2020-05-17 532 views
疫情稍作穩定,已經大排長龍,在晚餐過後,吃上甜點,應該是香港人的習慣。松記糖水,屬於新派糖水,有很多款式,冷熱俱備,創意與傳統也有,任君選擇。我們一行三人,幸而早到一點點,否則就要在門外輪候。個人吃了芋圓海底椰紫米湯丸,芋圓與湯丸好吃,反而紫米露則普通貨色,海底椰也是另外一位朋友點了芋頭西米露芋圓(未有拍照),他說普普通通,有一件芋頭酸了,天氣這麼熱,也是正常情況還有一位朋友點了一個冰有雪糕,不知道什麼名字,他也是普通貨色我們吃了,便交枱離場,因為太多人輪候,所以不方便聊天,食品則一般

我們一行三人,幸而早到一點點,否則就要在門外輪候。

2020-05-03 306 views
夜晚行完街想食下甜品就諗起銅鑼灣有間食甜品嘅舖頭開到好夜,所以就嚟左呢一食。但呢一間餐廳越食越失,下次應該真係唔會再嚟幫襯。-雪糕芋圓仙草凍成個甜品最大問題就係啲芋圓,佢啲芋圓真係超難食。啲芋圓一啲都唔彈口,好實好多粉禁。另外就係啲芋圓無味,本身應該會食到淡淡的芋頭味或者地瓜味,但因為佢落咗太多地瓜粉蓋過晒啲材料本身有嘅味道。😢 所以差差差...-芋圓芝麻豆腐花湯圓我芝麻糊做得幾好,做得夠滑,而且甜度啱啱好。豆腐花都好滑好好食。所以呢個甜品都食得落口,不過都係啲芋圓出咗事。
雪糕芋圓仙草凍
-雪糕芋圓仙草凍

芋圓芝麻豆腐花湯圓

-芋圓芝麻豆腐花湯圓

芋圓芝麻豆腐花湯圓
2020-03-31 336 views
好耐冇幫襯過松記糖水, 近排因為疫情, 好多鋪頭都好早閂門, 食完飯經過見佢史無前例咁冇人排隊之外, 糖水鋪入面仲要小貓三四隻, 同朋友即刻秒沖咗入去。 照舊, 入餐廳前都係糧體溫, 見佢鋪頭細細, 都隔開晒客人嚟坐, 算跟得足啦!平時食開幻彩明珠嘅我, 今日就加個球芒果雪糕。 質素保持到佢地嘅水準, 生果新鮮, 黑珍珠, 大西米亦都好彈牙, 芒汁好香濃。 價錢五十幾蚊, 處於銅鑼灣呢個鬧市中, 呢個價錢真係唔算貴, 而份糧亦都算大份!
2020-03-14 218 views
本身好奇想知乜嘢係「杯杯冰」就嗌碗黎試吓,點知中伏 「杯杯冰」係口感粗糙嘅碎冰,顆粒感重 紅色士多啤梨糖漿味道太濃,太甜 惟一可取係底層配料,唔止有西瓜、芒果、蜜瓜等新鮮雜果,仲有椰果、蓮子等特色配料 不過以五十幾六十蚊一碗計,性價比低
本身好奇想知乜嘢係「杯杯冰」就嗌碗黎試吓,點知中伏

「杯杯冰」係口感粗糙嘅碎冰,顆粒感重

紅色士多啤梨糖漿味道太濃,太甜

不過以五十幾六十蚊一碗計,性價比低
雜果杯杯冰
雜果杯杯冰
2020-01-30 320 views
銅鑼灣愈黎愈少甜品店,冇乜選擇,或者因為咁啲質素都每況越下。。。夜晚十點左右黎到,好多人排緊隊,拎左飛大概等左20分鐘先入到去,裡面好逼,基本上係人貼人咁食,同因為好多人等緊,好難慢慢食😥睇過menu,價錢其實都唔多抵食,三四十蚊一碗起跳揀左榴槤雪山,盛惠$39有榴槤肉、椰汁凍、大細西米,成碗野得榴槤肉有味,個汁淡如水,連花奶嘅味都冇🤦🏼‍♀️椰汁凍都係一舊冇味嘅啫喱食左舊榴槤肉加幾啖真係食唔到落去。再光顧?不了
睇過menu,價錢其實都唔多抵食,三四十蚊一碗起跳

