2022-07-01 218 views
今日lunch time12:00周圍多人,見到一間無gum多人,走進去試台灣麵,環境尚算闊,二人又可以坐4人位及窗口位!其實幾好!可惜⋯牛筋牛腩又d不爽口感、湯味夠燶、另外白色湯跟本不夠牛湯味!唉⋯最慘麵質數口感,好差wor….為什麼麵條進入口腔內,feeling 咁粉冧冧?真係特別!本人認為台灣麵應該彈力的!客人多!叫左甜品超過20mins追左3 個服務生、真心有d嬲,甜品又不是好味道!唉⋯真心試一次已足夠
2022-07-01
$175 (Lunch)
2022-06-26 112 views
最中意飲春水堂嘅茉香奶茶,有清清茉莉花味,奶味亦配合得好好。一直有幫襯開佢嘅飲品,但堂食都係第一次。叫左招牌牛肉面,湯底好濃郁,牛肉唔韌,又彈牙。仲有便當,好大份😂男人都食唔晒,份量十足!好足料!
叫左招牌牛肉面,湯底好濃郁,牛肉唔韌,又彈牙。
仲有便當,好大份😂男人都食唔晒,份量十足!好足料!
2022-06-22 142 views
春水堂,一間來自台灣的台式餐廳,來到香港,味道及水準會否不如理想呢?今次到訪在雅蘭中心的分店,需要等待約十分鐘的時間才能進入用膳,入座後,我們點選了以下三個餐點:麻香烏骨雞米線濃香的烏雞味加上各種養身藥膳食材,食後感覺自己更健康滷汁排骨便當滿滿的一份便當,菜多,飯多,肉多,而且不同顏色的配搭,令到人食欲滿滿。排骨口感軟熟,容易入口,加上肉丸湯,十分享受。花生三沾小麻吉朱古力花生麻薯沾上黑芝麻及奶凍一起食用,偏甜,但口感一級棒。喜歡麻薯的人不容錯過。

麻香烏骨雞米線

濃香的烏雞味加上各種養身藥膳食材,食後感覺自己更健康

滷汁排骨便當

花生三沾小麻吉
2022-06-19 144 views
上個月曾經光顧過葵芳店,喜出望外,香港竟然有如此高質素台灣風味食店!對呢個品牌極有信心。認定會再光顧。好可惜,今日光顧旺角雅蘭中心呢問分店,一試之下,將我所有對春水堂嘅良好印象完全粉碎!!食物質素差差差,鹽酥雞外觀及份量都不錯,但一試之後,就顛覆了所以感覺,雞肉竟帶甜味,鹽酥雞變成甜酥雞!!!再食鹽酥排骨便當,排骨冇入味,食味只有油炸味。便當其餘食物皆冇食味,貢丸湯只係冇味貢丸配清水。差到極致!!!以後唔會再去,亦會勸人唔好幫襯!
以後唔會再去,亦會勸人唔好幫襯!
2022-06-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2022-05-31 279 views
春水堂嘅珍奶唔洗介紹,一定係水準之作,茶香奶滑、珍珠夠煙韌。但今日純粹消磨時間、涼冷氣,仲要留肚食晚餐,所以清清地叫左杯翡翠香柚茶🥤$38。入口係有幾香嘅柚子味,但唔似用鮮柚子做,似係果d即沖用嘅柚子醬,因為我叫左走糖,但杯嘢都仲係好甜,難以想像如果唔走糖嘅結果,會唔會甜到漏🤪另一敗筆之處係春水堂嘅茶香不嬲都幾唔錯,但呢杯完全無茶味,或者係我太高期望? 呢杯其實同一般茶記飲到嘅柚子茶沒有兩樣。論環境係超舒服嘅,坐位濶落,有足夠社交距離,比起附近coffee shop,我鐘意坐呢度多d,但呢杯真係唔得,下次都係飲返珍奶穩陣d。今次食評純針對呢杯翡翠香柚茶❎

