2020-03-01 283 views
收銀個阿婆好無禮貌,找錢掟落個找錢兜畀客人!店面明明寫住外賣九折,佢唔講,你問佢佢大大聲話:「折咗啦!」睇返單根本無折到!幾蚊雞無謂返轉頭追究但都要將呢間店公諸於世!
收銀個阿婆好無禮貌,找錢掟落個找錢兜畀客人!

幾蚊雞無謂返轉頭追究但都要將呢間店公諸於世!
津梨海底椰&榴櫣班戟
TakeAway
2020-02-08 238 views
平民甜品鋪,價錢公道,味道不俗每一次去試甜品舖一定會試一試既有難度又考心思嘅心太軟配埋雪糕🍦冰火交融🔥最抵讚嘅地方係出邊食心太軟平均價錢都要$50左右,但呢間由細細個食到大嘅甜品舖,仲維持到30幾蚊食到,難怪仲係好多中小學生捧場支持做心太軟最緊要外皮脆,裏面要有流心熱辣辣嘅朱古力醬,佢都完全滿足得到。另外要讚嘅地方係,一般心太軟製作時間15分鐘左右,但係呢間5分鐘就有得食! 配埋雪糕就唔會太膩,正正可以中和返。雪糕仲有多個口味嘅選擇配合唔同人嘅需求
雪糕心太軟

平民甜品鋪,價錢公道,味道不俗

雪糕心太軟
2020-02-02 169 views
這家是經常去一家糖水店他們的糖水真的好吃又不貴上次叫了一個喳喳糖水,紅豆湯圓,合桃糊喳喳的料真的好足,而且味道好吃紅豆湯圓就略差了一點比較稀,如果紅豆再多一點就好了合桃糊也不錯,又不會太甜基本上這一家還是不錯吃的
這家是經常去一家糖水
他們的糖水真的好吃又不貴
上次叫了一個喳喳糖水
紅豆湯圓,合桃糊
喳喳的料真的好足,而且味道好吃
紅豆湯圓就略差了一點
比較稀,如果紅豆再多一點就好了
合桃糊也不錯,又不會太甜
基本上這一家還是不錯吃的
2020-01-22 148 views
今日叫咗幾碗糖水外賣:雪耳津梨燉海椰、鮮雜果黑珍珠、雪耳木瓜、椰汁渣渣芋圓同哈蜜瓜芋圓仙草凍 糖水雖然望落細細碗,但係非常之足料!份量絕不欺場呢 椰汁渣渣好多豆😂 芋圓好有咬口好彈牙好好味 鮮雜果黑珍珠同哈蜜瓜芋圓仙草凍係必食~ 黑珍珠記得打奶呀!仙草凍好多材料,有仙草、珍珠、芋圓、紅豆同哈蜜瓜 簡直係大滿足呢~
哈蜜瓜芋圓仙草凍
哈蜜瓜芋圓仙草凍
2020-01-09 119 views
今日去咗食鮮雜果鴛鴦涼粉,另外加8元,有得配一個朱古力雪糕球嗰啲西瓜同埋哈密瓜,因為佢加咗啲椰奶落去,所以都幾香甜另外嗰個鴛鴦涼粉,有黑色嗰隻,同埋白色透明嗰隻,都幾爽滑價錢48元

嗰啲西瓜同埋哈密瓜,因為佢加咗啲椰奶落去,所以都幾香甜

另外嗰個鴛鴦涼粉,有黑色嗰隻,同埋白色透明嗰隻,都幾爽滑

價錢48元

2019-10-10 292 views
尋晚叫咗一個鮮奶燉花膠, 張相好靚畀佢吸引咗, 點知叫咗嚟 成個感覺似花奶芋圓湯, 我馬上同店員講,你係咪嚟錯, 佢話冇錯, 佢話 鮮奶燉花膠入面係有 芋圓嘅, 但我自己一直以為係燉奶應該係硬嘅, 好似普通燉鮮奶咁 ,點知變咗 熱奶, 感覺好差,即刻問店員可唔可以換, 佢冇表示話 要換畀我,淨係話你唔鍾意食咪拿開啲芋圓囉, 直頭覺得畀人呃, 但係冇辦法, 熱鮮奶入面真係 好似有兩條勁細條花膠, 好似條腳毛咁細條, 不過啲鮮奶有好明顯花奶味, 直頭好似俾人 撳住搶,好唔開心
2019-10-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2019-09-30 166 views
呢排嘅天氣又乾又熱,搞到有啲頭痛、體內仲好滾咁😑 雖然我唔知咁樣啱唔啱,但係我真係覺得需要食啲嘢清涼下自己😅 飲 #苦茶 盡量可免則免👉🏻👈🏻 有人叫我不如試吓食 #綠豆沙,佢哋話一樣有清熱解毒嘅作用。好啦... 就當去食個甜品都無壞啫😋 咁啱附近有間 #松記糖水店,我哋就入去take個break抖一抖😄$19一碗 #綠豆沙,單以成本價嚟睇真係賺到笑,不過口味都唔錯,唔會太甜、係細碗咗少少啦😅 又估唔到晏晝四五點嘅時間都幾好生意,七成座位都坐滿🤩 不過啲伙記就騎呢啲,冇嘢做嘅時候個個都望住部手機😅 而且今時今日都仲要啲客比現金,#八達通、#支付寶... 乜都冇🤪 對 #小秘書 嚟講,真係唔多方便囉😌

