2022-08-09 59 views
#佐敦美食 #佐敦串燒👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻已經再訪N次了,去過其他居酒屋同串燒店,但食來食去最後都係去返呢家,完全是我心目中第一名餐廳,價位中等,食物又多元化🥰海鮮、豬、牛、雞、蔬菜都有,環境寬敞乾淨,位置也不會太擁擠,同屋企人或者同朋友都好適合👨‍👩‍👧‍👦❤️本人推介❤️1.厚切牛舌芯牛舌芯很有肉汁,肉味甘香有咬口,爽得黎又唔會韌,每次都必定會點👍🏻2.燒海殼王海鮮當日就有海蝦、帆立貝、青口等,店員特別推介燒海殼王,未試過就叫一份試下,size好驚人😱冇諗過咁大條,真係要同幾個人share🤭肉質好嫩滑,完全食得出魚嘅鮮味,真係好正,不過唔係成日有,最好落單前問一問店員有咩是日推薦🤤
#佐敦美食 #佐敦串燒
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻

❤️本人推介❤️
1.厚切牛舌芯

2.燒海殼王
2022-08-09 19 views
平時食開串燒店多數都係得肉串、蔬菜串,呢d簡單食材,但呢到唔同,有好多創意又有特色既串燒🍢例如:燒豚肉生菜卷、燒芝士五花腩、燒麻辣日本淮山、川香肉碎燒茄子等🍆出面餐廳好少提供,都係老闆自己構思出黎首先登場既係燒法式鵝肝多士,香噴噴嘅鵝肝🫦金黃香脆的表面,咬開內裡粉紅嫩滑🤩差不多入口即溶,不過單食會好膩,所以配上香脆多士 ,多重口感享受🥳燒鮮白鱔口感又脆又甜,帶點焦香氣息,簡單的幸福☺️好食到再encore多一串秘製醬燒麻辣鴨舌,一串大約有5-6件,香辣惹味😚好食到停不了口,超好味道💓

2022-08-08 32 views
上個月同男朋友去佐敦食串燒chill下,估唔到原來咁高質,令到我地今個月再黎食,性價比好高,而且出食物速度都幾快,即叫即燒熱辣辣🤣燒芝士五花腩都幾出色,表面金黃香脆,仲有芝士蓋面,完全遮住整片肉,油脂味香,肉質仲好爽口🤤香氣夠重,記算熱氣都要食!汁燒日本帆立貝都唔錯,醬汁調味恰到好處,好大粒又彈牙,仲食得出鮮味☺️燒白鱔,外皮燒至薄脆,魚肉入口綿密細緻又唔會乾,少少腥味都無,正到爆👏🏻甜品仲有多汁燒菠蘿、湯丸、芝士蛋糕和朱古力蛋糕🍰食完呢幾款都好飽,唔洗再轉場吃甜品

2022-08-08 30 views
📍川燒地址: 佐敦渡船角文英街17號地下⬇️串燒分多個門派,各有特色,不過咩門派都好,都好岩同朋友聚會飲酒或者宵夜好選擇☺️有一日有親戚帶我去位於佐敦既川燒,又貼地又好食,專做街坊生意,所以價錢十分親民⬇️所有串燒都非常惹味,辣味十足好重口味🥵燒白膳皮燒得非常甘香脆身,一咬落去吱吱聲,仲有魚油香呀😚牛舌串肉質鮮嫩,燒完之後肉汁仍然鎖住系肉入面,必食呀!⬇️燒魷魚口感爽彈,燒得香口惹味,蒜蓉燒大虎蝦🦐用左大量蒜茸同埋牛油來燒,燒得唔乾身,蝦大隻又厚肉,蒜味勁香😍食完個口超臭🤣
📍川燒
地址: 佐敦渡船角文英街17號地下

2022-08-05 92 views
今次老公黎左接我放工,佢話帶我去食串燒,知我鍾意食海鮮,佢話個到好出名,因為師傅每日親自到街市揀選海鮮,新鮮程度可想而知😍😍😍我地大家都好食得辣同埋偏重口味人士,就揀左幾款辣勁十足既菜式,如:川味麻辣花甲、燒麻辣日本淮山、澳洲麻辣小龍蝦,聽個名都知好惹味🌶🌶🌶麻辣花甲辣味濃厚,有麻香而不失川味風味,花甲肉質好鮮甜,辣得幾過癮,淮山爽脆又可口,燒完把滑滑的黏液燒乾,口感好正🤤🤤🤤澳洲麻辣小龍蝦會食到一手都係,愛辣的朋友一定會好滿足,小龍蝦彈牙有鮮味☺️☺️☺️川燒地址: 佐敦渡船角文英街17號地下