今次食評純針對呢杯翡翠香柚茶❎
翡翠香柚茶
2022-05-30
Tea
用膳時間18:00左右 人流不多 但侍應3-4個圍住傾計 每次落單等都要Fing 晒手 員工欠主動 上菜要我地自己執好啲位俾員工上菜 佢地只會將所有便當 及麵等全部放係枱面上就走左去 要我地自己分配食物 呢個價錢我會expect 多少少服務 員工圍住傾偈呢個問題十分需要改善
2022-05-29
$200 (Dinner)
2022-04-15 374 views
又到左下午茶時間😋餓餓地就去春水堂食知tea☕️🧋慢煮豬手$59夠腍又入味,好中意個醬汁,次次黎到都會點😋🧋珍珠招牌紅茶雪糕吐司$59吐司夠鬆化,就咁配黑糖已經好好味,加埋紅茶雪糕、忌廉同珍珠,多重口感😚🧋黑糖珍珠鮮奶$39嗌左個熱既,無叫少甜都ok,珍珠細細粒好煙韌😆
又到左下午茶時間😋餓餓地就去春水堂食知tea☕️

🧋慢煮豬手$59
夠腍又入味,好中意個醬汁,次次黎到都會點😋

🧋珍珠招牌紅茶雪糕吐司$59

🧋黑糖珍珠鮮奶$39
嗌左個熱既,無叫少甜都ok,珍珠細細粒好煙韌😆

2022-04-15
Tea
行過街未食過哩一間,即本試下。這段時間旺角也不用等位,真唏噓。豬手魯肉便當,有菜、有肉、有飯,每樣都份量不少。最喜歡它的菜,是暖暖的,整體食完自我感覺健康滿滿。味道剛剛好,不太重味。紫菜貢丸湯也很台灣feel。不過,最喜歡還是愛玉鐵觀音檸檬茶,檸檬味及茶味夠濃,非常好飲。愛玉已經切好小粒方便飲用。我叫了走冰、微糖,雖然比預期甜了些,但還是ok。其他人可能會覺得不甜呢! 一定會再encore呢到d茶。

愛玉鐵觀音檸檬茶
2022-03-18
$146 (Lunch)
愛玉鐵觀音檸檬茶
  • 豬手魯肉便當
2022-03-15 269 views
朋友說很喜歡春水堂,就過來一起吃,以解台灣相思之苦繼續疫情關係,不用等就有很多位這裡環境舒適,空間足夠御品三寶牛肉麵湯很鮮甜而且有淡淡藥材味,牛肚爽,牛根煙韌 有膠質,菜新鮮,牛肉夠淋,如果瘦肉小d會更加好黃金香酥雞炸得不會太乾,正常發揮珍珠紅豆鮮奶茶淡淡茶味,珍珠細細粒而且很Q彈,紅豆容混入奶茶入面,飲落去感覺像木糠布丁上面的木糠 但紅豆味珍珠鐵觀音奶茶同上 淡淡茶味,不過朋友說茶味不夠濃,仍然是好飲
朋友說很喜歡春水堂,就過來一起吃,以解台灣相思之苦

繼續疫情關係,不用等就有很多位

這裡環境舒適,空間足夠

御品三寶牛肉麵
湯很鮮甜而且有淡淡藥材味,
牛肚爽,牛根煙韌 有膠質,菜新鮮,
牛肉夠淋,如果瘦肉小d會更加好

黃金香酥雞
炸得不會太乾,正常發揮

珍珠紅豆鮮奶茶

珍珠鐵觀音奶茶
同上 淡淡茶味,不過朋友說茶味不夠濃,仍然是好飲
2022-03-14
Lunch
2022-03-07 158 views
日日WFH,終放有一日請假出旺角,做完野就首選台灣野台灣野一定係㨂牛肉麵可能耐無食,所以覺得幾好食湯夠濃,牛肉有唔肥既,但都唔會「鞋」牛筋有2條,所以食完成碗都唔會好「溜」不過有蕃茄係貴$10,我就係唔聽話唔睇人地推薦可能我冇預佢個蕃茄係全生,所以我覺得可以真係食推薦既紅燒牛肉麵就可以12:00pm 準時入座,午市都多人,都見到 8成滿座(有封到一D位)但卡位夠大

