2024-11-11 52 views
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk烤魚🌶️ × 足料😍 × 惹味🙂‍↕️有冇人同鼠尾草🌱一樣,都係冇食四川嘢一排,就會心痕想食返啲麻辣刺激嘅嘢食!今次就嚟到一間鼠尾草🌱成日幫襯,好鍾意嘅私藏餐廳。喺灣仔、銅鑼灣附近嘅朋友,一定唔可以錯過🔥。今次嗌咗一個萬州烤魚,呢個套餐裏便可以揀唔同嘅鍋底,仲可以加配唔同嘅配料🥰。血旺肥腸烤魚鍋底,夠晒香辣惹味,怕辣嘅朋友都可以同店員特別註明要少啲辣🙂‍↕️。魚肉份量超級多,而且預先煎香咗,配埋香辣嘅湯底,超級香麻惹味。仲加配咗味道清爽嘅萵筍、超夾烤魚又煙靭嘅水晶粉皮、同埋肉質好好嘅嫩牛肉✨。鼠尾草仲加多咗一份鴨血,夾埋麻辣嘅鍋底,真係食到超滿足😋。💰萬州烤魚:血旺肥腸烤魚、加配萵筍、加配水晶粉皮、加配嫩牛肉($302)💰零度可樂($15)💰加配鴨血($18)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
烤魚🌶️ × 足料😍 × 惹味🙂‍↕️

💰零度可樂($15)
💰加配鴨血($18)
2024-11-08 40 views
川火堂主打的新川式江湖菜,讓我這次的用餐體驗充滿驚喜!首先,上桌的膠原脆皮豬手($128)真是讓人眼前一亮。六件豬手炸得金黃酥脆,咬下去外脆內軟,豬手的膠質感十足,辣度比香鍋還要高,卻又透出一絲蒜香,絕對是酒桌上的好拍檔,讓人忍不住一口接一口!接下來是豆花麻辣牛肉($148),這道菜的做法和水煮系列相似,但味道卻讓我印象深刻。牛肉麻辣鮮香,豆花滑嫩,兩者的結合真是一絕!豆腐的口感如同蒸蛋般柔軟,牛肉鮮嫩又帶有咬勁,入口辛辣刺激,讓人食慾大增。最後,老闆娘推薦的蒜苗回鍋肉($88),更是讓人感受到傳統川菜的魅力。這道小菜香氣四溢,五花肉切得均勻,焦香的邊緣與蒜苗的鮮味完美融合,鹹鮮可口,色澤油亮,絕對是搭配白飯的絕佳選擇。
川火堂主打的新川式江湖菜,讓我這次的用餐體驗充滿驚喜!
首先,上桌的膠原脆皮豬手($128)真是讓人眼前一亮。

• 膠原脆皮豬手
  • 豆花麻辣牛肉
《川火堂の食評》 by@ihungry.hk中意食酸菜魚嘅朋友仔,唔一定要返大陸!位於駱克道嘅川火堂,除咗提供多款傳統及新派四川菜式🔥,包括酸菜魚、烤魚、麻辣香鍋、水煮牛肉,價錢超抵份量又多,重口味人士絕對唔可以錯過🥰!🔸『金湯酸菜魚 - $228』金湯酸菜魚魚肉鮮嫩多汁🐟,加上超香濃惹味嘅金湯湯底,絕超超超足料魚肉份量夠多,入面仲配有好多配料,包括金菇、香筍、芽菜同埋紅薯粉,樣樣都超級入味,呢個價錢係超值👍!🔸『蔥油煎餅 - $46』蔥油煎餅身勁鬆化,配以大量嫩蔥同麻油,煎餅仲要煎得金黃白脆,葱香四溢,鹹香交疊好食到擋唔住,超級邪惡❤️‍🔥!🔸『清炒萵荀絲 - $78』萵筍炒得清脆爽口,非常鮮甜,配飯絕對一流🔥!🤪iHungry肚餓指數:7/10
《川火堂の食評》 by@ihungry.hk

🔸『金湯酸菜魚 - $228』

🔸『蔥油煎餅 - $46』

🔸『清炒萵荀絲 - $78』
萵筍炒得清脆爽口,非常鮮甜,配飯絕對一流🔥!