川燒
地址: 佐敦渡船角文英街17號地下
2022-08-05 66 views
串燒店差不多每個地區都有選擇,有d進打傳統燒鳥為主,提供不同雞部選擇,不過價錢就會較貴,有d主打串炸的串燒,不過相對較油膩,我都係想食返偏港式,價錢親民既店舖🙈問過同事,佢有一間心水推介比我,佢係呢到既常客,時不時晚餐就會黎食,根本上佢大部分既串燒同燒物就有食過,跟住佢個list點野食實冇死🤣燒珍寶大元貝爽口彈牙,味道好鮮美同惹味😝川香涼伴秋葵,不同的味道層次,都幾特別的菜式,炸日本河蝦比較少食,油溫好重要📝太高溫會炸燶蝦,但太低溫蝦會吸哂油,變得好油膩,呢到處理上做得好出色,肉質細嫩,味道鮮美☺️

2022-08-04 58 views
食正餐食到厭,想一次過品嚐多種款式又想香口多味,串燒好似都不錯,同埋都好耐冇食了🤤有人介紹我去佐敦一間小店叫川燒,睇食評同食物相片好吸引,同埋好多人都話個到長期爆滿,食物即叫即燒,雖然等候需時,但朋友話食物質素有保證,而且價格相宜,絕對可以一試咁話👍🏻汁燒原隻魷魚筒 $72抹上秘製醬汁去燒既魷魚筒,大大隻,食到好有鮮味,感覺好似係岩岩捉完即整咁新鮮🤣味道濃郁,調味恰到好處,一點也不韌,是用心之作!澳洲麻辣小龍蝦澳洲麻辣小龍蝦嘅辣到恰到好處,而且每一隻小龍蝦嘅肉質都好簡單同埋甜,配上麻辣嘅香味,有好豐富既口味!大滿足❤️

汁燒原隻魷魚筒 $72

澳洲麻辣小龍蝦

2022-08-04 49 views
✏️之前Lunch黎過覺得幾好,今晚就帶埋爸爸媽媽一齊食,雖然係串燒店,但環境唔會煙霧彌漫,衣服亦唔會沾到氣味,食物款式都多,總會有岩佢地心水❤️✏️爸爸先叫左一杯啤酒,配食羊肉串個時飲,燒麻辣羊肉串$38,羊肉質柔軟不會羶,燒得微微焦香,麻辣口味配羊真係好夾,完全帶出羊肉香味😝✏️媽媽就食汁燒日本帆立貝$58,一串有兩粒,帆立貝兩邊金黃,肉質厚實,再配濃郁鹹香的醬汁,直頭想叫碗白飯🍚✏️我就要燒芝士五花腩,不肥不膩,可以啖啖肉咁食,味道好惹味又唔會太鹹🤤✏️仲叫左麻辣鴨血,好惹味,口感彈牙。整體我地都覺得質素幾好,抵食同埋味道好,佢地已經叫我book定下次再黎食

母親大人生日😳問佢想食咩,佢話冇所謂,咁我就帶佢黎我既私心飯堂「川燒」,一個月都會黎一次,地點唔算好方便,離地鐵站都係大概10分鐘路程叫左幾款佢中意既野食同埋我每次黎都會食既野,包括有牛舌,燒牛脷灑上少許鹽及黑椒😚煎得微微焦香,牛味濃郁🐮燒海殼王係老闆推薦我地試,都可以話係這店的王牌,肉質保留油分,軟、滑、甜、少骨,媽媽都食到好開心🥰另外見到隔離檯叫左野椒汁燒牛小排好似唔錯,我地都叫左一份,牛肋骨切好一件件,岩哂我地兩個懶人,肉質燒到五成左右,所以會有外熟帶紅的效果,上檯就聞到勁香碳烤味,肉質軟嫩😍份量多到要打包添,最後我地要行一陣消化下先搭車走

2022-08-03 21 views
🥢平時就食開放題,今次就唔食任食,重質不重量,轉去佐敦食串燒,不過當然唔係平時食到既咁簡單,中日口味都有,要辣而有辣,要日式和風既都有,任君選擇🥢首先食日式口味先,汁燒日本帆立貝,質地厚實,彈牙鮮甜,每粒充滿醬油的鮮甜香味,讓人口水直流既味道🥢中式口味就叫左秘製醬燒麻辣鴨舌,聞到鴨舌麻味已經好醒神,鴨舌肉厚鮮美,口感脆嫩有彈性,滷汁有微微的辣味,喜歡重口味的朋友可以一試🥢我超愛芝士系列,所以叫多份芝士燒大虎蝦,體積有手掌咁長,大蝦鮮甜爽口,同芝士味道非常夾,我認為都係必食之選