揀左榴槤雪山,盛惠$39
榴槤雪山

食左舊榴槤肉加幾啖真係食唔到落去。再光顧?不了
2020-01-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
2019-12-06 412 views
食完飯想食個糖水,銅鑼灣區有得食中式糖水嘅地方唔多,得聰嫂同松記,未試過松記所以去試下。阿張點餐👦🏻 $38 《芝麻合桃湯圓》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:阿張最近比較養生,飲水都會飲暖水,食糖水就緊係食熱嘅中式糖水啦,凍嘅糖水留返夏天先食~所以今次嗌咗合桃糊補一補,賣相可以,有太極嘅感覺。糖水芝麻味夠,但合桃味道唔夠重,糖水糊狀適中,唔會太水亦唔會太杰。湯圓餡無得選擇,只有芝麻餡,湯圓皮算係彈牙,如果有得揀花生湯圓會比較好食。價錢方面我覺得太貴,如果同深水埗間佳佳甜品比較的話,佳佳甜品係價錢、味道同環境都更勝一籌。松記糖水店 (銅鑼灣)📍銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G13號地舖

阿張點餐
👦🏻 $38 《芝麻合桃湯圓》
評分(10分滿分):7️⃣

松記糖水店 (銅鑼灣)📍
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G13號地舖
2019-11-01 356 views
食完晚飯未夠喉,見松記有位就入左去。我叫左榴槤雪山,得球雪糕係榴槤味,其它配料只係椰汁西米露,大粒西米露既野,椰汁糕,其它野朋友冇咩評價,都係不過不失甘,其它糖水鋪冇位都可以入黎。
2019-11-01
Last Night Supper
2019-10-16 224 views
Dessert after a fruitful meal🌝 we went to have dessert after finishing a very fruitful meal, we don’t know what we should order so we order the same sweet soup together .The ginger taste is not enough , not spicy enough for us . The sweet potato is weird as well, not as good as the one that I always eat 😂Overall the price is a bit high and the food is not that good as well.
2019-09-21 257 views
今晚跟朋友吃川菜, 食完之後總覺得翔啲野🤔。朋友即話係未食糖水呀!真的是當頭棒喝,於是走到附近的松記, 坐低我已經想好點咩,因為我每次嚟都必定要吃粉圓仙草凍,特別是今晚吃完辣辣川菜,來一碗,即時解辣清熱。這家的粉圓仙草凍不加冰,純粹放雪櫃雪凍,所以食落凉快得嚟但又唔使咬著冰碎。我仲加了芒果雪糕,味道更豐富之餘又更加透心涼啦。他的粉圓很糯但偏於結實,不過整體都幾味。仙草凍味道幾濃,好有凉菜feel。我地原本仲嫌碗糖水好似好細碗, 但因為佢冇左啲冰粒阻住,所以其實都幾多,食完就覺有啲飽囉😅。

2019-09-20
Other
2019-09-11 215 views
同一大班朋友食完飯,又唔想咁快散,後續既活動多數係去食甜品。👍🏻🤪 説來我覺得而家食甜品分分鍾貴過餐飯,但食既時間多數唔過20mins,不過女人多數都愛食甜品既。忍唔住嘛。😂😂😂😂本身本松記都會食Summer貪佢有2個雪糕,但係今日突然好想食芋圓,所以就無理叫左仙草芋圓雪糕lu........ 其實芋圓來講,松記都係整麻麻,因為較硬身,結實,可能雪得太耐,無乜口感,仙草都較普通,反而同事俾左幾粒黑糖珍珠我覺得幾好食。 其實銅鑼灣店比總店價錢仲要貴,質數亦無咁好,所以我都係返總店食好lu 下次。