2019-09-29
$19 (Tea)
2019-09-22 134 views
中式糖水黎計,我個人都幾鐘意食既,湯圓都係其中一樣飛佛,加埋係香港一向大熱既芋圓。所以今次叫左個六色湯圓加竽圓 外賣 $29。湯圓有成6種味,但坦白講,我真係唔係粒粒都分到乜味打乜味,反正個味道係幾好既,唔錯,皮都唔會話太厚,好似食粉多過食湯圓咁。芋圓黎計,正常野啦,因為一般港式糖水鋪賣既芋圓,都唔會話好高質家啦,始終唔係佢地既主打食物,但今日呢個都ok 既。個湯就係疆味糖水,疆味都夠,唔錯。都係一個中式糖水既選擇黎既。

2019-09-17 151 views
同友人係佐敦食完晚飯,去食甜品是常識吧!!哈哈我地一行三人,等左唔洗5分鐘就有得入糖水款式多到眼花撩亂,有選擇困難症的真係有排諗啦,款款都好吸引,都想試我地最後點左3樣楊枝甘露友人點的楊枝甘露,西柚同柚子都非常爽口多汁,但就略帶少少苦澀味,不過都唔影響,而且芒果好甜好香凍芝麻糊 (2粒湯圓)我點的芝麻糊好香,係個口入面圍繞阻好耐,一啖接住一啖,食唔停口,眨下眼就食晒熱合桃糊(2粒湯圓)另一友人的合桃糊,食完暖粒粒,質地濃稠超香滑,甜度岩岩好總結嚟講都覺得非常唔錯!
同友人係佐敦食完晚飯,去食甜品是常識吧!!哈哈

我地一行三人,等左唔洗5分鐘就有得入

我地最後點左3樣
楊枝甘露
凍芝麻糊 (2粒湯圓)

熱合桃糊(2粒湯圓)
另一友人的合桃糊,食完暖粒粒,質地濃稠超香滑,甜度岩岩好

總結嚟講都覺得非常唔錯!
2019-09-16
2019-08-29 118 views
佐敦晚飯後選擇飯後甜品去松記當真是久違了,我想也有好幾年想當年剛畢業時的那段日子,跟朋友晚餐過後鐵定會去松記食糖水,當時常去長沙灣的總店反正每當去附近晚餐後續一定是松記,石硤尾也照樣走過去很是懷念年輕時的那段時光以前呢,必點是幻彩明珠走涼粉,因為不吃涼粉的關係,然後每次都被朋友吐槽為怪癖,哈哈今天想吃點熱的,點了馬蹄露芋圓最愛這種簡單的東西,芋圓也好好吃而且這麼多年過去還是$25,量也很對得起這個價格朋友點了合桃露,補一補腦,哈哈
佐敦晚飯後選擇飯後甜品去松記

當真是久違了,我想也有好幾年

反正每當去附近晚餐後續一定是松記,石硤尾也照樣走過去

很是懷念年輕時的那段時光

今天想吃點熱的,點了馬蹄露芋圓
馬蹄露芋圓

最愛這種簡單的東西,芋圓也好好吃

而且這麼多年過去還是$25,量也很對得起這個價格

朋友點了合桃露,補一補腦,哈哈
2019-08-23
馬蹄露芋圓
2019-08-04 144 views
已經好耐冇食過松記糖水價錢冇乜點貴 20蚊多啲啲就有一兜綠茶雪糕窩夫 綠茶雪糕好香抹茶味 窩夫整到有啲林 不過還好撈埋雪糕食都幾好食牛奶綿綿冰 幾滑 又夠凍好香牛奶味 可惜唔記得走朱古力醬 曲奇抹茶雪糕summer 入面啲珍珠 好好食夠煙韌 兩個雪糕都中規中矩解暑一流
已經好耐冇食過松記糖水
價錢冇乜點貴 20蚊多啲啲就有一兜
綠茶雪糕窩夫 綠茶雪糕好香抹茶味
窩夫整到有啲林 不過還好撈埋雪糕食都幾好食
牛奶綿綿冰 幾滑 又夠凍好香牛奶味 可惜唔記得走朱古力醬
2019-07-09 157 views
2019年6月21日 又係幾個朋友夾到時間, 夜一夜都要一齊去食糖水, 傾下笑下又一晚。 今晚在佐敦搵到一間食糖水的, 都好多人排隊, 初時以為係等緊位, 原來係等緊外賣, 好好彩咁我地唔使等就有位入座。 我們3個人點了4樣甜品: 雜果鴛鴦涼粉 芝麻糊豆腐花加湯丸 A5雪曲哈囉 擂沙湯丸 雜果鴛鴦涼粉 很多生果, 份量十足, 鮮果上面再淋上香甜的芒果醬 , 兩樣涼粉都好爽但又有唔同口感, 一款很消暑的甜品。 芝麻糊豆腐花加湯丸 豆腐花好滑, 豆味亦都好重, 即使配搭上更加口味香濃的芝麻糊也更加相得益彰。 A5雪曲哈囉 口感和味道非常複雜的一款甜品, 基本上是甜品的大雜燴, 想試多款甜品口味的人可以試一試這個, 應有盡有。 擂沙湯丸 很有特色, 很好玩好食的一款甜品。 我們需要自己用叉子將熱燙的湯圓翻過去, 在炒過的砂糖之中滾來滾去, 食落唔會太甜但奐有兩種口感 , 外面是砂糖的刺刺脆脆, 內裡是湯圓的軟糯, 非常不錯。 3個人叫左4樣甜品食, 性價比尚可。
2019年6月21日
又係幾個朋友夾到時間,
夜一夜都要一齊去食糖水
傾下笑下又一晚。
今晚在佐敦搵到一間食糖水的,
都好多人排隊,
初時以為係等緊位,
原來係等緊外賣,
好好彩咁我地唔使等就有位入座。
我們3個人點了4樣甜品
雜果鴛鴦涼粉
芝麻糊豆腐花加湯丸
A5雪曲哈囉
擂沙湯丸