2022-08-02 51 views
川燒#佐敦------------------------------一入門口已經聞到串燒香味,客人都食得津津有味,menu食物選擇好多,有前菜、燒海鮮、肉類串、蔬菜串同埋甜品,前菜我地就點一份川香涼伴秋葵,一份大約有十條,味道麻中又帶點辣,秋葵爽口又夠凍,令人非常開胃🤤------------------------------我同老公都好中意食魚🐟所以就叫燒喜之次一夜干$288,用上木盤去盛放,相當大條,用筷子夾開魚皮,隱約聽到炸脆的聲響,超治癒,魚皮香脆😚魚肉嫩滑多魚油,鮮美的魚轉化為美味料理😝------------------------------—燒鮮白鱔CP值好高😍金黃色的皮,再加埋嫩滑的魚肉,上面抹上一層甜醬油燒過,整個味道都好濃郁美味,一定要bookmark☺️
川燒#佐敦

2022-08-02 32 views
前陣子好朋友帶我去試了一間串燒店,食完真係要大大力推介比其他人朋友,座位坐得舒服,衞生程度理想,重點係佢地串燒真係好出色‼️📝當晚推介燒特級厚切牛脷燒雞腎燒手打免治雞肉棒燒豚肉上面四款串燒我都好喜愛,厚切牛脷肉質爽口彈牙,又帶著滿滿油脂香味,雞腎大大粒又有口感,鹽調味不錯,手打免治雞肉棒係佢地自家制,食落去有d脆脆地,雞肉加入了雞軟骨增加口感,配上燒汁同埋生蛋汁,味道很正,燒日本黑豚好有和風感覺,一口一件剛剛好,讓人吃得方便,下次聚餐都要再去呢間先得‼️

📝當晚推介
燒特級厚切牛脷
燒雞腎
燒手打免治雞肉棒
燒豚肉
2022-08-01 43 views
食串燒好考驗到師傅既耐性同專注力,一唔留神就會燒焦,又要重新再整過🤦🏻‍♀️技巧真係好重要!我食過一間佢地串燒又乾又柴,極度失望😖所以揀餐廳個時都會做定research同埋睇下食評,了解下有咩係必食同埋唔好食今次去到佐敦搵食,餐廳有好多,不過大部分都未試過,上網search呢間都幾多正評,就入去試下,我食過最平既鵝肝多士都要$88,但呢到$68就有交易🤑仲要唔係hea我,有厚度同埋大塊,醬汁相當惹味香濃,一咬多士超脆😳鵝肝接近入口即化,完全值回票價有餘燒鮮白鱔$58真係好平😝上晒色好入味,食落好夠滑又唔腥,燒到外皮少粉脆口,處理得好好,唔怪之得咁多人推介

2022-08-01 45 views
佐敦呢間餐廳都幾多人推介,環境不會過擠,岩同幾個朋友一齊輕鬆飲下野🍻不過如果多人去就未必適合,因為座位不多,可能要等好耐位🙈估唔到呢到會有麻辣鴨血食,多數都係台式火鍋店先有,辣椒與花椒完美比例,麻辣十足不嗆喉,好出色麻辣鴨血🥘另外我試左串汁燒榖飼一口牛,肉質嫩滑有口感🍡🍢不會過韌,好多肉汁而且肉味香濃,除左肉串仲有好多蔬菜選擇,如韭菜、菜心、尖椒等,今次試到既串燒唔多,遲下一定會找機會再去吃🤣燒大葱雞柳肉質感保持嫩滑,色香味都俱全,應該係我食過最好食既雞柳串

2022-07-29 77 views
💁🏻‍♀️有人話食串燒最重要係調味,亦有人話食火喉,我就話係食材新唔新鮮,唔新鮮真係點燒都係唔好食🙁川燒老闆每日都會親自去街市揀食材,呢一點我非常欣賞,亦係我成日去食既原因😌💁🏻‍♀️川香肉碎燒茄子茄子已經去左皮,上面鋪滿老闆自己調既川醬同埋辣味十足豬肉碎,茄子吸哂辣香味,特別又好食🤤💁🏻‍♀️燒吞拿魚下顎吞拿魚下顎烤熟後,幾油份同脂肪釋放出黎,再係上面加少少孜然粉同埋醬油,食落唔油膩同埋好香口😋💁🏻‍♀️煙肉荔枝卷好常見串燒,用煙肉卷住荔枝肉去燒,煙肉味道帶咸,咸香動人,但荔枝肉好清甜,一咸一甜,互相中和,仲有汁🥰

💁🏻‍♀️川香肉碎燒茄子

💁🏻‍♀️燒吞拿魚下顎