🤪iHungry肚餓指數:7/10
2024-11-06 34 views
每次一想食川菜個個都話要返大陸,其實香港都有好食嘅川菜㗎🤤今次拉埋朋友仔同我去試吓銅鑼灣呢間川火堂,一心就係想食佢哋嘅酸菜魚😍🌟金湯酸菜魚(正常辣)$228酸菜魚份量最少係二人份量,魚片都俾得好多😍無骨又滑嫩,入口即化,湯底夠酸夠辣,仲有少少麻嘅椒香,湯頭表面嗰層油起到保溫嘅作用,食足成餐都係熱辣辣,好食!另外配料都好多,有豆芽菜、寬粉、萵筍,有魚有菜好啱我🫶🏽🌟農家小炒肉 $98材料簡單,有豬肉片同埋虎椒,虎椒都已經去籽所以唔辣,調味都係偏濃味🤤川菜就係要食呢啲,勁就勁在冇搶走食材本身嘅味道,都食到肉嘅鮮味-另外仲叫咗兩碗白飯,所以食到好飽😋整體嚟講調味上都算好正宗,唔使特登返大陸,價錢又合理,可以一試啦😗

🌟金湯酸菜魚(正常辣)$228

🌟農家小炒肉 $98
  • 金湯酸菜魚
2024-11-05 47 views
今日同朋友去銅鑼灣食川菜"川火堂"餐廳中式風格的裝修銅鑼灣地鐵站行8分鐘左右到我們點了濃湯番茄魚 $228川式口水雞 $72燒椒金色皮蛋 $48濃湯蕃茄魚 $228蕃茄鮮甜,濃濃的鮮蕃茄酸酸甜甜的湯底,黑魚魚肉肉嫩,內面有窄粉,分量都幾大。好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻川式口水雞 $72香香辣辣,雞肉嫩滑。😋😋😋😋😋燒椒金色皮蛋 $48金色皮蛋比黑色味淡,好香蛋香。😋😋😋😋🤤🤤🤤
今日同朋友去銅鑼灣食川菜
川式口水雞 $72
燒椒金色皮蛋 $48

濃湯蕃茄魚 $228

川式口水雞 $72
香香辣辣,雞肉嫩滑。😋😋😋😋😋

燒椒金色皮蛋 $48
金色皮蛋比黑色味淡,好香蛋香。
😋😋😋😋🤤🤤🤤

2024-10-30 62 views
人嘅口味真係會轉變,以前唔食得辣嘅我,近年竟然越嚟越鍾意食辣嘢,酸菜魚係我其中一樣最鍾意嘅食物。銅鑼灣呢間餐廳見到雖然店舖唔大,不過就非常多人幫襯,同埋價錢大眾化,所以一於試吓。首先嚟個前菜叫咗個拍青瓜,非常爽脆而且味道酸味味, 十分開胃。之後再點咗個蔥爆牛肉,份量都幾多,好多蔥連埋牛肉一齊食,用嚟送飯就啱啱好。我嘅主角嚟啦,就係酸菜魚,估唔到份量咁多,仲要有好多魚,魚塊好嫩滑,入邊仲有好多配料,酸菜芽菜都做得好出色,成鍋酸菜魚都係$200左右,我返大陸食都要百幾蚊,價錢真係唔貴,我真係好鍾意酸菜湯用嚟撈飯,簡直係絕配,成碗飯K.O.,好味。