可能耐無食,所以覺得幾好食
湯夠濃,牛肉有唔肥既,但都唔會「鞋」
牛筋有2條,所以食完成碗都唔會好「溜」
不過有蕃茄係貴$10,我就係唔聽話唔睇人地推薦

但卡位夠大
半筋半肉蕃茄牛肉麵
2022-03-07
$92 (Lunch)
半筋半肉蕃茄牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵
喺旺角行街行到攰想搵個地方坐下,見到春水堂諗住入去買杯嘢飲下,然後見到佢個甜品Menu都幾吸引,搞到我都有少少肚餓🤣珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58依個甜品好似係香港分店先有,作為一個次次嚟親春水堂都要飲珍珠鐵觀音奶茶嘅小粉絲,梗係要試吓啦!雪糕好好味,充滿鐵觀音茶味,茶味幾重,唔會話太甜,配搭埋蜜糖吐司同埋粒粒珍珠,諗唔到又幾夾喎,果然有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58

2022-02-23 96 views
就跟台灣的食物一樣,永遠好吃抱持著台灣一向的風味,牛肉麵不同的款色都很好珍珠奶茶就跟外面的差不多,沒有特別好吃其他的台灣小菜也不錯,但沒有做到很特別的台灣風味。整個餐廳因為乾淨,服務態度良好,保持著台灣的一向水準。
就跟台灣的食物一樣,永遠好吃
抱持著台灣一向的風味,牛肉麵不同的款色都很好

珍珠奶茶就跟外面的差不多,沒有特別好吃
其他的台灣小菜也不錯,但沒有做到很特別的台灣風味。
整個餐廳因為乾淨,服務態度良好,保持著台灣的一向水準。
2021-10-23
Lunch
2022-02-14 83 views
已經好耐冇得去旅行🥲間唔中都會想食下台灣嘢,扮自己真係去咗台灣食台灣人整嘅牛肉麵🥲老實講,本身對連鎖嘅餐廳冇乜太大嘅期望,只要佢係正常發揮,我就會覺得OK🙂而春水堂就做得到呢樣嘢啦👍🏻➼ 紅燒牛肉麵(半筋半肉)湯底雖然好深色,但唔算濃味🤔肉嘅份量適中,牛肉同牛筋都算係正常發揮,不過不失。整體嚟講,過下口癮都OK嘅😙

➼ 紅燒牛肉麵(半筋半肉)

紅燒牛肉麵(半筋半肉)

2022-01-10
2022-02-04 94 views
全身想旅行!好掛住台灣之選!好好味!好治癒呀!難得今日經過唔駛排隊,個當歸藥膳湯好香濃,同台灣一樣原盎上,夠熱好暖胃!大力推薦!魯肉飯價錢唔貴,比好多台式小店起碼平一半,味道不過不失啦!珍珠奶茶都好味,當然珍珠跟台灣本店比口感還是有分別,無台灣咁Q, 量多但硬左少少,不過都有8成似,作為台灣控已經好滿足架喇!整間店的店員服務態度都幾親切,落單同食物上枱ok 快,又無限時間,值得支持再幫襯多幾次解鄉愁!
全身想旅行!好掛住台灣之選!好好味!好治癒呀!
當歸藥膳湯
2022-02-04
當歸藥膳湯
2022-01-29 116 views
-記得第一次接觸春水堂就係喺台北機場,當時飲佢哋嘅鐵觀音珍珠奶茶感覺是驚為天人😂🧋自此就鐘意咗春水堂❤️-旺角嘅春水堂都係我隔一段時間就會去,尤其依家冇得周圍飛,當止吓鄉愁😮‍💨💔-鐵觀音珍珠奶茶:每次去我都一定飲❣️茶味濃,喜歡佢哋嘅奶味唔會過重,可以好好品嚐到茶味🤎🧋 個人覺得叫少甜仲正🥰-紅燒牛肉麵:半筋半肉嘅牛肉麵,牛筋炆得好稔👍🏻湯底香濃,唔會油膩,加埋酸菜食一流,而且佢哋嘅麵條好索湯,十分推介👍🏻-珍珠鐵觀音雪糕吐司:香港分店限定嘅餐點🤍嗯…就真的是雪糕和蜜糖吐司嘅組合,雪糕係好食,滿滿嘅鐵觀音茶味☕️不過配上吐司,個人口味覺得唔太搭😂 可以嘅我寧願單買雪糕就滿足❣️

2022-01-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • 鐵觀音珍珠奶茶
  • 鹽酥雞