雜果鴛鴦涼粉
很多生果,
份量十足,
鮮果上面再淋上香甜的芒果醬 ,
兩樣涼粉都好爽但又有唔同口感,
一款很消暑的甜品

芝麻糊豆腐花加湯丸
豆腐花好滑,
豆味亦都好重,
即使配搭上更加口味香濃的芝麻糊也更加相得益彰。

A5雪曲哈囉
口感和味道非常複雜的一款甜品
基本上是甜品的大雜燴,
想試多款甜品口味的人可以試一試這個,
應有盡有。

擂沙湯丸
很有特色,
很好玩好食的一款甜品
我們需要自己用叉子將熱燙的湯圓翻過去,
在炒過的砂糖之中滾來滾去,
食落唔會太甜但奐有兩種口感 ,
外面是砂糖的刺刺脆脆,
內裡是湯圓的軟糯,
非常不錯。

3個人叫左4樣甜品食,
性價比尚可。
2019-06-21
$42 (Last Night Supper)
2019-07-07 106 views
一班朋友在佐敦晚飯後,因餐廳內的 甜品不是太吸引, 意猶未盡打算喺附近食噃個糖水滿足一下,我們行下行咗去佐敦白加士街的松記糖水, 芝麻糊拼合桃露就最多人喜歡, 加埋湯圓就好滿足,整體芝麻糊合桃露好香滑,但湯圓和糖不甩,感覺一般般,口感就冇咁軟糯,可以再做好啲。
2019-07-06 80 views
食完晚飯就當然要例牌食返個糖水今次去松記食,見到裡面超滿,不過都好彩好快就等到位餐牌好多款甜品糖水,見到其中好多都有加芋圓鐘意食芋圓嘅我就當然唔會送放過呢個大好機會啦點咗個雪糕仙草芋圓雪糕可以有幾款選田,我就揀咗曲奇雪糕球。呢款甜品好正,超級豐富。最好嘅食法當然係等個雪糕球溶少少,然後再將雪糕汁撈仙草黎食。夏天食非常消暑至於芋圓佢有兩隻色隻味道。個人覺得黃色(地瓜味)味道較出同較香。兩款芋圓都好QQ好有咬口鐘意食好煙韌嘅朋友就會喜歡。同埋芋圓都加咗糖所以味道都偏甜整體黎講呢款甜品都好食嘅
食完晚飯就當然要例牌食返個糖水
今次去松記食,見到裡面超滿,不過都好彩好快就等到位

餐牌好多款甜品糖水,見到其中好多都有加芋圓

鐘意食芋圓嘅我就當然唔會送放過呢個大好機會啦
點咗個雪糕仙草芋圓
雪糕鮮草芋圓
雪糕可以有幾款選田,我就揀咗曲奇雪糕球。
鐘意食好煙韌嘅朋友就會喜歡。同埋芋圓都加咗糖所以味道都偏甜
整體黎講呢款甜品都好食嘅
雪糕鮮草芋圓
2019-07-01 271 views
20190629松記糖水店,好多年前係好好食,價錢平份量多今日突然心血來潮,天氣又熱,叫咗個外賣(幻彩明珠)以前嘅幻彩明珠,係水果+涼粉+黑珍珠+珍珠 而家嘅,係水果加一pack花奶+黑珍珠,好hea既糖水,完全無心機整出黎咁,唔會再幫襯
20190629

松記糖水店,好多年前係好好食,價錢平份量多

今日突然心血來潮,天氣又熱,叫咗個外賣(幻彩明珠)
幻彩明珠

以前嘅幻彩明珠,係水果+涼粉+黑珍珠+珍珠

唔會再幫襯
2019-06-29