《惹味抵食二人餐🌶️》———————————————-#川火堂 🔥-👩🏻‍❤️‍👨🏻 二人餐Set 有齊前菜、兩款主菜同兩款甜品~🌶️ 經典香鍋配料豐富,裡面有牛肉、薯仔、蔬菜等竹,辣椒嘅味道令到成個香鍋都好惹味香濃,撈飯一流😍-🐽 膠原脆皮豬手長條形嘅擺盤超好打卡,豬手炸到脆卜卜,大大舊充滿骨膠原,配搭辣椒同其他香料,非常之惹味🤗-💫 燒椒金色皮蛋個前菜食落超特別,皮蛋溏心做得啱啱好,非常惹味😍 十分開胃,口感煙靭,味道咸香帶微辣😌-甜品款式多元,包咗熊貓冰粉同手工紅糖糍粑,冰粉上放左超可愛既熊貓裝飾,冰粉口感滑溜,冰冰涼涼可以解辣🐼糍粑出面好香脆,而入面既糯米好彈牙,甜度適中,味道香甜😉-🌟 金湯酸菜魚Lunch set 嘅酸菜魚都好大份,湯頭入味,風味十足,味道正宗!魚肉亦好嫩滑,配料仲有萵筍、豆芽、薯粉等,足料又入味😊-⭐️ 參考價錢︰二人餐:$238金湯酸菜魚:$79🍌抵deal 指數:8/10
《惹味抵食二人餐🌶️》
———————————————-
#川火堂 🔥
👩🏻‍❤️‍👨🏻 二人餐
Set 有齊前菜、兩款主菜同兩款甜品
🌶️ 經典香鍋
2024-10-26
Type of Meal
Lunch
2024-10-29 60 views
天氣涼左,  朋友話想食D 辣野, 咁一於去食烤魚,喺銅鑼灣揀咗呢間試下. 叫左個套餐有烤魚有干鍋又有甜品. 先黎個小食燒椒金色皮蛋 -  係溏心嘅金黃色皮蛋 再配上酸菜,蔥花同生蒜粒 , 香辣油嘅汁勁開胃. 經典干鍋,非常吸引 ,  辣椒,麻子,椰菜花,蓮藕片,薯仔片,洋蔥,雞肉粒,牛肉,蔥段同花生炒成色香味俱全,  相當惹味微微辣味送飯一流主角萬洲烤魚酸辣味, 青花藤椒. 烤魚超大條,辣味啱啱好,麻道十足勁香 , 配菜有滑滑豆腐, 大豆芽等等,   條魚全都係大骨好容易分開, 皮脆肉嫩配埋個湯汁飯都食多左. 。大碗花菜 -  爽脆首花菜, 配埋香口半肥瘦肉, 口感一流. 最後甜品 手工紅糖糍粑 -   煙韌有咬口外層薄脆 灑上黃豆粉配埋紅糖醬汁 味道不錯熊貓冰粉  -  解辣最啱嘅  冰粉小小甜 配埋可愛熊貓  女士打卡一流. 川火堂地址: 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
叫左個套餐有烤魚有干鍋又有甜品
主角萬洲烤魚酸辣味, 青花藤椒.

川火堂
地址: 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖
2024-10-24
$200 (Dinner)
2024-10-24 84 views
呢間門外有得租充電真係對我黎講加曬分雖然好想食辣但不幸地當日去喉嚨開始不適所以唯有點左兩人份量蕃茄魚另加白飯蕃茄好多而且一望成碗都係魚片最重要係佢塊塊魚片都無骨同埋魚肉鮮嫩一啲都唔柴塊塊都滑口蕃茄切得教大舊有咬口 ,又唔會煮到好爛由於唔辣所以當埋蕃茄湯我地一碗白飯對我同朋友都比較多兩個女仔或者女士建議一碗先分享唔夠再點因為我地白飯係兩碗食唔曬而且二人份量既蕃茄魚本身都好足料飲埋啲湯 ,真係食唔曬會浪費左見隔離枱食水煮我睇到流口水但無得食所以食完蕃茄魚都決定喉嚨好返再搵朋友黎食麻辣底!!
呢間門外有得租充電真係對我黎講加曬分

雖然好想食辣但不幸地當日去喉嚨開始不適
所以唯有點左兩人份量蕃茄魚另加白飯
蕃茄好多而且一望成碗都係魚片
最重要係佢塊塊魚片都無骨同埋魚肉鮮嫩
一啲都唔柴塊塊都滑口
蕃茄切得教大舊有咬口 ,又唔會煮到好爛
由於唔辣所以當埋蕃茄湯我地
一碗白飯對我同朋友都比較多
兩個女仔或者女士建議一碗先分享唔夠再點
因為我地白飯係兩碗食唔曬
而且二人份量既蕃茄魚本身都好足料
飲埋啲湯 ,真係食唔曬會浪費左
見隔離枱食水煮我睇到流口水但無得食
所以食完蕃茄魚都決定喉嚨好返
再搵朋友黎食麻辣底!!
2024-10-21 122 views
今日就同朋友去左川火堂食飯餐廳主打新川式江湖菜, 食物選擇唔少燒椒金色皮蛋呢款前菜超開胃, 皮蛋蛋白晶瑩剔透, 口感煙靭, 溏心效果出色, 味道咸香帶微辣, 好香口金湯酸菜魚 份量超大, 湯底較重麻香味, 有超多魚肉片, 肉質滑嫩入味, 無骨啖啖肉, 底層仲有芽菜, 萵筍, 同薯粉等配料, 足料又入味蔥油煎餅兩邊烤香左, 煎得比較乾身, 咬落有陣陣葱油香味熊貓冰粉面頭放左超可愛既熊貓裝飾, 冰粉口感滑溜, 加埋提子乾, 花生碎等配料, 冰冰涼涼剛好解辣
今日就同朋友去左川火堂食飯
餐廳主打新川式江湖菜, 食物選擇唔少

