
  • 烤魚
2023-04-10 66 views
好耐無食辣野, 又係時候要黎刺激下, 太子行完街,就搵下有麻辣野食下啦...見有間叫"川吧' 就試下你啦. 餐廳都幾簡潔. 打開MENU 勁多選擇, 又雞煲,火鍋, 烤魚.....我地一行兩人食唔到多就叫個酸菜魚, 再配涼拌青瓜海蜇 同燴炒椰菜 當然食辣點少得配啤酒. 店員都好好會先問下我食到幾辣. 以便調整適合辣度俾我地. 1) 涼拌青瓜海蜇 - 超好食. 海蜇, 青瓜都勁爽口. 當然個辣油好地道..好似身在四川食緊咁. 2)酸菜魚(細鍋) — 份量都適中. D魚都好新鮮. 個湯都好好味. 配飯一流. 3) 燴炒椰菜 - 香.爽. 脆. 都好好味.下次要約一大人去食..先可以食多幾款菜式.

店員都好好會先問下我食到幾辣. 以便調整適合辣度俾我地.

3) 燴炒椰菜 - 香.爽. 脆. 都好好味.

下次要約一大人去食..先可以食多幾款菜式.