2005-11-22 26 views
第一次在同一個星期內幫襯兩次同一食肆,因為在旺角真係諗唔到冇什麼好食。當然一定不會重複幾日前食過的東西。上次臨走前已打算再來的話﹐食手撕麻辣雞涼拌米線,有了上次中辣經驗,覺得唔夠辣,今次升級要大辣,大辣果然好夠麻又好夠辣,不過比四姐同周媽媽,這個麻的程度還差少少。除了手撕雞外,還有蟹柳、青瓜同炸雞塊等配料,其中炸雞塊最難食,又凍又唔脆。噴火麻辣湯米線﹐聽個名好似好辣,所以這碗只要了中辣,食完之前大辣的涼拌米線後,這個麻辣程度真是小兒科,麻辣程度唔夠,而配料有豬軟骨、雞腿菇、玉子豆腐等,豬軟骨賣相深紅色,色水好假,好似染好多色素,雖然肉質好諗但完全唔入味。蜜川雞-真係幾有蜜汁味而且夠晒入味,似食緊bbq 燒雞翼,雞肉雖嫩,但當然唔好期望有什麼雞味。
當然一定不會重複幾日前食過的東西。
2005-11-18 8 views
又去旺角買蛋榚材料同入KT貨,索性係先達附近搵食。以前只得一間舖,現在擴充至兩間。幾年前食過,現在再回味下。傣家酸麻湯米線-未食已傳來一陣陣麻味,食落口真係麻味好重,仲有點羶味,而辣的程度不夠,要了中辣都唔覺辣,下次要大辣才夠口。配料有腐皮、貢丸同豬頸肉,最好食就係豬頸肉,煎得好香又夠爽,而米線的軟硬度夠適中。醬汁金沙骨-肉質較乾身,而醬汁除了有點酸酸甜甜外,仲帶點南乳味。特色西蘭花-25蚊一大粿真係好抵,煮得又夠爽,所謂特色醬汁,我覺得同辣椒豉油沒有分別。只食了三樣野,已經好飽,老公仲叫了杯豆漿,埋單剛好100蚊,真係好抵。
又去旺角買蛋榚材料同入KT貨,索性係先達附近搵食。
以前只得一間舖,現在擴充至兩間。
幾年前食過,現在再回味下。
2005-07-25 2 views
突然好想食米線, 同朋友黎食,叫左個沙爹海鮮米線,有d失望,因為d沙爹好稀咁,無咩味.海鮮有2-3粒龍蝦丸,好細好細既花枝片,同兩粒超微型既帶子. 總括來說, 沙爹味唔夠, d餸又太少, 成個米線要$38, 仲要加$5先有野飲, 好唔抵囉.....朋友既四川米線都係湯多過米線, 而且雪菜碎到食唔到. 印象中記得今年2月左右黎食都幾好架, d酸辣米線仲超級辣tim, 依家好似差左呀.

朋友既四川米線都係湯多過米線, 而且雪菜碎到食唔到.

2005-06-15 12 views
Data base內有兩間,是旦求其當一間啦。肉醬炸豬扒麵!豬扒係我最唔鍾意的台式香so炸,肉醬亦唔係我鍾意的辣辣地。米線更唔係我最至愛的雲南式。但加埋我又無complain 喎。仲津津有味碗底朝天。我都唔明,唔好問我啦…搵食only…比條生路行下啦please。
Data base內有兩間,是旦求其當一間啦。
肉醬炸豬扒麵!
豬扒係我最唔鍾意的台式香so炸,肉醬亦唔係我鍾意的辣辣地。
米線更唔係我最至愛的雲南式。
但加埋我又無complain 喎。
仲津津有味碗底朝天。
我都唔明,唔好問我啦…
搵食only…比條生路行下啦please。
2005-05-22 1 views
午飯:- 沙爹海皇米線+ 飲品- 辣米線(唔記得乜名)+ 飲品海皇米線有帶子、龍蝦丸、菜、花枝片。配料質素一般,米線ok,沙爹湯底似擔擔湯底多點。總括來說味道都ok。
午飯:

- 沙爹海皇米線+ 飲品
- 辣米線(唔記得乜名)+ 飲品

2005-05-20 18 views
下午茶時段帶男朋友仔黎醫肚叫左碗米線,香蕉鳳凰卷&蜜川雞鳳凰卷唔好食,可能本人唔鐘意食香蕉味既副產品好在叫左兩件$10個蜜川雞真係有名比你叫.好甜囉!我唸係用大量蜜糖而成..都好貴6小件要$28埋單$60呢個價錢係旺角區相信唔難揾到更好既下午茶..ar
下午茶時段帶男朋友仔黎醫肚
叫左碗米線,香蕉鳳凰卷&蜜川雞
鳳凰卷唔好食,可能本人唔鐘意食香蕉味既副產品
好在叫左兩件$10
埋單$60
呢個價錢係旺角區相信唔難揾到更好既下午茶..ar
2004-09-15 1 views
......第四件真的是嚥不下, 想起可吃米線, 應是較易入口吧, 叫了一個北茹燜湯米線, 是燜湯底, 很濃, 像是有點點的羊肉味, 料有, 片茹, 豬潤和生菜, 先說米線, 入口時覺得較林, 但咬至線心時發覺剛好, 是有點un 度, 跟著嚐, 此種只要沒有味就可以了, 東茹不太差, 厚肉也有點東茹味, 而那多片豬潤, 又老又…(似食者本人?), 倒要請教KC 是什麼特別品種來的, 以前未曾嚐過, 總的來說, 好吃不是, 不好又不是, 但吃後不口渴, 也應一讚.
......第四件真的是嚥不下, 想起可吃米線, 應是較易入口吧, 叫了一個北茹燜湯米線, 是燜湯底, 很濃, 像是有點點的羊肉味, 料有[鮑片], 片茹, 豬潤和生菜, 先說米線, 入口時覺得較林, 但咬至線心時發覺剛好, 是有點un 度, 跟著嚐[鮑片], 此種[鮑片]只要沒有[鯹]味就可以了, 東茹不太差, 厚肉也有點東茹味, 而那多片豬潤, 又老又[鞋]…(似食者本人?), 倒要請教KC 是什麼特別品種來的, 以前未曾嚐過, 總的來說, 好吃不是, 不好又不是, 但吃後不口渴, 也應一讚.
2004-09-04 23 views
認識多年的日本朋友過境香港再去澳洲,當然要一盡地主之誼帶佢周圍去下。年前佢來的時候已經同佢四圍食好野,今次佢只有一個要求,就係行旺角,一來佢住呢頭,二來佢覺得呢區好有趣,所以呢個週末都睇怕要在呢度行。行程由下晝4點開始,自己先來這裡吃點東西,以前食過斜對面的舊舖,今次就試試比較新的呢度。張藤椅個樣唔好睇,但坐落又幾好坐。有幾款套餐,叫了麻辣雞絲涼伴米線,要大辣,大熱天時至適合吃這個。似乎涼伴比湯的要更多時間準備,因為左右隔離吃湯的都在吃我仲等緊。碗米線真係幾多麻辣料撈在內,吃一口是麻多過辣,不過麻辣就係咁,辣的感覺往往是隨麻後來。雞肉也凍凍的,配合涼伴的感覺,不錯。麻料足,是越食越麻,但辣的感覺不很強,吃畢全碗都不覺很辣,雖然如此,只20蚊還包熱飲已交到巧課。能做到麻與辣夠平衡,最好的還是已結業的Q嘜。幾個阿姐服務不錯,有個女人說餐牌字太小,看不清楚,其中一位阿姐拿拿林將擺在門口的大餐牌,拆下來給她看,反應快又幫到手。