燒椒金色皮蛋

金湯酸菜魚

蔥油煎餅
兩邊烤香左, 煎得比較乾身, 咬落有陣陣葱油香味

熊貓冰粉
2024-10-17 106 views
今日又去銅鑼灣搵食,今次目標係食川菜🤭去咗鵝頸橋附近嘅川火堂食~佢哋香鍋可以自己揀配料~同埋入邊都好多料可以配搭~我哋揀咗土豆片,萵筍片同豬手土豆片好入味呢個豬手醃過之後應該炸過之後再翻炒口感唔會太腍之餘好有彈性🤤口水雞🐔佢口水機拎出嚟嘅時候都真係幾凍,建議可以攤一陣先再食😂香菜梅鍋肉~整體嚟講都好惹味🤭同埋份量都幾多,幾足糧👍🏻你可以午市仲有好多不同套餐,價錢合理唔貴都係介乎50至70左右
今日又去銅鑼灣搵食,今次目標係食川菜🤭
去咗鵝頸橋附近嘅川火堂食~
佢哋香鍋可以自己揀配料~
同埋入邊都好多料可以配搭~
我哋揀咗土豆片,萵筍片同豬手
香菜梅鍋肉~
整體嚟講都好惹味🤭
同埋份量都幾多,幾足糧👍🏻
你可以午市仲有好多不同套餐,價錢合理唔貴
都係介乎50至70左右
2024-10-16 74 views
💙川火堂 📍銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖⭐️2人餐A $238* 燒椒金色皮蛋 帶酸嘅黃金皮蛋好開胃✨* 經典香鍋裏面有牛肉、蓮藕、薯仔、福花等等嘅配料,加埋大量辣野同花辣,係食辣之人嘅最愛🤣🌶️* 膠原脆皮豬手 IGable豬手,一板拎岀黎幾靚仔* 手工紅糖糍粑 是日mvp! 糍粑fans🫡最鐘意佢有勁多黑糖,食辣野嘅時候食一啖可以解下辣🤣* 熊貓冰粉 🐼有可愛嘅熊貓綿花糖係面,分量好多,食到最後太飽食唔晒🙈* 白米飯X2⭐️螞蟻上樹 $88朋友冇咁食得辣,同左樓面講,佢即刻同左廚房講整得冇咁辣,勁好服務🥹 勁大份,撈飯食啱啱好⭐️可樂 $15 食辣野緊係要飲可樂!超爽🤣啲嘢又大份又抵食,而且仲有水煮魚等等嘅辣野,食得辣嘅朋友仔可以一戰!🌶️
💙川火堂
📍銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B號舖

⭐️2人餐A $238
* 燒椒金色皮蛋
帶酸嘅黃金皮蛋好開胃✨
* 經典香鍋
* 膠原脆皮豬手
IGable豬手,一板拎岀黎幾靚仔
* 手工紅糖糍粑
* 熊貓冰粉 🐼
有可愛嘅熊貓綿花糖係面,分量好多,食到最後太飽食唔晒🙈
* 白米飯X2

⭐️螞蟻上樹 $88

⭐️可樂 $15
食辣野緊係要飲可樂!超爽🤣

2024-10-08 144 views
📍銅鑼灣突然之間勁想食烤魚,經過見到呢間幾多人就揀咗呢間。揀咗青花藤椒烤魚,另外仲加咗啲配菜。烤魚勁大條,奶味啱啱好,唔會太辣,應該好少味精,因為我飲晒啲湯都唔覺得口渴。魚肉好大塊,冇乜細骨,大骨好容易吐出來。魚肉都好嫩滑。配菜方面加咗牛肉,水晶粉,大腸。份量都好多好抵食。牛肉好嫩滑,性價比高。大腸處理得好乾淨,唔會有異味。朔晒啲湯好惹味。另外水晶粉薄身,好容易煮熟,勁鍾意食呢隻。另外本身烤魚配菜有酸菜,青花椒,豆腐,芽菜。過豆腐,勁出色,好香豆味,好嫩滑。另外嗌咗兩罐汽水,咁多加埋都係三百幾蚊,性價比好高。
📍銅鑼灣