松記好耐都無食 中午時間去竟然得1,2個客人...點了榴槤雪山竟然得個雪糕球係榴槤黎..個汁係椰汁黎再加椰汁糕.咁叫榴槤雪山?浪費了41蚊! 非常失望,下次唔會再叫呢個中伏野
松記好耐都無食 中午時間去竟然得1,2個客人...
點了榴槤雪山竟然得個雪糕球係榴槤黎..
1K
2019-06-29 329 views
上月晚飯後去食糖水,就腳之下去了松記食,講起來好耐冇食過松記了,即想起六寶湯圓,好想食呀,雖然係夏日炎炎但仍然想食湯圓......飯段時段,都幾多人,要等一陣先有位。 餐牌,見到芋圓又好想食,芋圓及湯圓都好想食,見有六寶湯圓芋圓?組合即叫了。 是日贈送家鄉糖不甩,煙韌香甜,幾好味呀。 六寶湯圓芋圓,$35。 湯圓口味有芝麻、奶皇、花生、紫米奶皇及紅豆等,本身有綠茶味但當日售罄,湯圓口感軟糯,餡料豐富,個人比較喜歡奶皇味,芋圓美味。係呢區來講算係經濟的甜品。
是日贈送家鄉糖不甩,煙韌香甜,幾好味呀。
六寶湯圓芋圓
六寶湯圓芋圓,$35。

係呢區來講算係經濟的甜品
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
六寶湯圓芋圓
2019-06-28 227 views
銅鑼灣食完晚飯見仲早,梗係轉戰糖水舖傾下計同食過啦,於是去左松記記得細細個時深水埗松記已經好出名,成日排長隊,真係童年回憧啊咁多年,舖頭menu 都係咁上下,不過都多左好多野食揀我同朋友叫左一熱一凍芋圓雪耳津梨燉海底椰:芋圓口感不夠彈牙,雪耳及海底椰還可以,雪梨沒甜味,但整碗糖水比較淡,連糖水的甜味也欠奉這碗對於重口味的我確實不太對到胃口...不太嗜甜的人可以一試什果芋圓仙草凍:芋圓真的麻麻,什果還不錯,幾新鮮,仙草凍不錯(我朋友講:早知叫個什果仙草凍都無咁嬲)另外,舖頭送左每天人一粒糖不甩。呢個糖不甩反而不錯啊,很好食

咁多年,舖頭menu 都係咁上下,不過都多左好多野食揀

我同朋友叫左一熱一凍

芋圓雪耳津梨燉海底椰

什果芋圓仙草凍

糖不甩
糖不甩
2019-06-28 108 views
星期五晚同朋友食完飯, 由於唔係好滿意個晚餐, 決定去食甜品。本身打算去鮮芋鮮, 但去到見到勁多人企響度等, 朋友覺得環境太差, 話去食松記算. 我印象中松記都係麻麻地. 我問點解唔去食聰嫂, 佢又話銅鑼灣呢間無乜嘢揀,同埋一定好好好多人, 結果都係去松記. 去到發覺個舖位細左好多。雖然入面多人, 但竟然唔洗等. 睇餐牌真係多嘢揀. 揀左個雜果鮮草凍. 黎到個樣...嘩. 見到已經覺得唔好食. 啲生果個樣真係好肉酸. 食落...芋圓係暖嘅, 仙草凍係凍嘅. 總之成碗嘢又凍又暖咁. 最初食我想無出聲, 結果朋友忍唔住問點解佢碗凍糖水隻蛋係熱嘅...點解可以咁嘅嘢都整出黎俾人食。印象中銅鑼灣不嬲都係無糖水好食, 可能大家都係無得揀求其食. 不過下次我都係去食杯雪糕或買個生果杯算, 食過今次真係無下次.

去到發覺個舖位細左好多。

2019-05-24 241 views
來到一間這間店攞了位,到入座後上甜品,很快,不過食物質素差,服務差。本身都放棄左係open rice 寫食評,不過今次真係好難忍! 好明白,你要做生意,你不如只做外賣唔好做堂食,五個人坐低食完都唔夠15分鐘,就不停咁想收你枱面既嘢,你問左一次兩次,未食完你仲要問收唔收得,你開乜鬼堂食,咁鐘意趕客只做外賣。我都明想做多幾枱客,不過你個啲普通雪糕啫哩賣$40。我都係想找個地方坐下,傾下計,下次都唔會再幫親。你都唔志在啦。
2019-05-24
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)