2004-06-01 7 views
個日星期六去左食兩碗燘湯米線,同蜜川雞都幾好食~~但係食到一半就慢慢覺得好熱~~跟住就叫左個侍應開大d個冷氣!跟住食到最後仍然覺得好熱,好似係大排檔食野咁熱~~雖然d野都幾好食~~但係行完一日街~~梗係想搵個地方食下野~~涼下冷氣架啦~~點知咁唔好彩入左一間冇冷氣既食店~~>o<;
個日星期六去左食兩碗燘湯米線,同蜜川雞都幾好食~~
2004-05-14 2 views
貴別人三十巴仙,味道只及別人三十巴仙,肉類新鮮度只及別人三十巴仙,下次請我也不再去o
2004-04-21 6 views
我們三個朋友昨晚去吃飯,點了一個蜜川($25),很香口惹味,不錯.一個傣什麼酸辣米線,尚可.但是那個手撕涼伴米線便不合格了,味道酸酸地但怪怪地,並不討好,最重要是這個米線一點也不涼,不涼不熱,很難吃!! 埋單$150,算平宜,下次還可以試下.
2004-03-18 2 views
佢o地本來個涼伴米線係用通心米線, 而家冇o左啦, 有d o徒law! 通心米線因為中間通lone, 食o既時候會有多d湯, 所以麻辣多d. 而家就弱o左. 不過總觀佢o地o既野食真係又麻又辣. 小食推介有涼伴海帶絲.
2003-12-30 8 views
川居我由洗衣街o既舊店食到依家o係花園街o既兩間大細店, 水準一直保持番咁上下, 冇乜點跌過. 禮拜日有急事要匆匆忙忙走落旺角再走番屋企, 臨走前仲有少少時間, 就入o黎川居o既大舖食晚飯, 叫o左一碗"噴火麻辣湯米線" ($35) 同一碟"沙喇骨" ($15)<br /><br />"噴火麻辣湯米線" 用大湯碗上, 辣度我要o左大辣, 浮o係湯面o個一浸紅卜卜o既辣油望落幾吸引. 材料有麻辣湯, 豬軟骨, 雞腿菇, 玉子豆腐同韭菜. 米線份量幾多, 煮得唔算太淋, 麻辣湯底o既麻味同辣味都好夠同幾強o下, 麻味重一o的, 辣味雖然唔及"Q嘜" 或"小辣椒" o個種四川式勁辣, 不過我相當喜歡佢地o個隻自製o既雲南辣椒油, 而個湯底亦係用呢隻辣椒油做, 辣味比較幼細, 係另一種風味. 豬軟骨有成五舊咁多, 煮得入味而又唔會散收收, 唔錯. 雞腿菇係切片o既, 四五片始終唔多夠喉. 成碗米線o既量夠, 質亦算唔錯, 食完已經飽o左大半.<br /><br />"沙喇骨" 係小食, 15蚊有5粒炸排骨, 沙喇醬係用mayonn
<br />
"沙喇骨" 係小食, 15蚊有5粒炸排骨, 沙喇醬係用mayonnaise 開o既汁, 甜甜地幾好味, 5粒炸骨真係唔多夠我食, 作為小食, 都合格o既.<br />
<br />
o係呢間大舖食o左咁耐, 地方好乾淨, 唔覺得?地o既衛生有咩問題, 我會放心繼續幫襯.<br />
2003-11-09 15 views
原來川居有兩間架?! 仲係打對面添. 我去0個間應該係新d個間. 自己叫左個套餐--燜湯豬頸肉墨丸椰菜過橋米線連熱飲. 一黎就見到d 豬頸肉咁肥既, 又得幾舊仔, 有兩三細塊真係太肥, 所以冇食到. 因為我一向都唔鐘意食肥豬肉, 平時食過既豬頸肉都冇咁肥既. 不過肥還肥, 味道都唔差既. 另外兩粒墨丸都幾彈牙爽口. 至於米線同平時係d 台式店舖淋淋既米線唔同喎, 又係彈牙好多. 米線份量又好多, 但我都食晒呀~~ d 湯都幾野味, 唔會淡"謬謬".有機會同朋友黎可以試下其他小食, 我諗唔差卦.
有機會同朋友黎可以試下其他小食, 我諗唔差卦.
2003-10-31 6 views
諗起就想嘔!大家小心D!我冇講大話咖!
諗起就想嘔!大家小心D!我冇講大話咖!