突然之間勁想食烤魚,經過見到呢間幾多人就揀咗呢間。

揀咗青花藤椒烤魚,另外仲加咗啲配菜。
配菜方面加咗牛肉,水晶粉,大腸。份量都好多好抵食。

另外嗌咗兩罐汽水,咁多加埋都係三百幾蚊,性價比好高。

2024-10-06 113 views
今晚我哋去左食辣嘢。要了酸菜魚,酸菜是靈魂,帶有獨特的酸味,能平衡魚肉的鮮香。酸菜的發酵過程使其更具風味,也增加了菜餚的層次感。生薑、大蒜、紅辣椒和花椒,這些配料不僅增添了香氣,還帶來微微的麻辣感,使整道菜更為激發味蕾。酸菜魚的口感十分豐富。魚肉鮮嫩滑口,湯底酸辣,酸菜的脆爽和魚肉的滑嫩形成了對比。螞蟻上樹是由粉絲、肉末和青蔥煮成。調味料為菜餚增添了豐富的層次感和鹹香味。螞蟻上樹是一道非常適合搭配白飯🤤🤤熊貓冰粉食完辣嘢就最啱配搭冰粉,熊貓超可愛。🐼好甜Suan Cai Yu (Sour Pickled Fish)Suan cai is the soul of this dish, offering a unique sourness that balances the freshness of the fish. The fermentation process of the suan cai enhances its flavor, adding layers to the dish. Ingredients like ginger, garlic, red chili, and
今晚我哋去左食辣嘢。

熊貓冰粉
食完辣嘢就最啱配搭冰粉,熊貓超可愛。🐼好甜

Suan cai is the soul of this dish, offering a unique sourness that balances the freshness of the fish. The fermentation process of the suan cai enhances its flavor, adding layers to the dish. Ingredients like ginger, garlic, red chili, and Sichuan pepper not only add fragrance but also bring a slight numbing spiciness, further stimulating the taste buds.

The texture of suan cai yu is very rich. The fish is tender and smooth, while the broth is sour and spicy. The crunchiness of the suan cai contrasts beautifully with the smoothness of the fish.

Ants Climbing a Tree (Ants Up a Tree)
Ants climbing a tree is made with vermicelli, minced meat, and green onions. The seasonings add rich layers and savory flavors to the dish. Ants climbing a tree is a perfect match with white rice. 🤤🤤

Panda Ice Powder
After eating spicy food, it’s best to pair it with ice powder. The panda is super cute. 🐼 So sweet!
🥢潑辣水煮牛肉|$142🍖麻婆豆腐|$65🐷蒜苗回鍋肉|$79🥚燒椒金色皮蛋|$43.⚡️雖然小女子唔食得辣,但偶爾都會有股食辣癮🤣路經銅鑼灣試主打川菜嘅🔥川火堂,小店裝修好乾淨企理,而且好光猛食得舒服,影相都好讚!.⚡️第一次試川菜嘅🥢潑辣水煮牛肉,睇落成盤紅噹噹,但食落其實冇咁辣😂雖然個底墊左好多芽菜,但牛肉嘅份量都唔少,而且醃得幾霖同埋入味,配菜仲有蘆筍、豬紅、寬粉,都幾抵食~.⚡️麻婆豆腐好有水準,因為豆腐好容易出水,但個芡汁冇被影響,勾得比較濃,豆腐好嫩滑+冇碎到,好加分.⚡️本身睇相🐷蒜苗回鍋肉唔特別吸引,但食落最好食,富有鍋氣、辣度適中🥚燒椒金色皮蛋用咗內地常見嘅黃色皮蛋,皮蛋本身味道比較清淡,但配埋辣汁就岩岩好
🥢潑辣水煮牛肉|$142
🍖麻婆豆腐|$65